Istoria unui tablou

FullSizeRender 5.jpg

 

Bucharest,_mid-19th_century,_Michel_Bouquet-1.jpgOdată cu hărtile vechi donate statului pentru a crea Muzeul hărtilor, am donat si un tablou foarte interesant, reprezentând orasul Bucuresti, datat 1845 si semnat de pictorul francez  Hippolyte Lecomte. Nu stiu daca Lecomte a vizitat Bucurestiul. Probabil ca nu. A vazut insa „Albulm valaque. Vues et costumes pittoresques de la Valachie”, imagini desenate „dupa natura” de Michel Bouquet si litografiate de Eugene Ciceri si Ferogio si aparute in 1843, la Paris! Intre cele 12 litografii se afla si Bucurestiul „vazut dinspre Curtea Arsa” – imagine ce a fost, ulterior transpusa pe panza  de catre Lecomte.

Tabloul poate fi văzut in strada Londra, la numărul 39, unde se află muzeul. Mi s-a părut interesantă si istoria acestei lucrări. Tabloul s-a aflat in posesia Mariei Bottez din Galati iar la 15 mai 1919 a fost vândut de fiica acesteia – Sophie Ritter, domnului Grigore Ionescu din Iasi.

In 1923, Grigore Ionescu se adresează ministrului culturii cu rugămintea de autorizare a vânzării tabloului in străinătate, la Paris. Se pare că vânzarea nu a mai avut loc ca urmare a decesului proprietarului iar tabloul a fost depozitat intr-o cutie de lemn, fără ramă si in conditii improprii. Probabil că prin anii 45-47 a fost adus la Bucuresti de unul din nepotii familiei Ionescu, incercându-se tranzactionarea lucrării cu Muzeul de artă. Se pare  ca pretul cerut a fost motivul nerealizării tranzactiei.

Iată că, in final, această interesanta lucrare, prezentand o superbă imagine a Bucurestiului, a ajuns pe simezele unui muzeu national, unde poate fi admirată!

 

 

 

 

 

16 gânduri despre “Istoria unui tablou

  1. Pai si nu a venit Cocos sa-l ceara pentru ai fi retrocedat prin ANRP ? Sau poate a fost a lui Paul de Ferentari de CocoVin ! Prinses trebuie sa reactioneze neaparat !!!

  2. Superb . Ce gest extraordinar din partea domnului Adrian Nastase , tratat cu atata indiferenta de semi-analfabetii care populeaza astazi Romania anilor 2010 !

  3. Trimiterea lui Suleyman Aga ( 1669 ) ca ambasador la curtea Franţei ( Ludovic XIV) de către sultanul Mehmet al IV-lea a marcat începutul modei „turceşti” în Occident : Mollière scrie « Burghezul Gentilom» unde Suleyman Aga devine personaj comic, Mozart compune «Răpirea din Serai», costume orientale sunt purtate la baluri mascate, şi – mai ales – artişti şi călători iau drumul Istambulului. Cum Valahia şi Moldova se aflau inevitabil pe parcurs, aceşti „exploratori” au lăsat documente extrem de valoroase atât despre epoca fanariotă ( de ex. lady Craven asistă la investirea de către sultan a lui Nicolae Mavrogheni ca domnitor – «Voyage en Crimée et à Constantinople», Paris 1789 ), dar şi referitoare la societatea Principatelor din prima jumătate a sec. XIX. Albumul de 12 planşe litografiate cu imagini şi costume pitoreşti din Valahia realizat de pictorul Michel Bouquet (1807-90) reprezintă o asemenea mărturie vizuală. L-am admirat cu mulţi ani în urmă la Muzeului Naţional de Istorie al României şi mi-am amintit din nou de el în toamna lui 2014 când un „bouquiniste” ( anticar) de pe malurile Senei mi-a oferit o cărţulie intitulată «La Roumanie en images», publicată în 1919 la Paris de către scriitoarea socialistă de origine română Marie Bengesco ( Maria Bengescu ). Într-unul dintre capitole, «L’art en Roumanie», autoarea trece în revistă dovezile referitoare la Bucureşti – texte, desene, pasteluri, acuarele, litografii, etc. – lăsate de călători francezi, printre care Denis Auguste Raffet ( 1804-80) şi Michel Bouquet. Prin jurul anului 1848, aceştia înfăţişează – primul în scris, celălalt grafic – o societate încă feudală, dar aflată în plin proces de tranziţie : pe de o parte, boieri bărboşi şi geloşi, umflaţi într-un fel de demnitate orientală, pe de alta, o tânără generaţie ce adoptase deja fracul cu coadă purtat în timpul lui Louis Philippe, femei atrase de moda pariziană chiar dacă avantajoasă numai pentru fete sub 18 ani, serate muzicale, etc .

