Banciu a citit, cu intonatie, dreptul meu la replică

Unknown.jpeg

Vineri, 3 iunie, in ultima zi a campaniei electorale, Radu Banciu a trebuit să citească si a citit (cu intonatie) dreptul la replică pe care i l-am trimis lui Sorin Oancea,  directorul general B1 Tv.

„Domnule Director general,

Recent, am vizionat înregistrarea emisiunii “Lumea lui Banciu”, din data de 16 mai 2016.

În acea emisiune, Radu Banciu a prezentat, din nou, cu rea credință, circumstanțele în care a avut loc tentativa mea de suicid, din 20 iunie 2012.

În esență, a afirmat că mi-aș fi “înscenat” sinuciderea, că aș fi ”pretins” că m-am împușcat, că i-am “păcălit” pe toți. A afirmat că “asta e cea mai mare potlogărie, din 1990 încoace”, “cea mai mare minciună”, un act de “lașitate”. De aceea, a continuat el, “veșnic, oamenii care au cât de cât bun simț și decență în țara asta o să te numească, … lașul lașilor”. Și a continuat, timp de mai multe minute aceste calomnii și insulte.

Nu mă aștept ca Radu Banciu să fi înțeles motivația gestului meu din acea seară și acest lucru nici nu are importanță pentru mine. El a prezentat însă, cu rea credință, acele circumstanțe, afectându-mi, în acest fel, dreptul la propria imagine, onoarea și reputația.

Vă solicit, de aceea, ca, în conformitate cu regulile CNA, să fie prezentat public, integral, acest punct de vedere, în proxima emisiune a lui Radu Banciu, pe aceeași durată de timp, adăugându-se, la aceste rânduri, citatele relevante din Ordonanța procurorului șef de secție din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, Valentin Horia Șelaru, din 24 august 2012, din Dosarul 560/P/2012:

„II.5.  Din probele administrate în cauză a rezultat că, ajunşi în încăperea apartamentului nr.l de la parterul imobilului, condamnatul NĂSTASE ADRIAN şi-a luat mai multe cărţi din bibliotecă, pe care le-a aşezat pe masă, apoi s-a aşezat în fotoliu şi l-a invitat pe comisarul şef de poliţei COSTEA NICOLAE să se aşeze pe fotoliul alăturat, după care, de lângă corp, cu mâna stângă a scos un revolver pe care l-a îndreptat spre cap pentru a se sinucide. Instantaneu acest gest a fost urmat de intervenţia ofiţerului de poliţie COSTEA NICOLAE, care s-a repezit spre mâna cu care condamnatul ţinea arma pentru al dezarma. Condamnatul s-a opus şi s-a luptat să păstreze arma în mână şi să o îndrepte spre cap, iar în confruntarea desfăşurată, cei doi s-au ridicat în picioare, s-au deplasat haotic prin încăpere, poliţistul reuşind să-şi introducă degetele de la mâna dreaptă (arătător şi mijlociu) în spaţiul dintre percutorul cocoşului şi butoiul revolverului, pentru a împiedica declanşarea focului. În acest context, într-un moment imediat ulterior s-a declanşat un foc de armă, intervenţia ofiţerului de poliţie COSTEA NICOLAE pentru dezarmarea lui NĂSTASE ADRIAN a continuat şi astfel a reuşit să-i smulgă arma din mână, să o arunce în încăpere, săl imobilizeze la pământ și să-i pună cătușele.”…

… „Astfel, faptul că ofiţerul de poliţie COSTEA NICOLAE a blocat demersul condamnatului de a se împuşca în cap prin introducerea degetelor de la mâna dreaptă (arătător şi mijlociu) în spaţiul dintre percutorul cocoşului, şi butoiul revolverului rezultă din expertiza medico legală traumatologică, care a confirmat leziunile la degetele de la mâna dreaptă a ofiţerului de poliţie.”

