Teodoreanu despre Iorga

IMG_3954

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu as fi citit carticica lui Al.. Teodoreanu daca nu as fi vazut o mentiune pe contra-pagina: „Acest opuscul fiind refuzat de toate editurile din tara, a fost imprimat multumita devotamentului unui grup de prieteni personali ai autorului. 9 mai 1931”. Sigur ca m-a incitat. Despre ce e vorba?  Vreo suta de catrene si poezele-bascalie la adresa lui Iorga. Unele chiar de proasta calitate.

M-a intristat demersul lui Teodoreanu. Sigur, Iorga a avut si multe defecte dar geniul sau si opera lui (nu neaparat cea dramatica) vor dainui. La fel si trasatura de caracter a romanilor de a-si barfi contemporanii. Totusi, m-a bucurat faptul ca editurile acelui timp au refuzat sa fie complice. Astazi, ar fi fost bataie pentru un astfel text. In numele drepturilor omului si al libertatii de exprimare.

 

FullSizeRender 7

 

 

 

 

 

 

 

 

22 de gânduri despre “Teodoreanu despre Iorga

  1. Și când noi credeam că sunt o specie nouă… Totuși, o fi adevărat că nimic nu-i nou sub soare, roata se învârte mereu, toate lucrurile se aseamănă, se atrag și se resping, se învecinează fără să se amestece, se oglindesc unele în altele și există analogie în tot? Că așa am putea prezice viitorul…

  2. @nastase

    Vă citez:

    „M-a intristat demersul lui Teodoreanu. Sigur, Iorga a avut si multe defecte dar geniul sau si opera lui (nu neaparat cea dramatica) vor dainui. La fel si trasatura de caracter a romanilor de a-si barfi contemporanii. Totusi, m-a bucurat faptul ca editurile acelui timp au refuzat sa fie complice. Astazi, ar fi fost bataie pentru un astfel text. În numele drepturilor omului și al libertății de exprimare.”

    Ba, un astfel de text ar fi apărut chiar și pe blogul Dvs! Dacă apare tragi-comicul AB, obsedat până la moarte de un prim ministru, de ce nu ar fi apărut mult mai valorosul Teodoreanu?

  3. Ce mai fac americanii?

    În SUA sunt campanii pentru desemnarea candidaților celor două mari partide la alegerile prezidențiale din anul viitor. De la Partidul Democrat, cele mai mari șanse le are Dna Clinton. De la republicani, Dl Trump! Am pus semnul exclamării pentru că nu credeam că un astfel de individ va ajunge vreodată în fruntea unei competiții politice. Priviți-l cum vorbește, ce mimică are: e leit Mussolini! Iar CE vorbește, arată cât de gol e pe dinăuntru. Faptul că e preferatul multor, multor americani, arată cât de jos a ajuns țara care ne stăpânește!

    Ultimul episod scandalos legat de Trump: A spus că în competiția anterioară din Partidul Democrat, Dna Clinton putea să câștige ușor în fața lui Obama, dar a preferat să fie „schlonged”! Nu incercați cu Google Translate, cuvântul nu e recunoscut! Pentru că este prea vulgar! În Urban Dictionary, ni se explică: o femeie este „schlonged” atunci când i se face sex oral în mod umilitor (am adaptat totuși explicația, punând „umilitor” în locul detaliilor „tehnice”). Purtătorul de cuvânt al lui Trump a spus că „to be schlonged” are sensul „a fi învins fără luptă”. La protestele ziariștilor, a replicat: „Atunci spuneți-mi voi ce înseamnă!”

  4. Alexandru Teodoreanu (altfel cunoscut sub pseudonimul Păstorel) era un moldovean autentic. Nicolae Iorga era fărșărot. Ei au arhetipul cultural al contradicției permanente între latini, al conflictelor intestine continue, un arhetip creat în bătălia de la Farsalla, între armatele lui Cezar și armatele lui Pompei cel Mare. Taică-su, Nicu Iorga, era afectat și mai mult. N-ați observat că legionarii fărșăroți au fost cei mai sângeroși? Ăsta e arhetipul și el generează faptele oamenilor. Vedeți și http://adevarul.ro/locale/focsani/cine-fost-tatal-musculos-istoricului-nicolae-iorga-pasionat-jocuri-noroc-gelos-vecinatatea-crimei-1_5676667637115986c69ff2c9/index.html?ref=yfp

