Despre Cantemir

 

DSCN4395.JPG

DSCN4392.JPG

Cantemir a fost un personaj fabulos. Cărturar, ambasador, domnitor, consilier al lui Petru cel Mare, mason (probabil), spion  (posibil). A scris cărti importante, a fost membru al Academiei de la Berlin, fiul sau -Antioh – a fost, la 23 de ani, ambasador al Rusiei la Londra, apoi la Paris.  Cantemir a murit tanar, la 50 de ani, după ce-l insotise pe tar in Persia.

In ultimii ani, au fost scanate zeci de mii de file cu scierile sale din arhivele rusesti si au fost publicate 75 de volume de documente.

Cantemir a murit in Rusia dar osemintele lui au fost aduse in România in 1935, ca parte din tezaurul predat de rusi. Din păcate, corpul fără craniu. Se spune că ar fi fost vorba de un ritual masonic si, de aceea, capul lui ar fi fost depus la o mânăstire din Scotia.Cine stie?

O mare personalitate europeană. Un mare cunoscător, in acelasi timp, al Imperiului Otoman, al Rusiei imperiale, al Occidentului si al Orientului. Intre altele, a scris si un tratat de muzică si a compus zeci de melodii (unele păstrate).

La fel ca si in alte cazuri, strainii au scris mai mult si s-au ocupat mai mult de marle personalităti ale noastre. De aceea, dezbaterea de la Fundatia Titulescu a fost o mare bucurie si, poate, un imbold pentru realizarea unei editii critice.

 

 

 

 

38 de gânduri despre “Despre Cantemir

  1. O minte genială, un spirit enciclopedic, un savant dublat de un diplomat.
    Sigur știți însă că la 1700 media de viață era scăzută, deci vârsta de 50 de ani nu era mică.

  2. Ce mai face boboru scârbit de „clasă”:
    O cunoștință are o fiică stabilită în Franța. Fiica are venituri bune și vrea să-și construiască o casă de vacanță într-o comună românească din sud.
    Mama zice că nu găsește constructori.
    Îi zic că sunt o mulțime de firme, la care ea răspunde că „e scump cu firmă” și că vor un nea Ion, un nea Vasile…
    O întreb dacă în Franța se poate construi fără firmă, cu nea Jean, ocolind Fiscul.
    Răspunde că NU.

    Deci, români stabiliți în Occident, respectă legile când sunt acolo, dar, când vin aici, nu le mai respectă.
    Sigur că în Franța ai ieși mai ieftin cu nea Jean, dar nimeni cu face cu nea Jean.

    Desigur, pentru asta e de vină „clasa”.

  3. Susținătorii Clotildei declară că susțin și statul de drept.
    Biroul Electoral Central nu a aprobat cererea lor de renumărare a voturilor, dar ei protestează.
    BEC nu poate fi suspectat că e simpatizant PSD, deci de ce insistă susținătorii?
    Liiceanu a ieșit în stradă, în piață ca să protesteze împotriva hotărârii BEC care lucrează după niște norme.
    Cred că următorul pas e să protesteze împotriva respectării normelor.

    Eu îi propun următoarea normă: când iese un candidat PSD, să fie fraudă. Când iese un candidat USB, să nu fie fraudă.

    Dacă și în sectorul 1 se fraudează, apăi nu știu ce-o fi în satele din fundul țării…

  4. @Cris. „Cum, nu stii?…Nici macar nu va da-n gand?” Demonstrantii stiu rezultatele votului si ca, deci, ar putea fi rost de capatat functii. Ceea ce stimuleaza elanul tineretii si mai aduce si parintii la demonstratie. Uite, acum ma gandesc ca ei ar putea avea in minte o alta definitie pentru statul de drept si anume statul care le da „dreptul”.

