Un curs exceptional la Fundatia Titulescu

images-1.jpeg

Cursul ”Orientul Mijlociu – pacea imposibilă?”
Tensiunile și evoluțiile politice, economice și de securitate din zona Orientului Mijlociu reprezintă teme de dezbatere și analiză atât în rândul oficialilor și al experților de politică externă, cât și la nivelul opiniei publice.

Fundația Europeană Titulescu vă propune un nou proiect – seria de prelegeri cu tema generală Orientul Mijlociu – pacea imposibilă ? – al cărui scop îl reprezintă abordarea evoluțiilor din această regiune în context internațional.

Cursul se va desfășura în perioada 22 februarie – 27 martie 2016. El include 17 prelegeri (cu o frecvență de 3 prelegeri/săptămână), pe următoarele teme:

Orientul Mijlociu – crearea sistemului de națiuni
Orientul Mijlociu după cel de-al doilea Război Mondial
Sisteme politice în Orientul Mijlociu – autoritarism, naționalism și islamism
Islamul – religie, istorie, interpretări
Actori regionali în Orientul Mijlociu
Actori globali și balanța de putere în Orientul Mijlociu
Crearea statului Israel
Conflictul arabo-israelian – originile conflictului
Conflictul arabo-israelian – procesele de pace
Iranul – actor-cheie în criza din Orientul Mijlociu
Rolul Libanului în stabilitatea regională
Iordania – între Daesch și problema palestiniană
Irak-ul post-Saddam
Criza din Siria – eșecul diplomației sau un război prin proxies?
Dependența de resursele energetice ale Orientului Mijlociu – efecte asupra relațiilor diplomatice
Eșecul Primăverii arabe și implicațiile asupra viitorului Orientului Mijlociu
Geopolitica petrolului în Orientul Mijlociu – cine câștigă, cine pierde?
Diplomați, foști ambasadori români în state din Orientul Mijlociu, analiști de politică externă și reprezentanți ai mediului academic s-au alăturat acestui nou proiect al Fundației Titulescu. De asemenea, au fost adresate invitații de a susține prelegeri unor șefi de misiuni diplomatice acreditați la București din Israel, Republica Islamică Iran, Irak, Republica Libaneză și Regatul Hașemit al Iordaniei. O altă invitație a fost adresată d-lui Murat YUSUF, Muftiul Cultului musulman din România.

Taxa de participare este de 1.000 lei (pentru studenți, 800 lei). Ea include activitatea de training, materialele de suport, mapa cursanților, certificatul nominal de absolvire. Plata se poate face în numerar, la sediul FET, sau prin transfer bancar (cu eliberarea unei facturi pro-forme), cu maximum 5 zile înainte de începerea cursului, în contul IBAN: RO98RNCB0072049706800001, deschis la BCR sector 1 București.

Notă: Membrii FET beneficiază de o reducere de 10%, sub rezerva plății cotizației la zi.

descriere curs

material

brosura curs

formular de inscriere

25 de gânduri despre “Un curs exceptional la Fundatia Titulescu

  1. NU, Pacea in Orientul Mijlociu nu este imposibila. Multa vreme am conditionat-o de vointa politica a celor mari. Ca toate lucrurile schimbatoare, probabil ca si paradigma de abordare ar trebui schimbata. Pacea in Orientul Mijlociu va fi posibila daca in primul rand o vor dori-o tarile din regiune. Facand un tur sumar al istoricului si prezentului zonei, cred ca patru mari probleme se impun atentiei, mai mult decat altele.

    Unu, problema razboaielor arabo-israeliene, in special a celui israeliano-palestinian. Pe ultimul subiect, Franta a relansat proiectul unei conferinte internationale, anuntand totodata ca va recunoaste statul palestinian, daca in urmatoarele saptamani cei doi actori nu vor iesi din impasul in care s-au blocat.

    Doi, daca leadershipul politic al SUA va recunoaste ca in Siria a cam incurcat razboaiele, cum a afirmat recent un legendar genaral american. General-locotenentul american David Deptula, șeful Institutului Mitchell de Studii Aerospaţiale, a sustinut acest lucru intr-un interviu pentru RFI, in care a criticat și abordarea americanilor în Irak și Aghanistan. “Am încercat să prefacem o adunătură de triburi din secolul al XIII-lea într-o democraţie modernă stil american, am derapat”, a spus generalul.

