Cum a ajuns Sabia lui Cuza inapoi, in România?

 

images-1.jpeg
„Sabia primită în dar de domnitorul Alexandru Ioan Cuza de la principele Serbiei va fi expusă începând de vineri seară, timp de trei zile, la Palatul Roznovanu din Iaşi, informează Mediafax…

Conducerea Primăriei a anunţat că, începând de vineri seară şi până duminică, la Palatul Roznovanu din Iaşi are loc expoziţia ”Iaşiul care uneşte”, în cadrul căreia vor fi prezentate documente şi mărturii despre Unirea Principatelor Române, precum şi despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Exponatul cel mai valoros este sabia de paradă dăruită domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 1863, de către principele Serbiei Mihail Obrenovici.

Domnitorul a primit sabia în semn de recunoştinţă pentru faptul că a sprijinit trecerea pe teritoriul Principatelor Unite a unui convoi format din 500 de care cu arme şi muniţie, venite din Rusia şi având ca destinaţie Serbia.

Sabia este lucrată în atelierul vienez ”Mayernofer – Klinkosch”, iar lama de oţel poartă inscripţia ”Amicus Certus in re incerta/Prieten sigur în vremuri nesigure”.

Mânerul aurit îl înfăţişează pe Sfântul Andrei (patronul Serbiei), la picioarele căruia se află un leu şi un vultur, simbolizând Serbia şi România, luptându-se cu un şarpe, simbolizând Turcia. Pe teaca din aur filigranat decorată cu smaralde şi diamante apare monograma domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi cea a principelui Mihail Obrenovici. Cutia din catifea roşie poartă stema Serbiei şi inscripţia atelierului vienez.

Sabia a fost purtată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza la deschiderea sesiunii Corpurilor Legiuitoare, la 15 noiembrie 1863. În prezent, deţinătorul sabiei este Muzeul Naţional Cotroceni.”

Mediafax nu stie, probabil, cum a ajuns sabia lui Cuza inapoi, in România.

Vă voi da mâine detalii.

 

24 de gânduri despre “Cum a ajuns Sabia lui Cuza inapoi, in România?

  1. Îl mai știți pe Cristian Tudor Popescu? Deci știți despre cine vorbesc… nu-i așa că părea mai isteț pe vremuri, până să devină exclusiv câinele de pază al tuturor Justițiilor independente și al Statelor de drept, pe care le șamponează, le leagănă pe genunchi, le scâșnește cântece de leagăn ( de! atâta poate și el… scrâșnitul din dinți e ceva serios, de ținută, pe când cântatul e doar o chestie frivolă) și le pudrează cu talc la fund , dacă este cazul ? Ei, acum nu mai e chiar așa de isteț… sau nu știu, poate că a fost în weekend și nu prea a înțeles cum merg treburile prin țară. Căci iată ce splendoare de raționament expune dânsul la DIGI TV, refugiul tuturor…ăă…tuturor ălora, să zicem :

    „Magistrați spioni. Asta e problema? Poate că sunt, poate că nu sunt. Nu știu, nu am mijloace de verificare. Problema principală, după părerea mea, sunt magistrații șpăgari, nu magistrații spioni în țara asta. Ce spun acum înțeleg, din păcate, mulți dintre telespectatorii care au avut de-a face cu sistemul de justiție din România… Ce să spioneze? Dosarele? Și apoi să transmită SRI-ului? Păi SRI e cel care alimentează dosarele cu informații”.

    Asta crede CTP-ul că e problema? Îmi dați voie, prieteni, să-i explic , pe înțelesul lui? Nu, dragă , problema nu e la ”spionatul ” dosarelor, problema este la condamnările date fără să se deschidă dosarele, pentru că se vine în instanță cu bujori în obrăjori și cu hârtiuța palmată discret, pe care scrie ce se confiscă și în ce ordine, la o zi după ce judecătorul cel imparțial a primit o tonă de dosare în brațe, pe care, și să fi avut, ca musca, doi ochi compuși și trei ochi simpli, tot n-ar fi avut cum să la citească într-un timp atât de scurt.

    Problema este când se schimbă completele executând diferite contorsionări contra naturii, până picăm pe completul ”care trebuie”, și care, la fel, are pe hârtiuță numărul de ani de detenție și, mai ales, numărul de ani de interzicere a drepturilor civile ( e foarte importantă, credeți-mă, găselnița asta!) pentru cei care trebuie scoși cu orice preț din viața politică, și, dacă se poate, din viața publică.

