Noii ieniceri

 

Unknown-2.jpeg

Conform acceptiunii generale, un ienicer era un soldat din corpul de elită al vechii infanterii turcești, „recrutat la început dintre prizonierii de război, iar mai târziu dintre copiii turciți ai populațiilor creștine”.

In vremea lui Brâncoveanu, in Tara Românească nu existau decât 200 de ieniceri pentru a „controla” conduita Domnitorului si a boierilor români. Multi dintre ienicerii trimisi de sultan isi aveau originile la nord de Dunăre.

Privesc cu surprindere,  interventiile publice (inclusiv pe facebook), din ultimii ani, ale unora dintre reprezentantii elitelor românesti. Multi dintre ei privesc problemele românesti dinafară sau de sus, aliniindu-se, naiv sau interesat, unor puncte de vedere externe. Analiza capitalului actual din România, după 25 de ani de „lectii invătate”,  ne arată unde ne aflăm. „Small is beatiful”, „să tăiem coada câinelui dintr-o lovitură”, „Cap-urile si Ias-urile sunt structuri comuniste”, etc. In timpul ăsta, companiile occidentale nationale au devenit mai mari, transnationale, si aveau nevoie de piete de desfacere. A fost nevoie de apostoli ai capitalismului neo-liberal, de misionari, care să fie trimisi sau folositi in Europa de Est. Pregătirea lor a fost făcută cu finantări generoase. Spre exemplu de Fundatia Soros. Astfel au apărut noii ieniceri, „copiii turciti” ai populatiei autohtone.Ei se activează in momente speciale, atunci când este nevoie de un cor de sustinere.

Vă invit să facem, impreună, un inventar al „noilor ieniceri”.

 

46 de gânduri despre “Noii ieniceri

  1. Mie imi vine in minte un nume: Turcescu.
    Pe ceilalti apatrizi nu-i mai pomenesc, deaorece ei asta si asteapta: Sa le acorde cineva, cu audienta, atentie. (Z)

  2. Picuri miere in urechile care pot auzi si mintile care pot intelege Maestre …din pacate nu doar ieniceri sunt ….dar intreaga administratie este impusa de Bruxelles….mai stie cineva ca in primul rand Comunitatea Europeana este o asociere economica >?….

  3. ,,In vremea lui Brâncoveanu, in Tara Românească nu existau decât 200 de ieniceri pentru a „controla” conduita Domnitorului si a boierilor români.”

    In prezent, este nevoie doar de unul singur: Excelenta Sa.

  4. Daca ar fi numai ieniceri ar fi binisor,dar se pare ca avem si mercenari ai capitalului autohton,culmea infiltrati in institutiile statului.

  5. Cred ca d-nul Cristi s-a exprimat gresit: ,,…avem si mercenari ai capitalului STRAIN,culmea infiltrati in institutiile statului”.

    Am facut eu erata ptr. domnia sa. (Z)
    PS
    Altfel, este ilogic: ,CARE ,,capital autohton ?” (Z)

  6. N-a remarcat nimeni din media mediocra a patriei ce a spus, cu subinteles, domnul Ciolos, la bilantul DNA. Nu stiu daca a facut-o constient, sau din eroare de exprimare. Sper ca a facut-o constient, ceea ce ar insemna ca domnul Ciolos este mai subtil decat pare si nu este inca ireversibil pervertit de birocratia europenista.

    A afirmat (redau din memorie): ,,Functionarii nu trebuie sa se teama de DNA cand iau decizii. Faptul ca se intampla asta, denota SI faptul ca EXISTA NECLARITATI IN LEGISLATIE. (Deci, atentie Parlament, faceti ceva).
    Hopaa ! Cum se poate interpreta asta ?

    1. Multe cazuri de asazisa coruptie sunt definite ca atare de DNA, PRIN ASIMILARE, rezultand asazisul ,,abuz in serviciu”. Vezi numeroase cazuri de administratori din executivul local si central, cel mai vizibil fiind cel al fostului ministru Gabriel Oprea (pe care eu, personal, il consider absolut nevinovat). Se mai adauga la asta declaratia lui Petre Toba care spune senin jurnalistilor ca, din 2005, TOTI ministrii de interne au beneficiat de un echipaj rutier integrat in dispozitivul de protectie si paza !
    Datorita unuor Coduri tendentioase si neprofesionale, ORICE AR FACE UN FUNCTIONAR, poate fi interpretat ca prejudiciu adus banului public, sau obtinere de foloase necuvenite, sau trafic de influenta (in urma unui banal telefon interceptat, sau a unui denunt calomnios).
    2. DNA FORTEAZA limitele legii, transformand orice caz de demnitar cotroversat, dar incomod, intr-unul de CORUPTIE. in realitate, cazurile de coruptie pura sunt extrem de putine in ansamblul dosarelor procurorilor !
    IAR GROSUL BANILOR RAMANE LA MITUITORII TURNATORI ! ESTE O MINCIUNA CA PREJUDICIILE SUNT REPREZENTATE DE MITELE INCASATE DE DEMNITARI !

    Rezulta, in mod inevitabil, concluzia ca DNA face jocuri politice, profitand de sustinerea unei societati isterizate si manipulate, dar, avand in primul rand , sustinerea Ambasadei.

