UE a la carte

images-2

 

 

 

 

Vă atentionez, ceea ce veti citi s-ar putea să vă afecteze emotional.

Uniunea Europeană a fost creată pentru a realiza, gradual,  standarde COMUNE in domeniul cărbunelui si otelului, al politicilor comerciale, al monedei, al politicilor de securitate, etc. Nu insist. Ideea era de a se construi, in final, o federatie – Statele Unite ale Europei. Incet-incet, proiectul a fost sabotat. Mai intâi, la nivelul Constitutiei proiectate, apoi in ceea ce priveste aspectele bugetar-fiscale  (tările mai importante nu respectă regulile referitoare la deficite), sau ale politicilor agricole, libertătii de miscare a capitalurilor, a persoanelor etc.

Marea Britanie dă lovitura finală acestui proiect. Probabil că Rusia si SUA sunt multumite. Si România pare să fie.  „Suntem parte a solutiei”, spunea presedintele Johannis. Adică, facem parte din cei care plătesc masa.

Oricum, Uniunea Europeană devine o organizatie cu meniu a la carte. Fiecare incepe să „comande” ce doreste. România, spre exemplu, a comandat MCV-ul.

 

52 de gânduri despre “UE a la carte

  1. de la standarde economice, la cele politice i-o cale atat de lunga, ca au trecut 63 de ani, cam cand ne nasteam noi, s-a nascut si fundatia UE!!

  2. M-a afectat psihiatric de-a dreptul atunci când mi-am dat seama, dar mai demult. Acum… mă uit cum ne învrăjbesc premeditat. Oare ce mai vor? Că gheara n-au băgat-o în ochi. Poate vor să facă ce am zis mai demult: sclavi în salopete, care muncesc pentru casă și masă la grămadă, să ne selecteze genetic, cei care ar avea voie să se reproducă și restul – sterilizați. Asta vor. Altceva ce să mai vrea, că au luat?

  3. Moment vesel în raportul Codruței:
    Cetățenii cinstiți sunt de partea noastră.

    Ooooo, Înălțimea Voastră, dac-ați ști câți cetățeni „cinstiți” cunosc, care vă aplaudă și sunt de partea voastră, încălcând legile în fiecare zi cu scuza că ei sunt mărunți și nu afectează societatea! Dac-ați ști câți alți cetățeni „cinstiți” cunosc aceștia! Dac-ați ști câți alți și alți cetățeni „cinstiți” cunosc și ăștia și ăilalți! și așa mai departe…
    S-ar „spăria” (vorba cronicarului) gândul domniei voastre.

  4. MCV-ul zice în fiecare an: e bine, dar e loc de mai bine.

    Părerea mea e că ar trebui să menționeze câți prim-miniștri, miniștri, parlamentari, președinți de consilii județene, primari, directori din ministere… trebuie să fie condamnați ca să ne dea măcar nota 9.
    Nefăcând-o, noi bâjbâim: 2 prim-miniștri, 20 de miniștri, 50 de parlamentari, 300 de primari…
    Nu merge pe ghicite.

    Codruța a zis că procurorii ei au găsit sute de milioane de euro dați mită.
    Mereu uită să menționeze că aceștea sunt ACUZAȚII, nu certitudini.
    Dacă e sigură că aceste sume vor fi confirmate de judecători, înseamnă că judecata e făcută dinainte, judecătorii nu fac decât să aprobe „propunerile” procurorilor.
    Nimic nou.

  5. Adrian B.
    februarie 25, 2016 la 7:30 pm

    Ba da, amice, stiu foarte bine ce postez si stiu foarte bine ca ,,sadicii” dreptei imi cauta comentariile, nu prea comode pentru ei. Lor le-ar placea ca noi toti sa lovim in continuare in Victor Ponta, ca nu cumva sa ne dam seama ce le poate pielea ,,tehnocratilor”. Sincer, cu tot respectul, am decis sa ma concentrez pe ceea ce este important in acest moment si nu pe Victor Ponta. Pe fostul premier il voi urmari cu atentie, daca i se va permite sa-si continue activitatea politica. Asa cum sper (desi este putin probabil) ca o va continua si Adrian Nastase
    De exemplu, nu pot sa nu vad cum un guvern parasutat de nicaieri isi bate joc de realizarile precedentului executiv in materie economica si ne propune inghetarea veniturilor populatiei. Normal, cu exceptia armatei si celor din Justitie si/sau Servicii, pentru care, nu exista limita de suma.
    TrebuIe sa fim, musai, eradicatI toti coruptii, nu-i asa ? Adica, vreo 7-8 milioane de romani. Si, mai ales, trebuie recuperat ,,astronomicul” prejudiciu generat de Victor Ponta in relatia sa de afaceri cu domnul Sova. Mooama, ce de parai vor curge, dupa, prin buzunarele romanilor. (Z)
    ps
    D-ta ne tot spui, sistematic, cat de aproape este SUA de un esec zdrobitor pe toate fronturile, in confruntarea geopolitica cu Rusia, dupa care, trai pe vatrai (sensul al doilea_n.r.) in Romania.
    Nu se va intampla asa ceva, din simplul motiv ca SUA si Rusia au decis sa coopereze, intocmai ca doi inamici lipsiti de scrupule care se respecta si care au nevoie unul de altul intr-o lume greu previzibila si in continua schimbare. America si Rusia sunt aidoma a doi pistolari cinici (din vestul si estul salbatic) asezari spate in spate si care trag in toate directiile, cu ambele maini. Uneori, in momentele de acalmie, isi mai trag reciproc la gioale, sau cate un ghiont ,,amical” in coaste, spre a-l surprinde pe celalalt cu ,,garda jos”. Cam ca la ,,Bâza ” – jocul interactiv din copilarie. (Z)
    Noi, romanii, ne facem iluzia ca nici macar vreun glont ratacit nu ne va atinge…Oare ?

  6. Cris, Laura Codruta stie cu nici un om nu este si nici nu poate fi ,,usa de biserica”. Dar sefa DNA nu este interesata de marea coruptie (prin cumul) a romanilor (aici intrand si evaziunea). Procurorii sunt in razboi cu ,,clasa politica” actuala, in special, cu cea de mai la stanga esichierului, perceputa ca fiind ,,mai la est”. Desi cand privim o harta, estul este la dreapta. Cel putin, asa ne-ar spune fata mai mare a domnului Basescu, sau fratele domniei sale. Despre fostul presedinte insusi, ne poate ,,lumina” Gazpromul, sau cei de la Alro. (Z)
    Eu as propune ca doamna Kovesi sa intre in politica. In fond, si in America, fosti procurori generali au ajuns guvernatori, sau membri ai Congresului, sau candidati la Casa Alba (vezi cazul lui Robert Kennedy-fost procuror general in mandatul fratelui mai mare).
    Sunt curios ce legi va aplica doamna Kovesi, in calitate de Sefa a Administratiei. Cui va acorda contractele publice. Cum va privatiza (daca FMI ne-o va cere). Cum va (ab)sorbi, ea, fondurile europene. Cum va reface ,,economia nationala” si cum o va feri, ea, de ,,subminare”. Cum va taxa populatia. Cum va gasi vinovati pentru orice mort din aceasta tara, indiferent de cauze…si multe altele.
    Hai, Codrutzo, lumea te vrea, feisbucul te vrea, Soros te vrea, ce mai astepti ? (Z)
    Cat despre securisti, a devenit o banalitate trecerea in politica, dupa reusita stralucita a domnului Putin. (Z)
    Pariez ca, dupa cele doua mandate (programate la Amasada) ale domnului Yohannis (cu conditia sa nu mai deschida gura de capul lui si apere libertatea neingradita / nezabrelita a Presei), urmatorul candidat al dreptei va fi ,,domnul Unguent”.
    Securistii au o mare calitate: Sunt foarte alunecosi. Penetreaza orice obstacole. (Z)

  7. As fi foarte curios sa aflu ce avocati (si din ce oengeuri fac parte) au sustinut, la CEDO, cauzele unor cetateni care si-au pierdut rude apropiate la Revolutie.
    Scenariul (unul dintre ele) foarte drag dreptei basiste (sprijinita din afara) consta in REDESCHIDEREA DOSARULUI REVOLUTIEI DIN 1989.
    Motivatii: Intrevad doua, cel putin:
    1. Sa se spuna opiniei publice ca Ion Iliescu A DETURNAT revolutia (cu ajutorul agentilor KGB) de la cursul ei firesc inspre vest si DIN ACEST MOTIV au murit oameni la revolutie…au murit din cauza domnului Ion Iliescu.
    2. Sa se spuna ca puterea a fost acaparata, prin frauda, de catre neo-comunisti, din care, actualmente, a ramas doar PSD. Nu mai conteaza ca mostenitorul FSN este de fapt PD+Traian Basescu. Asta nu vor spune securistii din presa dreptaca.

    Va spun aceste lucruri din timp, ca sa nu fiti surprinsi si sa va asteptati la orice. Diversiunile dreptei intreg orice imaginatie…dar pe mine, care am fost in interiorul dreptei basiste, propagandistii lor nu ma mai pot prosti. (Z)

    In acest context, ii transmit domnului Ion Iliescu: Domnule, daca taceai, filosof ramaneai. Repet: DACA TACEAI, LIBER RAMANEAI. Poate….
    Trebuie sa ramanem uniti, deoarece fascistii dreptei nu se vor retine de la nimic. Doar pedeapsa cu moartea, probabil, nu o vor putea instaura in Romania. In rest, orice este posibil, mai ales, ca cea mai mare parte a presei a abdicat total de la standardele occidentale ale deontologiei profesionale. Cat timp poporul roman va hiberna, nu va ramane piatra pe piatra in Romania.

  8. fostă basarabeancă
    februarie 26, 2016 la 9:11 am

    Doamna, George Ban nu a jignit pe nimeni. Colegul nostru face un lucru banal de simplu: un apel la unitate, ratiune, luciditate si resposabilitate, mai ales, in conditiile de razboi total, din acest an electoral. Este foarte greu sa te lupti cu obtuzitatea feisbucului si cu o dreapta subordonata intereselor straine, deci, n-ar trebui sa ne focalizam pe tinte false, spre satisfactia adversarilor/detractorilor nostri. Sa nu va faceti iluzii, asa va fi Romania urmatorilor 20 de ani: o tara macinata de conflicte. Vor castiga aceia care isi vor pastra discernamantul si credinta in valori reale, nu false si/sau de import. Sper ca invingatorul final sa fie, totusi, poporul roman.

