Fundatia Europeana Titulescu – un sfert de veac de activitate

DSC_5887

 

 

 

Ieri, am sărbatorit 25 de ani de la crearea Fundatiei Europene Titulescu. Au fost prezente numeroase personalităti, intre care presedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, reprezentantul ministrului de externe, secretarul de stat Victor Micula, academicianul Bălăceanu-Stolnici, academicianul Razvan Theodorescu si ceilalti membri ai Boardului. Au fost desemnati, conform Statutului mai multi membri de onoare, intre ei academicianul Dinu C. Giurescu, academicianul Ioan Aurel Pop, profesorul Ioan Scurtu si a fost ales in Consiliu, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie. Am primit numeroase mesaje din strainătate, spre exemplu de la Jean d’Ormesson sau Robert Badinter, membri fondatori. Alătur acestei scurte note, cuvintele pe care le-am rostit in deschiderea reuniunii:

Stimate domnule  Președinte al Academiei Române,

Stimate domnule Secretar de Stat,

Stimați membri ai Consiliului,

Dragi prieteni ai Fundației Europene Titulescu,

 

În urmă cu 25 de ani, în aula Academiei Române, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea ilustrului diplomat și om politic român, Nicolae Titulescu, eminente personalități politice, diplomatice și științifice din România și Europa decideau crearea Fundației Europene Titulescu.

În alocuțiunea sa, președintele, de la acea vreme, al Academiei Române, academicianul Mihai Drăgănescu, rememora cuvintele rostite cu o jumătate de secol în urmă de Ion Petrovici, la aflarea veștii morții lui Titulescu, în exil:

”Nicolae Titulescu a fost desigur o valoare excepțională (…) O precisă conștiință a forțelor sale excepționale, necontenit verificate în comparație cu alții, l-au făcut să dorească o scenă cât mai vastă de manifestare, care nu puteau să fie nici zidurile unei camere de lucru, nici estrada unei catedre universitare și dacă se poate nici scena restrânsă a unei țări mici, oricât ar fi fost aceasta legată de inima lui de bun patriot. Împrejurările după războiul de întregire națională i-au pus la dispoziție o arenă incomparabil mai vastă: aceea a reuniunilor internaționale (…) Pe această arenă răsunătoare, unde se întruneau cu gânduri generoase și așteptări optimiste fruntași ai mai tuturor popoarelor, Titulescu, ca delegat al țării sale, a atins momente de adevărată glorie internațională.”

Nicolae Titulescu este figura marcantă a secolului XX de care Fundația a ales să-și lege destinul și în slujba valorilor căruia a decis să-și dedice întreaga activitate. Mi-aduc și acum aminte cu emoție și încerc un sentiment de nostalgie la gândul că 70 de mari personalități din întreaga Europă au înțeles și apreciat semnificația demersului nostru, acceptând să se alăture acestui proiect, ca membri fondatori. Deși trecuți – unii dintre ei – în lumea umbrelor, cronica activităților Fundației Europene Titulescu le reține numele, pentru idei generoase, proiecte inspirate, pentru vibrația și solidaritatea lor în jurul a tot ceea ce am întreprins în spiritul ideilor lui Nicolae Titulescu.

Am descoperit recent, în arhiva CNSAS, un proiect de acum 70 de ani, în același filon cu ideea noastră de celebrare a lui Titulescu. Nu am știut până acum că a existat o Asociație Nicolae Titulescu, ce a avut sediul în strada Victor Emanuel (actualmente Henri Coandă) nr. 36, asociație din care au făcut parte, între alții, Savel Rădulescu, Mihail Antoniade, Victor Slăvescu, Sergiu Nenișor, Constantin Vișoianu. Asociația avea drept scop ”studiul și concepțiilor de politică internațională ale lui Nicolae Titulescu și cercetarea problemelor de drept și politică internațională, cultivarea legăturilor de prietenie și colaborare internațională sau publicarea ”operelor meritoase”. Probabil însă că Asociația nu a putut să dureze mai mult de un an sau doi; bănuiesc că majoritatea membrilor săi au fost arestați în perioada imediat următoare.