    Sper sa nu citeasca si Cristi Daniletz cele scrise, nu de alta, dar ar putea sa dea idei Inspectiei Judiciare sa se sesizeze impotriva domnului Ciolos pentru tentativa de ducere in derizoriu a luptei anticoruptie.(Z)

    Indiferent ce a avut in minte, eu il felicit pe premier pentru declaratia sa.
    Felicitari, domnule Ciolos !

  7. Probabil ca nu este nevoie de un numar mare de ,,ieniceri”, sunt de ajuns un numar redus de,, turciti” care s-au scolit aici si si-au vandut sufletul inafara tarii neavant verticalitate, bun simt, patriotism si o pot face pentru ca si legea le da voie, cred ca in sferele si mediile academice ar trebuie o dezbatere profunda vis-a-vis de patriotism si trebuie aspru pedepsita persoana care tradeaza interesul national.

  8. Copiii rapiti de turci si convertiti la Islam erau cei mai rai otomani .
    Cervantes a fost la Alger sclavul unui albanez convertit la Islam , cu nume arabizat – turcizat , un monstru .
    Cei mai numerosi capitani pirati turci , care raspandeau teroarea pe coastele Italiei , erau tot crestini copii rapiti de turci ( Barbarossa inclusiv ) .
    Revenind la ienicerii ( de fapt coloana a 5-a ) de astazi :
    Hotnews
    MediaPro
    Grupul pentru Dialog Social
    Ion Cristoiu
    Ovidiu Nahoi
    Cristian Parvulescu
    Smaranda Enache
    Monica Macovei
    Lucian Boia
    servantii Radio Moscova cu analize in care Romania ar fi la mentalitatea anului 1942 ( ca si cum in 1942 Romania ar fi fost din senin , fara motive , in razboi cu cei care ii furasera un sfert din teritoriu ) , in 1942 la cheremul Germaniei ( care platea in aur livrarile romanesti si nu putea nici interoga trimisii Londrei prizonieri in Romania , grupul Chastelain ) astazi la cheremul SUA , adevarat , suntem la ordinele SUA dar SUA nu sunt Germania lui Hitler .

  9. neagu djuvara identifica doua probleme valabile si azi:
    -cutume proaste- domnii erau alesi si nu ereditari
    -slaba calitate a boierilor pamanteni si a oaselor domnesti
    deci nu ienicerii sunt de vina
    dupa ce terminati cu ienicerii poate cautam si prin boierii autohtoni cauzele…
    de exemplu cred ca elitele pot fi terminate nu doar cu dna ul ci si cautandu le hibele ascunse (de ex lucrarile de licenta si doctoratele. bomba atomica sunt lucrarile de licenta)
    credeti ca dl v ponta (boier pamantean, nu?) a plagiat lucrarea de doctorat astfel incat spahiii de la Nature et co (alaturi de ienicerii locali) sa-l poata „fragezi/fezanda”?
    sincer…

  10. Asa este absolut peste tot, si asa a fost dintotdeauna! Inainte aveam comisari sovietici care tot asa, ne invatau din mers ceea ce trebuie sa facem si cum anume sa o facem… Astia ne spun, aia te impuscau!
    Este insa firesc, atunci cand schimbi oranduirea trebuie sa te ia cineva de manutza si sa te ajute sa treci cu bine strada!

    Apoi, daca ne-am dorit deschidere si o economie deschisa, se intelege ca trebuia sa luptam pe piata globala, numai ca nu am avut combatanti, ai nostri sefi au preferat sa-si jefuiasca tara sub toate formele, nu sa munceasca, sa produca si sa vanda afara, deci sa fim seriosi! Nimeni nu-ti da castane daca nu pleci capul…

    Si inca o chestie pt populatia PSD: fratilor, cercuri si persoane de influenta exista peste tot, problema e ca la noi au avut rezultate iar in alte parti nu-i baga nimeni in seama. Cine le-a pus naivitatea romanilor pe tava? Romanii proveneau in ’90 dintr-o tara unde ghearele de pui erau un lux, nu mai vorbesc de intreruperile la caldura, apa calda, curent, benzina, aprovizionare si alte asemenea lipsuri, plus o propaganda complet nauca! Evident, au imbratisat neconditionat si idilic valorile vestului, dar abia acum s-au trezit ca astea vin la pachet numai cu munca, cu valoarea nou creata si vanduta si cu mentinerea avutiei nationale, ori ei au sarit direct la etapa finala, acumularea individuala! Sigur, nu toti ci doar cei care au putut, adica un conclav de nemernici.

    Deci, dupa jaf si averi incomensurabile si inexplicabile, ii scoatem vinovati pe straini? Eu inteleg ca-i comod si elegant sa ne spalam asa pe maini, dar stiti, trebuie sa avem si macar nitzica dreptate! Dupa revolutie s-a bagat carne la Piata Amzei, locuiam langa poetul Paunescu si de acolo ne aprovizionam… Am cumparat, era vita din Irlanda, probabil nebuna, dar de ce nu au adus spre vanzare carne autohtona? O vindeau cei care o detineau afara, dar in beneficiu propriu! Si uite asa, si tot asa… Pana la urma, nea Nelu nu s-a priceput la nimic, cu exceptia stapanirii maselor… lucru bun caci am scapat atunci cu tara intreaga, dar letal pt viitorul ei…

