A plecat Titus Filipas

imgres

 

 

 

 

 

 

A plecat Blogideologic. Cam de o lună nu mai scria pe blog. In urmă cu o săptămână, Liviu Bejan mi-a transmis că Titus Filipas ar putea fi la reanimare la Spitalul Floreasca. M-am interesat, nu era acolo. Incet, incet, pe blog, au apărut stiri despre moartea lui. Am ezitat să scriu despre el fără o confirmare. Acum…

Am aflat că peste câteva zile ar fi implinit 72 de ani. O viată complicată, cu multe episoade dure. Multe detalii  povestite chiar de el.

Pe blogul nostru, Titus Filipas a avut 16.649 de postări! Despre orice. O adevărată enciclopedie. Un fel de iluminist rătăcit in timpurile noastre.  M-a fascinat  mintea lui deschisă spre noutate. Dar si pasiunea pentru istorie. pe care o rescria după un cod personal.

L-am cunoscut la Craiova, in câteva rânduri. Mi s-a părut retras si purtând multe războaie.

Acum, a făcut armistitiu cu intreaga lume si a plecat să se odihnească o vreme. Ne va lipsi…

 

16.649 de comentarii, pe 833 de pagini.

47 de gânduri despre “A plecat Titus Filipas

  1. Doamne, ce veste! Dumnezeu să-l odihnească! Deși am citit pe aici că ar fi bolnav, nicio clipă n-am crezut că lucrurile stau așa de rău! După Bibliotecarul și Elmmar, acum el! Era mai tânăr decât mine – la fel ca toate cunoștințele mele din spațiul virtual care au plecat să se odihnească într-o lume mai bună. Crește sentimentul că sunt rătăcită pe acest tărâm agitat și cele mai adesea născător de spaime.

  2. Da, asa am avut informatia, probabil gresit transmisa si receptionata intr-o discutie telefonica intre doi oameni emotionati, eu si cu fiul lui Titus Filipas. Astazi sper sa ajung la o biserica – dupa pranz – si sa aprind o lumanare pentru acela care a fost Titus Filipas. Intr-o discutie telefonica pe care am avut-o aseara cu profesorul Adrian Boeru, acesta afirma ca blogul lui Titus Filipas este foarte valoros si ar merita sa fie publicat. Poate pe CD, am zis, pe hartie nu cred ca va avea sanse de succes. Oricum este din ce in ce mai clara ideea ca nu vom fi singuri pe Taramul Celalalt, ceea ce ne da curaj la intrarea in batranete si la parcurgerea el.

  3. ..Mdaa ! Pacat !_..Dar asta e viata !_E pina la urma o umbra a mortii dupa spusele marilor intelepti…Prin urmare trebuie sa recunosc ca mi-a trecut prin gind sa vin duminca trecuta pina in centru la biserica si cimitirul unde e ingropat N. Titulescu ca-sa va vad in~Live~..Sunteti altul decit cel din realitate ?, sunteti oare cel de care vorbea Vadim Tudor in pamfletele sale ??_…Din pacate acelasi nenorocit de gind ma facut sa stau pe loc spunindu-mi ca nu are rost sa merg acolo degeaba practic..caci oricum ca sa se apropie cineva din multime de dvs. e putin probabil tinind seama ca erati in conjurat de o garda de corp banui + tot alaiul PSD-ist local alaturea !…Poate am pierdut o sansa unica in viata, cine stie ?_de a vedea pe viu chiar si un fost premier~…Nuuu’_??..Desi cred ca explicatia cea mai plauzibila e acea ca mintea mea fiind imbibata prea mult cu imaginea lui T. Basescu care cit de cit ii tine locul lui Vadim Tudor, ma facut astfel sa stau pe loc…Vedeti domnule Nastase ce insemna sa fi nascut lider ??…Il mirosim de la distanta, nu poate trece neobservat~~……_~_~_~_

