Silvia Kerim

silvia-kerim-203314l-poza.jpg

Silvia Kerim nu mai este. A plecat intr-o lume pe care si-a clădit-o din timp. O lume in care se va reintâlni cu Mary Poppins, cu „Micuta Dorothy”, cu „Tic-Tic”. O lume pe care a privit-o, ani de zile, prin „fereastra de la Venetia”. A trăit, o lungă perioadă de timp, pe o insulă – in strada Parfumului -, cu iedera urcănd pe ziduri si prietenii din lumea filmului sau a povestilor pentru copii aducându-i aminte de frumusetea Bucurestiului inter-belic.

Aici, la noi, a lasat amintirea frumusetii ei intelectuale si a unei prietenii care nu va dispărea niciodată.

 

 

 

22 de gânduri despre “Silvia Kerim

  1. Rusiei îi este tot mai greu să mențină Crimea. Problemele manageriale sunt imense. Iar sistemul Gosudar este depășit. Prin Tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774, Rossiia a primit de la Voltaire un cadou otrăvit?

  2. @nastase, @blogideologic ianuarie 19, 2016 la 4:37 pm

    Aşa am crezut şi eu, că este un personaj aproape mitic. Că din universul ei delicat se poate ieşi oricând, ca şi cum ai deschide o uşă, ca apoi să poţi intra din nou, cu aceeaşi graţie. Lumea Silviei Kerim, despre care, domnule profesor, spuneţi cu atâta eleganţă că „şi-a construit-o din timp” nu cred că ştie ce înseamnă „moarte”. Ca urmare, chiar nu înţeleg ce i s-a întâmplat acestei doamne, astăzi.

  3. MOTTO:” Pentru a intra deplin în taina magilor se cuvine citit romanul lui Michel Tournier, Gaspard, Melchior & Balthazar, pe care, personal, îl socotesc una din cele mai frumoase cãrti scrise vreodatã.”
    Cristian Bădiliţă

    Ne-a părăsit şi Michel Tournier… în lunga aşteptare a romanului “Gaspard, Melchior şi Balthazar”, pentru care îmi trezise un interes viu şi nedomolit în timp, Eugen Simion, am citit şi “Vineri sau limburile Pacificului”,şi “Picătura de aur”şi “Meteorii”…de fapt, am citit tot ce am găsit publicat sub numele său, ca şi cum mă pregăteam de o întâlnire şi doream să fiu cu un pas înainte, să-l cunosc…

    Aşa că, după zece ani de aşteptare, “Gaspard, Melchior şi Balthazar” a fost pentru mine un dar nemaivăzut. Povestea, perfectă în frumuseţea ei nepământească, este, de fapt, a celui de-al patrulea mag, pomenit în scrierile apocrife, care porneşte către Betleem, dar nu ajunge niciodată…O însemnată parte a cărţii urmăreşte “călătoria” acestuia între ziua naşterii şi ziua răstignirii lui Iisus, maturizarea lui dureroasă şi inima lui bună răsplătită cu cei 33 de ani petrecuţi de “regele zahărului” în ocnele de sare, unde simţind gustul lacrimilor pe obraz, ajunge să spună că sarea e mai dulce decât zahărul… Şi care, în final, ieşind din ocnă, poposeşte, flămând şi însetat, în sala goală a cinei-celei-de-taină, unde pâinea şi vinul rămăseseră pe masă …şi mănâncă din trupul Domnului şi bea din sângele lui, fără să ştie că el, veşnicul întârziat, este, de astă dată , cel dintâi care primeşte sfânta împărtăşanie…

    La moartea lui Michel Tournier, acestea sunt versurile care îmi vin acum în minte:

    ARSURA

    “Carnea mea toată e o lumânare
    Dar eu sînt flacăra într-un cerc străveziu,
    Ca păsările, mort, voi cântări mai mult decât viu.
    Ochiul arzând se hrăneşte cu ceară
    Şi face un strop de rouă fierbinte..
    Odată am ştiut să zbor, odată,
    Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte.
    Trupul meu tot e o lumânare
    După ce se va fi scurs tot în ţărână
    Şi flacara se va topi în albastru,
    Veţi mai simţi o arsură pe mână…“

    Adrian Popescu

  4. DESPRE CUM SCĂPAM DE UN ADVERSAR REDUTABIL CARE AR PUTEA, DACĂ NU SUNTEM VIGILENȚI, SĂ AJUNGĂ PREȘEDINTE ÎNTR-O ȚARĂ DIN EUROPA DE EST –MANUAL DE BUNE PRACTICI

    CAPITOLUL 1.ENUNȚ

    Se dă un adversar puternic ( X) , fost Ministru de externe, actual Prim-ministru, cu bune rezultate ale guvernării, educat, cu gusturi rafinate, cu experiență etc….etc…și care ne enervează crunt . Cum procedăm?

