Ne-a parasit Iolanda Balas

FullSizeRender copy 5.jpg

foto_1589_0.jpg

Ne-a parasit Iolanda Balas. A sarit direct in eternitate. Am luat din biblioteca si am rasfoit cartea lui Tiberiu Stama, „Iolanda Balas. Fascinatia unei legende”. O carte din 2002, cu o frumoasa dedicatie pentru mine din partea marii noastre sportive.

Rememorez acum vizitele din 2003 si 2004 la „Arcul Federatiilor”, stadionul din apropierea FRA. Unele dintre proiecte le-am pornit atunci. Intalniri cu Doina Melinte, Viorica Viscopoleanu, Gabriela Szabo. Cândva, am plantat si un copac in acea oază verde a Bucurestiului. La prezidentialele din 2004 a fost pe lista mea de sustinători. Am pastrat  legatura si dupa 2004. Ma invita, din cand in cand, la sediul Federatiei de atletism, de la Arcul de Triumf. Imi trimitea revista federatiei. Era mandra de proiectele pe care le realizase. Nu doar de performantele sportive. M-au impresionat delicatetea, demnitatea, modestia unei persoane care te domina, inclusiv cu prezenta fizica.

A plecat in liniste, lasand in urma regrete si tristete.

Dumnezeu sa o odihneasca!

49 de gânduri despre “Ne-a parasit Iolanda Balas

  1. Am auzit prima dată numele ei cu prilejul unei olimpiade desfășurate în Australia, pe vremea când nu exista tv și ascultam la radio relatarea desfășurării competițiilor. Am fost și eu entuziasmată de performanța ei și nici ulterior n-a dezamăgit admirația atâtor iubitori ai atletismului. A iubit cu adevărat sportul și i s-a dedicat cu abnegație și după ce nu l-a mai practicat. Un om cu adevărat deosebit. Odihnească-se-n pace!

  2. ce neam de ghiolbani suntem , ii decoram pe cei mai buni dintre noi , care au adus Tara pe podiumul international cel mai inalt ( din toate domeniile vietii ), NUMAI DUPA CE-SI DAU DUHUL !

    Dumnezeu s-o ierte !

  3. Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în pace! În copilăria mea, îmi cumpăram vederi cu Iolanda Balaș, pe care le puneam într-un album al personalităților românești. Nu știu dacă astăzi elevii se mai mândresc cu cei care au dus numele României dincolo de frontiere.Generațpa mea o făcea.

  4. Îmi amintesc de un interviu dat de Iolanda Balaş în noiembrie 2005 în care regreta că nu a putut câştiga medalia olimpică ( Roma 1960 ) şi pentru Ungaria – ambii părinţi erau de origine maghiară, şi nu i s-a permis în 1947 să emigreze – dar speră că alături de români, ungurii sunt deasemenea mândri de ea. Asemenea cuvinte, venite din partea unei mari atlete mondiale, încapsulează într-un fel idealul european : o comunitate de idei şi de sentimente.

    Odihnescă în pace !

  5. Din nou, Băsescu…

    T. Băsescu nu a fost şi nu a devenit peste noapte ideolog sau politician vizionar, cu atât mai puţin luptător pentru libertate : el este doar un manipulator pragmatic. În perioada cât s-a aflat la conducerea statului, întărirea instituţiilor represive şi de control a avut drept scop eliminarea adversarilor. Acum, a reintrat în viaţa politică şi încearcă să strângă în jurul partidului său – raliat la populiştii europeni, cel mai puternic partid pan-european – toate forţele de dreapta din România. Tentativa este în bună măsură temerară deoarece Băsescu nu pare să se mai bucure de sprijin extern altfel decât personal, printr-un fel de pălărie de protecţie ce-i conferă imunitate în faţa justiţiei. A reuşit totuşi să salte în sondaje de la 5% la 10-12%, atrăgând foşti pedelişti nemulţumiţi de haosul din actualul PNL, sau pur şi simplu santajând, cum se întâmplă actualmente la Cluj, unde Mişcarea Populară susţine un candidat propriu la primărie pentru a face presiuni asupra lui Boc şi organizaţiei sale de a i se alătura. Numai că actualii aliaţi şi simpatizanţi ai lui Băsescu sunt în bună măsură afacerişti, aproape toţi cu dosare penale, ceea ce explică ieşirile publice intempestive în sprijinul drepturilor omului.

    Deşi şansele lui Băsescu de a ajunge din nou în fruntea dreptei sunt minime, nu trebuie uitate nici manevrele cinice, nici agresivitatea ce i-au adus în 2004 victoria în faţa unui contra-candidat care – deşi silit să rămână constant în defensivă şi să-şi calibreze activitatea în funcţie de o mass-media ostilă, controlată de alianţa DA – a încercat tot timpul să respecte regulile de «fair play». Reflectând la cele întâmplate atunci, putem afirma – parafrazându-l pe Talleyrand – că a fi gentleman în mijlocul unor tâlhari este mai rău decât o crimă ( era vorba de asasinarea ducelui d’Enghien în 1804 din ordinul lui Napoleon Bonaparte – Talleyrand, «Mémoires», Ed. Calmann Levy, 1891, p.1334-1349 ), este o gravă greşeală politică.

    Gândindu-ne la viitor însă, se impune concluzia că în epoca modernă, mass-media este indisolubil legată de victoria în alegeri aşa că, pentru a avea şanse, PSD trebuie să-şi creeze obligatoriu un tronson media simpatizant al stângii.

  6. O mare atleta, poate cea mai mare atleta pe care a avut-o tara. A avut norocul sa fie in activitatea sportiva intr-o perioada in care nu se castiga asa de mult din sport, insa dragostea publicului era cu totul deosebita. Dumnezeu sa o odihneasca! Am siguranta ca, atunci cand vom pasi pe taramul celalalt, vom gasi acolo intreceri sportive de mare calitate.

  7. Vad ca si dl. Ciolos sprijina renuntarea la MCV. Cred ca e foarte bine pentru ca romaniii sa se trezeasca, toate partidele fie ele de stinga sau de dreapta, si sa aibe pozitie comuna pentru binele tarii.

