Istoria contra-factuală

images-1.jpeg

Cum ar fi fost dacă? Istoria contra-factuală contine intrebări la care, de obicei, nu se poate răspunde. Ni le punem după ce anumite evenimente au avut loc si ne intrebăm dacă la o anumită intersectie a vietii, am ales, intelept, directia in care să mergem. Am ales bine la alegerile prezidentiale din 2004? Dar la cele din 2009? Sau la cele din 2012. Am multi prieteni care isi pun astfel de intrebări. Si eu mă intreb dacă nu ar fi trebuit să fac alte alegeri in anumite momente ale vietii. Pe blog, citesc adeseori confesiuni ale unor colegi care mărturisesc, de asemenea, alegeri gresite. Unii se intreabă sau mă intreabă, de exemplu, cum si unde ar fi fost România dacă eu as fi fost presedintele României. E o intrebare la care fiecare ar da un răspuns diferit. De fapt, chiar nu se poate da un raspuns.

De aceea, este atât de necesar să facem alegeri cât mai intelepte in timp real, ca să nu mai fie nevoie să ne punem astfel de intrebări după. Spre exemplu, la alegerile de duminică…

Iată un subiect de meditatie: serialul de televiziune „The Man in the High Castle” (Omul din Castelul Inalt). Serialul prezintă o versiune alternativă a istoriei post-belice, bazată pe ideea că puterile Axei ar fi câstigat razboiul. In aceste conditii, Statele Unite ar fi fost impărtite in trei teritorii – unul sub tutelă japoneză, unul controlat de nazisti si unul neutru. Actiunea are loc in 1962. Nu are rost să vi-o povestesc. Ea se bazează pe o carte de science -fiction, scrisă de Philip Dick.  Filmul  este o perfectă ilustrare a riscurilor ce pot apare in urma unor alegeri gresite.

Incă o dată – atentie cu cine votati duminică.

 

 

 

The Man from the High Castle

32 de gânduri despre “Istoria contra-factuală

  1. Este zi de reflectie si voi reflecta cu siguranta in timp ce voi face aprovizionarea saptamanala. Cu siguranta ca voi face cateva schimbari: pentru saptamana care vine, nu voi mai cumpara salamuri sau produse tip mezelarie si cred ca nu voi mai lua nici carne sau produse din carne. Cred ca voi avea o saptamana a legumelor si, la micul dejun, a dulceturilor. Voi trece populatia canina pe granule. Poate ceva peste, sa vedem.
    Aceasta activitate imi ia, de regula, 5 ore, cu condus cu tot. In aceste 5 ore, cu toate meandrele reflectiei, pana la urma, problematica se reduce la o chestiune pe care intelepciunea populara le-a pus in poantele mai multor bancuri, dintre care amintesc doua:

    I. ” Cu cine tii, cu Tzao sau cu Mao?”

    II. ” – Da-l jos de pe perete pe dobitocul ala!
    – Pe care dintre cei doi dobitoci sa-l dau jos?”

    As putea limpezi chestiunea gandindu-ma cu cine sa nu votez. De exemplu nu voi vota PNL, insa ar fi posibil sa votez ALDE. Nicusor Dan nici pomeneala, chiar nu-mi place deloc. Turcescu? Nici nu merita sa ma gandesc. Gabriela Firea? Poate, mai ales ca vad ca are o pila la dl Nastase. Poate Gabriela Firea la primar si ALDE la consilieri? Vedem. Poate ma supar si ma votez pe mine.

  2. Fragmentarium Politic
    iunie 4, 2016 la 12:37 am

    Nu de manipulare mi-e teama, avand in vedere ca alegerile sunt organizate de ,,guvernul meu”….pardon, ,,guvernul Lui”. (Z)
    Ma astept ca asaltul DNA sa continue, atata timp cat abuzul in serviciu va ramane in Codurile penale, iar denuntatorii vor beneficia de clementza daca semneaza ce vor procurorii, indiferent daca o fac maine, peste o luna, sau peste 10 ani, taman intr-o perioada de campanie electorala.
    A naibii coincidentza.
    😉

  3. ps-Fragmentarium

    ,,Dar un ochi avizat observa ca intr-un scenariu “salvationist” si “motivational” al “unificarii” in extremis a dreptei si al “mobilizarii” rezervei nehotaratilor, rezultatul votului se va “rasturna” in favoarea candidatului dreptei”

    Hmm….cam greu, din moment ce buletinele de vot SUNT DEJA TIPARITE SI SE LIVREAZA ASTAZI IN SECTIILE DE VOTARE.
    Poate ca unii candidati vor anunta public ca se retrag, dar nu stiu daca acest demers este unul legal. Ar putea fi interpretat ca o incercare de fraudare, pornind de la legea in vigoare, cea cu un singur tur.
    Dar asta intr-un stat cat de cat normal. Este Romania un astfel de stat ?
    Traim, vedem……

  4. Bai romane , dacien julien s(i)oros , pe la sinistratii aia nenorociti de inundati cand te duci nepoate cu ministii tai haznalisti ?

