Inaugurarea Monumentului „Aripi”

images.jpeg

Mă bucur că astăzi, in sfârsit, este inaugurat, după 18 ani, Monumentul „Aripi”, in memoria celor care s-au jertfit impotriva comunismului.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei, la initiativa fostului presedinte, Emil Constantinescu. Fostul presedinte a dat ideea dar nu a dat si banii, asa incât proiectul a demarat efectiv in 2003, când guvernul pe care l-am condus a aprobat proiectul si a adoptat o hotărâre de guvern (HG nr 76/2003), prin care s-a alocat suma de 13,2 miliarde de lei (aproximativ 350 000 Euro), caracteristicile lucrării fiind precizate in anexa la hotărâre. Imi aduc aminte cu nostalgie de discutiile pe care le-am purtat in legătură cu acest monument cu regretatul Ticu Dumitrescu dar si cu maestrul Buculei.

Paradoxal, guvernul „comunist” pe care l-am condus a fost cel care a demarat efectiv proiectul monumentului „anticomunist”!

Si guvernul Ciolos, care organizează această festivitate, participă la cheltuieli. In sedinta de guvern de miercuri, guvernul a aprobat suma de 13 500 roni (aproximativ 3000 Euro) – cheltuieli pentru desfăsurarea evenimentului…

Din cauza presiunilor sindicale – bănuiesc – si a nevoii de austeritate, guvernul Ciolos nu si-a putut permite să invite insă si demnitari din guvernele anterioare. Intr-un fel, s-a repetat ceea ce s-a intâmplat la festivitatea de la Deveselu – unde nu au existat suficiente locuri si pentru cei care porniseră proiectul. Acolo a fost, se pare, si decizia ambasadei americane. Aici a fost, probabil, exclusiv, decizia Administratiei prezidentiale si a guvernului Ciolos.

Adaug textul Hotărârii de guvern din 2003:

Guvernul României

Hotărârea nr. 76/2003 privind finanţarea realizării Monumentului Luptei Anticomuniste
În vigoare de la 06.02.2003
În temeiul art. 107 din Constituţie, al art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice şi al art. 19 lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2003 nr. 631/2002,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1.
(1) Se aprobă finanţarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, în limita sumei de 13,2 miliarde lei, a realizării Monumentului Luptei Anticomuniste, lucrarea „Aripi” a sculptorului Mihai Buculei.

(2) Principalele caracteristici tehnice ale Monumentului Luptei Anticomuniste sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2.
Cu suma prevăzută la art. 1 alin. (1) se suplimentează bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2003.

Art. 3.
Ministerul Culturii şi Cultelor şi celelalte organe abilitate de lege vor urmări modul de realizare a Monumentului Luptei Anticomuniste, precum şi modul de efectuare a cheltuielilor potrivit destinaţiilor aprobate.

Art. 4.
Sumele puse la dispoziţie Ministerului Culturii şi Cultelor potrivit art. 2, rămase neutilizate, se restituie la bugetul de stat în vederea reîntregirii Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, până la data de 25 decembrie 2003.

Art. 5.
Se autorizează Ministerul Finanţelor Publice să introducă modificările ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei hotărâri în bugetul de stat şi în bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor pe anul 2003.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Bucureşti, 23 ianuarie 2003.

Nr. 76.

ANEXĂ

CARACTERISTICILE TEHNICE
ale Monumentului Luptei Anticomuniste

Lucrarea „Aripi” realizată de sculptorul Mihai Buculei:

1. Amplasare: Piaţa Presei Libere

2. Soclul: platformă uşor înclinată (1,5 m) către nord; suprafaţa platformei din plăci de granit negru sau bazalt parţial lustruit, parţial rugos

3. Material: oţel inoxidabil

4. Suprafeţe parţial lustruite, parţial rugoase, placate cu bronz patinat

5. Înălţimea lucrării plastice: 20 m; înălţimea întregii compoziţii în punctul de amplasare: circa 23 m.

 

 

 

 

41 de gânduri despre “Inaugurarea Monumentului „Aripi”

  1. Tema si ideea sunt generoase, dar nu pricep nimic! Monumentul pare a fi mai degraba un omagiu adus dragonilor de odinioara ingropati sub pamant dupa ultimul cataclism, asteroidul sau altceva… Priviti movila! De unde pana unde rezistenta anticomunista, anticomunistii aveau aripi? Parca invers, comunistii aveau aripi, nu inaintau ei spre comunism in zbor? Iar alea nu-s aripi, macar s-ar fi adresat aviatorilor…avea umor caci pe acolo treci spre aeroport…

    Eu l-as fi lasat pe bietul Lenin si as fi adaugat jos, la soclu, niste oseminte… era mai sugestiv si suficient de anticomunist.

    Tot asa, n-o pricep nici acum p-aia cu cartoful infipt! O prisma care a ucis, ma rog, dar cine-i cartoful? Prea tare cifrat… Pare mai degraba monumentul gastonomiei de avarie!

    Arta dom’le, arta! Despre Lupoaica nici nu mai zic…

    Bani aruncati aiurea pe prostii pt ametiti…

  2. Ca să-l apreciezi cu adevărat, un monument trebuie văzut la fața locului, știu asta din experiență proprie comparând impresiile mele despre complexul Brâncuși de la Târgu Jiu din numeroase albume și copleșitoarea emoție trăită la fața locului: pășeam spre Coloana Infinitului și călcam ca-n gol, căci trăiam aievea o scară spre cer. Ca atare, ghidându-mă doar după poză, pot să spun că-mi place monumentul ca și numele lui. Și adaug aici, cu reținere, fiindcă nu-mi place reacția mea la cuvântul ”anticomunism”, dar nu mi-o pot stăpâni, sunt bucuroasă că are o denumire generală. După atâta ”anticomunism” agresiv și tâmp, fac urticare. Sincer, nu cred că v-ați așteptat ca Ciolanis (în simbioză) să vă invite. Le lipsesc ambilor foarte multe pentru a fi capabili de gesturi firești și, la urma urmei, obligatorii potrivit bunului simț. De unde?!?!