    Mult mai tirziu ne trezim si noi in raport cu Ungaria si Polonia. Noi intelegem sa fim buni europeni, adica in raporturi de vasalitate. Suntem buni „parteneri strategici”, dar noi raminem cu partea de iubire cu Licuriciul, el ramine cu interesele sale realizate. Nu, trebuie spus „NU!” UE, SUA si cercurilor imperialiste, atunci cind interesele Romaniei sunt afectate.

    Parerea mea este ca doamna Kovesi ar trebui sa alega sa nu mai candideze. A facut lucruri bune, si mai putin bune, dar la vremuri noi, oameni noi. Doamna Kovesi poate sa primeasca un alt post, si sa ajute Romania altfel.

  8. Coruptia incepe cu coruptia morala. Daca guvernantii si politicienii Romaniei pot trai intr-o tara cu atitia saraci, cu atita suferinta, fara ca sa vrtea si sa poata sa indrepte lucrurile, atunci ei sunt corupti morali.

    Chiar asa se intimpla. Ministra Muncii declara cu nonsalanta ca cei din zonele sarace nu prea au chef de munca. Ministra Economiei ne spune calm ca saracii tarii trebuie sa se descurce cu doi bani, ca si saracii din favelele Braziliei. In acest timp Ministra Justitiei, se ocupa cu lobbyul pentru prietena Macovei, pentru ca aceasta si artidul sau de buzunar sa poata sa intre in Parlament. Infectia e mare, si ramine sus, la butoane! Acest guvern este o clona Basista!

    Era mai bine in comunism? Ce este cu acest capitalism care ni se baga pe git de toti imbuibatii lumii? Asta este lucrare diavoleasca, care produce atit suferinta. S-a dat liber la furat, la exploatat, si azi citiva slujitori ai Diavolului duc lumea toata intr-o mare suferinta umana. Este din ce in ce mai rau pentru majoritatea din tarile „libere”. Nu ne da Domnul putina minte, si mai ales inima?

  9. Problema domnului Ciolos pare sa fie ca nu are controlul asupra ministrilor sai. Porbabil nu ii cunoaste bine. Dar ar fi trebuit sa ii schimbe cind au debitat prostiile alea.

    Am inteles ca prioritatea pentru doamna Kovesi la DNA este inca coruptia la inalt nivel si recuperarea banilor furati. OK, foarte bine, dar despre ce nivel discutam? Doar cel politic? De ce se face DNA ca nu vede marii corupti si de la alte nivele? Cum a ajuns centrul Timisoarei in proprietatea unor mafii tiganesti? Si multe altele, care se vad, nu e nevoie sa le listez eu. Mafia aia s-a dezvoltat tocmai pentru ca statul le-a permis, si nici un ANAF nu a cutezat sa intre peste ei. De ce? Pentru ca acolo au lucrat multi coruptibili, si multi dezinteresati de binele tarii. Toti banii furati sunt bani luati de la gurile saracilor. Daca se doreste recuperarea acestor bani, trebuie procedat rapid si cercetate fluxurile de bani transferati in banci straine. Romania trebuie sa lucreaza la acest tip de fraude, pentru ca sunt sigur ca s-au scos sume imense din Romania si duse departe de ochii adormiti al functionarilor statului.

    Apoi, ce taxe platesc marile corporatii in Romania? Stim, mici. Dar s-a respectat legea? Sau avem exemple de transferuri de bani in afara Romaniei, pentru a se evita plata taxelor ? Asta fac marile corporatii peste tot, de ce ar ocoli ei Romania? Cine controleaza capitalul strain in Romania?

    In loc sa procedam pentru interesul national, noua ne e frica ca cica ne-ar pleca investitorii, si vai si amar. Aia seriosi nu pleaca. Sa plece toti ceilalti hoti, nu inainte sa incaseze niste amenzi usturatoare. Ati vazut ce ii asteapta pe cei de la VW in SUA si alte tari? Fara mila.

    Ne trezim foarte greu din somnul ratiunii. Capitalismul necontrolat asta produce: stat incapabil, mic, si mari corupti care fura cu legea in mina, sau fara. Si Romania asa pare ca este inca, desi sunt mici semnale ca se trezesc cei de la virf.

  10. Romania e parte a unui sistem in deriva: cel capitalist-corporatist-globalizant, care a dictat timp de decenii ca sa sa faca un profit imens, pe umerii celor saraci, ca romanii. Iar acolo unde nu auveau interes, in zonele sarace, au lasat statul sa isi ocupe timpul, dar acesta, dominat de neo-cons, i-au lasat pe oameni de izbeliste: fie sa plece in strainatate fie sa crape. „Sistemul Basescu” cu asta s-a ocupat 10 ani, iar azi se vad marile gauri, atit din bugetul statului, de unde s-au furat cu japca miliarde de slugile basiste, cit si in majoritatea zonelor rurale, unde saracia si lipsa infrastructurii si a sperantei te duce cu gindul ca Romania aceasta inca traieste in secolul XVIII.

    Se spune ca Basescu a fost destept la furat. Dar a fost prea lacom de putere ca sa se gindeasca ca e nevoie de supape in societate, care sa preia presiunile. Inca aceste presiuni cresc in Romania, si tevile pot exploda. Mai ales cind nu mai exista speranta, sau perceptia asta e. Miscarile de strada care au scos de la putere Guvernul Ponta a pus in loc un Guvern foarte slab ca performanta. Sistemul lasat de Basescu nu e demantelat rapid, si inca se vad cum zoaiele incearca la greu sa improaste cu noroi si sa discrediteze Presedintele ales. Eu zic ca daca Iohannis nu il ia la trinta, sistemul il va infringe.

    Partidele si clasa politica e vazuta foarte prost, si din cauza ca stau cu capul in nisip de frica lui Kovesi si a DNA.

    Si atunci oamenii ce solutii si sperante mai au in „democratie”, cind se vad furati si insultati de cei pusi acolo sa le apere interesele in mod continuu?

