Tezaurul românesc de la Moscova

FullSizeRender 4

Ieri am participat, la sediul ICR, la lansarea documentarului „Un veac fără tezaur”, realizat de Lucia Hossu Longin. Un film interesant despre tezaurul de la Moscova, despre restituirile partiale si despre negocierile ce au avut loc după 1990. Numeroase mărturii inregistrate pentru prezent si pentru viitor. Prezentarea documentarului a fost făcută de Manuela Cernat si de Marius Oprea. Intre mărturiile filmate, figurează si câteva comentarii ale mele.

DVD-ul poate fi procurat de la sediul ICR.

40 de gânduri despre “Tezaurul românesc de la Moscova

  1. Nu ma indoiesc ca dna Hossu Longin, ca stralucita teleasta, a facut un documentar de exceptie.
    Dar, dincolo de prilejul de a face documentare, la ce ne putem astepta de la un neam (si un stat) de hoti si banditi?
    Nu inteleg de ce avem relatii diplomatice cu Rusia. Probabil ca noi, ca tara, suferim de sindromul Stockholm.

  2. Iar tezaurul?
    Când atmosfera lâncezeşte, când nu mai apar titluri incendiare în presă, hop!, iar se vehiculează problema tezaurului evacuat la ruşi.
    Personal mi se pare nerealistă agitarea acestei cauze, deja îngropată, căreia i se poate face deja parastasul de 100 de ani, timp în care omenirea a trecut prin două conflagraţii devastatoare. Şi asta ignorând efectele (MRSO), urmare căreia România devenise stat „imperialist”. Mă întreb cine mai poate crede că mai există pe undeva vreo urmă din acest tezaur şi cine ar fi cheltuit sume uriaşe, în acest timp, pentru conservarea lui? Eu unul nu cred în aşa ceva, ceea ce-mi motivează părerea despre inutilitatea agitaţiei periodice pe acest subiect, timp în care s-a abandonat condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, chestiune cu urmări grave în realitatea contemporană.
    M-am întrebat de multe ori, dar încă n-am găsit răspunsul, dacă mai există vreo ţară care în anumite împrejurări, nu neapărate ale României la data efeectuării operaţiunii, şi-a „pus la adăpost” tezaurul naţional pe un teritoriu străin. Dacă cineva mă poate ajuta să găsesc răspuns la această întrebare îi mulţumesc anticipat.
    PS – pentru cine nu cunoaşte semnificaţia acronimelor MRSO, care constituie de fapt o abreviere, luaţi de aici: Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie.

  3. Memorabila motivarea lui Trotski ” regimentul rus nr 1142 a fost dezarmat de armata romana … Ni se semnaleaza agresiuni ale armatei romane impotriva regimentului 2400 … Armata romana este in Basarabia … Ca urmare guvernul sovietic decide internarea romanilor prezenti in Rusia si confiscarea Tezaurului Roman , care nu va fi restituit oligarhiei romane , ci poporului roman ” .
    Vara lui 1997 , un oficial rus de la MAE moscovit : ” Romania este in criza profunda . Ca de obicei , face diversiune cu Tezaurul furat chipurile de noi . E ca si legenda aurului incasilor ” .

  4. Sechestrarea de catre guvernul lui Lenin a tezaurului BNR, trimis de Romania in Rusia tarista, pentru a-l pune la adapost de razboi, a fost o hotie bolsevica de proportii, la care s-au facut partase toate guvernele sovietice, care au mentinut sechestrarea. Comparativ, marele jaf din 1959 la BNR a fost o nimica toata. O reconstituire documentara era necesara, este mai relevanta decat orice film artistic. Constientizam inca o data ca de hotia bolsevicilor nimeni din Est nu a ramas neatins, nici macar rusii, noua ne-au furat tezaurul si banii, dar si rusilor statul. Nu mai sunt motive politice de nerestituire si/sau de nereparatii, cam asa ne spune orice gandire cinstita, insa ma tem ca unele motive politice le mai inventam si noi, inventand un nou razboi rece.

