Interviu pentru Agerpres despre alegeri

FullSizeRender 3

 

In urma alegerilor locale, la primăria Bucurestiului, a rezultat o formulă de multiculturalism. Vă las să ghiciti, in fotografia alăturată, cine este PSD, cine PNL, cine USB si cine PMP (cineva se ascunde – cred că este de la M9).  Adaug si un interviu al meu, de ieri, din Agerpres:

Adrian Năstase: Într-o cameră pot să doarmă mai multe persoane, dar fiecare va visa altceva
luni, 6 Iun 2016, 14:41 •

În urma rezultatelor alegerilor locale este clar, în primul rând, că a câștigat formula electorală – „un singur tur”, a declarat luni, pentru AGERPRES, fostul premier Adrian Năstase.
„În aceste condiții, PSD s-a detașat în învingător și pe baza următoarelor motive: o prezență scăzută la vot, în special în București, motivarea nucleului captiv după demisia, aș spune chiar demiterea Guvernului Ponta, și, pe această frustrare, într-un fel electoratul PSD a dorit să iasă la vot și, de asemenea, lipsa de performanță a Guvernului tehnocrat. În aceste condiții, rezultatul a fost extrem de favorabil PSD”, a detaliat fostul lider al social-democraților.

Pe de altă parte, a arătat acesta, PNL a suferit „o înfrângere gravă, determinată de oscilațiile privitoare la candidați, de strategia greșită în relația cu USB și de alăturarea exagerată față de președintele Iohannis, considerat tot mai mult ineficient și lipsit de dinamism”.

„Mai rezultă din aceste alegeri falimentul experimentului PMP, falimentul experimentului M10, incapacitatea analiștilor de a anticipa evoluția partidului lui Nicușor Dan și, de asemenea, rolul baronilor locali care au rezistat DNA și care au câștigat un nou mandat acolo unde erau deja pe funcții”, a arătat Năstase.

Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale nu se va translata la alegerile parlamentare.

„Partidele vor trage concluzii și își vor schimba strategiile și alianțele. Întrebare — cum se va forma o viitoare majoritate parlamentară? Cu cine? Întrebarea aceasta va trebui să și-o pună în mod categoric PSD. Problema de bază va fi ce se va întâmpla în următoarele luni cu USB care se va transforma într-un partid la nivel național, o structură care în București a arătat că este o formulă electorală apropiată de clasa mijlocie, de elite și de structuri civice. Problema la care mă refeream pentru următoarele luni este dacă USB sau USR se va extinde spre PSD și PNL, mărindu-și aderența, sau PSD și PNL vor ‘mușca’ din această nouă formațiune. Va urma o bătălie pentru notorietate și listele de partid vor trebui să conțină personalități care să atragă la vot și să fie ele însele un mesaj de competență și profesionalism, va exista o bătălie pentru mesaj și o bătălie pentru alianțe”, a subliniat fostul premier.

Ca o concluzie, Adrian Năstase a citat un vechi proverb chinezesc: „Într-o cameră pot să doarmă mai multe persoane, dar fiecare va visa altceva”.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruștei)

29 de gânduri despre “Interviu pentru Agerpres despre alegeri

  1. Cârcotaşu
    iunie 7, 2016 la 1:57 pm,

    nu știu ce V-AM făcut de mă tratați nerespectuos – asta-i una; a doua chestiune – inside joke – cred că n-ați fost pe fază.

