La munte

FullSizeRender 7

In seara asta, m-am intors in Bucuresti. Am fost plecat, două zile, cu câtiva prieteni, la Poiana Brasov. In ultimii ani, nu am mai fost acolo decât câteva ore, la cursurile pentru tineri diplomati. Din păcate, vântul cald topise zăpada. Doar tunurile cu apă mai mentineau pistele de ski. Multe constructii noi, hoteluri in special. Turismul la Poiană a devenit insă mai curând un turism de week end. Turisti străini, mai putini. Mai multi „paltonari” sau „corporatisti”, veniti pentru team building. Turistii străini preferă să meargă in alte tări. In schimb, multi reprezentanti ai ANAF. Uneori vin cu câte zece masini. „Coliba” isi păstrează farmecul, sub aceeasi conducere. Proiectul de hotel si apartamente al lui Fischer pare abandonat. Inteleg că este „păstorit” acum de BCR. O realizare deosebită este drumul alternativ spre Poiana, de la Predeal spre Râsnov („drumul Reginei”?) si apoi, vreo zece kilometri de serpentine prin pădure până spre hotelul „Alpin”.

La inapoiere, ne-am oprit pentru o oră la Cornu. Totul era linistit, cerul nu mai avea nori si răsăriseră ghioceii.

22 de gânduri despre “La munte

  1. Ca să fiu la munte, adică la subiect, voi arăta că, fără a urca pe munte, de data asta a fost la înălţime !
    În interviul cu Ciutacu, care s-a simţit şi l-am simţit, cel puţin la fel de infractor ca şi ea !
    http://www.ciutacu.ro/news_flash/articol/privitorule-dar-tu-ce-ai-intreba-o-pe-elena-udrea-nu-ce-i-ai-face/comment-page-1/#comment-377791

    Pun aici şi postarea refuzată acolo :

    Aş întreba-o dacă dezvăluirile ei, de o sinceritate absolută şi pentru care eu unul nu pot decât să-i mulţumesc, au fost, sau vor fi făcute şi în faţa instanţelor ?!
    Femeia şi-a făcut datoria !
    Urmează ca noi, cei care n-avem umbrele, pixuri şi şepci inscripţionate, nici făină , zahăr şi ulei de partid îngurgitate să punem presiune pe cei în cauză !
    P.S.
    Am observat că moderatorul nu mai ştia cum s-o tempereze, simţind probabil că va urma dezvăluirea cu presa care beneficiază de cea mai mare parte din sume, făcând mai mult decât toate căldările , alimentele şi obiectele, la un loc !

  2. Cum domnule Nastase, nu va permiteti sa mergeti in Caraibe sau unde dracului se duc actualii guvernanti? Sa va fie rusine ca nu va coborati la nivelul lor de profitori ai functiei si din toata inima mea va iubesc pentru ca ati ales un loc superb din Romania: Poiana Brasov! Bravo, familiei Nastase Adrian!

  3. Cam trista descrierea pe care o faceti statiunii …

    P.S. E buna aia cu ANAF-ul . Pana astazi am crezut ca doar eu vad abuzurile lor .

  4. Bravo, Tudor Chirilă! Bravo, băiatule! Deși îți închipui că mai ai 18 ani când, de fapt, ai 41, vigilența îți trădează vârsta reală, îndepărtându-te de aia cu care te alinți pe la Vocea României. Adolescentul nostru întârziat și furios a găsit un banner cu PSD prin oraș și tocmai se războiește cu el, corp la corp . Cred că o să-l bată măr, până la urmă, pe banner, că e mai înalt decât el, mai puternic și mai motivat , aș zice… mai cetățean .

    Și ca orice bun cetățean, care-o iubește pe Camelia Bogdan și vrea să iasă în stradă pentru repunerea dânsei într-o funcție din care să nenorocească și alte victime în afară de Voiculescu, face reclamație împotriva a CEVA, nu contează ce.