    M-a intrigat referirea la un «Album moldo-valaque» realizat tot pe la 1848 de către pictorul Charles Doussault (1814-80), unde Maria Bengescu evocă o litografie intitulată « Album valaque : vues et costumes pittoresques de la Valachie dessinés d’après nature par Michel Bouquet et litographiés par M. Eug. Cicéri et M. Bouquet » şi descrie Bucureştiul mijlocului de sec. XIX ca un oraş ce ignoră încă legile urbanismului. Faţadele caselor prezintă mici balcoane – pe jumătate loggia, pe jumătate «moucharabie» (?) – şi acoperişuri proeminente ce-i protejează pe trecători de soarele arzător sau de ploaie. Pe străzile haotice şi noroioase se înghesuie o mulţime gălăgioasă, îmbrăcată oriental, mai ales cei bogaţi poartă costume similare cu ale turcilor, iar înălţimea fesului indică statutul social.

    O jumătate de secol mai târziu, în textul Catalogului primei Expoziţii Universale ţinută la Bucureşti în 1906, nu a mai rămas nimic din oraşul semi-oriental descris de Raffet şi ilustrat de Doussault şi Bouquet : se vorbeşte de independenţă, de dezvoltare economică, de industrie locală, de comerţ, finanţe, chiar şi de emanciparea femeilor ! La «Porţile Orientului» se petrecuse un spectaculos proces de modernizare, datorat tocmai convergenţei dialectice a influenţelor estice ( otomane ) şi vestice ( franceze, dar şi germane ) asupra societăţii româneşti.

  4. Cred că aveți dreptate, măcar în weekend să ne relaxăm! Sau. mă rog, cine își permite. Eu, pe moment nu mă pot relaxa.
    Trebuie să mărturisesc – nu pot nici să dorm, darămite să mă preumblu în scop cultural!
    De când am aflat că generalul Ilie Năstase a amenințat P.I.B.-ul (Primarul Interimar al Bucureștiului) că-i face DENUNȚ, DACĂ NU DESCHIDE ARENA NAȚIONALĂ, mă tem ca vreun procuror să se autosesizeze și să-i deschidă dosar penal!!!
    Păi dacă membrii din familia lui Bercea Mondialul (un apropiat al fostului Președinte, un personaj ce a fost fotografiat în compania unor mari mahări de la SRI sau SPP) au fost condamnați pentru șantaj, pentru că au amenințat cu un denunț pentru o faptă pentru care chiar s-a dat condamnare, cum să nu-mi fie teamă?!
    Oameni buni, generalul este și parlamentar, adică ceea ce este la modă a fi cercetat, judecat și condamnat, în regim de urgență, trebuie făcut ceva să-l salvăm!
    Mă adresez în special juriștilor – N-ar merge o sesizare la C.C.R.?!
    Adică, dacă ascultatul telefoanelor de S.R.I. a fost declarat neconstituțional, ESTE CONSTITUȚIONAL SĂ-I CERI UNUI INCORECT SĂ-ȘI ÎNDREPTE COMPORTAMENTUL, AMENINȚÂND-UL CU DENUNȚ LA PROCURATURĂ ?
    Sigur, ca să nu tot sâcâim C.C.R. -ul, e bine să fie întrebat și de cazurile amenințărilor cu denunț la Poliție, precum și de cazurile de denunț către părinți.
    Nu râdeți, da, amenințare cu denunț către părinți! Ce-i de colo să te pârască profesorul părinților, ca să nu mai vorbim de vecinul de la etajul 3? Chiar și frații, între ei se pot șantaja cu pâra la părinți, ca să-i dezmoștenească.
    Poate ar fi bine să apelăm, în consultanță, la justiția din Norvegia, ca Alina Mungiu – Pippidi are contactele necesare.

