Templul roman si biserica din Densus

 

FullSizeRender 8

M-a bucurat să găsesc o litografie veche, britanică, reprezentând biserica de la Densus, din Transilvania, biserică pe care am vizitat-o in urmă cu mai multi ani. Interesantă istoria acestui lăcas de cult…

„Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu. Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Țara Românească.”

Roman Temple, Demsus.

G. Hering delt _ T. Fairland lith. Printed by Fairland.
[London: T. McLean, 1838.]
Lithograph, rare, image 370 x 270mm. 14½ x 10¾”.
A view inside Densus Church (also known as St Nicholas’ Church) in the village of Densus, Romania, one of the oldest Romanian churches still standing. It was built in the 7th century (with 13th century additions) on the site of a 2nd century Roman temple, with materials from the Dacian Sarmizegetusa fortress. From ‘Sketches on the Danube, in Hungary and Transylvania’ (26 plates), by George Edwards Hering (1805-1879).

18 gânduri despre “Templul roman si biserica din Densus

  1. Litografia nu o cunosc, dar am vizitat în câteva rânduri biserica Sf. Nicolae de la Densuş din Ţara Haţegului, prima dată în vizită la şantierul arheologic condus de un bun prieten de-al nostru, răposatul Radu Popa, unde l-am întâlnit pe prof. dr. Hadrian Daicoviciu, venit şi el în cercetare şi acompaniat de toată «suita» sa de arheologi de la Cluj.

    Biserica de la Densuş este cea mai veche care se păstrează încă în sud-estul Europei. Planul bazilical, contraforţii masivi şi coloanele cilindrice cu capiteluri sculptate de unde se dezvoltă bolte în semi-cerc o înscriu în tipul de arhitectură numit «romanic» deoarece reinterpretează bolta antică romană, stil care s-a dezvoltat în Europa occidentală în cursul Evului Mediu ( aprox. sec. IX-XII ). Cercetarea arheologică a arătat că edificiul de la Densuş a fost ridicat cam pe la sfârşitul sec. XIII – probabil de călugări ai ordinului cistercian – în timp ce picturile din interior datează din sec. XV. În ceea ce priveşte templul roman pe ruinele căruia ar fi fost înălţată biserica, este mai degrabă vorba de o interpretare modernă provenită din teoriile baronului Hohenhausen (1767 ). Biserica are însă un aspect compozit, a fost constuită în etape – iniţial pe ruinele unei alte clădiri datând din sec IV, posibil o biserică paleo-creştină – şi s-au folosit cu certitudine blocuri de piatră şi marmură, precum şi alte materiale, extrase din foste construcţii romane, inclusiv altare votive.

  2. Nu putem fi siguri că Biserica de la Densuș este cea mai veche din România,care păstrează construcția originală . Unii consideră că Rotonda se la Geoagiu, datată în secolul al XI-lea, ar fi cea mai veche ( despre bisericile tip rotonde am scris un studiu în ultimul număr al revistei de istorie Zargidava). Am vizitat cu ani în urmă această biserică și m-a impresionat din toate punctele de vedere: în primul rând, din exterior pare o biserică în stil romanic, în timp ce în interior este în stil bizantin, în plan de cruce, iar în al doilea rând are cea mai frumoasă icoană a Maicii Domnului cu Iisus, pe care am văzut-o în România, din perioada medievală: Iisus este îmbrăcat în ie.Mie nu mi s-a părut că ar avea ceva comun cu bisericile construite de cistercieni în spațiul românesc ( vezi Cârța și planurile de la Igriș)
    De asemenea, unii istorici consideră că a fost construită pe monumentul funerar al lui Lucius, fiul generalului Longinus, prietenul lui Traian, luat prizonier de Decebal. Decebal a negociat cu Traian libertatea lui Lucius, contra păcii, încercând să oprească îndreptarea oștilor romane spre Sarmizegetusa, în al Doilea Război Daco-Roman. Dio Cassius ne relatează că Longinus, la dorința fiului său, i-a cerut împăratului să întrerupă negocierile. ceea ce a dus la omorârea lui Lucius și continuarea războiului. În memoria lui, generalul a ridicat un mausoleu.De fapt, pe pietrele din biserică, atât în interior cât și în exterior, sunt înscripții funerare.
    Am înțeles de la preotul paroh, că după terminarea reabilitării, urma să se facă documentația pentru înscrierea ei în Patrimoniul UNESCO
    Biserica de la Densus este unică prin arhitectura ei în lume, după cunoștințele mele ( romanică în exterior și bizantină în interior) și este una dintre bisericile pe care ar trebui să le viziteze orice român iubitor de cultură românească Țara Hațegului mai păstrează multe astfel de biserici vechi, cu pictură originală, care merită a fi vizitate, iar eu vă recomandat să vizitați o biserică, care nu este în Țara Hașegului, ( fostă rotondă, transformată in biserică bazilicală, prin anexele ulterioare) din secolul al XIII-lea , situată pe DE 68, între Arad și Oradea, dragă mie: Biserica Gurasada.

