A murit Boutros Boutros-Ghali

 

Unknown-2.jpeg

A murit, in urmă cu câteva zile, la vârsta de 93 de ani, Boutros Boutros-Ghali – unul din cei mai importanti diplomati ai secolului 20. S-a născut la Cairo, iar după o lungă carieră politică, academică si diplomatică in Egipt, a fost ales, in ianuarie 1992, Secretar general al ONU. Era primul arab care obtinea acest post. Este adevărat că fusese educat in Franta si SUA si era de religie ortodoxă (copt). L-am intâlnit in Egipt cu ocazia primei mele vizite, ca ministru de externe, acolo si, in urma acelei intâlniri, România a sustinut candidatura sa la ONU. De altfel, presedintele Iliescu l-a sunat pe presedintele Mitterrand pentru a se alătura acestei candidaturi. L-am reintălnit pe noul Secretar General la Londra, in august 1992, la Conferinta privind Iugoslavia. Cu acea ocazie, a afirmat că incheierea Razboiului Rece a deschis Cutia Pandorei, ce fusese sigilată, anterior, de ideologii. Tot acolo a avertizat că dacă fiecare grup etnic sau religios va dori propria statalitate, atunci nu va exista limită in procesul fragmentării.

La sfârsitul aceluiasi an, l-am reintâlnit la New York, la cea de-a 47-a sesiune a Adunării Generale a ONU. După discursul pe care l-am tinut in plen, m-a invitat in biroul său, de la etajul 38, si am discutat despre proiectul său, Agenda pentru Pace, despre problemele din Iugoslavia, despre Republica Moldova.

Interesant, Boutros Ghali a fost singurul Secretar General al ONU căruia i s-a refuzat al doilea mandat. Statele Unite s-au opus, intre altele pentru că Boutros Ghali nu a fost de acord cu bombardarea Bosniei. Rolul principal l-a avut Secretarul de Stat Madelaine Albright, impreună cu Richard Holbrooke.

Din 1997 si până in 2002, a fost ales Secretar General  al Francofoniei. In această calitate, a venit si in România (in 2001), când l-am primit la Palatul Victoria. Tot atunci, a fost decorat de presedintele Iliescu cu Ordinul national Steaua României in grad de Mare Cruce.

Interesant este  faptul că, după acest mandat, el a functionat si ca Presedinte al Curatoriului pentru Academia de drept international de la Haga.

In cartea lui autobiografică, el relatează cu amărăciune ceea ce  a considerat o tradare din partea lui  Albright, care il asigurase de sprijinul ei pentru al doilea mandat. Si incheie acest capitol cu cuvintele unui invătat hindus: „There is no difference between diplomacy and deception”.

 

25 de gânduri despre “A murit Boutros Boutros-Ghali

  1. Domnule prezident, întreb și eu silabisind ca dv.:

    Câți-be-be-luși-mai-tre-bu-ie-să-moa-ră-pen-tru-ca-gu-ver-nul-dum-nea-voas-tră-să-de-mi-sio-ne-ze?

  2. @blogideologic, imi amintesc ca parca ai publicat aici un comentariu-articol despre introducerea slavonei in biserica din Moldova, datorita unui mitropolit strain. Daca nu ma insel, ai dori sa reiei materialul pentru mine, te rog? Cred ca mi-ar fi de folos.

  3. Sa vedem , la final, ce va zice si Hillary Clinton despre Madeleine Albright, pe care acum o lauda. Mi-a placut de Boutros Ghali ca secretar general al ONU. Fiind un politician cu experienta, nu stiu de ce s-a increzut in Madeleine Albright. Calcase pe bec in relatia cu americanii si trebuia sa banuiasca faptul ca nu va fi sprijinit. Lucruri care se intampla si acum, in relatiile dintre unii politicieni romani si guvernator. Probabil ca Madeleine Albright nu l-a refuzat in fata fiindca, la momentul respectiv, nu ii desemnasera inca succesorul. Ciocanesc destui la usa americana, au de unde alege. Imi pare rau pentru moartea lui.