  9. UE , fostul CEE , S.U. Europa ?
    O utopie.
    Europa nu este pamantul virgin nord-american .
    Da , poate Baroso sau Schultz se leagana in iluzii imaginandu-se sefii statului virtual intins de la fluviul Douro din Portugalia la Vistula .
    De ce sa nu iasa britanicii din UE , daca sunt sufocati de birocratia de la Bruxelles si au interese altundeva ?
    Englezii au creat in doi ani mai multe locuri de munca decat toti ceilalti 27 din UE !
    La noi nu au mare lucru ca interese , Cox in domeniile viticole de la Recas si Hallewood in Dealu Mare langa domnul Nastase , plus casele cumparate de print in secuime si sasime , atat .
    Admir curajul si mandria Marii Britanii .
    O natiune libera , mare , mandra .
    Nu poti sa nu fii impresionat de descrierile atacurilor armatei britanice in primul razboi mondial , pe raul Somme , in 1916 – regimentele lor , formate din voluntari grupati pe cartier , uzina , parohie scoteau cu baioneta nemtii din adaposturi si nu dadeau inapoi , sub focul cel mai nimicitor .
    In iunie 1940 , singuri , cu nemtii triumfatori in Franta , au rezistat un an lui Hitler .

  10. PS , out of topic – descopar declaratiile facute in august 2015 la zilele culturii maghiare la Cluj de bietul Vasile Dancu , sociolog – fost demnitar PSD pana in 2005 , actualmente ministru in guvernul Ciolos .
    Tineti-va bine , e tare .
    Da greata sau ameteli , dar e epocal .
    Se trateaza subiectul ” romanii si maghiarii se ignora in Transilvania , ce facem ? ” .
    Interventia nenorocitului Dancu : ” istoria a fost falsificata , pentru a se prezenta istoria Clujului ca oras romanesc ” .
    Da , domnule Dancu , Clujul nu era romanesc pentru ca valahii nu aveau dreptul sa se instaleze in el .
    Cand episcopul Bob a reusit instalarea primei biserici romanesti in Cluj , in 1808 , au fost petitii ” sa nu lasam aceasta rasa de raufacatori sa se instaleze in Cluj ” – asta cand toata zona din jur este 85 % locuita de romani .Dancu uita sa spuna ca , in sovinismul ei , administratia maghiara a cedat toate imobilele din Cluj celor doua biserici maghiare , catolica si reformata , astazi proprietate pe 100 % din imobiliarul central clujean ( si oradean, si targmuresean … )
    Continua nefericitul Dancu ” si romanii , si maghiarii , au in comun ca se opun deciziilor Bucurestiului ” ( adica Bucurestiul , reprezentand unitatea , Capitala , Tara ar fi un centru ostil si rau-voitor ) – incredibil ! Dancu se alatura eforturilor straine de a semana dezbinare intre romani …
    Dancu ataca Bucurestiul , el , tipul fizic perfect al fanariotului ( facies brun , mustata ) , el , nascut la Nasaud dar cu nume neardelenesc , foarte posibil originari din Muntenia si instalati in Nasaud …

  11. Dacă-i vorba de „a la carte” şi poate comanda fiecare ce-şi doreşte, îmi fac datoria de onoare de a vă recomanda :
    George Hălărescu
    februarie 26, 2016 la 9:15 am
    😉
    Stimată basarabeancă
    Surprinde numărul mare, dar ce zic eu mare, îngrozitor de mare, al părinţilor care înţeleg să achieseze la o astfel de petrecere !
    De cadre, nu mai vorbesc, au şi ele ocazia să mai cunoască ceva părinţi, să se distreze gratis şi să mai bifeze o activitate. Cu orice preţ.
    Uneori destul de mare, cum s-a întâmplat recent în Ţara mamă, unde nişte copii de clasa a doua ( II-A) au fost victime ale unor agresiuni sexuale ( mă rog, massmedia le zice violuri !) săvârşite de colegi, nu ştiu dacă şi de clasă (A,B.C…), dar sigur de an !!!
    Pe la dvs. încă e bine, dacă ajunşi tocmai în clasa a patra se rezumă la a-şi arunca şepcile prin copaci !
    Transmiteţi-i Buburuzei toate aprecierile mele şi asigurarea că nu mămica ei a greşit, refuzând să participe la o asemenea discutabilă acţiune şi să fie în continuare mândră de ea !
    P.S.
    Dacă mama-i guristă şi cel mic, mititel, la fel ca maestrul Botgros, s-ar putea să ….ajungă şi el pe cai mari . 😉
    Aşa că, Buburuza să profite atât cît mai poate de avantajul ei 😆
    Să vă trăiască !

  12. Şi dacă ramuri bat în geam
    Şi se cutremur plopii
    E ca…

    Şi totuşi vine primăvara
    Şi ştevia chiar răsare pe maidan
    Şi britanici chiar habar nu au ce e aia ciorbă de ştevie cu mămăligă rece şi cu ceapă sub un cais înlflorit în timp ce se holbează la tine o albină mareeee cât visul UE.

    Eu chiar îl iubesc pe Monet şi chiar adun liniştită ştevie. Englezii încă nu ştiu nimic de Primăvara Românească. Nici nemţii şi nici alţi încrâncenaţi.

  13. Cred ca nu s-a inteles, asistam la o noua incercare de creere a unui imperiu european, dupa atatea altele din istorie, indeobste cunoscute.

    S-a constat ca nu o figura razboinica, nu o organizatie, nu o doctrina si nu vreo arma poate realiza asta, ci numai un mecanism obiectiv, deci independent de vointa umana, si cel mai obiectiv mecanism este economia cu legile sale! Rezultatul este deja ierarhizarea completa a societatii europene dar si a statelor membre! Deci cine mai crede ca tratatele il mentin la masa, se insala! Cei mari isi permit orice, cei slabi pierd si ceea ce inca mai au!

    Este o mare-mare diferenta fata de exemplul de peste ocean, nu? Aia s-au suprapus peste dorinta naturala a omenirii de expansiune, de colonizare! Astia se suprapun peste un mecanism obiectiv, aia sunt patrioti, astia nu vor fi niciodata… Omul iubeste mai repede tara decat moneda…

    Dar sa nu ne facem griji, imperiul european se va autosufoca neavand incotro se duce fizic, iar la scara globala este deja sub unele tari!
    Iar asta nu aduce nici un beneficiu, pt ca urmeaza o perioada de „inghetare” definitiva a ierarhiei europene, ceea ce stim ca inseamna STAGNARE daca nu regres… Continuarea povestii se gaseste tot prin istorie, fie o revolutie europeana, fie un razboi de dezmembrare (secesiune), fie o cadere in desuetitudine cand nu mai tine nimeni cont de birocratia imperiului… Partea proasta e ca o structura ierarhica inchistata nu permite innoirea, luminatia, scanteia! Ea conserva doar starea… Aceasta UE va genera inevitabil un nou ev mediu european, iar daca isi creaza si o noua inchizitie, Renasterea ramane tot cea binecunoscuta, parte de una noua nu vom mai avea! Multi vor sari acum ca arsi, increzatori in specia europeana, insa degeaba, s-a mai intamplat iar la vremea aia nu era Big Brother…

    Dar prea scrutam viitorul, mai sunt 10 ani pana atunci…

    Ceea ce trebuie inteles este ca apoi, imperiile astea vor fi trei si deci doua se vor alia ca sa-l distruga pe baciul moldovean, deci si p-asta o cunoastem… UE, SUA si EurAsia vor juca scena globalizarii si odata crima comisa, cei doi invingatori nu vor mai avea incotro si vor privi, in sfarsit, spre stele, spre expansiunea civilizatiei umane in Univers, singura aducatoare de profit in acele vremuri…

    Alternativa ar fi sa ne intoarcem fiecare la ce ne-a placut mai mult, unii la nazism, unii la comunism, unii la monarhie, altii la revolutie si bineinteles, altii la restauratie… Numai ca am precizat mai sus, motorul este cel economic de data asta, obiectiv si implicit, orb.

    Pe mine unul ma tot bate gandul sa vand tot si sa cumpar o casa in delta, stiti ideea, curge fluviului milenar, pestele si ratzele sunt acolo iar painea se face la urma-urmei, sau mamaliga… ma tin in loc tantarii, ca sa vezi…

  14. Acum ne spuneți de federalizare ? În 2003 aveați altă impresie, atunci nu prea ați avertizat poporul român ce-l așteaptă ?

    Proiectul a fost sabotat !? Înțeleg că vă pare rău. Și mie, că vă pare rău în loc să vă bucure. Nu mi-am imaginat niciodată că sînteți un globalist, credeam că ați fost constrîns.

    Așa zisa constituție ueistă nu a fost sabotată, dimpotrivă. Voința suverană a francezilor, care au avut 1 an la dispoziție pentru dezbateri masive, la fel de masiv direcționate în mass-media în favoarea așa-zisei constituții, și au decis net împotrivă a fost călcată în picioare ceva mai tîrziu printr-o șmecherie de golani. La fel, după ce aceleași condiții au fost ambalate sub alte nume a fost, cu adevărat, sabotată voința irlandezilor, supuși unui umilitor și terorist diktat pentru a vota „cum trebuie”. Se votează de cîte ori e nevoie ca să iasă rezultatul dorit de cabală, invers nu, niciodată.

    Ce să mai vorbim de referendumul dvs, lucrat tot de maestrul Rus. Ilegal, sper că nu vă veți discredita profesional și să nu recunoașteți o evidență. Dar, mi-am zis, asta e, erați constrîns și ați vrut să evitați cine știe ce nenorociri care se puteau abate peste România.

    Se pare că m-am înșelat, chiar credeți în utopia asta, devenită clar o distopie.

    Brexit-ul e o șansă pentru UK, atît. Cei care nu vor pleca cît mai rapid după aceea își vor blestema zilele în restul de UE, cîtă va mai rămăne din ea… nesabotată.

