Bogdan Popovici si cartile sale

images

 

 

 

Am inteles ca la judecatoria  unde se discuta liberarea conditionata a lui Bogdan Popovici, procurorul DNA a pus in discutie caracterul stiintific al lucrarilor sale,  scrise  in inchisoare, cerand un nou termen de judecata. Pentru ca, timp de mai multe luni, am „locuit” impreuna in acceasi sectie, la Jilava, pot depune marturie ca Bogdan scria in permanenta la proiectele pe care si le alesese. Din pacate, din cauza unor probleme grave la coloana, adeseori trebuia sa scrie in pat, intins pe spate. Citea mult si scria cu usurinta. Poate ca, pentru unii procurori DNA, faptul ca a scris 6 carti in trei ani si jumatate, adica o carte la fiecare sase luni, pare un lucru imposibil. Pentru fiecare carte publicata, a avut  „30 de zile castig”.  Daca insa ar fi lucrat la bucatarie sau la gradina de zarzavat, in acea perioada, probabil ca ar fi beneficiat de o diminuare  mai mare a zilelor de incarcerare.

Am mai scris despre aceasta chestiune pe blog.  Adaug urmatoarele comentarii:

1. Nu inteleg, in continuare, rolul procurorului DNA in procesul de liberare conditionata. In mod normal, dupa transmiterea rechizitoriului la instanta si eventual dupa desfasurarea procesului, rolul procurorului DNA se incheie. Veti spune ca parlamentarii au acceptat, sub indrumarea ministrului Cazanciuc ca si in faza procesuala legata de liberare conditionata tot procurororii DNA sa se ocupe de „pacient” daca ei au  fost cei care au intocmit rechizitoriul. De ce? Niciun parlamentar nu l-a intrebat acest lucru pe Cazanciuc. Oricum, in situatia actuala, pedeapsa stabilita de  instanta in aceste dosare devine relativa. Durata efectiva nu mai depinde de conduita concreta in inchisoare, evaluata de o comisie din care face parte si un judecator delegat, durata ulterior validata, in functie de anumite criterii, de instanta de executare. Durata finala se afla sub cenzura celor care au facut dosarul la DNA si care au posibilitatea in aceasta faza sa prelungeasca durata de executare, ca un fel de tutore al ” pacientului”.

2. Intreaga procedura de liberare conditionata este supusa mai multor conditii subiective. Ar fi mai normal, sa existe, ca in Franta sau in alte tari, doar conditii obiective pentru acceptarea liberarii conditionate. Acum, in functie de incarcarea judecatorilor, de durata redactarii motivarilor,  de redactarea contestatiilor din partea procurorilor, de la momentul aparitiei vocatiei de liberare conditionata pana la liberarea efectiva pot trece cateva luni, intr-o perioada de tensiune pisihica deosebita.

3. In legatura cu redactarea lucrarilor stiintifice in inchisori, pentru a se evita eventuale abuzuri, o comisie de persoane cu experienta, inclusiv din zona academica, ar trebui sa stabileasca modalitati si responsabilitati clare, in viitorul regulament. Chiar daca unii „oameni ai legii” au oroare de munca intelectuala, si ar dori sa fie luata in considerare in inchisori doar munca fizica – cum se intampla in penitenciare inainte de revolutie – cred ca reactiile fata de anumite excese nu ar trebui sa duca la o „remunerare” mai slaba pentru activitatea intelectuala in comparatie cu  munca fizica, chiar daca „pontajul” pentru activitatile fizice ar fi mai usor de evaluat de catre procurorii DNA.

Problema de fond ramane insa aceea daca se doreste ca inchisorile sa continue sa fie „fabrici de recidivisti” sau daca prin activitatile intelectuale, educative – scrieri, prelegeri – unii dintre cei aflati  in inchisori – pentru motive pe care nu le comentez aici – pot influenta propria conduita dar si a celorlalti, aflati in spatiile respective. Un nou regulament al legii de executare a pedepselor nu ar trebui sa poarte amprenta resentimentelor unor procurori, ci ar trebui sa impuna solutii moderne, echilibrate. Cred ca ministerul justitiei ar trebui sa defineasca o politica a guvernului in materie de executare a pedepselor pentru a micsora rata recidivelor (vezi programele din Canada sau din Franta) si, in acelasi timp, sa propuna parlamentului o lege de aministie si gratiere colectiva, tinand seama si de recentul raport al Avocatului poporului. Stiu, ar fi nevoie de curaj pentru a promova o astfel de lege. Poate ca un guvern considerat nepolitic va avea forta de a initia si un astfel de proiect.