  3. Hai sa discutam nitica politica externa .. cu implicatii interne…

    Zilele trecute Jermanika , adica un oaresicare Horaţiu Pepine, DW-Bucureşti , comitea pe dw.com/ro un t4xt cu iz eruopean si de o perfecta imbecilutate pupincurista.
    Citez partea cea mai interesanta

    România ca țară mică și relativ săracă nu poate avea ambiția unei responsabilități globale ca Germania, Franța sau Marea Britanie și prin urmare nu poate gândi soluții cuprinzătoare pe termen lung. De exemplu, responsabilii de la București nu pot avea în vedere acordarea unor ajutoare ”de reconstrucție” pentru țărilor de origine și nici alte intervenții politice, menite să stabilizeze societățile răvășite de război. Marile puteri occidentale s-au dovedit de altfel ele însele neputincioase în ce privește conflictele mereu reaprise din Orientul mijlociu sau din Africa. Mai mult chiar, Occidentul a eșuat în Kosovo, acolo unde, în ciuda supravegherii instituite după desprinderea de Serbia, corupția a înflorit și haosul social a provocat o veritabilă hemoragie migraționistă. Sunt și kosovarii refugiați? iată o întrebare al cărei răspus are multe consecințe politice.

    În consecință, pentru o țară ca România problema refugiaților are o componentă predominant umanitară. Scutită, prin forța împrejurărilor, de mari responsabilități globale, societatea românească s-ar putea totuși confrunta cu o problemă morală. Iar o țară care nu ezită să-și reafirme – în diferite chipuri – atașamentul față de valorile creștine nu poate închide ochii la tragedia atâtor oameni.

    Adica ba romane ado banii sau iti mutam falcile!

    Insa ce sa vezi? Aiaia cu (i)”responsabilități globale” dinati au ajuns cu noi la o intelegere.. um sa intram in Schengen. Am intrat pe dracu’ ca MaCoVeala anuala nu ne indica „pregatiti” INSA azi ce sa vezi? Schnegenul se duce draculuo ! Pe motiv de emigranti!
    Invitati de iresponsabila cancelareasa germana (stiti tara aia care a pus ceva foc in Balcani in anii 90). Acum incearca sa ne bage noua pe gat ceva „ilegali” si ameninta ca daca nu primiom va impune o amenda de 250.000 de euro pentru fiecare persoană refuzată!
    Asta in timp ce , cum ziceam noi nu am beneficiat de Schengen .. pen’ ca Olanda și Finlanda se temerau de ivirea potențială a pericolulului imigrației ilegale, din Turcia prin Bulgaria și România în țările UE din Spațiul Schengen!!!!
    Azi insa Spațiul Schengen cam este pe moarte pe motiv de Nemtzika…..

    Si noi? iar accepta MaCoVeala? Sau a zis careva „ba daca ba mai prindem pe aici punem cainii pe voi?!”

    De fapt daca ma fi stiut sa ne jucam cartea ,a fi „acceptat” ca nu suntem „dermni de Spațiul Schengen” ( de fapt problema de baza nu era Romania ci numarul de emigranti din Grecia! excat aia care acu ajunsera in Vaterlandu Merkeloazei ) am fi scpat de un mijloc de presiune .. Si imdaita am fi putut recniosate ca nu ne pitem integra in zona euro …. cestie ce ar fi durut enorm unde trebe.

    Ins acum stam ca vaca sa ne explice un Pepit ca o problemă morală. Ete na. Cred ca problema morala e la Berlin … la Paris .. Londonistan si Marijuanalandu neerlandez. Si poa ar teewbui d eintrebat c acum se face ca Kososvo a juns sa ofere „refugiati”.

    A da.. Ati auzit de asta : http://www.luju.ro/institutii/min-justitiei/inchizitia-lui-pruna-fosta-consiliera-a-lui-macovei-se-lauda-cu-un-audit-in-care-expertii-straini-ii-spun-ce-sa-faca-pastrati-sabia-ascutita-concentrati-va-pe-confiscare-alocati-fonduri-suplimentare-la-dna-introduceti-lista-neagra-a-companiilor-si-manager ?
    Am, si io o mica curizitate : cine dracu sunt „expertii” aia cu

    Pastrati sabia ascutita

    Asigurati stabilitatea institutiilor-cheie anticoruptie: Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate. Pentru a pastra standardele de investigatie si nivelul de incredere fata de DNA, alocati fonduri suplimentare si resurse umane adecvate, in cadrul noii strategii. Pe de alta parte, DNA ar trebui sa explice mandatul si rolul sau publicului, astfel incat sa nu fie sesizat cu plangeri care exced competentei sale.

    „Expertii” nu au auzit de cazul Rarinca … sau de cum a fots facut frangant ope banii lu Bercea..

    Orocum este interresat de citit ce recomanda „expertii” aia .. au cateva idei numa bune de sifonat banu public!

    Dom’ profesore, io am cauta cat am putut pe net cine ar fi „iecspertii straini” si nu ma gasit; poa reusiti menastra sa aflati cine este aia so oo zicetio pe aicea sa ne mai radem si noi …

  4. Încă din antichitatea clasică, guvernanţii au făcut «tabula rasa» cu trecutul care nu le convenea practicând «damnatio memoriae», adică condamnarea memoriei anumitor persoane indezirabile : distrugerea reprezentărilor figurate, interdicţia de a li se pronunţa numele, etc. În Imperiul roman, mai mulţi împăraţi au suferit «damnatio memoriae», spre ex. Domitian – ucis în 96 e.n., Geta – omorât în 211 de propriul său frate şi co-împărat Caracalla, Maximian (310) capturat de Constantin cel Mare şi încurajat apoi să se sinucidă, deşi ulterior reabilitat şi zeificat. Exemplele abundă şi în epoca modernă : atunci când echipa de fotbal a URSS a pierdut titlul olimpic în 1952, Stalin a ordonat distrugerea tuturor filmărilor, ca şi cum evenimentul nu ar fi avut loc. Şi mai recent, în ianuarie 2014, după ruperea relaţiei dintre preşedintele francez Fr. Hollande şi compania sa, jurnalista Valérie Trierweiler, 130 de pagini cu 600 de imagini ale fostei „prime-doamne” au fost scoase de pe site-ul internet al Palatului Elysée.