    Trei, daca in Orientul Mijlociu vor fi mai multi Ataturki, indigeni, fireste, care sa reformeze si sa modernizeze tarile arabe si musulmane din regiune. Este greu, e adevarat, cand vezi desertul cu camile si caravane, dar nu cu mult fata de Turcia, cred, cand Ataturk a demarat procesul de laicizare a statului, dupa mostenirile dezastruoase ale imperiului si razboiului, care, in plus, nici nu avea uriasele bogatii petroliere ale celor de azi, din Orientul Mijlociu. Sa nu uitam de un Saddam Hussein si un Moamer Gaddafi, care au mentinut securitatea si o viata cat de cat acceptabila.

    Patru, va trebui pusa ceva ordine si in relatiile dintre stat si religie, dar si intre statele si religiile din zona. Adica cetatenia statului ar trebui sa treaca inaintea “cetateniei” religiei, cum nu am vazut in conflictul dintre Iran si Arabia Saudita, dupa ce ultima l-a executat pe liderul siit religios Nimr al-Nimr. Acest lider, care a fost vreo zece ani, cred, in Iran, dupa care s-a intors in Arabia Saudita, pe postul de radicalizator al minoritatii siite saudite, a fost neutralizat, in cele din urma, de autoritati, pe dosar de terorism. Interesant si de dat de gandit este ca minoritatea lui Nimr locuieste in cea mai bogata zona cu petrol saudita. Ori, stim foarte bine cum minoritatile sunt folosite in lupta geopolitica, dar si pentru stapanirea externa a zonelor bogate din alte state. Executarea lui Nimr a avut multe efecte comparabile cu asasinarea lui Boris Nemtov, de pilda, ca dezbinare intre putere si opozitie dar si ca izolare geopolitica. Steagul strain functioneaza la fel de bine in razboaie, atentate, assassinate, poate chiar si intr-o executie care a fost manipulata.

  2. Curat întâmplător, acum termin de citit o carte despre sionism și crearea statului Israel, scrisă de un evreu. Sunt atentă, desigur.

  3. Aşa este, domnu’ Liiceanu … n-am scris nici măcar un “Jurnalul de la Păltiniş”, chestiune care părea esenţială pentru ca să vă pot critica în tihnă… n-am scris, e-adevărat, m-am ocupat cu altele… dar tot aş risca, după modestele mele puteri, să vă corectez unele teze de inestimabilă valoare, doar că “decât ” greşite, pe ici pe colo, prin părţile esenţiale…

    Am citit cu nelimitat interes panseul matale, matur, meseriaş, mirosind a fumigaţii de mercur, «Scurtă meditație pe marginea lui „sunt nevinovat”» şi uite ce-am constatat că vă străduiţi să băgaţi în capul cititorului, fără să vă oblige nimeni:

    “Cutare europarlamentar român e filmat în vreme ce negociază mita pentru lobby în favoarea unor firme private. Respinge, indignat, ceea ce fiecare poate vedea cu ochii lui și se întoarce demn în țară, unde ține o conferință despre corupție.” Despre Adrian Severin vorbiţi matale, cumva? Sunteţi sigur de realitatea a “ceea ce fiecare poate vedea cu ochii lui”, deşi, aş spune eu, nu ceea ce se vede , ci ceea ce se aude e interesant ? Ştiţi de ce vă-ntreb? Pentru că şi la Decebal Traian Remeş “s-au văzut şi auzit” unele chestii, montate de fapt în casa de producţie a DNA…
    De astă dată, în cazul lui Adrian Severin, să vedeţi întâmplare: “…expertul prof. univ. dr. ing. Mihai Caramihai (expert în domeniul informatic, aflat în evidenţa Biroului Central pentru Expertize Tehnice si Contabile de pe lânga Ministerul de Justiţie sub Nr. 2807 – 8591) a realizat, la cererea apărării lui Adrian Severin o expertiză extrajudiciară asupra celor 17 inregistrari depuse de DNA la dosar. Rezultatele sunt devastatoare pentru parchetul anticorupţie şi pot da peste cap întregul plan al DNA de a-l înfunda pe Adrian Severin. Expertul a stabilit că interceptările nu sunt originale, nici autentice, ci sunt în totalitate rezultatul unor prelucrări şi colaje…” Ei, domnu’ filozof, oare percepţiile mătăluţă să fie mai “tari” decât concluziile expertului? Eu zic că nu prea, că de aia este el EXPERT şi matale TÂM…ăă…scuze, era cât pe ce să-l citez pe Băsescu, FILOZOF am vrut să spun!

