La mormantul lui Titulescu

 

_MAE6153[1].JPG

Ieri, a fost o zi superba, la Brasov. Biserica din Schei  si mormantul lui Titulescu erau incalzite de razele soarelui, ca la o sarbatoare. Elevii veniti sa asiste la ceremonia de comemorare a 75 de ani de la moartea marelui diplomat, ne-au aratat ca ideile si simbolurile nationale vor continua, prin ei. A fost prezent, ca reprezentant al MAE, secretarul de stat Petre Guran. A participat si prefectul judetului, Ciprian Bancila, cel care s-a ocupat, impreuna cu protocolul MAE, de organizare. M-a impresionat numarul mare de militari prezenti la  comemorare.

Mesajele transmise au fost emotionante iar coroanele de flori depuse au aratat ca memoria lui Titulescu este in continuare prezenta in fibra nationala.

 

 

 

18 gânduri despre “La mormantul lui Titulescu

  1. Comemorarea a 75 de ani de la moartea lui Nicolae Titulescu a fost un eveniment pe care il asemuiesc cu reinventarea constructiva a memoriei. Sper sa fie inceputul unei detasari cat mai grabnice de reinventarile distrugatoare ale memoriei, care ne-au tinut inconvoiati, in ultimul sfert de veac. Cine isi reinventeaza constructiv memoria, are viitor. Reinventarea constructiva a memoriei este o definitie alternativa a viitorului. Ieri, la comemorarea de la mormantul lui Titulescu, din curtea Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, memoria marelui om politic si diplomat roman, de anvergura europeana si internationala, a fost reinventata. Titulescu a fost reinventat. Romania trebuie reinventata.

  2. Cris
    martie 19, 2016 la 11:32 am

    Este perfect normal ca drumul pe care am luat-o precum oile este unul greu…din moment ce ne invartim, fara busola, intr-o miriste ,,euro-atlantica” plina de balariile ,,culturilor” altora, in care nu exista niciun drum al nostru, al tuturor romanilor. Bajbaim, fiecare pe ,,potecutza” lui.
    ps
    Ferice de poporul evreu. Nici nu are neaparat nevoie de o unica tara, pentru a fi un popor unit si fem in crezurile sale.

  3. Doru Coarna, globalizarea actuala va esua lamentabil. mai devreme, sau mai tarziu, deoarece se face (gresit n.r.) de catre un grup restrans de tari (conduse de conglomerate militaro-corporatiste) care cred ca au dreptul sa dicteze majoritatii si care devoreaza resursele omenirii.
    Insist sa cred ca orice natie trebuie sa fie pregatita pentru acest inevitabil deznodamant. Viitorul apartine unei uniuni de natiuni puternice si suverante, capabile sa puna laolalta cele mai bune valori ale fiecareia.
    Tot ce facem dupa 1989, ne creste, zi de zi, vulnerabilitatea, deoarece, cei mai mari inamici ai romanilor sunt romanii insisi.
    ..Sa privim cu atentie la Polonia si Ungaria….ca sa nu mai vorbesc de poporul evreu.

  4. Deoarece n-am intrat câteva zile pe acest blog, primul în ordinea preferinţelor mele, datorită calităţii celor care participă la dezbaterile inteligent propuse şi conduse de către ilustrul amfitrion, mă aşteptam să citesc reacţii la celebra scrisoare de înfierare securistă a doamnei Oana Stănciulescu, ziarista pusă la zid, pentru delictul de iubire de neam şi Ţară !
    Mizeria semnată de un grup de intelectuali ( tehnocraţi, probabil şi ăştia 😉 ) căreia-i lipsea doar celebrul :
    „Pretutindenari (în loc de proletari 😉 ) din toate ţările uniţi-vă !”, pentru a zdrobi orice încercare de verticalitate naţională a unui Popor atacat perfid, dar pe faţă, nu mişeleşte, ca pe timpuri tot de ei aduse, dar deloc apuse, cum le credeam în naivitatea noastră !
    P.S.
    Printre semnatari şi Liviu Antonesi, singurul dintre ei demn de amintit (până acum ! )

  5. ” …memoria lui Titulescu este in continuare prezenta in fibra nationala . ”

    Datorita dumneavoastra …

  6. http://www.dcnews.ro/kovesi-parlamentul-ar-trebui-sa-si-motiveze-refuzul-de-a-aviza-arestari_500471.html

    Nu inteleg de ce basisto-securista asta sinistra care face politie politica zi de zi ( si mai nou politica ) , nu este intrebata la randul ei de catre Parlament , urmatoarele :

    1. De ce ii protejeaza pe mafiotii Basescu , Blaga , Macovei & Co. ?

    2. Cum isi motiveaza dosarele cu PDL- isti tinute la sertar de ani de zile ?

    3. Cum isi motiveaza actiunile fatise anti PSD ?

    4. Pe ce filiera a ajuns dansa la DNA si ce o recomanda ?

    5. Cum si-a facut facultatea tinand cont ca a fost sportiva si nu prea a servit pe la cursuri ? Si nici prea inteligenta nu pare …

    6 . Ce medii a avut pe la scoala , ce colegi , impresii de la profesori , alea , alea ?