    Problema e comanda ocultă la care unii judecători răspund, pentru că ”răspunsul ” ăsta poate să aibă în spate presiuni, șantaje, amenințări, angajamente…adică mizeria mare colcăind de mizerii mai mici, care au ajuns să supureze la vedere. Iar comanda ocultă NU POATE FI NICIODATĂ DOAR POLITICĂ….

    Dar să nu credeți , totuși, că până la finalul discuției, CTP-ul rămâne tot așa de naiv ca în debutul emisiunii, tot mai pricepe și el câte ceva, respectiv unde ”bat ” asociațiile profesionale ale magistraților:

    „Ce se urmărește la final? SRI dă ordine justiției, justiția îi arestează și condamnă și stau la pușcărie toți acești oameni, de la Năstase la Udrea, Șova, Oprescu. De ce stau ei acolo? Pentru că sunt niște martiri chinuiți de securitate. Asta este ideea cu magistrații spioni și martirii făcuți de bionomul DNA-SRI”

    Aha, deci asta era …asociațiile profesionale ele magistraților, că doar ele au lansat ofensiva împotriva ”acoperiților ” din Justiție, ne este clar, lucrează din greu pentru Năstase, Udrea, Șova și Oprescu.

    Nu știu de ce, dar, în ultimii ani, de câte ori a mai emis ”Crucișătorul” niște opinii de tipul celor de mai sus, mie mi-au cam ieșit din cap acoperiții dintr-o sumedenie de domenii, dar în schimb i-am simțit, ca pe-un junghi sâcâitor și scârbos în spate, pe acoperiții din presă.

  2. Tactica alibiului: „V-am spus eu”

    Vineri, la Galati, unde a participat impreuna cu copresedintele Vasile Blaga la lansarea unor candidati pentru primariile din judet, copresedintele PNL Alina Gorghiu a reluat propunerea de doua tururi la alegerile locale.

    De aceasta data, sub forma ideii de creare a unei majoritati, pentru ducerea temei in parlament. Noua tactica de atac a venit dupa respingerea de catre premierul Ciolos a posibilitatii de a da o ordonanta de urgenta pe cererea PNL si precizarea CCR ca numarul de tururi nu tine de competenta Curtii ci de intelegerea intre partide.

    Numai ca vointa este una, putinta este alta. Toate tentativele liberale de a genera o majoritate au fost esecuri pe linie, in frunte cu ratarea guvernarii. Cel putin teoretic, suita de batalii pierdute ar fi trebuit sa domoleasca pulsiunile care, la vedere, nu fac decat sa sublinieze slabiciunile.

    Totusi, de ce Alina Gorghiu merge pana in panzele albe cu cartea a doua tururi, cand toti stiu ca joaca la cacealma? Cand o motiune de cenzura a PSD i-ar spulbera PNL pana si bruma de ipotetic avantaj ideologic, care se presupune ca l-ar avea asupra guvernului tehnocrat Ciolos, prin intermediul presedintelui liberal Iohannis?

    Rafinamentul Alinei Gorghiu nu se reduce la cel vestimentar, pe care i-l exhiba liberalii si simpatizantii, ci este si unul psihologic, bine ascuns in pliurile subconstientului politic. Din nefericire pentru Iohannis si Ciolos, rafinamentul politic al Alinei Gorghiu nu lucreaza pentru presedinte sau premier, ci pentru intarirea puterii sale conjuncturale si a unor lideri vanitosi, la fel de efemeri.

    Ca este asa o probeaza propunerile contradictorii, care ar fi curate sinucideri politice daca li s-ar da curs, pe care Alina Gorghiu le tot face premierului Ciolos si presedintelui Iohannis, pe care prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban i-a si amenintat ca „vor raspunde”, daca nu vor epura administratia, potrivit cererii PNL, care „este perceput ca fiind responsabil de activitatea guvernului.”

    Alina Gorghiu stie ca nu va putea schimba panzele negre ale corabiei PNL cu unele albe, pentru a anunta victoria in alegeri. Nu o va va face pentru ca va uita din cauza bucuriei, asa cum s-a intamplat cu Iason, fiul regelui Aegeus, care la intoarcere a uitat sa schimbe panzele negre cu panze albe, pentru a-si vesti inca de pe mare izbanda.