„III.2. Cele descrise sunt dovedite, relevante fiind precizările din declaraţia martorului COSTEA NICOLAE care a arătat că: „…După ce s-a aşezat pe fotoliu, m-a invitat şi pe mine să iau loc pe fotoliul alăturat. În acel moment, a afirmat „îmi cer scuze că vei fi implicat într-un eveniment deosebit”. Auzind această afirmaţie, m-am alarmat şi mă gândeam ce dorea să spună, ori ce dorea să facă, deoarece nu observasem să aibă nimic asupra sa, în afară de cărţile pe care le luase din bibliotecă. În momentele imediat următoare, l-am observat cum duce mâna spre stânga corpului, spre şezutul fotoliului pe care stătea. Când i-a revenit mâna, am văzut în mâna acestuia un revolver. Realizând ceea ce doreşte să facă, m-am repezit asupra mâinii în care ţinea arma pentru a-I dezarma. În momentele imediat următoare, între mine şi Adrian Năstase a avut loc o confruntare fizică, în sensul că eu încercam să-i iau arma din mână, iar el încerca să-şi îndrepte arma spre cap. De aceea ne-am ridicat în picioare şi ne­-am deplasat prin încăpere, eu reuşind să introduc degetele de la mâna dreaptă (arătător şi mijlociu) în spaţiul dintre percutorul cocoşului şi butoiul revolverului pentru a împiedica declanşarea focului. Arăt că nu a avut loc o luptă, întreg efortul fizic, atât al meu cât şi al lui Adrian Năstase, fiind canalizat spre intenţia fiecăruia: eu de dezarmare, iar el de îndreptare a armei spre propriul cap, întreg comportamentul acestuia relevând că dorea să se sinucidă. La un moment dat, în eforturile mele de a-l dezarma, s-a declanşat un foc de armă, după care la scurt timp am reuşit să-i smulg arma din mână și să o arunc în încăpere, unde de altfel a şi fost descoperită de echipa de cercetare. După ce l-am dezarmat, deoarece se zbătea, l-am imobilizat la pământ şi apoi i-am aplicat cătuşele, observând că în partea superioară dreaptă a cămăşii cu care era îmbrăcat sunt pete pe care le-am apreciat a fi de sânge, realizând astfel că Adrian Năstase a reuşit să se împuşte.”…

„Pe de altă parte, sub acest aspect, examenul psihiatric efectuat la data de 21.06.2012 este relevant şi a evidenţiat că: „… secundar unui factor de stres major NĂSTASE ADRIAN are o tentativă de suicid a fost atent plănuită cu aspect altruist, considerând că îşi salvează familia şi imaginea publică de la viitoare presiuni mediatice şi juridice şi apreciind ca fiind onorabil gestul său (altruist), fără regret faţă de tentativa de suicid atent plănuită. A negat intenţiile autolitice de la momentul examinării , susţinând că ar fi penibil să repete gestul, fără ideaţie de intensitate delirantă evidentă sau tulburări calitative de percepţie la data examinării, orientat temporo-spaţial auto şi allopsihic. La data de 22.06.2012 consultul psihiatric a relevat că pacientul este aparent fără manifestări psihopatologice care să indice o suferinţă psihiatrică.”…

„IV.1. La Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, unitatea de primiri urgenţe a evaluat pacientul care era conştient, cooperant, prezenta patru plăgi prin împuşcare penetrante, deltoidian drept subclavicular drept şi în regiunea cervicală anterolaterală care era şi deformată”….

*****

Nu-mi face plăcere să-mi reamintesc aceste lucruri dar nici nu voi permite ca un gest de revoltă al meu, motivat sau nu, justificat sau nu, să rămână în amintirea familiei sau a prietenilor mei ca un gest dezonorant, de lașitate.

De aceea, dacă acest drept la replică nu va fi prezentat în totalitate, în proxima emisiune a lui Radu Banciu, voi acționa în justiție, în solidar, postul și pe autorul emisiunii, în baza prevederilor legale.

Acesta NU e un pamflet.”