    Partea proasta e ca s-ar putea sa ramanem singuri, si pe sovietici i-am luat in brate din ’48 si prin ’60 i-am respins si ne-am simpatizat cu vestul, rezultatul fiind ca am apucat pe drumul nostru neaos care ne-a condus la singura revolutie sangeroasa a acelor ani…

    Chiar credea cineva ca exista capitalism cu fata umana? NU! Exponentii capitalului au fata umana, restul este mercantilism pur, dar daca am inceput atunci trebuie sa continuam, nu sa tot ezitam cu privirea catre modele de aiurea… era sa ne vrem suedezi, francezi, chinezi, spanioli, italieni…

    Sigur insa, este o tema falsa, in timpul acesta curg banii acolo unde trebuie…

  11. JUR ! Este cea mai tare postare pe care am citit-o in ultimii 10 ani .

    Am sa-i pomenesc pe cativa care-mi vin repede in minte urmând sa revin cu completari :

    Traian Basecsu
    Basile Vlaga
    Monika Makovei
    Cruduta Kolvesi
    Livia Stanciu
    MRU
    Iohannis
    Julien Csolosz
    Raluca Pruna
    Andrei Plesu
    Gabriel Liicheanu
    H R Patapievici
    Dan Tapalaga
    Mircea Marean
    Andreea Pora
    Cristina Guseth
    Daniel Morar
    Cristian Preda
    Laura Stefan
    Catalin Avramescu (expert in canibalism)
    Sebastian Lazaroiu
    Mircea Florian
    Andrei Cornea
    Stefan Vlaston
    Mircea Geoana
    Ilie Sarbu
    Georgian Pop
    Sebastian Ghita
    George Maior
    Vasile Dancu
    Ioan Rus
    Robert Tuciurescu
    Sorin Ionita
    Carmen Bogdan
    Rodica Culcser
    sifiliticul ala din CSM care s-a pozat in portbagajul unei masini
    Fundatia pentru Societate Deschisa
    Societatea Academica din Romania
    Revista 22
    Freedom House
    Fundatia Soros

    Oricum , sunt sub 200 de ieniceri Soros .

    P.S. Zilele trecute l-am urmarit amuzat pe Traian Basescu care-l acuza de tradare pe Iohannis din cauza ca a cumparat munitie germana in loc sa cumpere munitie americana !!!
    Cum ar veni , omul licuriciului era suparat pe omul lui Merkel … 🙂

    Nicicare dintre ei negandindu-se nici un moment ca fabricile de armament romanesti sunt in faliment din cauza ca n-au comenzi .

    http://www.ziare.com/stiri/wikileaks/wikileaks-cum-l-a-turnat-culcer-pe-sassu-la-ambasada-sua-1084574

    http://www.ziaristionline.ro/2013/02/24/mircea-toma-am-primit-bani-de-la-soros-inca-din-anii-90-video-ziarul-de-garda-de-la-chisinau-vulturul-american-si-romania-cadavrul-de-la-marginea-europei/

    http://www.cotidianul.ro/singura-autoritate-recunoscuta-de-monica-macovei-este-ambasada-sua-254762/

    http://z-ziarul.ro/wikileaks-demonstreaza-ca-politicieni-romani-toarna-la-ambasada-sua/

  12. @Virgil – canta la alta masa , fanariot basist .
    Care familii boieresti pamantene erau de slaba calitate dupa mogulul Djuvara ?
    A lui ?
    Familia Sturdza ? Familia Cuza ? Familia Buzescu ? Familia Mihalcea ? Sau familia Brancoveanu ? Familia Arbore ? Familia Asachi ? Familia Hurmuzachi ? Hasdeu ? Mihaly de Apsa ?

  13. Radu Humor

    ,,Vorbim la bec” in sensul ca, din cate se poate usor observa, nu se schimba nimic in bine in aceasta tara, in urma comentariilor de pe blog. Dimpotriva. Bineinteles ca, acest blog de elita este cel mai citit (si) de catre adversarii democratiei si, in ultima instanta, ai Romaniei. Poate tocmai de aceea ar trebui sa concentram si sa sincronizam criticile in zonele esentiale si inspre adevaratele cauze ale problemelor Romaniei, in speranta ca cei mai putin inraiti vor ajunge, in cele din urma, sa faca diferenta intre bob si neghina. Altfel, riscam sa facem aceleasi erori si confuzii pe care le-au facut ,,tinerii frumosi si liberi” dupa tragedia (tot de ei provocata) de la Colectiv.
    Fii atent la nuante, prietene, nu fii un ,,adrian b.” 😉

  14. Umilinta și ploconirea in fata celor puternici sunt caracteristice nației.
    Exemplu:
    Tocmai ce-a anunțat ministrul sănătății cauza morții bebelușilor din Argeș. Este cam ce presupunea orice om cu IQ-ul pozitiv.
    Ce au făcut instituțiile statului? Tot ce se putut ca să nu mai aibă cum controla portocalele vândute de cel mai mare distribuitor strain, prezent și în România. Au lalait-o până s-a epuizat stocul de portocale. Evident, intr-o prima fază s-au făcut alte analize, nerelevante pentru cazurile în discuție.
    Prostie? Nu cred, chiar așa…
    Dacă era vorba de firmă românească, până acum erau la controale… Mediul, ISU, ANAF-ul, Poliția, Procuratura, ANPC-ul… Amenzi, declarații, înfierări cu mânie proletara…
    Așa… liniște și pace!
    Cam asta e cu obediența. Și la nivel înalt, și la firul ierbii…

  15. Cioloș: funcționarii nu trebuie să se teamă când iau decizii, dacă urmează procedurile.

    Ba, domnule, se tem fiindcă oricât de corect ai fi, DNA îți găsește vreo hibă ca să-și îmbunătățească de la an la an bilanțul.
    În legi și norme de aplicare, nu poate fi prevăzută orice situație, deci uneori te afli într-o situație în care nu găsești reglementări precise. O lege reglementează în MARE o activitate, nu situații particulare.
    Așadar, există momente în care trebuie să interpretezi legea. Dacă n-ai norocul ca DNA-ul s-o interpreteze ca tine, ĂLA ești. Procurorul decretează că nu trebuia s-o interpretezi așa, iar tu trebuie să-ți faci bagajul pentru arest.

