Achizitionarea de către stat a unor lucrări de Brancusi

ARP_7300200_4ante2000-13.jpg

In contextul efortului de achizitionare a lucării lui Brâncusi, „Cumintenia pământului”, m-am gândit să reamintesc faptul că, in urmă cu 15 ani, in primul an al mandatului meu la guvern, am hotărât cumpărarea unei lucrări a lui Brâncusi, „Cap de copil”. Decizia a fost consemnată in HOTĂRÂREA nr. 609 din 27 iunie 2001 privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2001 pentru achiziţionarea sculpturii „Cap de copil” de Constantin Brancusi şi transmiterea acesteia în administrarea Muzeului Naţional de Arta al României. HG-ul a fost publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 368 din 9 iulie 2001:

„În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale art. 20 din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare, ale art. 36 din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, cu modificările ulterioare, ale art. 12 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia şi ale art. 22 lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001,Guvernul României adopta prezenta hotărâre.

Articolul 1(1) Se suplimenteaza bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor cu suma de 12,9 miliarde lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 450.000 dolari S.U.A., din Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2001, pentru achiziţionarea sculpturii „Cap de copil” de Constantin Brancusi, plata taxelor aferente încheierii contractului de vânzare-cumpărare şi onorariul pentru avocat.(2) Eventualele influente rezultate din diferenţe de curs de schimb valutar se suporta din bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor pe anul 2001.
Articolul 2 Se autorizeaza Ministerul Culturii şi Cultelor ca, în numele statului, sa încheie contractul de vânzare-cumpărare pentru achiziţionarea bunului prevăzut la art. 1 alin. (1).
Articolul 3 Bunul prevăzut la art. 1 alin. (1), proprietate publică a statului, se transmite în administrarea Muzeului Naţional de Arta al României, instituţie publică de cultura în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor.Articolul 4În termen de 15 zile de la achiziţionarea bunului prevăzut la art. 1 alin. (1) Ministerul Culturii şi Cultelor va solicita Ministerului Finanţelor Publice sa reintregeasca Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2001 cu sumele rămase neutilizate.Articolul 5Se autorizeaza Ministerul Finanţelor Publice sa introducă modificările ce decurg din aplicarea prezentei hotărâri în bugetul de stat şi în bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor pe anul 2001.
PRIM-MINISTRU ADRIAN NASTASE

 

 

 

 

 

20 de gânduri despre “Achizitionarea de către stat a unor lucrări de Brancusi

  1. Normal .
    Daca guvernul de clovni ar vrea cu adevarat Cumintenia , sa plateasca suma din fondurile guvernamentale .
    Sa nu faca circ cu ” imi dau salariul ” – e cea mai sigura optiune pentru a nu avea nimic si a te face ca vrei .
    Un pic ca Ponta care ” vroia ” autostrada Brasov Comarnic si Pitesti – Craiova fara sa plateasca , chipurile construite amandoua , generos , de straini pentru noi .

  2. Multe opere ale artistilor nostri sunt imprastiate peste tot in lume.
    Statul roman trebuia sa-si faca datoria si sa le stranga in masura posibilitatilor din colectiile private de afara si sa le aduca in tara.

    In alta ordine de idei, avem probleme mult mai grave.
    In afara faptului sa suntem rupti in fund, acum ne arde si de razboi…..
    Si nu cu oricine ci cu…Mama Rusie, aceeasi Maica Rusie care ne-a scos din foc cu mana sa de cateva ori din 2012 numai……

    Mi se pare ca ceva chiar nu este in regula la nivel de conducere de stat in Romania, sau poate doar mi se pare mie……

    Oficialul rus are dreptate:
    –––––––––––-

    Oficial rus:
    Țările Baltice, România, Polonia, Marea Britanie și SUA par să aibă drept miză confruntarea MILITARĂ cu Rusia

    DE ANCA APOSTOL Publicat: Miercuri, 25 mai 2016, 17:15
    http://www.activenews.ro/externe/Oficial-rus-Tarile-Baltice-Romania-Polonia-Marea-Britanie-si-SUA-par-sa-aiba-drept-miza-confruntarea-MILITARA-cu-Rusia-133531

    Un parlamentar rus a declarat că Țările Baltice, Statele Unite, România, Polonia, Marea Britanie par să aibă drept miză o confruntare militară cu Rusia, informează site-ul agenției Tass.