31 de gânduri despre “Bogdan Popovici si cartile sale

  1. Conform DEX 2009 ‘LÉGE, legi, s. f. I. Regulă imperativă stabilită de autoritatea supremă. ♦ Modificare cu caracter regulat care intervine într-un fenomen, într-un proces etc., exprimând esența lui. ◊ Lege fonetică = modificare regulată a unui sunet de-a lungul evoluției unei limbi. II. 1. (Jur.) Act normativ care emană de la organul legislativ al statului și prin care simt reglementate anumite relații sociale; p. gener. orice act normativ…..

    …..◊ Omul legii = a) reprezentant al autorității de stat; b) persoană care respectă cu strictețe prevederile legale. Om de lege = jurist, avocat. ◊ Loc. adj. Fără (de) lege = păcătos; mișel.’

    Oare cum vad si cum inteleg acesti ‘oameni’ actul de justitie?

  2. In fine Parchetul este prin vocatie avocatul represiunii penale extreme cu imaginea ca toti au/am facut ceva penal si ca trebuie tinuti pe cat posibil pe vecie. Singurele lucrari scrise admisibile ca ot of jail card sunt denunturile. Inclusiv cele din genul fiction.Daca unul iese cel putin doi trebuie sa intre.

    The Economist a comentat si el sardonic „Jail Literature” din RO insinuind ca sunt scrise de altii si „smuggled in the jail”. Ii inteleg partial caci la ei cei care pot scrie carti stintifice nu prea ajung dupa gratii. Desi din sursele citate articolul ca si toate celelalte despre RO est clar inspirat de macovisti asa ca si ei m-as intreba sigur cine le scrie articolele despre Romania ?.Par toate scrise de extraterestri.

  3. O mulțime de legi mai mult încurcă decât descurcă. Astfel de critici le aduc de obicei cei care nu au fost implicați la nivelul deciziei dar dvs. ați fost implicat la vârful deciziei în România, sub aspect legislativ și executiv. Cred că aveți o răspundere pentru ce vă plângeți acum.

  4. Politic chestiunea cu inchisorile suprapline, conditiile inumane si eliberarile conditionate este dinamita care arunca in aer pe orice politician.
    La noi spre deosebire de Vest aparatorii drepturilor omului sunt sublimi dar cam lipsesc cu desavirsire.

    Ce se intimpla in ultimii ani cu sentintele DNA imi aduce aminte de Archipeleagul Gulag. Acolo Soljenitsin scrie ca la inceput se dadea 3 ani pentru nimic dupa aia cinci ani pentru nimic si dupa aia zece ani pentru nimic.

    In schimb avem o Curte Constitutionala si instante care nu risca alegeri si teoretic ar trebui sa apere dreptul CEDO. O simpla constatare a sentintelor CEDO de incalcare a drepturilor omului prin incarcerarii in inchisori suprapline ar elimina tabuul politic despre sentinte cu suspendare, sentinte lungi, amnistii si eliberari conditionate.

    Caci asa nimeni cei care chiar trebuie cu adevarat sa intre nu ar mai putea sa mai intre daca nu se face loc la mititica.

    Si politicienii ar putea sa se spele pe maini caci a ordonat Justitia.
    Dar la noi si judecatorii constitutionali sunt trimisi in judecata pe motive Kafkiene de posesie de struti, .Asa ca mai bine… politica strutulu

  5. „Nu trageti in pianist face si el ce poate!!” (suntem cam de aceiasi varsta .. deci ar cam trebui sa stitidesp0re ce este vorba)
    Niciun parlamentar nu l-a intrebat acest lucru pe Cazanciuc ?!!
    Nu era m ai bine ca viitorul condamnat* pe atunci premier sa ii fi dat un sut in inexprimabil dlui in cauza? Ca ma rog sesizarile corpului de control nici azi nu sunt „prorotizate” insa RARINCA!!!

