Nevoia unor noi mesaje ale stângii

 

poză 4

Au trecut 25 de ani de tranzitie. Cu bune si cu rele. Cred insa că acum este cazul să inchidem un capitol si să deschidem unul nou. Pornind de la experientele acestor ani din România si de la evolutiile din lume.

Să tragem linie si să vedem ce s-a intâmplat in tara noastră in anii in care am acceptat formula statului minimal.

Am pornit, in 1990, cu o datorie publică zero si am ajuns la o datorie publică netă de 54 de mld. euro in 2014. Capitalul public mai reprezintă doar 17% iar in ceea ce priveste capitalul privat, componenta străină este pe cale să o depăsească pe cea autohtonă. Se vorbeste despre remiterile muncitorilor români din străinătate. Ei bine, in 2013, incasările străinilor din România au depăsit cu 2,7 mld euro incasările românilor din străinătate (si probabil că tendinta negativă se amplifică; nu mai discut de felul in care sunt folositi acesti bani). In această perioadă, nivelul capitalului străin a crescut de 17 ori in timp ce volumul capitalului românesc a crescut doar de 5 ori.

Au fost privatizate 7500 de intreprinderi pentru care s-au incasat 7 mld. euro. Banii au mers la trezorerie (4,4 mld.), despăgubiri la AVAS, cheltuieli ale bugetului. In final, din privatizări au mai rămas vreo două miliarde de euro. E adevărat că s-au produs si unele majorări de capital (in jur de 3 mld. euro). Nu mai comentez programul de privatizare in masă care a permis unor smecheri să se joace cu 30% din capitalul social al statului. In plus, statul a acordat până acum peste 5,5 mld euro pentru despăgubiri prin Fondul Proprietatea sau prin ANRP, AVAS, MFP. In natură s-au restituit 10500 de imobile si 2,2 mil. ha terenuri. Alte 5 mld. euro reprezintă obligatii ale statului care se vor achita in bani. Am inteles de la ambasadorul american că in Parlament se mai află o lege de despăgubiri. Va trebui să vedem si ce s-a intâmplat  cu banii europeni. Unde si la cine s-au dus. Poate că multi au subventionat, de fapt, industria din diverse state membre ale UE. Voi reveni cu aceste date – pe care le-am preluat din extrem de interesanta comunicare a lui Florin Georgescu, de la ASE.

Bun si atunci cum pot fi calibrate, in acest an, mesajele politice ale stângii? Unii vor dori, fără indoială, ca hemoragia de capital să continue. Ei vor spune, din nou, „România este pe drum bun”. Eu nu cred asta si de aceea consider ca este nevoie de mesaje mai radicale, pornind de la o analiză mai dură.

CRED că etapa privatizarilor trebuie incheiată. Am inteles cum e cu statul de drept – si sigur trebuie continuat efortul de consolidare a justitiei – dar acum ar trebui să privilegiem statul economic. Peste tot in lume rolul statului in economie a crescut, pentru a proteja avutia natională si pentru a crea locuri de muncă (numărul actual al locurilor de muncă a rămas la nivelul de acum 15 ani!).

CRED că trebuie mărit procentul autohton in zona bancară si ar trebui extinsă capitalizarea băncilor românesti existente. Acum, băncile românesti au ajuns la aproximativ 15%. Insuficient pentru a sustine proiecte de dezvoltare, pentru a oferi garantii pentru firmele românesti in exterior (oricum, nu prea au mai rămas multe…), pentru a sprijini cumpărarea de locuinte sociale, pentru a asigura infrastructura necesară. Băncile străine, in acest moment, in mod evident, inclusiv din cauza crizei economice din ultimii ani,”se joacă” doar cu depunerile făcute de români, fara a mai aduce capital de la ei de acasă. Ar fi oare o solutie să apelăm din nou la actiuni nominative emise pe genul actiunilor inter-belice – imprumutul de dezvoltare din 1931, bonul pentru inzestrarea armatei, imprumutul apărării nationale din 1944, etc?

CRED că trebuie eliminati, juridic, intermediarii valorificării cerealelor din România – cele 5-6  grupuri de firme străine care iau intregul beneficiu al muncii de un an al fermierilor români. Se poate constata politica acestora de a nu majora preturile in ultimile luni pentru a acapara noi terenuri ce nu vor mai putea fi reinsământate.

CRED că trebuie văzut cu atentie rolul ANAF. El omoară găinile si acestea nu vor mai putea da ouă si la anul. Intreprinderile mici si mijlocii sunt grav afectate. Ne bucurăm anul asta pentru nivelul de colectare dar s-ar putea ca la anul să plângem… Se ajunge la o polarizare mai gravă decât cea din 2004, când vorbeam de Cele Două Românii. In  2014, cele mai bogate 10%  dintre familii  obtin de 13 ori mai multe venituri decât cele mai sărace 10%  gospodării ale populatiei. Clasa de mijloc (câtă a fost) s-a pauperizat.