    „Există un grup de state din cadrul NATO care au drept miză confruntarea militară cu Rusia. Acestea state sunt Țările Baltice, România, Polonia, Marea Britanie și Statele Unite”, a spus Alexei Pushkov, președintele Comitetului Internațional al Dumei de Stat, într-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaya Gazeta.

    Potrivit acestuia, Moscova ar trebui să traducă acest lucru într-un semnal că reluarea relațiilor cu NATO este în afara agendei, într-un viitor apropiat, „cel puțin până când NATO își va abandona noua strategie de extindere a instalării (n.r. bazelor militare) și de intimidare a Rusiei, până când va reveni la Actul Fondator semnat în 1997 (n.r. document privind privind relațiile, cooperarea și securitatea NATO-Rusia), până când le face să înțeleagă pe tinerele națiuni europene, care doresc ceartă, că nu vor fi lăsate niciodată să târască Alianța într-un potențial conflict cu Moscova”, a spus oficialul rus, citat de Mediafax.

  3. Foarte finuţă aluzia :
    De la 450.000 de dolari la 11.000.000 de euro !!!!!
    Vorba ăluia :
    – Băăăă, sunteţi nebuni ???????? :mrgreen:
    P.S.
    Ăştia n-au de gând să se cuminţească nici după achiziţionarea …ei !
    Dacă văd că le merge…..

  4. Tata lui Iuliu Maniu , Ioan , orfan , a fost nepotul lui Simion Barnutiu ( Barnutiu era frate cu mama lui Ioan ).
    Barnutiu ii sustinea studiile liceale de la Blaj .
    Ioan Maniu suferea la Blaj , se multumea cu paine uscata si cu o zeama oferita elevilor saraci ( in anii 1854-1855 ) .
    Cand Barnutiu , grav bolnav , se intorcea de la Universitatea de la Iasi sa moara acasa , intr-o trasura speciala comandata de Alexandru Ioan Cuza , in 1864 , lasa nepotului Ioan averea sa , salariul pe doua luni neincasat – 60 de galbeni .
    Drumul lui Barnutiu s-a terminat pe Valea Almasului , in trasura , langa o fantana ( in paragina dupa 1989 ) .
    Ce a raspuns Ministerul Instructiunii Publice lui Ioan Maniu , care solicita salariul unchiului ?
    Simion Barnutiu fiind mort , nu mai avea dreptul la salariu !
    Ioan nu a avut nimic …
    Romania anului 1864 , Romania anului 2016 , prea mult administratia noastra nu a evoluat intre timp ca mentalitate si rautate …

  5. Inspectorii de la Antifraudă fac cercetări pentru eventuale legături între firma Hexi Pharma și Asesoft, fosta firmă a lui Sebastian Ghiță, potrivit deputatului.

    ”Începând de ieri (marți – nr.) Inspectorul General al Antifraudă, domnul Voinescu , a ordonat controlarea firmelor din grupul Asesoft pentru a descoperi relațiile economice dintre Asesoft și HexiPharma.

    Dacă își închipuie că în felul acesta eu nu voi mai avea poziții publice, se înșală amarnic. Eu n-am avut nici o legătură cu Dan Condrea și Hexi Pharma”, a declarat miercuri, pentru portalul stiripesurse.ro, Sebastian Ghiță.

    http://www.cotidianul.ro/sebastian-ghita-cautat-la-legaturi-cu-hexi-pharma-281825/

    Eu chiar nu inteleg de ce este REVOLTAT d-ul Ghita pentru ca este victima unui ABUZ al celor de la Anaf .

    Aceasta institutie sinistra a fost creata de prietenul lui cel mai bun ( Victor Ponta ) tocmai cu scopul de a face abuzuri , de a se razbuna pe adversarii politici si a distruge intreprinzatorii romani .