    Ponta a inceput niste lucruri bune, pe care strada le-a intrerupt. PSD pare ca nu mai exista. PNL se lupta inca sa asimileze extraterestrul PDL, scula lui Basescu. Vezi declaratiile lui Predoiu ca el ar nu s-ar opune unor aliante cu Basescu, fapt ce a grabit-o pe doamna Gheorghiu sa faca ceva „damage control”. Predoiu, omul preferat al PNL pina nu demult! O fi facut omul icter cind Iohannis a vrut guvern tehnocrat.

    Parerea mea e ca va cistiga lupta politica interna acea formatiune care va incerca sa scoata Romania din lanturile colonizatorilor, si care va avea un program concret de repatriere si recuperare a banilor furati. Nu e suficient sa ii bagi in inchisoare pe hoti, ca sa se reintoarca la viata lor de huzur dupa citiva ani. Apoi trebuie insuflata putina incredere celor cinstiti politicieni si birocrati, sa scoata capul din nisip si sa se ocupe de tara si mai ales, de romani. Politicienii aia sunt acolo sa rezolve problemele romanilor in primul rind. Si as incepe cu cei saraci, care sunt cei mai multi, si acolo la talpa tarii, acolo e de fapt tara.

  11. T-Rex

    Chestia cu recuperarea banilor a cam devenit un cliseu, un simplu exercitiu de imagine al Codrutzei.
    Stiti ce as face eu ? As decreta amnistie fiscala si imunitate penala, timp de 20 de ani, pentru toti cei care au furat, cu o singura conditie: 90% din banii depusi in conturi straine sa fie investiti in autostrazi si cale ferata. Castiga toata lumea astfel. (Z)

  12. Fragmentarium

    Bun exemplul cu bucata de marmura…dar depinde cine o prelucreaza.
    Daca sculptorul este mediocru, rezultatul final va fi tot o forma rece si impersonala ce poate sugera orice si nimic, ca si bucata bruta initiala.
    Dar daca maestrul este Pygmalion, atunci se schimba totul radical. Cu siguranta un astfel de geniu, va stii sa o ,,elibereze” pe Galateea, claustrata in bucata de marmura timp de mii de ani.
    De fapt, se spune ca orice piatra ascunde o capodopera, care asteapta sa vada lumina zilei. Singura problema consta in a indeparta exact partile inutile din blocul brut. Ce este in interior, nu este doar o forma, ci, un …fond cat se poate de fascinant. (Z)

  13. Despre Prima Doamnă a atletismului românesc îmi amintesc că am asistat, pe fostul „Republicii”, la momentul stabilirii unui record mondial. Eram copil și când crainicul stadionului a cerut liniște mi-am ținut și respirația.
    Am reținut acest moment, dar, din păcate, am reținut și că, câțiva ani mai târziu, neculai constantin munteanu, de la microfonul Europa Liberă, a lansat un atac murdar la marea campioană! Oricât de mari ar fi fost presiunile administrației postului, pentru a se difuza știri rele despre România, nu cred că se cereau atacuri la persoane publice fără poziții politice. Ei bine, n.c.m. a găsit de cuviință să spună că Iolanda Balaș ar fi hermafrodită și autoritățile din țară știu asta, dar se folosesc de ea pentru propagandă! Ba chiar și că bătea recordurile cm. cu cm. pentru a încasa mai multe prime.
    N-am auzit ca individul, revenit în țară după 1989, să-și fi cerut vreodată scuze.
    Dumnezeu să o odihnească!

  14. Regrete.
    Nu ca as fi mare fan al sportului … insa Iolanda Balas este o .. scuzati , amintire din copilarie . Un nume cu care ne mandream … Piate ne mandream prosteste insa … cum am zis o amintire din copilarie. Adcica ceva ce nu se poa cuantifica .

    Si ca o observatie – ar fi fost frumos ca decoratia sa ii fi fots inmanta cu cateva zile mai devreme , Si daca Excursius era ocupat cu o semivacanta, daca Julien nu avea timp poa.mininstra de la sport si-ar fu putut rupe o ora din program … Ca oriucm avem o groaza de bagatiri de si in seamna, de ascultaori samd asa ca nu cred ca ar fi fost imposbil …

  15. serbanfl
    martie 14, 2016 la 10:25 am

    Chiar asa a spus neculai constantin munteanu ? Sincer, n-am stiut. Daca este adevarat, ii transmit: ,,Jeg fascist, sa-ti fie rusine ! ”
    Si mie imi este rusine ca m-am lasat manipulat, intr-o anume perioada, de aceasta oficina de propaganda anti-romaneasca numita aiuritor,,Europa Libera”.

  16. Doru Coarna
    martie 13, 2016 la 5:27 pm

    Romanii au urcat o treapta evolutiva, in 1989 ? Ha ha ha…chiar esti nostim, amice. (Z)
    Romanii nu si-au pus niciun moment problema inlocuirii socialismului cu capitalismul. Ei si-au dorit sa plece Ceausescu, pentru ca ei sa primeasca libertate absoluta (inclusiv cea de a umbla brambura prin Europa), bani, locuri de munca, parti sociale si proprietati. Inclusiv fragmente din sistemul de irigatii, bucati din patrimoniul CAP-urilor, unelte , scule, rulmenti, etc – pe care le-au vandut la turci pentru a cumpara celebrele geci din petice si pungi pline ochi cu bijuterii din aur. Cam asa a inceput micul capitalism dambovitean.
    De fapt, in primul an, am asistat la un fel de ravansa muncitoreasca care a inlocuit directori, activisti cu alti activisti, etc, stimulata si de tot felul de neispraviti frustrati (multi cu antecedente penale) care si-au atasat imediat banderole la brate pentru a intra nestingheriti in sedii de institutii si a demola/a sparge tot ce vedeau cu ochii.
    Multi din asazisii ,,revolutionari” traiesc si acum din subventiile statului, ei nemuncind niciodata serios in toata viata lor.
    In rest, bineinteles ca serviciile, de ieri si de azi, din interior si exterior, au finalizat procesul. (Z)
    In Franta anilor 1789-1799, sau in Rusia tarista, cum crezi ca s-au desfasurat revolutiile ? Niciodata revolutiile nu au fost infaptuite de mase. Masele au fost intodeauna..mase de manevra ale unor grupuri de interese, mai mult, sau mai putin, legitime. (Z)
    ps
    Daca d-ta iti imaginezi ca administratia se va reforma cu microfonul SRI in c….si cu pistolul DNA la ceafa, iti faci mari iluzii.
    Daca d-ta crezi ca delatiunea si interceptarea salveaza Romania, inseamna ca nici nu ai trait inca.
    Vom intra in blocaj, din care vom iesi abia dupa ce strada chiar va conta, prin numarul semnificativ al celor nemultumiti. Lupta anticoruptie nu da de mancare nimanui, cu exceptia procurorilor si securistilor implicati.
    Din istorie stim ca teroarea gestapoista a fost sustinuta, cativa ani, de populatie. Pana cand bumerangul a intrat in functiune.
    Deocamdata ,,mancam” din otravurile de toate spetele ale vestului (produse la propriu si virtual-bancare, oengeuri, lupta anti-coruptie si ,,valori” ale corectitudinii politice n.r.), pana cand simptomele imbolnavirii natiei vor deveni insuportabile.
    Sper totusi ca cineva sa previna anarhia, pentru ca o alta tranzitie prelungita va nimici complet poporul roman.

