35 de gânduri despre “Sărbători pascale fericite!

  1. Să aveți un Paște fericit, sănătate, liniște și puterea de a lupta pentru valorile în care credeți!

  2. Marea sărbătoare creştină a Paştelui Ortodox
    să vă aducă, alături de cei dragi, necesara stare de bine,
    trupească, sufletească şi….bănească !
    Hristos a înviat !

  3. Mi-a picat fisa asupra originii termenului exotic ” romanizare fortata ” al d-nei Petculescina :
    – in toamna lui 1990 o masina a GRU ( serviciul militar rus de infomatii ) este controlata de moldoveni cutreierand ” Gagauzia ” ; un carnet al colonelului rus pasager este confiscat ; citez ” vizita a lui Halauca si Druc . Politica de romanizare , alfabet latin si limba zisa romana ”
    ” Romanizare ” este cuvantul dictat ghedesistei de serviciile care o instruiesc si ea repeta , saraca , cuvant cu cuvant ce i se spune …
    Serviciile maghiare ale anilor 80 – 90 , bine introduse pe langa occidentali si mentalitatea lor , utilizau termenul ” asimilare fortata ” , acceptat de corectul politic vest-european .
    Ingrozitoarea romanizare a judetelor Balti , Soroca , Orhei , Lapusna , Cahul si Tighina este in curs , crima continua : un avocat politician de peste Prut se numeste … Andrei Nastase !
    imperialismul romanesc este in actiune !
    Pentru posteritate , imi permit sa citez juramantul de la 1 August 1940 al grupului de rezistenta antisovietic Madajahonda al liceenilor de la Orhei ( fratii Gomu , Eprov , Grajdianu si inca cinci baieti ) , lichidati la Odessa la 23 iunie 1941 , en mare graba , de monstrul sovietic : ” eu , cetatean al Romaniei , din provincia Basarabia , in aceste clipe grele pentru Tara , jur : nu voi precupeti nici un efort pentru refacerea unitatii Romaniei si pentru alungarea ocupantilor sovietici … Daca sub tortura voi divulga numele colegilor mei sa fiu blestemat eu si toata familia si urmasii mei ” … au pus tricolorul pe sediul NKVD de la Orhei la Craciunul 1940 si au lansat manifeste … nimeni in Romania nu le stie nici numele , nici chipul …

  4. Pastele este sarbatoarea Luminei si Vietii. Bucuria pentru aceste daruri ale Invierii si slavirea lor sa imbogateasca sufletele tuturor. Sa aprindem candele si sa ciocnim oua rosii, cele doua simboluri ale Luminei si Vietii, cu credinta in regenerarea Romaniei: Hristos a inviat!

  5. Prima poveste ( adevărată) de Paști

    Tata a fost un creștin ortodox practicant ( parcă așa se spune despre cei care intră zilnic în biserică, și care țin toate posturile ) cum rar s-a mai văzut. A avut argumente extrem de puternice pentru a face pasul de la credința medie, călduță, la credința profundă și mai greu explicabilă. La moartea tatei, preotul a plâns . În particular, ne-a mărturisit:… ”Sunt preot de-atâția ani, dar nu pot spune că am atins acest nivel de credință…e teribil, când i-am dat ultima împărtășanie, el mă încuraja pe mine, nu eu pe el…”

    Poate că văzând, de-acolo de sus, râvna și strădania tatălui meu, bunul Dumnezeu a hotărât ca primul său copil, o fetiță, să se nască în noaptea de Crăciun. Încurajat de precedent, tata a crezut că și cel de-al doilea copil, tot o fetiță, se va naște de Paști. Cum lucrul nu părea totuși să se întâmple, tata a luat-o de mână pe mama și au mers, în noaptea Învierii, pe la toate bisericile din oraș, doar-doar oboseala aceasta sfântă va fi, poate, și rodnică.
    N-a fost să fie…cea de-a doua fetiță, mai încăpățânată, n-a priceput rațiunea înaltă pentru care ar fi trebuit să-și înceapă viața în noaptea Învierii. Dar nici chiar atât de încăpățânată încât să nu se nască în Săptămâna Luminată n-a putut să fie…

    Așa că eu am intrat în lume de Izvorul Tămăduirii. Tata a fost oarecum consolat și încredințat că, născută fiind în Vinerea Luminată , și cea de-a doua fetiță a lui va adăuga un strop de frumusețe și de bunătate acelei realități încă fluide, la cinsprezece ani de la terminarea războiului.
    …………………………………………………………………………
    Dacă astăzi aș fi din nou copil, având în minte, ca în vis, viața mea trecută, și m-ar întreba cineva ce vreau să mă fac când voi crește mare, aș răspunde, fără să ezit : ”Un om bun”…Atât.

    Sărbători fericite, tuturor!

  6. @Adrian B. aprilie 30, 2016 la 10:56 pm

    Va multumesc pentru informatie.

    Sunt abonat deja pe internet si primesc pe e-mail de la Michael Moore tot ce este nou si interesant, atat din munca sa cat si din alte surse.

