Se incearca sabotarea programului „Cornul si laptele”?

imgres-2

 

 

Nu mi-au placut niciodata coincidentele. Prea multe disfunctionalitati in programul „cornul si laptele”, in ultimile saptamani. Nu atat in componenta corn cat in componenta lapte. Poate ca nu stiti dar componenta produse de panificatie este finantata de la bugetul Romaniei in timp ce componenta lapte este finantata din fonduri europene! Sa fie oare nevoie de mai multi bani la Bruxelles pentru refugiati? Nu stiu, dar in Galati nici laptele de la Fabrica din Brasov nu a fost bun si nici laptele trimis de la Dorna prin fabrica din Brasov. Asigura oare manuirea merelor (manuala) riscuri mai mici de contaminare? S-or fi construit poate bucatarii pentru a oferi mancare calda – ca alternativa? Asteapta cineva sa vinda cuptoare cu microunde in scoli?

Dupa parerea mea, se cere doar mai multa rigoare in derularea programului „cornul si laptele”, responsabilitate din partea furnizorilor si a consiliilor judetene – care nu ar trebui sa mai accepte firme de peste doua trei judete care sa participe la distribuirea acestor produse. Consilierii judeteni stiu despre ce vorbesc.

In rest, ceea ce a fost bun pentru copiii suedezi, consider ca este bun si pentru copiii din Romania. Chiar daca exista supra-productie de produse lactate in Uniunea Europeana iar unii si-ar dori scoaterea de pe piata a fabricilor de lapte si branzeturi romanesti.

28 de gânduri despre “Se incearca sabotarea programului „Cornul si laptele”?

  1. Sa dau mai intai cu toporul: propun ca Romania sa construiasca o insula artificiala in Marea Neagra.
    Cornul si laptele: este un program foarte util si cu multiple binefaceri. Cine a urmarit serialul TV cu Jamie Oliver isi aduce aminte cat de greu i-a fost pana si marelui bucatar sa imagineze si sa transpuna in fapt cateva retete ieftine si sanatoase pentru mancarea elevilor (si inca ma refer la elevi care isi permiteau sa plateasca o lira sterlina pe zi!). Laptele este un aliment complet si, mai mult decat atat, binevenit in alimentatia unor copii care sunt hraniti din ce in ce mai departe de naturalul binefacator animalelor autointitulate oameni. Cred ca o mica suplimentare bugetara a programului, care sa permita o imbunatatire calitativa a alimentatiei, ar fi mai utila decat o sabotare. O alta solutie ar fi aceea ca programul sa fie individualizat, adica sa fie acordat doar acelor copii care au nevoie de el, va putea fi un ajutor alimentar mai consistent; aceasta pentru ca sunt acum destui copii ai unor parinti suficient de instariti ca sa ia in deradere ajutorul guvernamental si pentru ca sunt si destui copii care mai degraba tanjesc dupa o sticla cu bere si saratura decat dupa una cu lapte si o bucata de paine.

  2. sunt sigura ca aceasta este manevra,oare nu stie nimeni cati copilas au nevoie macar de picul acesta de mancare,? Pentru acest corn si lapte multi copii reusesc sa invete macar cateva clase sa stie cel putin sa se iscaleasca.Poate reusesc sa mai puna langa acesta si alta mancare mai consitenta.Cei cu burta plina sa gandesc numai cum sa-si umple burtile mai mult.

  3. Poate știți mai multe decât știu eu, dar mie, din text, mi-a plăcut sintagma mai multă responsabilitate din partea furnizorilor.
    ASTA e diferența dintre români și suedezi.
    Nu-mi convine, o spun cu ciudă, dar ASTA cred.

  4. E .. e … eu vaz aici mai degraba dispret fata de cei saraci (ca sunt copii ptr care chiar CONTEAZA !) si dptrinta de a sabota un program „socialist” daca nu „comunist” .
    Mai ales acu inainte de laegeri „PSD si Nastase vor sa va ompare copiii !!!”

  5. Relativ in apararea lui Antonescu Crin, fraieru care nu a mai rabdat cateva luni … si care acu este acuzat de una de culoare caramel blond si buze cam „tunate” ca a pus botu’.