    Urmarea e, domnule Julien, că funcționarii preferă să facă strictul necesar pentru care se acoperă de hârtii și semnături. Asta înseamnă că România merge ca melcul și la fiecare colț se odihnește.

  16. @ zev

    am priceput de la inceput ” nuantele ” tale : de laudator si de yes-man . Si va deranjeaza ca nu le-am imbratisat si eu .
    N-ar fi bine sa va preocupati mai mult de postarile d-voastra ? Zic si eu …

  17. Păi bine B.uticare, mă faci să cred că nu mai văd bine? Am baleiat lista de ieniceri și de sus în jos, și de jos în sus, de patru ori! Victor Ponta, ioc! Dar sunt sigur că e la puncte, puncte…

  18. Doru Coarna (ne) spune parinteste, din sferele in care crede ca este in siguranta, asa cum ne-a obisnuit:

    ,,Si inca o chestie pt populatia PSD: …”
    Sa inteleg ca populatia non-PSD este lamurita cum sta treaba ? Populatia care se pretinde de dreapta are naravuri si grade de educatie diferite ? Doar un naiv poate sa creada asa ceva. De fapt, cei mai aprigi sustinatori ai comunismului au devenit si cei mai mari anti-comunisti. Exact asa cum multi legionari au devenit slugi ale comunismului. Asa se intampla intre extreme, valorile lor, ale extremelor, sunt aceleasi in modul. Difera doar semnul, sau ,,sigla”.
    Eu insumi le-am sustinut exponentii celor de dreapta, vreo 10 ani (dupa ce am avut un CDR la finele anilor 90).
    Dar am constatat ca experimentul basist a esuat. Atat in guvernarea CDR, cat si in cea de dupa 2005, l-am avut pe Traian Basescu. Ba chiar l-am avut, intr-o pozitie mai putin vizibila, si in guvernul Petre Roman. Il avem, acum, sub forma unor institutii nedemocratice , cele care detin adevarata putere in Romania.
    Si nici nu se putea altfel finaliza experimentul, decat prin esec. Ar fi trebuit sa ne dam seama ca toti cei care bat palma cu Basescu, ajung a fi folositi, tradati si aruncati ca niste carpe, in cele din urma.
    Si nu numai atat, am ramas, ca tara, cu sechele teribile, domnule Coarna. Suntem dezbinati, iar tara musteste de ura, de la est la vest si de la nord la sud. De ura neagra, viscerala, asa cum nu cred ca mai exista in vreo tara europeana. O adevarata lupta de clasa. Cei care au avut puterea deplina 10 ani si partial si inainte de anul 2000, asta au realizat. Au sadit ura si desertaciune. Indoiala fata de istoria noastra, fata de religia nationala, dispret fata de institutiile democratice, libertate necontrolata si prost inteleasa in tandem cu pumnul in gura atunci cand decid ,,alesii”. Nu alesii prin vot, nu ma refer la acestia.
    Ce s-ar fi intamplat daca Adrian Nastase ar fi castigat in 2004 ? Greu de spus….ar fi invatat din greselile domnului Emil Constantinescu ? Sau ale lui Ion Iliescu ? Din pacate, nu ne putem intoarce in timp ca sa ne schimbam istoria. Dar putem sa strangem din dinti si sa mergem, impreuna, cei care credem in democratie si totodata in suveranitate nationala, mai departe.
    Desigur, nu putem ajunge prea departe fara solutii pe termen lung si daca nu ,,punem ceva pe masa romanului”, cum se spune.

  19. Interesant acest conflict FBI – Apple, in timp ce in Romania tendinta este sa se stranga surubul, iar DNA sa devina serviciu secret de interceptare.
    Ei ? Ce spui Ambasadorule feisbucist? Cine are dreptate ? FBI, sau Apple ? (Z)
    Cine nu stie in ce consta conflictul de mai sus, sa verifice in Google, care si el a coalizat cu Apple. (Z)

  20. Probabil vă referiți la pseudoelitiști. Atât de mult m-am săturat de aceștia, care la început s-au ascuns sub aripa Aliantei Civice, iar acum sunt trompetiștii societății civile! Păcat de ei, pentru că printre dânșii se afla personalități care, înainte de 1989, promiteau mult, în sensul că reprezentau valori și puteau rămâne valori. Spre deosebire de ienicerii la care va referiți, aceia erau supuși permanent pericolului, oricând puteau fi omorâți, fie într-o încăierare, fie din ordinul Sultanului, pe când aceștia nu au nicio frică!