  4. http://www.evz.ro/un-primar-psd-reclama-aberatiile-codului-fiscal-emis-de-guvernul-ponta.html

    Un primar PSD reclamă aberaţiile Codului Fiscal emis de Guvernul Ponta

    Autor: Ciprian Iancu | marţi, 16 februarie 2016

    Primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (PSD) spune că toate primăriile din ţară se confruntă cu situaţii aberante din cauza prevederilor noului Cod Fiscal : terenuri agricole din intravilan pentru care se plăteşte impozit ca pentru o curte, impozitare dublă nejustificată, oameni care locuiesc la bloc, dar plătesc impozit pe 400 de metri pătraţi de curte.

    Bălan declară că a sesizat erorile de la bun început, încă din toamna lui 2015, dar a sperat că ele vor fi corectate de normele de aplicare emise de guvernul Cioloş, lucru care nu s-a întâmplat însă. „Să fim corecţi, aceste erori existau în Codul Fiscal adoptat în septembrie, dar am tot sperat că vor fi corectate de normele de aplicare. Pe 31 decembrie, Guvernul Cioloş a făcut unele modificări în Codul Fiscal, iar în ianuarie a venit cu norme de aplicare pentru varianta iniţială a Codului Fiscal. Acesta trebuie modificat cât mai urgent, astfel încât să se ajungă la varianta corectă, iar oamenii să-şi poată plăti impozitele până la finele lunii martie şi să beneficieze de acea bonificaţie de 10 la sută”, adaugă primarul din Orăştie.

    Apartamente „cu curte” de 400 de metri pătraţi

    Jumătate dintre locuitorii municipiului Orăştie locuiesc la case. Plătesc impozitul pe casă, mai nou şi impozit pe terenul de sub casă, impozit pe curte, iar primii 400 de metri din grădina, livada sau via din spatele casei sunt plătiţi la acelaşi nivel de impozitare ca pentru o curte. Ovidiu Bălan spune că sunt cazuri în Orăştie de familii care locuiesc la bloc, deţin un teren cultivat cu grâu în intravilanul oraşului, dar sunt obligate să plătească şi ele impozitul pentru cei 400 de metri pătraţi de aşa-zisă curte. „Mai rău, fiecare proprietar e trecut la o poziţie separată. Soţul vine şi plăteşte o dată 304 lei impozit pe cei 400 de metri pătraţi, apoi este obligată şi soţia să plătească alţi 304 lei, dacă deţin proprietăţile în cotă parte de ½. În plus, şi soţul şi soţia sunt obligaţi să parcurgă traseul birocratic al completării formularelor necesare. Mai rău, la Orăştie (municipiu cu aproximativ 30.000 de locuitori) se plătesc impozite la acelaşi nivel ca la Sibiu. Sibiul s-a declarat municipiu de rang II, în aceeaşi categorie cu Orăştia. Alt exemplu: dacă vrei să-ţi vinzi casa ori maşina în luna ianuarie, trebuie mai întâi să-ţi plăteşti impozitul pentru tot anul în curs. E aberant”, reclamă primarul oraşului amintit.

    Ovidiu Bălan adaugă că mai ales primăriile de comune din zona Orăştiei preferă să le spună oamenilor să nu se grăbească cu plata impozitelor, în speranţa că prevederile aberante ale Codului Fiscal vor fi eliminate printr-o ordonanţă de urgenţă în viitorul apropiat.

    P.S. Acest articol nu se adreseaza lui Zev , George Ban , Carcotasu si d-nei Arhire deoarece acestora le-au scazut 🙂 impozitele si taxele .

  5. @ nastase

    In ceea ce priveste Antena 3 sunt aproape sigur ca MIZA acestor evenimente o reprezinta închiderea rapida a singurei televiziuni independente care a plusat pe interesul national si care a adus la cunostinta publicului toate hotiile si faradelegile basistilor si a tradatorilor de tara . Lucru foarte deranjant pentru CIA , Mossa , PPE si slujitorii lor din Romania . Pentru ca vor urma EVENIMENTE …

    Din pozitia de tara colonie , Antena 3 si vocile independente deranjeaza deoarece toata presa trebuie dirijata de licurici .

    Se pregateste CENZURA DE RAZBOI .

    Un CSAT format din alogeni si tradatori de tara va vota urgent aruncarea acestei tari in razboi si transformarea Romaniei intr-un camp de lupta . Romanii vor trebui sa slujeasca si sa moara pentru expansiunea Imperiului Ban – Corporatii .

