Astăzi, o nouă dezbatere la Fundatia Titulescu

featured-image.jpg

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Cercetare vă invită miercuri, 10 februarie a.c., începând cu ora 16.30, la dezbaterea cu tema „Evoluția relațiilor internaționale – între universalism și particularism.” Invitați speciali: dr. Adrian Paul ILIESCU, și dr. Alexandru MAMINA. Moderator: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Evenimentul va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1.

 

20 de gânduri despre “Astăzi, o nouă dezbatere la Fundatia Titulescu

 1. T-rex

  Am citit cu placere comentariul dvs….,,Si daca tot o facem in final, macar sa fim siguri ca primim acel sprijin masiv economic din SUA. Asa cum fac si israelienii.”

  Corect, dar as adauga ca, intre Romania si Israel este o diferenta ca de la cer la pamant.
  Evreii compun o natie puternica si unita (indiferent unde este locata populatia si cat de fragmentata este/a fost de-a lungul istoriei) , nu degeaba li se spune ,,popor ales”. Chiar isi merita titulatura.
  Israel discuta cu americanii de la egal la egal, in orice problema, iar in Orientul Mijlociu, nimic important nu se intampla fara acordul Israelului.
  De exemplu, acest stat, colaboreaza foarte bine cu rusii in Siria. De ce ? Din doua motive:
  – In Israel sunt foarte multi evrei proveniti din Rusia;
  – Extremismul sunit (care inconjoara Israelul) este mult mai periculos si mai imprevizibil pentru securitatea nationala a statului evreu, decat regimurile stabile siite din Siria si Iran, chiar daca nu sunt la standardele de democratie acceptate in Europa si in SUA; Mai mult, Israelul nu vede cu ochi buni tendinta agresiva manifestata de Turcia si Arabia Saudita de a deveni actori politico-militari importanti in regiune, acestea fiind mult prea obediente fata de interesele americane, care, nu coincid cu cele ale Israelului in toate cazurile.
  Sunt convins ca Israelul nu ar nega legitimitatea unui eventual stat kurd.
  In plus, Israelul are o armata extrem de puternica, cu multe dotari de tehnica de lupta (inclusiv tancuri) create de industria proprie. Tancul israelian este, la acest moment, unul dintre cele mai bune din lume, chiar mai bun (mai mobil) decat greoiul si gurmandul de combustibil M1 Abrams.
  Si Israel mai are un avantaj major fata de Romania:
  SUA este condusa (financiar) tot de…evrei. (Z)
  ps
  Sprijinul masiv economic american, nu va veni niciodata in Romania, cu actuala clasa politica si, nu in ultimul rand, cu actuala opinie/atitudine publica care reduce lumea doar la nuantele de alb si negru. Parca suntem condamanti sa ramanem la stadiul de infantilism politic pe vecie.

  Apreciază

 2. In fine, domnul Spiridus spune si domnia sa ceva interesant si pertinent:

  februarie 9, 2016 la 8:50 pm

  ,,Dragi PSD-isti orbiți de dorința de a înfiera cu mânie proletara auto-intitulata societate civila, potrivnică stângii,”

  COMENTEZ: Foarte corecta expresia ,,auto-intitulata societate civila”.

  Apreciază

 3. E culmea, ce neprimitori sunt ruşii ăştia ! 😉

  Rusii i-au pus la punct pe refugiati, in timp ce nemtii sunt terorizati ca le sunt violate femeile

  51 de refugiati au fost batuti zdravan in Murmansk, nordul Rusiei, dupa ce au mers intr-un club local si au molestat femeile prezente. „Koln este la 2.500 de kilometri de aici”, le-au spus rusii imigrantilor.

  Refugiatii fusesera deportati din Norvegia pentru „comportament necivilizat”. Ei au iesit sambata noaptea intr-un club din oras si si-au incercat norocul cu localnicele, avand o atitudine similara cu cea a imigrantilor de la Koln din noaptea de revelion, scrie Daily Caller. Evident, barbatii rusi nu au fost deloc incantati. Refugiatii au fost scosi in strada pentru a fi „educati”: „Koln este la 2.500 de kilometri de aici”.

  Rusii nu au avut deloc mila. Imigrantii au fost batuti mar pana la venirea politiei. 18 refugiati au fost intr-o stare atat de grava incat a trebuit sa fie dusi la spital. Incidentul a fost consemnat sec de politisti drept „o bataie in grup in care au fost implicati refugiati”.
  P.S.
  În curând vom afla că nu sunt de acord nici cu plasarea de trupe NATO peste tot în ţările de la graniţele lor !
  Nişte primitivi care nu pot înţelege buna vecinătate cu atacatorii ! :mrgreen:

  Apreciază

 4. Desi incitanta, nu numai pentru ganditori ci si pentru speculatori, aventurarea pe taramul ideilor nu este lipsita de riscuri. Uneori, riscurile, vazute prin prisma unor potentiale efecte, pot fi comparabile cu cele ale unui cautator de noi plante comestibile, intr-un teritoriu necunoscut, in care se pot afla si unele otravitoare. Riscurile devin si mai probabile cand vine vorba de ideile politice. Filosofii au raspunsurile lor privind definirea si raporturile generalului si particularului, dar politicienii prefera sa inlocuiasca termenul de general cu cel de universal, probabil pentru ca ultimul, plecand de la Univers, se refera explicit la expansiune, la extensia asupra intregii lumi. Asa s-a ajuns la universalizarea ideii eliberatoare privind drepturile omului, dar si la cea inrobitoare a „sfarsitului istoriei”, a liberalismului, a unui singur tip de sistem politic. Analog, daca privim in urma, s-a ajuns si la totalitarul „orizont” al comunismului. In relatiile internationale, particular inseamna, indubitabil, ceea ce este propriu unui popor, unei natiuni, unui stat, care ii da identitate, il face sa fie ceea ce este, diferit, care, cu alte cuvinte, hraneste diversitatea, un termen care in ultimul timp a revenit in mod acut in atentia politica. Discutia capata o derivatie speculativa in cazul universalului, atunci cand unii politicieni incerca sa-l recodifice, prin ascunderea unui interes particular, care se vrea unilateral si suprem, sub haina universalului. Ori, in relatiile internationale, universalul este codificat ca fiind ceea ce este comun tuturor, sub aspectul unor valori politice, civile, culturale, care hraneste, altfel spus, fiecare particular in parte. A gandi „universal”, cum sustin ideologii speculatori unipolaristi, nu inseamna a gandi prin prisma unui interes particular strain, care se vrea unilateral si suprem, deci in detrimentul interesului particular propriu si al tuturor celorlalte interese particulare. A gandi „universal” nu inseamna a-ti nega propria gandire particulara, care este etnica, religioasa samd, ci a aborda relatiile cu ceilalti in termeni comuni, care sa serveasca interesele tuturor. Fiecare particular este la randul sau un univers, deci universalul la care se raporteaza politicienii este de fapt un multivers. Prin urmare, ideologii universului unipolar au pierdut din start batalia cu multiversul multipolar. Cred ca si planiglobul politic, atasat anuntului, da un raspuns discret la tema pusa in discutie de FET. Judecand dupa „-ismele” celor doua cuvinte, dezbaterea se anunta interesanta, prin dezvaluirea limitelor abordarilor absolutizante, pentru ca, intr-adevar, cele doua extreme, universalismul si particularismul au, din pacate, destule exmplificari, mai ales in zona pe care planiglobul ne-o expune vederii. Poate o postare audio-video a dezbaterilor ar raspunde intereselor multor cititori ai blogului.

  Apreciază

 5. @T Rex :
  Pina cind SUA nu dovedeste ca are nu doar intentia dar si capacitatea si vointa sa se implice in mod serios si concret in economia romaneasca, ca romanii sa traiasca in final mai bine, nici un om de stat nu are dreptul sa obstructioneze alte alternative, indiferent ce crede SUA. Noi avem dreptul sa ne dezvoltam nu ca o colonie la picioarele unui urias, negociind in genunchi. Si daca tot o facem in final, macar sa fim siguri ca primim acel sprijin masiv economic din SUA. Asa cum fac si israelienii .
  Corect ar fi , „aşa cum primesc şi israelienii” ( că ei nu prea sunt învăţaţi să facă… 😉 ).
  În rest, foarte pertinente observaţiile dvs. !

  Apreciază

 6. Dupa ce a incercat o noua metoda de leadership , adica sa conduca tara cu oameni din Opozitie , cu sotii doamnelor Lavinia Sandru si Alina Gorghiu , d-ul Ponta vine si ne spune candid ca cei doi colaboratori ai sai au fost niste escroci !

  Ok ! De acord . Stia toata lumea aceste lucruri inca inainte de a fi angajati de d-ul Ponta . Sunt arhicunoscute pozitiile d-lui Isarescu referitoare la Lucian Isar .

  Dar cum pot fi catalogate deciziile d-lui Ponta de a-si alege acesti colaboratori ? Sunt acestea deciziile unui om rational si sanatos la tartacuta ?

  http://www.cotidianul.ro/ponta-acuzatii-grave-la-adresa-sotului-alinei-gorghiu-275983/

  Apreciază

 7. ” Forțele NATO execută manevre militare la 200 de metri de granița cu Rusia, în Estonia. Noi nu am tolera să se întâmple așa ceva în Mexic ”.

  Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită, spune lingvistul Noam Chomsky într-un amplu interviu pentru periodicul mexican La Jornada, preluat de televiziunea pan-latino-americană TeleSur.

  http://www.cotidianul.ro/chomsky-daca-alte-puteri-ar-actiona-la-fel-de-iresponsabil-ca-sua-soarta-noastra-ar-fi-pecetluita-276014/

  Apreciază

 8. ZeV :
  „Evreii compun o natie puternica si unita (indiferent unde este locata populatia si cat de fragmentata este/a fost de-a lungul istoriei) , nu degeaba li se spune ,,popor ales”. Chiar isi merita titulatura.”
  Te referi la asta ? :
  „35) „Asocierea joacă un rol important în viaţa evreilor de-a lungul pământului. Există o asociaţie în fiecare comunitate mai numeroasă. Azi există şi o mişcare centrală, capabilă să rezolve toate acţiunile planificate, financiare sau politice, de orice natură, într-un interval de 24 de ore. Proporţional noi avem mai multă putere decât oricare alt grup minoritar, chiar dacă este mult mai numeros. Raţiunea este poate pentru că noi suntem cea mai bine organizată minoritate din lume“.

  Nat Rosenberg, Denver Allied Jewish Federation. International Jewish News, 30 Ianuarie 1976.

  http://www.necenzuratmm.ro/dezvaluiri/47013-evreii-despre-ei-insisi.htmlă .