    Ceea ce poate face de pe acum Alina, si o face cu mult rafinament, este sa-si pregateasaca o tactica de alibi, de abatere a criticilor spre alte tinte. O tactica de tip „V-am spus eu” (sau „noi”, pentru a-i lua in calcul pe Ludovic si pe altii, din grupusculul ei de interese si de sustinere).

    Sa speram ca tutorele ideologic al Alinei Gorghiu, Klaus Iohannis, nu va avea un sfarsit politic neasteptat, aidoma celui al batranului rege, cand a vazut la orizont panzele negre ale corabiei Argos.

  3. Liviu Bejan,

    Eu nu știu ce dioptrii purtați, poate confundați blogul, poate înțelegeți lucrurile altfel decât mine, dar când un om vă cere niște argumente în sprijinul unor afirmații pe care le faceți, dumneavoastră vă permiteți să răspundeți ca un mojic misogin, în loc să-mi împărtășiți motivele care vă fac să afirmați acele lucruri, poate mă convingeți, dacă aveți argumente.

    Și când spun „dumneavoastră”, nu înseamnă că vă port vreun respect deosebit, înseamnă că vă acord prezumția de respectabilitate, ceea ce are obligația să facă orice persoană cu șapte ani de-acasă. Și dacă aveți impresia că Ghiță Bizonul, Fragmentarium politic și Blogideologic se trag de șireturi, mă grăbesc să vă dezamăgesc – sunteți în mare eroare. Dumnealor sunt seniorii care își permit unele tachinări prietenești. Orice altă ieșire asemănătoare o consider bădărănie.

  4. Ghita Bizonu’
    ianuarie 23, 2016 la 11:07 am

    Să ne spuneți cum s-a terminat, dacă astea au sfârșit…

  5. Sefu cu amabilitatea lu’ matale reiau un post mai vechi ptr fragnmente si late santinele

    Mariusia si relativitatea punctelor de vedere

    http://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2014/05/deportati.jpg

    S-a nascut la Chisinau, prin 1918. In 1940 a ramas acasa. La inceputul verii lui 41 a fost deportata , impreuna cu sotul. A nascut in bou vagon, a fost data jos din vagon cu fetita cu tot si si-a intilnit sotul dupa vre-o 3 saptamini la 1000 km N de Cercul Polar. Locuinta un bordei nenorocit, cu o vatra in mijlocul bordeiului. Niste vecini le-au dat 2 cutii goale de conserve- primele „vase” de bucatarie…Bine macar ca nu au nimerit in vre-un lagar.

    Sotul ei s-a „invartit” si s-a facut ajutor la magazin si s-au mutat in baraca. A fost remarcat – ai dracului oameni, cica-s dusmani poporului, da nu fura! Si-si punctuali!! – si a fost mutat mai la sud, la „centrul” raional. Dupa ce Stalin a dat coltu’ s-au mutat mai la sud, de cercu’ polar si el s-a lipit la o mina de aur, unde a ajuns si director. Apoi a fost facut director si pe alta mina de aur (director pe 2 mine de aur) , VIP de regiune cu fotografie permanenta la panourile de onoare, interviuri in ziare locale si loc in tribuna oficiala a regiunii la sarbatori. De iesit la pensie a iesit cu scandal: la ce-ti trebe pensie? Ce nu esti bine asa, persoana stimata in regiune facea secretarul regional.

    Da’ a iesit, si a ajuns la Odesa (unde l-a ajuns vestea, ca urmasii sai in fonctiile de directori au reinodat traditia intrerupta de el: o data la 2 ani directoru se impusca pentru delapidare si noul director peste doi ani…). In 90 am asistat la o cearta intre ea si fi-su, ea sustinand ca Ucraina nu are nici un drept asupra Cernautiului si a Cetatii Albe, el, nationalist ucrainean nascut din parinti rusi in Sibir… In 93 scria maica-mi ca nu stie de ce e blestemata sa patimeasca atit din cauza URSS, si cand dadu uniunea peste ea si cand cazu…. (in 90 traia binisor conform standardelor locale, avea apartament personal de 2 camere si mobila romaneasca si se descurca binisor din pensie, da in 93….).