    Toata presa va ridica in slavi eroismul soldatilor romani in conflictul NATO cu Rusia .

    Poporul nu conteaza , el feisbuceste si zace in prostia lui , pana va muri de foame .

  6. O poveste despre dragoste și moarte, asa cum a fost transmisa de un fost coleg către membrii promotiei sale:

    „Știți cine erau prim-balerinii Operei Române acum 55 de ani? Irinel Liciu şi Gabriel Popescu. Am fost multe spectacole memorabile cu ei în prim plan (inclusiv în ,,Romeo şi Julieta!”; premonitoriu, nu?).

    Prin şaizeci şi ceva, balerina se căsătoreşte cu Ştefan Augustin Doinaş aflat la începutul carierei poetice (,,Mistreţul cu colţii de argint”, etc.) şi trăieşte o pasiune puternică, împărtăşită parţial (poetul mai având câteva amoruri nesemnificative şi sub calibrul său). Îşi întreţine soţul graţie celebrităţii sale.

    Între timp, G. Popescu este acuzat de homosexualitate şi arestat de securitate. Tortura: bătăi cu un corp dur peste fluierele picioarelor, pentru a-l face inapt pentru dans. Se aude şi afară, încât Galina Ulanova, marea balerină de la Bolşoi Teatr , cunoscându-i talentul, solicită mutarea lui la Moscova. Nu i se permite. La eliberare, după ’65, G. Popescu, la primul turneu rămâne la Paris.

    La plecarea partenerului său, Irinel Liciu se retrage din viaţa artistică, aparent fără motiv.

    Augustin Doinaş ajunge celebru, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Academiei Române (după revoluţie). Prin 2000 se îmbolnăveşte de cancer şi în 2002 urmează decesul. Internat la Fundeni şi operat de Irinel Popescu, starea sa este dramatică. Este anunţată Irinel Liciu. Ea este pregătită să-l însoţească. O doză puternică de somnifere consfinţeşte întâlnirea. Pe noptieră un bileţel:

    ”Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide”.

    Sunt înmormântaţi în aceeaşi zi, împreună, la Belu.

    După un timp, revenit în ţară prin 90, moare şi Gabriel Popescu. Este înmormântat lângă cei doi.

    DOMNUL SĂ-I IERTE ŞI SĂ-I ODIHNEASĂ!”

  7. ::: ☀ ☀ ☀ :::
    Românii trebuie să ştie :

    dacă Antena 3 nu era s-ar fi văzut în România atrocități , nu tâlhării .
    dacă Antena 3 nu era s-ar fi văzut oameni fierți de vii . sau umpluți cu plumb topit .
    sau spintecați de vii în piețe şi pe străzi . întocmai ca în Cuba lui Batista sau în Iranul criminalului Pahlavi .
    dacă Antena 3 nu era asta ar fi făcut românilor traian băsescu .
    din ura-i năpraznică de popor . din sadism , din cruzimi demente de năvălitor mongol , din nemernicia-i de venetic pripăşit , de scelerat neom , de criminal , de fiară .

    :☀:

    Traiască Antena 3 , Televiziunea Poporului . Care arată lumii adevărul primordial , de la-nceputuri . Ce e curat şi fără de tăgadă .

    ///

    http://www.antena3.ro/thumbs/big3/2016/02/18/fii-solidar-cu-antena-3-printeaza-posterul-antena-3-e-si-aici-si-vino-cu-el-in-piata-constitutiei-363499.jpg

  8. Una din cele mai antipatice figuri, această M.Albrigt. Mi-a displăcut aspectul ei neîngrijit, șleampăt, parcă certat cu apa și săpunul și etern nepieptănată, cu părul ciufulit. Nu știu dacă vă reamintiți că într-o scrisoare redactată în sârbă și răspândită, am înțeles, din avion, le vorbea bombardaților de marea ei simpatie pentru ei, motivată de faptul că familia ei fugară din fața prigoanei naziste a fost bine primită în țara pe care tocmai o distrugeau avioanele americane! N-am înțeles niciodată cum a îndrăznit să pomenească de acel episod în situația amintită. O ciumă!