  Apreciază

 9. Nota Bizonica De ani de zile zic si scriu ca la noi se practica o politica a excluderii unor categorii sociale. Ca pe baza acestei exluderim saracii prgramete se „constuierste porperitea capitliasta” a „castitigatorilor tranzitiei”.
  Zilel trecute va citam dintr-un docoment ONU
  „Mi s-a spus de multe ori că sărăcia este o alegere. Este, într-adevăr, dar alegerea este făcută prea adesea la nivel de politici guvernamentale<”, si Faptul că nu se alocă bani pentru eradicarea sărăciei, deşi sunt colectate taxe la stat, reflectă de fapt o decizie politică{…….}Mai multe guverne din România au făcut alegeri la nivel de politici publice pentru a îmbunătăţi traiul celor care erau deja într-o situaţie bună, nu pe al celor mai săraci.{…….}Până şi cei de la FMI ne-au spus că sistemul de impozitare din România este mult prea regresiv, astfel încât pune o povară prea mare pe categoriile de venit cele mai mici. Contribuţiile încep să se aplice de jos şi se menţin în acelaşi procent până la cei cu venituri foarte mari. FMI a zis că ar trebui mai mult spaţiu financiar pentru cheltuieli sociale„
  Zilele astea un nou capitol al acesti veritabile Politici pentru saracire

  O noua furtuna se anunta in paharul politchiei noastre (scufa de margaritar ptr magar).
  De data asta in rolul magarului se autodistribuie Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) ambele mandiua tusdoua sucarite ca in anul 2015 fostul ministru Baniciou a dat un ordin (de ministru) care cerea ca prețurile la medicamente sa fie să fie calculate conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 75 din februarie 2009!!!! Recalculare care ar aduce reduceri la prețurile medicamentelor între 15 și 20 la sută (1), după cum au precizat oficiali din Ministerul Sănătății , si deci a profiturilor negustorilor… …

  Asa ca acu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente prin gura lu’ Călin Gălăşeanu , medic care s-a specializat in comert si este presedinteel ARPIM si country manager Bristol-Myers Squibb si ne ameninta (inlcusiv pe moi moi personal) ca

  Producătorii de medicamente ameninţă cu retragerea de pe piaţă a peste 120 de medicamente inovative, ceea ce ar afecta 800.000 de pacienţi. Explicația lor este că sunt obligaţi din nou să taie preţurile tratamentelor cu aproape 30 de procente.
  acienții cu boli cardiovasculare vor fi cei mai afectați de noua metodologie de calcul al prețului la medicamente, arată studiul producătorilor internaționali de medicamente.

  Practic, de la 1 iulie, ar putea să dispară de pe piață 28 de terapii originale pentru boli de inima, dar și 19 pentru afecțiuni neurologice, urmate de cele pentru endocrinologie și oncologie. Pentru unele nu există încă variante de înlocuire.

  E vorba de aplicarea noului ordin de prețuri la medicamente care dacă este aplicat în versiunea care există în momentul de față ar duce la setarea unui nou minim european al prețurilor la medicamente, companiile fiind nevoite să le retragă de pe piață datorită faptului că România este țară de referință pentru multe alte țări din UE,”, a explicat președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu.(2)

  Eu sunt cardiac .. posesor al unui stent si seara inghitz 5 medicamente .. ziua numa 3 (scuzati unmoment e ora ptr cele 3!)
  Bun am inghitit (amlodipina, betaloc si ramipril).. sa continui : Da care anume sunt acele atri din UE care iau ca referinta Romania(România este țară de referință pentru multe alte țări din UE)?!!! Romania aia cu MCVeau, cu salaru cel mai mic, cu milione de bajeniti etalon pentru cine?! Austrikata sau Jermanika?!
  Personal crez ca i s-a suit protocronismu la cap si ar trebui urgent dus la 9!!! Inainte sa se creaza Cyrus cel Mare sau IMapratul Atlantidei (Napoleon fiind cam prea putin ptr un descult rupt in cur ce se viseaza „referință pentru multe alte țări din UE”!)
  A da.. mai suntm noi „referință” da in seneul negativ – ca cand la noi se zice „sa nu ajungem ca Grecostanu” grecoteii tremura de frica sa nu ajunga ca noi!

  Asa ca

  Producătorii internaţionali propun autorităţilor să stabilească un preţ minim european pentru un tratament fie că e vorba de unul inovativ sau generic.

  Ministerul Sănătăţii spune că are soluţii pentru o eventuală criză a medicamentelor.

  Există cadru legislativ prin care Ministerul Sănătăţii să intervină în situaţiile în care se constată că un anumit produs lipseşte de pe piaţă: fie este înlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutică, fie se va realiza o achiziţie rapidă prin procedura de nevoi speciale”, a precizat Ministerul Sănătății.(3)

  Ar fi cazul .. de ex o Agentie care sa importe medicamente generice din tarile care au industrie dezvoltata si produc „generice” ieftine (de ex Egipt! India!!) si apoi sa le distribuie centalizat. Ca cumparatu cu toptanu este mai ieftin decat cu sacosa..
  Si poa de studiat reinventarera industriei locale de medicamente. Una de Stat care sa produca generice ieftine …
  Pe pariu ca in faat uneio astfel de perspective Gălăşeanu ar slabi vrisc ()are de unde!) iar ARPIM ar zice ca totu e f bine asa?!!!

  A si nu imi ziceti ca asa nu mai pupan Schengem Daca nu v-ati prins : oricum NU IL PUPAM! Asa ca sa ne pupe ei ..

  Da sa nu credeti ca Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) nu are si ea ceva de zis.. NU! ARE:

  Scăderea administrativă a preţurilor la medicamente, creşterea constantă a taxei clawback şi lipsa de transparenţă a modului în care aceasta este administrată aproape că aruncă în aer piaţa farmaceutică din România.

  Piaţa farma locală ar putea rămâne fără jumătate din farmacii în următorul an, reducerea preţului la medicamente impusă de guvern nu va aduce bani în plus la buget, iar pacienţii vor fi nevoiţi să scoată şi mai mulţi din buzunar pentru a se trata, pentru că medicamentele ieftine au devenit nerentabile pentru producători şi ar putea să dispară – acesta este scenariul pe care reprezentanţii lanţurilor de farmacii, ai producătorilor şi distribuitorilor de medicamente îl „pictează“ pentru evoluţia pieţei din România. Scăderea preţurilor la medicamente aplicată din 2015, după un ordin care ar fi trebuit să intre în vigoare în anul 2009, a fost cireaşa de pe tort pentru industria de medicamente, în care jucătorii plătesc deja până la 25% din cifra de afaceri pentru clawback. Unii jucători din distribuţie şi reprezentanţi ai lanţurilor de farmacii au avut scăderi de 17% ale veniturilor din cauza preţului scăzut la medi­ca­mente.