  5. Iorga enerva in epoca pentru ca aparea peste tot .
    Era favoritul Casei Regale , profesorul lui Carol al II-lea , publica volume enorme in fiecare an , piese de teatru istorice cu daci si celti cu coifuri cu coarne , profesor la Universitate , sef de ziar , sef de partid .
    Extrem de orgolios , citate in fiecare zi in Neamul Romanesc – mi se pare ca odata un ironic a scris ” cinci ori cinci douazeci si cinci – Nicolae Iorga ” .
    Usor de magulit si de fraierit .
    Descoperea mari talente in literatura dar parca George Calinescu spunea ca revelatiile lui erau mai degraba un semn al lipsei de talent al celui descoperit de el .
    Stilul lui este extrem de greoi si dezordonat , am incercat Istoria romanilor sub Mihai Viteazul – renunti , trei pagini de lectura cu secuii si aristocratii polonezi care se duc fiecare in dreapta si stanga te epuizeaza .
    Era vazut ca un privilegiat .
    Carol al II-lea , care s-a folosit de el pentru a-l inchide si ucide pe Codreanu – de ce nu regele sa-l fi dat in judecata pe Codreanu ? De ce l-a lasat pe Iorga sa se planga in Justitie ?
    Asasinatul lui abject , acei cinci mizerabili care au luat noaptea din casa un batran , l-au plimbat cu masina bezmetic prin Prahova si Dambovita , cu diverse opriri pe traseu – cred ca il bateau si simulau ca-l impusca – pana la masacrarea cu securea … iar unul din asasini , domnul Boieriu , emigra in RFG ca un print in anii 1970 din Republica Socialista Romania , cu acte in regula , asa cum emigrau , nu-i asa , romanii in Franta si RFG in acei ani – serviciile lui Stalin nu inarmasera si binecuvantasera oare echipa mortii legionara in noiembrie 1940 ?

  6. A DOUA POVESTE DE CRĂCIUN( adevărată)

    Înainte de Crăciunul din 1999, ne-am mutat , după un an şi jumătate de stat în chirie, înapoi în casa veche, pe care am reuşit cu greu să o consolidăm, să o extindem şi să-i dăm o faţă mai agreabilă.

    Era primul Crăciun după ce făcusem din vechea locuinţă, aşa cum ne spusese un constructor, “dintr-o babă ca vai de capul ei , o femeie matură, numai bună de măritat”.

    Cald în casă, miros de cozonaci abia scoşi din cuptor, oboseală plăcută, ca întotdeauna înainte de sărbători…”Băieţii” se pregăteau să meargă la colindat. Soţul meu se ferchezuia sus, la etaj, cântând colinde şi vocea lui sonoră ajungea până în camera de zi, de la parter.

    Şedeam pe canapea cu fiul nostru, abia venit acasă în prima lui vacanţă de student. Mi-am culcat capul pe umărul lui şi i-am spus :

    -Tudor, îţi mulţumesc din suflet că, indiferent când ai aflat adevărul, nu ai spus niciodată în toţi aceşti ani că nu există Moş Crăciun…

    El s-a îndepărtat puţin , m-a privit în ochi cu o lucire veselă şi specială, ca şi cum tocmai făcuse o ghiduşie, şi mi-a răspuns cu alte 3 întrebări:

    -Cuuum? Nu există Moş Crăciun? Şi abia acum îmi zici?

    -Ai dreptate, am şoptit…am spus o prostie de neiertat…

    Aşa că, în toţi anii care au urmat, Moş Crăciun a continuat să existe şi să vină, netulburat, iar noi nu am mai vorbit niciodată despre asta.

  7. 1. ALILUIA , IN SFARSIT MAI CASTIGA SI NASTASE CONTRA SISTEMULUI ! SA FIE INTR-UN CEAS BUN !

    http://www.nasul.tv/nastase-a-umilit-anaf-in-instanta-ce-proprietati-si-a-recuperat-fostul-premier-de-sub-sechestru/

    2. . http://www.enational.ro/news/politica/kovesi-risca-sa-se-inece-cu-pruna-514966.html/

    EU SUSTIN , CA E INVERS !
    DAC-O TINE ASA , PRUNA AJUNGE MAGIUN DE TOPOLOVENI !

    3. Felicitari tinerilor frumosi si curati ai ong-urilor cu dragoste de vanzare de Tara , aia din strada mizerabila , dar , si emotivei diaspore , aia rupta de realitatea romaneasca , care tot voteaza pe contra :

    ciolhanis a promulgat legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor !!!