    Sau si mai bine … sa ii fi explicat dvoastra sefului lui Cazanciuc ca intre lupi nu te auci sa behai ca oaia :
    http://www.luju.ro/static/images/2013/noiembrie_/12/kovesi_ponta_cazanciuc.jpg
    (asta este ca in parabolele livertarien despre dmocratie : doi lupi si un miel voteaza democratic meniul cinei … Fiul oii e la moj;opcv desi fonctioa ii dadea dreptul de tigru „mi-e nitel foame si eu un pic cam chinez, Cica vois suntei delicateturi!!”)
    Sau si mai bine .. domnia voastra sa fi procedat corect si nu „moral” Adica Nelutu Muresan bagat nu ptr un caltabos ci ptr o afacere.. iar nu zic cine ptr flota!!! E.. cum era?! Eu zic ca azi se citeau niste titluri „Ex presedintele 4case este de parere CA:” sau „Asa grait-a Adrian Nastase -Zarahustra!” (si mai cred ca aveam autostrada Bechtel gata de catiova ani, aia Vinci idem si cateva mii de km de strada canalizata inplus,. Pe fonduri europene!!)

    * este o parere .. nu o dorinta. Nu ma acuzati. Este doar ceva de genul „toti oamenii sunt muritori” .. care observatie nu este o invitatie la genocid!!

    A da.. sa zxic asa Kodruta are testosteron sa dea si la multi „barbati” politici!!

  6. Coco Chanel, un aforism de ideologie fiziocrată : „Les meilleures choses dans la vie sont gratuites. Les autres bonnes choses sont très chères.”

  7. Niciodata n-am sa inteleg cum poate sa doarma un procuror sau judecator care condamna cu patima?Nu se gandesc ca torul li se intoarce insutit?Nu se gandesc ca mai devreme sau mai tarziu le vine randul de a fi alaturi d cei pe care ii condamna asa cum se intampla dupa ce sunt folositi?

  8. Domnule Năstase, ce mai contează? Într-o țară în care academicienii au venituri mai mici decât procurorii, ce pretenții să mai avem? Oare în istoria Academiei Române a existat vreun procuror academician? Eu nu am cunoștință despre un astfel de academician, Dacă cineva dintre cititorii acestui blog cunoaște vreun acadeniciab procuror, care și-a adus contribușia la dezvoltarea și modernizarea dreptului românesc, să mă informeze și pe mine.
    Așa că orice ar scrie domnul Popovici, în specialitatea lui sau într-un alt domeniu, este greu de convins un procuror, care s-a format doar unilateral: toți semenii lui sunt pușcariabili și dacă am merge pe silogismul clasic al lui Aristotel și procurori pot fi pușcariabli. Dar lor cine le-ar putea evalua cărțile? Apelăm la același silogism clasic și ajungem la concluzia că nici lucrările lor nu ar avea caracter științific.

  9. 1. Corect punctul dumneavoastra de vedere!
    2. O condamnare fiind un proces subiectiv, greu ca eliberarea sa fie obiectiva. Mai ales la noi. Mai ales cand exista interes ca unele eliberari sa nu se petreaca prea repede.
    3. Exista solutii, daca ‘se vrea’.
    Ironie: iata ca se dezvolta un curent important scriitoricesc, de literatura carcerala, curent care ar putea fi denumit „carceralism”. Pentru scriitorii carceralisti ar putea fi infiintata editura „Carcera” ori macar „Colectia de literatura carcerala” sau „Carcera pentru toti”. Gata cu ironia.
    Nu va avea forta.

  10. N-am înțeles nici numirea lui Cazanciuc, dar, mai ales, n-am înțeles menținerea lui ca ministru. Odată sentința definitivă pronunțată, firesc ar fi ca rolul procurorilor să înceteze Nimic nu este firesc în ” justiția independentă” (și de lege și de bun simț)