  9. Un punct comun neaşteptat între gândirea hindusă şi cea europeană ! Prima consideră că nu există nici o deosebire între diplomaţie şi înşelătorie, a doua – prin celebrele cuvinte ale lui Talleyrand – că vorbirea i-a fost dată omului pentru a-şi ascunde gândurile !

    Revenind la drama lui Boutros Ghali, Madeleine Albright & Co. au fost doar agenţii prin care SUA au sancţionat poziţia secretarului general ONU, perfect realistă, de altminteri, în ceea ce priveşte dezmembrarea fostei Iugoslavii – şi mă întreb uneori dacă nu cumva catastrofa iugoslavă a salvat integritatea României ! Oricum situaţia acesteia era mult mai precară decăt a noastră deoarece după prăbuşirea blocului est-comunist nu s-a mişcat destul de repede spre vest, ci a continuat să practice un fel de comunism tolerant, devenind pentru propaganda occidentală „duşmanul ideologic nr.1” ! Deja coeziunea ei internă se menţinea cu greutate, conducerea federaţiei revenind pe rând la fiecare 6 luni uneia din cele 6 (7?) republici componente. Aşa că atunci când Germania şi Vaticanul au început să se agite în sprijinul republicilor catolice, buba a pocnit. La rândul lor, SUA au intervenit în favoarea musulmanilor bosniaci, pentru a devia eventual atenţia lumii musulmano-arabe de la situaţia palestinienilor (?) Aşa a început „jihadul” în Europa !

    Cu mult timp în urmă, prin anii 80, am avut ocazia şi onoarea să o cunosc pe prima soţie a lui Boutros Ghali, Lilly Kahil, pe vremea aceea profesor de istorie antică la Universitatea Paris Vest Nanterre La Défense. Comunitatea ştiinţifică internaţională îi datorează acestei mari arheoloage de epocă clasică iniţiativa, şi apoi redactarea, Lexiconului Iconografic al Mitologiei Clasice, o enciclopedie cu reprezentări figurate şi treceri în revistă a legendelor şi surselor literare antice ale fiecărui personaj, divinitate sau erou al culturii greceşti, etrusce, romane şi a altor câtorva culturi mediteraneene periferice.

    Îmi amintesc că, deşi divorţată, nu a avut decăt cuvinte de laudă la adresa fostului soţ şi al familiei acestuia, printre care s-au numărat un prim-ministru egiptean şi un ministru al afacerilor externe. Dar şi ea provenea din aceeaşi înaltă burghezie coptă, un fel de aristocraţie intelectuală şi politică care a jucat un rol important în istoria Egiptului, o comunitate – din păcate – pe cale de dispariţie astăzi din cauza fanatismului musulman.

  10. Am vazut ca doamna Kovesi se foloseste de platforma online „Adevarul” ca sa faca declaratii publice despre alte institutii media. Foarte bine, Adevarul e o reduta de obiectivitate si profesionalism. Pentru ca aici mai scrie si dl Geoana, cu democrat veritabil, si alti maestri ai penitzei, ca de exemplu dl.Lulea Marius Dorin, care ne informeaza ca Presedintele este un agent al „axei germano-ruse”, pentru ca a avut o pozitie despre unire care nu reflecteaza culoarea codrului.

    Aflam ca acum este momentul cel mai prielnic dupa ’45 pentru unire. Autorul nu ne spune si de ce, insa ne spune multe despre nimic, si nimic despre multe. Ah, dar cel mai important este sa raspundem la ordinul pe unitate si sa-l minjim pe Presedinte cu tot felul de porcarii.

    Sigur, eu nu cunosc ce stie dl Presedinte, dar din afara terenului de joc, as vrea sa vad si citeva goluri date de Presedinte!

    Sa schimb canalul favorit doamnei Kovesi…

    http://adevarul.ro/news/politica/klaus-johannis-piedica-pusa-rusia-unirii-romaniei-republica-moldova-1_56c602ad5ab6550cb8f3f7b1/index.html

  11. Ce dragoste cu năbădăi! Klaus nu mai este ”minunea din noiembrie” ci a fost retrogradat, cam peste noapte, la categoria ”ficusul de la Cotroceni” (Alexandru Lăzescu, REVISTA 22), la titlul de ”Herr Grivco” (Andreea Pora, tot acolo) și la ”…se pare că saltul de la condiția de primar de provincie la aceea de președinte de țară a fost prea mare pentru domnul KWI, a cărui altitudine nu se măsoară decît în centimetri.”(Andrei Cornea, bineînțeles)

