Relatiile Romaniei cu Rusia

DSCN2382

 

 

 

In cadrul cursului, recent incheiat la FET, au fost prezentate parteneriatele strategice sau relatiile speciale ale Romaniei cu SUA, Polonia, Turcia, China, Rusia,  Germania, Franta, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, etc. Cei care au tinut prelegerile respective au fost personalitati deosebite ale diplomatiei sau ale vietii publice romanesti. Eu am prezentat relatia Romaniei cu Rusia, punand accentul pe evolutiile (si involutiile) de dupa incheierea Razboiului Rece.  L-am invitat la aceasta prelegere – si m-am bucurat ca a acceptat invitatia Fundatiei –  pe ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, domnul Oleg Malginov. Eu am prezentat un punct de vedere romanesc despre relatia bilaterala iar ambasadorul Malginov a prezentat puctul de vedere rusesc. Cei care trebuie sa se pronunte in legatura cu aceasta formula de prezentare sunt cursantii. Oricum, se pare ca au au fost extrem de interesati.

Sigur, am aflat ca Rusia este ne-frecventabila – in conditiile in care presedintele Frantei tocmai o frecventase. Pe de alta parte, incidentul de la Parlament, cu protestul delegatiei ucrainiene – dincolo de argumentele lor, infirmate de comunicatul MAE – a dovedit lipsa de respect a ucrainienilor pentru gazde.

Pentru ca e week-end si pentru ca as vrea sa-i enervez pe unii analisti, va voi cita dintr-o carte mai putin cunoscuta, „Istoria fondarei Orasului Bucuresti, capitala regatului Roman”, publicata in 1891, de catre Lt.-Colonel D. Pappasoglu, un venerabil militar, care s-a ocupat cu cartografierea, culegerea si clasarea a numeroase asezaminte istorice si religioase. Cartea pe care am mentionat-o a fost scrisa la varsta de 80 de ani si este plina de intelepciune. Iata opiniile sale in legatura cu Rusia (repet este vorba de o evaluare, in primul rand, a unor fapte din secolul 19):

„Romanii astazi se bucura de libertatea castigata de ei insisi cu sangele lor. Romanii sunt recunoscatori glorioase Rusii, care prin sacrul ei sange, i-au protejat un secol intreg, ca adevarati coreligionari si le-au intors neatarnarea. Le-a asigurat munca tihnita a bratelor, organizarea administratiei lor si formarea ostirii strajuitoare a hotarelor. Rusia este amica cea mai sincera a romanilor care vor venera in eternitate sangele ei varsat pe campurile noastre”(pag.35)

Sigur, secolul 20 a fost mai complicat. Ii rog, totusi, pe analistii de la unele televiziuni de stiri sa nu se enerveze foarte tare. Randurile de mai sus nu le-am scris eu, ci un erou al armatei romane care a cunoscut istoria intregului secol 19. Secolul 20 nu a fost prea favorabil acestor relatii. What about the 21 st century? Se spune ca pesimistii invata limba chineza iar optimistii limba rusa. Unii prefera sa-si puna aceasta intrebare in engleza.

75 de gânduri despre “Relatiile Romaniei cu Rusia

  1. Donkeypapuas
    noiembrie 29, 2015 la 3:20 pm

    Pana la urma, veti ramane singur in lupta contra rusilor. Ba nu, gresesc, il veti avea alaturi pe Radu Tudor. Va mai trebuie un Kalashnikov al dvs, pentru ca Radu Tudor (daca ar fi sa credem imaginea cu mana pe tragaci) are unul.(Z)
    PS
    Cand va adresati colegului centru cu ,,tovarase”, presupun ca dvs v-ati nascut exact in 1989. Sau gresesc , si sunteti doar contaminat de intoleranta si bipolarismul care au caracterizat aproape toate regimurile Romaniei din ultima suta de ani ?

  2. In Franta, considerata un etalon al democratiei, sutele de activisti de mediu au fost imprastiati ca potarnichile. Acolo, legea se aplica, abia apoi se discuta.
    In conflictul generat de Erdogan, pare ca turcii dau inapoi si isi exprima regretul. Cine i-a facut sa creada ca scenariile de destabilizare a coalitiei antiteroriste pot distrage atentia de la faptul ca fara Rusia, nu se poate ?
    Sper ca impreuna, Franta si Rusia sa stabilizeze Siria, iar unchiul Sam sa se retraga in propria tara unde sute de oameni mor impuscati in fiecare zi, fara nicio legatura cu terorismul. O legatura exista, totusi: tipul de civilizatie bazat pe competitie si violenta, pe care americanii vor sa il impuna tuturor.
    Eu prefer o civilizatie bazata pe solidaritate si pe valori umaniste. Dar stiu ca asta nu se poate daca cetatenii nu inteleg ca responsabilitatea trebuie sa fie relativ uniform distribuita in societate.