    De acord ca preacinstitul Adormit poa sa fie doar relativ imaculatul Crin cu ceva „murdarie” la radacina (sa aibe de un se nutri bine!) INSA ca cand a cumparat maculatul Crin apartamentui? In decembriie 2010!
    In decembrie 2010 cand toate preturile la imobilare s-au cam dus de-a berbeleacul cu 40-50% ! Anu urmator au mai scazut.. si dupa inca un an la fel … Asa ca daca FrumoPsul Adormit a cumparat un apartament cu 240.000 … poa fi nu atata o realizare a lu Fata de Cerseaf Botit cat necesitatea propretarului de a da „oricum” o cladire chiar si la pretul de cost! (ca il strangea nevoia a a restitui niste credite?!)
    Ca BRD a dat un credit pe „ochi frumosi” Antonestilor – asta o fi in capitalismul ala Occidental!
    Insa ce sunt sigur este ca un 2 camere din 1964 in zona Favorit, statia ITB Drumul Taberei 36 costa in 2008 euroi 80.000 si ca cu 80.000 in 2014 puteai cumpara un 4 camere din 1967 in zona Strandului Titan (la 5 minute de metrou , 2 piete si parcul IOR + liceul Dante daca aveai si plod/zi)

    Mie mi se pare inca o manareala bazata pe escamotarea preturului pietei si anacronisme ….. totul in numele „adevaraului capitalism”

  6. da. posibil. in plus, este specialitatea noastra sa aruncam si copilul o data cu apa din lautoare. este de foarte mare ajutor si sistemul de selectie din administratie, unde poti ajunge doar prin concursuri netrucate, neafiliere sau sustinere politica, si competenta dovedita. sunt incoruptibili si profesionisti. desigur si dvs stiti despre ce vorbesc.

  7. Dragnea (prietenul lui Cioloș, după cum declara Prim Ministrul pe la început de mandat), cu ajutorul neprecupețit al lui Zgonea, l-a sabotat pe Ponta, dar pe CIoloș nu cutează a-l deranja!
    Deși s-au anunțat oarece înțelegeri Cioloș-PSD, Cioloș a schimbat secretarii de stat cam toți și-i certat de Orban că nu finalizează mai repede schimbarea tuturor Prefecților, iar Dragnea tace!
    S-o fi speriat Dragnea de virulența postărilor lui Adrian B. ?!

  8. Este într-adevăr manevra care nu are cum să scape unui fin observator al politicii, economiei europene din ultimul timp. Numai că românii sunt oameni
    deștepți, înțeleg totul de la prima mișcare, și poate ceea ce n-au observat mulți, NU UITĂ . Distrugerea până la faliment a tuturor afacerilor românești (cu orice donmeniu sau cifră de afaceri!), este cred principala țintă a acestui guvern instalat la bucurești, via Bruxelles. Nu am nicio îndoială că între toate aceste evenimente întâmplate în ultimile luni există o strânsă legătură și cu nimic benefic pentru România. Păcat. Suntem mult prea în calea unora care conduc cu adevărat lumea. Dar, românul are 9 vieți, și sunt sigură că firma din Brădet va renaște ca pasărea Pheonix!

  9. Te doare mintea ! O TUTA sau un papagal de la Ministerul Invatamintului afirma ca vrea o mincare calda in scoli. Cit trebuie sa fi de dobitoc sa-ti propui asa ceva pe un termen scurt cind orice om cu scaun la cap isi da seama ca regimul de cantina necesita spatii,igena,mincare,o suta de mii de autorizatii etc.Vai de mama noastra ! Ciolos ,Iohannis,parlamentarii stau si ” CUGETA” .

  10. @ ghita bizonu

    esti sigur de informatia referitoare la d-ul Titus Filipas ? Sunt socat . A fost un om deosebit si un patriot adevarat si parca nu -mi vine sa cred acest lucru . O resimt ca o pierdere personala .