  5. @liviu bejan, nu e cazul sa generalizam despre rusi, ca neam, ca sunt „hoti si banditi”. Toate statele profita atunci cind pot, mai ales alea care isi extind imperiul. Ar fi insa interesant de aflat ce spune partea rusa despre acest tezaur romanesc. Cred ca daca relatiile ar fi mai bune, am afla mai multe. Asa, in logica asta in care Romania este un dusman potential pentru rusi, nu o sa obtinem nimic de la ei. Poate facind concesii, dar nu vad vointa politica.

    In ce priveste vizita lui Ciolos in SUA, m-a amuzat prezentarea vizitei in media din Romania:

    ‘Întrevederea cu vicepreședintele SUA a avut loc în Roosevelt Room, o sală din aripa de vest a Casei Albe, situată în imediata apropiere a Biroului Oval, și a durat aproximativ o oră și zece minute, deși fusese anunțată inițial în program că va fi de circa 30 de minute.”

    Ohoho, se simtea o prezenta din Birol Oval, atit de aproape erau romanii de inima Americii! Si, wow, a durat vizita nu 30 minute, cum se planificase, ci o ora si zece minute (aproximativ, ca nu se dau si secundele). In timpul asta, marele spirit ce populeaza Biroul Oval se intilnea cu bucatarul Bourdain, ala de ocara Romania in documentarul lui.

    Celelalte „evolutii” pe agenda reciproca, asa cum reies din declaratiile oficiale, se refera, de la partea romaneasca la „redimensionarea” parteneriatului strategic, sa ocupe si o latura economica care sa supkimenteze pe cea militara. Bun, romanii cer, americanii dau…sfaturi:

    „”The Vice President praised Prime Minister Ciolos’s efforts to implement critically-needed governance and rule of law reforms, noting that continued progress on reforms will further strengthen Romania’s democratic and economic development and the economic partnership between Romania and the United States.”

    In traducere neaosha: „Hai baieti, voi continuati cu munca la „reforme”. Va spunem noi cind suntem gata sa ne jucam cu voi.”

    http://www.agerpres.ro/externe/2016/05/24/intalnirea-de-la-casa-alba-intre-vicepresedintele-american-joseph-biden-si-premierul-dacian-ciolos-a-inceput-20-18-17

  6. Buna ziua ,Care este verdictul dumneavoastra ,il vor inapoia vreodata ? Vor sprijini in viitorul aproiat reantregirea cel putin …. pt ca in a oferii „anelgezice ” rusii sunt specialisti ….Bietul Gafencu a murit intrebandu-se ce a vrut sa spuna Molotov…”Daca s-ar fi dorit ar fi existat intelegere la Moscova in problema Basarabiei”….

    • Doru,
      Raspunsul depinde de evolutia relatiilor bilaterale. Molotov a spus cuvintele astea in 1941, la declansarea operatiunilor militare impotriva Rusiei, dupa ce in 1940 rapisera Basarabia. „Regrete” tardive.

  7. liviu bejan

    intre doua tari ata de apropiate geografic relatiile diplomatice sunt norma.
    Lipsa relatiilor doplomatice este sinonima cu stare de beligeranta (intre tair apropiate geografic. )
    In plus normal ca vem relatii dopomatice ru Rusia. Ceniaba doar este frunzioru nostrui de gaze – multumita CDR. Ca nu stiu cum din atata lupta cu colosu de la rasarit si atata de pupas as la asfintit azi rusii au mai multa importanat economica directa decat caveau sovieticii… Inca vreo 10 ani cu „dreapta” …..

  8. Pentru amnezicul selectiv Carcotasu – Polonia in 1939 , in fata invaziei ruso-germane .
    Cehoslovacia , in acelasi an .
    Lituania , in 1940 , in Franta .
    Franta , in 1940 , in Canada .
    Decat sa lasi aurul national in mainile invadatorului .
    Pentru acelasi cap istet de Carcotasu – faptul ca tezaurul este pe teritoriu strain , in custodia statului strain , nu da dreptul la furt .