  5. Cris
    aia ai Clotildei nu prea stiu in ce tara trauiesc … Ba se mai baga si matematician de prin Totronti ca cica ca cum e sustepct ca PDL castoga in xsectuiile unde sunt multe voituri anulate…

    Astia habar nu au ca in Romania aia „destepti” au ajuns la concluzia ca le-ar mai trebui o optiune ” Astia de pe lista safie si „nu ma reprezinta”. Si findca .lipseste aceasta „facilitate” isi anuleaza votul ca sa isi arate „dispretul fata de sistem” …

    De aici vine si faptul ca numarul mare de voturi anulate favorizeaza PSD .. ca „se stie” ca ptr PSD voteaza „prostii” in timp ce impotriva PSD votesc „desteoetii” Ori „prostii” nu isi anuleaza votul!

    A da .. si ar mai fi ceva .. „prostii” sunt in stare sa stea ca observaoiri samd 24-32 de ore, sa le treaca os prin os pana se numara si ultimu vot .. Aia tineril lberi si despteti se duc la concert!!! Findca poa ati auzit ca in Romania doar boii sunt consecventi si „boii” voteaza ptr PSD nu?

  6. Cris

    Pentru prima data, felicit televiziunile pentru ca au mediatizat foarte putin nemernicia extremistilor bucuresteni (putini la numar) care se considera deasupra legii.
    Daca este sa vorbim despre ,,sistem”, acesti indivizi ostili democratiei, formeaza, de fapt ,,sistemul”. Ma rog, sunt parte a ,,sistemului” construit cu migala incepand cu anul 2005.
    Cu cat ii vom ignora mai mult, cu atat mai repede se vor disipa in neantul din care au irumpt.

  7. Chiar mi-ati starnit interesul in legatura cu Dimitrie Cantemir . Sunt lucruri pe care nu le stiam despre fostul domnitor si carturar . Ma voi pune pe citit …

  8. Secţia de Carte Rară şi Colecţia Specială a Bibliotecii Congresului S.U.A ( cea mai veche instituţie culturală a naţiunii americane) conţin opere ale Domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir, cum ar fi „Istoria Creşterii şi Descreşterii Imperiului Otoman”, cartea preferată a lui T. Jefferson, al treilea Președinde al S.U.A.
    Când a fost retrocedat o parte din Tezaurul României de către U.R.S.S. (prima etapă 1935), au fost date și osemintele lui D.Cantemir, împreună cu placa funerară. Se presupune că Nicolae Iorga ( cel care a avut rol important în repatrierea osemintelor) , citind placa funerară a constatat că aparținea unui boier rus. Atunci, istoricul a comandat o altă piatră funerară, care a fost pusă peste gronița de la „Biserica Trei Ierarhi” din Iași. Prin anii 70 ai secolului trecut, a fost descoperită piatra funerară originală, în depozitele de la subsolul Palatului Culturii, iar istoricii ieșeni și-au explicat astfel, faptul că Nicolae Iorga a cerut comandarea altei pietre funerare. Interesant ar fi de aflat, dacă în Biserica „Sf. Constantin şi Elena” ( ctitoria lui D. Cantemir) de la Mănăstirea greacă „Sf. Nicolae” din Moscova se mai află sau nu, alături de mormintele soției (Casandra Cantacuzino) și a fiicei sale (Maria), mormântul sau o piatră funerară care să certifice cele relatate mai sus. Dacă sunt sau nu osemintele lui Cantemir, acolo unde noi aducem un omagiu marelui cărturar, nu are importanță ( nu este singurul caz din România). Important este să-i acordăm locul binemeritat în cultura și istoria noastră. Din păcate, programa de limba și literatura română din licee nu mai prevede studierea primului roman alegoric românesc, „Istoria ieroglifică”, iar în manualele de istorie, despre domnitor se scrie o singură frază ( este totuși bine că, în unele manuale, la studii de caz , se dă aproape integral Tratatul de la Luțk).