  11. Deunazi am citit un material cf caruia guvernul a stabilit „cantitatea de lapte praf din laptele proaspat”, cineva confundand probabil laptele dulce cu cel proaspat… Dar, daca hranim copiii cu lapte praf, iar de continutul aluatului din care se fac cornurile nu mai spunem, poate ca-i mai bine sa renuntam la acest program si sa-l inlocuim cu altceva!

    Eu propun o suma de bani care sa asigure o gustare, sau o masa, de la comunitate la comunitate si dupa varsta. Apoi, daca marim suma vom avea un adevarat aflux catre studiu! In plus, se inchid portile scolii iar copiii servesc azi ceea ce si-au cumparat cu banii primiti ieri, fara sa iasa pe strazi in pauze, iar daca si-au luat tigari azi rabda, deci e mai educativ, ii invata sa gospodareasca sume mici, ii invata despre nevoi si despre viitor!

    Banii nu se pot nici truca, nici infecta si nici altera… dar se pot strange! They’re magic!

  12. Ah, si inca ceva: vedeti Dvs., azi copiii sunt tot mai sensibili, cornul ridica probleme celor cu intoleranta la gluten iar laptele celor cu intoleranta la lactoza, basca toate ingredientele comerciale puse acolo de nenorocitii de producatori! Problema e ca la varste mici nici parintii nu le cunosc aceste intolerante, plus ca repetarea zi de zi a acestor alergeni, chiar si pe copiii cu sensibilate mai redusa, ii termina, adica le-o declanseaza…

    Oare sta tara in doi-trei lei?

    Laptele nu mai este cel cu care am crescut noi, nici painea!!!

  13. Internetul e cea mai rapidă cale de comunicare şi totuşi… am aflat abia astăzi despre moartea colegului şi prietenului nostru Titus Filipaş ( joi, vineri, sâmbătă, duminică…) . Mi se pare de necrezut, în măsura în care MOARTEA poate fi de necrezut.

    Dumnezeu să-l odihnească. Limba română şi-a mai pierdut un soldat. Sau un general.

  14. Este incredibil ca de adanc nu scufundam cu totii in ,,noaptea mintii”.
    Cat de jos poata fi dusa insasi ideea de ,,dezbatere publica”…
    Nimic nu se mai face cu raspundere si competenta in aceasta zona a dezbaterii publice. Doar contre politice, scenarii, vorbe aruncate la plezneala numai ca sa ne auzim vorbind.
    Cineva propune o masa calda in locul actualului program, nestiind ca in gradinitele arondate scolilor se acorda o astfel de masa, dar, PLATITA DE PARINTI ! De ce ? Pentru ca bugetul nu-si permite un asemenea cost exorbitant.
    Un copil de gradinita primeste o masa calda de cca 11 lei/zi (am aflat discutand cu o contabila sefa de la o scoala care administreaza o gradinita ).
    Sa luam ca baza de calcul date din 2014 – avem cca 584000 copii inscrisi la gradinite.
    584000 x 11 lei/zi x 22 zile/luna x 12 luni =1.695.936.000 lei/an.

    Acum, incercati sa va ganditi cat ar costa o masa calda in scoli, luand ca baza numarul oficial de 19.000 unitati scolare facut public in 2015.

    Problema calitatii alimentelor, SE VEDE LIMPEDE IN ACESTE ZILE, este o problema nationala si europeana. Surogat de lapte, fastfood, legume stropite cu chimicale, pana si apa plata cu probleme.
    Deci, despre ce vorbim, stimate domnule Nastase si stimati colegi ?
    Am vrut capitalism, avem capitalism, in detrimentul sanatatii si sigurantei publice.
    Avem directive europene COMPLET CRETINE (ne mai si laudam cu ,,tehnocratii” nostril de la Bruxelles), privitoare la licitatiile publice.
    Stiti ca furnizorii de corn si lapte ofera produse la limita pierderii, deoarece creiteriul este ,,pretul minim” ?
    In plus, de dragul liberei concurente, nu ar trebui permis ca un furnizor din Brasov sa livreze in Galati, iar unul din Iasi, la Oradea !
    Alimentele perisabile trebuie preluate de la un furnizor cat mai apropiat de consumatori, desigur, daca producatorul are toate agrementele de calitate.