  2. Sunt foarte bucuros sa aflu ca Agerpres v-a intervievat. Un interviu foarte bun. Mi-au placut, in el, consistenta si viziunea. Intre timp am auzit si eu (doar zvonuri, sa nu credeti!) ca una dintre oratanii ar fi primit pe sest graunte din import, asa ca e mult mai bine hranita decat pare. Asa este, complicatii pentru toamna. Pesede sta in bazinul sau electoral si nu poate face singur majoritatea parlamentara, UNPR cred ca aproape ca nu a contat electoral, ALDE isi consolideaza nucleul electoral sau, altfel zis, stagneaza la 5-6 procente, adica nici aceasta alianta devenita traditionala nu ar da o majoritate parlamentara, ar fi nevoie de o crestere de vreo 10 – 12 procente. Dincolo de gard, peneleul ne arata ca 20+20=20, iar USB 3.0 trebuie sa extinda la nivel national rezultatul de la Bucuresti, ceea ce nu e usor deloc.
    Ca sa fiu onest, in clipa asta m-ar tenta sa ii dau o mana de ajutor, pentru toamna, lui Nicusor Dan.

  3. Domnule Nastase, am citit ca noul presedinte al curtii constitutionale este acum o alta persoana, despre care am auzit vorbe bune, printre care si pe aceea ca ar fi o persoana echilibrata si de bun simt. Poate ca e bine sa prindeti curaj si sa cereti curtii constitutionale sa se pronunte in cateva chestiuni de constitutionalitate. Cum s-a vazut, eu n-am nici o sansa sa ii clintesc. Succes!

  4. Congressmena Loretta Sanchez l-a atacat pe ambasadorul Hans Klemm, consilierul politic al Justitiei din Romania si adversar al prezumtiei de nevinovatie: “Sub pretextul combaterii corupţiei sunt violate drepturile omului”

    Cunoscut ca prim agent de influenta in politica si justitia din Romania, din al carui cuvant puterile executiva si judiciara nu ies, ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, s-a trezit atacat vehement, desi nu a fost nominalizat direct, de unde se astepta mai putin.

    Atacul a venit din propriile randuri, din interiorul Partidului Democrat, din partea unei aparatoare a prezumtiei de nevinovatie, considerate ca temelie a oricarui stat de drept si democrat, la cateva zile dupa ce Hans Klemm i-a indemnat pe alegatorii romani sa incalce acest principiu si sa nu voteze, in alegerile locale, candidatii care au fost acuzati de fapte de coruptie. Si cine nu poate fi acuzat sau cine nu poate face o acuzatie?

    Intr-o scrisoare catre Romanian Community Coalition, din 4 iunie 2016 [1], congressmena Loretta Sanchez, co-presedinte al grupului de prietenie cu Romania din Congres si candidat pentru pozitia de senator de California, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la „incalcarile documentate ale drepturilor omului, sub pretextul combaterii coruptiei, violarea drepturilor procesuale pe timpul anchetelor penale si amenintarile la independenta justitiei din Romania”.

    “Cunosc multe familii care au rude in Romania si care sunt ingrijorate de cei dragi din punct de vedere economic, sunt ingrijorate de cei dragi cand oamenii sunt luati de pe strada si dusi dupa gratii”, a mai spus, intre altele, Loretta Sanchez, o buna cunoscatoare a Romaniei, ca implicata direct in constructia bazei antirachete americane de la Deveselu.

    Este notabil ca aceasta prietena a Romaniei, pe care s-a angajat sa o apere de Rusia, a remarcat paradoxul romanilor saraci intr-o tara bogata. Unde si pe ce pret ni se duc resursele ramane un mister si pentru noi. Sigur, doamna Loretta s-a exprimat metaforic, si-a dantelat sfichiul cu care a batut obrazul guvernatorului. Oamenii aia nu sunt de pe strada si nici saraci. Este vorba de politicieni si de jocul lor murdar. De o colonie in care coruptii striga “coruptii!”, care se folosesc de justitie impotriva celor care li se opun, dupa un scenariu cu consiliere politica din partea Amabasadei.

    Dupa Klemm citire, un acuzat este ab initio vinovat, cel putin pe durata campaniei electorale si in momentul votului. Ce urmeaza dupa, nu mai conteaza, important este ca indezirabilii sa nu participle la competitie, mai ales daca sunt competitivi, ca “vraja” (sau vrajeala, daca vreti) sa tina pana la inchiderea urnelor si “ungerea” preferatilor.