Fundația care împlinește astăzi un sfert de secol s-a dovedit un loc de autentică vibraţie intelectuală, o prestigioasă tribună de idei şi un laborator de cercetare. Este ”o poartă în timp şi spaţiu”, prin excelenţă un loc de intersecţie: al oamenilor, al ideilor, al valorilor, al principiilor, al proiectelor. Un loc plin de viaţă, un loc care absoarbe şi oferă, la rândul său, energie vibrantă pentru toţi cei care sunt pregătiţi să o primească. Un spaţiu al uceniciei, dar şi al consacrării. Fundaţia Europeană Titulescu este spaţiul în care viziunea viitorului se naşte din substanţa trecutului.

În 1992, după cum cunoașteți, Fundația a reușit unul dintre obiectivele pe care și le-a fixat încă de la constituire – acela de a-l aduce pe Titulescu acasă, după 50 de ani de exil impus. Își odihnește somnul veșnic acolo unde i-a fost dorința, în inima României, în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, unde îl comemorăm în fiecare an, așa cum vom face și vinerea aceasta, la ora prânzului.

Am continuat să-i omagiem personalitatea, prin restituirea către posteritate a operei sale politico-diplomatice și științifice, publicând numeroase volume dedicate activității sale. Am organizat conferințe, simpozioane și mese rotunde pe teme circumscrise gândirii și viziunii titulesciene. I-am redat locul binemeritat în capitale europene, prin inaugurarea unor grupuri statuare sau efigii în țară și străinătate, la București și Brașov, dar și la Paris, Geneva, Bratislava, Haga, Strasbourg, Atena, Madrid și Bruxelles. De asemenea, Fundația a organizat expoziții și simpozioane dedicate lui Nicolae Titulescu în peste 30 de țări – cele din Statele Unite, la Washington, New York, Cleveland, Chicago, Detroit sau Las Vegas bucurându-se de un succes remarcabil. Am recuperat, din colecții particulare sau arhive publice, documente, îmbogățind tezaurul arhivistic Nicolae Titulescu cu peste 15.000 de pagini-document și sute de piese iconografice. Astfel, după cum știți, Fundația a desfășurat două programe naționale de editare a documentelor Nicolae Titulescu – Opera politico-diplomatică și Opera științifică, publicând volume care însumează aproape 6.000 de pagini și nenumărate studii și articole despre marele diplomat român. În sfârșit, am reușit recuperarea unui segment din discursul parlamentar ”Idealul creator” pronunțat de Titulescu în 1921 și înregistrat de BBC în colecția His Master’s Voice, discurs pe care l-ați putut asculta în debutul acestei sesiuni festive.

În 2002, la împlinirea a 120 de ani de la nașterea sa, era inaugurată Casa Titulescu, cea în care ne aflăm astăzi. Profit de ocazie să amintesc că, printr-o fericită coincidență, Asociația de Drept Internațional și Relații Internaționale – care își are sediul tot în această clădire – împlinește tot astăzi o jumătate de secol de existență.

Casa Titulescu a primit, în timp, vizita unor prestigioși oameni de stat – președinți, prim-miniștri, miniștri de externe. Ea găzduiește periodic, sub acoperişul său experţi, universitari, academicieni, practicieni, studenţi, doctoranzi, din toate domeniile şi asigură, astfel, spaţiul unde ideile valoroase iau naştere din confruntarea spiritelor înalte. Am creat, în 2006, Centrul de Studii Strategice, iar în 2015, Centrul de Cercetare, două structuri de dezbateri dedicate problemelor lumii contemporane, respectiv aspectelor istoriei.

În ultima perioadă, Fundația Europeană Titulescu și-a deschis semnificativ porțile către tânăra generație. Astfel, au fost organizate mai multe cursuri a căror tematică privește atât aprofundarea cunoștințelor referitoare la conjunctura internațională și principalii actori din relațiile internaționale, dar și la obiectivele politicii externe românești în epoca modernă si contemporană, sau la poziția României în noul context geopolitic al secolului XXI.