    De ce să ne mirăm atunci că actuala guvernare, doritoare să pornească cu o nouă dinamică de la zero, practică aceeaşi metodologie propagandistică ?

  5. ati trisat! ati postat o fotografie din cel mai bun unghi posibil, adica acolo unde monumentul ultra-unghiular, este in varful unei coline; evident, el e, de fapt, in varful unei movile; nu il avantajeaza deloc ca, in fundal, ceea ce vedem cu totii este o cacofonie de linii ascutite: ale moneumentului, si ale Casei Scanteii; in ce priveste valoarea artistica – vorba ‘çeea, fiecare vede dupa ce a mai vazut … ma gandeam ca, generatiile recente, cu educatia vizuala facuta prin desene animate care mai de care mai grotesti, ar gasi ca este vorba despre ceva din „Transformers”; acest monument trebuia pus in varful unei coline domoale; iar efectul comunismului putea fi ilustrat in Piata Scanteii, foarte frumos, asa cum a sugerat Doru Coarna, mai sus: Lenin pus la loc, pe o colina de oseminte …

  6. Viorel vrea motiune de cenzura! Viorel este innebunit de faptul ca tehnocratii s-ar putea sa reuseasca punctul de pensie 45%! Viorel incurca SEAP cu fondurile europene care n-au nicio legatura cu respectivul sistem!

    Viorel critica orice, de la o vreme… Nu-i place nici macar bicicleta lui Iohannis tocmai lui, marele sportiv… Unii ziceau ca odata ce s-a apucat de fundatia aia se va linisti, dar asa cum am intuit a fost doar un mare fas care s-a dezumflat total previzibil. La fel precum colaborarea cu chinezii, independenta energetica, cresterile elitiste de salarii si pensii si cele populiste amanate deoarece era convins ca va deveni prezident si de astea (nu) se va (putea) ocupa alt guvern…

    Si totusi a avut partial dreptate: intr-adevar, se ocupa alt guvern!

    Interesant este insa ca desi intreaga clasa politica a pus in mod imbecil umarul la sabotarea guvernului tehnocrat dupa ce l-a votat de frica strazii, acesta rezista si incepe sa aiba rezultate semnificative. Face ordine si lichideaza mafiile. Pentru primele sase luni este mai mult decat suficient!
    Daca Ciolos lanseaza pana in toamna si un program pt locuri de munca, ramanem cu guvern tehnocrat sine die…

    Sa asteptam toamna, dar eu cred ca actualii politicieni din parlament vor trebui sa mareasca si indemnizatia de somaj pana la valori convenabile lor…

  7. Sper sa vad, vreodata, in Romania, un monument dedicat celor ,,pro” ceva. Orice, numai constructiv sa fie. A fi ,,anti” nu inseamna nimic daca nu pui ceva in loc.
    Inainte de 1989, milioane de oameni au iubit, au muncit, au construit si mai ales au invatat carte. Foarte multi romani citeau. Studentii cantau si ascultau muzica folk si un rock de calitate.
    A fi ,,anti” nu inseamna nimic daca lasi in urma ta neant. Avem si acum anticomunisti de meserie care nu au muncit nici macar o zi in toata viata lor (ex. Maries & Co) care rasar ca din pamant cand e rost de scandal si de a ataca..PSD si, evident, pe Ion Iliescu.
    Sa nu ne iluzionam, in aceste vremuri, putini stiu ce e acela comunism, de aceea extremisti de conjunctura folosesc acest cliseu pentru a blama principalul partid de stanga din Romania, singurul care a a generat crestere economica in ultimii 26 de ani, cu toate…stangaciile sale de inceput de epoca – postotalitarism. (Z)
    Da, cu asa ceva ne-am confruntat de-a lungul timpului: cu dictaturi succesive, la fel ca si inaintasii nostri de dinaintea regimului stalinist si nu foarte diferit de ceea ce tindem sa traim astazi, in proaspata republica a procurorilor.
    Cat despre comunism, sa ne aducem aminte definitia clasica : ,,Fiecaruia dupa nevoi, fiecare dupa posibilitati”. Am trait asa ceva inainte de 1989 ? Nici vorba. Comunismul nu a existat niciodata, dar este o perspectiva intrinsec legata de planul globalizarii si uniformizarii in relativitate a tuturor cetatenilor planetei.
    Cei mai ferventi discipoli ai evreilor atei Marx si Engels sunt exact bilderbergii care alcatuiesc grupul monolit si privilegiat al celor ,,unu la suta”.

  8. Recunosc ca nu ma pricep. Eu, atunci cand ma gandesc la aripi, chiar si la cele de inger, ma gandesc automat la profilul NACA. Tot asa, nu stiu de ce, in materie de arta, atunci cand ma gandesc la dl Caramitru, ma gandesc automat la „nasturele” din Piata Aviatorilor, despre care un elvetian spounea: „daca il faceati din aur si tot va mai ramaneau niste bani”. Cred ca dl ZeV are dreptate aici: noi, de fapt, habar nu avem ce e anti-comunismul. Tot asa cum Dughin habar nu are ce este post-liberalismul.