    Alina-le si lor din durere , fa ceva , macar de ochii lumii arata-le ca esti si tu un pic roman ( ?!?#*#@!?) bai tehnocratule !

    Bai votantii Tarii sa nu uitati al cui guvern va ignora ca pe niste nimicuri , guvernul liberalilor si al dreptistilor .

    Macar pontacu’ venea in barca cu tractoristu’ dragnea si cu fa doino , DAR MACAR ERA ALATURI DE NENOROCITII AIA DE INUNDATI , VAI MAMA LOR SI LE DADEA PAINE , APA , PATURI , ETC , ETC !

  5. Nu îmi plac deloc analizele care vorbesc de stânga și dreapta în România. Este mult mai simplu: pe de o parte CIA (Cei Iubiți de Americani), pe de altă parte, RESTUL. Deci lupta s-a dat și se dă între CIA și RESTUL. În 2004, 2009, 2012, 2014, RESTUL a avut tupeul să câștige! CIA s-a răzbunat fie imediat, făcând alba neagră într-o noapte, fie puțin mai târziu, umplând închisorile cu RESTUL. Asta este lumea în care trăim acum! Dar am trăit noi sub ruși, am trăit sub Ceaușescu, o să ne speriem acum de niște bieți americani?

  6. ZeV, am inventariat posibilitatea retragerilor unor candidati, tot un fel de manipulare (indirecta), dar am omis sa o mentionez. Cred ca meritati un bonus pentru o foarte buna observatie. Beneficiul efervescentei opiniilor/comentariilor este ca pot fi acoperite eventuale goluri de abordare (site-ul AN are in acest sens un merit inegalabil, cum inegalabila este democratia). Varianta retragerilor este puternic sustinuta de toate declaratiile venite dinspre dreapta, care au creat o polarizare antagonista intre cele doua laturi ale esichierului, ca de razboi rece (asta cred ca a fost si scopul, desi atingerea lui poate fi realizata prin mai multe tipuri de mijloace, in fine, vom vedea, insa esentiala ramane aceasta “legare” a mintilor la un obiectiv unic, care solicita/impune “solidaritate”). Din aceasta perspectiva solidarista, daca se vor retrage toti candidatii de dreapta in favoarea unuia singur, poate iesi castigator si Robert Turcescu, de pe locul 4, cu 5 procente in preferinte, l-am mentionat pentru ca MP mi s-a parut a fi fost cea mai prezenta in campanie, prin TB (experienta politica face intotdeauna diferenta, ceea ce la stanga a lipsit), si cu cea mai mare rata de crestere in sondaje.

  7. Senator John McCain, Republican of Arizona, who has become a reluctant supporter of Mr. Trump, said he did not believe that the nation would be in danger under his presidency.
    “I still believe we have the institutions of government that would restrain someone who seeks to exceed their constitutional obligations,” Mr. McCain said. “We have a Congress. We have the Supreme Court. We’re not Romania.”
    http://www.nytimes.com/2016/06/04/us/politics/donald-trump-constitution-power.html?_r=2

  8. Distrugerea Romaniei continua : astazi , fenomenala scoala de gimnastica !

    Gura mamii voastre de jigodii , cand va era bine si cand primeati roabe de bani adevarati si va flendureati prin toata lumea de ce n-ati zis nimic ?

    Acum cand incep sa va cada fetzele si bucile si vedeti ca nu sunteti in stare de NIMIC , a venit un mic spiridus si v-a pus sa scrieti o carte prin care sa va victimizati si sa demolati gimnastica romaneasca ( ma intreb cine-a scris-o , caci la voi scoalarizarea a fost mai subtirica ; colegii vostri de scoala mancau bataie sa treaca clasa , iar voi , la vie est belle ( va traduc eu academicienelor , viata e frumoasa ) prin lumea larga .

  9. Lumea se va schimba radical si foarte repede daca Trump iese Presedinte in SUA. Trump a atacat virulent statul de drept, Justitia si presa din SUA.

    Posibil ca ordinea constitutionala sa fie schimbata de Trump, care va vrea sa aiba cit mai multa putere justificind „sacrificiul” pentru a isi indeplini promisiunile electorale. Si uite asa se ajunge la dictatura.

    Daca Trump se va retrage si mai mult din Europa (in Asia am inteles ca vrea sa o faca), vidul de putere va fi umplut de alta putere. Ar fi un semn prost si pentru UE, si un ferment pentru miscari de izolare in Europa, de revenire la forme nationale incompatibile cu UE. Deja aceste miscari exista in Franta, Austria, Germania, Olanda si mai ales UK.

    Occidentul se va prabusi probabil sub Trump.