  15. Despre evaluări și reevaluări:

    Mediafax scria în 2012 că
    – expertiza contabilă judiciară din dosarul privatizării ICA (2003) arată că legislația din 2003 permitea un raport simplificat de evaluare a acțiunilor
    – expertiza arată că acțiunile ICA au fost corect evaluate de Agenția Domeniilor Statului
    – activele ICA (clădiri și terenuri) valorau la acea vreme 3.244.000 dolari
    – experții au menționat că la privatizare s-a aplicat metodologia elaborată de Ministerul Privatizării
    – legislația privatizării a fost modificată în 2007 când s-a impus luarea în considerare a valorii de piață.

    Reevaluarea DNA (2008) a avut ca rezultat suma de 60 de milioane de euro, prețul pieței în 2008 (menționează specialistul DNA la sfârșitul raportului).

    ANAF evaluează terenurile și clădirile ICA la 10,4 milioane de euro (2015), pentru scoaterea lor la vânzare.

    Seamănă cu evaluările și reevaluările pe care le face Băsescu din când în când unora și altora, în funcție de interesele lui.

  16. Reprezentanţii României, nu numai că au comandat , când s-au trezit în restaurantul “vedetelor”, un MCV , strigând peste masă “…dar vezi, garçon, să nu fie prea uscat, mai mult în sânge, dacă se poate…!”-, ci, pe deasupra, continuă să solicite , în fiecare an, de cîte ori mai prind prilejul : “…garçon, încă un MCV la mandea, te rog! ai grijă să fie preparat la fel ca anul trecut! …adică, stai! poate să fie tot ăla de anul trecut, dacă l-ai ţinut la frigider!” Apoi, în timp ce înghit cu noduri ceea ce au comandat, trag cu ochiul la mesele vecine, unde lumea mănâncă fel de fel, şi poftesc la purcelul cu măr în gură , poftesc la turnul de frişcă înălţat semeţ pe profiterolul altuia, poftesc la rulada de viţel cu trufe… Aşa că, după o vreme, salivând abundent, nu mai ştiu exact de la ce anume salivează, şi li se pare că şi MCV-ul lor e gustos…

    Nu ştiu de ce , dar pare o chestiune de destin ca România, după ce îşi face conştiincios bagajele, după ce prinde ultimul taxi din staţie, după ce taximetristul găseşte, în mod surprinzător, un loc de parcare chiar în faţa gării, să ajungă, totuşi, mereu pe peron când trenul deja s-a pus în mişcare…

    Cum poate fi încredinţată politica externă a unei ţări unuia care-şi închipuie că suntem “parte a soluţiei”, când, un număr bun de ani, până la “minunea din noiembrie”, participarea noastră la “soluţie” a fost să hăhăim cu doamna Merkel şi să aşteptăm generoasa ei trosnitură pe spate, cu palma deschisă, ca semn că a priceput poanta? Cum am putea să primim un loc mai decent, mai lângă fereastră şi nu tot măsuţa de lângă bucătărie, pusă în calea uşii batante de la oficiu, care ne izbeşte, de ani de zile, fără cruţare, dacă nu ne-am plâns niciodată de asta ?

    Cei care au făcut istorie, cei care ştiu CUM SE FACE ISTORIE, au primit sau vor primi recompensa nepreţuită a anilor de închisoare. Şi ce ne rămâne până la sfârşit? Ne-ar spune Gheorghe Dinică, eternul … “deh, Europă mică… doar câteva mese…”

  17. Aceasta situatie va continua atata timp cat Romania este condusa din afara de tot felul de straini .
    Vom servi interesele strainilor , vom fi umiliti si apostrofati si vom fi aruncati in tot felul de combinatii geopolitice .

    Suntem o COLONIE condusa din sediul ambasadelor de tot felul de conspiratii si grupuri de putere nevazute .

    Noi singuri ( via Basescu , Boc , Macovei , etc. ) ne-am pozitionat unde suntem astazi : un fel de ruda saraca de la tara , care munceste cu ziua pentru bautura si care-si mai ia cate o scatoalca .

    In primul rand , tara asta are nevoie sa fie condusa de un patriot adevarat care sa o iubeasca , sa o inteleaga , sa aiba suflet si mila si care sa apere interesele Romaniei si ale romanilor .

  18. Apple vs FBI

    Repostez interviul EXCEPTIONAL al lui Tim Cook ( Apple CEO ) pentru a vedea toti ce inseamna CURAJ , coloana vertebrala si RESPECTAREA DREPTURILOR SI LIBERTATILOR CETATENESTI .

  19. Radu Humor
    februarie 26, 2016 la 3:35 pm,

    Buburuza va afla când va crește mai mare, dar maică-sa vă mulțumește. Tragem nădejde că e loc de bine și mai încolo, nu doar acum, când sunt mici. Culmea este că Pișpirel e talentat la vioară iar Buburuza se face arhitect, de mare talent, de pe acum. Poate iese de sub influența guristei mai încolo… cine știe?

    Speranța noastră sunt ei, altfel putem s-o dăm la gunoi de pe acum!

  20. Domnul Adrian Nastase scrie:

    ,,….facem parte din cei care plătesc masa.”

    Cine a ascultat Evanghelia nr.6 de la Sf Maslu, intelege foarte bine ca nu e vorba de vreun meniu pentru Romania, tara, care nici macar nu are un scaun rezervat la masa. Cel mult, un mini-taburet. (Z)
    Adunam, cu exuberanta unor soimi ai patriei, firmiturile cu sclipici pe care le platim inzecit.
    In curand, va fi curat, foarte curat, pe jos. Dar de platit, vom plati in continuare.

  21. Cel mai penibil moment de la bilanţul DNA Kovesi mi s-a părut acela în care preşedintele Johannis a citit ( păi,cum altfel ? ) o alocuţiune, ce cuprindea la un moment data obligaţia de a se respecta hotărârile judecătoreşti şi de a recupera de urgenţă prejudiciile : Părea, vorba cuiva, că asistăm la un autodenunţ la cel mai înalt nivel !

    DIPI justifică necesitatea dotării lui Găbiţă Oprea cu jacuzii şi maşină bengoasă, printre altele şi pentru că s-a dovedit că el personal, dar şi familia şi cei din anturajul său, primeau ameninţări !
    Frumos ar fi ca până la urmă toate ameninţările să se reducă la cele pe care cea legală ( nu medicină) le profera asupra celeilalte !
    Iar maşina primită, aduce aminte de bancul cu vameşii :
    Deoarece şeful urma să-şi sărbătorească ziua de naştere, subalternii încep să discute despre cadou :
    – Propun să-i luăm o maşină ultimul răcnet, zice unul !
    – Bă, eşti nebun !? E ditamai şeful …
    -Hai, atunci să-i facem cadou o vilă, zice altul !
    – Gândiţi-vă că omul ăsta face atâtea pentru noi…
    -Atunci, hai să-l lăsăm o zi singur pe tură !
    – Ei, nici chiar aşa ! exclamară toţi în cor ! :mrgreen:
    Se vede că generalul n-a întrunit condiţiile decât pentru maşină !
    Şi bonus, o piscină ! 😉

  22. Asadar, ori e o cantina a la carte, in care noi suntem mereu de serviciu la spalatul vaselor (fiindca n-am fost destul de smecheri), ori e noua forma de imperiu colonial, adaptata la secolul XXI.

    Si in Imperiul Roman, tot colonie platitoare am fost.
    Si pentru Imperiul Otoman, am platit ca sa ne lase putina autonomie.
    Si pentru Imperiul Austro-Ungar, tot platitori de resurse am fost.
    Dar se chema ca facem parte din / suntem agreati de aceste entitati. Eram onorati cu titlul de membri, ca sa nu ne rasculam.

    Mereu la margine, asimilati pentru resurse. De ce-am crede ca azi e altfel?

  23. Bună dimineața!
    Uneori mă întreb de ce nu am știut din faza de preaderare TOT ce ne așteaptă. Am fost preveniți și am ignorat asta, am știut și ne-a plăcut ori nu am știut? Și dacă e ultima, de ce?

  24. Ambasada lucrează peste tot

    La Conferința mondială de la Paris, de-abia încheiată, s-a reușit – cu greu – ca și India să accepte Acordul de combatere a încălzirii globale. Astfel că promite ca până în 2022, să genereze 100GW prin captarea energiei solare. Cifra este uriașă. Dacă facem acum un clasament după valoarea energiei solare obținute, primele 5 țări din acest clasament, obțin IN TOTAL mai puțin de 100 GW. Deci India ar trebui aplaudată și încurajată. În loc de asta, este reclamată! SUA au depus o plângere la Organizația Comerțului Mondial (World Trade Organization – WTO) pentru că… India dorește să folosească panouri solare din producția internă! În acest fel, e împiedicat importul de panouri solare… americane! Bineînțeles, WTO a admis plângerea americană și a fost de acord că India încalcă regulile comerțului mondial!

    Asta în timp ce jumătate dintre statele americane subvenționează producția de energie regenerabilă. Fără a fi acuzate că încalcă regulile comerțului mondial…

    (Adaptare după o știre BBC, 27 februarie 2016)

    Concluzia: Combaterea încălzirii globale trebuie să fie o nouă sursă de profit pentru SUA.