  5. Din povestea dumneavoastră, domnule profesor şi domnule Prim Ministru , eu am înţeles următoarele: un nepot al domnului Grigore Ionescu a încercat să vândă statului român un tablou, dar statul român a considerat că este prea scump şi a refuzat oferta. Un cetăţean, Adrian Năstase pe numele său, a cumpărat tabloul, care i se păruse prea scump statului român şi i l-a DĂRUIT aceluiaşi stat român, împreună cu multe alte lucruri la care numitul Adrian Năstase ţinea mult de tot . Am înţeles bine? Să mă corectaţi, vă rog, dacă am greşit…

    Cred că este genul de “poveste” care i s-ar părea agreabilă şi lui Volodea Tismăneanu, cel care, în puritatea sa desăvârşită scrie cam des şi cam cu poftă despre “obscenitatea” publică ( la pătrat, la cub… mă rog).

    Sfântă invidie cu clopoţei, Volodea… Iată: ….“Era și o placă menită să eternizeze rolul soților Năstase în acest edificiu civilizațional smile emoticon”… “Să te baţi cu pumnul în piept cu marile tale donaţii culturale înseamnă să ne crezi pe toţi mancurtizaţi. De unde banii, domnule Năstase?”. Asta da, obscenitate …să te întrebi cu ce bani a cumpărat cineva ceea ce a DĂRUIT, cu nobilă generozitate, statului român, ştiind, în acelaşi timp – că de! doar eşti profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland, nu patron de sifonărie în Ferentari – cam cât timp este necesar pentru ca o sumă de obiecte să devină colecţie, mi se o culme a mitocăniei tismăniene.

    Sau, mai bine zis, ca să-l citez pe însuşi Volodea : “…Mi se pare halucinant, dadaist, suprarealist, cum doriți”. Aşadar, cum doriţi…

  6. http://www.agerpres.ro/politica/2016/03/04/vanghelie-despre-ponta-si-oprea-intalnirile-de-taina-aveau-loc-la-ministerul-apararii-23-33-46?ref=yfp

    ” Ei au dat drumul la marea bătălie pe evaziune fiscală, împreună cu Parchetul General pentru că, din păcate, lucrurile sunt împărțite în România, puterea s-a împărțit în România și nu mai merge coerent. Ei, împreună cu fostul procuror general Nițu, au dat drumul și au nenorocit capitalul autohton (…) prin diferite formule, pentru că-i deranjau la diferite licitații. Plecând de aici, puțin mai departe își rezolvau pe această formulă toate problemele personale în interiorul partidului și din jurul lor. Denunțul s-a făcut la Parchet, nu la DNA. Mie mi-e foarte greu ca în 3 minute să explic cum se ocupă statul de drept, când vrea să se ocupe de cineva, cum se ocupă, cum te încreionează și cum te bagă și pe securitate națională, te bagă și pe siguranță națională, te bagă în toate manuscrisele necesare. Și toate aceste lucruri se fac la niște întâlniri de taină. La vremea respectivă se făceau la Ministerul Apărării (…), discuțiile de taină, când se stabileau anumite lucruri, pe mai multe teme, nu doar Marian Vanghelie. S-au stabilit și pentru unii care au deranjat la anumite licitații pe care le făcea Guvernul României la anumite ministere și i-au eliminat pe unii din rețea doar pur și simplu că-i deranjau „, a arătat Vanghelie, care a adăugat că trăiește în ” țara denunțurilor „.