    De Hillary nu stiu ce sa spun, decit ca ma indoiesc ca o sa cistige. Il preferam pe Sanders, dar si el ar fi avut enorm de rezistat sub Trump intr-o confruntare electorala, pentru ca l-ar fi acuzat de socialism/comunism.

    http://www.nytimes.com/2016/06/04/us/politics/donald-trump-constitution-power.html

  10. @Fragmentarium: mie mi se pare de domeniul evidentei ca sondajul este o indicare a candidatului antipesedist cel mai bine plasat si o invitatie implicita de a-l vota pe acesta. La nevoie, capul de lansare a unei povesti in care rezultatul votului va fi fraudat in favoarea lui Nicusor Dan si atunci trebuie sa existe o poveste de acoperire, asa cum exista de mult in alegerile noastre si anume ca dreapta s-a orientat catre candidatul cel mai bine plasat. Insa cred ca dreapta va lua pacaleala daca se va indrepta catre Nicusor Dan. L-am urmarit un pic pe FB pe Nicusor Dan, deoarece trimitea mesaje care ajungeau si la mine; total defazat de problemele bucurestene, discuta despre pistele pentru biciclisti atunci cand problememe si evenimentele capitalei erau cu totul altele. Am inteles ca ocupatia lui de baza era justitiarismul, adica darea in judecata a unor oameni din primarie pentru diverse fapte. Nu zic ca e rau, dar nici sa cazi in procesomanie. Un Nicusor Dan primar sau viceprimar ar trebui sa se dea in judecata chiar pe el, asa cred. Insa va lua procente serioase si va aduce in consiliul general niste tinerici rele de gura si care nu mi s-a parut ca ar avea habar de altceva. Insa ceea ce mai putem observa este ca, in orice caz, dna Firea nu va avea majoritatea in consiliu, ceea ce, in principiu, ar trebui sa fie suficient pentru a o manevra. ALDE pare nu putea ajuta prea mult la o majoritate constructiva, cat de constructiva poate fi cu un partid care se ocupa de obligativitatea votului. Ca profesor de stiinte politice, deci ca om care ii invata pe altii cum sa faca o campanie electorala, dl Barbu ar fi putut mai mult, in opinia mea. Am senzatia ca este vorba de o slaba perceptie a problemelor locale de catre candidatii ALDE, deoarece dl Tariceanu a facut, de la varf, o campanie electorala excelenta si s-a deplasat in foarte multe judete, a simtit omul ceva.
    Indicatia de a-l vota pe Nicusor Dan isi are si perversitatea ei; daca ia la nivelul de 11% sau, si mai rau, coboara sub 10%, PNL va tine congres in care va trebui sa scape de Gorghiu si Blaga. Am senzatia ca pe aici era un calcul al dlui Predoiu legat de refuzul sau de a candida: ca un om care s-ar fi tinut deoparte (si departe), venea prima linie pentru o imediata presedintie a PNL; asa va fi mai greu, va fi candidatul principal perdant al alegerilor, asa pare. Oricum maine, pe la ora asta, unii vor sti rezultate preliminare din intrebarile la iesirea de la urne si vor incepe sa bata apropouri. Ca semnal general, daca dna Firea castiga in Bucuresti, semnalul va fi dat catre electorat (doar eu sper sa intorc, local, intr-o circumscriptie, aceasta tendinta) si ca va trebui lucrat la cresterea electorala a ALDE. Ceea ce nu va fi deloc usor, in pofida aparentelor. Dar sa vedem scorurile exacte si mai barfim.

  11. Si eu am avut de mai multe ori aceasta discutie : Ce-ar fi fost daca ?

    Eu personal cred ca daca in 2004 era un alt rezultat la prezidentiale , Romania era astazi cu mult peste tarile Grupului de la Visegrád , poate la nivelul unor tari ca Italia , Spania si Portugalia . Ma refer la economie , salarii , nivel de trai , nivelul democratiei .
    Cred ca astazi am fi circulat liber in tari ca SUA si Canada , am fi avut o economie puternica si competitiva , am fi avut autostrazi si infrastructura si am fi fost un popor demn in UE si NATO !
    Si nu am fi avut scutul antiracheta …

    Din pacate , dupa 12 ani cu ticalosul de Basescu & Co. , Romania arata in halul in care arata : o colonie condusa direct si indirect de straini , un stat politienesc in spinarea unei democratii de opereta , o economie la pamant , cu 5 milioane de refugiati economici , cu oameni saraci si lipsiti de speranta .
    Niste sclavi moderni … Cam cum ne-a evocat sen. John McCain .

    http://www.gandul.info/international/mccain-declaratie-jignitoare-la-adresa-romaniei-chiar-daca-trump-devine-presedinte-in-sua-institutiile-functioneaza-nu-suntem-romania-15425351

  12. @ zev

    Prietene , de fiecare data când tu votai cu PDL-ul eu votam cu PSD-ul si reprezentantii lui . Inclusiv in 2004 .