    Deși nu face subiectul temei, nu mă pot abține ( pentru că am văzut că, CRIS a abordat problema) să nu mă revolt față de protestul de ieri al susținătorilor lui madame C. Armand. Vreau să fiu înțeles bine: nu neg dreptul la protest, dar mă revoltă atitudinea acestor cosmopoliți sau snobi ( nu știu în ce categorie de oameni să-i încadrez), care au drept lideri un mason, G. Liiceanu ( știm că masonii contemporani nu mai servesc interesele naționale) și ale lui M. Șora, ministrul care a început demolarea învățământului românesc, reducând învățământul oblogatoriu de la 10 ani la 8 ani, lăsând școlile rurale fără profesori calificați, desființând școlile profesionale. Aceste personalități-devenite „cozi de topor” sunt modelele „tinerilor frumoși și liberi”?. Ce înțeleg ei prin „antisistem”, acești tineri?
    Îmi pare rău pentru ceea ce a devenit G. Liiceanu, pe care-l citeam în facultate și pentru care aveam o mare admirație ; îmi pare și mai rău pentru M. Șora, care ajuns la o vârstă onorabilă nu poate deosebi binele de rău!

  9. Sa revenim: cea de aseara a fost o infrangere onoranta! A reusit-o echipa Rusiei! Nu a putut invinge, deci a pierdut, insa la egalitate!

    Vedeti, astea-s tari conduse lucid si coerent de catre oameni lucizi si coerenti astfel ca popoarele lor inteleg ceva, joaca deci la fel din primul pana in ultimul minut raspectand planuri si tactici! Noi jucam la „a scapa” sau „a fura” un egal sau, cand suntem pe cai mari, o victorie. Ei joaca constant pt castigarea victoriei!

    Frumoasa revelatie echipa hulitei Rusii ce a reusit sa joace de la egal la egal cu inventatorii fotbalului… Deja cred ca in cazul acestei echipe, arbitrajul de la campionat va deveni unul „activ”, in fond au ocupat Crimeea…

  10. În lucrarea sa „Viaţa lui Constantin Cantemir zis cel Bătrân, prinţ al Moldovei”, editată în limba latină, Dimitrie Cantemir mărturiseşte că familia sa este de origine tătărască, strămoşul său Khan Temir ( hanul Temir, nume ce a fost naturalizat în Cantemir ) s-a stabilit cu hoarda lui de călăreţi în Moldova în sec. XVI, unde s-a creştinat şi sedenterizat, iar urmaşii săi au devenit boieri moldoveni şi mercenari prin diferite armate europene. Însuşi Constantin Cantemir, tatăl lui Dimitrie Cantemir, înainte de a ajunge domnitor al Moldovei, a slujit în oastea lui Ioan II Cazimir, rege al Poloniei, unde s-a distins în bătălia de la Hotin din 1673 împotriva turcilor, obţine apoi demnităţi militare şi în Muntenia, trece în armata lui Dumitraşcu Cantacuzino – domnul Moldovei – şi este însărcinat cu apărarea frontierei moldoveneşti de-a lungul Nistrului. Agreat de turci pentru că era de neam tătar, este trimis capuchehaie la Înalta Poartă ( ambasador/reprezentant al domnitorului ), se reîntoarce în Moldova unde trezeşte gelozia lui Dumitraşcu Cantacuzino care îl denunţă drept trădător. Sultanul însă nu-l crede şi-l alungă pe acuzator de pe tron ( 1685) pe care îl dăruieşte – în calitatea sa de suzeran al Moldovei – favoritului său, ce va domni cu prudenţă până la moartea sa în 1693, formal credincios sultanului, încheind însă totodată şi un tratat secret de neagresiune cu Austria.

