Inapoi in tară si pe blog

 

FullSizeRender 8

 

 

 

 

 

 

 

Aseară, m-am intors la Bucuresti. Am fost, cu familia, intr-o vacanta de o săptămână, cu incă 200 de români, pe o cursă charter TAROM, in Insula Mauritius. A fost o sansă, pe care nu am mai dorit să o pierd. Asa incât atrunci când prietenul Alin Burcea, de la Paralela 45, mi-a spus că mai sunt câteva locuri pe avionul inchiriat, nu am ezitat.  Desi, chiar cu un zbor direct, cursa durează peste zece ore.

Nu am vrut să vă scriu de acolo pentru că am avut un sentiment de lipsă de „solidaritate”, in conditiile in care la Bucuresti incepuse să ningă si apăruseră problemele iernii. In plus, am vrut ca timp de o săptămână să nu mai scriu si să nu mai citesc. Mai ales despre politica românească.

Mauritius a devenit stat independent in 1968  iar din 1992 a devenit republică. Insula a fost ocupată in secolul 17 de olandezi, apoi de francezi si de la 1810 de britanici. Chiar dacă se află in apropierea Africii, pe coasta de est, populatia este in majoritate de origine indiană, descendenti ai celor adusi acolo de britanici pentru a cultiva trestia de zahăr, care si astăzi ocupă 90% din culturi. O tară cu o populatie de ceva mai mult de un milion de locuitori, cu un turism foarte dezvoltat, cu un premier de 85 de ani, din partea unui partid de stânga – Miscarea socialistă militantă.  Diferente sociale mari dar venitul pe locuitor fiind cel mai ridicat intre tarile africane.

In săptămânile următoare vă voi da mai multe detalii si vă voi povesti ce am văzut acolo.

In felul acesta ii răspund si lui George Ban care a avut informatii foarte bune si ii multumesc fostei basarabence care a simtit că s-a intâmplat „ceva”.

25 de gânduri despre “Inapoi in tară si pe blog

  1. […] Aseară, m-am intors la Bucuresti. Am fost, cu familia, intr-o vacanta de o săptămână, cu incă 200 de români, pe o cursă charter TAROM, in Insula Mauritius. A fost o sansă, pe care nu am mai dorit să o pierd. Asa incât atrunci când prietenul Alin Burcea, de la Paralela 45, mi-a spus că mai sunt câteva locuri pe avionul inchiriat, nu am ezitat.  Desi, chiar cu un zbor direct, cursa durează peste zece ore, scrie Năstase pe blog. […]

  2. Buna ziua Adrian, ma bucur ca va placut Mauritius, am fost acolo de cateva ori, am un prieten bun care este barrister, educat la Londra. Va doresc numai bine, Brindusa Ford

  3. bine-ati revenit in tara!anul acesta se implinesc 20 de ani de la mandatul cand ati fost presedintele camerei deputatilor. ati scris si carti cu amintiri pe vremea aceea.clubul fostilor parlamentari va sugereaza si va invita la o zi de depanare amintiri, de destainuiri si poate un nou proiect. ce spuneti? ce propuneti??

  4. Drum de peste zece ore? Ferească-mă sfântu!
    E drept însă că în viață nu trebuie să pierzi niciun avion…ăăă…ăsta: tren.

  5. Nu-mi plac emoțiile colective formate prin contaminare, mai ales când, referitor la o situație, nu există decât informații unilaterale, cum e cazul familiei mixte din Norvegia.
    Aproape toată lumea e oripilată de atitudinea autorităților norvegiene, dar argumentele vin doar din partea soților. Aș vrea să aud argumentele autorităților și să aflu ce prevăd legile norvegiene în asemenea situații.
    Cine poate băga mâna în foc pentru comportamentul exemplar al părinților? Apoi, dacă legile norvegiene sunt foarte aspre, ele nu trebuie respectate de cetățenii norvegieni?
    Dacă părinții consideră că legile norvegiene sunt exagerate, trebuiau să își aleagă altă țară, de pildă România unde poți să-ți mai pleznești copiii.

  6. Bine ați revenit, d-nule Prim-Ministru! Așteptăm relatările din și despre minunata vacanță! Mă bucur că ați putut fi alături de familie, alături de cei dragi, și, ceea ce este mai important, că ați fost o perioadă de timp departe de tumultul acesta politic de la noi, de angoasa unei societăți pe care uneori, nu o înțeleg. Așteptăm cuvinte frumoase și cine știe, poate și câteva fotografii din Mauritius.