În România, există numeroase instituții de învățământ – universități, colegii naționale, școli gimnaziale – care poartă numele lui Nicolae Titulescu. Printre altele, amintesc că, în 1933, el a fost președinte de onoare al Asociației Montessori România, care îl avea ca președinte activ pe Constantin Rădulescu Motru. Intenționăm să ne adresăm acestor instituții pentru a forma o Rețea Culturală Titulescu, prin care să ducem mai departe viziunea marelui diplomat român.

Recent, am inițiat demersuri în vederea încheierii unor parteneriate cu think tank-uri internaționale, împreună cu care dorim organizarea unor proiecte comune, pe teme de actualitate.

Ne-am diversificat politica de comunicare publică, activitățile Fundației putând fi urmărite pe diverse platforme sociale. În 2013, a fost creat un nou site care include arhiva evenimentelor pe care le organizăm, începând cu 2009. Periodic, realizăm un Newsletter care mediatizează activitățile noastre și care reflectă nu doar numărul mare al evenimentelor, dar și substanța academică și științifică deosebită a acestora. Putem spune acum, la 25 de ani de la constituire, că Fundația Europeană Titulescu s-a impus definitiv, în peisajul societății civile românești, ca un forum autentic de dezbatere și reflecție.

Nu aș putea să închei fără a aminti de toți aceia care, de-a lungul ultimilor 25 de ani, au fost alături de Fundație, cu pasiune, entuziasm și devotament, în slujba idealurilor și valorilor pe care le promovăm. Un gând special îi este adresat profesorului George G. Potra, director executiv al Fundației timp de mulți ani, care ne-a părăsit de curând. Îmi amintesc cu multă emoție de discursul său de acceptare a Premiului Internațional Nicolae Titulescu pe anul 2010. Spunea cu acel prilej:

”Am mărturisit peste tot, așa cum o fac și astăzi, iubirea de Titulescu. Mă expun tuturor celor care mă plac și celor care nu mă plac. Rămân un pasionat, dar mă feresc să devin un fanatic. Iubirea mea de Titulescu lasă loc în conștiința posterității românești tuturor celor care și-au amestecat oasele la temelia păcii. Primesc Premiul Internațional Nicolae Titulescu cu bucurie, dar și cu smerenie. Mă lepăd în fața dumneavoastră de deșertăciunea care face zilnic cu ochiul fiecăruia. Primesc Premiul Internațional Nicolae Titulescu cu dorința de a-mi fi fost încredințat nu ca o Cruce pentru merit, ci ca o Crucea pentru dreaptă credință. Pentru un Om, pentru o Idee. Îmi dați acest premiu în Casa Titulescu, templu de spiritualitate românească în care întreținem flacăra îndrăznelii și speranței.”

În memoria fostului nostru coleg, George G. Potra, în semn de recunoștință și apreciere pentru tot ceea ce a făcut pentru Fundație, vă rog pe toți să păstrăm un moment de reculegere. […] Vă mulțumesc.

Îmi stăruie în minte cuvintele lui Titulescu: ”Socotelile noastre cu viitorul sunt simple. Lui îi putem spune: Aşa te-am întrezărit, aşa am înţeles să te servim. Așteptăm să te realizezi ca să vedem dacă ţi-am fost slujitori buni sau răi”. Aceasta este misiunea pe care și noi, ca și el, ne-am asumat-o în urmă cu un sfert de veac și de la care astăzi, la ceas aniversar, promitem să nu abdicăm. Rămâne în sarcina posterității să decidă dacă ne-am ținut sau nu de cuvânt.