  17. ZeV, este un castig ca ati concedat in privinta rolului formei. Dincolo de formele sculpturale exista doar piatra, dar nu fondul (interiorul) il admiram, ci infatisarea (exteriorul). Mereu trebuie sa luam in calcul si forma, si ea poate atrage realul, mai ales in cazul cuvintelor. Reamintiti-va de migala cu care v-ati potrivit cuvintele in prima scrisoare de dragoste. Sau analizati discursul diplomatic, unde forma in care se toarna un mesaj este extrem de pretioasa. Aceasta recunoastere nu presupune nici pe departe ignorarea fondului, ar fi o greseala sa nu-i dam importanta cuvenita, fapt care nu se va intampla daca vom fi de acord ca eficienta institutiilor, de exemplu, care sunt niste forme, depinde covarsitor de fondul pe care il reprezinta oamenii care le incadreaza. Ceea ce sustin, in esenta, este ca si raporturile dintre forma si fond se supun acelorasi variatii sinusoidale, pulsatile, care domina viata si universal.

  18. Codul lui Dancu: “Frica de semnatura” ne pazeste de coruptie si baroni locali!

    Vicepremierul Vasile Dincu a subliniat, duminica, necesitatea unui cod administrativ, care sa codifice cele18 legi care reglementeaza administratia locala si centrala, toate ”niste bibliorafturi imense cu mii sau sute de modificari”.

    Dosarul legislativ digital este in curs de realizare, in “incercarea de a elimina cat se poate interactiunea fizica” a cetatenilor cu administratia, iar tipul de avize va fi “simplificat la la jumatate”, a mai precizat oficialul.

    Probabil ca as fi trecut peste aceste intentii ca bune, dar o remarca a vicepremierului, ca “functionarilor le este frica sa semneze”, mi-a amintit ca si drumul spre iad este pavat cu intentii bune.

    Cum adica, de aia simplificam si dezavizam, ca sa nu le mai fie frica alesilor de semnatura?! Sa le dam mana libera la panselute si la borduri fara numar? Pai nu asta este drumul care duce catre coruptie si baroni locali?!

    Desigur, reducerea stavilelor de siguranta din calea contribuabililor si intreprinzatorilor mici si mijlocii trebuie salutata, dar cele care pot duce la marea coruptie trebuie consolidate. Daca decizia administrativa va ramane strans legata de autoritatea legii si de vointa cetateanului, niciun corupt, nici macar unul in ciorna, nu-si va mai face iluzii ca “invarteala” lui depinde de semnatura unui singur functionar, fie el chiar si presedintele.

  19. Fragmentarium
    Exact, forma (,,textura”) care infasoara armonios fondul, este demna de toata admiratia. Cred ca as putea sa o descriu matematic cu cateva integrale complexe, dar s-ar pierde toata vraja. (Z)
    Dar, atentie, repet ce am spus anterior: ce este in plus, trebuie indepartat de pe fond, indiferent daca este piatra, sau material biologic.
    Cat despre cuvinte, una este slova dintr-o scrisoare de dragoste, sau mesajul transpus lingvistic al unui diplomat de valoare si cu totul altceva limbajul de lemn al politicienilor de pretutindeni (in special, cel din campaniile electorale).
    In primul caz avea de-a face cu o forma asociata intrinsec fondului (la care, nu intotdeauna putem accede altfel decat cu imaginatia), iar in al doilea, cu o insiruire de cuvinte care nu poarta niciun mesaj semnificativ, oricat ne-am stradui sa ,,vedem” unul.
    PS
    Prima mea scrisoare de amor a fost atat de stupida, incat a urmat calea drumului critic spre primul cos de gunoi la indemana. Pana la urma, expresia redata prin globii oculari ,,bate” cuvintele si merge direct la fond. (Z)

  20. Cris

    Haideti sa va explic eu. Colegul Liviu Bejan foloseste prea multe cuvinte, de aceea nu ati inteles. (Z)
    Microsoft n-a dat mita nimanui, Microsoft este curat ca zapada si se fereste ca de dracul sa incheie contracte direct cu statele. Daca ar face-o, ar trebui sa intre la licitatii si concurenta cu alte mari firme. (Z)
    Dar procedeaza la fel ca toate celelalte mari firme care vand en gros: adica, incheie contractele cu firme private INTERMEDIARE din tarile ,,tinta” denumite DEALERI.
    DOAR DEALERII primesc discount, sa spunem, cca 10-20%.
    Mai departe, DEALERII incheie contractele cu statul folosindu-se, uneori, de cunostintele pe care le au in institutiile statului si de informatiile din ,,interior” pe care le detin. Evident, pretul contractului incheiat de dealer cu statul este CEL DE LISTA, adica, cel fara discount. Intermediarul primeste de la stat valoarea de piata a softului (100%), din care, da mai departe, la Microsoft, 80%. Restul (adica discountul convenit cu producatorul) ramane, ca profit, in buzunarul intermediarului.
    Desigur, privatul intermediar poate folosi cum vrea muschiul lui o parte din acest profit, inclusiv sub forma de spaga (pentru a determina statul sa incheie contractul cu el si nu cu alt intermediar). Dar trebuie sa fie atent, pentru ca DNA si SRI il pot (sur)prinde. In plus, el trebuie sa dea spaga din banii lui, abia apoi ii recupereaza de la stat ca parte a pretului contractului, DACA incheie efectiv acest contract. Deci, riscul este dublu. (Z)
    In final, Microsoft nu are nicio problema de natura legala/penala, decat in masura in care FBI poate dovedi ca s-a inteles in prealabil cu dealerul. (Z)

  21. @ ZeV,

    imi, si ne spui lucruri pe care le stim toti, demult!