  7. Încerc să dau drumul reconsiderării unor personaje de mare valoare intelectuală, dar care au fost persecutate și chiar pedepsite pe nedrept la “revoluție”. De exemplu fizicianul Mihai Titu Dumitriu, de la Universitatea din Craiova. Chiar și pe vremea comunismului erau posibile reabilitările ! Voi furniza și documentele necesare. Discuția este importantă, și actuală !

  8. @nastase, ianuarie 12, 2016 la 5:08 pm

    Lui Nicolae Manolescu ar fi trebuit să-i atragă atenția acel fel de exprimare, inconfundabil, ca o amprentă, care ”îndulcește” și șlefuiește colțurile, limbaj provenind dintr-o lungă obișnuință și-o veche educație. A celui care răspunde urării haiducești ”să putrezești în închisoare! ”, de pe FB, cu moderatul ”…și pentru mine, unele mesaje, pe FB, SUNT GREU DE ÎNȚELES…” A celui care spune despre Băsescu Traian, excavatoristul șef al tuturor săpăturilor oculte : ”…Supărat? N-am fost niciodată supărat pe el….în planul unora din deciziile pe care le-a luat sunt convins că ele au vizat, după 2004, o ANUMITĂ acţiune împotriva mea…” A celui care reacționează la grosolănia Președintelui Uniunii Scriitorilor cu ”…și eu am fost, ÎNTR-UN FEL, contrariat de semnul de întrebare din afirmația lui Manolescu…”

    Eu găsesc că acest fel de exprimare vă protejează, domnule profesor, într-o oarecare măsură, deoarece constituie ceea ce s-ar putea numi o strategie de ”relativizare a mâhnirii”…

    Mă bucur că ați fost într-un loc frumos. De câte ori m-am întors în țară dintr-o vacanță fericită și dintr-o țară fericită de pe malul vreunei mări, am constatat că, între timp, în România, se lăsase o toamnă rece, încrâncenată și ostilă. Poate mi s-a părut.

  9. Citind postarea dvs. și uitându-mă la fotografie îmi dau seama că încă aveți o mare forță de a fi: un model de om pentru unii oameni(prin atitudine, stil de viață, preocupări), dar și o povară existențială pentru alții, pe care nu știu cum să-i numesc.

  10. @nastase

    Nu am avut informatii, ci doar o intuitie care s-a adeverit. Baiatul Dvs Mihnea a postat pe Facebook o poza in care poarta pe brate doi ochi hipnotici. A indicat si locul: Mauritius!

    Renuntarea timp de o saptamana la presa romaneasca scrisa/televizata/online este absolut insuficienta. Eu sunt in a patra luna de „boicot” si este foarte bine. Citesc blogul Dvs, BBCNews si CNN. Nu-mi trebuie mai mult. In timpul economisit, puteti calatori prin tara, printre oamenii obisnuiti.

    Nu-mi place sentimentul de vinovatie care reiese din randurile Dvs. De ce sa va simtiti vinovat pentru o saptamana intr-un loc oarecare de pe glob? Din pacate, nu sunteti presedintele Romaniei…

  11. Minciuna are picioare lungi !

    Cel putin in Romania gazetelor scrise de vite de pripas ..(si citite de idioti „proocidentali”)
    Azi citesc in Bursa o gogomanie cu pretentii de „adevar” emisa de unu Dan Schwartz, „Managing Partner” si fondator al RSM România
    (RSM este o firma de consultanta in fiscalitate si audit. Adica unu din aia care ajuta miliardele sa fuga in off shorruri in timp ce fiscu urmareste babutzele care vand cateva legaturi de patrunjel sau stevie)

    Pentru anumite credite deja cesionate, Legea dării în plată nu va putea fi aplicabilă, întrucât există ţări care nu au voie să deţină terenuri în România. În aceste cazuri, darea în plată nu va funcţiona, pentru că încalcă legea proprietăţii din respectivele state„.
    Domnul Schwartz menţionează că, pentru creditele externalizate, aplicarea Legii dării în plată depinde de „unde, cum şi când au fost cesionate împrumuturile”.
    Simplul fapt că un credit a fost cesionat nu presupune, însă, neaplicarea legii, completează domnia sa, răspunzând unor întrebări adresate de ziarul BURSA.
    Legea dării în plată este foarte periculoasă, în forma actuală, este de părere domnia sa, adăugând că aceasta poate crea „
    un precedent foarte periculos pentru modul în care judecăţile economice şi financiare sunt făcute în România„.