    7 . Cum a ajuns sa-si faca dansa doctoratul , coordonatori , etc. ?

    8 . Sa fie verificata lucrarea de doctorat cu un soft antiplagiat . Sa vedem si noi cetatenii cam cat de corecta este dansa si cat o duce capul .

    9 . Ce legatura are cu ambasadele straine si cu anumite institutii dstraine ?

    etc.

    Nu de alta dar am vaga banuiala ca securista asta de moda noua are cam aceleasi studii ca si Alina Gorghiu , Elena Udrea , Aurelia Cristea si Dorel Caprar .

    Iar tupeul acestei individe trebuie tratat cu astfel de masuri . Chiar nu exista nimeni prin Parlament care sa o puna la punct pe securista asta odioasa ?

  7. Multiversul si iluzia timpului: “Un infern de fabricatii alegorice”

    (Un comentariu la articolul “Despre singularitatea universului, realitatea timpului și cărțile-topor”, de Constantin Cranganu, Contributors.ro)

    Marturisesc ca v-am descoperit cu incantare, ca pe o revelatie a unei imbinari perfecte intre stiinta si literatura. Sau intre literatura si stiinta, in care prima ii da in mod garantat o finalitate umana celei de-a doua (am scris aceasta fraza, este deontologic sa recunosc, sub impresia amintirii celor spuse de François Rabelais, ca stiinta fara constiinta este ruina sufletului). Nu sunt un admirator necritic al lui Franz Kafka, in mod sigur in privinta ideii de “carte-topor”. Nu numai pentru ca toporul este unealta macelarului, dar si pentru ca pare a se plasa in categoria lui Donald Trump, care cauta cu orice pret sa atraga atentia, cu scuza ca altfel mass-media nu te baga in seama. Fara indoiala, Kafka a fost un mare manipulator, iar atunci cand si-a facut cunoscuta preferinta pentru o “carte-topor”, care sa sparga “gheata” din interiorul nostru, a urmarit sa ne castige inregimentarea, pentru a trage la carul ideilor sale, iar asta imi da de gandit, pentru ca nu stim ce s-ar fi ascuns pe fundul carului ori ce ar mai fi putut adauga in el. E limpede, Kafka stia cum se cioplesc zeii. In orice caz, eu nu cred ca distingerea intre timpurile verbelor ar fi o iluzie, mi se pare o deresponsabilizare a verbului.

    Nu stiu daca timpul exista sau nu in afara naturii umane, putem specula la nesfarsit pe acest subiect, dar fara indoiala ca timpul face parte din viata omului si din mediul lui tangibil, cu alte cuvinte omul este purtator de timp, oriunde s-ar afla. La ce ne-ar folosi sa credem ca timpul nu ar exista in afara omului si a mediului sau tangibil, din moment ce oriunde se instaleaza omul, simultan se instaleaza si timpul? Timpul nu poate fi separat de om si de mediul sau tangibil si nici devalorizat, avem infinite confirmari, de la primii pasi si primele cuvinte, indiferent ca ne apartin noua, copiilor nostri sau celorlalti oameni, pana la orice cade sub incidenta omeneasca. Oriunde este sau va ajunge omul, exista si va exista intotdeauna timpul.

    Mi se pare realista si folositoare, omeneste vorbind, viziunea lui Unger si Smolin asupra fizicii, cand o descriu drept „un infern de fabricații alegorice”, datorita absentei testarii, in favoarea unei stiinte construite prin matematica. Atata vreme cat o ipoteza sau o teorie nu este testata, ea nu trebuie acceptata sa faca parte din lumea stiintei, aici cred ca Ellis si Silk au dreptate, cand sustin ca stampila stiintei sa fie pusa numai pe ce este verificabil, nu pe speculatii alegorice (alimentate de obicei de politica si religie, din ratiuni de putere). Este absolut inviorator, datator de sens si de speranta, aceste busole care atunci cand lipsesc duc la sfarsituri dramatice, sa citesti despre binefacerile reintegrarii timpului in realitatea omeneasca, in ceea ce scrie Smolin: “Dacă curgerea timpului nu este o iluzie, asta face viețile noastre mai prețioase și mai importante.” Nu-mi dau insa seama, fara o lectura completa, daca ideile de evolutie a legilor fizicii si de posibilitate a alegerilor este o demontare a materialismului sau o afirmare a primatului spiritului, poate chiar a oamenilor-dumnezei, ceea ce suna infricosator si totodata perdant, vazut prin mitul luciferic sau soarta omului in apocalipsa, insa ideea ca ar face un univers ospitalier si prin aceasta, mai confortabil, mi se pare demna de a fi in continuare studiata.