  Statul nu a făcut nicio economie reală cu reducerea preţului la medicamente. Sigur, trebuia aplicat ordinul legat de reducerea preţului dat în anul 2009, însă treptat, nu deodată. Dacă ar fi fost vorba despre o scădere anuală de 2%-3% nu ar fi fost un impact aşa mare în business, este un procent care permite adaptare. Distribuitorii şi farmaciile lucrează cu venituri în minus de 17%“, a spus Robert Popescu, preşedinte al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), prezent ieri la ZF Pharma Summit ’15. Evenimentul a fost organizat de ZF în parteneriat cu Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Antibiotice Iaşi, Casa de avocatură Ionescu şi Sava, Casa de avocatură „Bondoc şi Asociaţii“, EASI Logistic, Far­mexpert, Honda Tra­ding Romania, Janssen (parte a Johnson & John­son), McCann Erick­son, Micro­soft, PeliFi­lip, Por­sche Fi­nance Group şi Te­ra­pia. (3)

  A .. mama plang!
  Deocamdata vaz ca a fost aruncata in aer limba romana. A culta nu a a baietilor de carter :Piaţa farma locală Farmaceutica!!! Boilor!!!!! Putorilor!!!!!!
  Si ia sa vedem unii foarte specializati in sanatte si farmacie : Casa de avocatură Ionescu şi Sava, Casa de avocatură „Bondoc şi Asociaţii“, EASI Logistic, Honda Tra­ding Romania, Micro­soft, Por­sche Fi­nance Group…..
  Ce dracu cauta in pomelnic Micro­soft?! Ca duopa cate stiu astia cumpara antiviorulul de la Bitdefender. Chiar asa de ce nu o fi aici si Bitdefender? Ca macar se ocupa de virusi informatici!!! Si Honda Tra­ding Romania vrea sa vanda baterii sau cauciuri la farmacii?
  So mai observ ca lipsesc fratii Camataru si clanul Carpaci din Timisoara ..

  Scăderea de pre­ţuri nu cred că încu­rajează piaţa locală. Se pune pro­blema dacă dis­ponibi­litatea me­dica­mentelor se va îm­bunătăţi. În perioada iulie 2015 – iulie 2016 creşterea totală va fi de 1%, aşa că nu se va obţine o dinamică a accesibilităţii decât foarte punctual prin reducerea de preţuri. Nu toate produsele vor rezista la preţurile curente. Cheltuiala totală cu medicamente nu va scădea, iar pentru finalul acestui an cred că vom vedea o scădere a pieţei de 2,8%“, este de părere Petru Crăciun, directorul general al firmei de cercetare Cegedim.(3)

  Cam specios ins ain unele privinte NORMAL! Ca daca „piata” se calculeza in bani .. atunci daca vinzi 500 de ceva pe 100 de lei .. e o piata mai mica decat daca vizi 200 dinb acel ceva pe 200 lei … Adica cam ce se facea in RPR si RSR cu „productia globala” (adica putin si scump in loc de mult si ieftin!)
  A da! Au uitat sa zica ca este un adevarat atentat la adresa intrepinderilor de pompe funebre!

  În acelaşi timp, Robert Popescu a mai susţinut că, dacă aceste două elemente – preţul la medicamente şi taxa clawback – vor rămâne în formula din prezent, apro­ximativ jumătate din farmacii vor dispărea, iar companiile care vor alege să nu retragă produse de pe piaţă vor recurge la restrângerea disponibilităţii lor pe piaţa locală.(3)

  Vai di mini si de mini! „jumătate din farmacii vor dispărea” – pe pafriu ca nu alea din Racari de Dambovita, Bucecea de Botsani sau Sulina (daca la Sulina mai este vreuna?! si in gnl si la Bucecea sau Racari) . Unle de prin Bucale (uf! totrusi era mai bine cand aveam o farmacie langa mine la 30 de metri .. da oricum am una la cca 300 si a 2a la vreo 40 metri de ea..( Ca aici sunt una langa alata – viz-a varza de policlinica Titan e una de prin 1966. Acu mai are una chioar alaturi, a dpua la 10 metri, una la fosta alimentara (spatiu partjafat) si inc auna unade inainte era atelierul de tapiterie … Si la Policlinca inca UNA! Insa in EU sunt tari unde prin lege trebuie sa fie o distnata de 500 metri intre 2 farmacii !! (Décret n° 2000-259 du 21 mars 2000 relatif aux modalités de création, de transfert et de regroupement et aux conditions minimales d’installation des officines de pharmacie et modifiant le code de la santé publique (deuxième partie : Décrets en Conseil d’État); Art. R. 5089-4. -)
  Adica ca cam asa Plateste ba ca sa castig io! Plateste sarantoc puturos si asistat ca sa imi cumpar io BMW si vila In formula asta cine or fi asistatii?! Cine o fi grasul din spatele slabului?!

  Oricum ,Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România zice Trebuia aplicat ordinul din 2009, însă putea fi făcută o reducere graduală a preţurilor, anual, de 2%-3%, procent suportabil.(3) (cine i-a oprit?!)iar Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) zice ca „Ordinul de preţ actual al medicamentelor este valabil din 2009, dar nu a fost aplicat. Cred că este momentul ca actorii principali să stea împreună şi să reevalueze cum ar trebui să arate o structură de preţ atractivă pentru sistemul public şi corectă pentru industrie“(3) adica fiti amabili si respectati legea!!!