  9. Doru – nu .
    Gafencu i-a spus lui Molotov ca , vazand brutalitatea raptului Basarabiei in urma cu un an , nu trebuia sa se mire de declararea ostilitatilor .
    Molotov i-a raspuns ca , dupa el , se putea gasi o solutie mai demult la problema Basarabiei – dar Gafencu continua ” Molotov nu a dezvoltat deloc ideea acestei solutii si nu s-a oprit asupra ei ” .
    Molotov i-a tinut lui Gafencu un discurs ” langue de bois ” pe care talentul lui Gafencu il face atragator si spontan .
    Molotov , fara retusuri ” v-ati alaturat banditilor . Cu Germania va veti pierde independenta , noi am aparat intotdeauna independenta Romaniei ” .
    Gafencu , versiune glamour ” Molotov se indreapta asupra mea si se inclina intr-un chip miscator ” ; ” noi v-am aparat independenta ” , ” daca sunteti independenti , e datorita Rusiei ” – Gafencu pune mult de la el , cuvintele si gesturile lui Molotov erau mult mai putin nuantate …

  10. Acum, sa presupunem ca rusii ne-ar face urmatoarea propunere:

    „Va dam tezaurul inapoi, ne retragem trupele din Republica Moldova si acceptam unirea ei cu Romania daca, la schimb, iesiti din NATO. Va garantam independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea noului stat printr-un nou tratat, si suntem gata sa ne deschidem pietele pentru produsele voastre, tax free. In plus, va propunem si un parteneriat energetic in Marea Neagra, impreuna cu SUA daca o doresc.”

    Ar fi acceptabila si acceptata propunerea de Romania?

  11. Re. declaratia lui Basescu: „..Ştiu foarte bine cum lucrează serviciile. Te pot compromite, te pot ajuta să ai un dosar, dar nu să meargă la abordări de tip mafiot….”

    Cred ca e foarte grava acesta declaratie a unui fost sef de stat. Pai nu e suficient de mafiot ca serviciile te pot compromite sau te „ajuta” cu un dosar penal?

    I-a zburat pasarica din gura…

    http://www.mediafax.ro/social/basescu-despre-moartea-lui-condrea-serviciile-te-pot-compromite-dar-nu-au-abordari-mafiote-15371774

  12. Sper sa nu ne restituie Tezaurul sub forma de rachete , direct la Deveselu .
    In rest , o cauza pierduta ! Cel putin in acest context geopolitic …

    Nu stiu , nu pot fi dati rusii in judecata pentru restituirea lui , la vreo Curte Internationala ? Ceea ce-au facut ei este japca pe fata , o talharie ieftina ! Chiar sa asteptam sa-l restituie ei mi se pare o gluma .

  13. Vad ca propagandistii din zona ezita sa faca si ultimul pas: guvernul Ciolos sa aduca tezaurul inapoi, dar mai bine Iohannis! Urgent!

    Curaj baieti, dar parca Viorel a deschis o olimpiada la un loc distanta de Putin, si in loc sa-i aminteasca despre tezaur s-a luat vreo doua saptamani cu turcul, primind tzacalie contra moschee… Glumesc, dar era o ocazie buna, ganditi-va ca UE boicota olimpiada si doar Ponta a boicotat boicotul, astfel ca Putin s-ar fi putut arata recunoscator, sau macar intelegator…

    Dar stie sigur cineva, exista documente ca tezaurul chiar a ajuns la rusi? Vreau sa spun, documente emise de rusi? Caci altminteri, in buna traditie romaneasca, tezaurul a facut pasi si s-a spus altceva.

    Sau poate ca au existat intelegeri, tezaur contra despagubiri de razboi, sau neamestec la revolutie, sau in ’68, stie cineva ce intelegeri poate face un nene d-asta?