    Daca de la Big Bang incoace, desi nici acest punct de origine nu este sigur, formulele si calculele matematice ne-au indus in eroare, daca Stephen Hawking, cu asertiunile sale apocaliptice, citite in ecuatiile de pe tabla, este o parte a problemei si nu a solutiei, mi se pare ca modelul evolutionist, asa cum il cunoastem din momentul in care a fost contrapus celui creationist, este repus puternic in discutie. Dintotdeauna am avut convingerea, bazata pe intuitie, pentru ca alte mijloace de cunoastere si propensiunea pentru o astfel de cerecetare mi-au lipsit, dar in mod aproape mistic am crezut ca intuitia este o forma de cunoastere, inaccesibila celor mai multi (o influenta pe care mi-o explic ca venind de la Lucian Blaga, pe care, adolescentin fiind, l-am iubit foarte mult), ca universul este unic, singular, cum au spus U&S, si ca multiversul este o fictiune, deloc dezinteresata. La ultima idée ma puteti contrazice, dar parerea mea este ca modelul evolutionist a fost unul conspirational, gandit ca o “lovitura de topor”, in acceptiunea lui Kafka, pentru a pune lumea pe sine de putere, care sa duca in mainile unei puteri absconse si absolute (exista diverse denumiri pentru o asemenea deraiere).

    La fel de valide, intuitiv pentru mine, stiintific pentru cei doi autori, sunt si celelalte doua idei fundamentale, privind realitatea inclusiva a timpului si realismul selectiv al matematicii, care nu este un oracol, un al saselea simt, este o exagerare din partea celor care sustin asa ceva, matematica este doar o inventie, apta pana la un punct, dincolo de care “este aptă să ne inducă în eroare dacă intoxicarea devine un înlocuitor pentru gândire”, cum extraordinar de précis au observat U&S. In sfarsit, discutia este extrem de lunga si de abia la inceput, inteleg, insa faptul ca exista sensibilitati si aplecari speciale spre aceasta tema, cum sunt si autorul si articolul de fata, sunt o garantie de continuitate si de ajungere la o clarificare. Prezumtiile fizicii si determinismul inevitabil pe care l-a impus, in fata carora liberul arbitru ar fi o iluzie, au infectat destul de mult lumea, pentru a o imbolnavi grav, mai ales ca “acest soi de determinism a ajuns să infecteze și neurostiintele“, cum cu elocventa ati remarcat, adica, altfel spus, boala a inceput sa se urce la cap (sau sa fie directionata spre cap).

    http://www.contributors.ro/cultura/despre-singularitatea-universului-realitatea-timpului-%C8%99i-car%C8%9Bile-topor/

  8. “…Memoria lui Titulescu este în continuare prezentă în fibra natională” şi pentru că are un paznic de nădejde al FARULUI care a fost, un ocrotitor atent al CANDELEI care a crezut el că ar putea să fie fi şi o conştiinţă vie mărturisind despre strădania exemplară a celui chemat să aprindă RAZA DE LUMINĂ în întunericul înşelător.
    …………………………………………………………………………………………….

    Câţi dintre comentatorii de astăzi cunosc, oare, opinia lui Corneliu Coposu despre dumneavoastră, domnule profesor, cea pe care aţi găsit-o în relatările lui Ion Raţiu din “TIRANIA MAJORITĂŢII ”: „…Altfel, (Corneliu Coposu, n.n.) face declaraţii total favorabile FDSN-ului (PDSR, acum) şi, mai ales, lui Năstase personal. Îl găseşte mare om politic, «de dimensiune mondială»!?”…. Sau câţi şi-ar putea imagina deschiderea lui Coposu spre un guvern PDSR- PNTCD, în fapt, spre o mare alianţă sub Adrian Năstase cel pe care”…Coposu l-a lăudat extravagant” … ?

    O astfel de apreciere onestă a unui adversar politic ar părea o realitate imposibilă astăzi, nu-i aşa, domnule profesor?

    În acest sfert de veac dumneavoastră nu v-aţi schimbat, şi nici nu v-aţi îndoit asupra misiunii care vă revine, cu tot râul întunecat pe care v-au condamnat să-l străbateţi… doar lumea din jur a pălit şi s-a ridat . Şi ceea ce mi se pare cel mai tulburător, este că pe acest obraz îmbătrânit , marcat de-un rictus , ca de-o tăietură de lamă, n-a mai curs demult , demult, o lacrimă adevărată şi nici nu ştiu cât timp va trebui să mai treacă până ca bobul cel cu gust sărat să înveţe a se închega din nou…

    Aşa cum am spus şi altădată, memoria e singura armă ce ne-a mai rămas.