    Cat priveste vacanta lui Ponta in Turcia exact cu o saptamana inainte de alegeri , mi se pare ca si-a ales foarte prost perioada . Sau poate bine .

    http://www.enational.ro/news/ponta-si-nevasta-la-detoxifiere-in-turcia-537870.html/

    Din punctul meu de vedere , un lider de partid sta si isi pregateste strategia de alegeri , isi sustine partidul si candidatii , munceste pana in ultimul moment .
    Nu pleaca la SPA exact inaintea unei batalii foarte importante !

    Dar ma repet : nu ma mai mira nici prostiile facute de acest baiat si nici lipsa ta de discernamant . Deja fac parte din cotidian …

  13. Paradoxurile razboaielor reci electorale din SUA si Romania: Republicanul John McCain sustine ca SUA au institutii care sa tina sub control actele neconstitutionale ale lui Donald Trump. Democratul Hans Klemm incurajeaza in Romania neconstitutionala prezumtie de vinovatie

    SUA si Romania sunt doua tari macinate de razboaie reci electorale. Acelasi stil agresiv fara limite de a face campanie electorala otraveste viata publica din ambele tari. Unii pentru a-si alege presedintele, ceilalti, primarii si parlamentarii.

    Pana la declaratiile senatorului John McCain si ambasadorului Hans Klemm, care se bat cap in cap in privinta respectarii/nerespectarii principiilor constitutionale, am crezut ca ce este bun pentru America este bun si pentru Romania. Cel putin asa ni s-a repetat ani de-a randul, de pe ambele maluri ale Atlanticului.

    Vineri, citand un articol din The New York Times, media americana a difuzat o declaratie a lui McCain, in contextul dezbaterilor electorale din SUA, potrivit careia natiunea americana nu va fi în pericol in cazul în care controversatul politician Donald Trump va deveni presedinte, spunand: “Nu suntem Romania”.

    „Eu cred in continuare ca avem institutii guvernamentale care vor tine sub control o persoana care ar incerca sa isi depaseasca atributiile constitutionale”, a raspuns John McCain ingrijorarilor legate de persoana lui Trump, care daca va ajunge presedinte va fi si sef al guvernului, avand in mana toate institutiile guvernamentale. „Avem Congresul. Avem Curtea Supremă de Justiţie. Nu suntem România”, a argumentat McCain.

    Multi comentatori au asimilat argumentatia prin compartie a lui John McCain cu o jignire, in sensul ca in Romania nu ar opera solutiile parlamentara si de drept la tentativele de acte neconstitutionale, pe care le au americanii.

    Ironia a facut ca ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, sa incurajeze aplicarea prezumtiei de vinovatie, un principiu neconstitutional si nedemocratic, in alegerile locale din Romania. Intr-un interviu pentru site-ul ConstantaNoastra.ro, ambasadorul democrat american a sustinut ca nu ar trebui votati candidatii acuzati de coruptie, in pofida prezumtiei de nevinovatie, care este temelia oricarui sistem constitutional si de drept democratic.

    Ambasadorul roman la Washington, George Maior, a precizat sambata, referitor la declaratiile senatorului american John McCain, ca „probabil” a comis o eroare invocand tara noastra „intr-o formulare nefericita” (de incapacitate de a evita actele neconstitutionale, n.m.) intrucat este „un prieten constant al Romaniei”. Ambasadorul american Hans Klemm a sustinut nerespectarea unui drept constitutional in Romania. Pe cine sa credem? Ce este bun pentru SUA nu (mai) este bun pentru Romania?

  14. Poate că cineva are dreptate :

    „Hai că m-am săturat, hai să explic democrația pe înțelesul oricui:
    – vin niște partide formate din niște oameni mai buni sau mai răi, alea fac treabă, mă rog, la un moment dat propun niște candidați… pe cei mai buni sau cei mai tupeiști dintre ei, ?
    – tu române trebuie să te implici, fie de la nivelul ăsta, fie de la nivelul următor,
    – nivelul următor este că te duci să votezi, ca să nu se mai ducă toate legumele care votează pe un ulei și o brichetă ca să îți decidă viitorul,
    – Ok, ai fost ai ales pe Gogu… dar Gogu e hoț, mincinos și/sau nu face treabă… Păi nu sta în fotoliu ca în celelalte două cazuri, IEȘI ÎN STRADĂ, Gogu cheamă poliția? NU E PANICĂ, MAI ALES DACĂ SUNTEȚI MAI MULȚI ȘI DECIȘI…
    Am scris asta pentru că m-am săturat de lamentările românilor care vor decizii, schimbare, implicare, dar întotdeauna vor alții să le facă… nu ei!”

  15. Cea mai cinică modalitate de a scăpa din capcana jocului de-a istoria contra-factuală ar fi acceptarea butadei: ”prefer să-mi imaginez că ceea ce nu a fost, e ceea ce nici nu ar fi putut fi”.

    Eu însă nu am reușit niciodată să mă cuibăresc în filozofia asta călduță.