 

 

29 de gânduri despre “Fundatia Europeana Titulescu – un sfert de veac de activitate

  1. “Idealul creator”, imi place aceasta nestemata, inspira o altitudine mereu in crestere. Am citit undeva ca niciodata nu poti fi mai presus decat gandurile tale. Omul este ceea ce gandeste, altitudinea la care poti ajunge in viata si in cariera este data de cea a gandurilor sale. Idealul este o culme, “viitorul intrezarit”, care atunci cand este creator poate aduce poporul la inaltimea sa. Privind ADIRI, sunt impresionat si ii omagiez venerabila varsta (de a carei prima jumatate am fost mai legat si am cunoscut-o mai bine). La multi ani, FET, la multi ani, ADIRI!

  2. Felicitari,…interesant evenimentul.

    Huuupsss,…Micula Secretar de Stat,…trist,…cum stiu unii sa se invarte…daca nu la post in centrala,daca nu in centrala in alt loc caldut….a avut dreptate Cristian Diaconescu…”MAE,…a fost diluat in porportie de 80% cu sinecuristi si politruci ” !

  3. De fiecare dată când constat succesul unor inițiative ale dumneavoastră – așa cum e cazul și al FET – mă încearcă sentimente contradictorii: pe de o parte admirația fără rezerve pentru valoarea lor și pentru tenacitatea cu care le puneți în lucrare (lucru foarte rar la noi, am văzut asta cu tristețe foarte frecvent), pe de altă parte o revoltă ce atinge intensitatea urii împotriva acelora care și-au făcut un scop în a vă scoate din viața publică, nemernici sterili și vicleni.Din aceștia mai ales producem moi din abundență. Vă felicit din toată inima pentru reușita FET!

  4. ..O stare de emotie indusa de contemplarea unei capodopere de Michelangelo din Muzeul Vatican, sau a unei picturi paleocrestine cu Fecioara Maria, sau de auditia Simfoniei a Treia (Eroica), sau de perceptia suferintelor unor oameni nevinovati urmarind celebrul film Schindler List, te poate duce mai sus decat suma gandurilor tale, domnule (sau doamna) Fragmentarium.
    Uneori, ne trec prin minte, fara voie, tot felul de ganduri si cand privim o fata pe strada, taman in perioada Marelui Post. Dar ne reducem doar la atat ? Ar fi foarte trist. (Z)

  5. Viitorul îşi are inevitabil rădăcinile în trecut. Reconstituind pentru generaţiile de azi şi de mâine individualitatea marcantă şi acţiunea diplomatică a celui despre care Édouard Herriot (1872/1957 – politician şi academician francez) spunea că, deşi ministru al unei ţări mici, face politică în stil mare, Fundaţia Europeană Titulescu promovează rolul României în construcţia europeană. Titulescu este creditat cu formularea ideii de „spiritualizare a frontierelor” : conceptul m-a intrigat iniţial dar, după un timp, am înţeles că în viziunea marelui nostru diplomat pacea europeană este posibilă numai pe baza comunităţii valorilor spirituale şi culturale. Nu aceasta a fost concepţia iniţială a Uniunii Europene : o asociere ce implică libera circulaţie a oamenilor, a bunurilor şi a opiniilor?

    Iar dacă autorităţile de la Bruxelles au încercat în mod aberant ( şi încă încearcă ! ) să impună o politică birocratică de nivelare ce nu ţine seama de frontierele identitare, acordul convenit pe 19 feb. – oferind Marii Britanii un statut special în cadrul celor 28 – deschide totuşi uşa către reîntoarcerea la o Europă a naţiunilor, fidelă principiului ei vital de a nu confunda, nici distruge naţionalităţile şi minorităţile – edificiu ce va rezista atât timp cât ţările membre vor acorda securităţii fiecărui stat în parte o garanţie colectivă.

    Visul lui N. Titulescu a prins viaţă ! Este datoria noastră să-l ducem mai departe.

  6. Felicitari , ca Slava Domnului aveti cu ce sa va mandriti !

    Asa activitate , „mai rar bobocule” , LA MULTI SI PRODUCTIVI ANI !