    Sau, mai încolo, în acelaşi text: “Cutare ministru de finanțe primește bani în pungi de plastic pe care le ascunde în cavouri și, pus sub urmărire, este păstrat în funcție de către prim-ministru, ca să ducă la capăt noul cod fiscal”. Vin şi vă întreb: aţi văzut matale asta? Că observ că nu vă îndoiţi de ceea ce vedeţi …dar de ceea ce auziţi, călătorind din gură-n-gură, oare tradiţionalul scepticism filozofic nu v-ar îndemna să vă îndoiţi? Mai ţineţi minte cum Vâlcov avea ÎN PEREŢI tablouri de MILIOANE DE EURO, care milioane au intrat brusc la apă, şi s-au fixat în jurul sumei de 200 000 de euro, aşa, ca să fim generoşi şi să nu râdă lumea… Aşadar, cu cavourile, cu mormintele, cu criptele, cu capelele mortuare, cu raclele , aţi mai auzit matale de vreo evoluţie ? Că eu în cele două referate DNA care stau la baza arestărilor lui Daris Vâlcov, nu am găsit cimitirul…

    Şi mai aveţi, domnia lu’ matale, şi alte idei : «Cutare primar al Bucureștiului este prins în flagrant delict la câteva ore după ce termină de dat un interviu în care, plin de năduf și cu sentimentul onoarei lezat, explică telespectatorilor că „n-om fi toți borfași și hoți în țara asta” ». Deci, nici pe Codruţa n-o mai credeţi… că doar ea v-a explicat că n-a fost nici un fel de “flagrant” ( la cât de filozof sunteţi matale, ar fi trebuit să scrieţi “flagrant delict”, şi nu “flagrant” simplu, cum scriem noi, neisprăviţii) …că nu s-a putut realiza… dar dacă insist şi vă chestionez în continuare, cred că veţi răspunde că şi la Decebal Traian Remeş de la mătăluţă tot ”flagrant” s-a văzut!

    Hai să le spunem, totuşi, colegilor mei de blog , de fapt, stimate filozof, unde băteţi cu eseul ăsta, cam de doi lei, fie vorba între noi… Deci:“….finalitatea oricărei justiții este obținerea unei stări care trece dincolo de ea. Aceasta e starea morală a societății. Ea derivă din conștiința satisfăcută a membrilor ei că s-a făcut dreptate. O justiție funcționează, desigur, prin instanțele care cântăresc vina și dau pedeapsa prevăzută de lege. Dar ea e întreagă și își atinge scopul atunci când verdictele ei reverberează în ființa celorlați, ajungând în cele din urmă la ÎNSUŞI CEL SANCŢIONAT DE LEGE.”

    Aşadar, CENUŞĂ-N CAP, tăvălit pe podele şi umilinţă maximă … astea lipsesc din meniu, şi fără astea prânzul dumitale copios, cu cătuşe ronţăite zilnic ca “mizilic”, arestări preventive fluide , sorbite la felul întâi , şi condamnări cu ciocolată la desert, NU este suficient de săţios şi-ţi lasă un gol în stomac pe care chiar că nu ştii cu ce-ai putea să-l umpli…

  4. Mostenirea Ponta …

    Lemnul brut s-a scumpit cu 300% din cauza unei HG luate de Guvernul Ponta in cursul anului trecut .

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Protest+la+Suceava+Cei+care+lucreaza+in+industria+lemnului+sunt+

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/protest-cu-imbranceli-la-suceava-romsilva-acuzata-ca-practica-preturi-excesive-si-incurajeaza-comertul-la-negru.html

    Loviţi de PSD. De două ori

    de Sorin Avram

    Mult lăudatul Cod Fiscal al Guvernului PSD a început să lovească în populaţia din localităţile urbanizate forţat pe vremea PSD-ului lui Octav Cozmâncă.

    În Guvernarea PSD din perioada 2000-2004, în România au apărut nu mai puţin de 40 de oraşe. PSD, care-şi dorea cu orice preţ să ducă România în Uniunea Europeană, pentru a avea cu ce să se laude în campaniile electorale pentru locale, generale şi prezidenţiale, a demarat o campanie forţată de urbanizare. PSD vroia, astfel, să le demonstreze oficialilor de la Bruxelles că oamenii trăiesc din ce în ce mai bine şi că ţara noastră merită pe deplin să primească un loc în UE. Responsabil cu transformarea comunelor în oraşe la apelul de seară a fost ministrul Administraţiei Publice, secretarul executiv al PSD Octav Cozmâncă. Ordinul domnului Cozmâncă, recunoscut pentru duritatea sa în relaţiile cu prefecţii şi cu primarii, a fost „Ţării cât mai multe oraşe!”.