    Este „clar” nu? Musiu consultantu zice ca cum există ţări care nu au voie să deţină terenuri în România.
    Insa gazeta aia nu il intreaba
    Care tari musiu ba asta?!
    „Exista” si noi trebuie sa il credem pe ipochimen ca deh el este .. dracu stie ce este!

    Deci ca cam care nu au „voie să deţină terenuri în România”?!
    A da.. In primul rand o „tara”adica un Stat nu prea are cum sa fie bagata in cestia cu darea in plata. Ca dupa cate tin minte creditele au fots date de banci private!
    Deci ia sa vedem care tara ar interizice cetatenilor ei sa detina terenuri in Romania?!
    Anglia? Pai printu’ lor nu are casa si teren in Romania?!
    Austria? Da ce nu detine Petrom?A dica terenuri … pe care se afala contrictii si sub unele gaze si petrol ..
    Canada? Atunci ce naiba vrea Gabriel Resources?!
    Germania?! Haida-de .. cand construiesc fabrici „green field” nu cumprara terenu? Ce Kauflandu nu e pe ternuri cumprarate?!
    Grecia? Sa fim seriosi .. ce bancile lor stau cu chirie?!
    Israel ? „We are buying up Manhattan, Hungary, Romania 10/10/2007, Shimon Peres la Hotel Hilton in Tel-Aviv (pai daca suntem noi prosti …)
    Italia? Cate hectare de terenuri agricole au in Romania italineii ? MULTE!! La fel si danezi, olandezi … si cam cine mai vrea!
    SUA? Din 2004 fostul Comtim Timişoara a fost cumparat de Smithfield cel american…
    Cumva …
    Rusia?! Am vrea noi sa existe o lege ruseasca „cine detine propretati in Romania 7 ani in Siberia serveste!”

    Ia sa vedem o harta cu aia care au voie :
    http://www.evz.ro/uploads/2014-04/harta-teren-agricol.jpg
    Străinii vin cu bani, fiind susținuți de propriile guverne și de bănci. Mulți vin în România pentru a accesa fonduri europene.
    LAURENȚIU BACIU, președinte LAPAR
    (citat si foto de la http://www.evz.ro/harta-terenurilor-agricole-detinute-de-straini-.html)

    Deci care ţări care nu au voie să deţină terenuri în România? Sau cetatenii caror tari?!

    Musiu Schwartz ne serveste o minciuna mai mult decat poramidala. Mai mare decat Casa Poporului. Mai mare decat Pentagonul.
    Si presa romana (Bursa si EvZ) preiau minciuna si o publica… spre stiinta prostimii „proccidentale” .

    Si noi trebuie sa inghitim?! Ca prostii asa pe de gratis?!!

    A da.. Conteaza si minciunile astea ..Ca ani de zile am auzit ca trebuie sa imprelemtam restitutio in integrum „asa ca polonezi, ungurii”. Insa ce zicea nu chiar mulr timp in urma Stapanul Serviciilor ? Romania este singura ţară fostă comunistă care face eforturi şi doreşte restabilirea proprietăţilor care le-au fost luate oamenilor’ si ca „rămâne opţiunea statului român să nu facă retrocedări parţiale de genul 20%, 30%, cum au făcut alte state, ci mergem pe principiul „restitutio in integrum” şi vă asigur că este un proces pe care fiecare român îl suportă şi o vom face până la capăt”
    Deci singura tara da?

    De un se vede ca la noi minciuna are picioare lungi si ca avem multi imbecili care sunt cica desteptii neamului …

  12. T-Rex
    ianuarie 11, 2016 la 6:42 pm

    Știți ce se spune: cele mai mari averi se construiesc atunci când se dărâmă, ori când se construiește o nouă societate. Sper că noi construim. Să profităm la momentul potrivit, ar fi frumos. Văd că alții „se dărâmă”, fie și moral, pe moment (dar așa începe orice demolare, nu?).