    –––––––––––––––––––––––––––––––––

    jigodia „de patriot” , ala care iubeste Romania in fiecare zi , rares bolovan , cica ieri noapte , s-a intretinut cu jigodia cu originea si sexul neclare , latrapievici, ala care uraste Romania in fiecare zi , si au facut o audienta de 0,2% .( WHAAAAAT ? )

    http://www.cotidianul.ro/rares-bogdan-hrpatapievici-02-277894/

    ALOOOO , MAMA LU’ DNA-ul , DE UNDE AU ASTIA BANI PT. FUNCTIONAREA POSTULUI ?

    –––––––––––––––––––––––––––––––––-

    BRAVO julien-dacien cioros ( alt patriot care iubeste Romanaia in fiecare zi ) , TE IUBIM , esti un dragutz si un delicat cum te gandesti tu la Tara !

    http://www.expresmagazin.ro/halucinant-vama-veche-transformata-in-tabara-pentru-refugiati/

    Pe de alta parte , daca stau si ma gandesc bine , chiar daca vin arabetii p-acolo , tabara nu poate sa arate mai rau decat dupa ce pleaca tinerii nostri frumosi si curati , dupa un weekend ” hot , stropit si afumat cu de toate ” !

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Suparati-va pe mine ( or not ) , dar vodcareasa nkvedisto-securisto-ceausista , IN SPETA FINANTARII PARTIDELOR POLITICE , ARE DREPTATE …..

    ori suntem bagabonzi cu toti , ori nu mai suntem !

    http://www.nasul.tv/monica-macovei-acuza-pnl-si-psd-cu-conturile-blocate-de-anaf-isi-fac-legi-si-se-iarta-singuri-de-datorii/

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––

    a) emil boc ( pigmeiul national , carpa lu’ flatulatu” ), audiat la DNA în dosarul retrocedărilor ilegale :

    „Nu am emoţii. Nu am nimic de ascuns” –

    zic si eu ca vecinu’ budila de la scara 2 , asa sa traiesti tu pana maine , ca nu ai nimic de ascuns !!!!

    b) Baieti , rezolvati-o p-asta , si aruncati cheile-n canal ….

    răzvan murgeanu, fost consilier de stat la Cancelaria președintelui în mandatul lui traian băsescu, a fost reținut marți noapte de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru fapte de corupție. Alături de acesta au mai fost reținuți un om de afaceri și un practician în insolvență.

  7. ” Experimentul ” ucrainean : razboi , foame , frig , sclavie si promisiuni …

    http://www.cotidianul.ro/victoria-nuland-arata-cum-o-tara-poate-deveni-stat-vasal-277929/

    ” Liberalizarea cerută de FMI şi partenerii occidentali presupune o creştere însemnată a preţului gazelor şi electricităţii pentru consumatorii casnici şi, în general, al utilităţilor. Aceasta în condiţiile în care în ultimul an preţul gazului a crescut cu 553%, al electricităţii cu 133% şi al apei cu 176%. Aceasta într-o ţară în care inflaţia în 2015 a depăşit 46%. Salariul minim pe economie în ţara vecina este de 48 de euro, analiştii spunând că doar coşul lunar care să asigure supravieţuirea este de 52 de euro. Oficiul de Statistica al Ucrainei arata ca in intervalul iunie 2014-iuni 2015, preţul uleiului a crescut cu 200%, al fructelor cu 197%, al ouălor cu 181%, al pâinii cu 175% şi al pestelui cu 171%. ”

    ” Victoria Nuland a declarat în Senatul SUA că modul în care Ucraina a reuşit să treacă peste iarna fără a importa gaze din Rusia este “un miracol”. Însă această strategie de a elimina dependenţa energetică faţa de Rusia presupune renunţarea la multe ramuri industriale, o deindustrializare a ţării care va duce la creşterea somajului şi la sărăcirea unor categorii largi ale populaţiei. Criticii programului dur de reforme arată că EXPERIMENTUL ucrainean poate fi periculos – niciodată o asemenea terapie de şoc nu a fost aplicată într-o ţară cu un grad atat de mare al urbanizării ca Ucraina. „

  8. @ Felicitari si tie, Zev, pt ca refuzi sa pricepi si cele mai evidente adevaruri! Doar ca, atentie! eu nu le propag ci doar le observ… Daca te deranjeaza, te deranjeaza ele, nu eu!