CRED că nu trebuie să ne mai inflăcărăm atat de tare in legătură cu investitiile străine. In 25 de ani, nivelul lor a fost de 60 mld. euro, dar jumătate au mers in fuziuni si achizitii si doar 32 de mld. euro au mers in investitii greenfield. Iar acest lucru nu s-a regăsit si in locuri de muncă (aratam ca in 2014, existau tot 3,5 milioane salariati, la fel ca in 2000). Mai  trebuie aratat ca iesirile de capital străin prin dividendele incasate – 23 mld euro – si cele 41 de mld. euro prin pierderile raportate, egalează cele 60 de mld. investiti dinafara in  acesti ani.

CRED că trebuie să eliminăm birocratia. Sau cel putin să o reducem. Faceti un efort si cititi Formularul 088 al ANAF. 11 pagini de completat! Sunt, in continuare 1,2 milioane de bugetari si infloresc noi agentii de control. Vice-premierul Dâncu spunea că va fi reinfiintat Institutul National de Administratie. Deocamdată, nimic.

CRED că trebuie simplificate procedurile de accesare a fondurilor europene si dirijate nu in primul rănd, spre produsele occidentale ce au nevoie de o expansiune a pietii, nu spre interminabile programe de traininguri care recircula banii, ci spre zone ale dezvoltării. De aceea spun că statul trebuie să aibă un rol mai activ.

CRED că trebuie pornite proiecte majore industriale si de infrastructură, in paralel cu incercarea de a readuce acasă forta de muncă activă plecată in străinătate. Cel putin, o parte din ea. De ce să aducem refugiati cărora să le dăm slujbe cand am putea să mărim numărul de salariati cu românii repatriati. Un mare program pe această temă, cu argumente solide, inclusiv financiare si de planificare, ar fi important.

CRED, de mult timp, că este nevoie de mesaje aduse la zi pentru tineri. Multi sunt dezorientati, cosmopoliti, indecisi in legătură cu viitorul lor in tară. Retelele sociale reprezintă un alfabet nou al comunicării. Ele trebuie folosite in mod adecvat. Istoria si geografia României trebuie să rămână in programele scolare pentru a sprijini mentinerea identitătii nationale.  In altă ordine de idei, procesul de invătământ ar trebui să fie mai legat de planificarea locurilor de muncă.

CRED că e nevoie de mai multă sensibilitate si preocupare pentru cultură, pentru artă. Artistii români nu mai au ateliere, nu mai au săli de expunere. Pleacă in străinătate, unde se „furisează” in mici galerii. Nu mai este incurajată crearea de case memoriale, muzee. Cultura este insă cea care dă măsura personalitătii unui popor si cea care lasă semne in istorie.

Mai CRED că e nevoie de mai multă demnitate in politica externă. Spre exemplu, in conditiile in care Marea Britanie refuză aplicarea pentru români a unor scheme de asistenta socială, nu ar trebui răspuns in acelasi fel? De exemplu, solicitarea contravalorii sumelor plătite de statul român pentru pregătirea medicilor si a asistentelor medicale plecate să lucreze in Anglia. Probabil că eu sunt pe stil vechi dar imi este greu să accept ca un ambasador strain să intervină public in chestiuni de politică internă românească. S-ar putea ca guvernul său să aibă un punct de vedere valabil dar acesta trebuie transmis confidential către MAE, premier sau presedinte. Asa scrie si in Conventia de la Viena referitoare la dreptul diplomatic, conventie valabila si intre parteneri strategici. Se dă senzatia că autoritatile române sunt formate din paraplegici ce au nevoie să fie impinsi in scaune cu rotile. De ce astfel de lucruri nu se intâmplă in Ungaria, Cehia sau Polonia? Reprezentantii stângii  noastre”internationaliste” par si ei hipnotizati de astfel de declaratii.

Dincolo de accidentele de masină, de cărtile scrise in puscării, dincolo de premiile Oscar, de moda pentru nunti, dincolo de arestări, retineri, condamnări, perchezitii, controale, reprezentantii stângii ar trebui, in opinia mea, să incerce lansarea unor astfel de teme. A fost nevoie de o interventie inteleaptă in Parlament (a cuiva din afara parlamentului) pentru a se stabili, la darea in plată, justa măsură intre un contract civil si interventia statului pentru situatii limita, cu caracter social (plafonul de 150000 de euro). Aceasta este calea.

Pe de altă parte, criteriile de integritate sunt importante dar am senzatia că se doreste o clasă „politică” cu no name, docili, usor de manevrat, intr-o atmosferă  de lasitate si de blazare generală.  De aceea – CRED – trebuie aduse in partidele stângii noi personalităti care să se poată valida public  (si să fie acceptate de organizatii) in timpul rămas până la alegeri. Este nevoie categoric de câstigarea sentimentului de incredere si de redobândirea sperantei in societate. Viitorul nu poate fi insă opera celor slabi.