    Intriga pare rupta din Vechiul Testament, cand mesagerul intrigantilor puterii atingea un opozant, strigand paznicilor regelui si multimii: “El este Alesul!” [2]. Nefericitul rege era omorat sau indepartat, in favoarea “unsului” unui grup de interese ostil. Secretul reusitei tinea de maiestria cu care anterior se construia atmosfera psiho-emotionala de demonizare a liderului in exercitiu si de cat de subjugate de fanatism, de credulitate sau naivitate erau “publicurile tinta”, cum le numim astazi.

    [1] http://www.flux24.ro/exploziv-congresmen-american-acuza-romania-sub-pretextul-combaterii-coruptiei-sunt-violate-drepturile-omului/

    [2] Fara legatura cu istoria biblica si cu subiectul articolului, probabil este o coincidenta, exact aceasta formula a fost folosita de cunoscuta realizatoare de televiziune americana Oprah Winfrey, intr-o emisiune, cu referire la Barack Obama, pe timpul primei campanii prezidentiale la care a participat candidatul Partidului Democrat: Vezi Evan Thomas, Barack Obama, o alegere istorica, Editura Litera International, 2009.

  5. Cică românii au votat „corupți”! Eu știu că dacă cineva este condamnat definitiv pentru corupție (ASTA fiind definiția pentru „corupt”) nu mai este trecut pe buletinele de vot. Dacă apare acolo, conform principiilor adevăratului stat de drept, este, cel puțin deocamdată, NEVINOVAT. Lucru greu de înteles pentru televiziuni, Hotnews, Tapalagă, Coarnă, Gorghiu, Joianis, Ambasadă și alții. Noroc că cei care înteleg lucrurile corect sunt mult, mult mai mulți. Menționatele entități și persoane, „judecători de duminică”, suferă acum consecințele unei umilitoare desconsiderări. Ce bine era pe timpul lui Stalin! Un articol în Scânteia era suficient pentru stârpirea unui dușman al poporului!

    PS Nu vreau să se înțeleagă că toți cei condamnați definitiv sunt cu adevărat vinovați. Mai sus am folosit doar o logică formală: nu toți cei condamnați sunt vinovați, dar ABSOLUT TOȚI cei necondamnați sunt NEVINOVAȚI.

  6. Păi, ce ne facem, domnu’ Bodea? Cum să te dea partidul, domnule, afară, că ai zis şi matale ceva de conducerea mohorâtă a PNL-ului ? Păi nu plângea duduia Gorghiu pe umărul vânjos al lui Zorro , că şi-a exprimat şi el o părere la adresa conducerii şi nu se poate, nu se poate , să-l dea afară din partid pentru asta? …Deşi, domnu’ Bodea, suntem oameni serioşi, şi amândoi ştim că lui Zorro nu pentru că-l invita pe Dragnea să facă nuş’ ce paşi în lateral sau pentru felul ţanţoş în care-şi pregătea fundul pentru scaunul de preşedinte al PSD i-au arătat colegii uşa , ci pentru cărăruia bătută zi de zi la Ambasadă, ca spre confesionalul vieţii lui şi pentru îndelungata staţionare când sub patrafirul lui Dean Thompson, când sub patrafirul lui Hans Klemm, depinde care patrafir era mai liber…eu n-am dovezi, dar cred că mai presta, din când în când , entuziast, şi la Klaus…

    Mihăiţă Calimente ( îl ştiţi, v-am mai zis despre dânsul că e nătărău, şi nu cred că m-a contrazis cineva, prieteni…) zice că nici gând, că la ei în partid e libertate şi democraţie, că nu Klaus a impus-o pe Gorghiu coco-preşedintă… ( notă de maximă importanţă: să ştiţi că n-am greşit şi nu m-am bâlbâit, am scris intenţionat cu doi de “co”) … ci aşa s-au gândit ei, că a fost un fel de emoţie pozitivă în partid şi au ales-o , printr-o iluminare bruscă, de dragă ce le era… “Decât” că emulii la coco-preşedinţie erau doar Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu, fără nici un dram de Gorghiu în compoziţie,… însă, probabil, iluminarea a fost mai tare decât concurenţii…