    Ai omis Dacia, am avut una bleu de noua, pt export in Canada, reparam mereu la ea din greu… Pana la urma am vandut-o si am cumparat luni, in saptamana revolutiei, un Oltcit direct de la fabrica, eram pe trenul de Craiova cu doua canistre de benzina fara sa stiu ca la Timisoara incepuse circul si ca trenul era plin de militieni calare pe caini… N-am avut probleme, am luat-o si mi s-a oprit de doua ori in drum pana la Bucuresti, probleme electrice, noroc ca nu mi-am ascultat tatal sa ma fac medic veterinar… De ce mama naibii nu le exportau pe toate, sa scapam de ele???

    PS cred ca prin pod mai gasesc vreo perdea veche d-aia, mondiala, daca prezinta interes nostalgic spune-mi… Nu am molii!

  9. Mulți ani cu activități care să sensibilizeze conștiința și mândria națională,
    în spiritul lui N.Titulescu:”Sentimentul naţional este acela care asigură existenţa popoarelor” și a principiului: ” Societăţile nu se guvernează bine decât dacă se suprapun două forţe: inteligenţa şi puterea”! Acum nu avem la guvernare nici inteligență, nici putere, ci doar teroare mascată de așa-zisă luptă anticorupție.
    Earnest

  10. Îi doresc sănătate colegului și prietenului nostru Titus Filipaș , un senior al acestui ”jurnal comun”. Eu l-am găsit în arhiva blogului din aprilie 2008, dar poate era mai demult… La început, pentru că era ”în casă” atunci când am intrat eu, mi s-a părut că trebuie să fi fost dintotdeauna acolo…

  11. Felicitari pentru acad. Ioan Aurel Pop, sper, “viitoarea Academie Romana”. Oricum, cel putin pentru mine, el si acum este “Academia Romana”. Impresionat sunt si ca l-ati evocat pe acad. Mihai Draganescu, cel care, in opinia mea, “a salvat” Academia Romana, desi in materie de “salvari”, pareau a avea altii exclusivitate dupa 1990 ( aici, o extraordinara “consonanta” intre el si ei…). Felicitari si pentru ceilalti, pe care i-ati apropiat de “marea scoala a epuizarii pentru destinul national” ( ma refer, in extensia simbolica a expresiei, la “epuizarea divina” din prefata la “Iona” de Marin Sorescu )

    Exceptionala ideea cu Reteaua Culturala Titulescu. Pornisem odata pe un drum asemanator, cu “haltele” : Arnold Toynbee ( 2007 ), Vasile Conta ( 2008 ), Lucian Blaga ( 2009 ), CR Motru ( 2010 ), Constantin Noica ( 2011), Mihail Manoilescu ( 2012 ), Nicholas Georgescu Roegen (2013 ). Imi lipsea insa un element integrator, romanesc. L-am gasit in “gara” construita de regretatul George G. Potra ( Dumnezeu sa-I odihneasca in “dreapta-i credinta” ! ) : INTALNIREA DINTRE NICOLAE TITULESCU SI CONSTANTIN BRANCUSI !