  9. Ei, acestea sunt întâmplările care-mi ridică tensiunea… felul acesta neobrăzat de a te comporta ca şi cum te-ai fi aşezat în deşert, ai înfipt patru ţăruşi în nisip şi lumea începe cu tine… lipsa de fineţe, uneori lipsa de educaţie… Băsescu Traian trecând pe lângă ceilalţi preşedinţi postdecembrişti, cu faţa întoarsă pentru a nu fi obligat să-i salute sau să le strângă mâna, săritura cu prăjina a puternicilor de astăzi peste numele celor care au contribuit la admiterea României în NATO sau a celor care au avut un rol decisiv pentru intrarea ţării noastre în „clubul” UE… Atât de derizoriu…

    Îmi place Mihai Buculei . Îmi place lucrarea aceasta, pe care o ştiam din stadiul de proiect dar şi din variaţiunile pe aceeaşi temă. Aşa cum îmi place „Îngerul balcanic” ( despre care autorul spunea: ”…Am apoi «Îngerul balcanic», pe care m-a provocat să-l fac Mircea Dinescu. M-am dus la Cetate, de unde am văzut fulgerele bombardamentelor de la Belgrad. Până atunci eram filo-american. Nu mai sunt. Au fost distruse biserici de secol XIV, minunatele fresce medievale sârbeşti… ”) .Din câte ştiu, la început, lucrarea despre care povestesc se numea doar “ÎNGERUL”; dar nebunia istoriei recente i-a adăugat cuvântul “BALCANIC”, aproape firesc . Iată cum clocotul istoriei redenumeşte, în anumite circumstanţe, şi lucrări de artă monumentală.

    Altfel, proaspăt sosit de la minimaratonul din Muzeul Satului Sibiu, preşedintele nostru iar este “un pic îngrijorat” şi priveşte cu “preocupare” către “instituțiile abilitate de lege”, adică : “Sunt îngrijorat de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului după câțiva ani de progrese. Continuarea investigațiilor trebuie să fie O PRIORITATE pentru instituțiile abilitate de lege și solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situației”.

    „Presidente” Klaus, dacă n-ai fost atent, îţi comunic eu: PRIORITĂŢILE INSTITUŢIILOR ABILITATE sunt astăzi, în România, cu totul altele decât îţi imaginezi matale. Adică anchetele serioase şi investigaţiile de top vizează struţii din ogrăzile oamenilor, văruirea blocurilor din centrul municipiului Craiova şi circulaţia liberă în natură a concertelor lui Bregovici, precum şi enorma sumă de 41 000 de euro din care Ponta Victor şi-a luat un număr nedefinit de apartamente de lux (!!!) în Bucureşti!

  10. Poza cu Ariciul imi place mai mult. Ca si ideea…de „arici”. Pe orice parte il pui, e simpatic, dar te-ntzeapa. Seamana cu Trump.

    Feudalism, Comunism, Capitalism: „Isme” care toate au facut victime. Poate sa faca cineva o statuie generica a „Suferintei Umane”? Una care sa lacrimeze permanent? Si care sa geama de durere in timp ce treci pe linga ea?

    Ce ne trebuie statui, cind vedem suferinta cu ochii? Homelesi dormind in frig si ploaie pe strada, invalizi de razboi, oameni cu boli terminale, drogati, bolnavi psihici, femei ce se prostitueaza, copii care se vind pedofililor, mame care isi abandoneaza bebelusii pentru ca sunt mult prea sarace, femei batute cu bestialitate de soti sau pesti, copii care isi impusca parintii, parinti care isi impusca copiii, maniaci care impusca oameni in mod aleatoriu din plictiseala ca nu au joburi etc etc?

    Noroc cu frica de rusi…

  11. ..Si in aceiasi ordine de ideii si legat de evenimentul in sine !…Mie 1 imi este putin mai greu sa inteleg si sa imi explic intr-un mod mai rational cum este posibil sa montezi o ditamai statuia in fata fostei Case a Scinteii iar acolo in mijlocul celor 3 aripi sa nu fie amplasat si capul-satuie-normal dar PLESUV al CTP=~=Eului..cel mai ~”iubit”~ ziarist Roman de dupa 89′ incoace sau macar cel al lui B. Chireaaac ! Daa~..Adi Ursu persoane ce sunt inca un simbol al luptei pt. independenta si echidistanta presei cele libere caci sunt nume care iti suna imediat in cap numai ce treci si vezi in ochi fatada acelei cladiri-simbol pt. presa Romana per ansamblul ei…Greeeu de inteles si explicat lipsa acestor capatini_Luminate din montura acelui monument istoric creat special pt. generatile viitoare…~’??’~..~Hi~Hi~Hi~!!!~~__~~…

  12. Nu va faceți probleme. Veți fi chemat la a inaugurarea autostrăzii realizate de Bechtel. Sau va invita Ponta la inaugurarea autostrazii de la Cornu la Brasov. Si e vorba de sume de zeci de ori mai mari. Și acolo sunt decizii PSD.
    Bafta!

  13. Doru Coarna

    Deocamdata, guvernul tau de doi bani (Ciolos n.r.) a reusit sa stranga vreo 140.000 euro pentru ,,Cumintenia Pamantului”. E cat se poate de normal, va veni, la momentul potrivit, cu diferenta de 5.800.000, taman inainte de alegerile parlamentare. Desigur, daca profesorii se vor multumi cu firmiturile promise. (Z)
    PS
    Cresterile elitiste de salarii , implementate de domnul general, convin de minune papagalului taciturn de la Cotroceni si ministrilor-marionete de la Palatul Victoria. Deh, sa nu simta, saracii, prea repede, dorul dupa birourile confortabile de la Bruxelles in care se pregateste, in cantitati industriale, hrana plina de fibre pentru cainii de pretutindeni. (Z)