76 de gânduri despre “Nevoia unor noi mesaje ale stângii

  1. Adrian B.martie 1, 2016 la 10:35 pm

    Dragul nostru neînțeles de plebei, dumneavoastră chiar de aceea scrieți aici, pe blog, ca să vă citească lumea, să vă admire inteligența și talentul enorm, ideile titanice și rezolvărie briante ale problemelor umanității, cu alte cuvinte, ca să ia cunoștință Universul de uriașa dumneavoastră prezență! Ca să citească grandioasele liste cu dușmanii patriei, depistați doar de dumneavoastră, liste reluate de o mie de ori, cu mici modificări, în funcție de starea de spirit din momentul postarii.

    Oricât ar părea de trist, nu avem ce face, Universul îi cuprinde și pe @ zev @ serbanfl. Dacă vreți să nu vă mai citească, țineți un jurnal, cu cheiță, băgați-l noaptea sub pernă și nu suflați un cuvânt, nimănui , despre asta…

    P.S.Vedeți că ați uitat să-i spuneți lui @ serbanfl că are și metode securistice, i-ați zis numai de alea milițienești… Păi, se poate , maestre? Ne pierdem vigilența?

  2. Dormicum

    Ce ar fi fost daca Ceausescu ar fi procedat precum Gorbaciov si ar fi relaxat accesul oamenilor la ceea ce isi doreau cel mai mult, anume, la libertate ?
    De exemplu, ar fi putut sa permita televiziunii romane sa emita mult mai mult de doua ore si sa includa in program muzica si filme occidentale, asa cum se practica prin perioada 1967-1980 (vezi seriale ca Sfantul, Razbunatorii, Om bogat om sarac, Dallas, The Roots, Planeta gigantilor, filme precum Love Story, Zorba, filme de razboi americane, etc, etc, etc…).
    Ba chiar ar fi trebuit sa ne permita accesul liber la filme cu violenta, sau SF, pe care sa le vedem acasa, pe tv, nu in sali improvizate cu redare de pe dvd playere.
    Daca am fi avut acces, mai din timp, la cultura occidentala, ne-am fi dat seama ca 90% este o cultura a violentei, sexului exacerbat si a kitsch-ului si am fi manifestat mai putin entuziasm sa ne pierdem timpul, ore intregi, cu ochii in monitoarele anului 1989 pentru a vedea minunile lui Rambo, sau Superman.
    Imi amintesc ca, in calitate de (foarte) tanar ,,frumos si liber” in anii 88-89, eram extrem de furios pe autoritati pentru ca impusesera la Costinesti programe de discoteca cu muzica romaneasca si limita de timp de cca 2 ore (20-22). Mai inainte, eram extrem de multumit de ceea ce facea Andrei Partos la Vox Maris intre orele 21:00-2:00 (interval absolut suficient de distractie, nu ca acum, in mod aberant, de la 12:00 -5:00 (6:00)). Muzica era variata , cu prezentare profesionista a formatiei si piesei muzicale, iar tinerii chiar stiau sa danseze (nu ca acum, cand topaie excitati cu mainile in sus cu un morman de decibeli pecentimentr patrat de teasta). Pe atunci, erau locuri la mese, iar ringul de dans nu era niciodata plin pana la refux. Pretul de intrare era modic.
    Poate cu mentalitatea de atunci, tinerii din Colectiv ar fi fost mai bine auto-protejati.
    Si in anii 80 ascultam muzica rock, dar, dupa parerea, de mult mai buna calitate fata de ce se asculta in prezent. Da, se mai asculta rock de calitate si acum, de exemplu, in White Horse (Costinesti), unde vin tineri de toate varstele care stau linistiti la mesele pline cu halbe/sticle de bere. N-ai sa vezi acolo joaca cu focul si cu artificiile.
    Ceausescu putea/trebuia sa faca foarte putin, pentru a se retrage linistit la pensie si a trai pana la adanci batraneti, cedandu-i, de buna voie, puterea lui Ion Iliescu. Ar fi fost mai bine si pentru fostul lider al FSN/PSD.
    Dar acest transfer de putere trebuia facut, cel putin, cu vreo 5-6 ani inainte. Astfel, poate, actualul fascism de dreapta ar fi fost mai putin incurajat sa prolifereze, iar Romania ar fi avut o sansa la reconciliere si unitate nationala. Am fi fost un fel de Polonie, dar…n-a fost sa fie.

  3. Doru Coarna, multumesc pentru istoricul noilor ilegalisti (sau profitorilor ilegalisti , nu stiu cum e mai bine). Reproducerea unui fenomen care a fost baza de putere a comunismului mi se pare simptomatica pentru regimul capitalist (si la fel de problematica).