    Fiul său, pe lângă deosebita moştenire artistică şi culturală pe care ne-a lăsat-o, se remarcă şi prin atracţia ce l-a legat de Petru I al Rusiei, încredere reciprocă dealtminteri, izvorând probabil tot din originea tătărască a Cantemirilor, dar bazată şi pe o viziune politică comună de tip european. Spre deosebire de tatăl său, Dimitrie Cantenir – odată ajuns domnitor – încearcă să se degaje de tutela otomană şi caută sprijin din partea Rusiei : tratatul moldo-rus preconiza ca Moldova să devină principat ereditar al familiei Cantemir, sub protecţia Rusiei, pentru a se uni în final cu Valahia într-o entitate independentă – proiect ce nu se va realiza decât în 1859 !

    Oare noi de ce nu reuşim să ne controlăm angoasele iraţionale şi să acţionăm în interesul nostru ?

    P.S. După înfrângerea de pe Prut, Dimitrie Cantemir se refugiază în Rusia, primeşte titlul ereditar de Prinţ al Imperiului Rus, cât şi domenii considerabile în Rusia şi în Mica Rusie ( Ukraina ). Prieten al ţarului pe care îl introduce în loja sa masonică, Cantemir devine membru fondator al Academiei de Arte şi Ştiinţe din Sankt-Petersburg. Văduv, se recăsătoreşte cu o prinţesă din familia imperială. După moartea sa, fiul său Antioh se bucură în continuare de onoruri şi este trimis ambasador al ţarului la Paris şi Londra.

  11. Fabuloasa relatarea unui fan englez care si-a luat-o grav de tot :

    – Noi stateam pe terasa la baut si au aparut vreo 200 de rusi care ne-au luat la bataie .

    Lucruri atat de specifice acestor doua popoare …

    Ceea ce s-a intamplat ieri si alaltaieri in Marsilia sunt doar proiectii ale conflictelor politice la nivelul oamenilor de rand , este criza UE-Rusia in varianta K1 , sunt declaratiile belicoase ale lui David Cameron si Philip Hammond care au iritat la maxim poporul rus , sunt exercitiile militare si scutul antiracheta la granitele Rusiei , etc.

  12. @Doru Coarna. Pare ca ieri au dorit sa ocupe si Marsilia, ori sa-i scoata pe englezi din UE. Norocul lor ca razboiul polono-irlandez a mai diluat chestiunea.

  13. Am urmarit sfertul de finala al campionatului francez de rugby in 15, intre Montpellier si Castres, 28-9. S-a terminat cu o incaierare generala intre jucatori, pacat, fusese un meci frumos, desi castrezii (nu-i frumos sa zic castratii, au fost, in opinia mea, un pic lucrati administrativ atunci cand a fost nevoie).

  14. http://www.activenews.ro/economie/Cum-pleaca-din-tara-banii-romanilor.-Concluzii-FINALE-Corporatismul-european-a-tras-lozul-castigator-dupa-largirea-Uniunii-128653
    Corporatismul european a tras lozul câștigător după lărgirea Uniunii mai peste tot. Au primit active subevaluate achiziționate din noile state membre și au avut ocazia de a arăta pisica angajaților din țările de origine într-o concurență tot mai acerbă cu esticii dispuși să-și vândă munca ieftin.

    România a exagerat însă în cel puțin 3 direcții. Și-a vândut sectoare profitabile, ce n-aveau nevoie de investiții pentru a se moderniza, fiind necesară cel mult o simplă ajustare de tarife (distribuțiile de energie). A lichidat sub valoarea de fier vechi („privatizarea pe un euro) companii din industrie, la pachet cu ștergerea de datorii și activele din componența acestora-clădiri și terenuri (casa de cultură a IMGB vândută de noul proprietar a devenit repede unul dintre sediile Universității Spiru Haret în București).

    Investitorii care le-au preluat le-au vândut apoi la bucată iar majoritatea muncitorilor au ajuns repede șomeri. În sfârșit, restituirea proprietăților confiscate s-a întins pe mult prea mulți ani și a fost mult prea generoasă (restitutio în integrum). Statul și-a transferat astfel privaților o parte din avere, active ce au ajuns rapid în mâna străinilor, cei care dispuneau de lichidități sau credit bancar la discreție în vremurile când românii obțineau cu greutate finanțări în țară.