    Intreb si eu, ca omu’…

  14. @ Marian Nicolae,

    statul canadian isi respecta cetatenii si deci isi face datoria, sa ceara extradarea si copilul, insa statul roman trebuie sa gaseasca subterfugiul! Asa ar fi normal si asa subinteleg si canadienii.
    Daca dna ar fi avut un avocat bun si putea proba in Romania comportamentul excesiv al armasarului ala, atunci deschidea aici un proces si cerea si ea extradarea… Apoi se cadea la pace, si gata.
    Justitia este un mecanism care odata pornit nu se gripeaza, iti trebuie o atitudine activa! Cu cea pasiva, cu apeluri la ratiune, la dreptate si adevar, pierzi sigur…

    Stii, e o balanta acolo, trebuie sa pui acelasi sortiment, aceeasi categorie…

  15. Am avut ocazia sa aud vorbind despre tezaurul nostru,pe regretatul profesor academician Florin Constantiniu,multe din vorbele domniei sale ,in timp s-au adeverit.Dn.Nastase si dumneavoastra ca si dinsul ,sunteti un om luminat,dar ce pacat,ca traim niste vremuri mizerabile.

  16. Dacă eu zic aşa: “rar am văzut un nătărău atât de nemernic ca Mircea Geoană” oare îl defăimez? Dar dacă demonstrez adevărul spuselor mele , mai e defăimare sau devine o afirmaţie decentă?

    Păi, iată ce propunere tare vine din partea lui Mircea Geoană pentru asanarea mlaştinii parlamentare dar şi a celei guvernamentale, desigur: “Pentru a evita situațiile jenante la care asistăm de ceva timp în Guvern și Parlament, propunerea mea, ca fost președinte al Senatului României, este modificarea regulamentului și adoptarea unui cod obligatoriu de conduită care să stipuleze ca atunci când începe urmărirea penală împotriva unui demnitar cu o funcție importantă, AUTOMAT ACEL PERSONAJ SĂ ÎŞI PIARDĂ FUNCŢIA DE DEMNITATE PUBLICĂ pentru a evita situația în care reputația întregii instituții este afectată de lupta despre cine are dreptate”.

    Comentarii? Păi, da!

    1.Dânsul nu se ocupă numai de prânzul senatorial din farfuria lui, ci se duce să mănânce copios şi la masa Guvernului, dând indicaţii despre cum să funcţioneze codurile obligatorii de conduită şi regulamentele prin palatul Victoria, asta mai ales în amintirea prim-ministeriatului lui Victor Ponta, când Mircea Geoană nu şi-a putut vedea duşmanul personal tăvălit prin praf, pulbere şi umilinţe de tot felul…şi a simţit o insatisfacţie greoaie, ca un gust de cocleală pe cerul gurii…

    2.Ne atrage atenţia că a fost Preşedinte al Senatului României, asta aşa, că… cine ştie? când vine “Guvernul lui nr.2” la putere, poate îl vede şi pe el cineva cu degeţelele pe sus , sărind pe loc -ca atunci când a mâncat tortul prezidenţial seara , pentru ca să afle a doua zi de dimineaţă că l-a mâncat degeaba, fiindcă NU S-A ALES – şi strigând cu înfrigurare “ŞI EU…ŞI EU…ŞI EU !!!”, ceea ce înseamnă un tip de promovare personală cam grosieră!

