„Războiul care a pus capăt păcii”

FullSizeRender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi-a plăcut foarte mult titlul acestei cărti. O carte ce a primit – pentru continutul ei – premiul pentru cea mai bună carte politică in 2014, la Political Book Awards. Cartea a fost scrisă de Margaret MacMilan si a apărut, in română la Editura Trei, anul trecut. O carte exceptională despre disparitia Europei imperiilor, despre intrigi si despre aliantele care s-au aflat fata in fata la inceputul secolului trecut. Sunt analizate, pe larg, si războaiele balcanice, crizele declansate după asasinatul de la Sarajevo, sfârsitul Concertului European. Există si câteva pagini – nu tocmai măgulitoare –  despre România.

Este evocată insă alianta secretă dintre Carol I si Imperiul austro-ungar iar, in acest context, Margaret MacMilan mentionează: „Din păcate pentru viitorul aliantei secrete, maghiarii au continuat să le refuze drepturile politice românilor din cadrul granitelor lor. Inainte de 1914, cele 3 milioane de români din Ungaria erau reprezentati de cinci deputati in parlamentul maghiar, in timp ce 10 milioane de vorbitori de maghiară aveau aproape 400”.  O observatie importantă!

 

54 de gânduri despre “„Războiul care a pus capăt păcii”

  1. Nu „stiu” cine este aceasta Reta Mac-mac .
    Insa o prefer pe Barbara . Barbara W. Tuchman si cartile ei „Tunurile din August” si „Trufasa Citadela”.

    Reta asta mi se pare ca este doar inca o oita supusa a MS Veta .2 a Not So Great Britain, inca nedezunita. Inca .
    Inca o oita care cazu in mrejele Gemaniei si viseaza .. viseaza ca poecii ar putea avea aripi.. Care in cartile lor „refac” istoria …. si vor sa demonstreze ce tampita era Winston si cum nu trebuia Perfidul Albion sa se impotriveasca lu’ Adolf si Willy der Zweite. (Ciocu mic! Am mai gasit din astia … cipii de concilaitori dornici sa isi „albeasca” bunicii …. )

    Cat despre maculatura Retei .. o alta „inteligenta” Madeleine Albright (idioata care credea ca Pastele tine 3 ore isi exiba si ea nula )

    “The War That Ended Peace tells the story of how intelligent, well-meaning leaders guided their nations into catastrophe. These epic events, brilliantly described by one of our era’s most talented historians, warn of the dangers that arise when we fail to anticipate the consequences of our actions. This is one of the finest books I have ever read on the causes of World War I.” adica
    Aceste evenimente epice, descrise strălucit de către unul dintre cei mai talentați istorici epoca noastră, avertizează de pericolele care apar atunci când nu reușim să anticipeze consecințele acțiunilor noastre. Aceasta este una dintre cele mai bune cărți am citit vreodată cu privire la cauzele Primului Război Mondial (Idioata asa a readus in sec XX razboiele religioase … Ca imi vine sa ma intrev de ce neamul ei este recunoscut prin inteligenta?! Ca care inteligenta la asta?!)

    Eu sunt cam … arogant si conservator. Sau invers. Si INCA mai am memorie.

    Asa cas imi aduc aminte de La Débâcle a lui Émile Zola.. Cetie pe care cele 2 parasute cacademice o ignora cu superbie..
    Poa este cazul sa amintec ca in 1871 Franta invinsa la Sedan a pierdut Alsacia si Lorena in favopare Germaniei.
    Si a jurat in barba ca va urma REVANSA!!!!
    43 de ani Franta s-a pregatit!!
    A renunatat la Sudan .. la Fachoda a preferat umilinta in favoarea unei viitoare aliante ..

    Asta nu trebe sa fie uitat : pacea aia de la 1871 la 1914 a fots o perioada de pregatire de razboi!!!

    Razboiul era inevitabil …

    Oar Reta este si poarta si mincinoasa….

    ,

  2. F.P. :
    „Comunizarea liberalismului, ca universalizare a unei noi uniformizari, este un nou mesianism politic, la fel de utopic si de distorsionant ca si cel comunist.

    Ca si comunismul, liberalismul emana dintr-un centru unic, de la noii asa-zisi dascali ai omenirii, care au pretentia sa-i impuna o noua asa-zisa invatatura globala.

    Comunizarea liberalismului urmareste standardizarea gandirii si comportamentelor in favoarea celor specifice unei colonii, in numele “libertatii” ca populatia sa ramana saraca si resursele tarii sa fie supranationalizate.

    Liberalismul s-a dovedit, in cei 25 de ani de indoctrinare, un amagitor manifest neomarxist, o ideologie a amorfismului si dezradacinarii, care nu serveste in niciun fel interesele cetatenilor si popoarelor, ci doar unor instincte primare, de putere.

    Asadar, polonezii s-au dezvrajit. Va urma, probabil, o perioada de sevraj. Important este insa ca multincercatul popor de pe celalalt flanc al Intermarium a gasit terapia adecvata, conservatorismul, pentru resuveranizare si regenerare identitara.”
    Nu ştiu pe cine mai miră asemănarea asta devenită extrem de evidentă acum, dintre cominism şi acest capitalism ( URSS şi UE 😉 ), din moment ce ambele sunt clocite de aceleaşi minţi bolnave !?

  3. @fosta basarabeanca – nu inteleg de ce vorbiti de tara si gospodarie . Nu e deloc acelasi cuvant , aceeasi semnificatie . Stiu , suntem campioni mondiali mondiali la bocit , murim de foame etc . Nu vreau sa dovedesc contrariul dar ce spun eu sunt date incontestabile – PIB de 180 de miliarde de doalari din 2006 incoace , peste al Ungariei ( apropo , nu sunt in buzunarul meu ) , locul 2 la porumb , 13 miliarde de export informatic . In rest , sa ne plangem de mila cu bine !

Lasă un răspuns