    Da, se face multa risipa, multi copii aruncand pur si simplu cornul si portia de lapte. Aici, da, ar trebui incercate niste criterii, chiar daca este foarte greu sa treci peste principiul egalitatii de drepturi. Dar daca de un drept iti bati joc, inseamna ca nu ai nevoie de el.

    Noi, de exemplu, daca nu ne plac drepturile omului si vrem stat de drept, va propun sa o numim pe Kovesi presedinte de tara pe viata.
    Vom manca, la scoala, la serviciu si acasa, file din dosare….ne vom obisnui, sa stiti, deoarece contin fibre. Pana cand descopera vreun ,,start up” hartia din deseuri biologice. Dar daca la cosmonauti se re-foloseste lichidul biologic, de ce noi am face mofturi ?
    Sau, vom manca ,,prune”, pana ne saturam. (Z)

  15. Acum, Biblio va avea un coleg de calibrul sau, pe Blogideologic.
    Sper ca de acolo, de Sus, amandoi sa puna o vorba buna pentru noi, pacatosii.
    Dar sa nu se roage si pentru tradatorii de tara si de cultura nationala. Pentru aceia sa decida nemijlocit Judecatorul.

  16. Ce spuneti voi , Blogideologic , Titus Filipas , a plecat ?
    A plecat copilul care , pazind caprele la Bailesti , era victima picajelor avionelor cu reactie conduse de idioti care se distrau vazand un micut fugind si incercand sa protejeze avutul familiei ?
    Fiul unui razes sorocean stabilit in Oltenia , studentul la Istorie anchetat de Securitate in 1956 , profesorul de la Craiova care ne ducea tara pana in Slovacia si fundul Rusiei , apara anii 1980 ( discutabili ) si care parea suparat pe toata lumea dar care trebuia luat la ” deuxième degré ” ( ceea ce eu nu am facut din pacate intotdeauna ) .?
    O veste foarte rea .
    Pace sufletului sau .

  17. Cârcotaşule

    ref mes tau din martie 19, 2016 la 1:08 pm

    cu umilinta imi cer scuze ca sunt sarac. Ca profit ca un nesimtit de Asigurarile Sociale din Romania.

    Cu umilinta imi cer scuze pentru citatele care urmeaza : Sistemul sanitar are in Romania la dispozitie peste 5 miliarde de euro si banii se impart intre Minister si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Sumele alocate de Ministerul Finantelor sunt tot mai mari de la un an la altul, si cu toate acestea, calitatea si actul medical au scazut direct proportional. http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/300-mil-euro-risipa-anuala-din-sistemul-sanitar-autoritatile-preocupate-de-calcule-nu-de-controale.html de „acum 3 ani 9 luni ”
    Pentru 2016, bugetul aprobat pentru CNAS este de 26,4 miliarde de lei, aproape 6 miliarde de euro, mai mare cu 11,9% faţă de anul precedent Publicat la: 04.03.2016 12:04 la http://www.gandul.info/stiri/imaginea-colapsului-din-sanatate-cine-vrea-sa-gestioneze-cele-6-miliarde-de-euro-din-sistem-toti-candidatii-la-sefia-caselor-de-sanatate-au-picat-la-concurs-15096429

    Dupa umila mea parere de netrebnic cu sub 700 lei penzie* 6 miliarde sunt mai mult decat 5 !
    Da dupa cum stii eu nu prea ma pricep ma matematici. Poa in cea a lu’ Bula (aia cf careia 1+1 = 0) sau alte „specialitati” e invers si 5 > 6!
    Da cat nu ma pricep totusi cred ca in 2015 bugetul a fost de cca 5,36 mld. Deci mai mult decat 5 . Dupa artimetica pe care nu prea o cunosc.