  4. Ce esta mai bine , sa ai profit realizat in tara ta de o multinationala care da de lucru cetatenilor tai , investeste in tehnologii si marketing , in instalatii sigure si mai putin poluante , si care – mi se pare normal – face cu banii ei ce vrea ea – sau sa nu ai deloc acest profit ?
    George Padure , Viorel Catarama , familia Paunescu , Sechelariu , Copos etc etc toti marii ” capitalisti ” nationali – au creat bogatie , au adus servicii natiunii , comparabile cu ce au adus si aduc Renault , Saint Gobain , Hallewood , Carrefour ?
    Nu-si tratau angajatii ca pe niste iobagi si erau – sunt – preocupati doar de prada imediata ?

  5. TOTUSI, ce faceti, de unde si cum(iafara delirului asta ideologic plin de idei bune si de bun simt) veti intretine populatia ailalta( cea saraca, neputincioasa din „cele 2 Roamanii”) care e mai numeroasa decat „cea care poate” dar POATE DOAR PENTRU EA( NICI EA NU E IN STARE RATIONAL SA CREEZE SI PENTRU ALTII0, mai concret daca se poate. iNCA CREDETI CA POLITICUL POATE DICTA ECONOMICULUI IN 2016, vreti sa substituiti artificial CEEA CE E REAL?!?!

  6. @Doru Coarna
    martie 2, 2016 la 9:51 am
    Eu, mai bătrân probabil, aud/citesc despre colapsul Chinei cam de când a început „experimentul de la Trencin” (sper că nu am greșit numele, dar se mai găsesc colecții ale revistei Lumea)
    Cred că pe situația Chinei ne-am mai contrazis, noi doi, acum vreo 2 ani.
    Când USA este datoare la greu față de China, dar deține și cele mai „prestigioase” firme de rating cine și cum are posibilitatea de a influența bursele de pe tot globul?! Că n-au reușit occidentalii să prăbușească bursa din Hong-Hong, după plecarea Barii Britanii, nici azi nu înțeleg mulți!!!
    Scăderea (adică nu lipsa!) ritmului de creștere a economiei chineze nu-i o problemă, pentru că, dacă „de la orez trec la Mercedes”, așa cum îi căinezi dumneata, înseamnă că au ajuns la momentul când se pot orienta spre piața internă, adică le fac americanilor PA! Dar le cer datoriile!
    De momentul acesta se tem cel mai mult USA și UE, care fabrică mult în China, dar n-ar prea vrea pentru piața locală!
    Pe de altă parte, dacă în noiembrie era anunțată vizita lui Ponta în China, pentru semnarea documentelor privind dezvoltarea de la Cernavodă, cui ai ceva a reproșa?!
    După postările ce ți-am citit (mărturisesc că nu toate) cred că ești dintre cei ce zic încă de pe timpul Pieții Universității: „Să nu-i lăsăm pă ăștia să facă nimic, că se va zice c-au făcut comuniștii”!
    Este bine că nu s-a mai făcut Dracula park, pentru că a fost salvat de la faliment Disneyland Paris, ca să dau exemplul cel mai semnificativ?!
    Dacă chiar vrei să înțelegi care-i miza jocului cu denigrarea Chinei, gândește-te la faptul că a fost înființată o replică la Banca mondială, cu participarea Chinei, Rusiei, Indiei, Braziliei, Africii de Sud.

    Dar de faptul că Germania a anunțat că autorizarea funcționării, pe teritoriul German, a băncilor le se conduc după principii islamice, ai auzit?

    Păi finanțe mondiale fără finanțiștii de tradiție?! Adică a avut dreptate Henry Alfred Kissinger, mai acum un an, că statul Israel va dispare?!

    Probleme mari, dar plevușca se mulțumește și cu ce pică din România, cât se mai poate!

  7. Donkeypapuas a scris:

    Domnule Năstase, dar dumneavoastră înşivă aţi fost ministru pe vremea „programului de privatizare în massă” la care faceţi referire. Eraţi ministru şi când Petre Roman (cu veşnicul Isărescu la cârma BNR) au tăiat nivelul de trai al românilor dintr-un foc prin stabilirea unei cotaţii a leului scoase din burtă dar botezate pompos „liberalizarea leului”.

    La care as adauga:

    Cred ca cei care urmarim/prospectam situatia romaneasca, vrem sa aflam mai mult dela premiantii care au bagat oistea’n gard. Nu intereseaza doar confesiunea ‘am gresit!’, pe cat de evidenta pe atat de rarissima, ci plecand dela o astfel de confesiune sa aflam cum s-au naruit toate in pofida celor mai bune eforturi ale atator oameni de calitate intelectuala.