  14. liviu bejan
    mai 30, 2016 la 10:22 am

    D-ta te fixezi pe afirmatiile propagandistice ale lui Putin la Atena, in timp ce eu prefer sa focalizez pe faptul in sine ca Putin a fost la Atena.
    Iti mai reamintesc de intalnirea dintre papa Francisc si patriarhul Kiril si iti mai donez pontul ca in curand va avea loc un foarte important sinod ecumenic.
    Restul sunt detalii de can can, pe care un colaborator inteligent al blogului (ca d-ta) ar trebui sa le treaca la ,,diverse”.
    (Z)
    Si d-ta si amicul dumitale , recte, domnul ghita bizonu’ ar trebui (dupa parerea mea) sa constientizati ca o ordine mondiala stabila fara Rusia, sau fara SUA, sau fara Israel, sau fara China, nu este posibila. Fara UE, da, ar putea fi luata in calcul. Atentie, n-am spus fara Germania.
    (Z)

  15. Nu am înțeles, nu înțeleg și nici nu voi putea înțelege de Guvernul Cioloș la comanda Cotroceniului, idem unui cățeluș credincios, execută și face întocmai ceea ce nu-i normal, separatisme și însușiri ale unor proiecte concepute, începute și finalizate de altcineva !!!

  16. papasha
    mai 29, 2016 la 2:01 pm

    Diaspora ? Care diaspora, papasho ? Cati si-au exprimat optiunea pentru votul electronic si/sau prin corespondenta pana acum ?
    Sunt foarte curios cati se vor inscrie pana in toamna.
    Si apropo, mi se pare foarte interesanta acuzatia procurorilor impotriva lui Corlatean, care, cica, ar fi obtinut foloase necuvenite pentru…Ponta, desi acesta a pierdut alegerile, in afara, chiar din primul tur (sic!)
    Sper ca procurorii nu se gandesc ca s-a diminuat, intentionat, numarul de participanti la scrutin, fara sa-l incrimineze si pe Basescu – care a facut apel la boicot, in mod public.
    Asta, ca sa vorbim de o practica unitara a justitiei.
    Normal, cineva m-ar putea intreba: Care Justitie ?
    Doar apatridul Doru Coarna ar spune: ,,Justitia trebuie sa ia in mod responsabil deciziile bune pentru Romania, in functie de conjunctura (a se citi: Cand PSD strica jocurile oengistilor finantati din afara).
    Jos comunismul ! Sus Ambasada !”
    Dar ce-l doare pe domnul Coarna, cel care ne graviteaza diverse in mod superior de pe orbita ?
    (Z)

  17. Constat că impresiile celor care au văzut monumentul sunt mai curând negative. Din unghiul din care a fost fotografiat monumentul, simbolul apare destul de limpede: aripi născute din frângerea gratiilor, la fața locului – probabil ales exclusiv pentru amplasamentul de maximă vizibilitate – lucrurile nu mai stau chiar așa și contextul ambiental e nepotrivit, cu orizontul dominat strivitor pentru monument, de clădirea înaltă a Casei presei libere (în legătură cu ”presa liberă” am zâmbit întotdeauna sardonic, amintindu-mi de demonstrația lui Lenin că libertatea e solid legată de sacul de bani al finanțatorului). Și mai ironic, mausoleul monument din fostul Parc al libertății, impresionant și înălțător, e un element de comparație nu tocmai favorabil noului monument, pe care nu prea cred că bucureștenii o să-l îndrăgească. Mai curând vreun hâtru îi va găsi o poreclă care va înlocui numele. Mi-a plăcut felul elegant în care ”v-ați lepădat de Satana”, menționând cui i se datorează artistic – nu bănește – nașterea in situ a ”Aripilor”. Sunt mult prea bătrână pentru a previziona o excursie la București să văd personal monumentul. O să rămân la poză și la comentariile celor care îl văd zilnic.