    Apoi hop! din zona vigilentă a ”societății civile” apare, cu coada pe spate, și ”personajul colectiv” –adică monstrul policefal prezentând țestele șlefuite ale Grupului pentru Dialog Social (GDS), Freedom House România (FHR), Expert Forum (EFOR) și Centrulului Român de Politici Europene (CRPE) cu un ”bilețel deschis”, că termenul de ”scrisoare deschisă ” mi se pare excesiv pentru producția în speță, având emoționantul titlu: ”Încetaţi să fiţi scutul trustului Intact împotriva legii!”( tot pe Klaus îl mustră, evident…)

    Țț…țț…țț…Păi, vezi, Klaus dragă, în ce te băgași ? Acum toți pârâcioșii ăștia agasanți care, să fiu a naibii dacă mai știu să facă și altceva decât să te păzească pe tine, cu dinții rânjiți, ca nu cumva să ieși din pătrățelul repartizat, au sărit să te lege fedeleș și să-ți bage, culmea, un ditamai călușul în gură, că ei nu se așteptau ca vreodată, în viața asta, să spui și tu două-trei cuvinte, din inteligența ta. Și mă uit la tine, aproape înduioșată, că-mi amintesc cum i-ai chemat la Cotroceni, și ei au dat pe urmă declarații către popor că ești în regulă, un președinte înțelept și neînfricat… ei, acum înțelegi ce credeau ei, de fapt, despre tine? Dacă n-ai înțeles, îți spune fostul tău partener de discuții, Andrei Cornea ( pasiunea mea! ) :… ”De ce a făcut-o? FRICĂ, PROSTIE , sau PACT DELIBERAT? ” Deci, să-ți traduc: ori găină, ori prost ori ticălos… nu eu spun, Andrei Cornea e ăla care te vede așa… Ai crezut că este gratis susținerea lor? Nu vedeai că vine la pachet cu o frumoasă lesă retractabilă ? Ai, ai , ai… i-ai dezamăgit și apoi ai ieșit, un pic îngrijorat, să retractezi pe trei sferturi ceea ce apucaseși să spui fără să fii sfătuit.

    Câți ani de mandat ți-ar trebui ca să înțelegi, în sfârșit, de cine și, mai ales , către ce, este condusă România?

    Oricum, vedeta ultimelor zile mi s-a părut madam Guseth … ce texte vioaie bagă femeia pe FB! Eu am crezut, după felul în care s-a prezentat la audieri, că a emigrat în deșertul Atacama și sălășluiește într-o grotă de la baza vreunei stânci, îmbrăcată într-un sac de iută, încinsă la brâu cu o sfoară de cânepă, mâncând lăcuste uscate la soare și cântând psalmi , pe înserat… Când colo, ea e chiar aici și pune mult suflet și multă fiere în apărarea statului de drept…înseamnă că m-am înșelat eu mai demult, când am crezut că șefii ei se vor dispensa de dânsa. Naivități de ignorantă…se vede treaba că este încă suficient de UTILĂ CAUZEI!

  12. Ce urmeaza este „furat” Ca este prea bun!!!!

    ====================================================================================================================
    Minoratul perpetuu
    Posted on februarie 17, 2016 by Alexandru Racu
    https://alexandruracu.wordpress.com/2016/02/17/minoratul-perpetuu/#comment-3087

    În definitiv, de la bun început, scopul găștii intelectuale grupate în jurul Grupului pentru Dialog Social nu a fost înlocuirea partidului stat cu un sistem democratic bazat pe pluripartidism, separația puterilor în stat, separația statului de societate și pluralismul societății civile.

    Dacă urmăriți cu atenție evoluția acestui discurs, veți vedea că scopul, ce devine tot mai clar odată cu trecerea timpului, a fost de fapt înlocuirea partidului stat cu statul „societății civile”, sau mai precis, cu un sistem în care mulțimea reunită spontan la kilometrul 0 al democrației, în Piața Universității, scurtcircuitează mecanismele democrației reprezentative și guvernează „direct”, fără partide, sub călăuzirea unor intelectuali branșați la fluxurile financiare și de legitimare simbolică venite de la instituțiile publice și private ale lumii occidentale.