    Ah, nu v-am zis de fica ei: a trait cativa ani in Nord, la 1000 km deasupra Cercului Polar. Si Mariusea, facuse rost de niste creioane colorate si-i desena flori si copaci si-i explica ce-i aia copac si livada inflorita. Copila s-a imbolnavit, a murit si-a fost ingropata in permafrost. Si in 90 Mariusea avea acelasi cosmar: fetita plingand mama mi-e frig!

    Si de aceea tanti Mariusea mi-a zis o vorba pe care nu pot sa o uit: Daca razboiul incepea cu 2 saptamini mai devreme, fetita mea ar mai fi trait.

  6. Moldova , cu cele 8 judete , este o treime din Romania si cea mai dens populata provincie . Maine vor dantui demagogic la Iasi toti cei ce o ignora – nu sunt investitii minime de stat in Moldova , pentru centura Suceava stau notabilii locali cu cusma in mana la Bucuresti , centura Iasi Sud nimic , Tecuci abandonata , Galati nimic , ce sa spun de autostrazi !
    Tot ce se investeste este in Ardeal si Banat , ca sa aiba serviciile altora materie pentru propaganda si separare mai tarziu ” voi sunteti evoluati si diferiti de puturosii si de hotiide moldoveni si de istericii cabotini si fanarioti de munteni si olteni , separati-va de ei ” ….

  7. Victor Ponta – mare om , mare caracter …

    ” Eu i-am făcut în scris şi lui Ponta. I-am spus lui Ponta că n-am nevoie să mă ajutaţi cu nimic, doar să se repecte legea 50 la sută. Aşa i-am spus lui Ponta când era prim-ministru. Şi mi-a trimis vorbă printr-un ministru, a venit un ministru din cabinetul lui, nu vi-l spun, la penitenciar, la mine direct în celulă. Şi mi-a spus, bă, Gigi, mi-a zis Victor că nu are ce să facă, nu te înghite Cazanciuc „, a spus Gigi Becali la România TV.

    http://livenews.romaniatv.net/becali-sustine-ca-a-fost-vizitat-in-puscarie-de-un-ministru_40320.html

  8. Mă veţi ierta, dacă nu voi reuşi să vă fac să zâmbiţi ?

    ATENŢIE!
    Angajaţii care vin la muncă un pic mai târziu sunt rugaţi să meargă pe partea dreaptă a coridorului, ca să nu se ciocnească cu angajaţii care pleacă mai devreme!

    O tipa catre un tip :
    – Voi scrie deasupra patului meu ca esti un prost ! Sa stie tot orasul …
    Sotia catre sot:
    -Ce cuplu frumos sunt noii nostri vecini! El o iubeste, ii aduce flori, ii spune lucruri frumoase. Tu de ce nu faci asa?……
    -Draga, nici macar n-o cunosc!!!!

    Intr-o parcare, doi barbati se bat pe viata si pe moarte.
    Langa ei, un copil striga:
    – Tata! Tata!
    Vine un politist si-l intreaba pe copil:
    – Care dintre ei e tatal tau?
    – Nu stiu, ca d-aia se bat.

    Doi preoti s-au decis sa mearga la mare in vacanta.
    De asemenea, au hotarat sa faca din asta o adevarata vacanta si prin urmare, au convenit sa nu poarte nimic ce le-ar putea trada apartenenta la cler……
    De indata ce au ajuns acolo,au intrat intr-un magazin si au cumparat niste camasi ultra-colorate, pantaloni scurti, sandale si ochelari de soare.
    In dimineata urmatoare, s-au dus la plaja, imbracati in hainele lor turbate.
    Pe cand stateau tolaniti in sezlonguri, savurand fiecare bauturica, soarele si peisajul, o blonda mortala, topless si cu mini-bikini venea catre ei leganandu-si ametitor soldurile.
    Bietii preoti au ramas cu ochii holbati pe „dotarile” incredibile ale femeii. Cand sa treaca pe langa ei, ea le-a zambit si le-a spus:
    – Buna dimineata, Parinte, buna dimineata Parinte, adresandu-se fiecaruia separat. Apoi s-a indepartat.
    Cei doi au ramas blocati. Cum oare si-a putut da seama blonda ca ei sunt preoti?
    A doua zi, s-au dus din nou la magazin si si-au luat niste haine si mai socante decat cele din ziua precedenta.
    Atat de tipatoare, incat le puteai auzi inainte de a le vedea. Si astfel, cei doi s-au asezat iarasi pe plaja in sezlonguri……
    Dupa un timp, aceeasi blonda superba, topless, cu un tanga minuscul se indreapta catre ei. Din nou, le zambeste, le adreseaza cate un „buna dimineata, Parinte” si se indeparteaza.
    Unul dintre preoti, nu mai poate suporta si striga:
    – Doar o clipa, domnisoara.
    – Da, raspunde aceasta.
    – Uite, noi chiar suntem preoti, si suntem fericiti cu asta, da’ pentru numele Domnului, spune-ne cum ai putut sti ca suntem preoti ….?
    – Parinte, raspunde ea, sunt eu, maica Aglae!