  21. Eh! Ieniceri, eunuci, mercenari, vânzători de țară, pseudointelectuali, tehnocrați și, of course, ambasadori – conlucrează întru binele nostru! Slavă și mărire lor, acum și pururi și în vecii vecilor (mai mult în cele veșnice)! Amin.

    Dar eu cu ale mele, că am obosit de acestea și aproape că m-am plictisit, așa cum se mai plictisește și zace ca o putoare scumpă, hamsterul unei nepoate, sătul de roata în care-l băgară stăpânii. Adică sunt sătulă de ei, dar preocupată de fariseismul promovat de noua „elită” care ne păstorește (și să fiu a naibii dacă mai votez vreodată, acum știu, nu bănuiesc, nu mă tem – știu – degeaba!).

    Cu speranța de a nu vă plictisi, încerc să vă spun pe scurt. în lumina inovatoarei legi a educației ce se află acum la cuptor, cea care scurtează de cap limba română și istoria, cred că și părinții au luat-o razna, iar eu mai trag nădejde că-s întreagă la minte, cu toate că se spune că n-are cum să fie toată lumea nebună, numai tu sănătos. Terminăm (auzi la ei: absolvim!) clasa a patra cu Buburuza. Ședință cu părinții. Doamna cu ale ei: vine evaluarea, cea fără sens, știți, o evaluare care nu primește notă, nu se trece în catalog, nu contează la medie. Cică se face pentru a se stabili (de către învățător) un program de studiu individual, pentru fiecare caz în parte, în funcție de rezultate; am dat și în clasa a doua, s-a stabilit pe dracu’, abia reușești să predai materia, dar se face mare-mare tam-tam de sus până jos. Doamna noastră e un înger pe cale de dispariție.

    Părinții, însă, o specie nouă, vă jur, tânără, frumoasă și liberă. Să mor dacă vă mint. Vor banchet!!! Să închiriem o pensiune la munte, să mergem să ne cazăm cu „absolvenții”, să facem mese întinse, să „invităm” un DJ (bine că nu s-au gândit la Botgros!) și să chefuim – sunt bineveniți și părinții. Bine. Nu vă spun, după ce mi-am revenit după atacul de… doamne, oare ce fel de atac am făcut, că nici acum nu-mi revin, simt că mă strânge tiroida de gât și nu mă lasă deloc să trag aer… nu știu, de mirare, stupoare(?), le-am zis pe limba română că așa ceva nu există și nu cred ce pot să aud! Mi-au sărit în cap (bine, recunosc – au încercat) și mi-au spus binecunoscuta teorie cu „să aibă ce n-am avut noi”. Eu le-am spus multe, dar în mare, așa, am zis că e bine, nu-i rău cum s-au gândit – muzică, hotel, chef, poate niște vodcă, niște țigări fine n-ar strica, dar dacă închiriez acum o pensiune, când se mărită ce-o să mai fac? Ne-am… adică M-AM despărțit dușman cu toată lumea și a doua zi copiii (care nu erau de față la ședință) i-au sărit fetei mele în cap din cauză că suntem calici și de aceea mă-sa (recte eu) nu le „dă voie” să facă banchet! Ei au înțeles că eu nu-mi permit (nu că mi-aș permite, dar cine-s ei, fiscul?) Mă întreb de unde au aflat copiii!!!

    Buburuza nu s-a plâns, ea își rezolvă singură problemele, dar mă sună a doua zi pe seară mama celui mai obraznic elev, fiu de guristă al unei formații celebre pe la noi, un fel de beizadea în devenire: cică Buburuza i-a bătut băiatul. E drept că-i Pișpirel, dar nici mare dacă-ar fi, asta nu-i o problemă pentru Jeanne d’Arc a noastră. Cu telefonul la ureche, o chem în gura mare, ca să audă și reclamanta: „L-ai bătut, Buburuză, pe Pișpirel?” Jeanne d’Arc are și ea fițele ei de divă, dar este Jeanne d’Arc, nimic mai puțin, merge la fotbal cu băieții, sare din copac în copac în livadă, se plimbă pe creasta casei cu mâța și asistă liniștită la tăierea găinilor – dă ochii peste cap și zice plictisită: „Mama, îți spun eu, aia nu-i bătaie!” Ce să fac? Dacă-i așa – așa. „Vedeți, doamnă? Nu l-a bătut! Dar așa, ca fapt divers, ca mamă de băiat, ar trebui să vă faceți griji, dacă se plânge că-l bat fetele! Ar trebui să-i explicați ce-i cavalerismul și galanteria. Să aveți o seară plăcută!” Nici măcar nu m-a sunat înapoi.

    Chem Buburuza la investigații. Nu l-a bătut, i-a luat căciula și a ținut-o sus, cât poate ea de sus (e cu două capete mai înaltă decât Pișpirel) și el a sărit s-o recupereze (parcă-l văd, râd, nu-i frumos din partea mea) până a început să plângă, după care i-a aruncat-o într-un copac ce se ițea pe geam. Dacă tot ne-a făcut neamul calic, sărac și nehalit, eu cred că suntem chit cu familia guristei. Doamna învățătoare ne convoacă la o nouă ședință ca să discutăm acest subiect.

    Ce-am învățat eu de aici? E bine să faci banchet în clasa a patra, nu-i bine? Eu sunt cea nebună? De unde se iau tinerii frumoși și liberi ce cred că toate li se cuvin? Ce este meritocrația? Mai există acest cuvânt în dicționar?