    Dar tu cum ai vrea sa se petreaca revenirea la normalitate, prin angajamente solemne, prin omenie, prin liber consimtamant, cum ai vrea? Dar stii ce? Asa as vrea si eu, dar nu merge asa din pacate…

    In om exista o chestie de pe vremea lui Cain, aia trebuie bine supravegheata de catre societate! Si cine sa faca asta, securistii si procurorii, nu? Asta le este meseria, vocatia, etc. Daca vrei s-o faci tu, n-ai decat sa incerci…

    Faci greseala de a crede propaganda de stanga, crede-ma ca nu e cu nimic mai breaza decat cea de dreapta… In general este toxica! Si mai lasa tv-ul, in afara de accidentele de masina, acolo gasesti numai minciuni!

  22. Dumnezeu s-o ierte! Un om integru, o sportivă cum rar a avut România ( sau dacă stau să mă gândesc bine, cum n-a avut niciodată România. Nici până la ea, nici după ea!), un om deosebit; cinste a făcut țării ori de câte ori numele său a fost implicat în activități sprtive.

  23. @ZeV, ai dreptate, voi folosi mult mai putine cuvinte. Am experienta, in facultate, timp de vreo doua luni de zile, nu am vorbit decat in da sau nu.
    @Cris. Poti gasi, la locul faptei, o explicatie in mult prea multe cuvinte.

  24. Doru Coarna

    Eu ma informez de pe blog, de la colegi si, mai ales, citind articolele gazdei.
    Aici nu se discuta in termeni de stanga versus dreapta, ci, de a fi sau a nu mai fi suveran si independent.
    Sunt sigur ca si securistii si procurorii (cel putin o parte dintre ei) tot de prin aceste zone isi culeg informatiile, din simplul motiv ca tv-urile sunt mult sub standardul acestui blog si al altora similare (cate or mai fi ramas necenzurate).
    Daca nu ar fi asa, nu ti-ai pierde timpul cu noi. (Z)

  25. Uitați-vă puțin , prieteni, la această țară: e o Republică, are un președinte…dar, de fapt, nu are așa ceva… are doar un cetățean înalt, cu o căciulă, bonus, de jumătate de metru, stângaci și lipsit de darul vorbirii, căruia îi place să călătorească, trecând din avatar în avatar…să joace tenis în amplasamente exotice, să stea confortabil în mai multe case, să fie conservator până la absurd, adică să nu-și modifice cu nimic rutina de dinainte de alegerile din 2014.

    Apoi , priviți Guvernul: aflat la Palatul Victoria cu prilejul unei scurte escale, între două trenuri, grăbit, disprețuitor și diletant, conduce România spre nicăieri, dintr-o mare plictiseală existențială, fără program, fără iluzii, fără a mima măcar priceperea sau empatia…conduce România ca și cum ar vrea s-o pedepsească pentru toate…ca și cum ar spune: ”…vei vedea, țară nefericită, că DUPĂ MINE oricare guvern ți se va părea minunat …”

    Întoarceți-vă acum privirea către Parlament… da, acela din colț este Parlamentul , cățelușul smotocit și scheunător , târându-se pe burtă și lingând cu sârg pantofii ălora ce-l iau de ceafă și-l aruncă-n cușcă.

    Priviți apoi la bilanțul DNA…ați mai văzut, după 1989 așa ceva? Atâtea uniforme, atâtea monumente de moralitate și atâția parteneri de nădejde, cu zâmbetul satisfacției depline întipărit pe personajul colectiv ca o lipitoare, atâtea discursuri patriotarde și atâția premiați ai Ambasadei Americane, încolăciți în jurul unor scopuri comune, care nu sunt ale noastre, prieteni, ca șerpii în jurul lui Laocoon și al fiilor lui…Am citit destulă literatură din America Latină ca să știu cum arată reuniunea , la vârf, a adevăraților conducători ai unei țări în care președintele este un personaj de mucava, căruia i se permite, poate, chiar să-și termine mandatul, dacă nu pune întrebări și nu-și ia rolul în serios, iar Parlamentul este doar un miriapod speriat …oare ați văzut vreodată, prieteni, cum se desface în elementele componente un miriapod lovit cu papucul?

    În paranoia generală , de cine știe unde, apare, logoreică, o blondă ex-nevastă-de-fiu-de-ex-director SRI. Doamna aceasta scrie TREI denunțuri extrem de promițătoare și le plasează în ceea ce crede dânsa că ar fi colțurile triunghiului (nu exista figură geometrică mai stabilă decât triunghiul, așa a aflat de la geometrie) : la DNA , la Președinție și , alunecând pe ipotenuză, la Ambasada Americană. Oare cum o fi ales blonda noastră această a treia căsuță poștală?

    Într-una dintre zilele acestea am simțit nevoia să revăd filmul lui Costa Gavras, ”Z”, film politic din 1969 , teribil, în care aventura așa-zis democratică a unei țări mediteraneene se sfârșește cu ”salvarea” patriei , după alegerile libere care au adus la putere un regim de stânga, prin măturarea brutală a acestuia și instaurarea unei patriotice dictaturi militare. Primele interdicții hotărâte după lovitura militară au fost, spune dulce-amar Costa Gavras, următoarele:

    ”…pletele, mini-jup-ul, Sofocle, Tolstoi, Euripide, urările ruseşti de la petreceri, grevele, Aristofan, Ionesco, Sartre, Albee, Pinter, libertatea presei, sociologia, Beckett, Dostoievski, muzica modernă, muzica populară, matematicile moderne şi litera «Z» care înseamnă «El e viu » în greaca veche”…

    Pe-atunci regimurile autoritare se instaurau la vedere, fără frisoane. Astăzi, bănuiesc , mijloacele sunt ceva mai rafinate, doar au trecut, totuși, aproape cincizeci de ani …

  26. M-am interesat si am aflat ca Blogideologic se afla bolnav destul de serios, internat in spital. Sa-i uram insanatosire grabnica, sa ii tinem pumnii si sa ne rugam pentru el. Multa sanatate, Titus Filipas!