  25. ,,Cea mai mare democratie” da lectii de … democratie intregii lumi.
    Priviti, pe CNN, la fauna candidatilor la prezidentialele americane ! Priviti-le gesturile, privirile, limbajul de lemn invatat de la consilieri. Va plac aceste caricaturi ? Acesti indivizi si doamne vor sa controleze diplomatul cu codurile nucleare ? Nu intamplator mai exista cineva, din ,,sistem”, care trebuie sa apese, simultan cu presedintele, pe buton. Nu poti lasa de capul lor niste circari de meserie. Mi-amintesc ca unul, bolnav ulterior de Alzheimer, aspira la ,,razboiul stelelor” (dupa ,,succesurile” seriei ,,Star Wars”).
    Toata lumea visa, imediat, cai verzi si raze verzi pe pereti. In realitate, o raza laser de asemenea putere concentrata cel putin cateva secunde, este imposibila.
    Au tinut mortis sa cucereasca Luna…dupa eforturi financiare uriase, au asezat in praful lunar cateva jucarii extrem de fragile. Cred ca in acele cazuri, au avut mare noroc de gravitatia redusa a lunii de au reusit sa re-decoleze. Au umplut lumea de tot felul de jucatii sofisticate, dotate in fiecare an cu noi functii complet inutile. Sau, cu robotei tot mai mobili, cica ,,inteligenti”, destinati sa ne preia cat mai mult din efortul fizic si cel de a gandi. De ce fac asta ? Pentru a determina oamenii sa se refugieze in lumea virtuala, unde orice pare posibil si unde oamenii POT FI TINUTI SUB CONTROL. Acolo te refulezi impuscand inamici extraterestri cu arme decisive, acolo socializezi cu cei de teapa ta, acolo te poti simti grozav postand o poza retusata abil in Photoshop.
    Acolo ar fi necesar un ,,Ciolos” realist, care sa-i aduca pe toti cu picioarele pe Pamant. (Z)

  26. Observații personale.
    Piața Comună, actualmente Uniunea Europeană, a fost înființată (ca și A.E.L.S.) la cererea USA, în cadrul proiectului american de finanțare a reconstrucției Europei. Americanii chiar au supervizat constituirea, urmărind respectarea regulilor democrației. Da, dar asta a fost ăhăt de multă vreme!
    De la regulile uni Club exclusivist, foarte democrat în interior, dar foarte selectiv, mai precis diferențiat selectiv, în relațiile cu alți convivi, s-a ajuns, treptat, ca la admiterea în Club să se pună tot soiul de condiții și chiar bariere. Păi una-i să accepți în Club Marea Britanie și alta-i acceptarea României!
    Pentru liniștea celor ultra sensibili emoțional, gândind la admiterea României, amintesc că Portugalia a fost obligată să-și restrângă suprafața viticolă. Sigur că fiecare proprietar a avut și opțiunea de a vinde, căci odată ce butucul de vie era dezrădăcinat, dar încă în cupa excavatorului, supervizorul – francez, normal – întreba dacă acceptă să i-l vândă lui (preț ne negociabil) sau îl pune pe foc.
    De la stadiul inițial, când Germania (fiind în discuție Piața Comună/UE vorbim de B.R.D.) era total la pământ și trebuia ajutată să poată plăti despăgubirile de război, s-a ajuns la stadiul actual când Herfried Munkler (un Valev de tip capitalist) cere statelor „de la periferia Europei” să-și revizuiască conceptul de suveranitate, în favoarea „Centrului Europei”.
    Problema, după părerea mea, este că USA, care niciodată n-a excelat în materie de politică externă, mai ales datorită precarelor cunoștințe în arta diplomației, a rămas la ideea că Germania este cea care trebuie sprijinită. Și așa s-a ajuns ca structura Europei de azi să semene cu cea din vremea lui Hitler. Adică cu spargerea Cehoslovaciei și Jugoslaviei. Sigur Serbia trebuia umilită, chiar dacă Tito era croat, așa că i s-a luat și teritoriul Câmpia Mierlei, considerat „leagănul” Serbiei și dacă Kraina a fost dată de Tito Croației, așa să rămână.
    Deși evenimentele pentru ruperea și din teritoriul României, ca-n 1940, au fost minuțios pregătite, asigurându-se și martori siguri, din cealaltă extremitate a Europei, treaba n-a mers că la București nu era toată lumea buimacă!
    Sigur că și România trebuie să fie umilită pentru 23 aug.1944, mai ales c-a reușit să-și autohtonizeze familia regală cu originii germanice, așa că demersurile continuă. Există și un mic succes anti România – s-a reușit ca la discuțiile privind Republica Moldova, cu sau fără Transnistria, să fie îndepărtată partea română, cu promisiunea fermă că Germania o va reprezenta cu toată seriozitatea.
    Pentru că, anterior, s-a pus problema ienicerilor, îmi permit să contrazic comentatorii ce le-au inclus și pe monica macovei și alina mungiu-pippidi – ele sunt deja viziri.

  27. Doru Coarna

    Dvs chiar credeti cand spuneti ,,cel mai obiectiv mecanism este economia cu legile sale! ” (?)

    Care economie ? Care legi ? Dvs, un globalist prin definitie, stiti foarte bine (deci nu mai incercati sa ne prostiti prin invaluire) ca ,,legile” sunt create de oameni, anumiti oameni. Stiti prea bine ca in capitalismul globalist, nimic nu este lasat la voia intamplarii. Nu exista o economie cu legile ei. Exista un grup de oameni puternici cu interesele LOR si cu legile LOR pe care le impun circuitului economic, atat si nimic mai mult. As spune ca economia capitalista globala tinde sa depaseasca, in centralism de comanda, rudimentul de socialism care a fost incercat cu cateva decenii in urma.
    Nici vorba de evolutii obiective, dimpotriva, capitalismul ne-liberal este cel mai subiectiv sistem economico-politico-social din istoria umanitatii. As spune ca este chiat anti-uman. Scopul ? Transformarea speciei umane intr-o ,,ferma a animalelor” dotata, de aceasta data, cu tot confortul, dar lipsita de repere morale acceptate unanim de comunitate.
    Vezi cazul oribil al Suediei relatat de un coleg mai sus.
    De fapt, daca stau si ma gandesc, rock-ul satanist, urmare a unui anumit gen de cultura juvenila, provine tot din tarile nordice. Cu candoarea unuia care ne crede prosti, Dan Bitman ne spune ca ,,muzia rock nu este o muzica satanista”. Incearca, bineinteles, sa sadeasca confuzia. Nimeni nu spune, Dane, asa ceva ! Nici d-ta nu ai promovat un asemenea gen de rock !
    Dar faptul ca se solidarizeaza cu cei din Colectiv, spune multe despre educatie si tendinta…..mai devreme, sau mai tarziu, daca nu ne trezim, vom ajunge sa pastram in dormitoare, perfect legal, cadavrele sotilor si sotiilor noastre, spre a intretine relatii sexuale. Asta vreti, ,,tinerilor frumosi si liberi” ?

  28. Uniunea, cu sau fără «Brexit»

    Acordul încheiat vineri 19 feb. şi care garantează un «statut special» Regatului Unit în cadrul celor 28 a provocat reacţii vii, adesea contradictorii. Unii analişti consideră că tratatul este favorabil Londrei şi periculos pentru UE ; alţii socotesc dimpotrivă că este vorba de un cal troian pentru britanici. Toţi sunt însă de acord că Europa se află în pericol. Oare aşa să fie ?

    Ceea ce a început ca o stratagemă electorală a lui David Cameron riscă să devină o luptă strânsă în Marea Britanie, unde euroscepticii îşi imaginează că odată redobândită suveranitatea, Westminster va putea negocia contracte economice după pofta inimii cu UE şi lumea întreagă. O eventualitate mai mult decât improbabilă căci, într-o lume globalizată ca a noastră, singuraticii stau pe tuşă. Deja, de când pieţele financiare au luat act de posibila ieşire a Marii Britanii din Uniune, lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din 2009 încoace faţă de dolar. Cu alte cuvinte, în loc să-şi «recâştige independenţa », britanicii vor renunţa la a face parte dintr-un club puternic, ale cărui decizii le pot influenţa mai uşor din interior. Mai mult chiar, în caz de «Brexit», s-ar putea ca Scoţia – mai eurofilă decât Anglia – să ceară divorţul.

    Un avantaj : imigraţia. Dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea, guvernul britanic va avea în sfârşit posibilitatea să oprească fluxul de migranţi proveniţi în bună parte din UE. Dar preţul plătit va fi dublu : pe de o parte, îşi va pierde accesul la piaţa unică europeană, iar pe de alta, va cauza prejudicii întreprinderilor britanice şi serviciilor publice ce contează pe bancherii francezi, constructorii bulgari şi medicii italieni.

    Cât despre UE, ieşirea Marii Britanii ar fragiliza şi mai mult o Europă deja slăbită, iar acordul de la Bruxelles va avea repercursiuni grave asupra finanţelor şi problemei suveranităţii. Ideea că UE este o uniune multi-monetară ar putea conduce unele state să părăsească zona euro ; în plus, fiecare ţară va avea de acum înainte posibilitatea să se pronunţe împotriva integrării politice. Există deasemenea riscul ca şi alte state membre să recurgă la arma referendumului pentru a şantaja.

    Pe cât este de dificil în acest moment de estimat cu justeţe matematică dezavantajele şi avantajele ieşirii Marii Britanii din Uniune, pe atât devine evident că nu este în interesul acesteia din urmă să păstreze cu orice chip o ţară în interiorul ei. Dar acordul convenit pe 19 feb. a venit la timp pentru a se încetini o politcă birocratică de nivelare. Proiectul impus de Bruxelles, al unei «Uniuni din ce în ce mai unite», este aberant pentru că nu ţine seama nici de barierele psihologice existente, nici de realităţile europene. Europa nu are cum să devină un «ethnic pot» asemănător Statelor Unite, unde valuri succesive de imigranţi şi-au găsit coeziunea în jurul unei limbi comune. Omogenitatea naţiunilor europene este dată de istoria lor milenară. Să lăsăm atunci Europa să rămână o Europă a naţiunilor, iar Uniunea europeană să se concentreze pe idealurile care au stat la baza constituirii sale : libera circulaţie a oamenilor, a bunurilor şi a ideilor !

  29. @ ZeV

    Mi-ați luat-o înainte în privința „primarelor” americane.
    Pe lângă faptul că nu înțeleg competiția asta cu public între membri ai aceluiași partid, membri care ajung să se bălăcărească reciproc, nu înțeleg încăpățânarea CNN de a da cu mare frecvență atât de multe „informații” despre o chestie obișnuită de interes intern, strict american. Că doar CNN nu e post american.
    Pentru desemnarea unui candidat din partea partidului, cred că ar fi suficiente niște sondaje.
    Cât despre limba de lemn, aici îi înțeleg pe candidați. Ce să spui mai mult decât „schimbare”, „democrație”, „America mare”…?

    P.S. Aș vrea părerea „românilor” despre cheltuielile americanilor în campaniile electorale, că tot fac gălăgie „românii” pe tema cheltuielilor de la noi.