  18. Legea obligativitatii votarii obliga nu doar la vot, sub amenintarea amenzii, ci si la o lege a respectului fata de elector; la care, firesc dealtfel, parlamentarul pesedist nu s-a mai gandit, ce-l intereseaza pe el? Dar ma gandesc eu si incerc sa creionez o intiativa legislativa. Haideti sa o creionam aici, impreuna, cetateni de toate gusturile politice, pe cale de a mai fi calcati odata in picioare chiar de catre aceia pe care ii platim si ii desemnam pentru a ne reprezenta.
    Pentru a creiona aceasta propunere legislativa, sa ne imaginam ce i s-ar putea intampla unui elector in ziua votului, in acea zi in care este obligat sa voteze sub amenintarea contraventiei.
    Principiile de bun simt care guverneaza initiativa legislativa sunt acelea ca organizatorul alegerilor trebuie sa asigure ca procesul de vot,inclusiv deplasarea la si de la sectia de votare, nu ocupa electorului mai mult de 30 de minute; deasemeni ca nici un elector nu trebuie sa voteze pe cheltuiala proprie.
    Deci: A) electorul se poate duce dis de dimineata la vot, banuind ca obligativitatea votului va genera cozi la sectiile de votare, fara sa manance sau sa bea si el un ceai sau o cafea. In urmare:
    ART. 1. Organizatorul alegerilor este obligat sa serveasca electorilor, intre orele 6:00 – 8:30 micul dejun , precum si ceai si cafea, in sectia de votare.
    B) datorita faptului ca electorii vor veni in numar mare la vot, este de asteptat sa se formeze cozi de asteptare. Electorii nu trebuie lasati sa stea in picioare la coada. De unde:
    ART 2. Pe langa toate sectiile de votare trebuie sa existe un numar suficient de scaune pentru toti electorii care isi asteapta randul la vot.
    C) Electorii pot sta in asteptare pentru a vota, mai mult de o ora. De aici:
    ART. 3. La fiecare ora, organizatorii votarii vor oferi fiecarui elector cate un sandvis si suc sau apa minerala.
    D) Unii electori ar putea veni, presati de amenintarea contraventiei, bolnavi la vot ori ar putea suferi,in asteptarea votului, urgente medicale. De aici:
    ART.4 . La fiecare sectie de votare trebuie sa existe, pe tot intervalul de votare, minim o ambulanta cu personalul medical necesar tratarii urgentelor medicale.
    E) Unii electori ar putea fi prinsi de ora pranzului in asteptarea votului. In mod normal, ei ar pleca acasa pentru a manca de pranz. In contextul obligativitatii votului, ei trebuie sa continue sa astepte, un timp nedefinit, pentru a vota. De aceea:
    ART. 5. Electorilor aflati in asteptare in sectia de votare sau in fata acesteia intre orele 13:30 – 14: 30 li se va servi masa de pranz, cu meniu echivalent normei 1 de hrana din armata, ori li se va deconta masa de pranz servita in cel mai apropiat restaurant de sectia de votare.
    F) Pot exista electori care , in ziua votului, sa vina acasa, din alte localitati, special pentru a vota. Acestora trebuie sa li se deconteze combustibilul, perioada – transpusa in bani – petrecuta la volan, costul reparatiei automobilului daca acesta se defecteaza pe drum. Orice elector aflat in deplasare, in ziua votului, inspre si dinspre sectia de votare trebuie considerat asigurat CASCO pe durata calatoriei. Asemanator pentru alte mijloace de calatorie (tren, avion, vapor, microbuz).Deci:
    ART. 6. Electorii care, in ziua votului, se deplaseaza la domiciliu, din alte localitati, pentru a vota li se deconteaza: costul combustibilului sau al biletului de calatorie, al hranei pentru drum, timpul consumat de calatorie la media salarizarii medii orare in UE (pentru salariati) ori media productivitatii medii orare in UE (pentru alte persoane decat salariatii). In cazul in care electorul calatoreste cu automobilul personal, se deconteaza costul reparatiei, daca automobilul se defecteaza pe drum. Orice elector aflat in deplasare cu masina personala, in ziua votului, spre si dinspre sectia de votare este considerat a fi asigurat CASCO pe durata si parcursul calatoriei.
    G) In ciuda tuturor straduintelor, ar putea sa existe situatia in care unii electori sa nu poate vota in ziua de vot. Daca ei vor fi prezenti la ora inchiderii urnelor in sectia de votare la care sunt arondati, atunci vor fi scutiti de plata amenzii pentru a nu fi votat. In cazul cetatenilot aflati in deplasare pentru a vota, acestia vor fi scutiti de plata amezii daca vor dovedi evenimente de calatorie care i-au impiedicat sa ajunga la timp pentru a vota. Deci:
    ART. 7. Electorii care nu reusesc sa voteze in ziua de vot vor fi scutiti de la plata amenzii pentru neprezentare la vot daca pot face dovada ca, la ora inchiderii urnelor erau prezenti in sectia de votare sau in fata acesteia. Vor fi scutiti de plata amenzii si electorii care, in ziua votului, aflati in deplasare spre sectia de votare, pot face dovada ca au existat evenimente care i-au impiedicat sa ajunga la vot.
    ART. 8. Deconturile electorilor legate de procesul de votare vor fi adresate organizatorului alegerilor sau initiatorului legii privind obligativitatea votului, acestia fiind obligati sa efectueze platile in termen de 30 de zile de la data trimiterii deconturilor.
    Pedepse: amenda 100000 de lei pentru incalcarea articolelor 1-7 si 10000 lei pentru fiecare incalcare a art.8.

    „Respecta-te si vei fi respectat si de ceilalti” puteam citi pe copertile carnetelor noastre de elev. O fraza de care nu am tinut cont si pe care este cazul sa ne-o amintim.
    Am speranta ca va voi avea alaturi in initiativa mea care trebuie sa dea un semn ca incepem sa ne respectam ca si cetateni care asiguram viata de zi cu zi a tarii si, astfel, sa pretindem respect. Poate ca formularile sunt deficitare, nu sunt jurist, insa intelegeti esenta. Orice completare va fi binevenita.

  19. Cred ca putina retinere in astfel de imprejurari ar fi mai productiva in sensul in care marea majoritate a romanilor ar ramane cu o imagine legitima a unui om cultivat si superior care nu este mistuit de ranchiuni proprii mai degraba unor vechi contracandidati…

    • Mihai,
      nu e vorba de mine ci de guvernul pe care l-am condus. Pe de altă parte, dacă nu scriam pe această temă, ati fi stiut cum a fost finantat proiectul? Sau nu trebuia?

  20. Monumentul Anticomunismului din Romania: “Aripi”, simbolul unei memorii simbiotice, despre trecut si viitor

    Monumentul Anticomunismului din Romania (MAR), realizat de sculptorul Mihai Buculei, a fost inaugurat luni, in Piata Presei Libere din Bucuresti, pe locul fostei statui a lui Lenin, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a fostului sef al statului Emil Constantinescu. Numele de “Aripi”, care a fost dat MAR, vine chiar de la infatisarea acestuia, sub forma de aripi, ridicate spre cer.

    http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2016-05-18-21004224-47-monumentul-aripi-din-piata-presei.jpg

    Monumentul “Aripi” este dedicat memoriei sperantei si rezistentei anticomuniste, aspiratiilor si jertfelor de libertate din vremurile dictaturii comuniste. “Aripi” este in acelasi timp un simbol al desprinderii de trecutul intunecat din istoria recenta a romanilor, al zborului nestingherit spre inaltul libertatii, al memoriei unei Romanii vesnic viitoare. “Aripi” ne va aminti mereu despre credinta si sacrificiul luptatorilor anticomunisti, care nu au fost zadarnice. “Aripi” simbolizeaza inariparea credintei si sacrificiului si transformarea lor in creatie, ceea ce este cel mai puternic omagiu anticomunist.