  4. Requiescat In Pace! Basarabean prin parinti si oltean prin nastere, activitate si viata, Titus Filipas/BlogIdeologic a fost, prin ideile sale neobosite, un adevarat argint viu al identitatii de invingatori a oltenilor. Intamplator sau nu, desi eu cred ca Dumnezeu le oranduieste pe toate, ultimul articol al lui Titus Filipas/BlogIdeologic, pe blogul personal, a fost despre o mare victorie olteneasca. Il redau, aici, spre aducere aminte si in semn de omagiu, ca o farama sfanta din sufletul lui de neinfricat luptator: “Marea victorie oltenească de la anul Domnului 599 împotriva Avarilor, februarie 8, 2016. A fost prima înfrângere de importanță majoră aplicată Avarilor, considerați până atunci invincibili. Nu mai știm nimic despre această bătălie importantă pentru România și datorită modului cum o transmite cronicarul Theophylact Simocatta. El vorbește despre bătălia de la Viminacium. În realitate, zona luptelor contra Avarilor a fost situată pe malul din stânga al fluviului Dunărea, mai precis în raionul pe care acum îl denumim Drobeta Turnu Severin. Istoricul bizantino-egiptean Theophylact Simocatta prezintă la modul colosal istoria aceasta veche îndrăgită atât de astronomul Copernic, cât și de mitropolitul Dosoftei. În lupte participă și un început de armată thematică, adică o armată locală, formată din autohtoni “socii”-alizați, comandată de generalul Comentiolus. Theophylact Simocatta atribuie victoria generalului Priscus, favoritul său, iar nu generalului Comentiolus. La anul Domnului 602, uzurpatorul Phocas îl omoară pe Comentiolus, dar Priscus scapă. Mai mult, generalul Priscus devine ginerele uzurpatorului. Domnitorul Petru Rareș consemnează în Enciclopedia murală de la Moldovița cea de a doua lovitură majoră aplicată Avarilor, la anul 626. Mai departe, avarii vor fi scoși definitiv de pe scena Istoriei prin lovituri mici, aplicate începând cu anul 790 de către Charlemagne. Dar poate că-i vorba despre altă categorie de avari, anume despre Avarii Pannonieni. Titus Filipas”

  5. Daca postarile lui ar fi adunate intr-o carte s-ar putea sa-l aprecieze mult mai multi.(Ma refer la viitorime).

  6. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Nu am știut până astăzi cine era Blogideologic. Credeam că este un tânăr ambițios, după figură ( nu am mărit fotografia , deci nu am văzut că pe lateral îi era scris numele: Titus Filipas), citit și mai realist decât tinerii din ziua de astăzi. Ce ironie a soartei, îl trimiteam la Istanbul să cerceteze arhivele turcești, spunându-i că el e tânăt, iar eu sunt în vîrstă și când colo, dumnealui era mai mare decât mine!

  7. Sunt șocată!!! L-am suspectat puțin de când ne-a spus că ține o dietă de primăvară cu urzici și foame și a postat din ce în ce mai rar, dar n-am vrut să cobesc. Mă consolez cu gândul că atunci când l-am supărat, i-am cerut iertare… Sper să aibă hârtie și creion pe lumea cealaltă, acum nu se mai grăbește. Odihnească-se în pace!

    P.S. După reacția mea întârziată vă puteți da seama că nu am avut acces la internet aproape deloc de vreo lună.

  8. Îmi pare atât de rău că nu l-am cunoscut, nu vă dați seama cât de rău îmi pare… și plâng… și îmi pare rău că nu am aflat că era bolnav, aș mai fi vrut să-i spun ceva… atât de rău îmi pare pentru basarabeanul meu…

  9. Nu l am cunoscut dar din ce spuneti dvs . a fost un om inteligent care merita tot respectul, dumnezeu sa l odihneasca in pace! Trist este moartea dar odata cu ea parca prea multi isi dobandesc linistea dupa atatea razboaie purtate cu viata ….cati anonimi scriu pe acest blog? Personal am inceput sa scriu cand Macovei, rusinea natiei romane striga sus si tare de dvs, care erati intins pe targa! nu vreau sa va intorc la cele mizerii care vi s au inscenat dar m a revoltat asa de mult aceasta individa ca ati castigat simpatia mea si a atator milioane de romani! Ma bucur ca sunt o anonima care are onoarea sa va scrie !
    Irenne Nicolaescu,

  10. Bibliotecarul
    Elmmar
    Marcus
    Blogideologic
    Şi din păcate lista rămâne deschisă…..
    Dumnezeu Să-i odihnească !
    P.S.
    Să nu uităm nici o clipă, că lista putea fi deschisă, sau completată, cu oricare dintre noi. Ba, chiar deschisă, cu un nume căruia îi datorăm privilegiul de a socializa pe acest blog .
    Aşadar, tuturor, multă sănătate !