    Tudor Chirilă este un cetățean care urăște PSD-ul profund, cu sete , cu poftă, cu Facebook, cu tinerii frumoși și liberi, categorie de ușa căreia se agață fără să vadă că la intrarea scrie ”limită de vârstă”. În timp ce vigilentul Chirilă compune cutremurat, pe versuri proprii, îngrozitoarea reclamație, madam Diana Tușa bagă pliante la greu în cutiile de scrisori din Sectorul1 dar are și bannere, pe care Chirilă nu le-a văzut, că era în week-end, iar Marius Rogin, cunoscut și ca Marius–Rogin- Sectorul- 4 face și el același lucru, în sectorul care-i poartă numele, numai că a început mai devreme, cam din octombrie 2015, ca să fie sigur . Iar ca să fie și mai sigur, a împărțit și geci albastre cu ”MARIUS ROGIN SECTORUL 4 ”pe la simpatizanții mai friguroși.

    Mie îmi place mult că Tudor Chirilă face parte din categoria acelora care vor să ne tragă în piept, sperând și rugându-se… mă rog, la ce s-or fi rugând ei… să fim proști, proști de tot, că dacă noi suntem astfel, atunci ei par, pe lângă noi, niște savarine cu frișca înfoiată deasupra, ceva ce nu s-a mai văzut ! Dacă însă, din nefericire, n-are cine să le-asculte rugile, că n-au prea trecut pe la biserică, mi-e teamă că arată a exact ceea ce sunt: niște gogoși umflate, fără magiun, bombate doar de aerul stătut din interior și pe care ți se-ncleiază scârbos dantura, dacă îndrăznești…

    Cunoșteți specia… ”să dispară toată clasa politică , toată, că e coruptă și infractoare”, numai că ei speră, de fapt, să dispară doar PSD-ul , deoarece e comunistoid , antieuropean, nereformabil, putred de ghiftuială și criptonordcoreean , dar, mai ales, e condus, prin niște pârghii neștiute de nimeni și absolut inexplicabile, de către omnipotentul Ion Iliescu.

    După opinia mea, Tudor Chirilă e tot ceea ce a dat mai eronat generația lui.

    Deoarece, spuneți și voi prieteni , dacă greșesc: zice că are ”18 ani ” dar are 41, dacă-l pui să -și spele șosetele puturoase răspunde ”Nu mai am chef astăzi”, apasă pe accelerație până dă acul peste cap și urlă ”Nu ne mai trageți pe dreapta”, își lasă iubita în așternuturi, la ”Hotel Cișmigiu” , răcninddu-i cu un aer de mare superioritate, din pragul ușii ”Am să mă-ntorc bărbat”, iar dacă n-o mai găsește, când se întoarce bărbat, zice ”Perfect fără tine”apoi pleacă liniștit să se joace cu „Zmeul !!!

    Și, bineînțeles, deoarece a dat anunț la ziar ”Declar pierdută țară”, el nu face parte dintre cei care și-au vrut țara, vădit irecuperabilă, înapoi, aspirațiile lui fiind mult mai modeste… el își vrea doar ”Vama Veche ” înapoi, cu “Fata în boxeri și în tricoul alb”, cu tot!

  5. Credem că am identificat bine voința națională la acest moment. România rămâne pe firul civilizației universale. Cel care a transportat-o din renașterea saitică și până acum. Este firul definit prin romantismul lui Novalis și cel al intelectualilor români care au urmat Ideologia primară și a crescut această națiune în epistema de modernitate. Este totodată și direcția deferlantei informaționale majore ce nu se pierde în capriciile profitului spre care ne îndeamnă George Soros. Este bine ca președintele Klaus Iohannis, cel care îl disprețuiește de moarte pe “românul ortodox toxic”, să țină cont de această voință.