  9. Şerban Iliescu, cel a cărui voce mi-a fost familiară atâţia ani, slujind cu dragoste şi răbdare limba română, aşa cum, altădată, a făcut George Pruteanu, ne-a părăsit ieri. Tot ieri i-am văzut pentru prima oară chipul şi mi-am dat seama, cu durere , că atâţia ani a fost pentru mine doar o voce la radio, nu şi un chip.

    Iată-l pe Şerban Iliescu , înveşmântat în câteva cuvinte, în propriile sale cuvinte, ca-ntr-un giulgiu: „…Ne apucăm să zicem sus şi tare că limba noastră e foarte uşoară, începând chiar cu faptul că scriem cum vorbim. Partea proastă este că persoanele cu care discutăm nu ne cunosc limba şi iau de bună prezentarea. Pentru ca apoi să se lovească de incredibile dificultăţi….”

    Îmi va lipsi mult. Aşa cum îmi lipseşte şi George Pruteanu.

  10. A da. In Republica DNA sedafa de la DNA a controlat oaraklmentu la banii alocati ptr DNA!!!

    Deci , ubntr0o tara europeanea ar fi cam asa:
    Parlamentul controleaza guvernul si cadn nu ii convine ceva da de pamant cu el
    Primul Ministru controleaza ministrii si cadn nu=i convine de unu il demite.
    Ministrul Justitietei controleaza (macar adtiv ) Justitia. Adica in primul radn aloca banii … si se mai ratoieste la Procuroru General (sau cum i-o zice functiei). Unoeri scoate propcuroru general dinn functie (ptr motive rezonabile)
    Porocuroru General exercita un ciontril ierhic asupra parchetului inlcu a directiilor din parchet .
    Seful unei Directii din Parchet dintai se adreseaza ierhic procuorurlui gbneral, asta ministruluio justitiei si de abia acu se poa merge mai sus …

    Asta fiindca Porcuratura este compusa din functionari . Adica unii care mamanmca din buget.
    Si buigetul este ontocmit ca prioietc de Givern (reponsabil politic) si aporbat de Paralament .. care paralement este expresia vointei alegatorilor.
    Si asta se cheama dimacratie.

    Da la noi ….

    Un functinar , nici macar cel mai inalt in rang ….

    Si cica suntem contra .. ce?A biroxratiei?

    Ete scartz BIROCRATIA dedeice, BIROCRATIA controleaza politica ca cica asa zis-a Montescoiu …

    Ca orice ati zice si porcuroru este un birocrat!!!

  11. Din pacate vom fi vaduviti de prezenta domnului Titus Filipas care semna ca blogideologic
    Cu catvea zile in urma domnul Filipas a parasit aceasta lume . Joi.

    Incercand sa gasesc „urma” lui blogideologic am descoperit cu surprindere ca il „intalnisem” deja din 1984 … retinand povestea insa nu si numele autorului.
    In memoria domniei sale pun linkul care o scriere care cred ca ne dezvaluie cel mai bine cine a fost omul din spatele Blogului Ideologic :
    http://fansfro.blogspot.ro/2013/12/sufletul-pavezei-titus-filipas-almanah.html

    http://2.bp.blogspot.com/-IXeWJhzIqpM/Uq9gDVWdeLI/AAAAAAAAAlU/Bxb2T8Jy4zg/s320/Titus+Filipas+Nou.JPG
    R.I.P.

  12. Pentru profesorul Titus Filipas

    „To See a World…”

    (Fragments from „Auguries of Innocence” – W. Blake)

    To see a World in a Grain of Sand
    And a Heaven in a Wild Flower,
    Hold Infinity in the palm of your hand
    And Eternity in an hour.

    A Robin Redbreast in a Cage
    Puts all Heaven in a Rage.
    A dove house fill’d with doves and pigeons
    Shudders Hell thro’ all its regions.
    A Dog starv’d at his Master’s Gate
    Predicts the ruin of the State.
    A Horse misus’d upon the Road
    Calls to Heaven for Human blood.
    Each outcry of the hunted Hare
    A fiber from the Brain does tear.

    He who shall train the Horse to War
    Shall never pass the Polar Bar.
    The Beggar’s Dog and Widow’s Cat,
    Feed them and thou wilt grow fat.
    The Gnat that sings his Summer song
    Poison gets from Slander’s tongue.
    The poison of the Snake and Newt
    Is the sweat of Envy’s Foot.

    A truth that’s told with bad intent
    Beats all the Lies you can invent.
    It is right it should be so;
    Man was made for Joy and Woe;
    And when this we rightly know
    Thro’ the World we safely go.

    Every Night and every Morn
    Some to Misery are Born.
    Every Morn and every Night
    Some are Born to sweet delight.
    Some are Born to sweet delight,
    Some are Born to Endless Night.

Lasă un răspuns