  21. Doru Coarna

    Pueteti visa cat doriti la victorii „tehnocratice” insa realitatea este nitel alta.
    Guvernul lui Holtzsprache* are alt mandat …a produca necazuri si sa faca „totul” pentru inca un contract salvator cu FMI. Salvator dar nu ptr Romania (cica imprumtu alor 20 miliarde a fost mana cereasca ptr FMI!) …
    Ce mai mare victorie se pare ca este cea legata de scaderea colectarii taxelor (pai normal avem pe Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, specialits in „optimizari fiscale” ) asa cva nu stiu de unde visezi mata cresteri de openzii.
    Un alt obectiov deja atins a fots marirea veniturilor ptr cei cu functii , primul pe lista Iohannis-cel-Lihnit (urmas al Grupului Etnic german. urmas cu acte in regula!!)

    Cat despre ilizuia cu majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut.. hai sa iti fac un scurt istoric :

    Punctul de pensie urcă la 45% din salariul mediu brut în luna următoare aprobării bugetului
    Ministerul Muncii a promis să majoreze punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut din luna următoare aprobării bugetului pe 2009 şi să nu plafoneze pensiile mari, a declarat, ieri, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), Doina Pârcălab. „Am convenit cu reprezentanţii organizaţiilor de pensionari care sînt reprezentative la nivel naţional ca punctul de pensie să fie majorat de la data de 1 a lunii imediat următoare aprobării bugetului. După cum ştiţi, bugetul va fi aprobat în guvern joi şi va fi transmis în procedură de urgenţă în Parlament”, a explicat Pârcălab

    Sursa: http://www.telegrafonline.ro/punctul-de-pensie-urca-la-45-percent-din-salariul-mediu-brut-in-luna-urmatoare-aprobarii-bugetului
    din 27 Ianuarie 2009 !!!!! Adica mai bine de 6 ani in urma!
    Sa iti amintesc : la 27 Ianuarie 2009 era guvernul Boc 1 care duva ce PSD a parasit guvernarea a devebit Boc 2 , Boc „the Revenant” redevivius 3. A urmat Marea Parlangeala ,cand s-a taiat din lefuri si penzii mai ceva ca brazii din padurile patriei , imprumutu de 20 mld de la FMI si multe alte „succesuri” iar opensionarii au ajuns „asistati” si „grasul din spatele slabului”

    Totusi mafiotii aia pe care ii combate bine regimu Ciolannis au dat o lovitura :

    Valoarea punctului de pensie, 45% din salariul mediu brut pe economie
    Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, astăzi, cu 12 voturi „pentru” şi opt abţineri, raportul la proiectul legii pensiilor, stabilind că valoarea punctului de pensie va fi de 45% din salariul mediu brut pe economie, amendamentul în acest sens aparţinând PSD şi PNL.

    Reprezentanţii PSD şi PNL au votat în favoarea raportului, arătând că susţin legea atât timp cât punctul de pensie este de 45%. Deputatul Mircea Duşa i-a avertizat pe reprezentanţii PDL să nu creadă că „vor face praf” opoziţia, în plen, la această lege, arătând că, dacă nu trece amendamentul social-democraţilor şi liberalilor privind punctul de pensie de 45%, dezbaterile la amendamente se pot prelungi şi o lună de zile. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, prezent la dezbateri, a precizat că PDL se abţine la votul final din comisie asupra raportului în această formă.

    (Sursa : EvZeaau din 14 sept. 2010 )
    Da cum zic altele erau prioritatile.
    Apoi Boc s-a duuus odem si MRU si Tontzishor s-a straduit sa reechlibreze veniturile .. INSA tinerii frumosi ( tautati ca in Samoa cu belciuge in nas ca in Papaua) au zbierat ca nu este bine asa … si npem porocpsit cu „tehnocrati” …
    Azi vaz ca , sczue expresia folclptica. „pui botu” (preum saorele la bucvata de slanina!) la promisiuni demagogice ca cum


    Parlamentarii ar putea aproba mărirea tuturor pensiilor începând cu 1 iulie 2017, dacă vor vota în favoarea unui proiect privind modificarea legii sistemului unitar de pensii publice.

    Proiectul de lege privind creşterea pensiilor are în vedere mărirea în trepte a valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi apoi la 45%, de la 1 iulie 2017.

    (Sursa :RTV.NET, , 07 Aprilie 2016 )
    In doua etape ! Adica ca cum sa iti zic Julien cu un amdnata lomotata isi ia angajamente ptr dupa mandatu sau!
    Si tu pe reperzi la cascaval fara sate gandesti de ce o fi Ciolannis atat de generos (exact ca soarecele):

    http://www.licaodevida.com/wp-content/uploads/2015/09/Li%C3%A7%C3%A3o-da-Ratoeira.jpg

    Da si sti ce este si maihazos dragul meu soricel alb (de laborator)?

    In prezent, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei, adică 32,5% din câştigul salarial mediu brut de 2681 lei. Dacă modificarea propusă de Cristiana Anghel şi alţi colegi senatori va primi vot favorabil, de la 1 ianuarie valoarea punctului de pensie ar urma să crească la 1072,4 lei, iar de la 1 iulie 2017 aceasta ar ajunge la 1206,45 lei.

    (Sursa :RTV.NET, , 07 Aprilie 2016 )
    Deci nu tehocratia Ciolannis ci tit banditii aia din partide mafioate!!
    Sa zic asa te inghesui sa pupi in mod gresit..

    Da sa iti zic una si mai buna .. A fots candva legea Legea 19 /2000.. CARE NU SE RESPECTA!
    Ia de vezi aici:
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=541970469292380&id=292131567609606

    Deci daca s-ar indeplini fantezia ta aia cu guvern tehnocrat sine die ar inseamn de fapt din nou pensinar= asistat.
    Ca oricum vedem cu medicii au ajuns din nou inamicu intern.
    Si marea prioritate este sa cumparam avione ptr sefime – sa sa ne fie trusine numa 4! Cand necesaru ar fi de 5!!
    Si ca parlamentu nu are vopie sa modifice CodulPenal Numa givernu si modifcarile sa se afca numain sens stalinist.