    Mult mai apropiată de felul meu baroc de a gândi a fost ”Grădina potecilor care se bifurcă”, nuvela creată de imaginația diabolică a lui Jorge Luis Borges, adică labirintul tuturor proiecțiilor posibile, cartea nesfârșită în care fiecare personaj ajunge la o răscruce și scriitorul urmează AMBELE posibilități până la următoarea răscruce, din care se desprind, pentru fiecare potecă în parte ALTE DOUĂ posibilități, și tot așa, la nesfârșit, cartea multiplicându-se monstruos, haotic, ca o celulă canceroasă … numai că, spre deosebire de invazia bolii în lumea reală, unde totul are un sfârșit, în nuvela lui Borges, asta se întâmplă într-un ORGANISM NELIMITAT!

    Nu am văzut serialul despre care vorbiți, am citit însă romanul lui Philip Dick, scris în 1962, dar extrem de ”proaspăt ”și astăzi, cu un aer chiar îngrijorător de familiar. Ideea istoriei care ”se scrie altfel”, modificând viitorul, nu este nouă. A fost utilizată în 1948 de Adolfo Bioy Casares în ”Trama celestă ”. Deosebirea dintre cele două creații este fix deosebirea dintre un american din nord și un argentinian: primul imaginează O ISTORIE ALTERNATIVĂ, în timp ce argentinianul propune un șir nesfârșit de ISTORII ALTERNATIVE – și, atenție!- SIMULTANE, cu foarte mici deosebiri între ele ! În mod paradoxal, mie îmi este mai apropiată și mai ușor de înțeles varianta argentiniană.

    Așa că, în grădina mea cu potecile care se bifurcă la nesfârșit , mă gândesc adesea cum ar fi arătat viitorul astăzi , dacă în 2004 altul ar fi fost rezultatul alegerilor…Sentimentul vinovăției pentru neglijența de atunci și pentru fantezia (care nici măcar nu-mi aparținea și pe care nu m-am obosit s-o analizez) cum că ”alternanța la guvernare” e pansament gastric pentru democrație, mă urmărește și acum. Cred că ”păcatul originar” al electoratului român, acela a fost, pentru că nimic nu a mai mers cum trebuie de-atunci…trenul nostru a ieșit de pe șine și a înaintat, în mlaștina de pe margine, până când nisipul mișcător l-a prins ostatic .

    Și noi ne-am uitat, oarecum absenți, cum crește apa clipocind până la ferestre și cum aligatorii înfometați dau năvală pe coridorul îngust.

    P.S.Urmăriți atent, domnule profesor și domnule Prim-ministru, cum crește brusc numărul de comentarii când abordați o temă politică, asta se întâmplă chiar și atunci când este îmbrăcată în haina unei metafore.

  16. Aud și citesc îndemnul „nu mai votați hoți!”, asta înseamnă că cei care au formulat îndemnul știu precis cine e hoț și cine nu.
    De unde știu ei?
    Parlamentarii, primarii și consilierii votați de ei nu au dosare la DNA? Dacă nu, să ne spună indivizii cum au știut când au pus ștampila pe aleșii lor că aceia nu vor avea dosare!

    Bineînțeles că o să votez, așa cum am votat la toate scrutinurile, dar nu pot să bag mâna în foc pentru niciun candidat. Nici dacă i-aș cunoaște personal n-aș putea să bag mâna în foc.
    Apoi, e foarte posibil ca un om cinstit până la un moment dat să devină dintr-o dată necinstit.
    E valabil și pentru procurori și pentru judecători.

  17. Dle Nastase,

    azi se scot bani din orice, asa ca subiecte de acest gen apar numai pt ca n-au fost prezentate, sau inventate, anterior. Cred ca nu are rost sa ne pierdem in alternative consumate demult. Nu de alta, dar apoi cineva va scrie despre Stars War si despre o victorie a lui Foreman in fata lui Clay, Dumnezeu sa-l aiba in pace, si tot asa… noi impotriva lui Stalin…

    Exista o democratie planetara care tot invinge de un secol, ne facem ca nu pricepem? Libertatea creaza perturbatii inerente ale societatii umane si de aici apar extreme care, daca au priza de moment, sunt negresit apoi corectate de catre democratia planetara, asta-i tot. Fara libertate nu se poate, deci actiunea DP va continua tot atata vreme cat va dainui rasa umana. Statele se vor uni corespunzator de fiecare data si vor invinge. Ne miram degeaba. Politicienii n-au de ales, nu-i alege nimeni pt ca sa conduca ci pt ca sa administreze in interesul alegatorilor, cine nu pricepe cade la vot. Omenirea s-a saturat de drumuri noi, originale… s-a vazut unde duc acestea, ele convin doar pescarilor in ape tulburi si celor cu mintile afectate de interese meschine, acestia sunt repudiati… Populatia doreste sa fie lasata sa traiasca bine gratie progresului tehnologic, nimeni nu mai asteapta dispute, teluri irealizabile si tot felul de utopii…