  27. Luminita Arhire

    Din pacate, miloacele sunt tot mai putin rafinate, deoarece, ,,sistemul” nu se mai teme de nimeni. Este foarte sus in sondaje, deci, ce le mai trebuie ?
    Nu-i convine cuiva ? La puscarie ! CEDO ? O gluma proasta pentru noi si foarte buna pentru ei, din moment ce (ei) rad tinandu-se cu mainile de burta. Sa nu li se vada pistolul si ciripitoarea.

  28. CCR, si mai multa putere: Instantele se vor pronunta nu in raport de probe si lege, ci de ce zice Curtea. Cui prodest?

    “Hotararile instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii Constitutionale sunt nule de drept”, propune un proiect de lege, initiat de deputatii UDMR Marton Arpad si Seres Denes, care a trecut in octombrie de Camera Deputatilor, iar marti se afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Senatului.

    Este o premiera, care, daca va trece si de Senat, va aduce si mai multa putere CCR, dar si o serie de contradictii. In prezent, CCR se pronunta pe sesizari de neconstitutionalitate ale legilor si altor acte normative, care ii sunt inaintate de partide sau cetateni.

    Curtea nu are atribute de autosesizare din oficiu si de interventie pe hotarari judecatoresti, tocmai pentru a se evita o imixtiune si un drept de veto, care ar insemna o concentrare de putere si o diminuare a independentei instantelor, ingradibile doar de legi, care prin definitia adoptarii sunt constitutionale.

    Cred ca se propune o cale pe care probe, legi si cai de atac vor putea fi ignorate, dovedindu-se in unele cazuri inutile.

    Nu mai vorbesc ca prin apasarea butonului care se propune vor putea fi pusi intre paranteze martori, avocati, procurori, judecatori.

  29. Decizia șocantă a Uniunii Europene!
    Din martie nu mai putem să ne botezăm copiii!

    Sfânta taină a botezului va fi în ilegalitate începând cu data de 1 martie, acest lucru fiind hotărât de Curtea Europeana a Drepturilor Omului!

    Decizia CEDO va fi aplicabilă din martie 2016 și a fost citată și de presa din Bulgaria. Judecătorii europeni consideră că botezul creștinesc pentru un copil care nu își poate exprima voința, în contextul multiculturalismului, îi încalcă acestuia dreptul fundamental de a alege!

    ”Botezul copiilor încalcă articolul 16 din Convenția Europeană, coroborat cu articolul 22: copiii, de fapt, nu au fost încă în măsură să înțeleagă și să își exercite voința lor liberă, și, de fapt ei nu se află într-o poziție de a accepta o credință, deoarece nu sunt conștienți de ea. Botezul este un act care ar trebui să fie ales în mod conștient și nu poate fi impus de sus de o organizație religioasă (în acest caz creștinismul), mai ales într-un moment ca acesta, când Europa se află într-un amestec veritabil de rase, culturi și religii.
    Practica acestui sacrament este contrar interesului superior al copilului, în conformitate cu prevederile art. 3 din Convenția cu privire la drepturile copilului, ratificată la 25 mai 1992. Această lege garantează libertatea personală.”

    P.S.
    Asta nu mai e UE ! Are şi-un M în faţă : Măreaţa UE ! :mrgreen: 😆 😳

  30. @ ZeV,

    asta cu suveranitatea si independenta a apus demult! Nici cand te credeai tu suveran si independent nu erai asa, depindeai de URSS care asigura paza lagarului, de pact care iti asigura securitatea, de restul tarilor socialiste care iti cumparau la schimb de fapt produsele ce nu aveau cum sa ajunga pe piata libera deoarece erau depasite, neperformante, demodate, uzate sub toate aspectele, asa ca nu erai deloc s si i… Despre telefonul rosu nici nu-ti mai amintesc… N-ai fost niciodata s si i! Ah, poate credeai asta daca-l ascultai pe cel mai iubit fiu al natiunii, dar te mintea…

    Iar acum eu asta tot incerc sa spun: procesul de globalizare este unul obiectiv, se desfasoara complet autonom si se datoreaza strict evolutiei societatii omenesti! Daca te opui e ca si cum stai pe mal la tsunami! Trebuie sa te salvezi cata vreme nu esti lider in nimic si deci indispensabil celorlalti ca sa te protejeze, cei care o pot face, evident… Pt asta trebuie sa renunti la a ventila de-alde s si i, sunt subiecte desuete! In curand vom uita si a le scrie… Acum trebuie sa mergi pe ideea grupurilor de state, de ce crezi tu ca tari puternice, foste imperii, s-au unit in UE, in Asia, in SUA? Fara asta, priveste la Africa si Orientul Mijlociu! Pana si Rusia si China au trecut la pupaturi…

    Sigur insa, este mai comoda iluzia ca va apare unul luminat care sa refaca totul pe placul fiecaruia… observi comicul?

    O tara ca a noastra, ca sa urce in trenul globalizarii, trebuie sa-si aleaga unul-doua domenii si sa performeze in acestea la nivel global! Altminteri totul va fi pierdut si destramat! Nimic personal, asa ne vor spune marii invingatori atunci… Din pacate marii nostri oameni de stat s-au ocupat cu chiverniseala, nu le-a pasat de VIITOR! Noroc ca gazda ne-a obtinut cate un loc in vagonul cu UE si in cel cu NATO, altminteri azi ne-ar fi chemat Ucraina… Si nici asa nu-i prea sigur…

    Care sa fie insa acel domeniu/domenii? Hai sa te vad! Dar te anunt inca de pe acum, cu agricultura, turismul si IT-ul, nu merge, piata „pute” de oferte de gen… Iti vand un pont, dar mai bine chinuie-te!
    Nimic personal!