    4. De la est la vest si de la nord la sud , pute Tara de prosti !!!!

    http://www.romaniatv.net/treaba-romaneasca-dorel-a-lovit-la-drobeta-turnu-severin-foto_264518.html

    5. SARBATORI FERICITE !

  8. Domnule Nastase, superbe domnite si nobili cavaleri participanti la blog, va urez:
    – Colind al Mosului fericit si rod imbelsugat!
    – Craciun cu multa bucurie!
    – Nastere a Domnului in piosenie, rugaciuni si imnuri de slava!
    Va rog sa primiti un colind cu un text care imi pare nealterat de crestinism, desi a fost cantat si de preoti.
    https://youtu.be/9tQXtqEHPTk

  9. Guvernul Somaliei interzice celebrarea Crăciunului, avertizând că astfel de sărbători creștine pun în pericol religia națională musulmană.
    Străinii pot sărbători Crăciunul doar la propriul lor domiciliu, în niciun caz la hotel.
    (BBC)

  10. Uf .. se pare ca in sfrasit in gubern apar si personaje fara scoala societatii comuniste.
    Adica perfect neorientate precum aia din bancurile politice de dinainte Eu nu intreba ca Lica de ce nu e carne eu intreb unde e Lica??

    Dna sinistra a (in)Justitiei de exemplu. Care dna s-a trezit vorbind aiurea in tramvai ca cum ea parca nu ar mai repune-o pe Codrutza ca sefa DNA ca cica o reinvestire ar expune acea persoană criticii unei părți din societate.Hai sa fim sinceri argumenatia este subtire si cam la fel de ipocrita ca o jerba cu „sincere regrete” la inmormantarea indelung astepatata a unei rude cam antipatice a carei unica calitate era ca iti va lasa o mostenire mai importanta (de ex stai intr-o grasoniera si acum te vei muta in apartamentu scarbei aleia care acum 20 de ani …)

    Insa azi madama Pruna revine :

    Repet, afirmatia pe care am facut-o ieri in nici un caz nu trebuie sa fie citita in cheia aceasta ca m-as gandi sa nu reinvestesc o persoana ca doamna Kovesi, care are cele mai bune rezultate din istoria DNA, mai bune chiar decat ale predecesorului domniei sale, fara indoiala.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20685179-raluca-pruna-ministrul-justitiei-iau-calcul-reinvestirea-doamnei-kovesi-functie-este-foarte-posibil-fac-asta-cum-vrea-opreasca-ministrul-justitiei-valul-scriitori-din-puscarii.htm

    Hia sa nu discutam despre „rezultatele” predecesorului Codrutei…
    Sa discutamn despre suceala dnei Pruna. Care a constatat ca a vorbit fara sa se gandeasca si azi o da la intors ..

    Asta fiindca dna Pruna nu a fost tovarasa Pruna si deci are serioase carente de educatie politica… cu tot masteratu în ştiinţe politicesi bursele la universitatile „Paris VII” şi „Central European University”, Budapesta…
    Zic asta fiindca „inainte” trebuia sa stii precis cand ai voie sa zici ca te dispensezi de cineva. Adica trebuia sa fii sigur ca la controlul fundului de ochi ai respectivului nu descopereai pe „cineva mare” cam suparat. Ca daca suparai… munca de jos intr-o fabrica sau institutie din Bucale sau Brasov era parfum de tei .. ca puteai s ate trezesti „necesar” si „bun de avansat” in cine stie ce targ gen Saveni

    Ori nu-a-fost-tovarasa Pruna a dat cu bata in balta. Balta Atlantica. Si imediat a auzit Her Master Voice asa ca azi facu o intoarcere in ac de par mai ceva ca aia de la Monaco fiindca cineva acolo departe iubeste baschetul feminin. Si ca fatza de Lulutza nu-a-fost-tovarsa Pruna este dispensabila ca un Kleenex.
    Insa slava domnului Obama ca azi suntem o societate cat de cat democratica. Ca altfel azi am fi citit despre demiterea ministresei…
    Dar asta nu inseamna ca dna Pruna in calitatea sa de nu-a-fost-tovarasa chiar are dreptul sa zica tot ce ii iese din gura!!

    Asa ca noi suntem rugati, poa somati sa ne prefacem ca suntem prosti si intelegem gresit ..
    Ca iata declaratia orijinela a dnei Pruna :

    La anul vor expira mandatele pentru șeful DNA și procurorul general. Luați în calcul și o prelungire a acestora?

    Raluca Pruna: Ar fi neserios din partea mea să mă lansez în speculații cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Sigur, ca principiu, am spus că legea dă posibilitatea reînvestirii unei persoane, însă iarăși cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică și cred că o procedură – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovada de integritate și profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părți din societate. Eu înțeleg din motive de transparență să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanță, astfel încât să fiu împăcată cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului și, finalmente, pe masa președintelui. Nu voi face o procedură complicată, pentru că la aceste funcții de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligația morală, și am să fac asta, să merg personal în țară, la curțile de apel și la parchetele de pe lângă curtea de apel să-i încurajez pe cei integri și foarte buni să-și depună candidatura.
    http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/-interviu-cu-raluca-pruna–ministrul-justitiei-din-romania-402693

    Dubii? Suspiciuni?!
    Sau sa cred ca la Bruxlles buna ziua se traduce cu „va t’en mere pour te refaire”?