  7. @ Adrian B. aprilie 30, 2016 la 10:56 pm

    Prin anii 90 am trecut prin Venezuela, imi aduc aminte de masinile cu elemente lipsa din caroserie care rulau pe sosea fara nici un stres si de pretul extrem de mic la benzina. Viata nu era rea in acea vreme, bolivarul avea putere de cumparare.

  8. In legatura cu Pastele si cu urarile de Paste, am gasit un articol interesant pe care vi-l impartasesc mai jos:

    Înlocuirea lui ”Hristos a înviat” cu ”Paște fericit” este cea mai mare lovitură primită vreodată de lumea creștină

    DE ANDREI NICOLAE Publicat: Vineri, 29 aprilie 2016, 09:55
    http://www.activenews.ro/stiri-social/Inlocuirea-lui-Hristos-a-inviat-cu-Paste-fericit-este-cea-mai-mare-lovitura-primita-vreodata-de-lumea-crestina-132755

    Ieromonahul Savatie Baștovoi scrie că sintagma „Paște fericit” este o invenție a agențiilor de marketing din ultimii ani și nu o tradiție creștină.

    „Formula ”sărbători fericite”, ”paște fericit” este o noutate a lumii care consideră că fericirea este o masă bogată, un drum spre picnic fără ambuteiaje, o revedere a neamurilor. Nu veți găsi această urare nicăieri în tradiția de două mii de ani a creștinismului”, scrie Părintele Baștovoi pe blogul său.

    Iată textul integral:

    Vă doriți în aceste zile ”un Paște fericit”? Ați apucat să trimiteți această urare celor dragi și așteptați să o primiți în schimb? Dacă veți căuta să cumpărați o felicitare cu această urare, să alegeți una cu iepuraș – Iepurașul este responsabil la departamentul cadouri.
    Un iepuraș fericit este tot ce ne dorim.

    Marketologii iscusiți au reușit în doar cîțiva ani să ne pună un iepure pe masă în loc de jertfa lui Hristos. Oamenii nu-și mai spun ”Hristos a înviat”, ci își doresc ”un Paște fericit”. Pentru a înțelege sensul acestei mutații trebuie să cunoaștem mai întîi sensul cuvîntului ”paște”. Paștele înseamnă trecere și de la Moise la Hristos s-a referit concret la trecerea poporului evreu prin Marea Roșie, care a presupus întreaga suferință a drumului de la robia egipteană la eliberare. Suferința poporului evreu, cu morțile aferente, cu zbuciumul traversării pustiului, au preînchipuit suferința lui Hristos, patimile Sale și moartea pe Cruce care au culminat în învierea Sa. ”Paștile Domnului”, așa cum cîntăm în Canonul Învierii, este trecerea ”din moarte la viață și de pe pămînt la cer”. Este de la sine înțeles că ”trecerea” prin patimă și moarte nu poate fi fericită, ci numai Învierea este prilej de bucurie.
    În accepțiunea creștină fericirea este o stare de grație, condiția sfinților, încununarea virtuților, răsplata veșnică, creșterea întru asemănarea cu Hristos. Formula ”sărbători fericite”, ”paște fericit” este o noutate a lumii care consideră că fericirea este o masă bogată, un drum spre picnic fără ambuteiaje, o revedere a neamurilor. Nu veți găsi această urare nicăieri în tradiția de două mii de ani a creștinismului.

    De la Hristos încoace creștinii își spun ”Hristos a înviat” – aceasta este vestea care a schimbat lumea, care a cutremurat iadul și a deschis cerurile. A spune ”Hristos a înviat!” și a răspunde ”Adevărat a înviat!” este adevărata mărturisire de credință, însumarea Evangheliei în două cuvinte, îndeplinirea poruncii propovăduirii.
    Înlocuirea lui ”Hristos a înviat” cu ”Paște fericit” este cea mai mare lovitură primită vreodată de lumea creștină. Urmările ei nu se vor lăsa mult așteptate.
    Nu vă temeți și nu vă rușinați să vă spuneți

    ”Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”.
    Desigur, dacă aveți această convingere.

    Hristos a înviat! Fiți fericiți…
    –––––––––––-
    PS. Nu am sa arunc primul piatra deoarece si eu am gresit la randul meu.

  9. Jurnalistii de la Digi24 repeta obsedant: ,,Lumina este in oameni”.
    As putea fi de acord cu asta, daca as vedea ca oamenii gasesc in ei inisisi si fara prea mare efort motivatia de a fi si/sau a deveni mai buni.
    Si eu cred ca exista cate o ,,luminita” in fiecare dintre noi, dar , din cand in cand, este nevoie sa mergem la Sursa Primordiala pentru ca ceea ce arde in noi sa se inteteasca pentru a putea incalzi si sufletele celorlalti.
    Hristos a inviat.

  10. Va impartasesc ceva deosebit:

    Hristos a inviat – cantat de catre vecina noastra sarba Divna Ljuboevici:

    Христос Анести (Христос Воскресе), тропар Васкрса
    (исп. Дивна Любоевич (Сербия)

Lasă un răspuns