    Cei care au liberalizat Leul, acum 25 ani, au facut-o la plezneala sau in putina cunostinta de cauza–BNRul/economia nu avea rezervele valutare cu care sa sprijine convertibilizarea. Asa ceva trebuia facut cu conditia unui imprumut in valuta forte, la dobanda mica, si cu care sa se fi sprijinit convertibilizarea GRADUALA. Scriu graduala pentru ca initial era nevoie de convertibilitate in zonele de import de materii prime. Aceasta s-ar fi rezolvat prin operatiuni bancare dedicate. Dupa aceea trebuia vazut ce si cum. A face convertibilitatea peste noapte, dupa ce umplusei piata cu hartie (restituirea partilor sociale etc.), a fost cauza blocajului financiar la rezolvarea caruia Vacaroiu a muncit atat de mult…

  8. @ serbanfl @ zev @ luminita arhire @ George ban

    In grupul de care vorbiti ca-l reprezint sunt numai eu si cu mine .

    Dar voi chiar lucrati in haita si cu metode securiste 100% : serbanfl cu minciuni , parat si diversiuni , luminita arhire cu analiza si monitorizari ale mesajelor pe foldere , George ban cu comunicate de presa si zev asa cum poate si el , mai modest .

  9. Am fost ocupat o parte a zilei cu achizitionarea unui laptop nou si cu punerea lui in functiune. Asa ca poate maine un comentariu mai larg. Oricum, vorbe prea bune nu am pentru articol, poate pana maine imi mai trece. Dumneavoastra cunoasteti politica mai mult ca noi toti la un loc, asa ca orice presupunere ca ati folosit eronat unele cuvinte este desarta, trebuie sa caut cu exactitate ce ati dorit sa spuneti. Oricum, situatia tarii dupa 1989 nu a avut in nici un caz dorinta de stat minimal. Mi-as fi dorit un stat minimal adevarat, puternic in functiile asigurate, care ar fi incurajat initiativa, ar fi desfiintat monopolurile, mai ales politice si ar fi incurajat ridicarea unei economii puternice a romanilor – si in general ridicarea unei economii puternice. Am trait insa un sfert de veac intr-un mediu economic ostil, ceea ce inseamna ca am supravietuit, de fapt. Chiar si supravietuirea a devenit problematica, fiindca activitatile de care depinde existenta mea dispar, in sensul ca se muta din Romania. Poate ca ar trebui schimbate politicile publice, asa cum spuneti, dar de ce or fi fost ele asa cum au fost vreme de un sfert de secol si mai bine? Nu doar de aceea trebuie noi un set nou de mesaje ale stangii, ci din destule alte motive.
    Pun in continuare un material (NYT) referitor la Donald Trump (‘Donald Drumpf’) considerat de comedianul John Oliver: originea germana a lui Trump genereaza multe speculatii si glume. Am gasit raspunsul la ce ar fi fost cu Donald Trump daca el ar fi trait in Romania postdecembrista cu morala de afaceri de care da dovada in SUA: ar fi fost mai sarac ca mine si ar fi comentat si el pe blogul dumneavoastra, profitand de audienta, daca nu si-ar fi luat, la timp, lumea in cap.
    Am avut intotdeauna o simpatie aparte pentru Tokio Shibaura si se pare ca nici acum nu le-am dat banii de pomana.
    http://www.nytimes.com/2016/03/02/upshot/donald-drumpf-is-beating-rubio-and-cruz-for-second-in-web-searches.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur&_r=0

  10. Nu cu asa de multi ani in urma, cam cu un deceniu si un pic, ma gandeam ca un nou tip de :” afacere” ar fi putut inflori pe vremea prezidentiatului lui Traian Basescu si anume urmatoarea: un guvernant afecteaza interesele unui afacerist, acesta da in judecata statul roman, primeste despagubiri si cei doi impart despagubirile intre ei. Acest mic scenariu imi vine in minte atunci cand ma gandesc la afacerea Micula, creata ca urmare unor piedici puse acestora in anul 2005, atunci cand executivul de fapt al Romaniei era…Traian Basescu! Cine imi garanteaza mie ca istoria nu este una pusa la cale ca urmare a unei intelegeri intre fratii Micula si Traian Basescu si ca ei nu vor imparti acum 200 milioane de dolari din agoniseala cetatenilor? Cine imi garanteaza ca acesti bani nu vor fi platiti din averea populara, ci din averile celor care se fac vinovati de crearea acestei situatii? Tov. Gauleiter, cateva noi vorbe despre avutul poporului?

  11. Foarte interesant fragment dintr-un interviu al dlui Salaru, ministrul apararii Republicii Moldova:
    „- Traian Băsescu spunea că a propus funcția de președinte al României tuturor șefilor statului nostru, dar nimeni nu a acceptat. De ce Mihai Ghimpu nu a fost de acord?
    – Nu-i adevărat ce spune Băsescu. Atâta timp cât Mihai Ghimpu a fost președinte interimar, Băsescu niciodată nu a acceptat să discute pe tema reunificării Moldovei cu România. El accepta doar discuții despre integrarea europeană. Ghimpu a vorbit de Unire, dar Băsescu niciodată nu s-a lăsat antrenat în asemenea discuții.”