  30. In numele lui “poate”: Ambasadorul Hans Klemm rastoarna paradigma de securitate si schimba diplomatia pacii pe propaganda de razboi

    Lumea lui “poate” este o lume a inchipuirilor, in care inchipuitorul se crede sau se vrea imparat. Uneori chiar si reuseste, cand povestea detroneaza realitatea. De cate ori nu am auzit ca Estul “poate” ataca Estul, ca “poate” cuceri o tara sau alta in cateva ore sau zile?

    Incontestabil, nici dupa Razboiul Rece Marea Neagra nu a fost altceva decat un “lac rusesc”. Geografia este geografie. Deschiderea circulatiei maritime nu a anulat nimanui avantajele naturale de riveranitate sau de proportie a marimilor, pe ansamblul zonei.

    In pofida geografiei, ambasadorul SUA a avertizat, la o dezbatere organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Internationala Citadel la Cluj Napoca, ca pana in 2020 Rusia va domina regiunea Marii Negre si a cerut Romaniei, Turciei si Bulgariei sa colaboreze militar.

    In termeni militari, evaluarea securitatii europene de catre Hans Klemm rastoarna prioritati arzatoare, implicit paradigma de securitate, iar chemarea la zanganirea armelor excede diplomatia. Insa afirmatiile din discursul lui Hans Klemm sunt suficient de contradictorii pentru a demonta, ele insele, intreaga poveste.

    In primul rand, pentru securitatea europeana a momentului nu amenintarea din directia est este preocupanta, ci cea din sud. Europa nu de hoarde rusesti este cutreierata, ci de comandouri teroriste, care vin din rezervoarele din Siria si Libia si patrund in spatiul de securitate al NATO o data cu valurile de refugiati.

    In fata unei amenintari comune pentru Europa si Rusia, prima face greseala strategica de a refuza colaborarea militara cu cea de a doua impotriva terorismului cu drapele negre si voal islamic, care le loveste cu salbaticie pe amandoua.

    Articolul 5 al Tratatului de la Washington ramane inert in privinta amenintarilor din sud asupra Europei. El pare a servi doar SUA, in competitia cu Rusia. Nici macar Turcia nu poate conta pe NATO intr-un razboi cu Rusia, a fost clar avertizata. De ce ar fi altfel cu o tara europeana? Este o intrebare lucida. Observatiei ca NATO este o organizatie atlantica i se poate replica la fel de bine ca nu este nici pontica, nici mediteraneana.

    In al doilea rand, Klemm a recunoscut, pe buna dreptate, ca prezenta rotativa a navelor de razboi ale SUA nu poate rivaliza cu prezenta constanta a Rusiei la Marea Neagra, din cauza conventiei internationale de la Montreux. Ori, acest fapt arata ca dreptul international sustine drepturile riveranilor, la fel ca si geografia.

    In al treilea rand, ambasadorul american a adus o ambiguitate in conceptul militar global al SUA, de cea mai mare putere militara a lumii. Hans Klemm a afirmat ca etapa a doua a Abordării Europene Adaptive în Etape, referitoare la baza antiracheta de la Deveselu, operațională din luna mai, nu ar fi o amenintare strategica pentru Rusia, deoarece exista “dovezi evidente” ca rusilor le-ar apartine “superioritatea numerica si capacitatile tehnologice”. O premiera, cred, care in aria justificarilor ia locul “amenintarii iraniene”.
    .
    In al patrulea rand, strategia militara a Rusiei in regiune, de dislocare a unor capacități de interzicere a accesului în zonă, numite A2AD, evidentiata de Klemm, si de care se arata ingrijorat, este specifica formei de lupta numite “aparare”, adoptate pentru inchiderea si interzicerea directiilor de ofensiva ale adversarului. Apararea si dispunerea de masuri de aparare, pe caile apropiate de acces, sunt acte legitime.

    In al cincilea rand, faptul ca ambasadorul SUA vede ca amenintari existentiale vin si din vestul apropiat, dinspre Europa, dar cu toate acestea le da o pozitie de subsol in clasament, este destul de contradictoriu. Disparitia spatiului Schengen, a monedei euro, a UE chiar, nu par a da aceleasi frisoane. Mai mult, unele efecte ale raspunsurilor de criza eronate ale Bruxelles-ului, cum ar fi ascensiunea extremei drepte, sunt luate drept cauze.

    Daca apararea colectiva a celei mai importante aliante militare din istorie ar trebui sa fie suficienta pentru a descuraja Rusia sa invadeze Europa, la ce bun cresterile exponentiale ale cheltuielilor militare in cadrul pompoasei Initiative de Reasigurare Europeana? Sa ne aparam “poate” de martieni? Cand toate crizele au explicatii sau consumuri financiare, nu ar trebui oare sa iesim din povestea „amenintarilor omnidirectionale” si sa dam banii pe unt, nu pe tunuri?

  31. Suedia mult timp a fost privita, si inca e, ca o tara super-civilizata si care respecta fiinta umana, cu o tesatura sociala aproape perfecta. Putem sa intelegem insistenta lor ca Assange sa poata fi arestat la Londra si sa fie judecat in Suedia, chiar daca acesta invoca tot felul de motive, mai mult sau mai putin credibile.

    Un caz simetric este insa cel al lui Bivolaru, obsedatul sexual caruia Suedia i-au oferit chiar azil politic, desi un tribunal din Romania il condamnase pentru relatii cu minore (si alte porcarii). In ce ne priveste, „azilul politic” a fost un act neprietenos al Suediei la adresa unui stat european, oferind protectie unui criminal dovedit. Tot ce are nevoie seful MISA e de racoare pentru mult timp.

    In alta oridne de idei, il felicit pe dl. Iohannis pentru declaratia si propunerile in ce priveste dinamizarea relatiei Romaniei cu diaspora. Insa sunt sceptic ca el va putea sa „revolutioneze” aceasta relatie, cel putin pe termen scurt. Ca sa imprime dinamism acestei relatii, Romania trebuie sa aibe un proiect care sa implice un pachet de legi. De exemplu, e neclar care ar putea fi beneficiile unei repatrieri, si ma refer nu la chestiuni in plus fata de alti cetateni romani, ci la aceleasi drepturi, cum ar fi dreptul la asistenta medicala. Pe urma am putea discuta despre servicii pentru repatriere, cum ar fi taxare a bunurilor repatriate, si alte dispozitii de natura fiscala pentru cei care se repatriaza.

    Eu as face in prima faza un think – tank, care sa poata aduca toate aceste idei, sa implice diaspora la dialog. Apoi o faza de analiza a tuturor ideilor, si in final un plan de actiune.

    Daca UE se transforma intr-o varianta „light”, cu discriminari impotriva cetatenilor romani (straini), multi vor vrea sa se reintoarca.

  32. După ce au plimbat vreun sfert de PSD, cu cătuşe, prin faţa camerelor de luat vederi, dar şi vreo 15% din PNL-ul de tip vechi, mă aştept ca , brusc, DNA-ul să fie zguduit de un puseu de europenism şi în creştetul capului, ca un bec, să i se aprindă pasiunea pentru “prezumţia de nevinovăţie”, fără de care să simtă că nu mai poate trăi şi nici accepta ca madam Prună s-o renominalizeze pe Codruţa în fruntea instituţiei la care se închină toţi mai-marii dregători ai patriei!

    Aşa că, băgaţi pe uşa din dos, fără televiziuni anunţate, care să-şi rupă hainele de pe ele, mai ceva ca diaspora la votarea lui Klaus, filmând victimele, clienţii chemaţi “la o cafea”, cu o întrebare pe farfurioară, în loc de pişcot, vor avea parte de un tratament general pur european dar şi de-un NUP specific pur românesc…Cine sunt aceia? Păi, cei ale căror nume sunt în TOATE DOSARELE GRELE, dar pe care nimeni n-are de gând să-i scuture de pe cracă. Adică, jumătatea din PNL-ul nou formată, evident, din PDL-ul vechi. Jumătatea „MAI MARE”, vreau să zic…

    Şi uite-aşa, deoarece se apropie alegerile şi Partidul Naţional Liberal şi-a stabilit nişte criterii de integritate ca un gard de sârmă ghimpată legat la un conductor subţirel şi terminat cu un ştecăr care intră în cea mai apropiată priză, nu se vor mai apropia de gard foştii PNL-işti cu probleme, pe care oricum, partidul n-a catadicsit vreodată să-i apere de urgie, în schimb , curaţi ca roua dimineţii, se vor înscrie pe liste toţi Blagii, Boagiii şi Petreştii, Săftoaicele şi Sulfinele, Turcanii şi Fluturii, cu toate neamurile lor, pentru că aceştia sunt fără pată! Când au fost chemaţi la DNA, fioroasa întrevedere s-a desfăşurat cam aşa :

    Procurorul DNA: “Aţi avut cunoştinţă de faptul că ministrul Gabriel Sandu a vărsat în campania electorală din 2009 a candidatului dumneavoastră la prezidenţiale suma de 5 milioane de euro , obţinută integral din şpagă ?”

    Intervievatul ( între două sorbituri din ceaşca de porţelan cu floricele albastre): “Nu”…

    Procurorul DNA: “A, asta schimbă total datele problemei… ne scuzaţi că v-am deranjat la o oră atât de matinală…”

    Şi uite-aşa, din vorbă-n vorbă şi din mirare în mirare, listele PNL se vor popula cu foşti pedelişti integri, pomeniţi, într-adevăr, de nişte oameni fără inimă în dosarele de corupţie, dar care au, toţi, calitatea de MARTORI (“martorul” este un fel de ăla care ajută organele să elucideze treaba; el este, întotdeauna, “băiat bun”, chiar şi atunci când poartă fustă şi sutien “push-up”).

    Astfel, la patru ani de la alegerile din 2012, când au pierdut pe linie, pedeliştii se vor întoarce, în triumf, prin scutin popular şi clamându-şi , de astă dată legitimitatea-legitimă a legitimităţii lor !