    Prin spitale ne moare viitorul, cum bine a spus o bunică îndurerată, în școală i se dă la gioale Educației în sine, publicul antenelor e clientul catenelor – să moară, că-s niște asistați, și să moară toți care-au trecut de treizeci, înafară de Chirilă, of course; Codruța forever, un nou serviciu secret cu urechi, ni se dau exemple de prin Franța, francofilie, ce mai, am zis-o mai demult, dacă mă înțelegeți, cătușe, să fie lanțuri multe, și, în general, toată lumea – căluș.

    Viitorul sună bine!

    Ce n-am înțeles bine?

  22. In conditiile migratiei islamice spre Europa si pentru contracararea acesteia se incearca recuperarea radacinilor iudeo-crestine ale civilizatiei europene, conturandu-se astfel ideea ca vesticii frumosi si liberi s-au grabit atunci cand au dat alte intrebuintari unor vechi catedrale. Ramane de vazut daca la un moment dat va fi transformata in distractia cartierului si actuala, inca nefinalizata mantuire a neamului.  

  23. ” Copiii turciţi” ai populaţiei autohtone !
    Cu siguranţă expresia, extraordinar de plastică şi sugestivă, va face carieră !
    Cred însă că mai corect, mai potrivit şi pentru a aduce situaţia la zi, ar fi bine să înlocuim turcii cu semiţii ! 😉

    „Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, și noi admirăm prostește atâția neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presa și opinia publică.”

    — Mircea Eliade

    Am tot mai mult impresia că ne cuprinde şi pe noi deşertul :mrgreen:

    „In mijlocul desertului un om canta dumnezeieste la vioara. Un leu se apropie, ii da tarcoale cantaretului si se aseaza la cativa pasi de el, miscandu-si capul in ritmul muzicii. Mai vin doi lei si se aseaza si ei langa cantaret. Dupa ceva timp vine al patrulea leu, care il mananca pe cantaretul nostru. Pe o craca in apropiere doi vulturi fac conversatie:
    – Ti-am spus eu ca de vine surdul, s-a zis cu muzica?!”
    P.S.
    Mult aşteptat , de mai bine de juma de secol, surdul a ajuns şi la noi ! 😉

  24. @Doru Coarna :
    Nimeni nu-ti da castane, daca nu pleci capul…

    După câte observ, din rarele luări de poziţie, (vi) se potriveşte mai bine :
    „Capul plecat, sabia nu-l taie…..”!
    Şi aş adăuga, fără prea multe temeri că greşesc, că „se vorbeşte de funie,
    în casa spânzuratului” !

  25. @ ZeV :
    Fii atent la nuante, prietene, nu fii un ,,adrian b.” 😉

    Nu ştiu de ce am impresia, că până şi între oameni foarte asemănători şi din pdv intelectual, dar şi aparent de aceeaşi parte a baricadei,
    îşi bagă cineva…. @ ! 😉

  26. Nu cred ca e cazul sa listez aici persoane, nu e tribunal. Dar e adevarat ca foarte multe persoane si-au vindut constiintele promovind exclusiv Biblia neo-liberala, as spune piezind bunul simt si atentind la bunul simt al celor multi. Realitatea insa este cel mai bun profesor. Economiile liberale stagneaza de ani buni, ce se adinceste din criza in criza. Desi exista capete limpezi, precum Krugman, nimeni nu vrea sa ia taurul de coarne, pentru ca asta ar insemna sa te atingi de clasa marilor profitori ai neo-liberalismului, sa le iei o parte din imensele averi prin mijloace de fiscale (taxare), si sa faci redistribuirea bogatiei in jos. Ori asta inseamna stinga, iar acesti „libertaci” tot agita paiatza „comunismului” ca sa nu cumva sa sufere clasa bogatanilor.

    As spune ca daca ciclul reformelor se impiedica de Trump in SUA, va fi si mai multa degringolada, UE se va destrama poate mai rapid, si tarile europene se vor intreba ce mai cauta in NATO. Sa nu ne amagim: daca UE se transforma intr-un „UE lite”, mai diluat, fara Marea Britanie, fara poate Franta (daca iese Le Pen, care vrea Frexit), daca americanilor nu le mai pasa sa semneze un TTIP substantial (sunt ocupati cu alegerile), tarile europene cu ce putere sa mai lucreze? Cu Rusia, spasibo za vnimanie ! In acest timp ai nostri verzi ca bradul vor ramine poeti recitind versurile neo-liberalismului, in timp ce vor sta cu mina intinsa…

  27. revin cu completari la lista ienicerilor :

    drogomanul Tudor Chirila
    Lucian Mandruta
    drogomanul Andrei Gheorghe
    Mihail Neamtu
    Malin Bot
    Adrian Papa Hagi
    sarlatanul Oreste Teodorescu ( Torser si Tabara de Alchimie Spirituala )
    CTP
    Cristian Burci
    Zoltan Teszari
    Radu Banciu
    Catalin Radu Tenace
    Trustul ProTV
    Digi
    B1TV
    Adevarul
    Prima tv

  28. Am vazut un prezidiu la bilantul DNA demn de un Congres al altor vremuri.Toti de acolo aduceau osanale unei sinistre-respectiv Kovessi si apoi taceau ca „aia-n cucuruz „.Niciunul nu au intrebat-o ce inseamna cele
    7,63 % achitari ?? Este un bilant dezastruos.Adica aproape 300 de cetateni au fost distrusi(ridicati cu catuse,facuta imaginea publica praf,viata personala praf,cariere praf etc) FARA sa fie VINOVATI. Adica aproape un
    cetatean pe zi este ridicat si dus la cercetari fara sa fie vinovat.
    Asta este un bilant excelent dupa ministreasa „TUICA” sau pardon PRUNA si pentru care baschetbalista merita reconfirmata. Si opozitia noastra vajnica TACE. Da-i dracului de cetateni nevinovati.Lasa sa-i rdice !