    * iesit cu anticipatie de 4 ani. Cam fortat. 45% penalizare. 37 ani de cotizatie + 18 ani serviciu militar pbligatoriu .
    Dupa august 2017 voi incepe si eu sa platesc CAS la penzie … sper sa apuc

  18. ceea ce a fost bun pentru copiii suedezi, consider ca este bun si pentru copiii din Romania.
    Nasulia este ca ptr „unii” ce a fost bun pentru copiii suedezi nu este bun ptr Romania.
    Stiti de ce?
    Fiindca orice este bun ptr copii saraci din Romania nu este bun!!!

    Pentyru Romania nu este buna decat saracia!!!

  19. Ich Schprachedespre „resetarea” clasei politice asa :

    In alta parte discutand despre emigrarea specialistilor din Romnaia si plecand de la un exemplu auturol scria nu pot sa nu ma intreb cati oameni ca el am pierdut in 25 de ani din cauza unor politicieni imbecili, hoti si tradatori.

    Insa acei politicieni au fost votati si pen ca unii „inteligenti” (adica se pricepeau la cica literatura, filologeala, critica de arta, onanie,dadeau citate „impresionanante”) si boscorodeau despre te miri ce au inculcat ideea ca ptr Romania doar agricultura si turismu.
    Industria era câh, era „comunista” si trebuia distrusa ca muncitorii sa se intoarca la coada dnei Vacs si lu tzata Szapa.
    Ca cica urbanizarea s-a facut sa se distruga „valorile romanesti traditionale” (analfabestimsul, tifosu si paduchii) ca prea au navalit romanii in ftrumoasele orase unguresti din hardeal (da nu stiu cum se face ca nu prea se pomneste ca Clujul este de fapt pe temeleii sasesti ..) samd etc .
    Ca daca faceam toate astea ehe! Cam nimeni nu iecsplica ce este acel „aha” insa aceiasi neica-nimeni cica „elita intectuala a neamului” povesteau plini de avant cum „inainte” Romania avea moneda de aur .
    Da avea.
    Ei si?!
    Intrebare :cine in Europa nu avea moneda de aur?! Si ce tari la 1900 nu aveau moneda de aur ?! Doar China si Siamul care in mod ciudat preferau argintul!
    Ametiti tembeli care habar nu aveau ca dupa 1915 moneda de aur a cam disparut din Europa din cauza Razboilui cel Mare.
    Ca dupa .. nu s-a revenit … Ca dupa 29 nici SUA .. si in gnl nici Dracu’ . Dar astea erau amanunte prea vulgare ptr parveniti ca Cartarescu care a scos iute un alt banc – copii germani (din Germania) trimisi invacanta in Romania anilor 20 .. Trimisi sa mance bine . Trimisi si prin Bucovina. Neamul meu e din Bucovina (Cernauti) nu am auzit de asa ceva! Insa desi nu erau chiar coada satului am auzit de cam multe urzici si multa stevie …adica nu era chiar raiul mancailor … Da ma rog cine sunt io?!

    Asa ca hai pe bune .. am ajuns asa ptr ca f multi (mai ales tineri) au pus botul la prostii si au votat ca sa se
    dezindustrializeze
    dezurbanizeze
    „privatizeze” (curioasa privatizare. Adica vinzi Romtelecom la Grecotelecom si zici ca ai privatizat? Eu zic ca am dezromanizat!)
    Si dezromanizarea continua sub potopul vorbelor proaste ale „intelectualitatii” (cea mai mare parte a ei produsa de „comunism”)

    Asa ca nu vaz de ce dracu ar fi ramas unii prin tara… Ce dracu sa faca un inginer de exceptie, cu idei novatoare in domeniul chipurilor? Ca IPRS Baneasa nu a fost retehnologizata ci spatiul ei de securitate (pe motiv de substante chimice folosite in fabricatie) s-a umplut de vile .. asa ca nu stiu ce mai face IPRS. Ma rog cam toate componetele de azi sunt din China hai poa Taiwan insa sunt curios ce salar au aia (mai mic decat platea IPRS?!) Da trebe sa va zic ca deja in 1985 juma din tinerii ingineri capabili sa proiecteze un integrat erau deja in SUA!!!
    Ce dracu sa faca groaza de alti ingineri capabili si mai rau indragostiti de munca lor (adica nu doreau sa se faca aprozargii, taximetristi, carciumari samdeisti.)