  3. @Mihaela Erika Petculescu: biserica din Densus nu putea fi ridicata de cistercieni pentru simplul motiv ca ea a fost o biserica ortodoxa, bizantina si nu una catolica. Cistercienii au construit, pare-se in acelasi secol, abatiile de la Igris (Timis) si Carta (Sibiu). Foarte interesant ca biserica de la Densus apare si se dezvolta in zona capitalei Daciei si a Daciei romane, avand, deci semnificatia de continuitate: daco – romanii au devenit ortodocsi, in timp ce imprejmuirile abatiei cisterciene de la Carta au fost populate cu sasi din import, spre a asigura baza de credinciosi si, implicit, prosperitatea abatiei (si iata cum ne-am pricopsit cu dl Iohannis). Am cautat destul timp, dimineata, fara noroc, imagini cu o biserica din Windsor, de prin secolul al XII-lea, pe care am vizitat-o: atat de modesta incat am trecut de doua ori pe langa ea fara sa o remarc, un interior cam de trei pe trei (poate si mai putin), cu o turla minuscula, abia remarcabila; doar ca un perete intreg era acoperit cu o placa de multe sute de ani, cu numele persoanelor care, acum aproape un mileniu, au jucat un rol important in viata bisericutei; si aici e o diferenta, noi ignoram oamenii. Pe distanta mai multor secole, nu stim nimic despre oamenii care au tinut biserica din Densus. Chiar daca nu ar fi pre-existat o constructie romana, inceputul bisericii Densus nu poate fi decat acela in arhitectura locului, adica o prima cladire cu elemente arhitectonice romane, 6m x 6m fiind ceva imens, o suprafata de patru ori mai mare ca a bisericutei din Windsor, tinuta de o pleiada de nobili locali. Biserica din Densus este, in mod evident, o biserica fortificata, cu ferestre mici, greu accesibile si amenajate ca fante de tragere cu arcul, crescuta in timp prin mai multe adaugiri. Interesant ca ea a rezistat diverselor navaliri, in timp ce abatia cisterciana din Timis a fost abandonata dupa 1241, iar cea de la Carta in vremea lui Matei Corvin, din cauza unor atacuri repetate. Cred ca toate aceste trei locasuri religioase ar trebui restaurate, in folosul bisericii ortodoxe.
    https://youtu.be/MWlFv6WYmYg

  4. Propun, în locul ridicolei Zile a Femeii, Ziua Părinților.
    În această zi, copiii să meargă la părinți cu flori și să le mulțumească pentru că i-au făcut, i-au crescut, s-au chinuit cu ei, au renunțat la multe pentru ei și îi iubesc necondiționat.

    Ziua Femeii mă enervează la culme fiindcă, dintr-o zi în care femeile și, în general, oamenii ar trebui să le fie recunoscători femeilor și bărbaților care au luptat pentru drepturile femeilor, s-a transformat într-o zi în care toate femeile, indiferent de ce sunt și ce fac, sunt omagiate, doar fiindcă sunt femei.

    Pe de altă parte, femeile-menajere, adică cele care n-au nicio calificare, n-au nicio altă contribuție la dezvoltarea societății în afară de sporul demografic, femeile-menajere zic sunt servitoare tot anul, iar pe 8 martie se bucură că partenerii lor profitori le dau flori, le pupă și le felicită.

  5. Vă place doamna Prună, prieteni? Eu o ador… Nervozoitatea ei permanentă, iritarea care-i ascute vocea la orice întrebare, coafura zburlit-neglijent-neşamponat –neţesălată, precum şi scormonirea vie a cauzelor “vulnerabilităţilor” mult prea vulnerabilei Justiţii independente din România, sunt, pentru mine, o permanentă sursă de bucurie domestică.