    De doi ani de zile nu trece o zi sa nu auzim de grozaviile acestei mizerii numita Anaf : vieti distruse , firme inchise , amenzi uriase , oameni care se sinucid , abuzuri , etc.

    http://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/marturii-din-infernul-fiscului-popriri-pentru-datorii-fictive-plati-dublate-inspectori-care-lucreaza-in-lumi-paralele-15453525

    Când oamenii sanatosi la cap din tara asta atrageau atentia asupra a ceea ce se intampla cu Anaf-ul , indivizi ca Ponta si Ghita asmuteau si mai tare aceasta institutie asupra firmelor si oamenilor ca sa adune cati mai multi bani la buget 🙂

    Stimate domn Sebastian Ghita , de ce sa nu te ” bucuri ” si dumneata de propria creatie ?

  6. Saraca femeie , are creierii varza ! Parca-i un interviu cu Mihai Bendeac .
    Nu ma mira ca femeia asta a gasit ” intelegere ” la unul si mai dus decat ea : Catalin Tolontan .

    O nebuna care a dorit cu orice pret sa se razbune pe sotul care a parasit-o si i-a luat copilul .
    Nu m-ar mira ca peste ceva timp sa aflam si ca firma Hexi Pharma a fost in regula si ca toata isteria asta soldata cu victime a fost generata de cei doi dilii de mai sus .

    http://www.dcnews.ro/so-ia-lui-condrea-la-sri-era-inchis-m-am-dus-la-irina-buleandra_506660.html

  7. OFENSIVA FOSTELOR NEVESTE SUPĂRATE PE VIAŢĂ ( de obicei, blonde… nu e discriminare, e doar statistică…)

    Mai întâi a fost Truică Irina… aceasta, pe când vorbea cu reporterii despre soţ, îi spunea “dumnealui”… ca urmare, în exprimarea plastică a doamnei blonde, “dumnealui” a bătut-o cu ranga, “dumnealui” a lovit-o peste faţă , “dumnealui“ mai aducea acasă şi câte-o boală ruşinoasă şi nu-l lăsa inima s-o păstreze doar pentru el … Aşadar, în timp ce cei doi soţi îşi trăgeau pumni în cap şi se păruiau în direct, ei continuau să fie, unul pentru celălalt, “dumnealui ” şi “dumneaei”, dovedind că geniul lui Caragiale nu a surprins accidental , acum mai bine de un veac, o situaţie punctuală, ci, era vorba, de fapt, despre un eveniment istoric aflat încă în desfăşurare!

    Apoi a fost Florentina Nichita, ex-nevasta ex-primarului cu ex-amantă din Iaşi . Mai puţin blondă, doamna… dar la fel de luptătoare. După ce a scăldat-o puţin prin interviuri şi s-a alintat cum că , deşi nu mai sunt un cuplu, totuşi ei doi se respectă şi Gigi Nichita mănâncă acasă şi cântă “O, brad frumos !”, de Crăciun, împreună cu familia care nu mai e familie, Florentina ( mai puţin blondă, zic, adică excepţia care verifică regula), a scos armamentul greu din dotare şi a pornit asaltul: “…Nu va scăpa aşa uşor, am şi dovezi. Nici cu banii nu va ramâne aşa. Poate mulţi nu ştiu, dar Gigi are aproape 20 milioane euro în conturi. Dar niciodată nu a vorbit de ei. Voi pune avocaţii să caute aceste conturi ”. Poate procurorii nu ştiau la vremea aceea că Gigi are 20 de milioane de euro …acum, însă, graţie doamnei Florentina (mai puţin blondă, cum spuneam) , supărată pe loviturile destinului, ei ştiu!

    A urmat, cu forţa distructivă a taifunului Koppu deasupra Filipinelor, blonda Alina ex-Măgureanu! Aceasta , când s-a pornit pe denunţuri, nu s-a mai putut opri, de teamă să nu intre în sevraj… A avut grijă să arate că “soţul” era băgat în toate găstile penale, în toate afacerile cu damf de pârnăică, în toate combinaţiile periculoase, şi, în contrast cu penalul ei de bărbat ( fost) , a clamat peste tot ataşamentul total al domniei-sale pentru valorile DNA-ului şi dorinţa sa de a sprijini , cu modestele-i puteri, Justiţia independentă şi măreaţă!