    Si intr-adevar, toti au statui, insa vreti sa le comparam pe cele din Franta cu cele de la noi? Au statui geniile de nivel planetar si facatorii de imperii, noi nu prea avem din aceste doua categorii… Daca intersectia aia s-ar numi Piata Decebal si cu statuia, sau Mihai Viteazu cu statuia lui Breazu’, nu s-ar amuza nimeni, dar sa construiesti un monument al rezistentei anticomuniste in fata cladirii Presei de propaganda ridicata fix in anii cu pricina, este anapoda! Te intrebi cine a invins defapt… Sau cartoful intre Palate… Mergea acolo chiar si un Traian ca sa ne delimitam de regalitate, ii chemam pe italieni sa-l verniseze si gata prietenia, nu cu romii ci cu romanii! Iar in lipsa de idei si de bani, sunt mai bune salciile alea, caci alternativa ar fi un monument dedicat televiziunii romane libere, cand tot ea a distrus nevos intreaga populatie cu propaganda aia si cu acel cult al personalitatii… Dar tot a iesit bine, s-au inghesuit toti la revolutie satui de demagogie, exact ceea ce spuneam mai sus… Vedeti? Nefacutele atrag reactii adverse!

    OK, deci ramane asa, spuneti-le francezilor ca anumite monumente nu-mi plac si ca porumbeii citadini clocesc mai bine in verdeata decat printre statui, oricum „ornate” in dispretul naturii asupra respectivelor „impliniri umane” …

  18. Daca… daca in 2004 …..

    era terminata autostrada Bechtel . Poa legata de Bucale Poa si codinu Pitesti-Sibiu
    Ceva mia multe fonduri UE atrase…
    Da unii – printre care si ZeV au voata ca sa nu se faca autstrada Bechtel si contyra tainu lu Rafarinu’

  19. @George Ban, iunie 4, 2016 la 12:40 pm

    .”….o să ne speriem acum de niște bieți americani?”

    Pentru stiinta dumneavoastra, daca nu era Maica Rusie si China…..acei „bieți americani” erau sa ne puna pielea pe bat la fel cum au facut-o cu bietii indieni pieile rosii….Aproape au reusit pana sa cerem ajutorul prietenilor nostri traditionali.

    Trebuie sa multumim si Frantei, un alt prieten traditional al Romaniei.
    Prietenii stiu de ce.

    Retineti ca NU exagerez cu nimic aici.

  20. @ T-Rex, iunie 4, 2016 la 4:17 pm

    „Lumea se va schimba radical si foarte repede daca Trump iese Presedinte in SUA. Trump a atacat virulent statul de drept, Justitia si presa din SUA.

    Posibil ca ordinea constitutionala sa fie schimbata de Trump, care va vrea sa aiba cit mai multa putere justificind „sacrificiul” pentru a isi indeplini promisiunile electorale. Si uite asa se ajunge la dictatura.”

    Sa stiti ca dictatura nu este automat ceva rau.
    Dimpotriva, are conotatii rele este adevarat dar mai ales are partile sale bune.

    Spre exemplu asigura continuitatea deciziilor de-a lungul zecilor de ani.
    Adica in raport cu zisa…”democratie” unde avem stanga si dreapta care fiecare se lupta pentru CIOLAN si NU pentru interesul poporului, in cazul autocratiei avem un parinte, mai mult sau mai putin care isi asuma riscul deciziilor pe care le ia IN FOLOSUL poporului sau.

    Aici nu mai vorbim despre ciolan, deoarece acel ciolan NU mai exista.

    Sa exemplificam:

    Ceausescu….
    A facut multe greseli este adevarat, ar fi avut nevoie de consultanti adevarati care si aceia sa tina cu poporul roman.
    Totusi, ceea ce s-a construit pe timpul lui Ceausescu S-A MANCAT in 26 de ani de la data la care acesta a fost ucis…….

    Gaddafi…..
    Gaddafi a avut o abordare extrem de nationalista si favorabila poporului libian. A infiintat scoli, spitale, locuri de munca, educatie si sistem medical GRATUIT, la fel ca cele pe care le-am avut si noi.

    H.H. Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan…..
    Pentru cei care nu stiu despre cine este vorba…va anunt ca este tatuca in varianta araba al Emiratelor Arabe Unite. Un om de o deosebita tinuta morala si foarte bun la inima, Dumnezeu sa-l ierte.
    Pentru a intelege ce a facut sheikh-ul Zayed, imaginati-va ca inainte existau mai multe emirate, cu emirul sau, razboindu-se intre ei arabii din te miri ce…. Sheikh-ul Al Nayhan a pus la cale o intalnire cu toti emirii si le-a propus sa se uneasca pentru a deveni o tara puternica. Unii emiri l-au ascultat altii l-au ascultat mai putin….Dupa ceva timp au ajuns la concluzia ca sheikh-ul Al Nahyan AVEA DREPTATE……

    https://en.wikipedia.org/wiki/Zayed_bin_Sultan_Al_Nahyan

    Rezultatul….????
    ––––––––
    O bijuterie de tara care a devenit astfel multumita viziunii unui singur om.
    In jurul anilor 1970 s-a descoperit petrolul in Dubai si de acolo a inceput cladirea acestei bijuterii de tara. Retineti ca in jurul anilor 1970 Emiratele Arabe Unite erau foarte putin dezvoltate, spre …deloc.