  6. fostă basarabeancă
    ianuarie 31, 2016 la 10:11 am

    Aspiratiile dvs sunt perfect legitime, iar daca toata lumea ar avea aceleasi aspiratii ca ale dvs, cu siguranta ca in lume ar fi pace, liniste si armonie.
    Din pacate……lipsesc reperele.
    Adam si Eva au avut o misiune simpla: sa se inmulteasca si sa stapaneasca Pamantul, traind in armonie si in echilibru cu tot ceea ce exista in mediul inconjurator si cu Creator, luand din mediu dupa trebuinta, fara a-l afecta.
    Veti spune, probabil, ca va indoiti ca a existat un Creator. Foarte bine si eu, daca voi vedea ca omul poate crea viata evolutiva din materie ne-vie si nu prin manipulare genetica cu greu controlabila (sub aspectul consecintelor posibile) si voi fi convins ca legile inteligente ale Universului au irumpt din Haos non-inleligent, poate ca ma voi indoi.
    In fine, omul are, oricum, liberul arbitru sa aleaga in deplina cunostinta de cauza. O alegere presupune a opta, in principiu, pentru o decizie buna, sau una rea. Problema nu este ca omul alege ceva rau doar pentru sine insusi, ci, de regula, face rau altora pentru a-i fi lui bine.
    Ei, aici este cheia…..si specificul omului, ca fiinta inzestrata cu ratiune, dar si cu instincte. Ratiunea, uneori, inhiba instinctul, insa, de cele mai multe ori, il potenteaza, transformand o necesitate in placere pura, fie ea si de cinci minute, aparent un interval mic, dar care poate schimba destine in mod iremediabil. Mai mult, poate asigura si rating tembeliziunilor. (Z)
    Ba chiar si facerea de rau (noua insine, sau celor din jur) se poate transforma in voluptate sadica, daca asta ne face sa credem ca ne vom simti mai bine.
    Nu,,sistemul” educational poate rezolva ceea ce tine de discernamantul si autocontrolul fiintei umane, ci, in primul rand, familia si setul de valori (in primul rand cele umaniste si acelea care tin de asumarea responsabilitatii) pe care familia reuseste sa il/le imprime in mentalul intim al copilului.
    In ordine descrescatoare: Familia, Biserica si Scoala.
    Oare dezbinarea si confuziile Europei or fi avand vreo legatura cu faptul ca mase de oameni, manipulate de structuri oculte, au adoptat pe post de credinta suprema, asanumitul Ateism relativizator, ostil (in fapt) fata de tot ceea inseamna religie ? Oare acel Charlie era intr-adevar un om tolerant ? Sau era unul care respingea visceral credintele altora, in numele dreptului sau absolut de a denigra si a face misto, un misto generator, nu de zambete, ci, doar de un gust amar ? E ca si cum iti satisfaci o placere in mod sadic si egoist, fara sa te gandesti la consecinte si la susceptibilitatile a milioane de oameni…acestea sunt valorile in care trebuie sa credem de acum incolo ?
    Dvs vorbiti de moralitate si bun simt…foarte corect. Dar e ca si cum, in plin foc incrucisat al majoritatii, cineva se ridica, ,,intre”, si flutura un steag alb…credeti ca focul inceteaza brusc ?
    Uneori, chiar cred ca omenirea ,,merita” ceva rau, foarte rau, pentru a se trezi la realitate.

  7. Fragmentarium

    ,,Nimeni nu ar fi crezut, insa, ca tezele ideologice ale cotelor de origine, de aceasta data rasiala, vor trece oceanul si se vor cuibari in politica americana, privind cultura si arta…”