    Deci cum sa iti zic ..vrabia malai viseaza!!

    * Holtzsprache – nu nu este iventia mea.. Este a altira care au voatyat fericiti cu „prasinstitu” Kaiser Werner

  22. @ZeV, de acord cu dosarul lui Titus C. Eu nu cred ca Titus a facut rau in mod voit, ba din contra, stiu ca este un tip integru, pe care nu l-a interesat imbogatirea, ci lucrul pentru tara si natiune.

    De acord si cu faptul ca e imperios necesar ca SUA si Rusia si China sa isi tempereze ambitiile si sa faca diplomatie, pentru destindere, pentru dezarmare si pentru micsorarea investitiilor in arme.

  23. @ Ghita motanule,

    dupa lojica matale nu Ceasca a fost de vina pt mortii celor de la revolutie, ci insusi Decebal care a sculat poporul dac la o lupta fara sorti de izbanda si de atunci pana in prezent…

    Nu maestre, conteaza cand se intampla, nu datorita cui… datorita cui conteaza in stiinta, numai acolo si numai daca se petrece in cadrul unui sistem formal, altminteri nici acolo nu inseamna nimic.

    ” Sa stii ca au vrut, ca au incercat, ca au si facut ceva, au luptat cu dusmanii…” Dar nu e! Acum nu e!

  24. Avand in vedere dificultatile in intretinerea cladirii parlamentului, poate ar mai bine daca aceasta cladire, a doua din lume dupa pentagon, ar fi oferita pentru functionarea unui sediu al natiunilor unite. Stiu ca exista o astfel de idee inca de mai bine de doua decenii si cred ca doar problemele curente au facut ca aceasta propunere sa intarzie pana acum.

  25. @Fragmentarium Politic mai 31, 2016 la 10:01 am

    N-aș vrea să fiu prozaică , dar, din câte știu, pentru monumentul lui Buculei, ideea anticomunistă a fost OCAZIA iar nu CAUZA . De altfel Mihai Buculei și spune asta într-un interviu : ”… Un exemplu sunt «Aripile» , care au fost alese de Ticu Dumitrescu ca semn pentru Monumentul deţinuţilor politici. El a vrut să existe în Bucureşti un monument important al luptei anticomuniste. Când le-am sculptat, nu m-am gândit la asta. Lucrarea a fost aleasă pentru că are o zvâcnire victorioasă, dublată de zbatere, de chin. E ca o pasăre rănită. Am multe «Aripi» care n-au avut nicio destinaţie atunci când le-am conceput. Nu m-am gândit la chinul păsării, ci numai la toate aripile frumoase din natură. Am realizat foarte multe în lemn.”

    Într-adevăr, în atelier sunt o mulțime de variațiuni la temă , pentru că autorul lor este fascinat, în special, de structura perfectă a nervurile aripilor de libelulă . Tot el mărturisește că lucrează pe o anumită temă până o secătuiește. Și, într-un fel, cred că prin amplasarea monumentului din Piața Presei Libere, subiectul aripii nervurate, cu transparența ei seducătoare și îndelung căutată, cu tot, este epuizat, pentru că și-a trăit aventura supremă, de-a lungul celor 14 ani .

    P.S.Când sunteți așa de … nu știu cum să spun…exaltat (și cred că au mai fost și alte postări similare) am sentimentul neobișnuit că există doi autori, doi FP, care publică sub același pseudonim.

  26. Luminita, nu sunteti prozaica, ati intuit foarte bine (eternul feminin!) ca in spatele ideii pe care am transmis-o s-a aflat un sentiment mai special, i-as zice de entuziasm sanatos, despre care cred ca se afla la originea oricarui avant creator. Pur si simplu MAR “Aripi” m-a bucurat enorm, acei oameni care s-au jertfit in lupta cu dictatura comunista au, in sfarsit, un drept simbolic la memorie, la o memorie a sfinteniei.

    Cu adevarat sfant si inaltator este ca jertfa luptatorilor anticomunisti nu a fost pentru scopuri personale, egoiste, ci a fost altruista, pentru ceilalti, pentru viitor. “Aripile” din Piata Presei Libere reprezinta o predare de stafeta peste timp intre generatii, sunt “Aripile” transmise de inaintasi viitorimii, care trebuie sa le faca si mai puternice, cu care Romania sa-si ia avant si sa zboare…

    Nu am vrut sa pastrez optimismul si increderea in viitor doar pentru mine, imi este binecunoscuta psihologia emotionala, care, alaturi de cea cognitiva, face din entuziasm un moment al creatiei, al avantului, al zborului… Trebuie sa iesim din labirintul fricii, neincrederii, pesimismului, din perversitatea unei “noi” logici a “Romaniei de detinuti politici”, in care am fost aruncati un sfert de veac, e nevoie sa ne incarcam cu gandire si energii pozitive pentru un nou inceput, sa ne dam aripi ideilor, idealurilor, sa reinvatam sa visam si sa ne facem visurile sa rodeasca.

  27. Îmi place arta plastică modernă, nonfigurativă. Nu trebuie să văd neapărat un luptător pe un cal ca să mă gândesc la curaj, un tânăr cu o pușcă și un steag găurit ca să mă gândesc la revoluție…
    Am mai scris că receptez lucrările de artă plastică ca pe niște bețișoare parfumate aprinse care îmi crează, unele – plăcere, altele – neplăcere.

    Lucrarea de mai sus îmi crează o stare bună și îmi sugerează aspirația spre înalt, spre progres, perseverența și resursele inepuizabile ale păsării Phoenix.

Lasă un răspuns