  29. Un exemplu de „ieniceri” puşi pe treabă:

    Ordinul 14 din 30 ianuarie 2014, completat cu ordinul 77 din 15 iulie 2015 al ANSVSA care în final a dus la interzicerea vânzării tuturor speciilor de păsări vi în toate pieţele, târgurile şi oboarele din ţară.

    Mai exact ţăranii nu mai pot vinde nicăieri – „de comercializat” şi mai puţin, a nici unui fel de pasăre vie ( găini, raţe, pui, curci, porumbei etc.)

    Şi uite aşa 46% din populaţia ţării, mă refer la cea din mediul rural, se îndreaptă cu paşi forţaţi, de o legislaţie care nu ţine cont de realităţile româneşti, spre sărăcire. Mai exact ţăranii nu mai au voie să meargă în târg să vândă o raţă, o găină, un pui să-şi facă un ban pentru un kilogram de zahăr, o pungă de sare, un detergent, chibrite(ghiufe) sau pentru lucrările agricole .

    După ce le-am pus în braţe telefoane mobile, le-am tras apă potabilă în faţa porţii şi le cerem bani pentru că le-am asfaltat comuna îi impiedicăm să facă banii necesari plăţii acestor utilităţi.

    Laptele este preluat 0,7-0,9Ron/litru, porcii în viu cu greu se vând la 4,5-5Ron/kilogram, şi prin acest ordin li se interzice să mai vânda ORICE pasăre vie în târguri!!

    S-ar găsi un „ienicer” – gigi contra care să schimbe această anomalie? Mi-e teamă că nu. Toţi au coloana ruptă şi aplică Norme Europene fără noimă pentru realităţile româneşti, tăindu-ne singuri craca de sub picioare. Şi uite aşa încet dar sigur distrugem viaţa comunităţilor de la ţară de care se bucură şi sunt uimiţi că mai există, turistii străini. Curând nu o să le mai putem arăta nimic când vin incoace!

  30. George Ban,

    din ce-am observat eu, Adrian B. a spus mereu că V. Ponta este… necalificat, să zicem, dar nu vândut. Ceea ce ESTE o nuanță, cred…

    P.S. Certați-vă cu vorbe frumoase, vă rog pe toți trei. „Cearta” dumneavoastră este constructivă, când nu e porcoasă.

  31. România umilită
    Mai mult ca niciodată poporul român este astăzi îngenuncheat, umilit, manipulat și divizat. Toate valorile românilor au fost ponegrite ( Biserica, Armata, Parlamentul, învățământul) și ne-au fost exportate altele noi (consumul de droguri, pedofilia, homosexualitatea etc.), iar elite noastre au fost și sunt demonizate, arestate, ori marginalizate.

    Tinerii au fost instigați împotriva bătrânilor, funcționarii împotriva antreprenorilor, femeile împotriva bărbaților etc. în timp ce pe furiș capitalul străin s-a instalat în toate domeniile, liderii politici obedienți au fost puși în fruntea țării, frâiele puterii au trecut în mâini străine, iar diplomațiile „partenerilor” ne țin lecții de moralitate.

    Nu pot să nu constat o retorică periculoasă promovată de diplomațiile străine și susținută de o presă națională oarbă. Până mai ieri opinia publică era formată în direcția schimbării clasei politice, iar în fruntea țării trebuiau puși tinerii. De ce? Nu pentru că ar fi mai pricepuți, ci pentru că sunt mai ușor de condus. După un ciclu electoral, limitele tinerilor au fost evidente, iar cu câteva excepții schimbarea a fost un fiasco. Acum suntem educați că trebuie să înlăturăm corupția, pentru că ea este cancerul democrației. Dar oare noi nu am știut până acum că trebuie să fim cinstiți, onești, responsabili, punctuali etc.? Oare cine a stimulat și a încurajat corupția în România? Cine beneficiază acum de roadele corupției?

    Mult lăudata noastră Justiție s-a trezit din somnul rațiunii și s-a apucat sârguincios să înfăptuiască justiția, fără a înțelege că rostul ei este a înfăptui dreptatea. Și după ani de zile în care a dormit și după criterii numai de ea știute s-a apucat să-i judece pe acei oameni de stat care au contribuit la înfăptuirea României postcomuniste.

    Așa au fost luați pe rând la socoteală toți demnitarii, în care încă mai ardea sentimentul patriotic. Ieri a fost arestat Adrian Năstase, astăzi asistăm la arestarea lui Adrian Severin, iar mâine la cea a lui Ion Iliescu. Între timp, numeroși lideri politici incomozi și cu experiență sunt atenționați că deasupra libertății lor stau dosare bine instrumentate.