  11. Păcat, Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze acolo, la dreapta SA. Într-adevăr, de-un timp nu mai scria pe blog, eu eram obișnuită ca, atunci când mai postam umilele-mi comentarii aici, pe blogul d-voastră să-i văd fotografia în dreapta mea. Știam că scrisese, comentase ceva, împărtășise din ideile sale și iată că ieșea la iveală în felul acesta inteligența sa, stilul de comunicare și relatare. Păcat. Ar mai fi avut mulți ani înainte, 72 de ani este pentru unii o vârstă care îi face parcă mai viguroși (dacă nu fizic, mental în mod sigur!), ar mai fi avut multe de spus și scris. Să aibă Dumnezeu grijă de el de-acum, oricum, noi, cei care așa, ca simplii comentatori scrim aici, pe blogul d-voastră, îi vom simți lipsa. Multe am aflat din comentariile sale, altfel se vede lumea, viața, când interacționezi pe acest tărâm al ideilor. Dumnezeu să-l odihnească, și poate că acolo va găsi liniștea aceea sufletească după care, probabil mulți tânjim.

  12. Despre această plecare, despre acest tip de călătorie, despre această tristeţe…

    ILEANA MĂLĂNCIOIU – DE-AM TRECE

    Ci iarăşi mă apropii şi-aştept
    Şi nimeni nu vine-napoi
    Se vede hotarul şi-aş vrea
    Să-l trecem măcar câte doi.

    Tu mergi ca şi mine-ntr-acolo,
    Simt iar în tăcerile lungi
    Că parcă ajungi înainte
    Şi parcă te bucuri c-ajungi.

    De-am trece măcar câte doi,
    Legaţi între noi cât de cât,
    Să nu fim chiar singuri de tot,
    Să nu ni se facă urât.

    din volumul ARDERE DE TOT, 1976

  13. Dumnezeu să-l odihnească! Ne va lipsi–într-adevăr, vedea, ca enciclopedist, că istoria trebuie să aibă sens întreg…în toate sensurile cuvîntului…

  14. L-am perceput ca pe un prieten fara sa-l fi cunoscut vreodata . Si ii citeam cu mare atentie toate postarile pentru ca aveam multe de invatat de la dansul . A fost un patriot roman si un intelectual desavarsit .

    Dumnezeu sa te odihneasca , prietene drag ! Ne vei lipsi tuturor …

  15. Dumnezeu sa-l odihneasca.

    L-au ucis si pe el pana la urma…ca pe atitia alti buni romani care au trecut pe aici……Nu, nu este fantoma mea, inca n-am decedat dar a fost cat pe-aci… sau altfel spus, putin a lipsit sa inchid ochii la fel ca si ceilalti….

    Atatia buni romani morti si poporul DOARME fara nici o problema…..

    Petre Tutea a spus cateva vorbe grele si multa dreptate a avut……

    Da-i Doamne minte poporului asta ori se va stinge ca atatea alte popoare .

    Caderea Troiei este departe in timp…
    Caderea Romaniei a fost foarte aproape, infaptuita de stramosii celor care au scapat din Troia si si-au facut propria tara peste mari si tari.

    Caderea Noii Troie este aproape si ea, cunoscuta de catre putini din anturajul noului rege al Noii Troi…..

    Dar noi stim si va spunem si voua.
    Sa nu-I ierti Doamne, pentru ca au stiut ce-au facut !!!!

  16. Nu credeam să-nvăț a muri vreodată.
    Pururi tânăr, înfășurat în mantia-mi,
    Ochii mei înălțam visători la steaua
    Singurătății.

    …..
    Vino iar în sân, nepăsare tristă!
    Ca să pot muri liniștit,
    Pe mine, mie, redă-mă!

  17. Condoleante familiei! Imi pare foarte rau, mai ales ca am avut citeva schimburi de replici cu el aici. Intr-adevar, avea niste „razboaie” pe care le purta, insa era fascinant de urmarit cum interpreta istoria. Nu stiam ca are 72 ani, credeam ca era mult mai tinar.

    Foarte socant cum dispar colegii de pe blog! O sa imi lipseasca cu siguranta sa-i citesc mesajele…

  18. Eram cu Titus in acord asupra unui aspect pe care l-am tot discutat aici: corporatismul si efectele sale de tip colonialist-imperialist.