  11. Criteriile Buşoi în presă şi în politică

    Cornel Nistorescu

    Seri întregi stăteam cu ochii lipiţi de micul ecran şi mă holbam la apariţiile şterse ale lui Cristian Buşoi la Antena 3. La un moment dat era mai frecvent decât Mugur Ciuvică, numai că, spre deosebire de acesta, tăcea mai ceva decât Klaus Iohannis şi nu vorbea nici măcar atunci când era întrebat. Mărturisesc că n-am înţeles această prezenţă înghesuită de amorul artei, de dragul apărutului şi de plăcerea tăcutului pe televizor. La un moment dat, în paralel cu prezenţa cuminte a liberalului transformat în părerist pe orice subiect, a început să se deruleze şi un spot publicitar, un soi de campanie de informare asupra drepturilor pacienţilor. Lansarea s-a petrecut prin luna august a acestui an. Când am încercat să văd ce-i cu ea, am descoperit că avea site, că prim-vicepreşedintele PNL produsese tricouri şi materiale de propagandă, că organizase o conferinţă de presă şi transmisese peste tot comunicate legate de această măreaţă operaţiune de iluminare publică. Ce mai, cheltuială de parlamentar european şi de prim-vice liberal! Nu de alta, dar dacă nu ne luminăm la cap cu drepturile noastre, stingem lumina în cel mai apropiat cimitir. Buşoi ne-a întins o mână, ne-a salvat, descoperind ceva mai tare decât Einstein. Că un pacient informat este mai bine tratat decât unul care bate la uşa cârciumii şi cere ospătarului să-i facă o injecţie.

    Vai-vai-vai nouă, ce hăbăuci eram! Ne pridideau bolile dacă nu venea campania asta cu informarea! Ca să ne tratăm bine trebuie să fim informaţi în legătură cu toate drepturile noastre, africani inconştienţi ce suntem! Numai că, în momentul în care ne tratăm, nu prea mai avem nici chef, nici timp de informare. Şi nici de campania lui Buşoi.

    Ştiţi ce m-a mirat cel mai tare? Ca tot ardeleanul cu ceasul rămas în urmă, m-am întrebat însă, de ce Dumnezeu n-o fi făcut Cristian Buşoi o asemenea campanie de informare a pacienţilor în vreme ce era directorul general al CNAS, pe unde a trecut mai invizibil decât prin emisiunile lui Mihai Gâdea? Doar pentru că ideea i-a venit când a ajuns în Comisia de sănătate a Parlamentului European (tăcutul nostru compatriot figurând în aceste luni şi ca parlamentar european): sau ideea o fi apărut când liberalii şi-au dat seama că trebuie să aplice şi ei celebra frază a lui Ion Caramitru: “Mircea, fă-te că lucrezi!”.

    Aşa şi cu Cristian Buşoi. Cineva i-o fi spus:

    – Cristi, fă-te că buşeşti, că, altfel, oricât ne eşti de drag, nu avem cum să te ajutăm!

    Şi Cristian Buşoi, parlamentar european, s-a făcut întâi că buşeşte la dezbateri televizate, apoi a buşit nişte spoturi la aceeaşi televiziune Antena 3.

    În sfârşit, minunea s-a produs. PNL-ul s-a trădat că îi este teribil de îndatorat lui Cristian Buşoi. Tăcerii sale, spiritului său de umbră politică, discreţiei sale de domnişoară şi i-a cerut să recomande un ministru al Sănătăţii. Acest personaj de catifea l-a propus pe junele doctor în pantaloni scurţi (pardon, chiloţi) în funcţia de ministru în guvernul Cioloş. Abia atunci am înţeles pe deplin dimensiunea liliputană a personajului. Efectul campaniei de gonflare a imaginii lui Cristian Buşoi (altfel un om de o discreţie aproape suspectă, ideal pentru agent acoperit al SRI sau SIE), desfăşurată la Antena 3, şi-a arătat mai departe roadele. Ca o umbră politică mititică, Buşoi a răsărit pe neaşteptate lângă Klaus Iohannis, şeful său mai mare şi mai puternic întru tăcere. Ptiu, ce surpriză nebună! De-aia nu ne-a anunţat Alina Gorghiu cine va fi candidatul PNL pentru Primăria Capitalei. Trebuia ca diafanul şi discretul şi delicatul Buşoi (de regulă, oamenii au de la Dumnezeu un nume care îi reprezintă şi pe care îl merită) să fie scos la vedere lângă fostul primar al Sibiului. Să pricepem şi noi că omuleţul acesta are sămânţă de administrator, nu de flecar politic dâmboviţean!

    S-a făcut lumină! Cristian Buuuuşoi este omul! Mai mulţi băieţi au lucrat de zor să ne creeze iluzia că aceste trei-patru cuvinte cu ochelari din Mehedinţi reprezintă viitorul candidat al PNL. Aşadar, Antena 3 ne-a tras pe şest o campanie electorală pentru Bucureşti şi, fără să ne dăm seama, l-a schimbat repede în studiouri pe Victor Ponta cu Cristian Buşoi.