    Or statul societății civile (care de fapt, în virtutea monolitismului de grup militant construit pe model bolșevic, nu este o societate civilă) se prezintă, în mod paradoxal, ca replică răsturnată, ergo echivalentă, a partidului stat (care nici el nu era de fapt un partid, ci o totalitate monolitică ce acapara întreg procesul politic și întreg spațiul social). Pentru intelectualii civici meniți să ne izbăvească din bezna totalitarismului de extracție sovietică, atunci când nu a fost pur și simplu o realitate impură, politicul a fost cel mult un instrument al cărui unic scop a fost să mijlocească transformarea socială mai sus menționată.

    Din acest punct de vedere, Traian Băsescu, care a construit actualul sistem distrugând fragila democrație parlamentară edificată după 1989, a fost ultimul om politic al României, om politic care s-a auto-lichidat odată cu împlinirea misiunii sale istorice, similară cu misiunea de odinioară a partidului proletariatului, anume aceea de a opera trecerea din istoria politică în post-istoria administrativă. Or, suntem forțați să constatăm că proiectul a fost dus la bun sfârșit, Klaus Iohannis nemaifiind un om politic, nici măcar unul al cărui obiectiv este lichidarea băsistă a politicului și a statului național, ci un costum vid, asupra căruia tronează o cutie craniană la fel de vidă, ce simbolizează locul rămas vid al politicului în care își infuzează autoritatea structura triadică efectiv guvernantă: „societate civilă”, tehnocrație, ambasade.

    Cred că succesiunea de evenimente din ultimele zile – anume spectacolul aberant din jurul legii defăimării terminat ca urmare a intervenției stupid de simpliste a ambasadorului SUA, iar apoi descinderea ANAF la sediul Antenei 3 în uralele acelorași tineri frumoși care până mai ieri se plângeau că PSD-ul are de gând să suprime libertatea de exprimare anticorupție – confirmă, dincolo de orice dubiu, faptul că am ajuns la punctul la care tranziția a fost finalizată. Iar finalizarea ei presupune nu doar >b>trecerea de la politic la adminstrativ, ci și de la statul național suveran, ce făcea posibil exercițiul politic, la guvernanța gloabală, unde actul politic este suspendat odată cu actul gândirii.

    Căci ce altceva a demonstrat întreaga tevatură de pe marginea legii defăimării decât că românii sunt incapabili, și ca atare n-ar trebui, să gândească cu propriul lor cap, fapt din care rezultă, în mod logic, că nici n-ar trebui să se autoguverneze prin reprezentanții lor aleși. Adoptarea de către parlament a legii de combatere a defăimării sociale n-a avut altă justificare decât nevoia de a imita, asemenei maimuțelor, ceea ce fac oamenii din lumea civilizată. Sunt mulți care din astfel de exerciții educative trăiesc, pe bază de finanțări venite, bineînțeles, tot din lumea civilizată.

    În momentul în care reprezentantul suprem în teritoriu al lumii civilizate a declarat, printr-un comunicat demn de un elev de clasa a opta care dă extemporal la cultură civică, faptul că, din contră, în lumea civilizată lucrurile se fac cu totul altfel (lăsându-i astfel în ofsaid și pe activiștii corectitudinii politice care invocau valorile civilizației de unde își iau banii și pe străjerii neamului care invocau complotul iudeo-masonilor de la Washington), parlamentul României s-a autosuspendat.

    În definitiv, cam ca în dezbaterile medievale referitoare la raportul dintre natura și voința divină, căreia astăzi i-a luat loc dictatul Ambasadei SUA, se pune următoarea întrebare: legea de ce era bună sau proastă? Era bună sau proastă în sine? Sau era bună sau proastă în funcție de ce decide ambasadorul SUA? Modul în care a acționat parlamentul demonstrează că, pentru reprezentanții țării, pe care nu înțeleg de ce îi mai plătim, valabilă este cea de-a doua variantă, de unde rezultă suspendarea automată a suveranității poporului român, exercitată prin reprezentanți aleși, odată cu posibilitatea rațiunii autonome a cetățeanului român.