    Sau .. softisti sa stea aici la ce?! Doreau si ei o masina mai bunutza (dar nu prea aveau bani nici de o Dacie Supernova),
    unii sa isi faca o casa sau aparatament. Asa ca directia CANADA! (cam 1/4 colegi din anii 90 sunt acum „canadieni” si cand Cloclo mi-a trimis pozele cu noua ei „casuta modesta” reactia mea a fost „ai inebunit?! Cine spala hectarul de ferestre ca sotul tau e mai comod si decat mine?!!” . Va dati seama ce „modesta” numa vreo 6 dormitoare plus…Aici avea un 4 camere in Aviatiei )
    Noroc cu Nastase care a zis ca nu mai ia impozit pe salariul softistilor – da cati zic mersi? (repet intre 1994-2002 a fost o hemoragie de softitsi de ca dintr-o artera majora taiata!) Auz insa unii datatori din gura care cer sa nu plateasca nici ei (desi astia sunt „fara miscare” ca daca ar ajunge in vest s-ar tine strans de mop!)

    Inainte de a termina … hai sa ne aducem aminte cum Clujul a votat pe aia care promiteau sa nu faca autostrada Bors-Brasov!

    Bun! De acord ca avem „politicieni imbecili, hoti si tradatori” INSA nu ii votam ptr aceste „calitati” ci pentru ce speram de la ei! Adica ii votam pentru ca sa nu faca!
    Sa nu faca autostrazi! Altfle ar fi facut … chiar daca ar fi trebuit sa fure mai putin!
    Sa nu faca industrie! Ca „stim” industria este „comunista” (si Mercedes-Benz? Dar Honda?!)
    Sa nu apere interesele nationale! Sa cedeze totul strainilor. Chiar si rusilor!!! Pen’ca am indraznit sa amintesc de doctrina „PRIN NOI INSINE” am fost imeditat recatalogat comunist. Camd am pomenit si restul „munca romaneasca, capital romanesc, profit romanesc” am devenit brusc si „legionar” ( nu sunt, nu am nici o simpatie. Bun, erau cateva varfuri culturale da’ si aia tampiti de nu erau in sare sa isi pastreze curat Mauseru’! Dar mi-te sa il si faca!)

    Deci avem politicenii pe care i-am dorit. I-am votat ca sa nu faca!

    Ca altfel .. proviti mai la Sud de noi. Grecia. Are o clasa politica cel putin la fel de corupta ca si a noastra. Si MULT da MULT mai imbecila … INSA parca au sosele mai bune, da? Pai normal , grecii – cel putin la fel de corupti ca si noi ! – i-au votatat ca sa faca. De exemplu ca sa atraga fonduri europene!!!

    Noi?
    Pai in 2004 una din marile teme au fost „daca vine Nastse fura fonduri europene”. Bun sa zicem ca era asa .. INSA ca sa le furi DINTAI TREBUIA SA LE ATRAGI!
    Deci noi nu am tras fonduri europene pentru ca asta a fost „mandatul” promit de „regimul Basescu” : Nu autostrazi, nu fonduri europene!

    Asa ca nefartatzilor, puteti voi „reseta” de nspe ori clasa politica.. poa prin mila Domnului vom avea o clasa politica de oameni relativ cinstiti (se vor multumi doar cu bani ptr banere si pixuri „votati cu noi!”) insa daca ii vom vota ca sa NU faca va fi ca pana acum. (Iar cei care vor avea „nenorocul” sa fie pasionati de a face ceva tehnic, adica ingineri, tehnicieni, munictori de inalta calificare) vor continua sa plece! Ca sa zic asa … un bun mecanic auto nu are ce munci intr-o zona in care „motoru” preferat este calul )

    PS. Inutil sa incercati sa imi „explicati” cine folosea in discursurile sale Ich Schprache (multe asa incepeau EU ZIC! ) Stiu – dar ma amuz.