    Între timp, pe doamna Gorghiu, o vor încăpea tot mai puţine rochii şi-şi va cumpăra pantofi cu tocul din ce în ce mai jos…peste o lună-două se va retrage, pentru că ea nu poate să ţină sarcina, ca madam Andreea Paul, atâţia ani cât o fi nevoie, până se iveşte o sâmbătă propice naşterii…numai democrat-liberalele cunosc reţeta asta…

    Ei, şi atunci, dragii mei, Vasile Blaga, cu părul vâlvoi şi cu un discurs amplu de zece cuvinte, dar bine simţite, ne va informa că “preia” şi “îşi asumă” conducerea marelui partid, rămas olog pe partea dreaptă. Restul vorbelor, alea frumoase şi deştepte, le va spune doamna Săftoiu, deoarece nimeni din fostul PNL nu ştie să “vorbeşte” aşa frumos şi vibrant ca dânsa…

  33. @ZeV, si Reagan a fost un actor, dar manipulat din spate de marii bancheri si alti finantzishti, cei care detin puterea cu adevarat. Chestia e ca Trump are suficientzi bani, ca sa nu-l intereseze sa fie o papusha. Iar ideile lui, daca iese Presedinte, pot pune capat multor proiecte, ca de exemplu UE, sau chiar NATO (daca el se va intelege bine cu Putin). Nici SUA nici Rusiei nu ii trebuie o Europa unita si puternica.

    Dar daca nu se va lasa manipulat de sistem, drumurile lui Trump pot fi deraiate, cum li s-a intimplat si altor presedinti incomozi. Banul nu iarta!

  34. Basescu spunea in timpul mandatului ca presa este o „vunerabilitate”, si ca trebuie discutat in CSAT. Sigur, el se referea la grupul Intact, pentru ca pe de cealalta parte el a fost arhitectul unui sistem de media diabolic, comandat, si implicat intr-un razboi de dezinfirmare mai acatari decit propaganda ruseasca sau americana, pentru ca el ataca chiar Romania, sau o parte a ei. Multi asa zis „jurnalisti” au iesit din closet, precum Turcescu, probabil surmenat de constiinta. Basescu s-a folosit chiar de serviciile secrete sa construiasca acest sistem diabolic. Atentie, aici nu e vorba de „presa libera” ci de de o presa total aservita unui grup mafiot cu ramificatii in sistemul de securitate al statului.

    Dl. Iohannis are sansa sa demoleze si sa refaca acest sistem media, si sa ajute presa sa respire singura. Dar va putea, va fi lasat de servicii si masinaria lui Basescu?

  35. O decizie foarte interesanta: ICSID, International Centre for Settlement of Investment Disputes, de la Washington, a hotarit ca Romania sa plateasca fratilor Micula 200 milioane dolari despagubire in cazul judecat contra Romaniei, cei doi Micula fiin cetateni suedezi.

    Cazul e foarte complicat, cu istorie semnificativa, si implica negocierile pentru TTIP intre SUA si UE. Comisia UE a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei si Suediei cerindu-le sa-si anuleze trataul bilateral de investitii.

    Welcome to Global Capitalism, lumea in care bogatanii pot da statele in judecata, banutzii fiind platitzi in final de cetateni.

    200 milioane de dolari e o suma foarte mare pentru Romania! Multumim bunilor „romani” Micula…nu le mai ajunge.

    Totusi, mapoate lamuri cineva, in asemenea cazuri care drept primeaza: aranjamentul ICSID (Romania e membru semnatar din 1975 de pe vremea lui Ceausescu!), sau legislatia UE?

    https://icsid.worldbank.org/apps/icsidweb/cases/Pages/casedetail.aspx?caseno=ARB/14/29

    http://www.mediafax.ro/social/statul-pierde-definitiv-procesul-deschis-de-fratii-micula-si-le-va-plati-acestora-peste-200-milioane-euro-15089852

  36. @ Liviu Bejan ( cu privire la replica sa ref. la comentariul meu despre vizita dintre Papa Francisc si Patriarhul Kiril )

    Desi nu l-am mai vazut pe-aici in ultimul timp pe d-nul Liviu Bejan, aveam o datorie la el. I-am promis un raspuns legat de o relativizare a sa intalnirii dintre Papa Ioan Paul al II-lea si Patriarhul Teoctist ( subsecventa, celei mentionate sus-rubricat ). Ref. la remarca despre Patriarhul Teoctist ( “despre morti numai de bine”…), la un singur “conferentiar”, doar de pe internet, am gasit intr-o prima etapa o oarecare explicatie…Banuind eu insa ca e vorba de celebrul “calugar Vasile”, care mai avea putin si putea devenea un Rasputin in 1996-2000 ( norocul lui ca “n-a mai fost nevoie”…), m-am gandit ca nu e bine sa intru pe teritoriul “oamenilor de bine”, eu fiind un “om de rele”…Asa ca doar redau mai jos o relatare a ceea ce cred eu nu poate iesi din siajul actual al bunei relationari dintre cele doua biserici. Mai mult, se poate considera si acesta un moment istoric pentru cele doua “Biserici surori” ( mai jos, penultimul paragraf ) , desi daca atunci aveam MCV-ul, Papa Ioan Paul al II-lea putea fi “prins” pe soselele “patriei Europa”…ca a depasit viteza legala in drum spre Romania. Daca nu, sigur “il prindeau” fara trusa medicala… :

    “Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea, impreuna pentru unitatea Bisericii
    Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea, impreuna pentru unitatea Bisericii
    Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea au impartasit ideea ca Biserica Ortodoxa si Catolica „trebuie sa contribuie impreuna la o misiune care caracterizeaza cel de al treilea mileniu”, aceea de unitate in si prin credinta, dupa cum atesta declaratia lor comuna adoptata in 2002 la Vatican.
    Prezentam integral Declaratia comuna a Papei Ioan Paul al II-lea si a Patriarhului Teoctist, data publicitatii la Vatican, la trei ani de la vizita istorica a fostului suveran pontif in Romania:
    „Si slava pe care Tu Mi-ai dat-o, Eu le-am dat-o lor, pentru ca ei sa fie una, asa cum una suntem Noi. Eu intru ei si Tu intru Mine, pentru ca ei sa fie desavarsiti intru una; si sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit pe ei asa cum M-ai iubit pe Mine” (Ioan 17, 22-23).
    Cu bucuria profunda de a ne regasi impreuna in cetatea Romei, aproape de mormantul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, ne dam sarutarea pacii, sub privirea Celui care vegheaza asupra Bisericii Sale si care ne calauzeste pasii; si meditam inca o data la aceste cuvinte pe care Sfantul Evanghelist Ioan ni le-a transmis si care constituie rugaciunea emotionanta a lui Hristos, inaintea Patimilor Sale.
    1. Aceasta intalnire a noastra este continuarea imbratisarii pe care noi am schimbat-o la Bucuresti, in luna mai, 1999, in timp ce in inima noastra mai rasuna inca apelul emotionant: „Unitate, Unitate !”, cu care o mare multime de credinciosi ne-au intampinat cu acea ocazie. Acest apel era ecoul rugaciunii Domnului nostru pentru ca „toti sa fie una” (Ioan 17, 21).
    Intalnirea de astazi reinnoieste angajamentul nostru de a ne ruga si lucra pentru a ajunge la unitatea vizibila deplina a tuturor ucenicilor lui Hristos. Scopul si dorinta noastra arzatoare o constituie comuniunea deplina care nu este absorbire, ci comuniune in adevar si in dragoste. Aceasta cale este una ireversibila, pentru care nu exista alternativa: este calea Bisericii.
    2. Marcate inca de trista perioada istorica, in timpul careia s-a negat Numele si Stapanirea Mantuitorului, comunitatile crestine din Romania intampina inca, in mod frecvent, astazi, dificultati in a depasi efectele negative pe care acei ani le-au produs in relatiile de fratietate si de impreuna-lucrare, precum si redescoperirea comuniunii. Intalnirea noastra trebuie sa fie considerata ca un exemplu: fratii trebuie sa se regaseasca pentru a se impaca, pentru a medita impreuna, pentru a descoperi mijloacele prin care sa ajunga la intelegere, pentru a-si expune si explica argumentele unii altora. Ii indemnam, asadar, pe cei care sunt chemati sa traiasca alaturi pe acelasi teritoriu romanesc, sa gaseasca solutii de dreptate si caritate. Printr-un dialog sincer, trebuie sa se depaseasca conflictele, neintelegerile si suspiciunile aparute in trecut, pentru ca, in aceasta perioada decisiva a istoriei lor, crestinii din Romania sa poata fi marturisitori ai pacii si ai reconcilierii.
    3. Relatiile noastre trebuie sa fie oglinda comuniunii adevarate si profunde in Hristos, comuniune care, fara sa fie deplina, exista deja intre noi. Recunoastem, de fapt, cu bucurie ca avem impreuna traditia Bisericii nedespartite, centrata pe Taina Euharistiei, despre care dau marturie sfintii pe care noi ii avem in comun in calendarele noastre. Pe de alta parte, numerosii marturisitori ai credintei in vremurile de opresiune si de persecutie din secolul ce s-a scurs, care au demonstrat fidelitatea lor fata de Hristos, sunt un germen de speranta in dificultatile actuale.
    Pentru a incuraja cautarea deplinei comuniuni, chiar si in divergentele doctrinare care raman inca, este necesar sa gasim mijloace concrete, consultandu-ne periodic, cu convingerea ca nici o situatie dificila nu este menita sa dureze in mod iremediabil si ca, datorita atitudinii de deschidere catre dialog si a schimbului periodic de informatii, pot fi gasite solutii satisfacatoare pentru aplanarea tensiunilor si pentru a ajunge la o solutie echitabila in problemele concrete. Trebuie sa consolidam acest proces, pentru ca adevarul plenar al credintei sa devina un patrimoniu comun, impartasit si de unii si de ceilalti, capabili sa creeze o convietuire cu adevarat pasnica, inradacinata si fondata pe dragoste.
    Stim bine cum sa actionam pentru a stabili liniile care sa ne conduca opera de evanghelizare, atat de necesara dupa perioada sumbra a ateismului de Stat. Suntem de acord in a recunoaste traditia religioasa si culturala a fiecarui popor, precum si libertatea religioasa.
    Evanghelizarea nu poate fi bazata pe un spirit de competitie, ci pe respect reciproc si pe cooperare, recunoscand fiecaruia libertatea de a trai dupa propriile convingeri, in conformitate cu propria apartenenta religioasa.
    4. In dezvoltarea relatiilor noastre, incepand cu Conferintele Panortodoxe si cu Conciliul II Vatican, am fost martorii unei promitatoare apropieri intre Rasarit si Apus, bazata pe rugaciune, pe dialogul in dragoste si in adevar, apropiere atat de bogata in momente de profunda comuniune. De aceea, privim cu ingrijorare dificultatile prin care trece, in perioada actuala, Comisia Mixta Internationala pentru Dialogul Teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa si, cu ocazia intalnirii noastre de acum, ne exprimam dorinta de a nu se neglija orice initiativa pentru a reactiva dialogul teologic si pentru a relansa activitatea Comisiei. Avem aceasta datorie, pentru ca dialogul teologic va face sa devina mai puternica afirmarea vointei noastre de a adanci comuniunea, in fata situatiei actuale de diviziune.
    5. Biserica nu este o realitate inchisa in ea insasi: ea este trimisa in lume si este deschisa catre lume. Noile posibilitati care se creeaza intr-o Europa deja unita si care isi extinde granitele pentru a imbratisa popoarele si culturile din partea centrala si rasariteana a continentului, constituie o provocare pe care crestinii din Rasarit si din Apus trebuie sa o intampine impreuna. Cu cat vor fi mai uniti in marturisirea Unicului Dumnezeu, cu atat ei vor da expresie, consistenta si spatiu sufletului crestin al Europei, sfinteniei vietii, demnitatii si reconcilierii, valorilor familiei, apararii creatiei. Europa intreaga are nevoie de bogatia culturala creata de Crestinism.
    Biserica Ortodoxa Romana, centru de intalnire si de schimburi intre traditiile bogate slave si bizantine ale Rasaritului, si Biserica Romei, care, in componenta sa latina, exprima vocea occidentala a unicei Biserici a lui Hristos, trebuie sa contribuie impreuna la o misiune care caracterizeaza cel de al treilea mileniu. Dupa expresia traditionala si asa de frumoasa, Bisericilor locale le place sa se numeasca Biserici surori. Deschiderea spre aceasta dimensiune inseamna a colabora pentru a reda Europei etosul sau cel mai profund si chipul sau autentic uman.
    Cu aceste perspective si cu aceste intentii, prin care dam marturie comuna inaintea Domnului, il rugam sa ne faca vrednici de a lucra spre zidirea Trupului Sau „pana ce toti vom ajunge la unitatea credintei si a cunoasterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de barbat desavarsit, la masura varstei plinatatii lui Hristos” (Efeseni 4, 13).
    Sursa: NewsIn