    Da, petrol avem si noi…avem inca in ciuda prostiei guvernantilor nostri de dupa 1989, gazda se exclude.
    Oare ce ne impiedica sa ajungem din urma un popor ca cel din Emiratele Arabe Unite….????

    NIMIC…..

    PS. Am avut sansa sa-l cunosc personal pe sheikh-ul Zayed cu multi ani in urma, chiar aproape de Dubai in Jebel Ali. Am invatat multe de la domnia sa.

    Haideti sa facem si noi la fel ca arabii din Emiratele Arabe Unite.

  21. @ Cris, iunie 5, 2016 la 7:36 am

    Despre judecatori si procurori….
    Un lucru este sigur:
    Acestia NU pot sluji la doi stapani…..

    Putini judecatori si procurori dupa ce au terminat…Dreptul au inteles cu adevarat ce inseamna acesta impreuna cu tot sistemul juridic din spate……

    Inainte de toate, atunci cand te ocupi de soarta unui om, stiind ca ai puterea sa-i schimbi drastic destinul, in momentul in care ai o decizie care sa se transpuna in fapte, acea decizie trbuie musai sa fie in concordanta directa cu convingerile tale directe ca om despre bine si rau.

    Trebuie sa fii sigur ca NU gresesti atunci cand trimiti un om la inchisoare, sau la moarte, cum era inainte……
    Putini cred ca inteleg cu adevarat despre ce vorbesc aici.

    Tu ca judecator sau ca procuror esti direct raspunzator de soarta persoanelor de care te-ai ocupat in fata Divinitatii…..

    Unii vor crede ce spun eu aici, altii nu.
    Oricum asa stau lucrurile, raspundem pentru faptele noastre in fata Divinitatii.

    Daca nu ma credeti, intrebati concurenta……

  22. In 2014 s-a incheiat un ciclu. Institutiile reprezentative au fost cucerite, una cate una, iar in 2014 au dat un recital in ceea ce priveste alegerile. Au luat un sas fidel (de buna voie sau silit … eu merg pe a II – a varianta) si l-au varat la varful dreptei. Apoi, in cateva luni, l-au inscaunat la Cotroceni. Si, ca sa nu lase loc de interpretari, au creat din pix diferenta aia zdrobitoare in turul al II – lea. Apoi, au luat pnl-ul si l-au varat in pdl (si nu invers cum majoritatea ar crede!), omorand astfel si ultima speranta a ideilor benefice de dreapta. Iar pe partea stanga au navalit deneistii facand curatenie. (in proportie foarte mare pe buna dreptate). Cum s-au putut intampla astfel de lucruri?. Simplu. Din 2004 si pana-n 2014 au last toate institutiile din mana. Si astfel, tot ce-a fost mai nociv in aceasta tara a iesit la suprafata. Spectacolul deneistilor atingand doar o infima parte din ceea ce s-a acumulat in cei 10 ani. Acum, cand poporului nu i-a ramas nici o institutie in care sa creada, care ar mai fi rostul alegerilor d-le Nastase? Sigur, sigur se numara pe bune voturile? E totusi foarte suspect cum aspectul asta al numararii corecte sau nu a voturilor nu a mai fost abordat in ultimul timp. Oare de ce d-le Nastase? Pentru ca lumea a acumulat o mai mare incredere in institutiile care garanteaza o numarare corecta sau nu s-a mai abordat subiectul pentru ca, de fapt, lumea s-a obisnuit cu aranjarea lucrurilor astfel incat sa iasa cine trebuie?. Eu merg pe a II – a varianta. In aceste conditii la locale ,,vor castiga” pesedeii. Explicatia e simpla. Poporul asta, la cat de sarac este, se exprima la vot in proportie de minim 60% ca avand optiuni de stanga. Ce e prea evident n-au cum sa schimbe din pix c-ar enerva masele. Mai ales ca vor avea, astfel, carne de tun suficienta de tocat pentru urmatorii ani. In toamna, insa, vor afisa un echilibru intre stanga si dreapta, astfel, avand ,,legitimitatea” sa formeze guvernul care o sa le fie mai util gen ,,guvernul meu” II. La ce-i bun experimentul asta de tara bananiera vasala d-le Nastase? Pentru a fi dati exemplu, zic eu. Uitati ca cei care-au creat nonstruozitatea asta de pe meleagurile astea isi permit acum sa transmita lumii ca n-ar fi nici o nenorocire ca Trump sa ajunga presedinte ca doar ei nu-s Romania. Cu alte cuvinte oricine-ar castiga ar putea fi tinut in frau de institutiile reprezentative create la ei in timp ce la noi institutiile reprezentative isi permit sa puna pe cine vor avand in vedere ca nu mai sunt ale poporului. Vorba sasului ,,Mai bine sluga la americani decat la … ”. Tare nu?