    Românul, așadar, nu are capacitatea să se autoguverneze pentru că nu are capacitatea să gândească, și nici nu are dreptul să învețe singur, din propriile sale greșeli, așa cum e normal să se întâmple în orice proces de maturizare. Nu, el trebuie să asculte de cei care îi poartă de grijă și care nu pot să-i vrea decât binele, indiferent de cât de incoerente sau de lipsite de justificări sunt ordinele venite de la centru. Din acest punct de vedere, contrar aparențelor, nu există nicio contradicție între respingerea, în numele libertății de exprimare, prin vetoul Ambasadei SUA, a unei legi altminteri inutile și stupide, și întreruperea brutală și lipsită de explicații coerente, a activității unui post de televiziune, chiar în aceeași zi. Dimpotrivă, cea de-a doua acțiune este consecința logică și firească a celei dintâi. Ambasada gândește pentru tine, deci libertatea de dezbatere nu se justifică. Curând o să înlocuim Antena 3 cu postul de televiziune Ambasada 1.

    Ceea ce se întâmplă ține de logica sistemului în care am ajuns să trăim ca urmare a tranziției de la partidul stat la statul „societății civile”, sistem care, după cum am spus, prezintă asemănări izbitoare cu sistemul de la care am plecat. Mai mult decât atât, tulburător este faptul că, pe zi ce trece, devine tot mai clar că, la fel ca și în cazul vechiului sistem, dispar din ce în ce mai mult posibilitățile de contestare efectivă a sistemului până la punctul la care singura alternativă va rămâne violența.

  13. Adrian B.

    ref la absurditaile edictate sub Ponta ..
    Esti sigur? Sau tu in gnl ai platit vre-un impozit vreodata ?!!!?

    Poa ca cum sa iti zci – nu d eieri alataieri cui de decenii ca sa intsrainezi un bun pe care se plateste impozit ..tree dinati s aoplatesti impozitul. Pe tiot anu chiar daca vanzarea are lor pe 4 ianuarie . C;este la vie toujosurs parsiva. Si ami funos este ca o masina poa gi rebadnuta de vreo 2 opri in crsul acelusiasi an.. Ghici ce? De fiecare data se achita INTREGUL IMPOZIT pe tot anul! Adica pe masina aia statu ia impozit si de 5 oti..

    In fine nu prea intege ca care e sucarul alora din Orastie. Altau decat ca in Kakania nu plateau foncire, impozit si capitatie pe cap de bou orastenizat
    Nu de lata dar p0e aici in Bucale est e nromal sa oplatesti impozt pe te4enul de sub vazsam sam,d., Erau unii care au plaoti decenii impozte pe terenuir nefilosite … unele cam in zona Primaverii. Aia care si-au tiuinut cel ami bine nervii in frau .. au devenit milioanri in dolari. Dar ani de zile … sute de lei impozit!!

    Vezi tu Ponta nu sste vinovat chiar de toate : de incendiul de la Colectov, de legea gravitatiei, de legea ui Ohm sau a relativitatii.

  14. Fragmentarium

    ,,TEHNOCRAȚÍE f. Orientare social-economică, conform căreia societatea poate fi dirijată în exclusivitate pe baza principiilor raționalismului științifico-tehnic, ai căror purtători sunt inginerii și oamenii de știință.”
    Asta ar fi, probabil, societatea ideala a ,,start up -urilor” domnului blogideologic.

    Vedeti dvs ,,ingineri si oameni de stiinta” (autentici n.r.) in actualul guvern al Romaniei ?

    In alta ordine de idei, conform definitiei, oameni valorosi ca domnii Liiceanu, sau Plesu, sau Tismaneski, sau Cornea, sau Robert Turcescu, nu ar avea acces la ,,butoane”, ceea ce ar fi o mare pierdere pentru societate….
    Singurul apt ar putea fi CTP (care, din cate stiu, a absolvit o facultate tehnica – AC-ul). (Z)

  15. @ ZEV,

    eu cred ca UE a inteles cat de nociva Romaniei ii este actuala clasa politica care cica se tot reformeaza insa doar se machiaza, asa ca a hotarat sa-i aduca guvernanti nepolitici, sau ma rog, doar cu doctrina europenismului (pr)in vine! Ha!

    Evident, tehnocrat are aici sensul de neinregimentat politic oficial, atat.