    Gata, acum sunt un pacient informat! Cum mă trezesc dimineaţa la şapte, nu mai aflu de la Victor Ponta că se vor mări salariile şi pensiile, ci de la mititelul Cristian Buşoi că în Bucureşti se va construi cel mai modern spital din partea asta a Europei, că încălzirea nu ştiu ce, că bulevardele nu ştiu cum… Şi mă întorc pe partea cealaltă şi zic în gând:

    – Mă, mă laşi cu aiurelile tale!? Degeaba mă tot buşeşti cu promisiunile că nu mai ţine!

    Şi mă întorc pe partea cealaltă, zicând tot în gînd, Doamne, ce curvă mai poate fi politica asta în România! Şi mass-media, la fel!

    În sfârşit, am înţeles de ce ne trebuie criterii şi deontologie de ne ia naiba!

    Cornel Nistorescu

  12. Adrian B.,

    Și mie mi se pare după fotografie că Monica e bețivă, dar nu știu precis…

    Pe Bușoi nu l-aș vota niciodată pentru că e șters tare. N-aș putea să spun concret de ce, dar dacă unii oameni gândesc uneori cu sufletul sau cu inima, cum se mai spune, eu am impresia că simt cu creierul. Rar mă înșel. Mai ales de când mă consider mai.. matură.

  13. LUMEA JUSTIŢIEI 13 martie 2013 –….“ La recursul formulat de procurorii DNA împotriva deciziei de eliberare condiţionată a fostului premier Adrian Năstase, care s-a judecat luni, 18 martie 2013, la Tribunalul Bucuresti, DNA a fost reprezentat de acelaşi procuror anticorupţie ca şi la şedinţa de la JS4. Este vorba despre procurorul DNA, Sorin Chiriazi, care la şedinţa de judecată de la Judecătoria Sectorului 4 unde s-a judecat eliberarea conditţonată a lui Năstase a ridicat în faţa judecătorului Sliviu Giurchiţă problema privind CARACTERUL ŞTIINŢIFIC AL CĂRŢII PUBLICATE DIN PENITENCIAR de fostul premier. În timpul şedinţei de judecată, avocaţii lui Adrian Năstase – Dan Cazacu, Liviu Popescu si Viorel Roş – au arătat că procurorul Chiriazi, preocupat de caracterul lucrărilor ştiinţifice, a făcut în cele 20 de pagini redactate pentru motivarea recursului foarte multe greşeli de redactare, de gramatică şi foarte multe dezacorduri. Deşi pe durata şedinţei de judecată, procurorul Sorin Chiriazi a intervenit de câte ori a a simţit nevoia, lansând chiar si acuzaţii la adresa fostului premier Adrian Năstase, când a fost adus în discuţie caracterul gramatical al motivării recursului, procurorul Chiriazi a intrat sub masă”…

    ZIARE.COM 27.02.2013 …”Adrian Năstase a ironizat procurorii DNA în timpul procesului. Fostul premier a declarat că va mai scrie o carte, după ce procurorul a spus că ESTE PUSĂ LA ÎNDOIALĂ CALITATEA ŞTIINŢIFICĂ a lucrărilor lui Adrian Năstase care au fost luate în calcul de Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava la avizul favorabil eliberării lui după executarea unei treimi din pedeapsă…Nu vă temeţi, nu candidez la preşedinţie, a declarat fostul premier, sugerând implicarea politică a celor de la DNA”…

    RTV marţi 12 februarie 2013… “Adrian Năstase se luptă pentru libertatea sa în faţa magistraţilor Curţii Supreme. Procurorii DNA îl acuză pe fostul premier că AR FI SCRIS O CARTE ÎN TIMPUL DETENŢIEI DOAR PENTRU A-I FI SCURTAŢĂ PEDEAPSA ŞI ÎI CONTESTĂ VALOAREA ŞTIINŢIFICĂ . De cealaltă parte, Adrian Năstase îi acuză pe procurori că încearcă să-l şicaneze şi să tergiverseze procesul. Procurorii au cerut iniţial strămutarea procesului la Judecătoria Cornetu. Cererea a fost însă respinsă de judecătorii ÎCCJ. O altă armă pe care au încercat să o folosească procurorii a fost să subevalueze cartea pe care fostul premier a scris-o după gratii şi care i-ar putea reduce 45 de zile din pedeapsă… Mă mir că DNA nu contestă şi certificatul meu de naştere, a declarat fostul premier, care a ironizat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în mai multe rânduri în timpul procesului”…

    Aşa cum am sugerat şi în alte rânduri, abuzul nu are nevoie neapărat de fantezie; se poate merge, mereu şi mereu, pe drumul deja bătătorit. Iar procurorii DNA, la umbra puterii totale care li s-a încredinţat, nu prea au spaimă de ridicol.