  37. Structurarea “comentariului intriga” :

    “ Se schimbă tot. Ce conţine documentul epocal semnat de Papa şi Patriarhul Rusiei

    Principalele puncte ale declarației comune comune semnate de Papa Francisc și de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, la finalul primei întâlniri între liderii celor mai mari confesiuni creștine după aproape o mie de ani:
    —Suntem divizați de rănile provocate de conflicte dintr-un trecut îndepărtat sau recent, de divergențe, moștenite de la strămoșii noștri, în înțelegerea și explicarea credinței noastre în Dumnezeu.
    —Deplângem pierderea unității, consecință a slăbiciunii umane și a păcatului (…) Conștienți că rămân numeroase obstacole de depășit, sperăm ca întâlnirea noastră să contribuie la restabilirea acestei unități dorite de Dumnezeu, pentru care s-a rugat Iisus Hristos.
    —Nu suntem concurenți, ci frați: de la această concepție trebuie să purceadă toate acțiunile noastre unul față de celălalt și față de restul lumii exterioare.
    —Sperăm că întâlnirea noastră va contribui, de asemenea, la reconciliere acolo unde există tensiuni între greco-catolici și ortodocși.

    Persecuția creștinilor
    —Privirea noastră se îndreaptă spre toate regiunile lumii unde creștinii sunt supuși persecuțiilor. În numeroase țări din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, frații și surorile noastre întru Hristos sunt exterminați în familii, orașe și sate întregi. Bisericile lor sunt distruse și jefuite în mod barbar, obiectelor lor sfinte sunt profanate, monumentele lor, distruse.
    —În Siria, Irak și în alte țări din Orientul Mijlociu, observăm cu durere exodul masiv al creștinilor de pe pământul de unde a început să se răspândească credința noastră și unde au trăit din vremea apostolilor împreună cu alte comunități religioase.
    —Încercările de justificare a acțiunilor criminale prin sloganuri religioase sunt absolut inacceptabile. Nicio crimă nu poate fi comisă în numele Domnului.

    Libertatea religioasă și Europa
    —Suntem preocupați de limitarea actuală a drepturilor creștinilor, chiar discriminarea lor, atunci când unele forțe politice, ghidate de ideologia unui secularism atât de adesea agresiv, depun eforturi să îi împingă la periferia vieții publice.
    —Rămânând deschiși la contribuția altor religii la civilizația noastră, suntem convinși că Europa trebuie să rămână fidelă rădăcinilor sale creștine.
    —Îndemnăm creștinii europeni din Răsărit și Occident să se unească pentru a mărturisi împreună pe Hristos și Evanghelia, pentru ca Europa să își păstreze sufletul său format în două mii de ani de tradiție creștină.

    Situația din Ucraina
    —Deplângem confruntarea din Ucraina care a dus la pierderea a multe vieți omenești, a provocat numeroase răni locuitorilor pașnici și a plasat societatea într-o gravă criză economică și umanitară.
    —Îndemnăm toate părțile implicate în conflict la prudență, solidaritate socială și acțiune în favoarea păcii.

    Conflicte și terorism
    —Adresăm un apel din inimă tuturor părților care pot fi implicate în conflicte să dea dovadă de bunăvoință și să se așeze la masa negocierilor.
    —Este necesar ca întreaga comunitate internațională să depună toate eforturile posibile pentru a pune capăt terorismului cu ajutorul acțiunilor comune și coordonate

    Inegalități și migranți
    —Privirea noastră se îndreaptă spre persoanele care se află în pericol, care trăiesc în condiții de nevoie extremă și de sărăcie, în timp ce sporesc bogățiile materiale ale omenirii.
    —Nu putem rămâne indiferenți la soarta milioanelor de migranți și de refugiați care bat la poarta țărilor bogate.

    Familie și căsătorie
    —Suntem îngrijorați de criza familiei în mai multe țări.
    —Căsătoria este o școală de dragoste și fidelitate. Ne exprimăm regretul că alte forme de coabitare sunt în prezent puse pe același plan cu această uniune.

    Avort și sfârșitul vieții
    —Lansăm un apel tuturor la respectarea dreptului inalienabil la viață. Milioane de copii sunt privați de însăși posibilitatea de a veni pe lume.
    —De asemenea, suntem preocupați de dezvoltarea tehnologiilor de reproducere biomedicală, pentru că manipularea vieții umane este un atac la bezele existenței omului, creat după chipul lui Dumnezeu”.

    (sursa: Agerpres)

  38. Alexandru b

    In mod normal , oricine putea avea unele „banuieli” despre ce este vorba .. inca inainte de a incepe discutiile despre aderarea la UE.

    Oricine care in anii 70 citise despre aderarea Greciei, Portugaliei si a Spaniei. Sau despre cea a Angliei. Si sa stii ca ceva se mai scrisese chiar si in .. Scanteia! Insa exista o excelenta revista : Lumea. Excelenta ptr acea epoca (chiar si azi 1/3 pana la 1/2 din continut ar fi de calitate). Ma rog se mai putea gasi presa straina ….

    Insa … insa astea erau „prostii” pentru „prosti” Aia „inteligenti” discutaiu despre literatura si arta.. Si dupa 90 idem .. si in loc sa ne intrebam ce si cum am ascultat pe „marii specialisti” Dinescu si compania …
    as putea zice ca la noi discutiile despre aderare s-au dus in „jurul” valorilor „postmoderne” si nu a unor cestii depasite, daca nu chiar comunistoid-ceausiste de genul productie nationala (cartofi, lapte sau bastoane de lemn lustruit)..

    Marturisesc ca in anii 70 am citit mai mult despre aderarea Portugaliei decat in 2000 despre a Romaniei. In presa romana binentels.

  39. De când am aflat că guru CTP a fost ucenicul lu′ guru Bivolaru, parcă mi s-a ridicat un văl de pe ochi… Păi, de ce n-ați spus așa , băieți? Acum, totul se explică…CTP zice că s-a inițiat numai fizic, că nu s-au integrat ei doi și-n absolut, ținându-se de degetul mic, dar poți să mai fii sigur de ceea ce s-a petrecut acum 35 de ani?

    Cum conștientul lui CTP nu se poate lăsa pe mâna subconștientului aceluiași, dânsul ne explică logic cum s-au petrecut lucrurile:

    ”Evoluţia arestării sale ( alui Bivolaru, n.n.) s-a bazat pe o mutaţie în subconştientul colectiv – dai cu capul de peretele din faţă, te doare, te retragi şi dai cu capul de peretele din spate. Înainte de 89 era acea restricţie privind libertatea, toate erau blocate. După 90, aceste blocaje au explodat invers în debordaje, şi de asta a profitat Bivolaru, inventand secta MISA cu yoga sexuală, racolând minore, spirala la Costineşti, la Herculane, le spăla şi creierul.”

    Ați înțeles , cetățeni, cum s-a produs ”evoluţia arestării sale”? Eu nu știu ce să cred, că mie mi s-a părut că ”evoluţia arestării sale” s-a produs fix acum două zile, pe când guru vorbea într-o frumoasă limbă bulgărescă pe Champs Elysees! Până la acea dată, cu părere de rău, eu neavând mintea antrenată, precum CTP-ul, pentru subtilități, n-am sesizat nici o evoluție! În schimb, chestia cu datul cu capu′ de perete, mi s-a părut FA-BU-LOA-SĂ! Adică, eu cred că nu poate proveni decât dintr-o experiență personală solidă.