    Eu pe Crin Antonescu aş vrea să-l văd , după alegerile astea… eu pe el vreau să-l ascult… Adică, să aud cu urechile mele că-i place ce a făcut din Partidul Naţional Liberal, că e mulţumit de inteligenţa construcţiei lui, de NIMICUL de doi metri, cu căciulă de nutrie-n cap, vârât în partid pe uşa din dos şi făcut instantaneu vicepreş’, de nămolul fetid în care a băgat PNL-ul, cu bule urât mirositoare , care se sparg cu un zgomot obscen la suprafaţa întinderii cenuşii, să-mi spună el, Antonescu Crin, dacă a meritat tot deranjul acesta tihnitul lui “fatigue ” bruxellez …

    Nici măcar pentru PSD nu-i bine… cu o asemenea caricatură de partid advers, riscă să-şi piardă instinctele sănătoase .

  7. Klaus Iohannis, reactie stereotip-basescianisa la esecul PNL: Nu avem o clasa politica curata/Este obligatia mea sa insist pe schimbarea clasei politice

    Din vizita in Luxemburg, unde a plecat a doua zi dupa alegeri, luni, si care pare sa-l mai fi salvat din expunerea la penibil, Klaus Iohannis a aruncat, ca o piatra, ascuns dupa un colt, prima reactie despre esecul electoral dezastruos al PNL la alegerile locale.

    Iohannis a fost nevoit sa recunoasca, in ciuda tuturor lamentatiilor liberalilor privind existenta unui singur tur si candidatilor cu dosare penale ai social-democratilor, ca posibilitatea cetatenilor de a-si alege liber liderii comunitatilor a prevalat, ceea ce a aratat ca “procesul democratic este solid şi ireversibil în România”. Insa a minimalizat cat a putut obstructiile si tertipurile pe care adversitatea PNL si partizanatul liberal al sefului statului le-au aruncat tot timpul in capul social-democratilor. Doar pentru ca acestia erau de stanga si social-democrati. Nicidecum pentru ideile sau programul de campanie.

    Iohannis a evitata sa se pronunte, punctual, asupra rezultatelor PNL, preferand o abordare generala, de pirueta pe intregul esichier, in care a identificat ca slabiciuni ale scrutinului participarea mica la vot si lipsa de atractivitate a programelor partidelor. Insa aceste doua probleme nu prea i-au dat niciodata afara din casa pe candidati si alegatori, in Bucuresti cel putin. Este limpede ca deruta in randurile liberalilor este maxima si va continua mult timp. S-a vazut si din faptul ca Iohannis a “fugit” afara pentru reculegere, departe de PNL-ul care clocoteste ca un cazan. De clarificare are nevoie si copresedinta PNL, Alina Gorghiu, pe care a adus-o in discutie, marti, spunand ca nu-si da seama unde a gresit in campania pentru Bucuresti.

    Calul de bataie al momentului, ales de Iohannis, este acelasi pe care il folosea si Traian Basescu, in situatii de criza care vizau politica sa personala sau politica partidului sau, aruncand toata vina asupra clasei politice. Traian Basescu, ne amintim, avea celebra lovitura de coada, prin care se ridica la suprafata, deasupra a toti si a toate, de unde incepea sa apese asupra tuturor de sub el, asupra intregii clase politice, din care el se extragea si de care lega un “rau” generic, pe care se invita singur sa-l exorcizeze sau sa-l lege de un tap ispasitor, pe care sa-l goneasca in pustie.