    Pur si simplu, un comentariu excelent.
    As extinde ai completa cu urmatoarele: Se poate ajunge la situatia absurda in care, la un vernisaj de pictura, ar avea prioritate tablourile unui pictor necunoscut care isi amprenteaza/semneaza ,,creatia” cu : ,,John Doe, homosexual”. ,,Pasiv”, in cazul naturilor moarte si ,,activ”, daca sunt ilustrate scene de actiune… macar sa stim de cine sa ne ferim pe strada. (Z)

    ps

    Dar daca Dumnezeu a fost, de fapt, homosexual si non-alb? Poate dau vreo idee constructiva ,,ideologilor” de peste Ocean. La non-alb deja s-au gandit, cinematografia fiind plina de dumnezei de culoare, sau, culmea absurdului, de Mosi Craciuni asemenea.
    Si cand te gandesti ca noi am invatat ca pielea se inegreste la soarele Ecuatorului si nu la cel de la Polul Nord, unde, de regula, oamenii sunt , cel mult, alb-galbui (precum eschimosii)….dar cine suntem noi ? Noi suntem mici si nu stim nimic. (Z)

  8. Poiana Brasov mi s-a parut intotdeauna o statiune altfel. Nu am avut niciodata resurse materiale decat pentru sederi destul de scurte, insa m-am dus intotdeauna acolo cu placere.

  9. Un DECLIC numit DORINTA (de putere a PNL): Ce va aduce MODIFICAREA legii alegerilor locale IN TIMPUL procesului electoral?

    Luni au loc discutiile premierului cu partidele pe tema modificarii legii alegerilor primarilor. Premierul urmeaza sa se intalneasca si cu presedintele. Probabil pentru o punere de acord in privinta pasului pe care guvernul tehnocrat va urma sa-l faca. Sa modifice sau nu legea alegerilor locale?

    Modificarea legii va fi in mod cert o schimbare necutumiara a regulilor in timpul jocului. Formula alegerilor locale cu un tur a fost adoptata prin consens inainte de inceperea anului electoral. PNL insa s-a sucit, vrea, acum, dupa fluierul calendarului, alegerea in doua tururi a primarilor. O dorinta particulara abuziva, care ar putea avea insa pentru toti consecintele unui declic periculos.
    Fara indoiala, un guvern tehnocrat este o excepție și nu o regulă, cu atât mai puțin o soluție, cum bine a punctat premierul Ciolos. O masura temporara, care poate debloca sau preveni blocarea institutiilor statului, pana la noi alegeri si repunerea functionarii statului in maini politice, ale partidelor, pe baza de mandate si raspunderi electorale, care fac parte din normalitatea democratica, cum a reiterat recent, la Timisoara, fostul președinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
    PSD, UNPR si ALDE, care alcatuiesc majoritatea parlamentara, au anuntat ca vor respectarea legii alegerilor primarilor cu un tur de scrutin. La aceasta pozitie s-a raliat si UDMR. In tabara PNL se situeaza MP, PSRO, M10, partide mici, usor de inteles, fiecare sperand intr-o repozitionare avantajoasa, prin modificarea procedurii alegerilor locale. Sunt aceleasi forte politice care s-au alaturat tuturor manevrelor esuate ale PNL de realizare a unei majoritati extra-electorale, care au precedat instalarea guvernului tehnocrat.
    Infrangerea unui raport covarsitor de forte nu ar fi posibila decat printr-o ordonanta de urgenta a guvernului tehnocrat. Care vor fi insa reactiile si consecintele unui astfel de demers? Ca reactie, o motiune de cenzura este posibila, nu stiu si cat de probabila, in urma evocarii boicotului alegerilor de catre Liviu Dragnea. Dar care vor fi consecintele, daca avem in vedere ca formula tehnocrata ar putea sa fie ultima resursa de functionalitate institutionala?
    Pot fi calificate altfel decat aventuriste tentativele PNL de a-si forta norocul, pentru care nu exista garantii, dar care pericliteaza stabilitatea si sansa de buna organizare a alegerilor parlamentare? Toata lumea, dinauntru si dinafara, care se pliaza pe realitatea politica si electorala romaneasca a momentului, apreciaza ca stabilitatea si organizarea alegerilor se afla „pe maini bune”.
    Cred ca, de altfel, si singurele, in climatul de suspiciune si ultraj, de precampanie si campanie electorala. Chiar daca partidelor nu le convine, ele sunt responsabile de conjunctura. Nu exista o alta resursa decat cea tehnocrata pentru a duce cu bine lucrurile pana la capat, pana la alegerile care vor scoate tara din impasul politic. Cu atat mai mult cu cat premierul nu candideaza in niciuna din cele doua categorii de alegeri.
    Parerea mea este ca cei care se joaca cu modificarea legii alegerilor locale se joaca cu un lucru periculos. Precum copiii nestiutoti care, jucandu-se cu o grenada, ar trage de parghia de declic. Daca, din dorinta de putere, PNL va trage de cuiul numit „modificare”, fortand o ordonanta de urgenta pe tema alegerilor locale, declicul va fi inevitabil.