  31. Riscul substituirii instantei de judecata de catre CCR este ca dreptatea sa nu se mai faca printr-un proces de judecata, ci prin miscarea unei baghete magice de putere. Lectia faustismului trebuie recitita.

  32. D-ul Dragnea are dreptate ! Masurile din legea fumatului sunt aberante si nu vor putea fi respectate de nimeni ! In plus , aceste masuri vor duce la închiderea a o multime de baruri si localuri de alimentatie publica .
    Cred ca este cea mai dura lege antifumat din lume . Este o lege prin care fumatorii sunt practic ostracizati .
    Din pacate , din nou o lege marca PSD & Ponta si care se va sparge in capul PSD .

    Masurile sunt la fel de aberante ca si cele din noul Cod Fiscal .
    Si o spun din postura de nefumator …

    Problema insa este alta .

    Cum poti sa aprobi o lege despre care toata lumea iti spune ca este INAPLICABILA sau ABERANTA si apoi sa vii la cateva zile si sa spui inocent ca intr-adevar legea este proasta !!!
    Cat de imbecil si de irational trebuie sa fii ca sa faci astfel de lucruri ?

    http://www.dcnews.ro/dragnea-masurile-din-legea-anti-furmat-sunt-extrem-de-dure-fizic-nu-pot-fi-aplicate_500090.html

  33. Sunt foarte mulţi gânditori de sorginte liberală în România, şi toţi reprezintă pentru mine o bucurie pentru ochi şi şi-un mic extaz pentru urechi. Cum îi recunoaştem? După “afiliaţia de idei” , bineînţeles. Păi, la câtă ”afiliaţie de idei” am văzut eu în zilele acestea, era să mă şi zăpăcesc . Dar, trebuie să recunosc, la “afiliaţie” stăm bine.

    Macovei a venit prima-oară-pentru-ntâiaşi -dată cu ideile liberale, culese de pe la Bruxelles, cred. Un discurs ultra-liberal despre drepturile omului şi aplicarea lor în cazuri concrete ne-a servit aşadar madam Macovei pe 10 martie 2016 , adică: „…Într-o ţară în care criminalitatea este ridicată, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin…”

    Fraza coanei Macovei nu putea să rămână însă suspendată, aşa, într-o nelinişte metafizică, nu…nu…avea nevoie de o confirmare de la o altă liberală în cuget şi-n simţiri, Prună Raluca. Doamna cu pardesiaş elegant de molton, asortat la ciorapii cu model geometric sub formă de brăduţi pe gambă şi paporniţă şic în mâna stângă (nu sunt răutăcioasă, n-aş fi zis nimic despre toate astea , dacă nu mi s-ar fi părut că utilizează aspectul de gospodină şleampătă special ca să ne arate că nu dă doi bani pe ministeriatul într-o ţară cu cetăţeni pe care-i consideră de mâna a şaptea), s-a grăbit să întărească liberalismul macovist , pe 14 martie 2016 , cu următoarele: “OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi si libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe,discuţia despre drepturi(drepturile omului, n.n.) e un lux teoretic”.

    Vâzând Carmen Hărău, deputat PNL, pe 15 martie 2016, cum stau lucrurile şi cum oamenii răi (asociaţiile magistraţilor, CCR, numitul Şerban Nicolae, numitul Popescu Tăriceanu, etc.) se reped, cu cruzime , să distrugă Ordonanţa virginală, care şedea, surâzând sfielnic, la poarta Parlamentului, a simţit impulsul de nestăvilit de a o proteja cu propria-i gândire pur liberală: “…Şi, da, prioritatea care s-a dat drepturilor cetăţeneşti ale hoţilor, în detrimentul drepturilor cetăţeneşti ale păgubiţilor, a fost un lux care ne-a costat enorm… Este un lux al cărui cost o clasă politică responsabilă nu trebuie să şi-l mai asume!”

    Dar Carmen Hărău e şi ea pe-acolo, fără funcţie de conducere la PNL. Dacă vrem un discurs tematic cu greutate, s-o ascultăm, tot pe 15 martie 2016, pe Gorghiu Alina , al cărei liberalism debordant şi efervescent iese sfârâind din crăticioară, căci ea ştie exact cum trebuie ascultaţi în mod corect cetăţenii pe bază de OUG . Dacă nu sunterm de-acord cu Gorghiu, înseamnă că facem parte dintre cei “… care în mod curent atacă magistraţii, care fac eforturi să decredibilizeze justiţia, nu ştiu dacă pentru că se simt vulnerabili sau nu? Nu am fost surprinsă deloc să-i văd uniţi în simţiri şi în reacţii pe domnii Tăriceanu, Băsescu, Ponta. (…) Pasivitatea din ultimul deceniu şi iritarea maximă de acum să ştiţi că mă duc cu gândul la faptul că unora din România interceptările încă le produc emoţii, transpiraţii reci…”

    Poate are şi dânsa, într-un fel, dreptate…că uite, eu, de exemplu, am transpitrat rece, e-adevărat , la o aşa gândire liberală .