    Dupa dezastrul electoral al “partidului meu”, o criza care este si a PNL si a sefului liberal al statului, Klaus Iohannis ni se prezinta tot in postura de exorcist al clasei politice, din care vrea sa scoata diavolul coruptiei, pentru ca este discutabil, ne spune fostul primar de Sibiu, faptul ca au fost alese, in urma scrutinului de duminica, persoane cu probleme penale. „Din pacate, trebuie sa recunosc ca si aici (in Luxemburg, n.m.) am fost intrebat de ce este posibil in Romania sa fie alese persoane care au probleme cu legea. Eu le-am explicat ca procesul de combatere a coruptiei in Romania este un proces dureros care este in curs. Suntem, inca, foarte departe de momentul in care toata lumea intelege de ce este important sa avem o clasa politica curata si in continuare cred ca asta este o obligatie de-a mea sa insist pe importanta schimbarii clasei politice. Ori, la modul sa o luam pe asta si sa scoatem alta din sertar nu se poate asa ceva, ci sa insist pe curătenia clasei politice”, a declarat Iohannis, intrebat cum comenteaza faptul ca au fost alesi primari care au probleme in justitie. Il va scoate deasupra si pe Klaus Iohannis faimoasa si alunecoasa lovitura a “cozii de peste”, pe care o folosea fostul presedinte, fost comandant de nava?

  8. Ghita Bizonu’
    iunie 7, 2016 la 8:41 am,

    păi îmi făcură prea multă campanie. Mă durea capul de cloanța lor. Și au gust de vânat. Am hotărât să încercăm șaptesprezece rețete diferite, pentru că am nimicit șaptesprezece bucăți. Ce liniște și pace s-a lăsat la noi în ogradă!

  9. @nastase. Chiar sunt curios, deoarece cred ca dna Stanciu a fost ajutata destul de curand si nu stiu daca dumneaei se bucura de credit nelimitat.

  10. @George Ban. In mod evident, propaganda. Dealtfel, este vorba de vreo 20-30 de cazuri la cateva zeci de mii de functii puse in joc la aceste alegeri. Mai putin de 1/1000. Daca e sa luam la cautat alegeri din tari foarte democratice, gasim, cred, mai multe cazuri similare decat la noi, in care persoane aflate in atentia justitiei candideaza in alegeri in baza prezumtiei de nevinovatie si a faptului ca legea pur si simplu le da dreptul sa candideze. La noi se incearca o chestie mai ” democratica” si anume simpla acuzatie, ori banuiala publica, sa fie suficienta pentru a stopa o cariera politica si a compromite definitiv un politician, dupa care pot urma scuze sau nici macar scuze, ci o sentinta de achitare, dupa care deja fostul politician nu are decat sa se descurce singur cu justitia intr-un proces de denunt calomnios, daca va avea pe cine actiona in judecata. Ceea ce nu isi dau seama acesti piscotari mediatici este ca ei provoaca, in cateva zile, poporului roman un rau de imagine care cu greu va fi reparat in cateva decenii.

  11. @nastase. Oricum, vorba este cere si ti se va da. Daca nu cereti atunci nici nu primiti. Si, stiti cum se zice in politica, lasati-i pe ei sa o faca.

  12. @ fostă basarabeancă,

    nu știu ce V-AM făcut de mă tratați nerespectuos – asta-i una; a doua chestiune – inside joke – cred că n-ați fost pe fază.

    Scuze, mi-am exprimat numai curiozitatea. Cât despre modul de adresare, l-am copiat pe colegul Ghiţă Bizonu’, căruia nu-i reproşaţi lipsa de respect. Pe mine de fapt m-au făcut curios nu bibilicile, ci năduful cu care declaraţi că „NU am fost la vot”.
    Curiozitatea rămâne şi V-AŞ rămâne veşnic îndatorat dacă mă VEŢI lămuri. Adică, la ce V-A folosit că nu AŢI fost la vot? Inside joke, aceasta era faza pe care eram eu când am fost „nerespectuos” permiţându-mi a vă adresa întrebarea.