  9. EX-CE-LENT! rectific… EX-CE-LEN-TĂ !… pardon, iar nu mi-a ieșit…EX-CE-LEN-ȚĂ! Așa, da! Deci :

    ”EXCELENȚĂ, NUMELE TĂU E GORGHIU ALINA !”

    M-am bucurat mult să aud astăzi că, în sfârșit , cineva i-a recunoscut excepționala valoare în toate cele și i-a acordat un ”Premiu de excelență” Alinei Gorghiu, pentru că, știți, în societatea noastră profund misogină, femeile merituoase trebuie să inițieze petiții online, ca să-și capete drepturile ținute sub obroc de masculii fără scrupule ai nației. Premiul s-a acordat pe baza unui scenariu întocmit, pas cu pas, de niște liberali gălățeni ( precizări necesare: nu uitați nici o clipă că ”poporul liberal” e ăla inteligent și educat , e crema politicii românești și farmecul ei discret, iar nu în ultimul rând, e cea din urmă speranță a cetățenilor în lupta corp la corp cu hidra pesedistă, aceea comunistoidă, tolomacă , fără studii, care șade pe marginea șanțului cu mâna întinsă sau sprijină ușa cârciumii).

    Deci, instruitul ”popor liberal ” din municipiul Galați, introduce în scenariu următoarele :”CANDIDAȚII urcă pe scenă pe melodia Piraților din Caraibe, DĂ MÂNA cu dna Alina Gorghiu, apoi cu dl. Blaga Vasile și FACE POZA cu cei doi copreședinți.”

    Ei, și după ce candidații ”FACE POZA ” cu cei doi vicepreședinți, observă că EI DEGEABA A VENIT îmbrăcați frumos la manifestare, că nu ei IA PREMIUL DE EXCELENȚĂ, ci madam Gorghiu, cu care ei tocmai A DAT MÂNA!!!

    Dar surpriza abia acum urmează. Ei bine, madam Gorghiu e o veterană a premiilor de excelență. De exemplu, la a doua ediție a Galei Premiilor PNL Tecuci – 2015, cine credeți că a luat ” PREMIUL DE EXCELENȚĂ”? Ați ghicit, tot Alina Gorghiu. Poate vă întrebați ce a fost în halul ăla de excelent la duduia Alina , în anul de grație 2015, în patria muștarului? A fost excelent , pentru toți tecucenii, faptul că în orașul lor s-a născut făptura!

    Dar la PREMIILE GALEI EXCELENȚEI ÎN MEDIERE – ediția a II-a, 2015, cine credeți că a primit „ Premiul pentru spirit practic în realizarea unei carti pentru mediatori”? Gorghiu Alina, bineînțeles!

    Alina, fată, ia mai lasă tu petițiile online pentru ”cota” de doamne și domnișoare vârâte pe gâtul listelor de la locale și de la parlamentare și nu le mai băga fetelor prostii antimasculine în cap . Nu bărbații sunt de vină că nu le vine și lor rândul la cașcaval… ele de tine nu mai au loc, fată, și de excelența ta în absolut orice domeniu !

  10. Mediafax=Agentie de Presa Privata.

    Toti posesorii de agentii private de media isi mina propriile interese, care se strecoara in politica editoriala. Peste tot in lumea „democrata”, dar capitalista. Profitul nu se face din seriozitate, obiectivitate, profesionalism, ci din ce halesc consumatorii de media. Asa se formeaza „valorile”. Cumperi, atunci ai un produs valoros.

    Serios, pe cine intereseaza poveste sabiei lui Cuza, cind prin ziare misuna atitea fete frumoase si povesti de scandal? Pe citiva, atit. Ori noi nu facem profit acestor „ctitorii media”.