  12. MOTTO: ”Socotelile noastre cu viitorul sunt simple. Lui îi putem spune: Aşa te-am întrezărit, aşa am înţeles să te servim. Așteptăm să te realizezi ca să vedem dacă ţi-am fost slujitori buni sau răi”. ”Aceasta este misiunea pe care și noi, ca și el, ne-am asumat-o în urmă cu un sfert de veac și de la care astăzi, la ceas aniversar, promitem să nu abdicăm. Rămâne în sarcina posterității să decidă dacă ne-am ținut sau nu de cuvânt”.
    ……………………………………………………………………………………………………

    04.12.2013 ziare.com:…”La o zi după ce s-a prezentat în fața judecătorilor alături de soția sa, în dosarul Zambaccian, Adrian Năstase a mers la Bruxelles pentru a dezveli un bust al lui Nicolae Titulescu în Parlamentul European… Adrian Năstase a ținut și un discurs, în calitate de președinte al Fundației Nicolae Titulescu, cea care a donat Parlamentului European bustul fostului diplomat român”….
    …și Cristian Preda , europarlamentar român, la aceeași dată, pe FB: „M-am gândit să merg, pentru a onora un român, deși în această dimineață văzusem ca Drăgușin își trecuse în fișa biografică realizarea unui grup statuar pentru o colecție privată din Cornu. Hm!, mi-am zis, oare sunt mulți locuitori din Cornu care comandă statui? Când ajung la ceremonie, cine credeți că trona peste o armată de pesediști? Adrian Năstase! Am plecat imediat. Nu am resimțit până acum dispreț mai mare pentru patria din care vin!”
    Întrebare: Preda Cristian , CE AI FĂCUT TU VREODATĂ, CU BUNĂTATE ȘI DRAGOSTE, PENTRU PATRIA TA FAȚĂ DE CARE AI RESIMȚIT UN ASEMENEA DISPREȚ PASAGER ÎN 2013?

    12.04.2014, agerpres : ” …Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, unic în peisajul cultural al României și al patrulea muzeu de acest gen din Europa…a luat ființă în 2003, prin donația familiei Daniela și Adrian Năstase care au oferit toate exponatele de valoare ce alcătuiesc muzeul, cărora li s-au adăugat după anul 2007 și colecții de carte veche… Muzeul a fost inaugurat la 4 aprilie 2003…”
    …și Vladimir Timăneanu, în 21.12. 2015, contributors.ro :”… Să te bați cu pumnul în piept cu marile tale donații culturale înseamnă să ne crezi pe toți mancurtizați. De unde banii, domnule Năstase? De la faimoasa mătușă Tamara, cea din strada Teodosie Rudeanu, personaj de basm politic și de circ mediatic?”
    Întrebare: Tismăneanu Vladimir, TU CE ANUME AI DONAT ROMÂNIEI, ÎN VIAȚA TA ?

    29.10.2004 Adrian Năstase, discurs la deschiderea Muzeului de Artă Contemporană: ”…Dragi prieteni, doamnelor şi domnilor, sunt deosebit de emoţionat pentru că acum, după mai mulţi ani de eforturi, de dispute, de încercări, reuşim să inaugurăm Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
    Aş spune că astăzi se întâmplă două lucruri importante care marchează legătura României cu lumea valorilor europene: pe de o parte, la Roma, delegaţia română condusă de preşedintele Iliescu participă la semnarea Tratatului Constituţional al Adunării Europei, iar pe de altă parte, aici, la Bucureşti, noi deschidem această fereastră spre lumea artei europene, prin Muzeul de Artă Contemporană…”
    … și Dan Perjovschi , 16.01.2005 : ”…guvernul român a deturnat arta contemporană…nu vreau să par un fel de moș ofticos, undeva pe margine, comentând aiurea. Eu aplic o critică instituțională. Așa ceva lipsește în România, pentru că, din păcate în țara noastră dragă, a critica puterea nu e ceva foarte plăcut… Muzeu așa cum este el, eu nu îi văd un mare viitor, el este dependent total de Ministerul Culturii din România și de puterea politică. Vezi tu, omul care l-a inaugurat nu mai este atât de mare și puternic cum era, și dacă se tot schimbă așa, vin alții cu alte idei. Spațiul a fost inaugurat înainte de alegerile generale cu onor candidatul Adrian Năstase, care a și tras speechu de început. Lumea nu trebuie să uite asta” ca apoi, pe 29 iunie 2015 să revină cu precizări: ”…boicotez Muzeul Naţional de Artă Contemporană, înfiinţat politic de Adrian Năstase în campanie electorală…”
    Întrebare: Perjovschi Dan, PENTRU CE RAȚIUNI TREBUIE BOICOTAT UN MUZEU ÎN ”ROMÂNIA CURATĂ” DIN CARE FACI PARTE?
    ……………………………………………………………………………..