  15. Dupa ce l-a tradat pe Crin fara jena doar ca sa candideze el la Presedintie , acum ii este dor de ” prietenul ” Crin .

    La fel si cu Udrea ! Acum un an de zile ne spunea ca nu s-a intalnit niciodata cu ea ca s-o numeasca pe Kovesi iar astazi ne spune ca povestea este ” partial adevarata ” si ca va da detalii la momentul potrivit .

    Mai rar un caracter … ca al lui Ponta …

    Desi a avut sansa sa creasca pe langa niste politicieni de exceptie , VP nu a invatat nimic de la acestia .

    http://www.cotidianul.ro/ponta-ori-sunt-nebun-ori-a-inceput-sa-mi-placa-282797/

  16. „Suporterii” rusi sunt versiunea pentru vest a „omuletilor verzi”. Franta, ocupata cu prevenirea unor acte teroriste, este supusa unei agresiuni neconventionale rusesti.

  17. O stire pare , oarecum, marginalizata de presa romaneasca:
    In Orlando, un tanar ,,frumos si liber” a produs cel mai mare carnagiu din istoria SUA: 50 de morti + 53 raniti intr-un club. Fara artificii, punct ochit, punct lovit.

    Ce spuneti, domnule HANS G. KLEMM ? Cum e cu ,,Statul de Drept” si cu ,,Educatia” in America ? Ce valori de tip ,,reper moral” ati impus tinerilor pe ,,continentul” unchiului Sam ? Sa inteleg ca viitorul apartine restaurantelor pentru nudisti , idee deja materializata la Londra ?
    Merg si comand un hamburgher, dar daca bag furculita, din greseala, in alta parte, una moale si rotunda ? (Z)
    Eu va propun urmatoarele: Decat sa finantati direct, sau indirect (prin contra-reactie) terorismul international, nu ar fi mai productiv pentru complexul militaro-industrial sa liberalizati posesia de bazooka, tancuri, avioane militare, etc, in propria dvs tara ? Ati stimula si boom-ul imobiliar: Daca unui cetatean liber nu-i place un ,,zgarie-nori” situat prea aproape de locuinta lui, pune mana pe lansatorul de rachete din dotare si rezolva problema.
    In fond, nu individul este in centrul societatii neo-liberale ? (Z)

    Dar nici Europa nu este departe de ,,standardele” americane.
    S-a cheltuit o avere uriasa pentru protejarea spectatorilor de fotbal de la Campionat, dar nimeni nu a luat in calcul ca microbistii trebuie aparati de ei insisi si de altii ca ei: rusii de englezi si viceversa, nord-irlandezii de polonezi, francezii de toata lumea si lumea de francezi, etc.
    Rusii au intrat pe stadion cu petarde, iar englezii cu cantitati nelimitate de bere si alcool. Cum or fi trecut de barajul autoritatilor ? Apropo, pare-se ca francezii s-au aliat cu rusii si au aruncat un englez in mare. Mama ei de istorie….e greu de uitat razboiul de 100 de ani. (Z)
    Cum se spune, in fotbal, cand te impiedici ?
    Iti dai cu stangul in dreptul si viceversa.
    Dar in politica comunitara, despre care se spune ca uneste si nu dezbina ?
    Cand dai de greu, mai dai o directiva si construiesti cativa metri cubi de documente, dupa care te duci acasa sa te culci. Dar cu mare atentie, cand treci pe langa masini parcate suspect.

    Oare de ce ma simt tot mai departe de fotbal si tot mai aproape de patinajul artistic, atletism si, nu in ultimul rand, de rugby ? Poate pentru ca ultimul este un sport de derbedei practicat de gentlemani ? Sa fie acesta motivul pentru care rugby-ul nu are audienta fotbalului ?