    CAPITOLUL2.DEFINIREA PROBLEMEI

    Pentru o bună înțelegere a problemei, trebuie întâi să stabilim ce categorii de inconștienți ar putea să-l voteze , în caz de ceva .
    În urma studiului de impact ( vezi Bibliografie: REVISTA 22, alte reviste de intelectuali, Robert Turcescu) se evidențiază următoarele categorii de cetățeni care ar putea vota în mod greșit:

    a)cetățeni modești și foarte modești, cu instrucție primară sau medie, votanți, în mod obișnuit și continuu, ai Partidului de stânga
    b)cetățeni cu studii medii sau superioare, cu posibilități materiale modeste, mai puțin interesați de bani, dar interesați de principii; tradiționaliști; patrioți cu discreție
    c)cetățeni cu studii medii sau superioare, cu afaceri, dispunând de siguranță materială, cu casă la țară, cu piscină de mici dimensiuni în curtea din spatele casei. Beneficiari ai măsurilor pentru IMM-uri aplicate în guvernarea lui (X).Care își fac vacanțele de vară peste hotare, dar nu prea departe de casă
    d)cetățeni aparținând elitelor, cu care (X) ar putea avea afinități: elite artistice, juridice, economice, politice

    Odată depistate categoriile de mai sus, e bine de stabilit și cine NU îl votează:

    a)super-elitele GDS-iste, anticomuniste la maximum; cu alte cuvinte, o mare parte dintre copiii de ”foști” deveniți între timp niște democrați fioroși de dreapta, care cunosc la perfecție ”binele în chip matur al României”
    b)presa, care e toată de dreapta, deși mănâncă din stânga, dar cu mare suferință și împotriva principiilor care îi guvernează existența
    c)naivii care-și închipuie că alternanța la guvernare e cine știe ce scofală democratică
    d)alte categorii

    CAPITOLUL3. ALEGEREA MODALITĂȚILOR DE COMBATERE

    Pentru combaterea eficientă a numitului (X) , se va ține seama de următoarele:

    a)fiecărei categorii de potențiali votanți i se va livra ceva nasol despre (X) , pe înțelesul său; în general nu se admit interferențe între mesaje. În mod excepțional, se mai și admit, totuși.
    b)se va începe din timp, nu se va aștepta campania electorală, când sunt posibile accidente
    c)în caz că dreapta are un candidat cu aspect tern, de cyborg defect, se va studia posibilitatea practică de a fi înlocuit în timp util cu un personaj popular, care dă capete în gură unor arabi, și care vorbește cu m….e la televizor, dar își dă singur peste gură, ca și cum cuvântul m…e i-ar fi scăpat în mod regretabil, deoarece de obicei el vorbește doar în citate din LEVANTUL! ( vezi Bibliografie: ”Opere complete” Alina Mungiu Pippidi)

    CAPITOLUL4.CATEGORII DE MESAJE ȘI CATEGORII DE POTENȚIALI RECEPTORI AI ACESTORA

    Se vor utiliza preponderent următoarele mesaje:

    a)”(X) are patru case”se va adresa cetățenilor modești și foarte modești, cu instrucție primară sau medie, care au o singură casă sau niciuna.
    b)”(X) aparține unei minorități sexuale” se va adresa cetățenilor cu studii medii sau superioare, tradiționaliști și patrioți cu discreție, pe care, într-un viitor nu prea îndepărtat, îi va irita la maximum un tip cu pletele strânse în coadă, care crede că delfinii trebuie declarați persoane non-umane( vezi Bibliografie:” Viața și apucăturile lui Remus Cernea”)
    c)”( X) are miliarde de dolari în Marea Chinei” se va adresa cetățenilor cu studii medii sau superioare, cu afaceri, dispunând de siguranță materială, la care nu merge ”(X) are patru case”, deoarece și acești cetățeni au două-trei, și nu-i impresionează. De asemenea , au mai ieșit prin Europa și îi lasă rece și formularea ”(X) aparține unei minorități sexuale”
    d)”(X)este arogant , da′ arogant rău de tot ” se va adresa cetățenilor aparținând elitelor, cu care (X) ar putea avea afinități, deoarece aceștia sunt prea instruiți și nu cred prostiile de la a), b) și c)
    e)”(X) a vândut țara, râul, ramul, codrul frate cu românul” este un tip de mesaj care, cu mici nuanțe, ar putea să meargă la toate categoriile