  11. Vă doresc tuturor să fiți sănătoși. Vreau să fie sănătoși toți ai mei. Vă doresc tuturor să câștigați destul, cât să vă ajungă. Să nu vă cadă la pat bătrânii din familie și să nu înmormântați pe nimeni. Dacă aveți copii și nepoți, să vă fie sănătoși, să le meargă bine la școală și la muncă. Nu vă doresc fericire și extaz, sper numai să fiți mulțumiți de viețile domniilor voastre.

    Eu nu-s tare cu iertarea, dar cine-și dorește, sper să poată ierta pe cine are de iertat. Cine crede în Moș Crăciun, să-i vină.

    Care ați postit, mâncați și beți rezonabil, altfel veți regreta.

    Acum la treabă!

  12. @Liviu Bejan
    Pe acolo-i și capitala provincială Porolissum. Un drum având calitatea infrastructurii egală celei de pe Via Appia mergea până la Tyras, adică Nistrul. Carpații Orientali îi trecea prin zona Angustia-Pasul Oituz.

  13. @Ghita Bizonu’, putem observa , sau nu putem observa, ca dna Kovesi sufera, conform dnei Pruna, un transfer de corp astral. Astfel, in ochii dnei Pruna, ea nu mai este dna Kovesi, ci „o persoana ca dna Kovesi”; nu stim ce se intampla cu corpul golit de spiritualitate al dnei Kovesi. In acest fel, constiinta democratica a dnei Pruna este impacata, deoarece ea nu o reinvesteste pe dna Kovesi, ci reinvesteste o persoana ca dna Kovesi. O problema ar outea sa apara daca dna Kovesi nu seamana cu ea insasi.
    La multi ani!

  14. @ George ban

    nu sunt nici pe departe obsedat de Victor Ponta . Nu cred ca am gresit cu nimic din ceea ce am scris despre el si toate prostiile pe care le-a facut . Toata mizeria si dezamagirea pe care o traim astazi i se datoreaza in mare parte lui si pupincuristilor lui , printre care cu onoare va numarati .
    Fara indoiala , am exagerat cu acest personaj dar masurile aberante luate de acesta ne urmaresc si dupa plecarea lui ( cresteri de impozite , cresterea rca , etc. )

  15. Blogi
    Samuel Bruchenstein este numele alogenului care şi-a bătut joc de un popor creştin, ucigându-i conducătorul !
    Fie-i ambele nume trecute în rândul celor care au fost cei mai mari duşmani ai acestui popor ! :mrgreen:

  16. Păstorel Teodoreanu a fost un mare pamfletist și epigramist, care nu i-a iertat pe niciun contemporan al său; nu s-a iertat nici pe sine, făcându-și epigrame, satirizându-și viciile. A fost un moldovean care credea că adevărații moldoveni trebuie să bea doar vin de Cotnari ( și sarmalele se fierbeau în vin de Cotnari și se mai fierb de cei cărora le plac mâncărurile tradiționale mai mult decât cele franțuzești, italienești, chinezești etc), fiind un republican convins care știa că ideea de republică a fost promovată la români de un moldovean, Costache Sturza, în anul 1802 în proiectul său de organizare a unei republici aristocrate și prima republică a fost instaurată tot în Moldova, la 1848, în Bacău, primul Președinte fiind Alecu Aslan, arestat și exilat de domnitorul M. Sturdza la Mănăstirea Cașin. Având în vedre aceste adevăruri, considerate de el sacre, era firesc să-l ironizeze pe Iorga, care-și făcea țuică la Vălenii de Munte, preferând-o Cotnariului și care devenise într-o perioadă a vieții sale monarhist și omul de încredere, consilierul Reginei Maria.( să ne amintim că M. Eminescu, tot moldovean, a refuzat această onoare pe care i-o oferise Regina Elisabeta, dar pe care o primise G. Coșbuc).
    Însă niciodată Păstorel Teodoreanu nu a ironizat calitățile lui Iorga de mare istoric, ci pe acelea de politician sau de vorbitor de limba română sau de limba franceză. Îmi amintesc, că bunicul meu ne povestea, că în anii studenției sale, a participat la câteva cursuri ale lui Ioga, care erau explozive, dar greu de urmărit datorită faptului că vorbea repede și avea o dicție defectuoasă!
    Oricum, indiferent ce a scris Păstorel, nimeni și nimic nu poate contesta geniul celor doi, fiecare, în domeniul său.
    Earnest

Lasă un răspuns