    Citesc uneori ceea ce scrie Bogdan Popovici. În texte descifrezi imediat şi cu plăcere uşurinţa acestuia de a scrie, fiind evidentă deprinderea sa şi ataşamentul pentru cuvântul scris… deoarece Bogdan Popovici are, în ciuda părerii tuturor acuzatorilor săi, ceea ce se numeşte “STIL ”.

    Privind retrospectiv, se poate observa că mentalitatea unor procurori DNA denotă, de multe ori, o atitudine extrem de rudimentară, mult mai familiară anilor 50 decât începutului de secol 21. Cu alte cuvinte, un “BANDIT” e doar un bandit… fără cultură, fără talent, fără educaţie .

    Uneori însă, educaţia, cultura, talentul sau chiar civilizaţia, toate APROXIMATIVE, ale unui procuror, se întâlnesc cu educaţia, cultura, talentul şi civilizaţia, toate AUTENTICE şi INDUBUTABILE, ale unui deţinut… Iar din acel moment, aceste calităţi devin factori agravanţi, constituind, în mod paradoxal, un fel de GRUP INFRACŢIONAL suplimentar şi virtual, la inventarea căruia stă, de multe ori, ca o piatră de temelie, doar detestabila dar atât de frecventa INVIDIE !

  14. Se uită că DNA este o „creaţie” pur românească, mai bine zis, băsească ! 100% !!!
    Şi atunci de ce să ne mirăm ?! Poate doar pentru că nu dă tot ea şi verdictul !
    De fapt şi puterea de decizie pe care o are în eliberările înainte de termen, tot verdict se cheamă !
    De fapt această creatură, arată mai mult decât corupţia din justiţie (halal 😉 )ci şi a celor celor din spatele butoanelor, care-l ţin şi acum în braţe pe un infractor ca Băsescu. De altfel, Codruţa a recunoscut că şi în DNA există corupţie !
    Dar asta nu i-a făcut pe unii decâr să zâmbească amar, mugetând la vechea
    :
    – Eh, ce să-i faci ? Nu-i nimeni perfect !
    Dar nici aşa !

  15. Alături de Adrian Năstase, soţii Popovici se înscriu şi ei la categoria ” victime ale erorilor judiciare, făcute cu bună ştiinţă)” !
    Ba chiar, mergând pe vechea idee că, ” dacă noi nu ştim pentru ce i-am condamnat, ei ştiu cu siguranţă ! „), se pare că soţii Popovici ştiu chiar mai puţine decât Adrian Năstase !
    Dar, spre cinstea lor, şi puţinul pe care-l ştiau, au refuzat să-l facă cunoscut, şi mai mult, au refuzat să scrie după dictare !
    Deşi puteau beneficia de o anumită clemenţa din partea celor orbiţi de ura împotriva unui om ce le era mult superior din mai toate pdv, chiar şi cu mai puţine pete penal-juridice decât unii dintre cei care l-au judecat !

  16. @nastase

    Teribilă imaginea cu gratiile peste mâna care scrie…Nu am vrut să vă reamintesc „mizeriile ” acelea şi-mi cer scuze dacă v-am tulburat …am vrut doar să spun că „ei” nu au imaginaţie. De multe ori mă gândesc însă că e mai bine aşa- dacă-ar fi avut şi fantezie poate că aţi fi şi acum în cantonament…

  17. @ fosta basarabeanca

    Am inteles ca bea numai Absinthe si direct din sticla . In lumea betivilor asta inseamna ultimul nivel . Un fel de centura neagra in karate .