  7. Interesant de urmarit ce se intampla in Turcia.
    Un ziar, pre numele sau Zaman, in 48 ore de la luarea sa cu asalt de catre fortele speciale ale autoritatilor, a scos un numar cu orientarea exact pe dos: adica, a tiparit titluri de-o schioapa pline de elogii la adresa lui Erdogan.
    Ati auzit vreun comentariu la Bruxelles de lider suprastatal oripilat, desi, UE si Turcia sunt in tratative de aderare ? Sa conteze mai mult negocierile legate de migranti, in care Turica are o pozitie prviligiata fatza de o Europa haotica si vulnerabila ?
    Sau, ati vazut ambasadorul american de la Ankara infierand proletar si populist incalcarea grosolana a dreptului fundamental la libera exprimare ?
    Nimic din toate acestea. In schimb, Rusia este puternci criticata ca sustine un regim la Damasc, prin nimic deosebit de cel de la Ankara, cand vine vorba de pastrarea puterii, de opozitie, critici si presa independenta (adica, potential ostila puterii).
    Pe undeva, il inteleg pe Erdogan. Un anume imam turc, stabilit in America, incearca sa schimbe cursul politic din Turcia, utilizand, inclusiv, anumite oengeuri infiltrate in presa si in structurile justitiei.
    In Romania, putem privi aceste lucruri din doua perspective:
    1. Romania este ,,parfum” fata de Turcia in materie de respectare a libertatii de expresie, iar situatia de la A3 pare un mic turbion juvenil intr-un pahar cu apa, o banala joaca alintata de-a auto-persecutia.
    2. Turcia are un regim nationalist-autoritar care, l-ar fi trimis pe ambasadorul american impachetat acasa in 24 ore, daca acesta ar fi indraznit sa iasa public cu ceva critici
    Intre cele doua perspective, este greu de spus care ar fi cea mai adecvata Romaniei.
    Poate, cate ceva din fiecare.

  8. Unul din cei mai importanţi autori germani, sociologul Gabriele Kuby, consideră că Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite fac tot ce pot ” pentru a submina familia ” şi modul de viaţă tradiţional.
    În 2002, ea susţinea că seria Harry Potter introduce copiii în lumea ocultismului şi a păgânismului, poziţia ei fiind susţinută de viitorul Papă Ratzinger . ” UE şi ONU fac tot ce le stă în putinţă pentru a submina familia şi sistemul nostru de valori. Şi numesc această acţiune „drepturile omului ” : promovarea agresivă a căsătoriei homosexuale în toate ţările, promovarea agresivă a ideologiei de gen ca politică de stat, promovarea obligativităţii ca femeile să aibă asigurate un procent din toate locurile de pe piaţa muncii şi din alte poziţii-cheie, promovarea preluării de către stat a îngrijirii copiilor mici la creşă „, spune ea într-un interviu pentru siteul stiripentruviata.ro.

    Sosită în România pentru a-şi prezenta cea mai nouă carte, ” Revoluţia sexuală globală: Distrugerea libertăţi în numele libertăţii ” , Gabriele Kuby afirmă că ţara noastră nu este deloc înapoiată şi că din ” vest vin lucruri realmente malefice „. ” În primul rând, nu mai gândiţi că sunteţi în urmă. Nu vă mai gândiţi că lucrurile bune vin din vest – în realitate este adevărat exact opusul. De fapt, din vest vin lucruri realmente malefice. Am auzit o ştire azi. Nişte ONG-uri din România au declarat că ţara voastră trebuie să prindă din urmă (n.r.: trenul educaţiei sexuale din Occident) . Puteţi fi foarte fericiţi că această distrugere nu a avut încă loc în ţara voastră. Şi ar trebui să vă mobilizaţi în toată ţara în orice coaliţie posibilă, cu oricine, inclusiv de peste graniţe , şi cu oricine din interiorul ţării care poate lupta împotriva acestui lucru. Vor să ajungă la copiii voştri ! Îi vor sexualiza, iar sexualizarea copiilor va prăbuşi civilizaţia. Fiindcă va prăbuşi mai întâi familia. Aceasta este rădăcina „, a conchis ea.

    http://www.activenews.ro/stiri-educatie/Gabriele-Kuby-autor-si-sociolog-german-Nu-va-mai-ganditi-ca-lucrurile-bune-vin-din-vest.-E-exact-OPUSUL-Vor-sa-ajunga-la-COPIII-vostri-79355