  Da sa ascultam si ce zic Camatarii :
  Lucian Bondoc, managing partner, Casa de Avocatură Bondoc şi Asociaţii Anul viitor există riscul unei retrageri masive de medicamente. Se câştigă foarte multe dosare în instanţă pe clawback, avem peste 200 în instanţă. Dacă nu s-ar fi redus preţurile, clawback-ul ar fi continuat să crească nominal.(3) Nu ma bag la clawback insa vedeti parsivenia ? cica lasati preturile mari ca o sa castigati mai mult!
  Jacopo Murzi, managing director al Janssen, companie farmaceutică a Johnson & Johnson :Trebuie să ne întrebăm ce spun sediile centrale despre România ca zonă de investiţii. Există câteva riscuri importante ale pieţei locale, ca urmare a ultimelor evenimente din industrie. Legile în vigoare nu arată o perspectivă pe termen mediu şi lung. Iar pacienţii vor suferi pentru că cel mult 10%-20% din ei vor mai avea acces la medicamentele de care au nevoie din cauza scăderii preţurilor. (3) Ultimlele evenimente – o dispozite din .. 2009?! Si o logica aberanta – daca e mai ieftin nu poti cumpara!
  Dragoş Damian, director general al Terapia şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) Medicamentele ieftine vor fi înlocuite de alternative mai scumpe. Deci costul cu sănătatea va creşte. Medicamentele au acelaşi preţ de cinci ani. Peste 1.000 de medicamente nu mai au rentabilitate din cauza scăderii preţurilor. Da uita sa zica ca de 5 ani ignora o dispozite legala!!

  Clar? Ca tusul tipografic!

  Bun .. ia sa vedem de unde a inceput toata agitatia :

  Preţul medicamentelor se actualizează la preţul minim din lista ţărilor membre ale Uniunii Europene

  Ministerul Sănătăţii solicită tuturor deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă să îşi actualizeze până la data de 10 martie preţurile la medicamentele de uz uman, ţinând cont de ordinul Ministrului Sănătăţii 75 pe 2009.

  Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU.

  Astfel, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75 din 2009, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din următoarele ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania. Astfel, preţul va fi avizat pe o perioadă de un an, calculată de la data avizării, conform Ordinului 75 din 2009”.(4)

  Deci pretul sa fie cel mult egal cu tari in care venitul (minim, mediu, PNB, PIB pe cap de locuitor) este mult mai mare decat cel romanesc!!! Auzi ce pretentie absurda .. Comunism curat!!!
  Insa sa retinem anul 2009!!! Un ordin de ministru dat dupa modelul apelului la magari (daca nu stiti ce e aia :”Ba Adi! ba esti sud BA !! ADIIII!!” „Ce este ma Ghita?” Nimic fac apelul la magari!”. O atitudine matura, plina de respect si serioasa nu?!! La fel ca si campania de analize facuta de sinistrui Eugenn Nicolaescu .. si tampenia lu DTR ul nationale … ) Autor : Ion Bazac, importator unic de Ferrari care a fost promovat de la Forza Rossa ca ministru la Sanatate . Promovat de PSD. (Inca unu gauche caviar care se pare ca urmeaza exemplu madamei de Lamballe ” sa mance cozonac!!” . Si se mai mira ca infunda DNA ul!) A nu se inteleg ca imi displac Ferrariurile …

  Daer cum s-a ajuns aici? De unde incepu prosteala ?
  Pai cam asa :

  in anul electoral 2008 ministrul Eugen Nicolaescu a eliminat plafoanele de la farmacii, prin care erau tinute sub control cheltuielile cu medicamentele compensate. Reactia privatilor a fost una naturala: vanzari cat mai mari pentru a obtine profituri cat mai mari. In Romania, principalul partener de afaceri a industriei farma este statul, care compenseaza partial sau total pretul unui anumit numar de medicamente.

  Producatorii, distribuitorii si farmaciile vand medicamente compensate pe datorie: statul le promite onorarea prompta a datoriei, iar cetateanul se asteapta sa primeasca medicamente compensate in contul platilor pe care le face lunar catre Fondul National de Asigurari de Sanatate, obladuit de acelasi stat roman.
  In plus, tot in anul electoral 2008, contributia romanilor la asigurarile de sanatate a fost redusa de la 14% la 10,7%, mult sub media contributiilor platite de ceilalti europeni. Concluzia: respectand filozofia profitului, industria farma a inceput sa vanda din ce in ce mai multe medicamente pe datorie, odata ce restrictiile plafoanelor au fost ridicate. In acest timp, statul roman si-a taiat singur creanga de sub picioare, reducandu-si veniturile din motive electorale. Nu a durat mult pana ce datoriile devenisera mult mai mari decat ce ar fi putut plati vreodata Romania.

  Prostia era atat de mare incat statul a cautat rapid o noua sursa de finantare si, luand exemplul altor tari europene (Belgia, Spania, Ungaria, etc.) a gasit-o. Taxa de clawback a fost introdusa printr-o ordonanta de urgenta in 2009, dar a ramas orfana de normele de aplicare. Din cauza acestei inexplicabile amnezii guvernamentale, industria farma nu a mai platit nimic in plus.(5)

  Nu sunt chiar sigir ca nu au fost norme. Ca eu le-am gasit la http://lege5.ro/Gratuit/gezdenbsgm/ordinul-nr-75-2009-pentru-aprobarea-normelor-privind-modul-de-calcul-al-preturilor-la-medicamentele-de-uz-uman si acolo scrie ca publicat la 30 ianuarie 2009. Cica publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 62 din 02.02.2009