    Acesta e războiul , în doar câteva exemple… Posteritatea- deși nici dânsa nu mai e ce-a fost odată- poate va avea capriciul de a da un răspuns pertinent cu privire la cel care a construit cu răbdare și dragoste spre deosebire de cel care n-a cunoscut nici dragostea și nici răbdarea. Reparațiile posterității par însă, de la o vreme, mai curând ironice.

  13. Potrivit unui mesaj prin internet, dl David Osborne anunta ca a depus un proiect de buget al Marii Britanii potrivit caruia cetatenii britanici vor beneficia de semnificative reduceri de taxe. Astfel, pragul personal de taxare va creste la 11500 de lire sterline, in timp ce 600000 de firme mici vor fi scutite de taxe, iar nivelul de taxare va fi scazut pentru alte 250000 de firme. Taxele pentru combustibilul auto folosit de firmele mici a fost inghetat, astfel incat o mica afacere care utilizeaza un VAN va economisi intr-un an 270 de lire sterline. Scolile vor primi fonduri mai mari, iar industria de bauturi racoritoare va diminua cantitatile de zahar din bauturi, pentru a combate obezitatea tinerilor.

  14. Doru Coarna
    martie 16, 2016 la 5:07 pm

    Am omis altceva, dar m-am gandit ca va amintiti si voi.
    In fine, reproduc acum:
    ,,Electroputere Craiova a fost ridicată pe data de 1 septembrie 1949, iar primele transformatoare de forţă au fost realizate în concepţie proprie începând cu anul 1951. „Primul transformator de 440MVA a fost construit în 1987 pentru Centrala Nucleară Cernavodă, cel mai mare transformator livrat în România.Uzina din Bănie a produs în perioada 1949-1960 locomotive electrice de mină şi de tramvaie, iar din 1960 s-a trecut la fabricaţia de Locomotive Diesel Electrice Fabrica din Craiova a fost una dintre cele mai mari din Oltenia. Era cunoscută peste hotare pentru locomotivele şi echipamentele realizate, exportate in numeroase tari. Peste 12.000 de salariaţi lucrau înainte de 1989 la Electroputere Craiova.”

    ,,La sfîrşitul anului 1969, Electroputere a realizat 150 de locomotive Diesel-electrice şi electrice pe an. În perioada 1966-1970 au fost făcut investiţii la uzina din Craiova în valoare de 450 de milioane de lei. Până în anul 1989 au fost construite peste 1.400 de locomotive Diesel-electrice şi aproape 1.000 de locomotive electrice.”

    ps
    ,,Electroputere Craiova a fost scoasă la vânzare, iar în anul 2007 a fost cumpărată de grupul Al Arrab din Arabia Saudită. Omul de sfaceri Fatih Taher a promis în urmă cu 8 ani că este gata să investească sume mari de bani în uzina din Bănie, însă a vândut uzina etalon din perioada comunistă pe bucuăţi. Acum fabrica, există ca mall.”

    COMENTEZ: Ti-ar globalismul si capitalismul de ras sa-ti fie, coane Coarna…. (Z)

  15. ZeV ai uitat un citata :
    Guvernatorul regiunii Odessa, fostul preşedinte georgian Mihail Saakşvili, a declarat în 2015 că Ucraina va trebui să îndure 20 de ani de nivel de trai precar până să revină la situaţia economică anterioară Maidanului. si au facut Mai9danul pen ca dporeau sa tyraiosca mai bine !!!!

  16. Din comentarii aflu de necazul d-lui Filipaș.
    Chiar dacă nu e printre preferații mei, îi doresc să-i revină zilele bune.

Lasă un răspuns