 

 

 

38 de gânduri despre “Banciu a citit, cu intonatie, dreptul meu la replică

  1. ..In amintirea prietenilor si familiei dvs acel gest nu va fi niciodata interpretat in ,,cheia” unui act de lasitate, orice ar spune pigmeii din presa neo-fascista.
    Un fascism original, ca aproape orice in Romania, adica un fascism non-national.
    In acelasi timp, detractorii dvs nu se vor opri.
    In acest context, cred ca ar trebui sa-i multumiti comisarului şef de poliţie COSTEA NICOLAE ca v-a permis sa existati, inclusiv, pentru a produce cosmaruri si frisoane adversarilor dvs care nu au alta ratiune de a fi decat sa faca umbra pamantului de pomana si sa-si constientizeze, frustrant, limitele si neputintele, prin referinta la personalitatea dvs. Este o buna pedepsa pentru ei, realitatea faptului ca existati in aceasta lume.

  2. Ticăloșia n-are margini, dle A.N.! Știu că ura orbește, dar până unde poate merge…. Ceea ce e mai ticălos e că sunt convinsă că ipochimenul e perfect conștient de mizeria pe care o face și, culmea, îndârjirea și persistența în minciuna infamă crește. Individul ăsta ar fi în stare să vă ucidă, credeți-mă!

  3. Nu am fost de acord cu gestul dvs., pentru ca daca rezultatul ar fi fost altul ar fi fost pacat sa lasati niste oameni de nimic sa va invinga in acest fel. Aproape ca le-ati permis sa o faca. Cred ca pot intelege totusi motivatia din spatele acestui gest. Daca imi permiteti, o sa fac un apel la dvs. sa nu il mai luati in considerare pe acest Banciu. Nu faceti decat sa ii promovati emisiunea. De ce nu il lasati sa dispara usor usor din ochiul public? Eu sincer uitasem total de el, dar ocazional, insa constant, dvs. imi aduceti aminte de el. Mi-as dori sa nu o mai faceti. Eu zic ca un astfel de om nu e demn de atentia si timpul dvs.

    • Cristian Moldoveanu,
      dreptul la replică nu l-am dat pentru el ci pentru cei care, poate, nu aveau toate informatiile. Si, in plus, am fixat, unele detalii for the record.

  4. Nici nouă nu ne face plăcere să ne reamintim de acel eveniment, nici de circumstanţele în care s-a produs, deşi îi înţelegem motivaţia. A fost manifestarea supremă a demnităţii rănite. Trăim însă din păcate într-o epocă în care valorile morale crează complexe celor fără scrupule şi îi incită să atace.

  5. Cornel Sabou
    iunie 8, 2016 la 10:23 am

    Chereches nu este inchis pentru coruptie, ci pentru suspiciunea procurorilor ca este corupt. Deci, deocamdata, este nevinovat si are dreptul sa candideze.
    ps
    Ticalosul este Basescu, asa cum a fost mereu. Ba a laudat ,,binomul”, asa cum un parinte isi mangaie copilul, ba l-a ponegrit pentru ca a indraznit sa o aresteze pe Udrea. O mare jigodie de om posedat de diavol.

  6. Le place sau nu le place, dvs. sunteti singurul om politic care are ceva de spus indiferent daca este sau nu la ‘butoane’. Din aceste motive ati atras dusmania caracterelor mici si respectul celor mari. Ati reusit chiar si cand norocul nu v-a favorizat.

  7. Uneori nu vă înțeleg, domnule profesor, de ce vă bateți capul cu viermele ăsta infect. Nu înțeleg cum ar putea cineva să-l ia în seamă atunci când nu face glume legate de sporturi. În orice caz, deși știu că sunteti un diplomat, consider că acționarea lui în instanță pentru prejudicii de imagine ar fi fost mult mai potrivită.

    • Mihai,
      inainte de a-l actiona in judecată era necesară această fază prealabilă. Stia că dacă nu citea, in totalitate, mesajul meu, as fi mers la instantă. Probabil că a fost si presiunea din partea lui Sorin Oancea care i-o fi spus că va plăti din banii lui. Am inteles, totusi, că Banciu are un salariu de vreo 4500 de euro.