  10. Luminita Arhire
    februarie 1, 2016 la 2:59 am,

    Nu știu dacă este generația lui 41 de ani, sau o specie aparte. N-au convingeri de nici un fel, pe ei numai îi ia valul… contrelor? Domnule, ei sunt împotrivă și cu asta basta! Se pun de-a curmezișul oricărei autorități, pentru că sunt liberi, nu suferă constrângeri de nici un fel; dacă cei mulți sunt credincioși, ei sunt împotriva credinței; dacă cei mai mulți ar fi atei, specia lor ar fi prima la biserică, ținând lumânarea în dinți; ei nu găsesc în trend să fii în rândul lumii, sunt revoltați prin definiție. Toată lumea li-i datoare, inclusiv toți dumnezeii de pe lume, atunci când au nevoie neliniștitele lor personalități. După focul de la „Colectiv” se rugau în genunchi în stradă, aprindeau catralioane de lumânări, dar până atunci, câți credeți că au fost religioși? Ei sunt ceea ce le cere spiritul lor de răsculați și Gică-Contra la un moment dat. Niciunul n-ar putea spune de ce: care sunt convingerile lor, ce culoare o fi având lumea și unde-i locul lor pe „hartă”, care-i filosofia de viață ce-i călăuzește. Ce e mai grav, este că sunt total lipsiți de toleranță. În mintea lor numai ei au dreptate, dar n-ar ști să-ți explice dreptatea lor (așa-s ei, nu dau explicații – ce zic are valoare de axiomă) – repetă sloganuri învățate de pe facebook, grasele nu sunt oameni, pentru că lor le plac manechinele, politicienii sunt răi, pentru că ei nu se află printre ei și „nu le dau”. Nu știu că să le dea, dar bag seama că mereu cer să li se dea. Cei care muncesc pe bani puțini (inclusiv și mai ales, profesorii) sunt ratați. Ei or fi dând ceva cuiva, consideră că trebuie să dea și ceva cuiva, vreodată, până la sfârșitul vieții? Măcar binețe. Nu știu…

    Și nu cred că este vina lor. Statul lasă pe locul din spate educația, din motive electorale, pentru că e nevoie de o mare răsturnare acolo. Statul, în loc să folosească Biserica pentru a educa oricând și oriunde, i-a acordat ore de religie, unde copiii învață ca papagalii liste cu obiecte de cult, ritualuri, bat mătănii la oră cu vorbe neînțelese, sunt obligați să cumpere cărți editate de parohii, pe care nu le înțelege nimeni, de parcă ne-am pregăti să-i facem preoți pe toți, toate astea, în loc să afle despre o filosofie de viață, despre ce e bine și ce e rău în cadrul culturii noastre… Și politicienii, din păcate, nu au curaj să pună la punct o colaborare corectă și productivă; clerul, format și el din oameni cu atribute pământești (ce să vezi!), profită în halul cel mai materialist cu putință… Traiul la limita sărăciei, care a devenit politică de stat (vedeți și cele mai recente declarații ale tehnocraților, dacă nu mă credeți!), i-a făcut pe mulți părinți să se distrugă fizic muncind, ca să le ofere copiilor, dar și adolescenților eterni (gen Chirilă, dar care nu produc nimic) „ce nu au avut ei”, lăsând pe mai târziu educația lor spirituală, o parte chiar consideră că asta e obligația exclusivă a statului, prin intermediul școlii.