    Interesant este faptul că există o succesiune a arestărilor. Justiția televizată ne prezintă câte un caz de corupție în care câte un personaj dubios a furat din banul public, apoi câte un caz fabricat precum cel a lui Mădălin Voicu pentru a se induce ideea că toți politicienii sunt corupți.

    După ce ani de zile în stil mafioto-securist oamenii de bună-credință au fost urmăriți sau li s-au întins capcane pentru a-i expune moral și juridic acum sunt hărțuiți, aretați și amenințați. Ce a făcut justiția în toți acești ani? Cine beneficiază de rodul acestor mizerii?

    România a intrat cu brațele deschise și cu mare naivitate în lumea liberă și euro-atlantică fără să știe că este victima multor provocări. Liderii români s-au amăgit și au uitat că au fost învinșii Războiului Rece și că trebuie să plătească nota de plată a acestei înfrângeri.

    Poporul român mai are o șansă, de fapt singura, să nu se mai lase păcălit și manipulat.

  32. Nu stiu daca pot face un astfel de inventar. „Ienicerii” astia moderni sunt atat de multi, incat mi-ar lua cateva ore bune sa fac o lista cat de cat reprezentativa.
    Spuneti dvs., domnule Nastase, ca in vremea lui Brancoveanu, 200 de ieniceri controlau conduita domnitorului si a boierilor romani. Ei bine, ienicerii de azi sunt mult mai indrazneti. Ei au detronat domnitorul si au mazilit boierii, dupa care le-au luat locul in Sfatul Tarii si averile. Intotdeauna am fost de parerea ca turcii musulmani au avut un mai mare respect si consideratie fata de populatiile ocupate sau vasale, decat a facut-o vestul in aceeasi situatie.
    Am facut si eu o referire asemanatoare cu a dvs. in articolul de mai jos.
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2016/02/02/amatorilor-nu-mai-demisionati/

  33. Oscar Wilde

    pe dracu erau valori. Erau fii de cadre, erau parvenitim nesimtitim turnatori si ce mai vrei,
    Dupa 90 tot asa!!!

  34. m-am gandit si eu la cativa ieniceri, copii de suflet si am parcurs listele din comentariile de mai sus, sperand ca-i voi gasi acolo – se poate Doamnelor si Domnilor sa-i omiteti pe Mungiu-Pipidi si Baconschi, doi reprezentanti de seama ai celor ‘mai catolici’ decat Papa?

  35. @ Cristian Moldoveanu,…da prin conexiuni…va rog sa consultati lista firmelor infiintate de catre Felix Voiculescu in perioada 1990-1993 si mai ales cu ce capital ! De unde avea sumele acelea imense,de unde veneau ce interese serveau etc.etc. Ce interese si pe cati banuti serveste Antena3 ( inregistrata in anul 1994 cu un capital soc.de 70.400.000 lei,J40/25348/1994,vedeti cam cat era cursul Lei /USD in 1994 si spuneti-mi ce faceati dvs. in 1994 si ce castiguri realizati ??? ) din cand in cand ? Dar asa cum am citit textul de introducere …nu era vorba de tradare desi furtul de capital se poate usor categorisi si ca tradare chiar daca nu in favoarea unor interese straine ! Desi inainte de ’89 perioada din care isi trage seva acest trust daca te gaseau colegii lui Felix cu valuta sau aur una la mana ca te snopeau in bataie si doi luai niste ani frumosi de puscariutaaa…si erai si tradator;utilizator/detinator de bancnota starina ! capitalista deci erai dusman ai clasei muncitoare !Succes la rasfoit listele registrului CCI,…sau va rog sa consultati lista lui Ciuvica ( actualmente gardian la A3) intitulata Armaghedon 6 !!! Iar acu’ e mare prieten cu Felix,…cam atat despre caracterul uman inclusiv a celor ce isi gasesc un culcus caldut la umbra antenelor ! Sau un alt articol superb „Comisioanele Diavolului”,15 februarie,2005,…bun articol semnat ghici de cine? Nimeni altii decat Adina Anghelescu si Razvan Savaliuc deveniti intre timp Varaneii pe la anteneee…ca si Ciuvica ! Va place?

  36. @ Pali
    Domnul meu, ce s-a intamplat inainte de revolutie sa consideram trecut si sa privim spre viitor. Nu stiu de unde a avut Voiculescu bani in 1990, nu stiu daca a furat banii lui Ceausescu (desi o instanta de judecata a afirmat intr-o decizie definitiva ca asa ceva nu s-a intamplat). Ce ma intereseaza pe mine e ce au facut acesti oameni dupa 1989.
    Vreti un articol superb? Ei bine o sa va ofer eu unul despre ce semnifica Antena 3 pentru societatea romaneasca si care a fost rolul si contributia lui Dan Voiculescu in aceasta chestiune. Lectura placuta.
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/01/22/antena-3-europa-libera-a-secolului-21/

  37. @ Cristian Moldoveanu,..am citit…nu avem ce sa discutam…si apropo…cine Nu are trecut nu o sa aiba nici viitor…cam atat despre cum nu va intereseaza trecutul !!! Nu va intereseaza cum sunt platiti pt linsaj ? Nu sunt fanul nimanui in politica ( am fost dar NU mai sunt si nu am fost nicio data simpatizant PD L sau ceva de genul ) dar mi se pare ca exagerati…sa comparati Antena3 cu Europa Libera mi se pare jenant…cat despre premiile antenelor…mai citit !!!

    Succes,

Lasă un răspuns