  8. Banciu, un circar fără talent, care a învățat să citească cu intonație! Un trântor care câștigă bani cu ușurință, un filolog care a fost comentator sportiv, devenit pamfletar politic. Mai bine s-ar duce să predea literatură la o școală specială, să vadă cât de greu se câștigă o pâine! Sau să facă circ în față unor elevi de la profesională, ca să vadă cât de greu este să stăpânești o clasă de 30 de elevi scăpați de sub control, cu părinți plecați la muncă în străinătate și lăsați de izbeliște sau într-o clasă de la o școală de reeducare, de fete. Să văd atunci, dacă circul său mai ține!

  9. S-a intamplat sa ma uit nitel, cam in trecere, la emisiunea lui; tocmai batea campii ca femeile din politica nu-si aleg barbati buni, are probabil o nostalgie ca vreo femeie din politica nu l-a ales pe el. Totusi, in timp scurt, am remarcat si dreptatea pe care o are Criticos ca si faptul ca nu-si mai lasa exprimarea chiar sa curga liber la vale; probabil ca i-au frecat nitel ridichea si i-au zis sa fie mai atent.

  10. @ Mai Georgica mai,

    intai iti multumesc pt ca m-ai insiruit cu niste persoane si entitati notabile…

    Al doilea, cand iti spun ca esti nostalgic, pai esti, amice! Regreti Scanteia si pe Stalin impreuna cu campaniile de propaganda ale acelor vremuri?

    Al treilea, este clar tuturor ca daca nu esti condamnat poti candida si poti castiga, respectivii au fost lasati si unii chiar au castigat, dar ar trebui sa fie la fel de clar ca asta nu stopeaza procesul si cand devii condamnt treci la executarea pedepsei indiferent ce alegeri ai castigat si ce pozitie ai obtinut… Asta am spus, n-ai priceput… Dar du-te la Scanteia!

    Al patrulea, ti s-a parut ca-mi pare rau de pierderea alegerilor de catre liberali… NU! Eu vreau democratie, deci acum era cazul sa castige stanga iar la parlamentare as vrea ca dreapta… Tu, adept infocat al partidului-stat, ai vrea totul! Pai totul draga Georgele, l-a vrut si Viorel, asta ca te insirui si pe tine cu o personalitate, sa zicem… Dar macar, intelegi cum a iesit?

    Insa sunt constient ca nu te pot opri! La Stalin din pacate n-am cum te ajuta sa ajungi, dar la Scanteia te indrum: vezi si tu ce mai gasesti prin spatele monumentului ala recent predat obstii… Mai poti incerca la raionul de partid 23 August, la casa ARLUS si jos, pe cheiul Dambovitzei, intreaba alt nostalgic unde exact, inca gasesti destui… Du-te negresit, du-te oricum!

    La final, raspunde-mi si mie la o intrebare: tu ai numai nostalgii d-astea politice, sau cateodata te mai gandesti asa si la tinerete, la bucurii si reusite, la stari de bine, la ganduri impartasite in doi, doua, sau trei?

  11. Cornel Sabou spune:

    „O parere despre cazul concret de la Baia Mare, unde a fost ales un primar care este inchis pentru coruptie, puteti posta? Traian Basescu a facut deja pe Facebook o referire concreta la Catalin Chereches, numindu-l „ticalos” si multe alte persoane publice s-au pronuntat deja concret despre acest caz. M-ar interesa si parerea dvs…”

    Deși nu pe mine m-ati întrebat, nu rezist să nu prezint un lucru extraordinar de simplu: Dl Cherecheș ERA TRECUT PE BULETINUL DE VOT! Eu ca alegator, nu sunt obligat sa urmăresc atacul justiției asupra lui Cherches, nu sunt obligat sa citesc Facebook, ci trebuie sa apreciez ce a făcut dânsul pentru localitate.

    În momentul în care Dl Cherecheș va fi condamnat definitiv pentru corupție, AUTOMAT nu va mai fi primar. Și atunci, care e problema Dvs?