  13. O parere despre cazul concret de la Baia Mare, unde a fost ales un primar care este inchis pentru coruptie, puteti posta? Traian Basescu a facut deja pe Facebook o referire concreta la Catalin Chereches, numindu-l „ticalos” si multe alte persoane publice s-au pronuntat deja concret despre acest caz. M-ar interesa si parerea dvs…

  14. ALDE se va întări. Vor pleca mulți din PNL, nemulțumiți de faptul că au câștigat candidații care proveneau din PDL. A jucat bine Blaga!

    Liviu Bejan
    Mă tem că aveți dreptate în legătură cu găina hrănită cu grăunțe din import. Ar trebui Serviciile să se sesizeze și s-o denunțe ( în cazul în care Serviciile mai servesc cauza națională!). Dar atâta timp cât „tinerii frumoși și liberi” nu știu ce înseamnă „partid antisistem” și nici nu vor să se informeze, vor proteja și vor încuraja găinușa ca să se îngrașe.

    Luminița Arhire
    Îmi amintesc, că Tribunul spunea că atunci când apare Calimente, femeile gravide trebuie să se ascundă, ca să nu avorteze!.

  15. Am si eu niste intrebari, din nou 🙂 :

    In contextul in care „noul domn Dan” va utiliza denumirea de USR, ce are de gand domnul Dragnea?
    Are de gand sa tolereze denumirea foarte similara cu USL ?
    Daca ne reamintim momentul ruperii USL s-a incercat utilizarea denumirii de USD, reactia lui Crin fiind the neutralizare a tentativei (singurul lucru de apreciat la Crin dupa rupere).

    Deci cand are de gand domnul Dragnea sa neutralizeze aceasta smecherie a noii vechi grupari, care merge pe acelasi patern al USB-ului?
    In opinia mea s-a utilizat aceasta abreviere pentru ca majoritatea oamenilor (mai tineri sau nu), folosesc USB flash memory (USB=Universal Serial Bus), utilizarea stickurilor USB fiind ceva foarte uzual.Daca floppy-ul ar fi fost inca in voga banuiesc ca ar fi fost utilizat cu brio ca denumire.Formatiunea necunoscuta (prin prisma continutului) a parut din start, pentru un novice „liber”, foarte cunoscuta si votabila (nu era „aceeasi mizerie”).Culmea e ca a mers.
    Acum se incearca la scara nationala pacalirea zonei de varsta superioara (oamenii care voteaza in general) , generandu-se confuzie prin utilizarea USR.

    O a doua intrebare este daca domnul Dragnea are de cand sa guverneze la toamna sau vrea sa stea in opozitie, pentru ca si la toamna situatia va fi identica (macar azi are majoritate palpabila), premier va fi Cilosh si atunci, presedintele va fi acelasi, iar majoritatea, cu PSD singur pe liste, fara recrearea USL-ului, asa cum a fost el (opozabil pana si lui Basescu), nu va putea fi obtinuta.
    Daca se mizeaza pe negocieri tomnatice atunci in mod sigur 2004 se va repeta cu brio.Si atunci presedintele va putea face jocuri, in lipsa unei majoritati care sa-l poate sanctiona chiar prin suspendare.

    Mai exact cand are de gand sa refaca USL 3.0 domnul Dragnea, ca sa stiu daca merg la vot.Bine ,asta in cazul in care domnul Dragnea nu vrea sa lase Romania sub Cilosh pentru inca ceva ani buni, sa fie sigur ca dupa disparitia tarii de pe harta (banuiesc ca regionalizarea va fi facuta tot de fruntasii transilvaneni/ardeleni necorupti), va putea obtine prin vot negativ 70% pentru PSD .

    Daca nu se face o noua alianta de tip USL, inregistrata ca organism opozabil presedintelui, eu personal nu voi merge la vot, ar fi inutil.
    PSD nu poate sau nu va fi lasat sa ia singur 50% +1 indiferent cati Ciloshi vor fi premieri si ce nenorociri vor face.Sau poate PSD si ALDE ar trbui sa fuzioneze si sa creeze o formatiune mai de centru sa nu mai fie speriat unchiul Sam.