  12. Motanul Incaltat
    martie 2, 2016 la 6:52 pm

    Motanul Incaltat, mult mai retinut si mai atent la forma decat data trecuta, spune foarte corect ca pe timpul domnului Nastase economia era, in linii mari, pe drumul cel bun al dezvoltarii durabile.
    Pai atunci, mai motane, de ce l-ati arestat pe probe fantasmagorice si nu l-ati lasat sa continue ? Pentru ca asa a vrut artizanul volatilizarii flotei, recte, domnul Traian Basescu ?
    Daca economia a luat-o pe tobogan in jos, din 2004 pana in zilele noastre, de ce, motane, votati, in continuare, cu dreapta fascistoida ? Mai ales, ca dupa 2012, indicatorii si-au mai revenit, ba chiar, PIB-ul a depasit boom-ul (artificial n.r.) din 2008.
    Voi nu va dati seama ca ati blocat administratia statului prin interventia neconsttutionala a DNA, si a altor institutii de forta, in deciziile demnitarilor ? Ce e aia ,,subminare a economiei nationale”, cand, de fapt, resursele naturale NU sunt economie nationala, ci, SERVESC la dezvoltarea economiei nationale. Deci resursele reprezinta doar un POTENTIAL de economie nationala. Dar voi ce-ati facut ? I-ati dat la cap domnului Ioan Niculae, afectand astfel o intreaga ramura economica cu capital romanesc. Chiar nu va dati seama ca, jucand pe mana Ambasadei, in realitate, voi, cei din drepta, subminati economia nationala ? Strainii nu au alt interes decat sa acapareze sectoarele economice din zona resurselor, a consumului si a investitiilor publice, dar asta cu conditia mentinerii salariului mediu al angajatului roman la cote cu mult sub media Europei de Vest. Scopul lor este sa faca si sa repatrieze profit si sa amputeze resursele naturale ale Romaniei (vezi cazul Schweighofer). Cat despre investitii, am vazut ce a facut dreapta cu Bechtel, schimband orientarea strategica pe alt traseu (din 2005 n.r.). Care traseu, s-a dovedit extrem de putin fezabil – datorita portiunii dificile, aproape insurmontabile, Pitesti-Sibiu !

    De fapt, trei firme austriece controlează un sfert din industria lemnului (Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger ).
    Ce au facut oengeurile de mediu cu finantare straina ? S-au luat tot de Victor Ponta si de…micii proprietari de padure, cand, in realitate, in Romania exista un jaf institutionalizat la scara nationala implementat (direct sau implicit) de firme straine, dar de care DNA nu sufla o vorba ! Nimeni nu se agata de firmele straine ! Deci, cui serveste DNA ? Cetatenilor ? Este o imensa minciuna, fie si daca rememoram cine sustine cel mai mult acest conglomerat diform care vorbeste ipocrit de separatia puterilor in stat dar care isi rezerva dreptul (permis de legile Macovei) sa interfereze in actul administrativ al executivului central si local ! Si asta pentru ca se includ (prin asimilare) in sfera coruptiei asazisele decizii de oportunitate, caz in care orice se poate interpreta asa cum vor procurorii, sau, sustinatorii lor din umbra !
    In aceste conditii, mai putem vorbi de dezvoltare economica in Romania si de un stat eficient si functional ? Cat timp nu vom realiza ca cei din afara au interese divergente in raport cu nevoile si aspiratiile poporuluI roman, ne vom invarti in jurul cozii de..pisica.
    Credeti ca SUA se bucura ca economia chineza a incetinit ? Aceasta evolutie se datoreaza, in principal, faptului ca cetatenii chinezi isi doresc un nivel de trai mai ridicat. Este o legitate fireasca, dar nedorita de corporatiile transnationale sa se petreaca in afara tarilor-mama. Stiti ce inseamna asta ? Ca piata interna a Chinei VA CRESTE, in timp ce exporturile si investitiile/transferurile financiare chineze in afara se vor diminua – pe fondul datoriei pe care SUA o are fata de China. De aceea, americanii sunt mult mai ingrijorati acum, decat erau pe timpul boom-ului chinezesc artificial generat in proportie semnificativa de firmele straine care produceau masiv in China pentru pietele lumii. O astfel de crestere era una nepericuloasa pentru americani, deorece piata interna a Chinei era una slaba, deci, tara era extrem de vulnerabila la deciziile politice din afara.
    De ce America este puternica ? Pentru ca isi poate permite (inca) o piata interna foarte dezvoltata care absoarbe o cantitate enorma de produse.
    Iata, aud ,acum, liberali (si dreptaci in general) care, dupa ce au sustinut ca motorul economic este consumul, o dau cotita cu…investitiile (mare parte din ele, destinate firmelor straine). Sunt acesti oameni constienti ca servesc intersele straine, subminand, de fapt , economia nationala ?
    De aceea eu nu am cum sa mai votez aceasta dreapta, mult timp de acum incolo. Deoarece gandesc cu mintea proprie.
    Poate ca veti medita, macar putin, la cele de mai sus, daca va considerati romani si nu ,,parteneri civili” ai strainilor.