    3.Dacă un om politic propune aşa ceva în România de astăzi, există o singură explicaţie: acela ŞTIE SIGUR că pe el, indiferent de ce-ar face, nu-l umflă nimeni! Pentru că, dacă ar fi altfel, s-ar gândi pentru ce pixuri şi brichete a fost acuzat şi întemniţat Adrian Năstase, pentru ce struţi legănându-şi copanele a fost scos Toni Greblă din CCR, pentru ce blocuri văruite a stat o noapte la zdup Olguţa Vasilescu… Şi , în acest context, ar rememora cam de câte ori a fost domnia-sa “beneficiar final”… pentru voturi… pentru ceasuri… pentru succesul în afaceri al familiei sale… Numai că el este mereu “bunul beneficiar final”, cu imunitate inexpugnabilă. Or, mi se pare incalificabil, sau calificabil drept “scârbos”, ca din turnul unei protecţii a cărei coadă solzoasă o putem întrezări lesne în calda întâmpinare din partea lui Mark Gitenstrein, din 4 iulie 2011: „Îi urez bun venit şi domnului Mircea Geoană, preşedintele Senatului României, un bun prieten al meu şi CEL MAI BUN PRIETEN pe care SUA îl au în România”, domnul Mircea Geoană să poată afirma senin că el habar n-avea cât au costat ceasurile de la Vanghelie, drept pentru care , crezând că valorează trei-patru mii de lei , sau cam pe-acolo, nu le-a trecut distinct în declaraţia sa de avere… şi DNA-ul, atât de suspicios în toate cele, l-a crezut din prima !

    A lovi suplimentar şi premeditat în cei abuzaţi de un sistem care pe tine personal are interdicţie să te-ntrebe de sănătate , este o mare nemernicie, ce nu are nimic de-a face cu politica. Şi este şi-o treabă de nătărău, pentru că, dacă te ştii complet lipsit de subtilitate, e mai bine să eviţi postura de ingenuă apărătoare a justiţiei aflate în pericol, clipind mărunt , cu ochii daţi peste cap şi transpirând apă de trandafiri în direct, că nu te crede nimeni, amice, chiar nu te crede nimeni !

  17. Cârcotaşule

    vrei un exemplu? Polonia! in 1939 a transferat tezaurul in Romania. Dipa razboi l0a recuperta in integrum
    Belgia a trmnis tezaurul in Franta. Franta nefind balcanica si Petain nefiind Antonescu a predat tezaurul. Dupa razboi Franta a trebuit sa restituie .. din aurul ei!

  18. Liviu Bejan

    Nu trebuie să judecăm un popor, după conducători, deși se spune că popoarele au conducătorii pe care îi merită! Văd că pe germani nu-i judecăm după Hitler, deși, așa cum rușii îl adulau pe Tătuc, nemții îl venerau pe Führer! Atâta drag avem față de germani, atât de mult mai lăudăm caracterul germanilor, încât ne-am ales un Președinte german, îl lăudăm pe Carol I, uitându-l pe Cuza și am uitat năravurile lui Carol II.
    Pe noi, ne-au jecmănit atât germanii cât și rușii !
    Cât despre Tezaur, l-am dat noi ca și cum nu am fi găsit un loc unde să-l ascundem (la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, am putut ascunde Tezaurul în peștera de la Mănăstirea Tismana; probabil s-au deșteptat politicienii, între timp ).
    Recuperarea părții din Tezaur rămas la ruși este o problemă de demnitate națională. Acesta este adevărata valoare: demnitatea națională. Valoarea materială este mică, în comparație cu ceea ce am dat Europei și altora, după anul1989. Cât despre cealaltă valoare, a demnității naționale, am pierdut-o treptat, fără să ne dăm seama când a început această pierdere !

    Cârcotașu

    În Al Doilea Război Mondial , Polonia a dat Canadei Tezaurul pentru păstrare ( evacuarea a fost realizată prin România, Franța, Anglia) care i l-a returnat. A rămas o enigmă Tezaurul Cehoslovaciei: nu se știe dacă Peședintele Edvard Beneš l-a dat spre păstrare vreunei țări sau dacă a fost luat de Germania. Cert este că Cehoslovacia a rămas fără Tezaur!