    Mințiți când spuneți ca Dl Cherecheș este „închis pentru corupție”. Este arestat preventiv, ceea e cu totul și cu totul altceva. Vedeti, din cauza unora ca Dvs SUA nu e România și România nu e SUA.

  12. Fratele meu , n-o fi bine cu legea , n-o fi politically correct , dar eu personal , de multa vreme l-as fi batut pe jegosu’ asta dizgratios , ca-n Giulesti pe timpuri …. ! Ce viata , cat respect !

    Si daca-l bati de-i dai jos dintii din botul ala de porc ordinar , ce-o sa fie ?

    Amenda , 2-3 luni de bulau si vreo 2000 de lei sa-i pui dinti falsi .

    Eu zic ca ar merita sfortarea .

    Eu nu zic sa-l omori cu bataia , doar asa o alintare , il scuipi intre ochi , cand se sterge , ii dai o stanga in ficat , iar cand se inclina inspre tine ( de bucurie bineinteles ) , un uppercut de dreapta , ca sa-l indrepti , ca sa nu cada saracu’ sa se juleasca pe ratul lui de porc .

    Asta e un pamflet adevarat .

    PS SI DACA JEGOSU’ A CITIT DREPTUL LA REPLICA CE ?
    CREDE CINEVA CA SEVA OPRI DIM MANCATUL DE KKAAKKAT ?

    DA-L DRACU’ IN JUDECATA SI PE EL SI POSTU’ SI IA-LE BANII !
    IAR ESTI DOMN PRIETENE ?

    ASTA NU ESTE UN PAMFLET

  13. Dle Nastase,

    acum ca ati postat dreptul la replica, i-ati deschis iar jocul…

    Mai bine procedati ca mine, indiferent ce mi-ar scrie aici Zev si o anume doamna, nu citesc si nu raspund.

    Dar ca veni iarasi vorba, eu tot incerc sa bag doua degete intre tragaci si garda, nu intra deloc desi n-am dat la tarnacop niciodata! Sigur n-a strans tare de butoias cu intreaga palma?, caci asa as intelege… Daca nu se roteste nu trage, apoi i-o fi alunecat nitel si a plecat… iar urmele le-a capatat cand v-a smuls arma, probabil v-a dat mana peste cap, procedura standard, si atunci i-au incaput degetele acolo ca s-o smulga dupa ce ati scos aratatorul…

    Eu insa raman la convingerea mea, armele nu-s bune la nimic! Mai devreme sau mai tarziu iti aduc numai belele… Ador armele airsoft si arcul, sunt silentioase, trimit omu’ la policlinica nu la urgenta sau IML, si te scot invingator in lupta cu pisicile, harciogii si alte asemenea lighioane… Iar contra hotilor si vrasmasilor, exista amo alternative!

  14. d-le A.NASTASE,nu mor caii cand vor cainii ! mereu veti fi muscat de c.r de oamenii de nimic care nu produc decat CO2 !

  15. Dom Nastase n-aveti ce face..

    C’est la vie toujorus parșivă,
    Si sa fiu in ton cu ea … ehe.. daca meavoastra ati fi procedat altfel (rapsuns la primul meu post cand va ziceam ca in 2000-2004 ar fi trnuit sa faceti curatenie printre dreptatci) alta faina se macina la moara !!!

    Dar ati preferat sa fiti „intelctual”, „fin” si sa va jucati de-a printul Mășkin in varianta de Colentina.. asa ca putetisa ziceti ” Tu l’as Voulu, George Dandin!”

    Ce este mai nasol este ca versiunea alora este cea care va ramane in „istoprie” Ca de cand se inventa sceisul nici pamantul nu mai inchide gura lumii ( a se vedea cazul Suetoniu .. un barfitor ajuns CLASIC)

    Eh .. si ar fo fost asa simplu ….

  16. Mie îmi este greu să-mi amintesc de seara aceea. M-am pus în locul soției, a copiilor, a dumneavoastră, a mamei dumneavoastră… Am luat-o personal.