    Subiectul asta nu va dispare. La fel ca subiectul protectionismului si „comertului liber”/free trade. Corporatismul globalizat nu se putea face usor fara ca sa fie impinsa o alta bucata de propaganda a Imperiului: zonele libere de comert. Evident, facute in asa fel incit sa serveasca marile corporatii in detrimentul atit a muncitorilor, cit si a consumatorilor. Va invit sa urmariti o poveste a unui american care a fost muncitor in industria auto, si el si tatal sau. Cum businesul s-a „globalizat” si s-a mutat in Mexic, americanii si-au pierdut joburile. Odata multate in Mexic, marile corporatii isi bat joc si acolo de oameni, platindu-i insuficient.

    Cine opreste nebunia asta?

    http://www.dw.com/en/free-trade-prosperity-for-all/av-19115243

  19. @T-Rex, martie 22, 2016 la 12:19 am

    Dar nu este nimic nou sub soare…..

    Inca, maya, aztecii au patit-o la fel in urma cu sute de ani, pe acelasi pamant american….

    Curatenia de la Detroit trebuie sa cuprinda TOT teritoriul american.

    Cu alte cateva mii de ani in urma, acelasi scenariu a avut loc in Africa.
    Africa cea saraca si amarata a cunoscut perioade de industrializare despre care putini stiu si inca si mai putini vorbesc despre acest lucru.

    India la fel, a se vedea Vedele, Mahabharata si Epopeea lui Ghilgames.
    China a trecut si ea prin acelasi lucru, banuiesc cu 4000 de ani in urma, perioada la care nu avem acces orice am face…….

    Japonia la fel.

    Pacat ca omenirea are o memorie atat de scurta, extrem de scurta.

    Cautati si veti gasi si singuri.

  20. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

    P.S. Cu Marcus am avut lungi discutii, telefonice, inainte de a ne parasi. Cu d-nul prof. Filipas in ultimul timp am discutat mai putin . Modul sau misterios de relationare m-a facut sa fiu mai circumspect decat probabil trebuia. De ce scriu asta ? Desi mai tanar decat el, d-nul prof. Filipas, intr-o chimie perfecta a situatiei, intelegea… si de fiecare data, de sarbatori, imi transmitea el primul mesajul….Nu s-a crutat deloc. In ultimul an ( poate chiar ultimii 2 ani…), se simtea in discutiile cu el o mare suferinta fizica, pe care nu se ferea sa o recunoasca. In acelasi timp pe blog era de o efervescenta halucinanta. Voi reveni intr-un material unificat in memoria d-lui prof. Titus Filipas. Cred ca multe institutii ale Romaniei nu au reusit sa se ridice la inaltimea „arderii” sale pentru interesul national. Cred ca a lasat multe directii in cultura romana care trebuie continuate ( unele continuate de el prin vectori de inaintare controversati ). Mai ales ca si el, la randu-i, le-a cules cu multa grija si determinare din negura uitarii valorilor Romaniei dar si ale umanitatii…Multe idei cu totul si cu totul noi pentru actualitate, trebuie reluate si repozitionate fata de izvoarele lor naturale, fata de contributia d-lui prof. Filipas, introduse in contextul in care au fost formulate….Voi propune Academiei Romane constituirea “DEPOZITULUI TITUS FILIPAS”. Tocmai pentru ca tipul de cunoastere promovata de d-nul profesor este atat de neobijnuita ( in mod cert, total atipic demersului academic…), atat de relationata in timp, izvoare, matrici proprii de evaluare. Halucinant pentru mine a fost si modul in care a incercat sa se implice practic in “salvarea Romaniei”. Am o mare rezerva cand scriu de “salvare”, mai ales in contextul Romaniei. La d-nul profesor nu poate fi nicio exagerare ! Nimeni, timp de aproape 20 de ani nu a reusit sa ma readuca in “universul Dan Voiculescu”, un destin tragic al capitalismului romanesc. Nici macar Dan Voiculescu…. Profesorul Titus Filipas a reusit !

  21. @T-Rex, martie 22, 2016 la 12:19 am

    Urmand aceeasi tema ne-am putea deplasa un pic mai departe de Detroit, pe Marte adica….., pentru a vedea pana unde a dus nebunia corporatismului si efectele sale de tip colonialist-imperialist….

    Am putea merge chiar si mai departe, anume pana in centura de asteroizi, o centura care la un moment dat a reprezentat o planeta infloritoare si puternic industrializata……

    Unii chinezi si japonezi, pastratori ale celor vechi si sfinte ne-ar putea explica cateva lucruri aici……..

    Phobos, Iapetus, Luna….cautati si poate ca veti gasi si intelege pana la urma…….