    O alta intrebare este cand are de gand domnul Dragnea sa nominalizeze premierul, plecand de la ideea ca vrea sa guverneze bineinteles (ca daca nu vrea nu are de ce sa-l anunte) ?

    Premierul va fi o alta motivatie pentru iesire la vot.In Bucuresti OMUL Firea a luat mult peste partid, deci o nominalizare de premier inteleapta (si dintre tineri), in contextul unui nou USL ar genera in mod sigur o prezenta buna la vot.

    Intrebarile sunt pentru dansul pentru ca am observat utilizarea foarte frecventa, mai ales dupa alegeri, a persoanei I („al meu/mea”).

    O alta intrebare ar fi daca numarul mare de voturi anulate, circa 2 milioane (poate n-am citit bine la BEC), are vreo legatura cu tushul de rahat utilizat, care nu permitea stampilarea in clar decat pentru 2 buletine de vot ,la al treilea tusul fiind aproape inexistent.Sau voturile PSD-ului „au fost ponderate” pe durata prezentei domnului Dragnea la televiziuni ca sa nu exista pericolul rosu, sa nu se supere co-presedintii.

    Inca nu vad care e problema daca se face o motiune de cenzura, presiunea e tot pe Presedinte, nimic mai rau nu se poate intampla.Imi e groaza de ce ordonante ar putea da astia la vara.

    Apropo, pe hartile cu distributia voturilor in tara, dara de culoarea galbena seamana nitel cu acea fasie generata in Transilvania de Molotov-Ribbentrop. 🙂

  16. Evident ca dvs. d-le Nastase, mergeti pe varianta diplomatiei. Uneori mai aveti momente de sinceritate, dar, in cazul asta, chiar daca tot ce spuneti dvs. este corect, procedati precum ,,marele’’ pnl. Noncombat la capitala. Sa fim seriosi. Cum sa fie ,,oscilatie’’ sau ,,strategie gresita’’ ce-au facut ,,liderii’’ pnl pe capitala?
    E vizibil si din avion c-a fost intentie cu premeditare si nu culpa, tocmai pentru a creea ,,noul’’ USR. Puisorul asta nou creat v-a fi varat pe gatul ,,alegatorilor’’ si v-a fi pionul care va da noul guvern (gen valul de ,,alegatori’’ fani facebook din 2014). Evident ca nu-l vor vota oamenii. Dar avem prea multi ,,formatori de opinie’’ care deja pun umarul la lansarea ,,noului’’ trend in politica (Nicusor) si care, bineinteles ca se vor grabi sa explice prostimii cum sta treaba (dupa instalarea noului guvern, desigur) si cum a obtinut ,,noul’’ partid N voturi.
    In teritoriu, pe unde-a triumfat dreapta, a fost victorie portocalie (pdl). Uitati un exemplu edificator. Un ,,baron’’ local, Florea, chiar daca-i dintr-un oras mai micut (Tg.Mures). Omul s-a dat ,,independent’’, la moda-n ,,noul’’ pnl, ,,a rezistat (cu brio) la DNA’’ dar a castigat cu marele aport al udemeristilor care si-au pus sa candideze un om de paie, Astfel, cei mai percutanti dintre alegatorii acestei patrii au inteles mesajul si au lipsit de la vot, udemeristul luand numai 40%. Evident, ca daca aveau pe cine alege, era o prezenta normala a udemeristilor (raport aprox in oras 50% romani/ 50% unguri) si castiga udemereul „en fanfare”. Nu mai vorbesc de sprijinul pe fata al pesedeilor, care au devenit pentru o zi portocalii, punandu-si (si ei) un Papuc ,,candidat’’ dand lovitura cu 4% obtinuti (scuze 4,64%). Astfel, pesedeul a halit numai un mizilic din totalul voturilor, deschizand calea pentru al V – lea mandat eroului Florea. (rezultate finale Florea PDL 42,95% Dan Masca POL 9,27% Papuc PSD 4,64% Ciotlaus ALDE 1,98% Matei PMP 0,93% Zoltan UDMR 40,24% ).
    Campul de manevra e posibil pentru ca, oricum am da-o, tot ar trebui sa ajungem la concluzia ca partidele au fost ocupate ,,la varf’’. Din 2004 pana-n prezent au avut grija sa-si planteze oameni care au urcat, pas cu pas, pana-n varf. Iar Klauss isi face foarte bine treaba pentru care-a fost plantat acolo, chiar daca, asa cum ati remarcat si dvs., a fost si este lipsit de dinamism. Dar ca sa numeasca pe cine trebuie, unde trebuie n-are nevoie de dinamism, zic. Sigur ca au luat in calcul si revenirea dvs posibila in politica (avand in vedere ca luna asta, din ce-mi amintesc, va expira interdictia) cu tot cu taraboiul creat. Astia de la butoane nu-si fac griji cu cine vor conduce din toamna ci cauta numai pretextele care sa le arunce prostimii. Doar ei numara voturile nu? E totusi foarte suspect cum aspectul asta al numararii corecte sau nu a voturilor nu a mai fost abordat inainte de aceste alegeri. Oare de? Pentru ca s-a acumulat o mai mare incredere in institutiile care garanteaza o numarare corecta sau nu s-a mai abordat subiectul pentru ca, de fapt, lumea s-a obisnuit cu aranjarea lucrurilor astfel incat sa iasa cine trebuie?