    Conform Legii 351/06.07.2001 privind Planul de amenajare a teritoriului naţional, localităţile care puteau aspira la statutul de oraş trebuiau să îndeplinească următoarele condiţii: minim 5.000 de locuitori, 75% dintre aceştia să nu muncească în agricultură, 70% din locuinţe să aibă instalaţii de alimentare cu apă, iar 55% din locuinţe să aibă toaleta în casă. Totodată, comunele care doreau să devină oraşe trebuiau să aibă unităţi de poliţie, jandarmerie şi parchet, judecătorie, săli de spectacole, biblioteci publice şi muzee. Ca să-i facă pe plac lui Octav Cozmâncă, unii dintre primarii PSD au trimis rapoarte mincinoase la Bucureşti, din care reieşea că localităţile pe care le conduc îndeplinesc condiţiile pentru a primi statutul de oraş. S-au organizat referendumuri, iar maşina de propagandă a PSD a reuşit să-i convingă pe cetăţeni să iasă din case, să meargă la urne şi să voteze în favoarea schimbării statutului de comună, spunându-li-se că o vor duce mult mai bine. Anii au trecut, iar locuitorii din comunele pe care Octav Cozmâncă le-a dat de trei ori peste cap transformându-le în oraşe trăiesc tot ca la ţară, adică fără apă curentă, canalizare, drumuri etc. Respectivele localităţi au fost condamnate la subdezvoltare şi pentru că nu li s-a permis să acceseze fonduri europene în cadrul programelor de dezvoltare a aşezărilor rurale, că doar între timp ele deveniseră oraşe.

    Mult lăudatul Cod Fiscal al PSD a complicat şi mai mult lucrurile pentru oamenii din localităţile urbanizate forţat de PSD, pentru că impozitul pe terenuri a crescut de aproape cinci ori! Primarii, confruntaţi cu furia cetăţenilor care dau vina pe ei pentru majorarea taxelor, solicită Guvernului modificarea Codului Fiscal. Însă Guvernul Tehnocrat nu îndrăzneşte să umble la o lege de care PSD este atât de mândru, pentru a nu-şi pune în pericol existenţa. Mai ales că şi-aşa are probleme din cauză că, în ciuda opoziţiei ferme a PSD, dă semne că vrea să modifice legea privind alegerea primarilor. Mai rămâne varianta referendumului pentru revenirea la statutul de comună, dar cui îi stă acum capul la referendum, când primarii şi consilierii locali sunt cu gândul la alegerile locale din 5 iunie?

    http://www.cotidianul.ro/loviti-de-psd-de-doua-ori-275450/

  5. Dupa modelul DNA , ANI , DIICOT si ISU , o noua institutie de control se impune cu pumnii si cu picioarele in peisajul autohton :
    controlorii RATB 🙂

    http://www.evz.ro/agresiune-comisa-de-controlorii-ratb-pe-linia-105-in-complicitate-cu-soferul-au-brutalizat-un-calator-pentru-ca-nu-avea-card-video-socant.html

    http://www.ziare.com/stiri/ratb/calator-agresat-de-controlorii-ratb-1277218

    Iar celor care afirma ca guvernantii nu creeaza locuri de munca , am sa le inchid gura :

    http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-20266712-guvernul-infiinteaza-garzile-forestiere-creste-personalul-silvic-atributii-control.htm

  6. Iată şi un titlu „excepţional” :
    MÂINE LA 21,30 MIN.ECONOMIEI ÎN DIALOG CUR.BOGDAN
    Culmea este că ne era băgat sub ochi chiar la postul unde Rareş Bogdan face legea ! 😉

  7. Foarte interesant si oportun. Adevarat, acolo sunt atit de multe probleme ca e foarte greu sa le rezolvi pe toate. Rezolvind una, creezi altele. Vezi cum se va face pacea in Siria.