    COROLAR:Sunt posibile , pentru întărirea mesajului, și alte combinații, de exemplu: ”(X) are patru case, dar e și arogant ”, care ar putea merge la categoria cetățenilor modești și foarte modești, cu instrucție primară sau medie.

    CAPITOLUL 5. MODALITĂȚI EFICACE DE RĂSPÂNDIRE A MESAJULUI :
    Vor fi utilizate următoarele procedee , care au dat rezultate satisfăcătoare și în alte cazuri :

    a)”din om în om”, de obicei cu sublinierea ”știu dintr-o sursă sigură, de la Servicii”…sau ”am fost de față când cerea milioanele de dolari”…sau ”mi-a spus o mătușă care îl cunoaște bine pe Remus Truică…a fost și la el acasă… ”
    b)presa ( ACADEMIA CAȚAVENCU, de exemplu, merge bine la unele subcategorii din cel puțin trei categorii, adică la ăia care cred că în calitate de cititori de AC, sunt mai inteligenți decât cititorii altora)
    c)scrisorile deschise venite din țări democratice , dând aparența că autorii lor și-ar pune viața în pericol susținând ceea ce susțin, dacă ar fi în România , așa că au ales să ne lumineze din democrații consacrate, unde nu riscă nimic

    CAPITOLUL6. ULTIMUL

    Cel mai important este să CREDEM CU TĂRIE că vom reuși.

    POSTFAȚĂ

    Au reușit.

  5. Luminita scrie: ,,,Au reusit”.

    Eu sintetizez:
    Ne-au ciuruit ! (Z)
    PS
    Au reusit si pentru ca noi le dam mai multa importanta decat merita.
    Eu le acord atat: doua – trei randuri.
    PPS
    Nu stiu cine / ce este Turcescu Robert (Z)

  6. blogideologic
    ianuarie 19, 2016 la 5:21 pm

    ,,Rusiei îi este tot mai greu să mențină Crimea”

    Au reusit, nemtii, sa mentina Germania de Est, nu cred ca Rusia nu va reusi sa mentina Crimeea, un teritoriu mult mai mic, cu o populatie majoritara de origine rusa.
    Sa ne rugam ca rusul sa nu ia sub ,,aripa sa” si Moldova. (Z)

  7. Fragmentarium Politic
    ianuarie 19, 2016 la 3:41 pm

    Nu stiu ce ,,jocuri” de pre-campanie fac politicienii (nici nu ma intereseaza), eu remarc, in schimb, amatorismul grotesc al doamnei Alina Gorghiu.
    Dupa ce a infierat prolet-capitalist excesul (in viziunea domniei sale) de ordonante de govern ale domnului Ponta, cere acum, unui guvern technocrat (deci prezumat independent), sa emita o ordonanta de modificare a unei legi electorale votate de Parlament, culmea, cu concursul majoritatatii liberalilor. Desi au ramas mai putin de sase luni pana la alegerile locale (!).
    Daca nu as respecta, din principiu, femeile, as spune ca aceasta ciudatenie a naturii cu studii efectuate la privata, manifesta simptomele ireversibile ale unei imbatraniri premature. De incompetenta crasa nici nu mai vorbesc, aceasta fiind o realitate evidenta pentru toata lumea.
    Dar peste toate, pluteste suveran, tupeul neamului prost.

  8. @Luminița Arhire,

    așa este. Aș mai adăuga, modestamente, la șopârle și plaga comunistă. Merge și asta bine.

  9. @Luminita Arhire

    Imi permit sa adaug, dupa CAPITOLUL 6. PENULTIMUL,

    CAPITOLUL 7. ULTIMUL

    Daca PERSONAJUL REDUTABIL este totusi ales, intervine AMBASADA.