  18. Doru Coarna
    iunie 12, 2016 la 3:12 pm

    Nu numai arbitrajul, dar si UEFA ar putea deveni ,,activa”, dupa ce renumitii huligani englezi au fost trecuti, arbitrar, in planul doi. Cel putin pentru moment.
    Asa cum si FIFA (talonata de FBI) a devenit ,,activa” dupa ce Rusia a primit dreptul de organizare a urmatorului campionat mondial de fotbal.
    Esre greu de tolerat o organizare perfecta, in genul precedentei Olimpiade de iarna, altundeva decat in UE si SUA.

  19. Geopolitica “Brexit”, intre ruleta ruseasca si dilema hamletiana. Premierul David Cameron: “Va fi un deceniu pierdut”/”Nimeni nu știe ce vor să spună sondajele”

    Premierul britanic, David Cameron, a atras atentia britanicilor, duminica, intr-o emisiune la BBC, ca daca vor vota ieșirea din UE, la referendumul din 23 iunie, consecinta ar fi „un deceniu pierdut” pentru UK, în materie de creștere, de investiții, de cheltuieli sociale.

    In caz de Brexit, a argumentat Cameron, va trebui renegociat un contract comercial cu UE, ceea ce ar „seca energia guvernului și a țării”. Totodata, referindu-se la eurosceptici, care cred ca UE este “un proiect esuat”, si la faptul ca acestia conduc in sondaje, premierul britanic a declamat shakespearian: „Nimeni nu știe ce vor să spună sondajele.”

    Comentariul premierului britanic poate fi apreciat ca un avertisment asupra unui joc geopolitic periculos, asemanator cu ruleta ruseasca. Nu este un semnal in premiera. „O natiune nu va putea niciodata sa atinga astfel de rezultate bune de una singura”, declara, recent, Angela Merkel, indemnand votarea ramanerii UK in comunitatea europeana.

    Chiar daca tentatia este mare, nu cred ca leadershipul britanic se va lasa orbit de “independentism”. La inadaptare nu exista decat o consecinta, binecunoscuta UK de la Darwin, fara indoiala. Pe de alta parte, ca orice lucru care odata inventat nu mai poate fi dezinventat, nici globalizarea nu poate fi deglobalizata.

    Cel mai probabil, in cazul agitatiei “Brexit” este vorba despre un joc geopolitic. Lorzilor le place sa fie rugati, implorati sa ramana in UE, asa cum sugera deunazi un contributor, Edward Lucas. Cred ca in centrul acestui joc este mai degraba un semnal pentru ceilalti, decat pentru britanici.

    Cand in acest joc intra si speculatorul George Soros, prin revenirea in forta, cu putin timp in urma, pe piata de capital, pariind pe dezintegrarea UE, ideea de joc geopolitic capata consistenta. „Retragerea Marii Britanii din UE ar putea provoca un exod general, astfel că dezintegrarea Uniunii Europene ar fi practic inevitabilă”, a punctat miliardarul. Cred insa ca pariul sau real este pe ideea de a fi luat in seama, ca profet, ceea ce nu se mai intampla de multa vreme.

    Dupa parerea mea, Brexit va avea soarta Scotexit. Daca nu cumva a si fost conceput in aceeasi idée. Ceea ce mi se pare limpede este ca fara un efect de imitatie Brexit-ul nu va avea loc. Insa o miza pe un efect de imitatie este destul de superflua. Eu nu mizez pe “dezintegrare”, ci pe reorganizare. Adica pe adaptare, care face diferenta in orice tip de selectie.