    Una din chestiuile curente si de viitor pe termen mediu este dependenta din ce in ce mai scazuta de petrol, odata cu trecerea masinilor pe motoare electrice sau hidrogen. GM lucreaza deja la masina electrica de $30K. Asta inseamna ca tarile care contau pina acum, Arabia Saudita in special, isi vor pierde incet-incet gloria, iar daca nu sunt pe faza, si puterea in zona.

    Celalalt aspect fundamental este cum sa imprimi o discutie deschisa, sincera si serioasa despre modul in care islamismul tine tarile astea in trecut. Tarile crestine au facut separatia bisericii de stat cu secole in urma, si au beneficiat de asta cu certitudine. Daca tarile astea nu reusesc sa faca un salt calitativ semnificativ in scurt timp, au pierdut startul, si au semanat saminta unui conflict viitor cu „Vestul”. De asta este si in interesul „Vestului” sa gaseasca o cale comuna cu „Orientul” musulman, odata ce se creaza premisele de a discuta despre pace si cum va fi ea instaurata.

  8. Ce ne tot stresează cu negocierile primului ministru cu partidele? Nici o negociere, nimic! Se preface. La urmă, decizia va fi să nu facă nimic, pentru că eu, dacă aș fi în situația lui, n-aș face nimic. El este acolo, teoretic, să administreze, nu să schimbe legi. Practic – dacă dorește să intre în ACEASTĂ politică – trebuie să lase loc de bună ziua peste tot și, varianta finală, așteaptă să negocieze cine trebuie de mai sus și acela va fi finalul.

    Să ne mai lase cu boicotul și negocierile cu partidele…

  9. ZeV
    februarie 1, 2016 la 9:30 am,

    credincios, ateu – nu înseamnă ostil, după mine. Toate, duse spre extreme, având convingerea că nu mai există alt adevăr – iată care, cred eu, că este sursa ostilităților, egocentrismului și violenței. Toleranță și fiecare la el în ogradă, cam asta ar fi cheia.

    Cred că am mai spus, dar nu-i bai, mai spun: Moi, je ne suis pas Charlie.

  10. @T-rex, $30K este mult, totusi sunt doua chestiuni: prima , capacitatea de stocare a bateriilor, care afecteaza costul; altfel, chestiunile tehnice sunt rezolvate pe masinile hibride si la propulsia electrica si la tractiunea electrica; a doua, numarul suficient de statii de incarcare, Incarcarea la domiciliu este interesanta, dar va suprasolicita reteaua casnica: ca sa incarci in regim de multi kilowati ora, trebuie amperaj, adica putere, nu gluma. ncarcarea la statii publice pune chestiunea timpilor de asteptare.

  11. Un „PSD-ist” (zice el!) nu prea are pareri proprii, asa ca umple blogul cu articole din Ev Zilei, Cotidianul, ziare.com, hotnews.ro, digi24.ro si alte astfel de surse mari „iubitoare” de PSD si mai ales de Ponta. Cu asa „avocati”, situatia e caraghioasa si demna de mila! Macar o fi cu cotizatia la zi?

  12. Mii de scuze, domnu’ filozof Liiceanu, am fost răutăcioasă… matale chiar FLAGRANT DELICT ai scris, ca la carte, dar n-am fost eu atentă când ți-am citit, înfiorată de plăcere, eseul…Vezi ce suflet frumos am, sunt prima din tagma păcătoșilor care-și recunoaște vina…Restul însă, rămâne cum am stabilit…

  13. Adrian B.

    cestia aia cu urbanizarea froatat .. s aintlege ca si tu (ca si scribu ala) esti impotriva intrarii in UE?!

  14. T-Rexulica

    puiule (ca mi se pare ca esti cam june golash) mai astepata matale cu amsinuta aia buleftrica dedoar 30 kile dolarei …

    Stiu, stiu copii cred ce le stun prostii batrani ca cum companiile auato comploteaza… Insa adevrul ewete nitel mai latfe; Companiile au cerceata de N decenii .. dar rezultatele au fots in cel mai bun vaz, mediocre..
    Ca cum sa iti zic ? Acum vreo 48 de ani Stinta si tehnica imi [romotra ca motorul Otto e pe duca nu mai avea mult de trait!
    Ca in primul radn era ameintat de masina electrica!!! Care cui noile baterii cu sulf lichidf .. ehe! Aha! Ai azuit cum va de baterii cu sulf lichid? Nici eu nu am mai auzit…Prin anii 88-93 iar masina electrica era „pe vine” .. Dar …Apopos stii care a fots masina care a depsit prima 100 km/h? Jamias Contente electrica La 1900-1910 pro[poertional erua mai multe masini electrice decat azi…. Dar odata cand nu mai stiu cine a introdus demaroru … hales nules masina electrica!!
    A si motoru Otto disparea oricum.. ca deh turbina cu gaze! ma rog acum au .. se zice tucrocomprimate. Da tot Otto ramane.
    A mai era o promsiune .. nu ata de radicala dar pricum macar se scapa de pistoanele alea cu du=te vino” motorul Wankel. Asta s-a realizat ..dar poana si Mazda a renuntata la el in 2012 …