  20. M-a intristat vestea plecarii lui Titus Filipas/BlogIdeologic din aceasta lume. Noi am pierdut un prieten, iar tara un patriot. Am remarcat tacerea sa neobisnuita, absenta din dialogul nostru. Ultima postare de pe blogul personal a fost pe 8 februarie. M-am gandit ca ar putea avea o problema de sanatate, nimic mai mult, Am sperat sa se reintoarca, la fel de stenic si de patrunzator in ceea ce spune. Sa-i pastram o memorie activa, ducand mai departe spiritul ideilor sale, care au fost atat de arzatoare, pentru implinirea idealurilor neamului nostru. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace. Amin!

  21. Doru Coarna
    ,,Laptele nu mai este cel cu care am crescut noi, nici painea!!!”

    Cum asa, Dorule Coarna ? Pai noi am crescut cu lapte comunist si paine ceausista (!)
    Deci, ne-am alimentat cu produse toxice, prin definitie. Auzi…laptarese care sa-ti lase in fata usii vechile sticle cu gatul larg…ce demodat, frate. (Z)
    Acum avem utilaje achizitionate din fonduri europene si lapte produs la standardele de calitate europeana (si) cu participarea (minoritara a) unor vaci bine hranite cu meniu european stabilit de tehnocrati de meserie. La banii lor, bineinteles ca sunt competenti si perfecti. Cum ar putea fi altfel ? (Z)

  22. Părcă n-ați ști că în România ,tot ce este bun (programe, idei, persoane, creații etc) trebuie să piară, sub o formă sau alta? Astfel arată faptele de la Cuza încoace!

  23. Noul proiect de tara: Un raspuns la criza occidentala

    Fostul presedinte Traian Basescu ne-a repetat, duminica, de la Craiova, o insistenta de-acum obisnuita si explicit partizana, dupa ce a devenit seful unui nou partid, PMP, ca partidele vechi nu mai sunt credibile, deoare poarta eticheta coruptiei, motiv pentru care ne trebuie unul nou.

    Basescu a mai afirmat ca partidele tranzitiei au indeplinit proiectul de tara, intrarea in NATO si in UE. Pe tema nevoii de un nou proiect de tara, seful PMP a sustinut, cu alte prilejuri recente, ca acesta ar putea fi unirea Romaniei cu Republica Moldova, obiectiv pe care doar partidul sau il are in program.

    Fostul sef al statului este realist cand spune ca un nou proiect de tara nu poate copia obiective din tratatul de aderarae, intrarea in Schengen si in zona euro. Ne-am minti pe noi insine, cu niste conditionalitati in curs de indeplinire, care tin deja de o foaie de parcurs, dintr-un moment trecut, al aderarii. Ne-am subutiliza si plafona eforturile, in loc sa le dam o intrebuintare si o perspectiva de anvergura, demne de un proiect de tara.

    Dar poate fi Unirea un proiect de tara? Ma tem ca aici intram pe terenul unor divergente politice si al unei restante istorice, care ar trebui sa fie al vointelor celor doua popoare si tari, nu al dorintei vreunui politician sau al programului vreunui partid. In plus, Unirea este si o chestiune secventiala, ar trebui sa faca parte dintr-un proiect mai larg, care sa o subsumeze mai multor obiective, cu etape si bataie mai lunga.

    Intr-adevar, avem nevoie de un nou proiect de tara, fara de care natiunea va incepe sa lâncezească. Parerea mea este ca noul proiect de tara va trebui sa fie o replica la decaderea occidentala. Sa ne uitam la toate crizele care golesc de substanta modelul occidental si il trag in jos, incepand de la crizele liberalismului si de ordine americana, pana la cele europene, de moneda unica, de spatiu Schengen, poate chiar a UE, cu exit-uri anuntate sau inca neanuntate, nu in ultimul rand la criza migrantilor. Este evident ca un proiect de tara care se va intemeia pe asemenea crize nu va aduce crestere, dimpotriva, va fi o constructie pe nisipuri miscatoare. Un nou proiect de tara are nevoie de fundatii stabile si de garantii de integritate ( a se citi suveranitate). Din nou, intrebarea „Incotro?” capata acuitate si sens.

Lasă un răspuns