  23. @Marian Nicolae, eu cred intr-un sistem de „checks and balances” care sa se aplice tuturor cetatenilor si institutiilor statului. Traiesc intr-o tara unde sistemul functioneaza relativ bine de multi ani, si unde se simt avantajele pentru cetateni.

    Nu suport autoritarismele de nici o forma. Asa sunt eu construit, un rebel. Dupa cum vezi critic atit SUA, China, Germania, Rusia, argumentat, cind e cazul si cazul e mai tot timpul. Nu mi-ar prinde bine nici o forma de dictatura, nici chiar una de tip basescian, cu o Elena care scoate „lumina” din Vuitton, si o imparte mergind pe tocuri prin catune, dupa ce o ia noaptea de la Cotroceni.

    Argumentul ca intr-o dictatura se construieste mai mult pentru popor decit in capitalism democratic e valid, dar discutabil. Pretul pentru dezvoltare e discutabil: cine il plateste, cui, cit de repede, si care e „dobinda”? Romania s-a dezvoltat enorm in comunism sub Ceausescu, dar care a fost pretul pentru popor in final? Daca exista un sistem de „checks and balances” veritabil, nu ii permitea lui Ceausescu sa vireze catre Coreea de Nord dupa fuga lui Pacepa spre acel tip de izolationsim. El a mers in cealalta extrema, ori nu poti trai singur fara costuri pentru natiune. Deci tot la echilibru e necesar sa ajungem, nici globalism din care sa profite doar corporatiile si tarile puternice, dar nici izolationsim nationalist. Chiar daca vrei sa traiesti izolat, e foarte greu intr-un sistem mondial unde legile inerente produc presiuni enorme sa te integrezi in sistem. Doar un momentum istoric in care mai multe state vor sa schimbe ordinea poate sa iti fie favorabil sau nu.

  24. @ T-Rex, iunie 5, 2016 la 2:47 pm

    Eu despre un sistem bine pus la punct am vorbit.
    NU despre autocratia lui Ceausescu care a infometat poporul pentru a industrializa tara.

    Mai sus un pic am vorbit despre autocratia de tip Al Nahyan.
    Acea autocratie mi-a placut, am trait in aceasta si am prosperat.

    Fara a avea libertatile individuale ingradite de nici un fel.
    Pana si sticla lunara de rom Captain Morgan mi-o cumparam fara nici o problema din emiratul Ajman, unde bautura se vindea la liber.

    In Dubai erau restrictii, puteai consuma numai in restaurantele din hoteluri.
    Acest lucru era OK numai ca nu aveam chef sa umblu prin restaurante de fiecare data cand aveam pofta de un Cuba Libre…..cu cola rece de la frigider….

    Daca aveam chef de plimbare in tari straine luam avionul 45 de minute si eram in Quatar….Am facut-o de cateva ori cu rata varianta din Orientul Mijlociu….Boeing 777, un monstru de avion.

    Rebel sunt si eu, dar un rebel impotriva greutatilor impuse fara nici un Dumnezeu. Celalalt rebel il cunoastem cu totii din Biblie…..

    Romania NU MAI FUNCTIONEAZA bine de 26 de ani…nu ca inainte ar fi fost mai bine….dar cel putin aveai un loc de munca si traiai printre ai tai si NU printre dusmanii fatisi impusi la tine in tara….impotriva ta si a neamului tau.

    Pentru stiinta dvs si in Quatar tot…dictatura este….sau autocratie…ca suna mai bine.

    Asa cum am spus mai sus avem doua tipuri distincte de autocratie:

    1. Buna
    2. Rea….

    Totul depinde de autocratul care este la timona unei tari….
    Nu ca fostul capitan de nava ar fi tinut cu propriul lui echipaj…Doamne fereste, TOTUL pentru burta sa si a acolitilor sai, TOTUL din avutia echipajului acestei tari…..

    Din 2004 pana in 2014 a terminat avutia nationala.
    In numai 10 ani ne-a terminat industria care mai era inca in picioare.

  25. @ T-Rex, iunie 5, 2016 la 2:47 pm

    Dar eu n-am vorbit despre izolationism….

    Scapam pur si simplu de…prietenii rau voitori si ne intoarcem catre cei traditionali, pe principiul:

    Prietenul la nevoie se cunoaste.

  26. @Carcotasu. Sa stii ca ti-am raspuns de dimineata, insa raspunsul meu ori a cazut in spam, ori oi fi incalcat disclaimerul fara sa stiu, deoarece nu il vad publicat.

  27. De fapt nu e vorba (în roman) de o evoluţie posibilă a statelor lumii, ci de un soi de univers paralel, apropiat ca idee de gnosticism (lumea în care se trăieşte, doar o iluzie a adevăratului univers) dar şi un soi de confirmare a expresiei „lumea noastră – cea mai bună dintre lumile posibile”.
    Mulţumesc că mi-aţi semnalat existenţa acestui serial.

Lasă un răspuns