    Si cum sa iti zci – 30 kile $$$ei e cam mult ptr ce se ofera (la pretu asta se cam cer performante, finsiaje, autonomie samd)

  15. Scuze, domnule Năstase!
    @Luminita Arhire
    februarie 2, 2016 la 10:25 am
    Doamnă, îmi permit să vă amintesc că licheaua liiceanu (adică cel ce a dovedit corectitudinea zicalei ce-o știu din copilărie „cine zice = ăla e !”), a ce a fost ridiculizat, în conferințe din incinta Ateneului Român, de laureata Premiului Nobel originară din Banat și de filozoful mișcării poloneze Solodarnosti, apoi a îndrăznit să meargă la TV, în vremea manifestațiilor de la Uniersitate, din ianuarie 2012, pentru ai ridica osanale lui băsescu – adică nu-i cazul să vă cereți scuze față de un nesimțit, fără blazon.
    P.S.
    Până și roșca stănescu, care nu cred că poate fi acuzat ca-i simpatizant PSD, a ținut să spună pe post (A3, parcă) că la P.E. i s-au cerut scuze lui Ad.Severin, fiind repus în drepturi, până la finalul mandatului, dar liicheanu vrea să+şi schimbe porecla în renume.

  16. Interesant curs. Ferice de bucureșteni, că pot participa.
    Mă așteptan ca islamul să fie privit și ca doctrină politică, dar atâta timp cât aceast subiect va fi tratat de Murat YUSUF, Muftiul Cultului musulman din România , cred, după cum este firesc, că se va trata islamul din punct de vedere istoric ca o religie care a determinat răspândirea limbii, culturii și civilizației arabe pe 3 continente.
    Cât despre pacea din Orientul Mijlociu, aceasta nu va fi posibilă, atâta timp cât islamul va fi și doctrină politică și cât un anume stat democratic va dori să-și impună regulile lor asupra unor popoare care au în spate mii de ani de cultură și civilizație, unde tradițiile au fost respectate cu strictețe. Niciodată nu a fost pace în Orientul Mijlociu, nici înainte, nici în timpul și nici după Califatul Arab, nici în perioada colonialismului francez și englez. Cum ar fi acum, în perioada neocolonialismului american, când acum 70, la Paris, această zonă a intrat sub influența URSS?. Crede cineva, cu scaun la cap, fie el diplomat, politician sau istoric, că va ceda una dintre cele 3 forțe?.

  17. Am în mintea mea un tablou al faptelor, poate nu complet și nu mă apuc să vă povestesc, pentru că mă consider profană, dar sunt convinsă, fără nici o rezervă, că pacea în Orientul Mijlociu este imposibilă în următoarea mie de ani. Dacă vom mai fi.

  18. Nu cred că o să fie pace vreodată în Orientul Mijlociu, fiindcă popoarele arabe sunt rigide, intolerante și crude.
    Important e ca acest conflict să fie menținut în zonă, iar celelalte țări să nu aibă parti pri-uri.

  19. Demnitarii sunt evaluați de unii după omul care i-a propus. Dacă omul care i-a propus le e antipatic acestor „unii”, cei propuși sunt incompetenți și incorecți.
    Dacă omul le e simpatic acestor „unii”, cei propuși sunt competenți și corecți.
    Prin urmare, cei care-l antipatizează pe Ponta îi antipatizează pe toți cei propuși de el.
    Cei care o simpatizează pe Macovei îi simpatizează pe toți cei propuși de ea.
    Asta-i toată „analiza”.

  20. Felictiari pentru cursul pe care il veti sustine. Extrem de bogat in informatii – foarte bine structurat si necesar pentru a intelege si a stii mai multe despre lumea minunata in care traim.
    O singura remarca negativa – taxa este prea mare…As dori sa particip …sper sa imi pot permite…

Lasă un răspuns