    Asta-i o aiureala insa si se vede din faptul ca acestia nu pot guverna efectiv deoarece structurile de executie sunt in intregime politizate, asa ca refuzul, sabotajul si „neindemanarea” sunt la ordinea zilei! De ce crezi ca s-au dus aia la A3 cu aparate foto ca sa duca o hartie? Ca sa ofenseze opinia publica impotriva tehnocratilor! Si de ce crezi ca n-au dat de cap bolii bebelusilor? Si tot asa, exemplele se vor inlantui pana la demisia tehnocratilor.

    Iohannis ar fi trebuie macar sa banuiasca faptul ca nu tot ceea ce pare simplu, chiar asa si este…
    Daca guvernarea ar fi primit-o PNL, atunci treaba se mermelea in creuzetul politic dupa tipic, si nu s-ar fi inlantuit nimic nefast, sunt sigur! Fugeau unii de la PSD la PNL, sareau gardul niste primari, etc, chestii d-astea uzuale… Si evident, se ciordea in continuare, tot dupa tipic.

  16. @Liviu Bejan
    Melchisedec Ştefănescu despre diadema imperială primită de Alexandru cel Bun / Motto: „Moldavia se face cunoscută, şi împăratul Bizanţiei trimite domnitorului ei hlamidă şi coroană ca unui autocrator.”/ (în Scrisoarea XIX din iunie 1845, scrisă de Costache Negruzzi)
    Episodul istoric amintit sumar de scrisoarea lui Costache Negruzzi este prezentat extins de către Ioan Eliade Rădulescu în cartea Echilibrul între antiteze. Aceasta arată că are o importanţă deosebită în cadrul Ideologiei naţionalismului românesc. Tema este prezentată şi de episcopul ortodox român Melchisedec Ștefănescu (1823 – 1892) cu tot atâta relevanţă, ceea ce dovedeşte că acuzaţiile de anti-românism aduse de adversarii lui din epocă erau fără de fundament. Reamintim şi faptul că teologul Melchisedec Ştefănescu are de asemenea o pledoarie extraordinară pentru spiritul democratic în cadrul Bisericii Ortodoxe Române : “Precum se vede din interpretarea canonului al VIII-lea al Sinodului de Laodiceia, cei mai înţelepţi şi mai evlavioşi lumeni se cuvine să aleagă împreună cu episcopii şi cu preoţii.” Această idee este incorporată şi în propaganda pe care o face pentru Unirea din 1859 în catedrala Huşilor. Vom încerca, folosind ca punct de plecare textul scris de episcopul și istoricul Melchisedec, să aflăm identitatea acelui „împărat al Bizanţiei”. Sursa românească originară a informaţiei se află la Alexandru Hâjdău. Deci patru mari cărturari români îi subliniază dintru început valoarea ideologică. Imensă, poate încă mai mult, pentru vremurile de acum! Trebuie folosită ca punct de sprijin pentru o pârghie de protecţie a suveranităţii în această urâtă epocă unde naţiunea noastră este ameninţată din multiple direcţii. Profesorul Alexandru Hâjdău, directorul Şcolii Superioare din Hotin, le spunea elevilor la examenul din 25 iulie 1837 : „Prinţul Alexandru cel Bun, primind diadema împărătească de la împăratul grec Andronic Paleologul, a întemeiat în Suceava o şcoală juridică dupa modelul celei din Constantinopol”. Este vorba despre Andronic al V-lea Paleologul (1400–1407), co-împărat alături de tatăl său, Ioan al VII-lea Paleologul, începând cu anul 1403 şi până la moartea sa. Dar grupurile de consiliere ale celor doi co-împăraţi erau diferite. Prima oară am citit despre acestea într-un manual de istorie gimnazial editat în perioada interbelică. Fiind luată şi o decizie („trimite domnitorului hlamidă şi coroană”) înseamnă că acel consiliu ce îl sprijinea pe copilul basileu era totodată grup de reflecţie (think tank). Informaţia arată că punctul de vedere al marelui nostru cărturar N. Ș. Tanaşoca („Înverșunarea cu care bizantinii se obstinează să vadă în români o etnie barbară, străină de Imperiu și numai tolerată, nu-și are egal decât în literatura maghiară despre românii din Transilvania”) nu este decât parţial întemeiat.

Lasă un răspuns