  19. Șoc! Șoc! Șoc!
    Un pacient i-a oferit mită unui medic de la stat, iar medicul a refuzat-o.
    O bilă albă medicului, dar o bilă neagră pacientului corupător care, probabil, e foarte indignat de corupția din România.
    Ceilalți doi pacienți cunoscuți ai mei au dat mita acum câteva zile, iar medicii au primit-o.
    Primul caz, o rază de lumină? sau cu o floare nu se face primăvară?

    Tolontan a reprodus afirmațiile unui medic microbiolog ANONIM (ah, ce-mi place!) care a spus că toți directorii de spitale iau mită de la firmele de biocide, dar cea mai mare – de la Hexi.
    Deci medicul a fost de față la toate aceste dări și luări de mită, însă a tăinuit infracțiunile.
    Dacă nu a fost de față și nu poate dovedi, e cazul să fie acționat în judecată de directori și de firme.

  20. Rusia susține că a luat în stăpânire Tezaurul pentru a compensa daunele aduse ei de România în cel de-al Doilea Război Mondial, însă, din câte știu, România i-a compensat cu vârf și îndesat daunele de-a lungul anilor 1948-1965.
    Dacă n-ar fi decât Sovromurile și tot ar fi fost de ajuns.

  21. Le multumesc colegilor pentru comentariile lor. Le-am citit cu interes pe toate. Carcotasului, care a si-a facut aparitia punctand decis, ca intotdeauna, i-as sugera ca dl Nastase nu a scris articolul in lipsa de un subiect mai bun; dar trebuie sa-mi recunosc limitele si sa zic ca nu stiu de ce l-a scris. Era grozav daca ar fi abordat unul dintre noi si niste cai, mai mult sau mai putin fanteziste, de a recupera tezaurul: de exemplu, prin confiscarea tuturor activelor rusesti accesibile noua si vanzarea lor la licitatie internationala, pana la concurenta valorii tezaurului. Sau suspendarea oricaror relatii cu Rusia pana la restituirea tezaurului. Alte idei, binevenite. Poate ca ideea cea mai greu de suportat este aceea ca am fost si suntem amenintati de rusi cu arme facute cu banii nostri furati de ei. Iar o tara care se lauda ca va utiliza 40 de miliarde de dolari in inarmare are de unde plati. Tot asa, nu am vazut ideea ca rusii ne tot sictiresc in chestiunea tezaurului, ca si in alte chestiuni, datorita lipsei noastre de tarie economica si, mai ales, militara. Inca o data, multumiri.

  22. Cris – Rusia nu sustine nimic .
    Versiunea lor este ca nu se stie ce s-a dat Rusiei in custodie , ca urmele s-au pierdut , ca aurul – economiile populatiei date Petersburgului s-au evaporat .
    Nu isi bat capul cu scuze – Bucovina de Nord dobanda la 20 de ani Basarabia , Tezaurul ca i-am ” distrus ” in 1941-1944 cu trupele noastre de infanterie si vanatori ( care au avut ele pierderi de mai mult de jumatate din efectiv ) – e ceea ce vorbim noi .