  13. @Luminița Arhire

    Mă tem că vă răciți gura degeaba, dacă doriți să-l convingeți de ceva pe Nicolae Manolescu ori pe cei care iau de bune vorbele sale. Putem să-l suspectăm de lipsa capacităților de înțelegere, de lipsă de profesionalism? Nu cred. Cârnațul de realizări profesionale este prea lung și recunoscut de toată lumea academică românească. Aș putea strecura o mică răutate, dacă aș pomeni de asistenții universitari inteligenți, care fac cercetare și mai scriu capitole pentru diverse lucrări de orice natură, pe care titularul numai își trece numele. Dar n-o să fac asta. Departe de mine asemenea intenție. Dar n-o fi departe de Nicolae Manolescu, care, se pare că sugerează taman o asemenea comicărie despre Adrian Năstase. Doar e cunoscut, că pușcăriile sunt pline de asemenea oameni care pot presta muncă intelectuală, științifică pentru tine.

    Mai degrabă aș căuta alte motive pentru afirmațiile dumnealui, subtile ca sula-n coaste: „…nu înseamnă neapărat că-l cred pe cuvânt…” (Adică l-a mai prins cu minciuna și altă dată???) Dar este „prieten” cu el. Ce bine! Ori a fost „obligat” de o anumită conjunctură să spună așa ceva, ori dorește să se întoarcă la cariera politică, cea plină de „succes”, pe care a abandonat-o, în mod înțelept, vreo cincisprezece ani în urmă, nu mai știu câți… Și ce altă modalitate mai potrivită există, decât să arunci cu noroi într-un asemenea om, cum este gazda noastră? Atrage atenția asupra sa. Habar n-am ce motiv real să fi avut…

    Dar pot concluziona într-un singur fel: devine un act de eroism, plin de sacrificiu personal, profesional și social ca să-ți păstrezi astăzi verticalitatea, onoarea. Bine, asta dacă nu ești Norvegia – îți cumperi când vrei, câtă onoare și corectitudine vrei – ce, bani n-ai?

    Nici nu este revoltător, numai trist.

    @Năstase, NM v-a supărat? Cu declarația asta și-a tăiat craca cea mai groasă de sub fund… Cum am mai spus: atât de trist…

  14. Din pacate si tehnocratii lui Colectiv se tem de raspundere si fug in toate partile cand e vorba de asumarea responsabilitatii .
    Domnul ministru al Transporturilor , Costescu , este frica ( sau lasitatea ? ) personificata .
    Se lauda , ca un prim secretar de la Judeteana de Partid sau ca un ministru in 1988 , ca este ” spaima santierelor ” in vizite ( cine are nevoie de asa ceva intr-o tara normala si civilizata ? ) .
    Dar pentru moment cel dominat de ” spaima ” este el – cei 200 de metri de autostrada infundati de apa de pe Sebes – Sibiu stau nelucrati , in aer liber , de 4 luni ! – nimeni in jur – rezultat 20 de km de autostrada inchisi traficului si trei morti in accidente pe devieri pana in prezent … dl Costescu se teme ca de dracul sa numeasca o firma care sa repare portiunea si avanseaza , curajos , ” iunie 2016 ” ca data limita …
    Avem marea surpriza , pentru Sibiu – Pitesti , sa fim blocati de un asa zis consultant european independent – Jaspers ? – o mana de 5-10 contopisti stagiari de la Bruxelles dar care nu reprezinta pe nimeni , care se trezesc vorbind de ” mari greseli ” in studiul de fezabilitate si care cer amanarea si refacerea studiului , facand taraboi in afara si ingrozind bietele autoritati romane care ii vad ca pe trimisii lui Dumnezeu – ceea ce nu sunt …
    Nimeni la Bucuresti nu pare capabil sa spuna – Jaspers , vorbiti sa va auziti vorbind , dati lucruri clare asupra ” erorilor ” ( Jaspers nu a parasit birourile bucurestene ) , nu reprezentati decat pe voi si uite , ca sa va inchidem gura , luam un consultant international serios care va da clasa …
    Asteptand , avem sanse mari sa ne vedem cu finantarea de 1 miliard de euro pentru Sibiu – Pitesti taiata de la Bruxelles , la scandalul Jaspers …
    legarea Ardealului de Tara Romaneasca pare sa deranjeze serios in strainatate .

  15. Îmi pare rău de Nicolae Manolescu. El e primul care ar trebui să știe că stilul este omul.
    Să dau vina pe niște rătăciri ale…bătrâneții?

  16. E bine in vacanta , dar , cel mai bine-i tot acasa , asa ca , bine ati revenit !
    Poze decente de la plaje aveti ?

    Alte timpuri , alte realitati …..