    Cat despre Busoi , dupa ce l-a descris magistral Cornel Nistorescu , nu mai e nimic de adaugat …

  18. Strict jurnalistic, Mediafax a publicat prima stire cu declaratia domnului Nastase, dupa care s-au autooferit (oare?) sa publice si un fel de drept la replica a doamnei Macovei. Cu asta basta, nu au mai publicat nimic pe tema asta, lasind sa se inteleaga ca Doamna Macovei a avut ultimul cuvint de spus. Vedeti, nimic nu e intimplator, nici macar modul de aranjare a stirilor in pagina, cit de des apar, si cit stau acolo. La fel ca si dosarele din justitie.

    Mediafax este in imparatia acelui Mos Craciun care este PRO. A fost si a ramas PRO Basescu si evident, ANTI Nastase, atit el si cine stie citi alti acoperiti pe post de jurnalisti, cei care au fost cuplati la ugerele portocalii, cei care primeau stiri „pe surse” din dosare”, cei care ajutau ca anumiti politicieni – in special pesedisti – sa scada in popularitate. Ca doar tot timpul vin alegerile.

    Am incredere in Mediafax, ma tot intreaba de cite ori vizitez homepage-ul lor? Nu! Sunt partea caracatitei basiste, si gata sa se puna in slujba unui alt stapin.

  19. Intr-un STAT POLITIENESC ca si Romania nu mai trebuie sa ne mire niciun abuz si nicio anomalie .

    Intr-o tara condusa de procurori si sri-sti nu trebuie sa ne mire ca se intampla astfel de lucruri .

    Intr-o tara in care sunt 5 procuraturi paralele ( pg , dna , ani , pm , diicot ) , vreo 7-8 servicii secrete , cca. 60 000 de jandarmi , politii locale , etc. ce asteptari poti sa ai ?

    Despre ce normalitate putem vorbi când una dintre procuraturi ( DNA-ul ) a facut politie politica , a fost folosita pentru eliminarea adversarilor politici ai lui Basescu , a facut campanie electorala si mai nou stabileste cine candideaza la alegeri ?

    Romania este o Republica a procurorilor , o DICTATURA securista mascata ! Suntem condusi de cativa securisti si restul institutiilor sunt numai de fatada . Tolerate si tinute in teroare .

    In aceste conditii de ce sa ne miram sa tot sistemul penitenciar este un mecanism de distrus oameni ?
    Interesul celor de la putere este sa instituie teroarea , sa-si aresteze toti adversarii politici , toti incomozii , toate elitele , astfel incat sa stea ei linistiti si sa nu mai aiba opozitie . Sa aiba un parlament de Busoi !

    Sistemul fiscal este la fel de mizerabil : sa-ti ia banii cu orice pret , sa-ti confiste tot ce ai si sa te arunce in inchisoare ! Este folosit de baieti tot ca o arma impotriva incomozilor .
    Iar ei , sistemul represiv , sa-si dea salarii occidentale si alte privilegii .

    Cum bine zicea d-ul Chiriac , e vremea ” zanganitului de catuse ” .

    Cat despre nefericitul acela de Cazancioc , sa nu uitam ca era SUBALTERNUL si varul lui Ponta .

    Daca cineva trebuia sa faca ordine in sistem , acela era Victor Ponta . Era prim ministru , era seful celui mai mare partid din Romania si al majoritatii parlamentare , controla Parlamentul , avea studii de specialitate , era din sistem .

    De ce n-a facut-o ? Asta-i întrebarea …

  20. In ce priveste defrisarile ilegale ce au fost subiect de discutie in sedinta CSAT din mai 2015: nu se putea institui un Memorandum care sa interzica temporar toate taierile pina cind se realizeaza legislatia dorita? Asa s-a facut cu adoptiile internationale.

    De ce lasa CSAT si seful sau, Presedintele, ca sa se continue aceste defrisari, daca este chestiune de securitate nationala? Daca folosim cuvinte atit de mari, ce a facut Presedintele, Guvernul si Parlamentul sa „apere tara”?

    Daca nu sunt in stare sa faca si sa aplice legi noi, atunci sa nationalizeze aceste resurse!

    Au trecut deja mai mult de 6 luni, poporul vrea un update (sper ca si tinerii aia frumosi si liberi )

    Din declaratiile lui Iohannis dupa sedinta CSAT:

    -Am căzut cu toții de acord că problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională și că se impune s-o urmărim cu atenție la cel mai înalt nivel. CSAT a decis în acest sens ca Guvernul să ia măsuri pentru schimbarea actului normativ, astfel încât să existe o legislație coerentă, clară și riguroasă, care să nu mai permită efectuarea acestui fenomen.