  23. @ centru,
    Domnule, mă poţi acuza de ignoranţă, pe care de fapt am recunoscut-o, dar te referi la „amnezie selectivă”, „acelaşi cap isteţ de Cârcotaşu”… Nu ţi se pare cam mult şi deplasat?
    Altfel, căutând acum, nu se ştie dacă guvernul Benes a evacuat tezaurul cehoslovac, deci informaţia pe care o susţineţi este incertă; Despre Lituania la fel, nu am găsit nimic în sensul în care afirmi. Ce consideri normal că aş putea eu replica acum?
    @ Ghiţă Bizonu,
    Se pare că tezaurul polonez a fost evacuat în Canada, via România, Franţa, Anglia. De fapt el consta mai mult în obiecte de patrimoniu, dar oricum, la restituire a existat o situaţie litigioasă provocate printre altele de URSS, care a încerct să blocheze returnarea valorilor.
    În România, din acest tezaur, au rămas 3 t de aur, care au fost adăpostite împreună cu tezaurul nostru care de data asta a fost ascuns într-o peşteră de lângă mănăstirea Tismana, returnate (cele 3 tone aur) de către România Poloniei.
    Se compară cu cele 93,4 t aur evacuat de România în Rusia?
    @ Oscar Wilde,
    Mulţumesc pentru exemple.
    Demnitate naţională? A cui?
    +++
    Conţinutul tezaurului românesc evacuat în 1917 în Rusia Ţaristă nu se rezumă la cele 93 tone aur, include şi obiecte de patrimoniu şi arhive. A fost evacuat în 2 tranşe, prima într-o garnitură de 17 vagoane, care-a plecat în 14 decembrie 1916. Dar evacuarea tezaurului a continuat printr-un al doilea transport într-o garnitură de 24 vagoane, la 27 iulie 1917. Să nu uităm că în februarie 1917 izbucnea la Petrograd revoluţia rusă, care a culminat cu cea din Octombrie şi instalarea sovietelor. Azi pare anecdotic faptul că garda de cazaci care era însărcinată cu paza la Kremlin a părţii din tezaurul românesc depozitat acolo, a trecut de partea revoluţionarilor. Guvernul României a trimis 20 de jandarmi rurali să preia paza valorilor (!), dar aceştia nu au fost autorizaţi de partea rusă şi au făcut cale-ntoarsă. În ceasul al 12-lea, partea română a încercat să negocieze evacuarea tezaurului în SUA, dar americanii nu au garantat siguranţa transportului. Normal, acesta urma să se efectueze străbătând Siberia (!)…
    +++
    Restituiri:
    1935 – S-a restituit un transport de arhive cu o garnitură de 17 vagoane;
    1956 – S-a restituit o parte constituind obiecte de patrimoniu, artă, cult.
    Se pare că s-a întocmit un „Protocol Oficial” ce urma să fie semnat în 17 septembrie 1956 la Moscova şi care consfinţea înapoierea tezaurului către partea română. Acest „Protocol” poartă, din partea Română, numai semnătura academicianului Mihai Ralea, restul delegaţiei române refuzând semnarea.
    Acest „protocol” a fost totuşi invocat de către partea rusă atunci când a susţinut că problema a fost rezolvată.
    Tot de domeniul anecdoticului, se pare că în aprilie 2004, prin firma germană Capital Consulting, BNR ar fi primit o ofertă de înapoiere a celor 93,4 tone aur de către partea rusă. BNR însă n-ar fi răspuns niciodată acestei oferte.
    Bomboana pe colivă în 2012 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a respins Amendamentul 10, privind restituirea tezaurului românesc de către Rusia propus de parlamentarii români Liliana Palihovici, Valeriu Ghileţchi şi Ana Guţu.
    Ar mai fi multe de spus, dar rămân la părerea că agitarea periodică a acestei probleme e contraproductivă. Dacă se doreşte o rezolvare favorabilă aceasta s-ar putea realiza exclusiv pe cala diplomaţiei, doar că la această oră România nu dispune de competenţele ce sunt sublime, dar ne lipsesc cu desăvârşire. După ce prin tratat ai recunoscut legitimitatea prezenţei Ucrainei la gurile Dunării ce pretenţii mai poţi ridica, în conjuctura actuală şi cu „diplomaţii” pe care-i ai?

  24. O negociere directa cu rusii nu ar duce la rezultate concrete, mai ales in conditiile actuale: vor incerca sa ne puna in dificultate numarandu-ne diviziile. (Din cate stiu, in urma cu cateva decenii i le-au numarat chiar si lui Papa de la Roma.)
    Un articol mai vechi legat de subiect
    http://adevarul.ro/international/europa/scuze-despagubiri-iertare-1_5558b496cfbe376e354c5641/index.html
    si un articol mai nou: http://www.contributors.ro/global-europa/scutul-antiracheta-rusia-si-ordinea-europeana-o-tensiune-insolubila/

  25. Mde da parca imi aduc aminte ca marele intectual anticomunist MRU pe numele lui a cam reats toate onectiile romaniei. Adica prin muotiscoclitu, multititratu, multiharnicu MRU Romania a renunatat…

    Oricum nu cred ca s-ar fi putut face mare lucru .. insa aveam un bun motiv de frichinit nervii rsponsabililor rusi (ba! nu pot sa le zic roamnilor de cestia asta ca imediat incep cu tezaurul!)