    Multe lucruri sunt de povestit, dar din pacate putini sunt cei care doresc cu adevarat sa asculte sau chiar sa si invete ceva.

  22. Cititi si va minunati:

    http://capitalismpepaine.com/2014/06/28/topul-facultatilor-inutile/

    Il citam pe maestrul Mihail Giurgea….:

    „Pentru ca e prost, tataie! Nici nu știe sa scrie corect, după 5 ani de “facultate”! Si pe langa ca e prost grămada, mai face si nazuri: daca ii cer sa ramana peste ora 6, cică îl exploatez! Cică ii încalc drepturile: in loc sa zică săru’ mana, ca are cineva nevoie de el! Așa l-ai crescut, tataie?
    Atunci ti-l fac pachet si ti-l trântesc in brațe.
    Un angajat e o piesa de schimb: iar el e o piesa stricata.
    Ce credeai, c-o sa ti-l adopt?”

    Pentru Mihail GIurgea cu dedicatie:
    Stimabile, un asemenea tip de gandire am intalnit la simpli soferi ajunsi cine stie cum…patroni de firma mare cu staif…avand in subordine zeci sau sute de angajati soferi de TIR, plus mecanici, plus electricieni……

    Am instruit si acompaniat asemenea patroni, pentru a-i invata cum se face cu adevarat o afacere care sa tina ani de zile si chiar sa si creasca ca si Fat Frumos….el crestea intr-un an cat altii in cinci ani…..

    Daca un angajat refuza sa munceasca peste timpul normal atribuit si PLATIT este dreptul acestuia. Nu TU i-ai dat viata acelui om, si NU chiar NU este o piesa de schimb, mintea domniei tale este stricata pentru simplul fapt ca incadreaza o fiinta umana in domeniul pieselor de schimb…..

    Oare pentru ce un om ar accepta sa munceasca peste program…???
    Sunt spitalele pline cu oameni tineri epuizati fizic si nervos, multumita acestui tip de gandire, „stimabile” !!!!!!

    Poate ca am mancat mai mult capitalism pe paine chiar si decat Mihail Giurgea, totusi….eu NU am gandit niciodata in acest stil……..

  23. @ T-Rex, martie 21, 2016 la 11:15 pm

    Colegii de pe blog NU dispar singuri.
    Sunt ajutati sa dispara dintre noi cu ajutorul unor tehnologii despre care nici macar in literatura SF nu se vorbeste…….

    V-as zice sa cautati, dar din pacate nu prea aveti unde, deoarece cercul in care se vorbeste despre aceste tehnologii este extrem de mic.

    Putini cunosc si practic nici macar unul nu vorbeste, subsemnatul implicit…..

  24. @ Marian Nicolae,

    Marcus a avut niste suparari in serie, decesul unui catel (nu e de ras!), decesul sotiei, apoi era obez, ceva fumat si alcool fara a fi vreun fruntas, plus multe-multe frustrari… Inima deci.

  25. Marian Nicolae

    Cea mia inutila facultate e aia pe care a absolvit-o opochimenu…
    Cu adaugiarea ca oricat l-ma cauata am gasit putine referinte despre el .. si mia ales pe TZEAPA! Si ca marele patron a incercat sa vanda niste cerneluri la BNR. Cam fara succesuri.
    Iar acum Profetul Capitalimsului pe Paine, marele patron se pare ca a ajuns in UK. Cautand o slujba!

    Onsa cam are deptate cu pletoara de jurnalisti, folozlofi, socololgogi si alti blegologi. PREA MULTI!

  26. @ Doru Coarna, martie 22, 2016 la 2:40 pm

    N-am sa rad, de mute ori iti iubesti animalul de companie mai mult decat pe oricine altcineva.

    Inima, despre inima si cum o putem opri de la distanta…se pot spune multe.
    Daca unii cred si altii nu, acest lucru nu-i impiedica pe baietii cu butonul sa-l apese cand vine ordinul….

    Va multumesc pentru informatii.

  27. De mai bine de o luna incerc zilnic blogul sau, chiar m-am suparat, de ce nu mai scrie? M-am gandit la o suferinta, dar nu la…..Dumnezeu sa il odihneasca. Un carturar incredibil, un patriot de care avem mare nevoie, Cum sa mai intram in tainele cele mai ascunse si diversificate ale istoriei, de unde sa sa mai luam explicatiile si trimiterile cele mai documentate si limpezi? Asta inseamna un gol adevarat, exista si oameni de neinlocuit.

Lasă un răspuns