  CNAS cheltuie un sfert din fondurile sale cu medicamentele, unul dintre cele mai mari procentaje din Europa. 20 dintre cele mai prescrise medicamente din Romania sunt produse farmaceutice noi si scumpe, ceea ce este neobisnuit in Europa. Cel mai adesea, acestea sunt parte a Programelor Nationale de Sanatate – care inregistreaza cea mai mare crestere a finantarii in ultimii ani – si sunt de obicei total compensate si prescrise in special in judetele sarace si centrele universitare (conform expertilor Bancii Mondiale).
  ……………………………………………
  In cadrul Programelor Nationale de Sanatate se inregistreaza de altfel si cele mai mari datorii ale statului catre industria farma. Uneori, chiar anumite segmente ale statului incurajeaza aceste cheltuieli necugetate. Procesul alcatuirii listelor de medicamente compensate – care intra in atributia comisiilor din Ministerul Sanatatii – este „netransparent, inconsistent si prea putin bazat pe date practice” (raport al expertilor FMI). Se ajunge astfel ca, in Romania, sa se compenseze tratamentul cu extracte de gingko biloba. In plus, vanzarile de medicamente asupra carora marii producatori internationali nu mai au patent (asa numitele generice) nu sunt incurajate, volumul acestora scazand in ultimii ani. Cand ati cerut ultima data la farmacie „aspirina cea mai ieftina, nu cea mai scumpa”?

  Adversarii taxei afirma ca, in Romania, consumul de medicamente este mult mai redus decat in restul Europei. Si ei au dreptate. Cheltuielile Romaniei cu medicamente per capita sunt cele mai mici, doar 172 euro comparativ cu media europeana de 376 euro sau cu maximul inregistrat in Grecia (584 euro). Ca procent din PIB, cheltuielile Romaniei cu medicamentele sunt de 1,4%, sub 1,7% cat este media europeana (Eurostat).

  Apoi, comertul cu medicamente este deja suprataxat in Romania, TVA-ul pentru medicamentele compensate fiind de 9% fata de zero in Marea Britanie sau Suedia. (5)

  Deci .. deci TVA ..
  Insa eu as adauga ca poa ar fi cazul sa puna umarul si farmaciile si distribuitorii .. ca si ei castiga un ban !!! Bun banu – milarde de banuti mititei .. dar stiti pic cu pic se face oceanul !!

  Insa sa retinem le-am facut un dar de 15 milioane de euroi :

  nici o companie nu a aplicat ordinul din 2009, deși, conform legii, producătorii de medicamente sunt obligați să-și actualizeze în fiecare an prețul produselor vândute în România, în funcție de prețurile din alte 12 state ale Uniunii Europene la care se raportează România (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, G e r m a n i a , Italia, Grecia etc). De regulă, actualizarea aduce prețuri mai mici: „Dacă s-ar fi aplicat legea, anual ar fi fost economisiți aproximativ 300 de mii de euro, în cinci ani ar veni cam 15 milioane de euro, bani care ar fi putut fi direcționați către alte zone ale sistemului sanitar românesc aflate în dificultate”.
  …………………………………….

  Măsura ministerială a generat deja reacții. Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente sugerează că este nepotrivită comparația cu prețul altor 12 state europene „care au sisteme și politici de sănătate diferite de situația din România (altă cheltuială pe cap de locuitor, alt sistem de finanțare, de compensare a medicamentelor etc.)”.(1)

  Hm … insa uita sa zica ca si salariul minim este ceva mia ridicat la altii… Oare dnii ar fi de acrod ca salariul minimin Romania sa creasca la .. 450 euroi ? Brut nu net!
  Nu ! Ca cica le scade competitivitatea! Insa ei sunt de parere ca ar trebui sa tinem cont ca „altă cheltuială pe cap de locuitor” … uf! nesimtiti mai sunt !!!

  Insa este o ameintare pe bune : exportul paralel :

  După decizia politică, din 2009, mai multe companii au redus prețurile, o consecință nedorită fiind apariția exporturilor paralele. Medicamentele ajunse în România erau exportate pe piețe unde prețurile erau mai mari, cu beneficii pentru distribuitori. Comerțul era legal, dar lăsa goale rafturile farmaciilor din România. Solicitarea ministrului Sănătății poate avea o singură explicație: nu toți producătorii au redus prețurile, comform ordinului de acum cinci ani. Ministerul Sănătății a promis și o reglementare mai strictă a exporturilor de medicamente, astfel încât să fie interzisă reexportarea produselor care ajung pe piața din România la un preț mai mic decât în Occident.(2)

  Aici avem o problema .. legata si de slabiciunea organelor fiscale samd. Ca imi aduc aminte ca la incepul anilor 90 au fost luate masuri ca taranu roman sa fie sprijinit ca cumpere tractoare.. Su unele tractoare au ajuns sa sprijine .. pe sarbi!! In alte tari ar fi simplu exporcul paralel ar fi taxat „modic” cu 120 % si .. nu ar mai face nici dracu !(cel mult unu care poa trece granita .. isi ia medicamantele, bea o cola ia si un cateva pajuturi si unbuchte de flori si se intoarce la nevasta)
  Dar fiindca suntem in Romania iata o parere „avizata”

  Fiind mai ieftine, se produce fenomenul de export paralel. Sunt vândute de pe piaţa românească, preluate de anumiţi distribuitori şi duse pe pieţe internaţionale. Preferăm să plătim ceva mai mult, dar să găsim medicamentul. Acum, oricum plătim mult mai mulţi bani pentru că trebuie să mergem în Ungaria, în Bulgaria, în Austria, în Germania”, a declarat Vasile Barbul de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. (4)

  Hmmm.. oare pentru ce si cine merge „în Austria, în Germania” ca sa cumpere medicamente? Sa zic asa nu cred !!!