    CTP e om serios, doar îl știm cu toții. Păi, ca să ajungă la teoria datului cu capul de pereți, când în față, când în spate, când cu fruntea , când cu ceafa, trebuie să fi exersat mult de tot. Mi-a plăcut și relatarea exploziei blocajelor în debordaje, prin care ne explică fenomenul spiralelor cum nimeni altul nu ni l-a explicat până acum!

    Cine a citit, din întâmplare, producțiile editorialiste sau ”analizele” din ultimii ani ale CRUCIȘĂTORULUI PRESEI ROMÂNEȘTI, are, în momentul de față, o imagine completă a ceea ce înseamnă pentru cineva să îmbătrânească urât, da′ urât de tot… Căci, ce i se poate întâmpla mai tulburător unui cetățean, ajuns la vârsta înțelepciunii depline , decât să devină subiect de serial în CAȚAVENCII , sub titlul ”RECENZIILE NEPUBLICATE ALE LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU”… și să-și dea seama, acum, când și ultima concubină, numită Blanșeta, l-a părăsit, lăsându-i într-o baltă un pumn de jiglere și trei bujii, ca amintire, că nici măcar nu mai are atât umor încât să le propună CAȚAVENCILOR să dea o probă cu nevestele lor.

    Și că, de fapt, asta nu-i nici o mirare, deoarece el n-a avut umor niciodată…

  40. ZeV

    esti tare fervenent .. ca orice convertit de data recenta…

    Insa draCul meu …. iubitul tau inVictor o va plati rau … pentru debarcarea lui MRU, ptr „lovitira de Stat constitutionala si parlamentara” , ptr „obraznicia” de a face audit si de a depune plangeri la DNA si in final pentru „magaria” de a ajunge premier cu voturile a a 2/3 din electorat! Si pen ca nu-i „crestin-democrat” angelikan.
    O va plati asa cum am scris io … si fara ca mandel sa aiba vre-un amestec in ce a patit si ce o sa mai pateasca (ca … ca scuze condamnarea lui este „necesara” dpv „politic”)

    Culmea este ca putea evita toate acestea …. avand „pregatiti” 2 procurori care in 2012 sa fi prelita posturile disponibile… Si era de ajuns ca cei 2 sa ia in serios auditurile si sa faca in vioteza 2 -3 „dosare” betonnnNca azi sa fie linistit si INTANGIBIL „dau in mine stipendiatii coruptolor care au furat miliard de lei! Care nu au construtit autiostrazi dar au cheltit nebuneste!” (si nu cred ca ar fi fost greu ca Bechtel sa fie „convinsa” sa zica ceva de „dulce” crez ca doar o propoztie „si stiti din auza alora multi in Romania sunt convinsi ca voi nici un podet peste o garla nu pueti face..”

    Si daca strangea ceva banisori (stangandu-i pe hoti) se rezolva si cu Nulanda (numa sa nu ii fi zis „fa”) .. daca usor preocupat ar fi zis „madam in cat timp guvernu’ lu’ matale imi poa livra 24 de Super Hornet .. ca stii am o situatie in zona ..” era amicu cel mai bun a Americhiei si unii primeau ordinu „batista pe tambal ori ii strecuram niste docomnete de ajungeti sa dormiti pe tambal!”

    Da din pacate in 2012 -2013 a lasat ca dosarele sa fie „prioritizate” altfel.

    Fiindca vezi tu … un sistem este un sistem. Si „sistemul” este contra lui … A ratat ocazia .. sistemu s-a autonomizat si se pregateste pentru algerrile din 2019 cand separe cavom avea prima femeie presedinte in Romania!!! Joaca baschet ca si Ponta da fenteaza si puncteaza mai bine!

  41. Ma incearca senzatia ca, in comemorarea bataliei de la Verdum, de la inceputul careia tocmai s-a implinit un secol, fortele (gastile?) noastre politice schimba cateva lovituri la glezna, pe sub masa. Astfel, cand putina lumina isi face loc in scandalul Antena 3, putem intrevedea la origine pe dl Traian Basescu. Nu trece mult si presedintele Iohannis se pronunta nu pentru desfiintarea Antenei, adica se pronunta, intr-o anumita interpretare, anti-basescu. Drept pentru care petrec diverse turbulente, de la mustrari intelectualicesti cu degetul la obraz (in fund?) la reprosuri ale milioanelor de diasporeni. Aratarea musculaturilor, inceputa cu o intalnire cu telespectatorii a antenistilor, a continuat cu initiativa unui meeting anti-aging, anti Iohannis si anti-Antene care, din cauza prea multilor sustinatori, a devenit o topaiala unionista a catorva voci, ocazie cu care s-a compromis si dl Gheorghe Simion (dar, in ziua de azi, nu te poti numi politician roman daca nu esti compromis). Doar ca festivitatile de alungare a dlui Ponta din cladirea tepelor a prilejuit, probabil, recompensarea reprezentantilor unor tineri frumosi si liberi care au decis ca e mai confortabil sa-si molfaie dumicatul prezidential si ciolosian capatat decat sa ghiortaie de foame in preajma dlui Basescu (sa nu dai vrabia din mana pe cioara de pe gard! – zice proverbul) , drept care dl Basescu are, pentru prima oara, ca nu il mai sustine multitudinea de voci de odinioara. Nici cele cateva zeci de intelectualisti, mereu acaiasi, care semnau cate o lista in sprijinul dlui Basescu nu se mai deranjeaza de aceasta data. In schimb, nici nu apucam sa constatam aceasta liniste partiala ciudata, ca se aude vocea tovarasului Gauleiter, care zice o chestie care il sustine, nedeclarat, pe dl Basescu si care ne vorbeste, ca un adevarat lector de socialism stiintific, despre averea poporului, de parca noi nu am sti cum e cu asta. Evident, cu fineturi propagandistice, adica lectorul nostru nu are o initiativa comunicationala ci raspunde la intrebarea unui romanas de al nostru, care tocmai trecea si el pe acolo. Fineturile sunt pricepute de Antena 3 care, tii, ce intamplare, da, dintre milioanele de feisbucisti romani, de marturisirea catre propria pagina (draga jurnalule,…) a unui cetatean, dl Tocilescu, pe care redactorul emotionat le reproduce pe situl alungatilor din studiouri. Desigur, nici o legatura cu faptul ca dl Tocilescu este un personaj devenit (la mai mare!) destul de important in comunicarea partidului M10. Si iata ca, nobletea politica ma obliga, o laud pe dna Macovei, ea procedeaza exact cum recomand eu: prima pozitionare de la un nivel mai mic si fara angajarea partidului, urmand ca sefii cei mari sa se pronunte mai tarziu, in functie de evenimente. Cum nu sunt singurul om din tara care nu e prost facut gramada, evenimentele arata ca au existat romani care au priceput si ei finetea pozitionarii dnei Macovei mai aproape de presedinte decat de tov. Gauleiter, astfel ca, in scurt timp este anuntata prinderea in Franta a cetateanului roman cu pasaport bulgar si domiciului in Suedia Gregorian Bivolaru. Ideea ar putea fi aceea ca doamne ce grozav ar fi ca, inchis, dl Bivolaru sa zica in scris ca, acum un numar de ani, dna Macovei a fost aceea care l-a ajutat sa dispara din fata justitiei romane. Totusi e un anumit gen de politica, in care se si discuta in afara media, deoarece aceeasi perena Antena 3 scrie pe sit despre o „eventuala” extradare a dlui Bivolaru in Romania (chestie zisa si aratarea pisicii). Mai departe, sa ne punem imaginatia la incercare ca sa vedem daca este superioara celei a actorilor politici.

  42. @Dezideriu Dudas, multumesc pentru efortul de a detalia, este impresionant. Putini oameni ar fi facut ceea ce ai facut tu pentru un necunoscut de pe un blog.
    Interpelarea mea de atunci nu a fost generata de scrierea ta, cat de multitudinea de voci si atitudini care preamareau importanta intalnirii intre papa si patriarhul ortodox al Rusiei. O parte dintre posesorii vocilor respective ar trebui notati in agenda.
    Poate ca ar fi momentul sa sistematizam putin si sa formulam cateva idei (gresite!):
    – vizita in Romania a lui Ioan Paul a avut semnificatia ca, dintre bisericile ortodoxe, Vaticanul alesese pentru dialog BOR. Era de asteptat ca discutiile de atunci sa fie privite cu incruntare din doua directii: 1) dinspre Grecia, a carei biserica se doreste a fi un fel de sefa a ortodoxiei si 2) dinspre Rusia, care avand cei mai multi ortodocsi, poate avea pretentia sa fie tratata in mod deosebit.
    – ce s-a intamplat de actualui papa discuta cu rusii, ingnorand, in aparenta, BOR? A esuat BOR intr-un dialog confidential cu alte biserici ortodoxe? Si-a schimbat Vaticanul strategia de dialog?
    – ce inseamna exprimarea papala ‘ unificare fara conditii’? Cine cedeaza, in chestiunile in disputa milenara, in acest caz? O unificare fara conditii, de urgenta, presupune amenintari in fata carora diferentele palesc. Si nu mai este vorba de o diferenta religioasa fundamentala, ci de multe diferente religioase, organizationale, administrative,.., acumulate de-a lungul secolelor. Ce aplicam ca model organizational? Autocefalia, ca descentralizare la moda astazi, sau subordonarea catre Vatican? Subordonarea inseamna scoaterea culturala, in cateva decenii, a rusilor de sub influenta prezidentiala. Care este rolul BOR?
    – intalnirea de la Havana nu este deloc intamplatoare, iar Havana nu este un teren neutru, ci un loc comun: s-a vorbit, cu jumatate de gura, ca Fidel Castro nu a fost omul rusilor, ci omul Vaticanului, cu sarcina de a opri expansiunea protestantismului american catre sud, in zona catolica. Ultimele evenimente sugreaza faptul ca SUA si neoprotestantii si-ar fi oprit expansiunea, existand astazi alte mijloace de influenta. Ce s-a discutat, de fapt, acolo?
    – pare destul de clar ca miza jocului, prin simplificarea apartenentei spirituale, este scaderea pericolului de razboi. Destul de clar ca exista o anumita acceptanta a protestantilor si neoprotestantilor ca ortodocsii sa se unifice cu catolicii. Mai e vorba si de altceva?

Lasă un răspuns