  9. Bine ca tabloul nu a fost aflat exact in anii 45-47, ar fi fost insusit pe nimic de vreun activist stalinist iar astazi l-am fi aflat, poate, prin casele unui ultraliberal vestit. Poate ca pictorul a avut si o premonitie, daca pasarea care zboara peste oras este vulturul american.
    Sa va multumesc – ca si consumator de cultura – si sa va felicit pentru aparitia acestui tablou in circuitul .muzeal national.
    Ca sa ma intorc pe urmele unei promisiuni mai vechi, asa este, stanga romaneasca si nu doar romaneasca, este in criza de noi idei. Ultimele momente electorale au fost traversate cu mai mult sau mai putin succes cu promisiuni de subventii si gratuitati. Problema acestor subventii si gratuitati promise a fi acordate unor intregi categorii sociale sau profesionale este aceea ca totusi plateste cineva pentru ele, uneori chiar aceia care le primesc. Odata ce electorii simt acest lucru, promisiunile electorale de acest fel scad in valoare si in rezultate pentru aceia care le fac, Nu doar ca electorii simt ca tot ei ar putea sa isi plateasca propriile avantaje, insa stanga romaneasca se adreseaza astazi unor cetateni care o duc ceva mai bine ca ieri, ruralul romanesc este pline de masini germane premium, second hand, desigur, da si preturile s/h la asa ceva sunt destul de mari. Si atunci lucrurile trebuie gandite astfel incat fie sa fie gasite subiecte de interes pentru marile colectivitati, fie facuta o usoara deplasare catre colectivitati mai mici si chiar, uneori, catre aspiratiile tintite, individuale, adica o deplasare spre dreapta; fara teama, deoarece in politica vor exista intotdeauna o dreapta si o stanga, una fara alta nu se poate. Mai departe il rog si pe dl Dragnea sa se gandeasca, cred ca de pomana i-am oferit destul – si dumneavoastra la fel, domnule Nastase.

  10. Adrian B.

    N-am inteles ce a facut fostul procuror general in zona luptei cu evaziunea si cu capitalul autohton in cardasie cu Ponta si Oprea si ce legatura au cei trei cu situatia penala in care se afla fostul primar de la sectorul de poveste al Capitalei.
    Ura fata de Ponta iti intuneca judecata, stimabile (asa cum I-a intunecat-o si lui Vanghelie) si proferezi aberatii pe banda rulanta. Nici macar nu stii sa-ti selectezi linkurile, pana la urma explicabil, avand in vedere absenta discernamantului.
    Te-am mai spus, te voi contra pana iti vine mintea la cap (atata cata exista). Ca te fac de ras fata de colegi, nu este problema mea.
    Asa se intampla cand ei drept adevar elucubratia unui analfabet – potential infractor – care nu a facut nimic la sectorul 5 in afara de tembe-vanghelioane si care a facut o fixatie pe Ponta, ca si d-ta.
    Iata adevarul privind denuntul care il vizeaza pe mister ,,almanahe” :

    ,,ANI l-a denunțat pe Marian Vanghelie la DNA și-l suspectează de spălare de bani. Primarul a susținut că avea 1 milion de dolari înainte de a fi ales primar.
    ANI susține în plângere că „Vanghelie Marian, prin toate operațiunile susținute ca fiind realizate dorește să ascundă urmele privind originea veniturilor ilicite, pe care le-a introdus in circuitul financiar sub o aparenta de legalitate, de natura sa evite anchetarea naturii fondurilor. De asemenea, prin instrumentele specifice organelor de cercetare penală se poate verifica dacă numitul Vanghelie Marian a dirijat fondurile obtinute in mod ilicit pentru cumpărarea de bunuri, urmărind în acest fel sa le dea o aparență legitimă și dacă fondurile astfel obținute au fost trecute de acesta în circuitul economic legal”, se arată în denunțul inspectorilor ANI.”

    COMENTEZ:

    De aici i se trage golanului notoriu care a facut pesedeul de rusine – in cardasie cu alt derbedeu, Mircea Geoana si cu un si mai mare derbedeu, Rares Bogdan.
    Eu va spun mereu, mai baieti…INVATATI SI IAR INVATATI..vorbele lui Vladimir Ilici Lenin.
    (Z)
    ps
    Zgonea este doctor docent in PSD, fatza de amarasteanul Marean.
    Nu cumva, Adriane, ai devenit sustinator al partiduletzului – alternativa (de stanga) la PSD ?
    Nu te jena, spune tot, aici esti intre prieteni.
    Dar sa nu te iluzionezi ca domnul Adrian Nastase va deveni, la randu-i, partizan al partidului Geoana-Vanghelie. (Z)

Lasă un răspuns