  10. Luminita Arhire
    ianuarie 20, 2016 la 1:33 am
    Fiind convins că la POSTFAȚĂ mai trebuie menționat faptul că procedurile sunt în permanentă înnoire, îmi permit să vă sugerez că este cazul să vă adunați materiale pentru ediția a 2-a, îmbunătățită, a Manualului de bune practici pentru înlăturarea adversarilor redutabili.
    Vă propun să revedeți interviul acordat de Dacian Cioloș, la A3, în care, întrebat fiind despre relațiile ce le are cu o serie de oameni politici, i-a menționat ca prieteni NUMAI pe Ponta și Dragnea.

  11. Dumnezeu sa o Odihneasca in pace! O persoana care a reusit prin vocea ei si printr-o gandirea extraodinara sa bucure generatii intregi de copii. Pacat ca nu am stiut sa o pretuim mai mult.

  12. @fostă basarabeancă

    Mă bucur că v-a plăcut postarea mea dar să ştiţi că toate ideile pe care le exprim îmi aparţin. Judec evenimentele pornind de la fapte şi niciodată de la interpretările altora. Mi-am însuşit această tehnică reflectând asupra discursurilor şi cărţilor lui François Mitterand, probabil ultimul mare politician vizionar al Europei. Astăzi suntem conduşi de finanţişti, contabili şi administratori ( când nu este vorba de simpli oportunişti ) a căror unică preocupare este să strângă voturi – gen D. Cameron, care a fluturat în campania electorală steagul ieşirii Marii Britanii din UE iar acum ameninţă public cu destituirea pe proprii săi miniştri ce încurajează secesiunea.

    Acesta este motivul pentru care construcţia europeană se clatină. Nu din cauza improbabilului Brexit, ce ar fi catastrofal din punct de vedere economic doar pentru Regatul Unit ; pentru UE, în afara loviturii de imagine, ar fi chiar salutar pentru că i-ar mări coeziunea. Forţele centrifuge ce ameninţă cu distrugerea sunt rezultatul incapacităţii instituţiilor europene ( vechi de 40 ani ! ) de a se reforma şi inepţiei oficialilor de la Bruxelles – inclusiv a actualei „Doamne de Fier” a Europei : Angela Merkel – căci nu au soluţii pentru nimic şi lasă lucrurile să curgă de la sine : o modalitate aproape sigură de a provoca dezastrul !

    P.S. Recunosc că am şi un consilier personal pe probleme politice absolut fabulos : soţul meu ! Mai ales când nu suntem de acord, criticile lui mă ajută să caut argumente pentru a-mi susţine opiniile.

  13. Silvia Kerim

    Am întâlnit-o pe Silvia Kerim cu mulţi ani în urmă, într-o vacanţă de iarnă, la Cumpătu. Mătuşa mea, Angela Popescu-Brădiceni, pe vremea aceea directoarea Bibliotecii Centrale de Stat, o cunoştea şi ne-a prezentat. Dacă nu mă înşel, erau de faţă şi Romulus Vulpescu cu fetiţa, şi George ( Gigi ) Boiangiu, un foarte bun traducător de poezii în franceză, din păcate prea puţin cunoscut. Ce m-a impresionat la Silvia Kerim a fost vitalitatea ei contagioasă şi faptul că făcuse din ascendenţa sa cosmopolită ( armenească, turcească, ungurească… ?…) fundamentul orgoliului de a fi şi de a se simţi româncă !

    Dumnezeu s-o odihnească !

  14. Mihaela Erika Petculescu
    ianuarie 20, 2016 la 11:54 am

    Doamne ferește, nu m-am gândit că expuneți opinii copiate de undeva! În mare parte, textele dumneavoastră conțin informații. Mie îmi place când oamenii le interpretează dintr-o perspectivă nouă, făcând abstracție (bine, poate nu complet) de tot ce se credea până azi despre subiectul respectiv.

  15. Mihaela Erika Petculescu
    ianuarie 20, 2016 la 11:54 am

    Încă ceva: Dumneavoastră spuneți:„…rezultatul incapacităţii instituţiilor europene ( vechi de 40 ani ! ) de a se reforma şi inepţiei oficialilor de la Bruxelles – inclusiv a actualei „Doamne de Fier” a Europei : Angela Merkel – căci nu au soluţii pentru nimic şi lasă lucrurile să curgă de la sine” – eu spun (pentru că sunt suspicioasă și ranchiunoasă): rea-credință și premeditare. Sau, cine știe, cine s-a fript cu ciorbă…

Lasă un răspuns