  26. Domnule Presedinte,..o intrebare as avea doar.Ati facut vreun demers cat ati guvernat tara in vederea recuperarii tezaurului ? L-am vazut pe Mugur Constantin Isarescu ( de la Base’ incoace se poarta insiruirea de nume ) intr-o conferinta de presa afirmand ca,BNR-ul are inventarul complet.Deci se stie ce s a dat,

  27. Asa patesti cind pui lupul paznic la oi.Tezaurul este papat si cu toate ca sintem asociati cu un ,,vinator” burta rusilor nu poate fi taiata pentru ca lupul este dotat .

  28. Roland Dumas in ‘ politiquement incorrect ” – ” Vom inapoia Lituaniei cantitatea de 329 kg de aur evacuata la noi in momentul invaziei sovietice din 1940 ” .
    Cehoslovacia , plecata cu intreg guvernul la Londra , si-a lasat tezaurul la Praga , lui Hitler si Heydrich ?
    Sa fim seriosi .
    M-am enervat pe Carcotasu ca lasa sa se inteleaga ca meritam furtul pentru ca ” lasi ” sau ” idioti ” am fi dat tezaurul unui strain , ca nimeni .
    Cat despre asa zisa diversiune pe care o facem – argument facil rusesc , ca eticheta ” fascist ” si ” roata istoriei nu poate fi intoarsa ” a aceluiasi rus .
    PS – tezaurul nu este doar closca cu pui si aur , ci valuta forte , franci aur si devize , toata economia cultivatorului de porumb din Oltenita , a viticultorului din Panciu ,, a profesorului de liceu din Craiova , pusa la CEC … este un furt SCABROS …

  29. Ce ” naravuri ” avea Carol II , mai Wilde ?
    Ca-ti era tara putere regionala si respectata cu el ?
    Ca conducea sedintele Consiliului de Ministri cu o competenta si coerenta care le inchidea gura dusmanilor ?
    Cunoasterea perfecta a dosarelor ?
    Ca infiinta banci pentru micii tarani , se zbatea sa urbanizeze tara , fonda camine culturale , strajeria , cumpara casti si uniforme pentru intreaga armata ?
    Erau afaceri in tara – dar banul nu din afaceri vine ?
    Ca era primit de regele George in portul englez in care venea cu nave de razboi romanesti , ca la moartea reginei Maria au trimis telegrame – venit la funeralii intreaga planeta ( in afara Ungariei ) ?
    A ” naravurile ” ( de fapt naravurile lor , personale ) inventate de bautorii de halbe de la gradinile de vara bucurestene – lungimea penisului , fetele rapite ( asta o facea Beria in marea Moscova stalinista ) pe strada , curul prea mare de pupat etc etc etc – e folclor balcanic de dambovitean popular , traducand obsesiile si centrele de interes ale celor ce il colporteaza , domnule …

  30. Multumesc .
    Filmuletul Youtube cu vizita de Boboteaza la Chisinau la 6 ianuarie 1940 ( masina inconjurata de un pluton de ofiteri cu casca , masuri draconice de securitate care nu ajuta la nimic pentru ca la un moment dat multimea il inconjoara de peste tot cand este singur pe jos ) , plus lasarea la apa a unui vas la Galati cu un amiral in varsta primindu-l , mai comic fara sa vrea decat comediile americane ale acelor ani , fac cat toate tablourile lui oficiale ..

Lasă un răspuns