  1) http://www.evz.ro/ordin-neaplicat-cinci-ani-scad-preturile-la-medicamente-cu-15-20.html
  2) http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Peste+120+de+medicamente+ar+putea+disparea+de+pe+piata
  3) http://www.zf.ro/eveniment/piata-farma-fierbe-din-cauza-preturilor-la-medicamente-si-a-taxei-clawback-jumatate-din-farmacii-ar-putea-disparea-intr-un-an-14738260
  4) http://www.dcnews.ro/oc-in-sanatate-firmele-farmaceutice-obligate-din-nou-la-reduceri-de-pre_468408.html
  5) http://www.dcnews.ro/oc-in-sanatate-firmele-farmaceutice-obligate-din-nou-la-reduceri-de-pre_468408.html

  Apreciază

 10. DNA cu acuzațiile lui puzderie nu face decât să paralizeze, cu teama semănată, o mulțime de activități, deci să încetinească mersul economiei și al administrației.
  Aparent el duce la curățare, la progres; în realitate, duce la stagnare, ba chiar la regres.

  Apreciază

 11. O, eternul şi fascinantul Andrei Cornea… insomniile lui sunt alimentate în continuare de problema spinoasă a lucrărilor ştiinţifice din închisorile patriei.
  Andrei Cornea este, desigur, în tabăra celor care doresc, eventual printr-o Ordonanţă de urgenţă, deşi nici el însuşi nu prea sesizează urgenţa, ca literuţa “f ” să dispară cu totul din articolaşul 96. Interesante, zic, pe departe chiar CELE MAI INTERESANTE de până acum sunt însă argumentele domniei-sale întru susţinerea mândrei cauze. Nu că nu se poate stabili caracterul ştiinţific al unei cărţi… nu că n-ar exista logistica necesară în spatele uşii cu vizetă pentru elaborarea lucrării… nu că n-ar fi biblioteci şi laboratoare în penitenciar… nimic din toate acestea… Pentru Andrei Cornea , problema este că un deţinut care scrie este scutit de o parte din SUFERINŢA NECESARĂ şi OBLIGATORIE anexată pedepsei! O activitate “curată” , o activitate care-i place , o activitate cu care este familiarizat, îi răpeşte deţinutului, în opinia filozofului GDS-ist , în mod nedrept, o parte din doza de mizerie la care ar trebui supus, ca pedeapsă complementară… Citesc siderată argumentaţia lui Andrei Cornea şi vă invit, prieteni, să mă însoţiţi:

  “Argumentul meu se bazează pe premisa că închisoarea reprezintă o pedeapsă. Or, a fi pedepsit înseamnă și a face altceva decât ai vrea să faci în libertate. Altfel spus, detenția aduce și o cantitate determinată de neplăcere, de suferință pe care deținutul o are de îndurat, pentru a compensa suferința pe care a produs-o în libertate. Or, nimeni nu face de bunăvoie o muncă fizică, de exemplu, a mătura străzile sau a spăla vasele. În libertate, omul muncește astfel numai constrâns de nevoia subzistenței sau a altor beneficii, exterioare muncii respective…Deținutul care acceptă munca fizică (indiferent dacă a trăit sau nu din ceva similar în libertate) acceptă deci o neplăcere și, în acest caz, este îndreptățit să primească o diminuare a zilelor de detenție. Cantitatea generală de neplăcere rămâne constantă, dar ea se distribuie diferit: mai puțin în timpul de executare a pedepsei, mai mult în munci fizice.

  Cazul deținutului autor de lucrări științifice este diferit: dacă luăm în serios pretențiile lui, el își continuă în închisoare o activitate de vocație, pe care se presupune că a ales-o de bunăvoie și a practicat-o cu plăcere și chiar entuziasm. De ce atunci ar trebui el iertat de zile de pedeapsă pentru continuarea unei vocații? Accept ca deținuții să „iasă mai repede“, dacă îndeplinesc diferite munci care nu le sunt pe plac sau măcar susceptibile să nu le fie pe plac. Dar cum să accept ca cineva să iasă mai repede, dacă și-a practicat tocmai profesia creatoare căreia i s-a dedicat, care dă sens vieții sale? Că şi-ar putea diminua în acest fel cantitatea totală de neplăcere presupusă de pedeapsă?”

  Dacă o să constataţi, prieteni, că intru sub incidenţa “Legii Defăimării ”, vă rog să mă opriţi… dar până să mă opriţi, lăsaţi-mă să mă întreb cum naiba a nimerit monstrul ăsta cu pretenţii de îndrumător al neamului în secolul 21 şi în lumea civilizată? Cum nu se prăbuşeşte trotuarul sub paşii lui când merge la plimbare, cum de nu crapă magnoliile ca trăsnite când îi simt damful în proximitatea lor, cum de nu leşină trecătorii pe lângă care se scurge ca o moluscă otrăvitoare, când se îndreaptă , vâscos, spre GDS, cum de nu se scorojesc pereţii de care se atinge, cum de nu se îmbolnăvesc de lupus exantematic ceştile din care bea cafea, cum de nu se îngrozeşte nimeni când vede dâra cleioasă pe care o lasă în urmă…

  Răutatea în forma ei supremă… spiritualizată, ca să zic aşa … Că personajul s-a născut în secolul 20 şi a ajuns în secolul 21, ca să ne “educe”, e ghinionul nostru … dar, într-un fel e şi al lui, căci şi-a ratat o “meserie vocaţională”, pe care , dacă se năştea în Evul Mediu, ar fi putut să o practice cu entuziasm… Deoarece oricând şi-ar fi găsit o slujbă de călău, decentă şi bine plătită, şi s-ar fi realizat profesional, reuşind binişor să îmbine utilul cu plăcutul.

  Acum câteva zile, colegul nostru Liviu Bejan a postat un film absolut tulburător despre prietenia dintre un om şi un crocodil.