    Deci, care credeaţi că este “slăbiciunea” sistemului judiciar românesc, aud? Nu ştiţi, aşa ? Ei bine , ne zice doamna Prună, cu glasul încărcat de emoţie pozitivă, de data asta: NOI, CETĂŢENII ( ADICĂ “VULGUL”) , VORBIM PREA MULT ŞI PREA AIUREA DESPRE GIUMBUŞLUCURILE JUSTIŢIEI, ŞI-O FRAGILIZĂM, LA NAIBA , NECONTENIT! Ia uitaţi-vă ce frumos, ce sensibil ne urechează dânsa: “… Puterea judecătorească este o putere în stat, o autoritate, şi-i datorăm respect. … Cred că trebuie o mai bună raportare la o putere foarte importantă în oricare stat de drept. (…). Sigur că, în măsura în care Justiţia este un serviciu public, interesul public este unul justificat, însă anumite judecăţi de valoare care se fac în spaţiul public, uneori cu privire chiar la judecători, care au şi ei un nume, sunt şi ei oameni, sunt în cetate, eu consider că, uneori, asemenea intervenţii, judecăţi de valoare, fragilizează sistemul judiciar”

    Dar victimele justiţiei abuzive, madam Prună, victimele, n-au şi ele nume, nu sunt şi ele din cetate, nu sunt şi ele oameni? Vibrantă ca o strună de violoncel şi arcuindu-şi frumos buzele, sau…, mă rog, arcuindu-şi ceva…, doamna Prună ne informează că : “…judecătorii împart JUSTIŢIE, nu DREPTATE!…” Dau iama în DEX, îngrijorată de confuzia din capul meu şi văd că, totuşi, nu m-am înşelat : a treia definiţie pentru “justiţie” este chiar “dreptate, echitate”. Aoleu… păi , eu nu vreau ca magistraţii să împartă poporului numai definiţiile 1 şi 2 (adică, “JUSTIŢIE: 1. Totalitatea organelor de jurisdicție dintr-un stat; ansamblul legilor și al instanțelor judecătorești; sistemul de funcționare a acestor instanțe. 2. Activitate fundamentală a statului, care constă în soluționarea litigiilor” )… eu vreau să împartă, aş spune, mai ales definiţia 3 !

    Aşadar, de astăzi, între mine şi doamna Prună s-a deschis, ca o prăpastie, un conflict aspiraţional ! Căci între mine şi doamna Prună stă, deschis la litera “J”, DEX-ul …

  6. Uau! O biserică cu fundație din anii 300… Nu știam.
    Am văzut în Europa zeci de biserici, catedrale, bazilici construite acum sute de ani, pe parcursul a zeci de ani…

    Dezavantajul nostru e că bisericile noastre foarte vechi erau de lemn și n-au rezistat timpului, în timp ce catedralele occidentale sunt făcute din piatră dură.

    Dezavantajul nostru e că suntem la răscruce de vânturi, o răscruce bântuită de năvălitori prădători. Țăranii trebuiau să fugă din calea lor cu cățel, purcel și…biserică. Urcau bisericuța de lemn în căruță pentru ca Dumnezeu să fie tot timpul cu ei.

    Occidentalii au fost avantajați din multe puncte de vedere. Asta e circumstanța atenuantă pe care i-o acord poporului român, dar nu la nesfârșit.

    În Germania, am avut o infecție la dinți, iar persoana cu care eram susținea că TREBUIE să găsim o farmacie care să ne dea antibiotic fără rețetă. I-am spus că nu cred și, după câteva încercări, s-a convins că nu. A trebuit să merg la dentist ca să primesc rețetă.
    „ASTA e diferența între români și germani”, i-am spus persoanei. Lângă neamț nu trebuie să stea un polițist pentru ca el să respecte normele.
    Lângă român trebuie să stea un polițist, dar și lângă polițist trebuie să stea un controlor/inspector…

  7. Cris
    Eu as propune o zi ne-ridicola, anume, ZIUA FAMILIEI.
    Ar fi un raspuns pe masura la atacurile oenegeurilor asupra temeliei societatii traditionale.
    ps
    Imi amintesc scena ridicola cu un parlamentar roman care isi tuca de zor iubita in vazul lumii, cu care , cica, ar vrea sa incheie un ,,parteneriat civil” pe baza unei legi noi, desi, s-ar putea casatori oricand, ca orice om normal la cap. La un moment dat, au recunoscut ca un parteneriat nu permite adoptia, desi, ei isi doresc copii. (sic!)
    Exact ca in filmele cu Stan si Bran. Oengistii chiar ne cred prosti, desi, nu toti avem feisbuc. 😉