  34. Doru Coarna
    martie 15, 2016 la 5:36 pm

    Nimic personal ? Chiar asa….domnule Pinocchio ? 😉

    Stimate diasporean, produsele romanesti ajungeau si pe piata occidentala, unde erau extrem de bine apreciate. Sa-ti reamintesc cateva branduri:
    -Dero (intrata pe piata in 1966 – preluata de Unilever in 1995)
    -Borsec (Înființată de austriecii Zimmethausen şi Eisner în 1806)
    -Farmec (cel mai mare producător de cosmetice din România și unul dintre cei mai importanți din Europa de Sud-Est, a fost înființată în anul 1945 la Cluj-Napoca) – a realizat celebrul produs GEROVITAL
    -Murfatlar (Podgoria companiei înființata în 1943)
    -Arctic (În 1970, fabrica de la Găeşti producea primul frigider Arctic. Doi ani mai târziu, societatea realizează primul export în Franţa, intrându-se astfel pe piaţa internaţională. În 1997, firma este listată la Bursa de Valori Bucureşti, pachetul majoritar de acţiuni fiind preluat de BRD Groupe Societe Generale)
    -Guban (Pantofii Guban, cei mai râvniți pantofi pe vremea lui Ceaușescu, s-au născut în 1959 la Fabrica cu același nume din Timișoara. Se găseau greu și erau scumpi, fiind destinați în cea mai mare parte exportului).
    -Pasta de dinți Cristal (Pasta de dinţi Cristal (“care făcea dinţii ca de cal”) alături de crema şi pasta de dinţi Norveea erau produse de Nivea Braşov………..În 1993, Colgate-Palmolive a preluat 76% din acţiunile companiei)
    -Covoarele de Cisnădie (Una dintre perlele fostei industrii româneşti, fabrica de covoare de la Cisnădie are o tradiţie de peste 100 de ani, funcţionând din 1874….A FOST FALIMENTATA DE O FIRMA AMERICANA).
    -Perdelele de Pașcani (Perdelele de Pașcani au fost mulți ani printre cele mai apreciate din întreaga lume).
    -Braiconf (Înfiinţată în urmă cu aproape 60 de ani, Braiconf a reuşit să se menţină în topul producătorilor de confecţii uşoare din România. După 1990, cămăşile Braiconf (produse la Brăila) au fost comercializate în străinătate sub eticheta unor branduri precum Versace, Armani sau Kenzo.)
    -Mobila ( a fost o ramura strategica a economiei nationale. Realiza cu succes doua mari lucruri: locuri de munca intr-un numar mare si mai ales in zone dificile si valoare adaugata unei materii prime usor de produs si care se poate reproduce continuu).
    -Armamentul (Inainte de 1989, ţara noastră a fost al cincilea exportator de produse militare din lume).

    ….si as mai putea aminit si altele, de care ne-am batut joc, fara sa ne impuna nimeni.
    Nu este o legitate sa fii lacom, corupt si tradator de tara, stimate.
    In Germania vom asista la un reviriment al nationalismului. Si nu numai in Germania.
    Daca vrei sa vorbim de legitati, iti dau eu un exemplu notabil: principiul actiunii si reactiunii. ASTA lege…. (Z)

  35. Fragmentarium Politic
    martie 15, 2016 la 12:57 pm

    Nu este nevoie de o lege suplimentara care sa consfinteasca primatul Constitutiei, ca lege suprema, asupra oricarei legi aplicate de o Instanta de judecata. In plus, cel care interpreteaza legea suprema in raport cu toate celelalte legi , conform aceleiasi Constitutii, este Curtea Constitutionala, nimeni altcineva.
    Cred ca dvs sunteti intr-un fel de confuzie, generata, probabil, de relativa importanta pe care o atribuiti drepturilor fundamentale ale omului si axiomei numita ,,respectarea Constitutiei”. Sa stiti ca ,,stat de drept” fara respectarea Constitutiei nu este posibil. Stat politienesc, da.
    Ca, de exemplu, domnul Doru Coarna face….ceva pe articolul 1 din Constitutie, m-am obisnuit. Dar de la un intelectual am alte asteptari.
    Aceste drepturi nu sunt doar apanajul minoritatilor de orice fel, ci, apartin tuturor oamenilor de pe aceasta planeta, indiferent de orice specificitate.
    Pe de alta parte, nu inteleg cum se poate ca un om instruit ca dvs sa nu faca diferenta intre INTERCEPTARE si PROBA.
    Dreptul Anglo-Saxon o poate face, dar nu si in colonii, dupa cum se vede cu ochiul liber. (Z)
    La noi, se pune doar problema ca institutia care efectueaza astfel de interceptari sa respecte prevederile Constitutiei. Faptul ca duetul Ciolos-Pruna a propus o aberatie legislativa apreciata de Ambasade (dar neconstitutionala – dupa parerea mea) , denota ca nu suntem inca pe drumul cel bun. Sper cu moderatie ca Parlamentul sa sesizeze pericolul si sa corecteze derapajul. Dar, ca de obicei, imi fac iluzii, prin supra-apreciere, continuand sa acord credit actualului legislativ.
    ps
    Nu mi-as fi putut imagina vreodata ca dvs veti deveni apologetul delatiunii si securismului, la 26 ani de la o revolutie a carei ratiune de a fi este legata tocmai de abuzurile instrumentate de institutii de forta ne-legitime.

  36. Radu Humor
    martie 15, 2016 la 4:20 pm

    Nu pot sa cred asa ceva. Botezul la varsta frageda nu impiedica persoana respectiva sa se re-converteasca mai tarziu la ce doreste el/ea. Am vazut migranti musulmani in Germania convertindu-se la crestinism, prin taina Botezului, pentru a fi mai usor acceptati in spatial european.
    Pe de alta parte, daca vor sa fie consecventi, judecatorii CEDO ar trebui sa interzica taierea imprejur a sugarilor evrei si musulmani. Sa o faca ei, la majorat, din proprie vointa. (Z)

    ,,Circumcizia consta din indepartarea preputului cu un cutit, la opt zile dupa nastere. Daca la inceput aceasta operatie se aplica tuturor celor de parte barbateasca din familie, in cele din urma, ea se va restrange doar la fiii de parte barbateasca ai lui Israel, moment in care era pus si numele copilului. Uneori chiar mama copilului era cea care taia imprejur pe copil: „Sefora, luand un cutit de piatra, a taiat imprejur pe fiul sau” (Iesire 4, 25).”

    Folosesc aceasta cale virtuala pentru a face o plangere la CEDO impotriva practicilor religioase ale evreilor. Daca Botezul nu afecteaza integritatea corporala a copilului, nu acelasi lucru se poate spune despre ritualul evreiesc.
    Poate ma ia in seama cineva. (Z)

  37. ZeV
    martie 16, 2016 la 10:47 am

    Mă alătur plângerii dvs. făcută la CEDO !
    Dar şi urărilor de sănătate pentru domnul Titus Filipaş !
    P.S.
    Încercaţi să audiaţi psalmul acestei minunate formaţii Byzantion din postarea de mai sus !

Lasă un răspuns