    -Totodată, Consiliul a hotărât ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu celelalte instituții responsabile în domeniu, să întreprindă măsurile necesare pentru identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate, care pot face obiectul împăduririlor și să stabilească măsuri complete pentru monitorizarea și controlul activităților de angajament, împădurire și exploatare a fondului forestier, precum și pentru stimularea producției interne de produse finite.

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Klaus+Iohannis+sedinta+CSAT+vot+imunitate+Victor+Ponta

  21. 1.Imi amintesc ca eu am introdus fibra optica de plastic in Romania, vanzand primii metri de fibra de plastic HP. Si cu primii metri am ramas. Am inteles inca de pe atunci de ce, fiindca eram fiul ploii, insa acum inceput sa inteleg mai precis, cu nume si prenume.
    2. Dle Nastase, daca este adevarat ca Truica a fost inregistrat laudandu-se (in mod mincinos, cred) ca v-ar fi acordat consultanta, atunci cred ca va asteapta, in continuare, vremuri grele, in care adevarul nu va fi important.
    3. Legat de punctul 2, mi se pare nostim sa constat ca persoane care isi datoreaza bunastarea dlui Nastase se grabesc sa loveasca in acesta, din toate pozitiile, in timp ce pe dl Nastase il sprijinim, pe blog, cetateni pentru care dl Nastase nu doar ca nu a facut vreodata ceva, nici nu-i cunoaste, ba chiar au avut, in context general, de pierdut de pe urma celor dintai.

  22. @ Liviu Bejan,

    …mi se pare nostim sa constat ca persoane care isi datoreaza bunastarea dlui Nastase se grabesc sa loveasca in acesta, din toate pozitiile, in timp ce pe dl Nastase il sprijinim, pe blog, cetateni pentru care dl Nastase nu doar ca nu a facut vreodata ceva, nici nu-i cunoaste, ba chiar au avut, in context general, de pierdut de pe urma celor dintai.

    Aşa este, dar asta nu spune decât că dl Năstase nu le-a avut p-alea cu cunoaşterea oamenilor şi şi-a ales colaboratorii după criterii extrem de nefericite. Acum a devenit mai rezervat, mai circumspect şi nu vrea să se mai dea pe mâna cuiva. Din păcate cam târziu.

  23. @ Carcotasu. Cred ca mai spune ceva si anume exact motivul pentru care eu nu am scris ceea ce ai scris tu (sa nu intelegi, cumva, ca te critic) si anume spune ca prefacatoria a devenit mai puternica decat orice capacitate de selectie. Dl Nastase nu este primul patit, nici pe departe.

  24. Macovei, Băsescu et co au transformat România în țara procurorilor atotputernici.
    Procurorii sunt zei și dumnezei, atotștiutori, drepți, corecți, competenți până peste toate…
    Acuzațiile procurorilor sunt sfinte, adevărate, nu trebuie să te-ndoiești de ele. La fel evaluările materiale și spirituale.
    Ei sunt idolii majorității covârșitoare a românilor care cred orbește în ei și consideră eventualele achitări și eliberări condiționate erori ale judecătorilor sau chichițe avocățești.
    Cred că visul secret al lui Macovei (și nu numai) e să nu existe decât procurori, iar ea să le fie șefă…

  25. @Cris
    „visul secret al lui Macovei” este să desființeze România ca stat. Vezi ce-a făcut la APADOR ! De ce încerci să deviezi tema suveranității României ?

  26. “Nu indraznim pentru ca lucrurile sunt dificile, dar pentru ca nu indraznim lucrurile sunt dificile” Seneca

    “Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic” Albert Eistein

    “Adevărul este rareori pur şi niciodată simplu.”
    “Cand libertatea vine cu mainile manjite de sange, este greu sa dai mana cu ea” (Oscar Wilde, scriitor britanic)

    “unde e prea putina justitie, e periculos sa ai dreptate.”(Francesco de Quevedo, scriitor si politician spaniol, 1580-1645)

    “Intr-o societate democratica, la un moment dat vine timpul cand adevarul – oricat de neplacut ar fi sa-l auzi, oricat de nepolitic ar fi sa-l spui – trebuie totusi rostit.” (Al Gore, vicepresedinte al SUA 1993-2001)

Lasă un răspuns