  8. @ZeV
    martie 7, 2016 la 10:52 am

    @Fragmentarium Politic
    martie 7, 2016 la 4:32 pm

    @T-Rex
    martie 8, 2016 la 1:02 am

    O ipotezã:
    Ce a spus Darren White nu are legãturã cu procesele politice ale Dlui Nãstase, ale capetelor PSD. Ambasada îi apãrã acum pe Bãsescu, Udrea, Blaga, Videanu şi pe toţi ceilalţi membri ai gãştii care şi-a bãtut joc de noi timp de 10 ani. Kovesi este avertizatã ca nu cumva sã se atingã de ei. La ACESTE procese se referã purtãtorul de cuvânt al Ambasadei. Pentru cã de poziţia Ambasadei e vorba aici, deşi ea zice cã „Nu”. Si decizia CCA (Curtea Constituţionalã Americanã) privind interceptãrile merge în aceeaşi direcţie: stoparea iureşului de anchete şi arestãri preventive, care a fost bun când era vorba de membri PSD. Acum, dupã ce PSD a fost practic anihilat, „statul de drept” nu mai e necesar…

  9. am fost de curand ,din nou la densus,iar apoi la saimizrgetusa si ma gandeam ca fiecare roman ar trebui,cel putin o data in viata sa viziteze aceste minunatii care ne reamintesc RADACINILE,mergeti in pelerinaj la densus si invatati istorie pe viu

  10. Manastirea Namaiesti – jud Arges

    ,,…Aceasta icoana o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus in brate. Pictura a fost deteriorata de vreme. Este considerata ca una dintre cele mai vechi icoane nu numai din tara ci si din intreaga crestinatate. Se presupune ca a fost zugravita de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Se mai presupune ca biserica din grota, sapata in piatra, in stanca muntelui, unde a fost descoperita aceasta antica icoana, dateaza din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina, in grote, din cauza persecutiilor, poate chiar din epoca primilor daci crestinati.

    Biserica are hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” si “Izvorul Tamaduirii”. Se spune ca pe aceste locuri icoana a fost adusa de Sfantul Apostol Andrei, care a propovaduit in Dobrogea si a plecat apoi spre Dacia Superioara, oprindu-se in dreptul unei grote unde se zicea ca ar trai un preot pagan. In dorinta de a-l crestina pe acesta, Sfantul Apostol Andrei ar fi intrat in grota, mai spune legenda, dar negasind pe nimeni le-ar fi spus celor cu care calatorea: “Nemo est” (Nu este nimeni), de unde si numele de Namaiesti. A lasat insa icoana in aceasta grota, in partea de nord, aproximativ in acelasi loc in care se afla acum in biserica manastirii.”

  11. @ Luminita,

    hai sa vorbim si despre ministrul anterior, sa-i comparam!

    @ George Ban,

    respectivul se face ca nu stie ca tocmai „tintele politice” ale DNA au comis diverse chestii care nu se comit, totusi…

  12. @George Ban. De ce crezi ca este nevoie de o asa agitatie mediatica? Daca ne gandim un pic, cei carora le sunt adresate mesajele sunt, cum ar zice un fost presedinte, lustruitori de clante pe la ambasada, prieteni care se duc singuri la o cafeluta spre a se defula in fata angajatului disponibil la momentul respectiv; acestia pot fi invitati si le pot fi transmise, fara alti martori decat microfoanele, mesaje mai precise decat cele mediatice.

  13. Doru Coarna

    Exact, prin comparative cu fostul ministru, doamna Pruna este cel putin o catastrofa.
    ,, cu privire chiar la judecători, care au şi ei un nume, sunt şi ei oameni, sunt în cetate, eu consider că, uneori, asemenea intervenţii, judecăţi de valoare, fragilizează sistemul judiciar”

    Deci daca ,,sunt si ei oameni”, inseamna ca pot gresi, dar nu trebuie criticati pentru ca ei au , oricum, dreptate.
    Cam asta e logica mneaei, stimate. (Z)

    Ca sa nu mai spune de ,,afinitatile” cu sosorista Macovei.
    Rusinica, Dorule. Aici nu esti pe un blog basist. Aici, gandim, Deci, te criticam. (Z)

  14. Nicolae Iorga a numit biserica Densuș : „fara pereche în toata românimea”.
    parintele Alexandru Gherghel despre istoria Bisericii de la Densus
    Misterele Bisericii din Densuș : https://www.youtube.com/watch?v=Yc1XjuD6KIc
    Bi­se­rica din Densuş este cel mai vechi lă­caş de cult din Ro­mâ­nia, din jumătatea es­tică a Eu­ropei şi, po­si­bil, din în­­treaga Eu­ro­pă.

  15. Frumoasă litografie, o comoară adevărată. Frumos loc. L-a apreciat sufletește și domnul profesor Nicolae Dinuț. Incă nu am avut prilejul să ajung acolo, dar consider postarea Dumneavoastră ca o chemare la Drum.

Lasă un răspuns