    Dacă ar exista Satana, numele i-ar fi Banciu, sunt convinsă.

  17. Dorel,
    1. Mulțumesc pentru citirea cu mare atenție a postărilor mele.
    2. Toate personajele înșirate de mine sunt la același nivel intelectual.

  18. Cam astea-s institutiile si mediul de afaceri pe care le-au creat d-nii Victor Ponta & Gelu Diaconu in Romania si perpetuate de tehnobirocratii lui Csolos
    Si cam asta-i soarta antreprenorilor romani conform gândirii economice a unui procuror retard …

    http://www.pressalert.ro/2016/06/inspector-antifrauda-flagrant-mita-timisoara-video/

    Inspector Antifraudă, prins în flagrant de DNA la Timişoara. Vezi cum a reacţionat când a primit o şpagă prea mică VIDEO

    De Dragoş Boţa –

    Un inspector de la Direcţia Antifraudă 5 Deva a fost prins, marţi seara, în flagrant de procurorii DNA Timişoara şi ofiţerii DGA în timp ce-şi negocia şpaga, după ce a fost nemulţumit de mita primită iniţial. Alexandru Bogdan Cojocaru era în control la o firmă de pază şi protecţie din Arad din ianuarie anul acesta. Inspectorul a făcut tot ce a puttu pentru a pune presiune de reprezentanţii firmei. Şicanele au fost unele continue -de pe o zi pe alta s-au cerut din arhivă documente xeroxate pentru câţiva ani şi pentu că nu s-a putut obiectiv face copiile firma a fost amendată.

    Cojocaru i-a dat administratoarei firmei adresa unui aprozar din Timişoara, de lângă centrul comercial Alfa şi i-a spus că acolo un anume “Ciprian” o va lămuri ce este de făcut. Când a ajuns la intermediar, Ciprian Ciocan, care era prieten cu inspectorul de la Antifraudă, acesta i-a spus că o aştepta de mai bine de o lună şi jumătate să vină la discuţii. Pentru că inspectorul era la Arad, femeia a lăsat intermediarului 2.100 lei. A doua zi, Cojocaru a apărut neanunţat la sediul firmei de pază şi a returnat banii nervos. I-a transmis directorului firmei să se mai documenteze, semn că era nemulţumit că suma primită, şi să-l contacteze di nou.

    Femeia s-a întâlnit din nou cu intermediarul care i-a aranjat, în scurt timp, în biroul său o întâlnire cu inspectorul Antifraudă. Alexandru Cojocaru i-a reproşat femeii că nu l-a căutat mai repede pentru că lucrurile ar fi putut să fie rezolvate, dar că şi acum se pot aranja lucrurile numai că va fi posibil de abia în toamnă. Inspectorul i-a explicat că de el depinde dacă va da o amendă de 4.000 lei sau de 40.000 lei şi ar trebui să se gândească serios la acest lucru. Funcţionarul a oferit consultanţă, explicându-i administratorei firmei că ar fi trebuit să înfiinţeze o nouă societate comercială şi că în data de 9 iunie, când a fost chemată cu documente la sediul din Deva, să aducă doar o parte pentru a obţine o nouă amânare. Inspectorul a susţinut că de el depinde cum se va sfârşi controlul şi că suma pe care urma să o primească avea să fie stabilită la sfârşit, nedorind să primească o tranşă de 10.000 lei. Atunci au intervenit cei de la DNA şi DGA.

    Cojocaru a terminat Facultatea de Drept în 2010 şi lucrează la Antifraudă din 2013. Ultima ştire distribuită de Cojocaru pe pagina sa de Facebook a fost o ştire că un contabil a fost reţinut de DNA pentru că a încercat să mituiască un inspector de la Antifraudă.

    Inspectorul şi complicele său au fost dus la audieri la sediul DNA Timişoara. După audieri, Cojocaru a fost reţinut pentru 24 de ore pentru luare de mită, iar Ciocan este cercetat în libertate pentru complicitate la luare de mită. “Cine ţi-a zis ţie că mi-a dat cineva bani? Aţi fost dezinformaţi. Întrebaţi organele. Nu vreau să dau niciun fel de declaraţie”, a susţinut inspectorul Antifraudă când a fost scos încătuşat şi dus la arest. Inspectorul urmează să fie prezentat, astăzi cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Timiş.