    In alta ordine de idei, Marx avea dreptate cind spunea ceva de genul „socialismul nu poate invinge decit intr-o tara dezvoltata”. Ironia secolului ar fi ca un „socialist democrat” sa ia Presedentia SUA. Marx cred ca zimbeste pe unde este acum.

  11. Cam asa sunt tratati oamenii care mai fac cate ceva in tara asta : batjocoriti de primari/functionari irationali , umiliti , spoliati de ultimii bani , fugariti de anaf si de autoritati , priviti ca niste infractori sau in cel mai bun caz ca niste vaci de muls . In final , victimele incompetentei si nesimtirii guvernantilor …

    Cam cat de nebun , de nesimtit sau de rupt de realitate trebuie sa fii astfel incat sa ceri pe o taraba de 12 mp in piata o chirie de cca. 1000 $ /luna ?

    Din 2005 încoace , tara asta este impinsa incet incet catre prapastie de tot felul de incompetenti si de iresponsabili care-si spun pompos POLITICIENI sau FUNCTIONARI !!! De fapt , niste indivizi complet rupti de realitate , avizi de putere , lacomi , fara scrupule si extrem de mediocri .
    Mi-e imposibil sa nu-i enumar pe cativa dintre ei : Basecsu , Boc , Pogea , MRU , Nita , Blaga , Atanasiu , Ponta , Valcov , Kovesi , Macovei si multi altii ( sa ma ierte cei pe care nu i-am pomenit )
    Astia-s un fel de orchestra de pe Titanic . Cei care cantau cu patos in timp ce vasul se scufunda …

    http://adevarul.ro/locale/oradea/revolta-cea-mai-moderna-piata-romania-modificarea-tariferelor-i-a-scandalizat-pietari-1_56a3f0b437115986c6d38e61/index.html

    Guvernantii romani din ultimii 11 ani N-AU FOST INTERESATI NICIUN MOMENT ca tara asta sa aiba o clasa de oameni de afaceri autohtoni , sa aibe firme autohtone puternice , sa aiba locuri de munca si afaceri prospere , sa aibe cetateni bogati , sa aibe bunastare .
    In fapt , esenta capitalismului !!!

    Ei au fost interesati de cum sa-si elimine adversarii politici si sa le bage bete in roate oamenilor de afaceri autohtoni , cum sa-i faca sa cotizeze pe la partide , cum sa inventeze impozite si taxe , cum sa inventeze noi organe de control , cum sa-i terorizeze pe oameni , cum sa distruga mediul de afaceri si capitalul romanesc .

    Toti cei care s-au perindat pe la putere dupa 2005 au avut ceva in comun : au fost niste NULITATI care n-au facut mai nimic in viata lor , avizi de putere , fara scrupule si care au trait numai pe spinarea statului ( Basescu , Boc , Geoana , MRU , Ponta , etc. ) . Acestia au decis viitorul Romaniei si au facut politicile economice ale statului .
    Aberatiile nascocite de mintile astora le simt romanii zilnic pe pielea lor …

    Ca simplu cetatean al acestei tari EU POT SA ACCEPT foarte multe lucruri si sa fac anumite sacrificii !
    Pot sa accept ca este o situatie geopolitica dificila , pot sa accept cresteri de impozite si taxe , pot sa accept chiar si anumite lucruri care nu mi se par in regula sau nu le inteleg .

    Eu pot sa accept masuri dificile si sa fac sacrificii atunci când tara mea este condusa de politicieni respectabili , de patrioti , de niste intelectuali veritabili , de oameni inteligenti si intelepti , de oameni realisti si cu simtul masurii , de oameni experimentati , de oameni cu viziune . Oameni pe care tara asta ii are dar sunt marginalizati sau chiar eliminati .

    Eu as putea sa accept masuri grele atunci când vin de la oameni ca Adrian Nastase , Ion Iliescu , Florin Georgescu , Bebe Tanasescu , Ecaterina Andronescu , Andrei Marga , Mircea Cosea , Iulian Iancu si altii .

    Dar nu din partea unora ca Basescu/Boc/MRU/Ponta/Johannis ! Niciodata !

    Daca un conducator de tara are caracterul , experienta sau nivelul intelectual al lui Basescu/Boc/MRU/Ponta/Johannis eu nu pot accepta astfel de masuri . Pentru ca astfel de indivizi n-au ce cauta in fruntea unei tari .