  13. @@Adrian B. martie 1, 2016 la 10:35 pm
    Lasă comasările la derută. Dumirește-mă : Nu te agiți pentru reformarea stângii?!
    Vrei numai demolarea PSD? Păi demolarea este sarcina cuplului Dragnea – Zgonea și-i aproape de finalizare!

  14. @ZeV
    Sa stiti ca lucrurile nu stau chiar asa. Invinuiti prea usor firmele straine si capitalul strain, pierzand din vedere ilegalitatile facute de ai nostri. Faptul ca se defriseaza padurile in nestire. Sa judecam putin: ori se face legal, ori nu se face legal. Daca se respecta legea, atunci ce mai discutam? Daca nu se respecta legea, atunci de vina e firma straina sau autoritatile romane care ar trebui sa vegheze la respectarea legii si s-o aplice? Privatizarile frauduloase – daca sunt frauduloase, inseamna ca nu s-a respectat legea, dar in acest caz autoritatile romane ce au pazit?

    „Pai atunci, mai motane, de ce l-ati arestat pe probe fantasmagorice si nu l-ati lasat sa continue ? Pentru ca asa a vrut artizanul volatilizarii flotei, recte, domnul Traian Basescu ?” – eu l-am arestat???

    „Voi nu va dati seama ca ati blocat administratia statului prin interventia neconsttutionala a DNA, si a altor institutii de forta, in deciziile demnitarilor ? ” – GRESIT!!!! ZeV, draga, asa functioneaza, din pacate, statul roman!! Statul pe care tu il iei in brate si crezi ca poate numai el rezolva problemele.

    „Ce au facut oengeurile de mediu cu finantare straina ? S-au luat tot de Victor Ponta si de…micii proprietari de padure, cand, in realitate, in Romania exista un jaf institutionalizat la scara nationala implementat (direct sau implicit) de firme straine, dar de care DNA nu sufla o vorba ! ” – pai oengheurile „cu finantare straina” trebuie sa faca ceva? Tu pe acestea esti suparat? Dar Victor Ponta ce a facut? Asta de ce nu te intrebi si nu cauti sa analizezi? „DNA nu sufla o vorba” – si atunci daca statul roman nu functioneaza cum trebuie, de vina sunt „oengeurile de mediu cu finantare straina”???

    „Credeti ca SUA se bucura ca economia chineza a incetinit ? Aceasta evolutie se datoreaza, in principal, faptului ca cetatenii chinezi isi doresc un nivel de trai mai ridicat. Este o legitate fireasca, dar nedorita de corporatiile transnationale sa se petreaca in afara tarilor-mama. ” – esti sigur? Tu nu te intrebi: cum sa fie nedorita de „corporatiile transnationale” cand acestea produc acolo? Ce treaba are o corporatie transnationala cu faptul ca cetatenii chinezi isi doresc un nivel de trai mai ridicat? Ceea ce intereseaza pe o corporatie transnationala e sa obtina profitul si sa creasca profiturile. Daca prin asta creste si nivelul de trai al cetatenilor chinezi, din punctul de vedere al unei corporatii e foarte bine. Liberalismul nu exclude cresterea nivelului de trai al cetatenilor. Iar daca o corporatie nu mai obtine profit acolo sau incep sa scada in mod semnificativ profiturile, atunci e libera sa se mute de acolo si sa mearga in alta parte, nu neaparat in tara mama ci acolo unde crede ca poate obtine un profit mai mare – acestea sunt firme private, nu controlate de stat.

  15. @ZeV
    De ce nu va intrebati ce ar face statul roman daca Renault ar pleca de la Pitesti? Ce ar pune in loc? Intreaga zona ar fi aruncata in mizerie si ar fi o lovitura economica dura pentru intreaga tara. Uitati-va aici:
    http://www.dacia.ro/despre-noi/

    „Pentru colecţionarii de cifre, poate e important faptul că, după 1999, Renault a investit peste 600 de milioane de euro în modernizarea echipamentelor de producţie ale uzinei Dacia de la Piteşti.

    Pentru posesorii de Dacia, e mai important însă ca un vehicul produs la Piteşti respectă aceleaşi standarde ca orice alt vehicul produs în orice uzină din cadrul grupului Renault.”

    Iata ce inseamna o privatizare reusita, facuta cum trebuie! Inseamna investitii, productie de calitate superioara, creare de locuri de munca! Si acum uitati-va si la intreprinderile de stat care inregistreaza pierderi foarte mari si din aceasta cauza finantarea lor e foarte dificila, ingreunand semnificativ dezvoltarea economica a tarii.

    Eu nu spun ca trebuie ignorat capitalul romanesc, ca nu ar trebui sprijinit, dimpotriva! Insa n-am prea vazut o analiza cum activitatea statului, amestecul statului in economie, ingreuneaza dezvoltarea corecta a acestui capital.