  17. @Cornel Sabou; cu scuze ca interferez, din cate stiu Catalin Chereches este in arest preventiv sub o acuzatie de coruptie (luare de mita, flagrant organizat); este o diferenta pana la „inchis pentru coruptie”, expresie care are alta semnificatie. Receptarea situatiei depinde si de atmosfera inconjuratoare; de exemplu, in urma cam cu un deceniu ori mai mult, in Romania chiar a fost un caz (nu mai stiu exact numele, nici nu credeam atunci ca se va ajunge unde s-a ajuns)) de cetatean care a fost ales in timp ce era detinut, urmare a unei condamnari penale, in inchisoare; insa atunci, evenimentul a fost prezentat, era alta atmosfera, ca o curiozitate amuzanta

  18. Cârcotașu,

    una: întrebarea lui Ghiță nu e ostilă; cealaltă – am economist ceva timp. Am spus mai demult, (dar probabil nu citiți ce scriu eu (nu-i nicio supărare)), că nu am încredere în stabilitatea candidatului după ce se va fi ales. Scrutinele de dinainte ne-au demonstrat-o cu vârf și îndesat. UNPR – mai țineți minte „nașterea”? USL – vă sună cunoscut? DNA – moderatorul cu mare putere de convingere, oare n-a deturnat și mama voturilor? Referendumul pentru demiterea piratului – remember? Iată de ce.

    N-ați citit fabula bibilicilor, iată de ce nu v-ați prins din ce motiv le-am tăiat.

    În altă ordine de idei. Credeam (corectați-mă dacă greșesc) și mai cred că blogul acesta impune o anumită ținută. Nu consider obligatorie adresarea cu pronume de politețe, dar discursul trebuie să fie unul din care să se întrevadă o manieră politicoasă, respectuoasă și civilizată de a discuta între gazdă și contributori sau între contributori, pur și simplu. Pentru că, dați-mi voie să îndrăznesc, modul în care v-ați adresat era echivalent cu „măi femeie” sau „fato”, de unde nu mai e mult până la „bă” și „fă”. Atât. Poate-s eu mai gingașă, dar nu cred. Ce sunt sigur? Vă garantez – mai cârcotașă decât dumneavoastră.

Lasă un răspuns