  19. Nu numai Banciu, chircit în lumea lui sordidă, face astfel de afirmaţii. Lista e mult mai amplă. Există negarea totală ( “a fost o minciună, un aranjament cu poliţistul…”) , există teoria conspiraţiei ( “de fapt, voia să fugă , dar nu i-a ieşit schema plănuită cu Ioan Rus”) , există CONTRIBUTORS .ro ( “…dl. Năstase, …nu se jenează să recurgă la orice mijloc pentru a se SUSTRAGE justiţiei…”) există chiar şi Băsescu Traian (“…am ştiut de la început că tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase e o înscenare…”) . Sunt mulţi, chiar n-am chef să mă ocup de toţi.

    Interesant este că fiecare dintre aceştia ştiu exact cum s-au întâmplat lucrurile. Nu sunt neinformaţi şi nici picaţi din “Steaua Carnagiului, Marte”. Ei însă, trebuie să-şi convingă publicul că marea e portocalie şi cerul e verde. Asta se poate rezolva cu tenacitate, aşa cum, cu tenacitate s-au construit toate legendele din jurul dumneavoastră, şi unele mai rezistă şi astăzi. Nici nu este foarte greu. Era de-ajuns să strecoare suspiciunea, căci pe un strop de suspiciune, orice, absolut orice, se poate broda.

    Ura, uneori chiar isteria împotriva lui Adrian Năstase s-a construit cu răbdare şi cu materiale de construcţie potrivite. Lumea vede la televizor şi , în general, lumea crede ceea ce vede la televizor, pentru că este mai simplu aşa.

    Pe urmă sunt şi oameni care înţeleg gestul, dar îl condamnă, din diferite motive, dintre care cel mai ades invocat este acela că gestul suicidar este contrar moralei creştine… Dar şi această discuţie merită unele comentarii şi argumente, dintre care, cel mai frumos mi s-a părut cel al lui Alexandru Paleologu , după moartea soţiei lui Ştefan Augustin Doinaş , care a ales să-şi urmeze iubirea de-o viaţă în eterna sa călătorie :

    „Gestul lui Irinel Liciu mi se pare cutremurător de frumos. Toată lumea ştie că sinuciderea e un foarte mare păcat. Rişti sa nu te mai întâlneşti dincolo cu cel iubit. Eu cred însă că Dumnezeu e mai deştept ca noi”

    Îmi imaginez că în 20 iunie 2012 Dumnezeu a fost mai deştept decât dumneavoastră, şi a rezolvat situaţia aceea , atât de complicată, în felul lui.

  20. Nu-i stiti porecla lui Banciu ? „Cap de porc” e poreclit. Corespunde caracterului, din cate vad. Va doresc numai bine si Hristos a inaltat !

  21. V-am spus cu altă ocazie că viața politică, socială, mă mai obosește periodic (până la greață, chiar) și evit și televizorul. Niște femei mi-au dat un șoc sănătos și devin interesată din nou. Nu de alegeri, de viața societății.

    La casa de la țară eu înfrumusețez și întrețin pe cheltuiala proprie treizeci și șapte de metri din domeniul public, care se află în dreptul proprietății mele de la drumul național. E adevărat, mă mai împung cu vecinii care își pasc vacile prin florile mele, sau le lasă din capul lor să umble pe străzi, căci așa e moda pe aici. Unii mă amenință că mă vor reclama la poliție pentru că „folosesc în interes propriu domeniul public”, cultivând flori și ei speră că o să dau de dracu’, încasând vreo amendă pentru asta. Desigur, eu nu-mi fac griji decât pentru faptul că vacile lor mi le distrug. Povestea, însă, este despre altceva.