  Deci, PÂNĂ ŞI CROCODILUL, PRIETENI, ESTE CAPABIL DE CEVA CE AR PUTEA PURTA NUMELE DE “AFECŢIUNE”, deşi nimeni nu-i dădea nici o şansă în acest sens…Dumnezeule mare, până şi crocodilul…

  Apreciază

 12. Principiile și luările de poziție, permanent erecte, ale bravului Tudor Chirilă încep, mi-e teamă, să se pleoștească… Păi cum să mai iasă el în stradă ca s-o aducă înapoi la Secția Penală a Curții de Apel pe madam Camelia Bogdan, cu rochița ei albă, simplă și deloc scumpă (după cum a prețăluit-o Sergiu Silviu), cu tot, cum să mai formeze el batalioane de tineri frumoși, liberi și cu țara declarată pierdută, căutându-se prin buzunare, ca să-și amintească pe unde au rătăcit-o, mobilizându-le exemplar pentru rezolvarea problemei , când duduia avea un ditamai ”secretul de polișinelă” în declarația de avere și i l-a descoperit Mugur Ciuvică, pe când trecea și el pe-acolo!

  Oameni răi! Adică, de ce-ar fi așa de grav că s-a relaxat două săptămâni la munte, chiar în timpul procesului , pe banii uneia dintre părți, și că a mai și încasat 100 de milioane ( că ei, judecătorii ăștia importanți, gen Livia Stanciu , am văzut că socotesc în bani vechi toate cele ) livrați prin intermediul unui SRL, de la aceeași parte din proces? E drept, putea fi și mai interesant, adică să ia de la ambele părți… Sau poate că nici n-a luat și e pixelul albastru? Că pixelul albastru a mai intervenit și-n alte cauze , în mod decisiv, și s-a putut…

  Dar mie de Tudor Chirilă îmi pare rău….că el chiar pregătea, în sufletul său gingaș și în mod special pe Facebook , ”ETAPA A DOUA ”, perfecționată, a Revoluției:

  ”Noi nu ne putem vedea de viață ca până acum. Trebuie să devenim ÎMPREUNĂ o forță din ce în ce mai mare care să iasă în stradă pentru lucruri mai mici decât marile tragedii, dar poate la fel de importante. Cum ar fi, de exemplu, mutarea judecătoarei Camelia Bogdan de la secția penală la cea de contencios administrativ a Curții de Apel București”.

  Vă e clar, da, că patria sângerează fără garou câtă vreme madam Bogdan face șmotru administrativ în loc să confiște extins la maximum felurite averi!
  La postarea din care am citat fragmentul de mai sus necruțătorul revoluționar a avut 894 de REPLICI! Dacă Tudor Chirilă era un cutremur, muream cu toții !

  O tânără frumoasă, liberă și care s-a ”identificat ” în tot ce-a scris ăla vreodată pe Facebook , afirmă patetic:

  ”Ești o părticică din fiecare dintre noi cei care vrem normalitate și bun simț. Ești o părticică din țara asta așa cum sunt toți cei care s-au săturat să fie umiliți. Fii glasul nostru care nu mai poate doar să șoptească !”

  Am fost îngrozită la gândul că Tudor Chirilă ar putea fi o părticică din mine, dar m-am gândit că o fi știind fata ceva…am căutat amănunțit …mi-am făcut și-o radiografie . Stați liniștiți, ținem situația sub control ( vorba lui Băsescu Traian) – a exagerat duduia !

  Apreciază

 13. Adrian B.
  februarie 10, 2016 la 4:24 pm

  Domnule, portofoliile din guvernul Ponta rezervate partidului national liberal au fost preluate de ministrii numiti de domnul Crin Antonescu.
  Uiti, mereu (probabil intentionat), ca domnul Ponta a condus un guvern USL, iar numirile au fost efectuate de partide. Doar in cazul ministerului justitiei, PNL si-a declinat responsabilitatea, dupa retragerea doameni Pivniceru.
  Chiar trebuie sa te ,,traversez strada”, in fiecare zi, stimabile ? E atat de greu sa intelegi sintetic lucrurile ?
  O fi aerul din afara prea rarefiat ? Sau ,,smogul” propagandistic al vestului te impiedica sa vezi limpede ce se intampla in Romania ? Cat de jos pe scara penibilului vrei sa ajungi ? Cat vrei ca noi, ceilalti colegi, sa-ti mai toleram infantilismul ?

  Apreciază

 14. Luminita Arhire

  Ceea ce spune/scrie Andrei Cornea, mi se pare de o gravitate extrema.
  Intr-o tara normala, institutiile statului s-ar sesiza, in urma colportarii in media a unor idei extremiste, as spune, apropiate de nazism, in contextul general in care CEDO condamna Romania pe banda rulanta pentru conditiile mizere din penitenciare generatoare de ,,suferinta”, atat de draga 22-ilor. Suferinta altora, bineinteles…as vrea sa-l vad pe domnul Cornea la o puscarie, macar vreo sase luni, unde sa i se interzica sa scrie. Nici nu vreau sa ma gandesc ce i-ar putea trece prin mintea bolnava. (Z)
  Cred ca acest individ telectual nu este departe de domnul Visinescu (ca mentalitate).
  Incredibil ca puteti suporta sa cititi din putzul gedesist. Eu am renuntat de mult.

  Apreciază

 15. PS-Luminita Arhire

  ..Somnul ratiunii naste monstri…dar as schimba putin: somnul sufletului naste monstri.
  Iata la ce duce ,,universalismul unipolar” (despre care bine zice colegul Fragmentarium) si, nu in ultimul rand, robinetul de parai din care curg bacnote impregnate cu mirosul de parfum folosit de George Soros. Daca paraii ar veni sub forma de investitii care sa creeze locuri de munca (intr-un numar semnificativ) platite decent, as mai intelege…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.