    Da, nu cred că-i vina lor.

    Cred că am mai întrebat (retoric, sau, poate nu) dacă vede cineva în câmpul politicienilor activi un om instruit, care înțelege datele problemei, îngrijorat pentru națiune și dispus să-și riște libertatea și averea (asta-i treaba) ca să propună și să întreprindă, ținând cont de ACEASTĂ națiune, nu de cele din India, Argentina și Africa (sau Bruxelles, atunci când îi convine personal), în mod inteligent, nu radical și absurd, cu spiritul intoleranței, azi la modă, ceva acțiuni productive. Mai întreb.

  11. Nu inteleg de ce liderii PSD nu-l pun la punct pe acest baiat obraznic , Tudor Chirila . Pentru ca Tudor Chirila este un DROGAT care umbla liber pe strazi , apare in emisiuni TV si care mai da si lectii de moralitate … Este cunoscut si arhicunoscut acest lucru de catre toata lumea .

  12. Să-i răspund mai întâi d-rei Clara Andres . Draga d-ra nu este imposibil sa faci o croaziera în Golful Mexic sau în Marea Caraibelor. Important este sa ai un salariu decent și sa nu fii mare amatoare de Malluri și de mâncat prin restaurante și puburi . Deci eu acum un an am fost în perioada 3-10 ianuarie într-o croaziera în Golful Mexic , am vizitat Belize,Honduras și Mexic, litoralul bineînțeles. În afara croazierei am plătit și biletul de avion București -Myami-Bucuresti. Biletul 700 € (clasa economic) și croaziera 656 $. Credeți ca un prim-ministru cu soție europarlamentar nu-și poate permite aceasta excursie în mod cinstit?
    Însă am o observație, nimic din ce-am văzut nu m- a uimit ,din contra, am ajuns la concluzia ca zona este mai mult o reclama desantata, Europa este cu adevărat un monument de cultura , civilizație și peisaje de vis.
    Dl Năstase a prezentat simplu și elegant cele văzute în Poiana Brașovului. Zona a devenit un oraș de munte fără farmecul așezării montane de prin anii 50,60 ,eu fiind de fel brașoveană. La fel ca și Predeal,Sinaia , Bușteni etc. Faptul ca romanul folosește in exces mașina, România distrugand-și mijloacele de transport în comun , au transformat toate zonele turistice în parcări enorme de mașini.

  13. Mă bucur că v-ați relaxat și că ați admirat peisaje frumoase care, bănuiesc, v-au creat o stare bună.

    În altă ordine de idei, sunt perfect de acord cu ministrul Sănătății care i-a zis-o verde-n față boborului nesimțit.
    Toți leneșii și necalificații, toți pensionații anticipat cu cel puțin 7 ani înainte de soroc, toți evazioniștii (adică vreo 80% din ielectorat) vor asistență medicală de top, dar dau la Casa de Sănătate 5 sau 0 lei pe lună.
    Aș vrea să apuc ziua în care cine nu contribuie să nu beneficieze, iar cine nu figurează drept contributor la Fisc să nu voteze.
    Și să mă mai scutească gospodinele care stau toată ziua în bucătărie, cu plânsoarea de mila mămăilor vânzătoare de pătrunjel la colț!

  14. ANAF, ” drumul reginei ”, BCR… lol ! 😉
    serpentine… cer făr de nouri, răsar ghioceii… 🙂 așa E !
    ” Idealul este în sine o realitate în devenire.”
    AN !!! Hai că se poa !! și, da, avem răbdare 🙂
    RESPECT !

Lasă un răspuns