    1. In atentia retardatilor visatori , ai timpurilor apuse pt. totdeauna ( „flower power” , „make love not war” , „my privacy is sacred ” , etc , etc) ……luati si voi un pic din fata , ca sa nu stati la coada :

    http://www.dcnews.ro/cazul-unui-roman-la-cedo-rasuna-pe-toata-planeta_494619.html

    DECIZIE 100% CORECTA !

    2. kaiserfleishule & dacien julien sioros noi stim ca voi ne vreti tot binele din lume si de aceea vreti ca toti refugiatii sa vina la noi in Tarisoara , ca sa traim si noi CA IN ADEVARATA SI MAREA EUROPA ……!

    http://www.comisarul.ro/politic/grav-si-aproape-neverosimil!-ocupaţie-fara-tancuri_672369.html

    3. Babeta sulfuroasa , merkelizda utecista , din gelozie ca arabetii nu s-au jucat un pic si cu ea , cu dansa-n transa , ci numai cu tinerele , nu-i mai vrea inauntru , acuma-i vrea afara :

    http://www.nasul.tv/masuri-extreme-dupa-agresiunile-de-la-koln-germania-anunta-expulzari-masive-in-randul-refugiatilor/

    BBC relatează ca atacurile sexuale în lanţ, comise în Germania, în mare parte de migranţi de origine arabă şi nord africană, au legătură cu un joc sinistru al hărţuirii şi violului, denumit „Taharrush gamea”

    Femeile sunt înconjurate, agresate verbal şi fizic, pipăite şi chiar violate. De multe ori, în stare de şoc, victimele nu au nicio reacţie şi sunt şi jefuite. –

  17. Crimele liberalismului: Memorialul Colectiv. “Sfarsitul istoriei”, clamat de Francis Fukuyama in celebrul sau eseu cu acelasi nume, va intra mai putin fast in istorie. Definitia post-razboi rece a lui Fukuyama, referitoare la universalizarea democratiei liberale occidentale, ca ideologie si forma de guvernare finale, a concurat, de o maniera la fel de triumfalista, de utopica si de totalitarista, pe cea care tocmai isi daduse duhul. Multi intelectuali platesc inca tribut unei inertii in gandire, in a recunoaste legatura genetica dintre manifestul comunismului si manifestul liberalismului. Dar evenimentele au luat-o inainte, au inceput sa scrie, in tomuri care parca nu se mai sfarsec, o carta neagra a liberalismului, din ordinea unipolara care a urmat, despre nerusinarea individualismului, nomadismului, consumerismului, acapararii si secatuirii resurselor, razboaielor, terorismului, provocatoare de mari distrugeri, tragedii si incalcari ale drepturilor omului. Un memorial al atrocitatilor din jungla liberala va fi necesar si inevitabil, lumea nu trebuie sa le uite sau sa se mai lase inselata de salbaticia cu fata liberala. O secventa comemorativa, despre care aflu ca exista preocupari de proiectare si construire, o va reprezenta si imortalizarea tragediei de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie. Un think tank al civitas-urilor, cum as numi asociatiile apartinand societatii civile, o denumire alternativa, romaneasca, a ong-urilor occidentale, ar trebui sa gestioneze materializarea proiectului. Un semnal care ar veni din acest spatiu ar fi extrem de semnificativ, ca si cele doua valori pe care le reprezinta, libertatea si societatea civila. In treacat spus, ar fi dezirabil, cred, sa se inradacineze distinctia de civitas in ciupercaria ong-urilor, dar si cutuma ca nu te poti pune cu civitas-urile. Sursa de finantare ar putea veni din sponsorizari, donatii sau chiar dintr-un timbru de solidaritate si neuitare. Fara indoiala, la Clubul Colectiv se va pune o placa funerara, dar locul unui simbol monumental, care sa transmita mesaje cu o profunda incarcatura memoriala, emotionala si educationala catre generatiile de tineri, ar trebui sa fie intr-un spatiu public central, cu frecventare intensa de catre tineri (campus universitar, piata, parc, sala spectacole, divertisment etc.). Ca denumire, ceva care sa sugereze natura tragediei si numarul victimelor, “Rug 63”, de pilda (am facut o analogie cu „300”). http://www.agerpres.ro/memorial-colectiv/2016/01/13/-memorialcolectiv-alin-petrache-cosr-sustine-ca-o-asociatie-ar-trebui-sa-se-ocupe-de-proiectarea-si-constructia-unui-memorial-11-11-50

Lasă un răspuns