    „I-ati dat la cap domnului Ioan Niculae, afectand astfel o intreaga ramura economica cu capital romanesc. Chiar nu va dati seama ca, jucand pe mana Ambasadei, in realitate, voi, cei din drepta, subminati economia nationala ? Strainii nu au alt interes decat sa acapareze sectoarele economice din zona resurselor, a consumului si a investitiilor publice, dar asta cu conditia mentinerii salariului mediu al angajatului roman la cote cu mult sub media Europei de Vest.”

    In primul rand ca nu eu i-am „dat la cap” si nici nu sprijin o „dreapta fascistoida”. Insa de ce nu va puneti problema ca poate amestecul statului in economie produce distorsiuni nedorite, cu efect negativ in economia romaneasca? Nu va puneti nicio clipa problema ca nu cei de dreapta submineaza economia romaneasca ci amestecul statului in economie, un amestec nociv care blocheaza dezvoltarea economica a tarii. Cu parere de rau, dar vedeti prea unilateral, daca se poate spune asa, lucrurile.

  16. Care stanga domnule Presedinte ??? Pe bune,…avem ceva de stanga? Sau pe cineva de stanga? pe cine,…pe Rizea cu Ferrari?Pe Rovana Plumb cu masina de 200 mii ( pt baitelul ei scump si muncitor ) inmatriculat in Bulgaria sau pe Dragnea cu o casa pe trei cvartale ?

  17. Domnule prim-ministru, frunzăresc și eu blogul, căci nu am avut nici timp și nici semnal până acum – nu am altceva mai bun de făcut azi, în loc să beau și să petrec – m-am gândit să vă spun, chiar dacă eu nu contez, că ați spus aceste lucruri atât de bine și de limpede ca lacrima; fix gând în gând suntem. Cum am mai spus, eu nu contez și asta nu-i o problemă nici cât negru sub unghie pentru mine, dar tare mă tem și mă doare, tare de tot, că nici unul dintre noi nu mai contează, lucru pe care nu l-aș fi crezut niciodată. Dar niciodată.

    Sper că vă regăsesc fericit și sănătos la trup și suflet.

  18. „Au fost privatizate 7500 de intreprinderi pentru care s-au incasat 7 mld. euro. Banii au mers la trezorerie (4,4 mld.), ”

    Daca cele 1256 de mari intreprinderi romanesti in care munceau in fiecare dintre acestea intre 1.000 si 10.000 de romani, privatizate dupa 1990, valorau in jur de 1.500 de miliarde de euro, in banii de acum….oare cum de totalul privatizarii celor 7.500 de intreprinderi romanesti au strans NUMAI 7 miliarde de euro amarati…????

    Jaful organizat din Romania ne-a adus la sapa de lemn.

    Impreuna cu PIB-ul din 1990 si pana in 2015, flota comerciala romana, intreprinderile romanesti jefuite, averea Armatei Romane si alte cateva mizilicuri ne-au adus o gaura care se situeaza undeva intre 4.500 de miliarde de euro si 9.000 de miliarde euro, adica: patrumiicincisute de miliarde de euro si nouamii de miliarde de euro !!!!

    Iar noi vorbim de cei 7 miliarde de euro, practic doar bani de buzunar…..

    De gandit, nu-i asa…????

  19. @Motanul Incaltat, martie 3, 2016 la 4:42 pm

    Uzinele „Lemaitre”

    http://www.rumaniamilitary.ro/inca-o-istorie-aproape-nestiuta

    Prin legea din 15/27 sepetembrie 1864 în România este adoptat sistemul metric (metru – kilogram – litru). Francezul Louis Lemaître obţine concesiunea fabricării noilor măsuri şi greutăţi, înfiinţând o turnătorie de metale; cu timpul această turnătorie se va extinde dând naştere fabricii care va purta până în 1948 (cu o scurtă întrerupere), numele fondatorului.
    Deşi a fost declarată monument istoric, fabrica a fost demolată în anul 2011 (la momentul demolării nu mai exista nici o clădire de la 1864). Unitatea industrială şi-a lăsat amprenta şi asupra locuitorilor zonei adiacente – până la demolările ceauşiste din anii ’80 ani secolului XX zona era denumită de către riverani “ (La) Lumetru”.

    DA, despre Uzinele Timpuri Noi vorbim…..

  20. @ Dormicum, martie 1, 2016 la 10:37 am

    Nu este bine sa vorbim despre curaj si in nici un caz nu putem da lectii de curaj celor care dorm cu sabia lui Damocles deasupra capului.

    Poti avea curaj sa mergi pana la un punct, dupa care te opresti.

    Exista riscul ca la un moment dat sa nu-ti mai pese de nimic, practic vei continua sa incasezi lovituri pana-ti vei duce la bun sfarsit misiunea, dupa care invariabil vei cadea.

    Pe front, in razboi, s-a vazut de multe ori acest lucru.

Lasă un răspuns