  12. Am o mare admirație față de poporul sârb. Totdeauna a dat dovadă de curaj, demnitate și dârzenie.

    Sabia a adus-o Maria Obrenovici? sau s-a dus Cuza după ea? după sabie?

  13. Părerea mea e că conștiința națională, ideea că locuitorii provinciilor Valahia, Moldova și Transilvania erau de aceeași etnie și vorbeau aceeași limbă cu mici deosebiri, a apărut pe la 1800. Mai mult, ideea a fost adoptată de elite, nu de cei din clasele de jos care erau ignoranți și cărora nu le păsa dacă oamenii din alte regiuni erau români sau altceva.
    Abia pe la 1800, când informația a început să circule ceva mai repede, când transportul a devenit mai rapid, unii intelectuali și-au dat seama că valahii și moldovenii vorbeau aceeași limbă. ATUNCI a încolțit ideea unirii lor într-un singur principat, s-au înființat societăți secrete pentru propagarea principiilor, societăți vânate de autoritățile otomane cu ajutorul celor autohtone populate de slujbași care respingeau unirea.
    Cam la fel s-a întâmplat și cu Italia.

    Ideea unirii Regatului României cu Transilvania locuită de o populație majoritar românească dar inferioară altor populații transilvane a încolțit pe la sfârșitul secolului XIX, mai întâi în Transilvania și apoi în regat, tot în rândurile elitelor.

  14. @fosta basarabeanca: de ce trebuie sa explic eu o exprimare? Pe cine am deranjat? Pe mumia lui Lenin? Exista, pe blog, criptobolsevici si nu mi-am dat seama? Sa aiba Traian Basescu dreptate si comunismul, la noi, sa nu fie o umbra cu care se lupta el eroic? Doamna, va rog sa nu imi mai cititi comentariile, da, ati inteles, doriti sa repet ca sa intelegeti?
    Am, in adevar, lucruri mai serioase la care sa ma gandesc: de exemplu, ca replica mea la initiativele de exceptionala protectie sociala pesediste nu doreste sa fie difizata de catre Facebook sub motivul ca textul, pe care l-am publicat si aici, ar fi unul care contine insulte! Facebook-ul este cel din Irlanda insa se pare ca are angajati romani care protejeaza, pana si impotriva simplilor cetateni, prietenii politici. Si daca am banuit ca, in trecut, pe dl Nastase l-au fitilit ceva angajati pedelisti ai WordPress, ma intreb acum daca nu cumva erau, ca si in acest caz, simpatizanti sau chiar activisti pesedisti, de fapt.
    Trag nadejde ca exemplul este clar, textul incriminat de niste irlandezi care stiu romaneste mai bine ca mine va sta la dispozitie, puteti cauta insulte acolo cat vreti. Si acum, va zic pa!

  15. Apropo de „cota” obligatorie de doamne care trebuie să intre în Parlament și în guvern, pomenită de d-na Arhire:

    Nu sunt de acord cu „proiectul” ăsta care seamnănă cu directivele PCR ca nu știu cât la sută din demnitari/membri să fie femei.
    Nimeni nu le împiedică pe doamne să se înscrie în partide, să înființeze partide, să activeze, să se remarce, să-și manifeste dorința de a candida, dovadă că unele au și făcut-o.
    Dacă majoritatea doamnelor cu venituri bune preferă să fie menajere fiindcă așa au mai puțină răspundere și nu sunt înjurate de electorat, ci sunt ele însele electorat care înjură, nu e misoginismul de vină.
    Astfel de doamne ar putea să angajeze ajutoare în gospodărie și să-i antreneze la șmotru și pe ceilalți membri ai familiei, pentru ca ele să participe la rezolvarea problemelor țării.
    Dar, comparativ, e mai ușor să faci o ciorbă, să ștergi mobila de praf și să critici guvernul decât să FII guvernul.

    Doar tangent la cele scrise mai sus: nu sunt de acord cu folosirea cuvântului „domnișoară”. Propun cuvintele „doamnă” și „tânără”. Nu înțeleg ce relevanță are, în orice împrejurare, faptul că o tipă e căsătorită sau nu. E ca și cum i-ai spune unui tip necăsătorit „domnișor”.
    Eu mă adresez tuturor cu „doamnă”.