    Într-o zi, acum vreo lună, au strigat la poarta mea niște femei cu o groază de copii în mașini. Au coborât din niște SUV-uri de Doamne-ajută, dar erau îmbrăcate… cum să vă explic? Eu, dacă-aș avea vacă, așa m-aș îmbrăca ca s-o duc la cireadă.

    Ce doreau? Să le dau și lor flori, că ele admiră mereu, de niște ani, ori de câte ori trec prin satul acesta, florile mele. Că ele plătesc gras, dar să le dau de cele, de celelalte. Am smuls de prin grădină o mulțime de vâzdoage pitice, petunii, garofițe, margarete, cârciumărese, răchițele, regina nopții, creasta cocoșului, pufuleți, salvie roșie, gheorghinițe, flori de gheață, ochiul boului, gura leului, gălbenele, nemțișor etc, flori care se seamănă singure și care sunt puzderie – oricum le răresc și arunc. S-au abonat pentru lalele și căldărușă, pentru bujori, narcise și brândușe, crini și augustine pe la toamnă. Cred că le-am dat mii de fire. Le-am întrebat, curioasă, unde răsădesc atâtea flori. Una a sărit cu gura prima: „Eu stau pe cinci locuri de casă! N-am unde? Am șase fete măritate, toate cu case și grădini, le trebuie și lor…” Femeia mai avea câțiva copii în mașină, dar părea o femeie cât se poate de fericită și împlinită – râdea întruna!

    Am înțeles că sunt creștini penticostali, bărbații lor sunt la muncă prin țară ori străinătate, trimit bani și vin acasă o dată pe săptămână – sâmbăta noaptea. Probabil atunci procreează, căci toate femeile nasc o dată pe an. Care întârzie, este dusă la medic și tratată urgent în vederea reproducerii. „Totuși, mă mir eu, dacă aveți câte zece copii, cum de vă descurcați atât de bine cu banii?” Păi, nu-i mare lucru, să vedeți, poartă hainele unul după altul, copiii mari supraveghează pe cei mici și nimeni nu are mai mult de opt clase. În acel moment băieții pleacă împreună cu tații lor la muncă (în construcții) iar fetele – vă las să ghiciți. Nu se cheltuie bani cu școlile, în schimb au iazuri săpate prin fundul grădinilor în care au pește, gâște și nuferi, căbănuțe pentru toți, mașini scumpe și case luxoase. E un sat aproape de al nostru, dar eu n-am trecut pe acolo, întrucât nu e la șosea. Una mi-a spus că vecina ei are optsprezece (18) copii și e gravidă din nou. Dar sunt foarte bogați, zice, o familie binecuvântată cu adevărat!

    Vă spun sincer că m-am autoinvitat cu nerușinare, ca să văd cum „s-au prins florile”. Aștept de 5 săptămâni și nu mă sună. Vinerea care vine mă duc neinvitată pentru că nu mai pot, mor de curiozitate să văd și să înțeleg modul lor de viață. Poate acolo e secretul fericirii, a tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte…

    Vă țin la curent.

  22. Multi colegi vorbesc in comentariile domniilor lor despre acest Nicusor Dan si nemaipomenitul partid flash pe cale sa se nasca.
    Totusi, eu nu am inteles, concret, ce propune acest ins. Daca stie cineva mai multe, il rog sa ma lumineze.
    Eu nu am retinut decat ca, virgula, contesta. Bun. Si ?

  23. Rahatul ăsta cu ochi trebuie sancționat ori de câte ori aveți dreptul de a o face. Nu-l lăsați! Să citească dezmințiri! să plătească amenzi! poate s-o potoli odată și-odată.
    Bestiile astea care nu fac nimic pentru societate, nu au nicio contribuție la progresul, așa lent cum e, al țării, trebuie puși la respect cu toate mijloacele legale.
    Insul e un pierde vară, un nimic. El ca individ trebuie ignorat, dar minciunile pe care le vomită trebuie dezmințite.

    În rest, societatea îl va arunca la groapa de gunoi ca și pe Mihail Neamțu-fular roșu.

Lasă un răspuns