  20. Radu Humor

    E o cestie … in ce priveste restituirile.. Prima data si lega romaneasca prevedea o suma kaxima potr despagibiri .. dar deh nu era b9ne ca Iliescu era comunust..
    Aoi a venit CDR eau .. apopi alte incurcaturi si asa ma ajuns la beratia de azi . Restitutio in integrum cum cera Campeanu , cum dpreau tzoparlanistii (PNT) si titul fara limita de timp Preşedintele PNŢCD – partidul care a iniţiat, pe timpul guvernării CDR, procedura restitutio in integrum -, Aurelian Pavelescu, consideră că aceasta a fost o greşeală şi spune că este necesară constituirea unei comisii parlamentare care să ancheteze modul în care au fost făcute retrocedările. ( http://ziarulfaclia.ro/aurelian-pavelescu-restitutio-in-integrum-a-fost-o-greseala-sub-masca-si-sub-aparenta-retrocedarilor-s-au-realizat-mari-fapte-infractionale/ )
    As mai observa ca Timisoara, locul in care a supravuetuot politic PNTcd este si orasul in care Clanul Carpaci a m,anevrat „restituirie” asftel incat a reusit Car[aciu sa puna mana si pe spitale si sa evacuze Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Turcanu din Timişoara. Un lat spital era pus in vanzare de unu Vasile Tailor Căcărează …
    Asta in orasul ala care tot zice ca este vestic si voteste cum trebuieste … si incare PNTcd prin Ciuhandru a fost la putoare pana in 2012…

    Isna bucura-te .. basescu s-a angajat sa platim Israelului nu stiu cate miliarde despagubiri ..

  21. Parca de curind a fost Poroshenko la Bucuresti. Primit cu toate onorurile. Cititi din succesele politicii externe romane: romanii din Bucovina sunt la fel de dezradacitati si asimilati de ucraenieni ca si inainte.

    Nu stiu cit va amintiti ce scandaluri faceau ungurii in anii ’90, sprijiniti de Soros, congresmani americani si toata elita Vestica, despre drepturile maghiarilor din Romania. S-a intrebat cineva cit succes are Romania in a isi apara conationalii din Serbia, Ungaria si mai ales in Ucraina? In Ucraina avem cred si cei mai multi romani.

    http://www.agerpres.ro/social/2016/06/12/reportaj-comunitatea-romaneasca-din-regiunea-cernauti-amenintata-de-pericolul-asimilarii-si-deznationalizarii-prin-ucrainizarea-scolilor-12-39-22

  22. Acum ar trebui dl. Maior sa iasa public si sa condamne atacul terorist din SUA, dar sa arate si partea sensibila. Cine ar vrea sa investeasca in SUA cind te poate ucide oricind un asemenea act terorist? Da, Romania are probleme cu coruptia si statul de drept. Dar si SUA au mari probleme cu armele si societatea lor ultra violenta. Vreti investitii? Renuntati la arme!

  23. – Felicitări, frumoasă temă ! Regret că nu am fost la dezbaterea de la Fundația Titulescu.
    De când am părăsit Bucurestiul nu am mai fost, e ceva mai greu când ai 100 km de făcut. Dar nu este chiar imposibil.
    Data viitoare voi încerca să vă vizitez.

  24. @ Adrian B. iunie 12, 2016 la 6:22 pm

    NU v-ati gandit ca poate rusii chiar au dreptate…???
    Umbla vorba pe strazile din Marsilia ca rusii au facut front comun cu gazdele franceze pentru a-i …instrui moral pe englezii prezenti in Marsilia…..

    Faptul ca englezii si-au luat-o pe coaja in Marsilia spune multe…..

  25. O stire de presa aparuta ieri afirma ca atat PSD cat si PNL incearca sa isi apropie, in teritoriu, consilierii PMP pentru a forma majoritati. Legat de aceasta stire, am o intrebare pentru contributori: considerati aceasta o eroare politica a PSD? Dar a PNL?