  16. E si o chestie de gust sau trend: pe vremuri, aveam obiceiul sa ma adresez femeilor cu ‘doamna’; o buna parte dintre ele sareau in sus si rosteau, intepate: pardon! domnisoara! Acum ma adresez femeilor mai mult cu ‘domnisoara’, iar majoritatea lor sar in sus, intepate, si zic: pardon! doamna!

  17. @Cris din Israel contra epistemei de modernitate aplicată în România : +Părerea mea e că conștiința (cacofonia aparține doamnei @Cris din Israel) națională, ideea că locuitorii provinciilor Valahia, Moldova și Transilvania erau de aceeași etnie și vorbeau aceeași limba cu mici deosebiri, a apărut pe la 1800. Mai mult, ideea a fost adoptata de elite, nu de cei din clasele de jos care erau ignoranți și carora nu le pasa daca oamenii din alte regiuni erau români sau altceva. Abia pe la 1800, când informația a început sa circule ceva mai repede, când transportul a devenit mai rapid, unii intelectuali și-au dat seama ca valahii și moldovenii vorbeau aceeași limba. ATUNCI a încolțit ideea unirii lor într-un singur principat, s-au înființat societăți secrete pentru propagarea principiilor, societăți vânate de autoritățile otomane cu ajutorul celor autohtone populate de slujbași care respingeau unirea. Cam la fel s-a întâmplat și cu Italia. Ideea unirii Regatului României cu Transilvania locuita de o populație majoritar româneasca dar inferioara altor populații transilvane a încolțit pe la sfârșitul secolului XIX, mai întâi în Transilvania și apoi în regat, tot în rândurile elitelor.”

    Greu de găsit un mesaj anti-românesc mai dur pe acest blog
    http://www.adriannastase.ro/2016/01/23/cum-a-ajuns-sabia-lui-cuza-inapoi-in-romania/ și la acest moment. @Cris din Israel s-a mai semnalat aici prin ideile : 1/ “România este o țară frumoasă.” 2/”Păcat că este locuită de români.” Alternativa care ni se sugerează ? Să fie locuită de “poporul ales” ? Caracterizat printr-o tradiție vetero-testamentară. Reamintesc că lucrarea centrală de ideologie a naționalismului românesc, anume “Echilibrul între antiteze”, scrisă de Ioan Eliade Rădulescu, a fost precedată de lucrarea “Biblicele”, scrisă de același. Dacă în “Echilibrul între antiteze”, metodologia de nation-buiding se bazează pe epistema de modernitate, în “Biblicele” ea se bazează pe Teologia Politică (fundamentată de Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare). Deci Ioan Eliade Rădulescu nu excludea tradiția vetero-testamentară în construirea României moderne ! Reamintesc că pe vremea regimului Nicolae Ceaușescu, de problemele acestea fusese însărcinat să se ocupe universitarul etnic evreu Paul Cornea. Asta explică de ce fiul său, Andrei Cornea, consideră că este natural ca tocmai dumnealui să se ocupe cu problemele ideologice românești ! Este acesta încă unul dintre exemplele concrete ale “Ororilor Epocii de Aur” !
    @Cris din Israel din Israel mai zice : “ideea a fost adoptată de elite, nu de cei din clasele de jos”. Spune cineva, din România ori de aiurea, că “epistema de modernitate” trebuie să fie asociată neapărat cu “opinia populară” ? Și mai adaugă @Cris din Israel din Israel altă mirobolanță : “Abia pe la 1800, când informația a început sa circule ceva mai repede, când transportul a devenit mai rapid, unii intelectuali și-au dat seama ca valahii și moldovenii vorbeau aceeași limbă.” De Gheorghe Șincai n-ai auzit. Și mai comite @Cris din Israel din Israel altă mirobolanță, însă aceasta de proporții extreme : +Ideea unirii Regatului României cu Transilvania locuita de o populație majoritar româneasca dar inferioara altor populații transilvane a încolțit pe la sfârșitul secolului XIX, mai întâi în Transilvania și apoi în regat, tot în rândurile elitelor.+ Dar despre Ausgleich, @Cris din Israel n-a găsit nimic rău de scris!

  18. Asta cu sabia lui Cuza am inteles dar nu vreti sa ne povestiti cu a luat teapa Mircea (Prostanacul ) zis si Geoana si implicit si Romania cand a „imprumutat” sabia lui Stefan de la turci ? Cum i-au dat turcii o copie stiind ca la expirarea termenului risca sa nu li se dea inapoi sabia,…hahaha,

Lasă un răspuns