    Şi acum, fără ironie…

    Astăzi, mult mai tristă şi mult mai confuză, pendulând între propria-i fantezie şi realitatea necruţătore, o vedem şi pe blonda Laura Georgescu, ex-Condrea. Poate că fabulează, poate că nu înţelege, poate că există un fir autentic pe care iedera imaginaţiei sale se dezvoltă şi urcă vertiginos în largi volute, până când suportul fragil nu se mai vede deloc…

    E posibil. Şi totuşi…rămâne o întrebare al cărei răspuns poate să se spargă într-o mulţime de alte răspunsuri : este adevărat că INFORMAŢIA, adică materialul folosit atât de exuberant de către Cătălin Totontan, materialul în urma căruia acesta a devenit luptătorul de necontestat cu sistemul-balaur, singurul şi măreţul erou, materialul, ziceam, a fost furnizat de această femeie, aşa cum Laura Georgescu a susţinut astăzi? Căci , dacă răspunsul e “da”, şi răsturnarea totală a statului de drept cu fundu-n sus, vizibilă cu ochiul liber în ultimele zile, porneşte într-adevăr de la Laura Georgescu, poate că ar trebui ca instituţiile, cât de cât lucide, să ciulească urechile şi la aparentul delir emoţional al doamnei…şi să n-o subestimeze.

    Până la acestă oră “dragă Tolo” şi-a protejat sursa. Totodată, în acest fel , a cules, fără dificultate, şi toţi laurii.

  8. Domnule Năstase,
    Mă bucur că nu ați reușit să achiziționați „Cumințenia Pământului”, pentru că acum ați mai fi avut un dosar la DNA, pentru abuz în serviciu sau poate pentru obținerea unor foloase necuvenite, cum ar fi atragerea simpatiei oamenilor de cultură etc. De ce afirm acestea? Pentru că văd că acum DNA ia la purificat ordinele date de Guvern!
    Într-o zi, o colegă mi-a pus o întrebare: oare în ce țară trăim?
    Eu cred (deși unii ziariști țipă) că am putea să achiziționăm, cu foarte multă ușurință, „Cumințenia Pământului”, dacă fiecare salariat ar da valoarea în lei al unui 1 euro la salariu, într-un cont trecut pe statul de plată ( totul este acum pe program, s-ar mai adăuga o rubrică). Ceilalți, cu stare ori pensionarii vor da cât îi lasă inima sau cât pot. Sigur DNA va rămâne fie fără obiectul muncii fie cu luarea la purificat a fiecărui stat de plată și a consimțămintelor salariaților, privind suma reținută!

  9. Mircea Badea cere explicații privind investigația jurnalistică a Hexi Pharma. ” Dacă asta e sursa, nu dau doi bani diluați pe ea ”

    http://www.antena3.ro/actualitate/mircea-badea-explicatii-hexi-pharma-358444.html

    Fascinant cat de mult seamana privirea fostei doamne Condrea cu privirea lui Catalin Tolontan si a altor mai-mari ai Romaniei : Traian Basescu , Monika Macovei , Cruduta Kovesi , Robert Cazancioc , Livia Stanciu , etc.
    Li se poate citi inteligenta pe fata …

  10. Dacă-i adevărat…, dar sper să nu fie, că altfel….
    Un litru de soluţie dezinfectantă se cumpăra din Germania cu 7,9 euro, se vindea către o firmă din Cipru cu 79 de euro şi se vindea spitalelor din România ( unde altundeva ? :mrgreen: ) cu 100 de euro !
    Şi asta nu-i totul !
    Dintr-un litru, se făceau…. 50 !!!!
    P.S.
    E clar că-i o luptă infernală între servicii . Româneşti şi străine .
    Se pare că totul a pornit de la deconspirarea celor de la Mosad care au fost daţi în gît cu urmărirea Codruţei şi altor unşi în funcţii ( şi mânjiţi serios 😉 ). S-a scormonit muşuroiul şi acum se încearcă arătarea pisicii, care va sfârşi aruncată în curtea noastră ! Binenţeles că moartă, cum altfel ? :mrgreen:

  11. Nu cred că va putea fi achiziționată ”Cumințenia pământului”.

    Adică, nu pe calea aleasă de actualul guvern. Consider că a fost o inabilitate a extrem de autosuficientului ministru Vlad Alexandrescu recurgerea la subscripția publică, fără o minimă pregătire a celor cărora li te adresezi – mai curând neinițiati în acest tip de finețuri – pentru un astfel de deznodământ. Acțiunea nu a fost suficient explicată și tot din pricina infatuării Ministrului Culturii nu a beneficiat de învestmântarea în haina decentă a unui patriotism bine temperat, dar categoric. Vlad Alexandrescu a ales să se admire pe sine pentru cât de deștept a conceput scenariul , în loc să invite, curtenitor, publicul, în sala de spectacol.

    O gafă majoră, pentru cine cunoaște cât de cât psihologia de masă- pentru că unei mase te adresezi de astă dată, iar nu GDS-ului astral- a reprezentat-o ideea ca statul să dea CINCI milioane de euro iar cetățenii , ȘASE ! Dacă raportul între efortul guvernului și al cetățeanului ar fi fost invers, s-ar fi ameliorat cât de cât impresia de impotență , de anemie statală marcantă și de atonie a executivului…

    De aceea, nu cred că ideea va fi încununată de succes.

    Există acțiuni pentru care determinarea și planificarea sunt, în mod vădit, insuficiente. Ca să reușească, ar mai fi nevoie și de inteligență. Și nu în ultimul rând, de dragoste…

    Spre deosebire de ei, dumneavoastră , domnule profesor și domnule Prim-ministru, ați știut cum se fac lucrurile astea. Dar cred că-n România unitară a celor două Românii, puțini mai sunt aceia care fac lucruri la care să se și priceapă .

  12. Îmi cer scuze pentru neatenție: Guvernul emite fotărâri. Eu mă refeream la ordinele date de miniștri, pentru că acestea am văzut că sunt luate la purificare!

  13. @Luminita Arhire. Iti marturisesc ca mie aceasta doamna Georgescu mi se pare ciudata rau. Parca ar fi intr-un soi de transa, alergand de la o televiziune la alta, repetandu-si povestea, cu grimase intre usoare zambete de triumf si ceva urme de regret ca l-a trimis pe tatal copilului ei la cimitir. Pare un pic cu nervii. Aceasta colteral, deoarece pentru mine aceasta poveste publica este incheiata. Oricum, mai in toate cazurile, desi este vorba de femei parasite cu copii sau copil, in ciuda gustului meu pentru dreptate, nu inteleg inversunarea cu care doamnele respective au incercat – si au si reusit – sa le faca necazuri fostilor soti. Ori poate ca inteleg, insa mi-e greu sa recunosc.

  14. Felicitări, domnule Năstase, pentru soluția găsită în privința operei „Cap de Copil”!
    Să vedem ce va fi cu „cumințenia”!

  15. Stati linistiti,

    a fost accident cu ghinion, baiatu’ isi facea de lucru prin masina cu telefonul citind mesaje, cu muzica, cu sticla de ci-co, era stresat, agitat si deci neatent, a deviat nitel, a luat pietrisul, acesta l-a dus catre iarba, a pierdut controlul si a prins santul iar apoi a urmat ghinionul, in loc sa ajunga pe camp a gasit un copac, copacul fatal. Daca ai prins pietrisul si ai apasat pe acceleratie, pietrisul nu tine si te deviaza catre el daca rotile din dreapta sunt pe asfalt. La fel daca franezi. Si daca esti prost… P epietris e ca pe gheata, nu atingi nimic!

    Ca dadea spagi asta-i clar, cine nu da si cine nu ia la noi?
    Ca aducea marfa ieftina si o dilua apoi o vindea mai scump, e normal, ce facea bietul Stefanescu cu vinurile? E boala nationala!
    Ca era acoperit, si ce daca, sa ridice piatra cine nu-i… dintre astia de „succes”, bineinteles.
    Ca femeia se razbuna, evident, parca ar fi prima din istoria civilizatiei umane… Femeile daca pot, negresit se razbuna! Isi iarta insa intotdeauna iubitii si prietenele, in special cele de barfa…

    N-as alege o femeie nici presedinte, nici primar! Ha!

Lasă un răspuns