  26. @ Mihael Erica Petculescu
    În Istoria hieroglifică, D. Cantemir afirmă că e ”din părinți oiță” – despre tatăl său – ori asta înseamnă limpede de origine modestă, probabil răzeșească. Cum și de ce a ajuns la tron povestește cu insinuări Neculce. Se pare că bătrânul Cantemir care ”carte multă nu stie, ci numai iscălitura învățase de și-o făce”, a fost propulsat fiindcă era ”de-al casei” așa zicând, cunoscut, și chiar în ipoteza că n-ar fi fost bun, era bătrân și era de așteptat să nu mai trăiască mult În plus , fiind ”văduvoi”, fără doamnă, ”n-a face cheltuială mare țării”. Atracția lui Dimitrie pentru Petru I cred că avea cu totul altă motivație. Cât despre felul în care l-a răsplătit Petru I, acesta a fost un premiu de consolare: Naivul domn și-a ținut multă vreme curtea în preajma graniței cu Moldova, nădăjduind că țarul va redeschide războiul cu Imperiul Otoman. Petru I avea însă alte planuri și Cantemir s-a resemnat.

  27. liviu bejan
    iunie 13, 2016 la 7:36 am

    Domnul meu, in Consilii, hotararile punctuale si proiectele se voteaza cu majoritati. De ce nu s-ar alia romani cu romani in interesul urbei, indiferent de apartenenta politica, pentru a face ceva constructiv pentru cetateni, cu totii egali in drepturi si obligatii ? Ce vreti ? Sa se paruiasca la fiecare sedinta ca la fotbal ? Sa se organizeze alegeri din trei in trei luni ?
    Asta in numele ,,moralitatii” ? A unei ipocrite moralitati ?
    Dupa ,,logica” dumitale si noi, alegatorii, cand ne intalnim pe strada ar trebui sa ne tragem cate o pereche de palme si/sau cate un spitz in c……in functie de simpatia politica atunci cand se formeaza cozi la supermarket. Care pe care. Asa vreti ? Ca la Marsilia ? Unii ar putea sa spuna ca pe bloguri suntem protejati dpdv fizic. Dar nici aici protectia nu este totala, deoarece, de regula si din pacate, virtualul este poligonul de antrenament pentru real. (Z)
    Dupa parerea mea, mamele noastre ne-au facut romani si ne-au invatat limba romana. Ca ne-am prostit mai tarziu punandu-ne singuri ochelari de cal, este alta poveste…parintii nostri n-au nicio vina.

  28. Criticos

    Cantemir batranu se iscalea mult mai bine cu sabia!!!! Cu sabia chiar scria foarte bine … si ptr a ssa indemnare a fost bine rasplatit de Sobieski. Asa ca intors in Moldova a cumparat mosii .. si acu cu mosii si trecutu sau militar a devenit Mare Spatar.

  29. @ZeV. Onorabile domn, am rugat contributorii sa raspunda la o intrebare la care – si din motivul ca – eu insumi nu am un raspuns clar in acest moment. Si nu am rugat pe nimeni sa se dezlantuie in tot soiul de afirmatii la adresa mea. Daca matale doresti sa raspunzi la intrebarea mea atunci esti binevenit; daca nu, atunci abtine-te de la atacuri la persoana, deoarece apari ca fiind un individ care cere libertate completa de gandire si exprimare pentru el, insa nu le-o permite (cu care temei?) altora.
    ––––––––––––––––––-

    Intentia PSD de a incheia aliante cu partidul persoanei despre care cred care l-a bagat la puscarie pe dl Nastase face ca prietenul nostru de pe blog (fie-mi permis sa ma exprim asa) sa devina o victima colaterala pe drumul PSD catre societatea social democrata multilateral dezvoltata. Cum dl Nastase a trecut in repetate randuri peste chestiunile personale in favoarea rationamentului politic, inteleg sa sa nu ma agat nici eu de o atare chestiune si sa incerca sa imi dau seama – si cu ajutorul – dumneavoastra, daca PSD (si PNL!) face bine sau rau, respectiv isi face bine sau rau.

  30. Felicitari !Dar despre Cantemir…cu Dogaru???Mai salubrizati scena,…mi se pare jenant sa vorbeasca despre Cantemir un fost arhivist comunist adus in armata de Ilie Ceausescu !A ajuns si asta „colonel”…pun pariu ca nu a tras cu arma in „cariera” lui nici macar un foc de arma !

Lasă un răspuns