  3. @blogi, multumesc, totusi Transnistria nu a apartinut niciodata Moldovei sau Romaniei, desi. am citit si eu putina istorie, la est de Nistru, de-a lungul timpului, a existat o influenta din partea Moldovei, deci sa spunem a influentei romanesti ( cu sate moldovene si limba romana vorbita in biserici, chestie acceptata de rusofoni). Este posibil, ca la un moment sat sa fi existat o influenta mai mare moldoveneasca”

    „Transnistria este în cele din urmă ocupată de ruși la 1792, în urma războiului Ruso-Austro-Turc din 1787–1792. Într-un recensământ din 1793, între Nistru și Bug din 67 de sate, 49 erau exclusiv românești[5].”

    Ghitza, io-te si din gindirea „imperialismului romanesc” la vrea aia moldovenesc:

    „În 1574, Ioan Vodă cel Viteaz pomenea de „țara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru”,

    Referitor la mitul Testamentului lui Petru cel Mare, se pare ca e considerat cel putin un „mister”, daca nu un fals.

    http://www.globalsecurity.org/military/world/russia/czar-peter-i-will.htm

  4. Erdogan este ceai de musetel pe langa sarpele asta de Dragnea . Cum l-a condus Dragnea de manuta pe ” tehnocratul ” Ponta direct in groapa . Asa , ca intre prieteni … 🙂

    Pe de alta parte , a avut si cu cine ! Cu greu mai gasesti din astia ca Ponta . Cred ca trebuie sa faci preselectie nationala , ca la X Factor , sa gasesti unu mai naiv si mai oportunist decat el .
    Acum realizez ca imbecilul ala de Basescu l-a descris cel mai corect pe Victor Ponte : guraliv , mincinos si las . Adica , ca si el . Deh , mincinosii se recunosc intre ei .

    http://www.dcnews.ro/liviu-dragnea-il-da-in-vileag-pe-victor-ponta_491074.html

  5. Vad ca israelienii nu au doborit un avion militar rus care intrase in spatiul lor aerian. Iata ce spune Moshe Yaalon, ministrul israelian al Apărării:

    „Avioanele ruseşti nu intenţionau să ne atace, de accea este necesar să nu reacţionăm automat şi să le doborâm atunci când comit erori”, a subliniat el.

    OK, se pare ca avionul nu e ca masina. Eu am GPS si nu intru in casa altuia. Poate avioanele astea nu sunt doate cu tehnica exacta, sau poate pilotii nu stiu sa o foloseasca? In cazul asta a fost o eroare de pilotaj.

    Si atunci, turcafletii de ce au doborit avionul rusesc? Urma avionul sa atace Turcia? Eu cred ca Turcia treubuia sa isi ceara scuze Rusiei pentru ca au doborit acel avion si ca a murit un pilot. Faptul ca nu afacut-o arata ceva mai urit, mai diabolic, probabil dintr-o o rana istorica care nu se vindeca.

    http://www.mediafax.ro/externe/un-avion-rus-de-razboi-a-patruns-in-spatiul-aerian-israelian-dezvaluie-un-ministru-israelian-14903425

  6. Mihaela Erika Petculescu
    noiembrie 29, 2015 la 2:41 pm

    Prezenta religiei ortodoxe in scolile romanesti nu stimuleaza fanatismul, dimpotriva. Valorile religiei noastre sunt in primul rand umaniste. Ce este mai umanist decat sa aperi familia traditionala crestina, singurul cadru care pemite unui copil sa se dezvolte normal, fara sa fie tentat sa ,,arda” etape din viata sa, uneori, decisiv si iremediabil ?
    Pana la urma, daca credeti in democratie, ar trebui sa tineti cont de procentul parintilor si copiilor care s-au exprimat in favoarea prezentei religiei ortodoxe in scoli, care, dupa parerea mea, nu reprezinta un pericol pentru statul laic.
    ps
    Tineti cont ca ateismul poate lua forme grotesti, urmare a urii fata de credintele altora. Vezi cazul jurnalistilor de la Paris. Sa nu vedem raul doar in exteriorul nostru, in aroganta noastra auto-ego-suficienta.

  7. Deciziile privind Ardealul de Nord în favoarea României, luate în URSS pe vremea când trăia Stalin, să nu le atribuiţi Rusiei ! Pentru că ele aparţin Ivireanului ! Învăţaţi să gândiţi Istoria noastră şi în termeni de vechi şi străvechi arhetipuri culturale. Este un arhetip cultural de pe vremea împăratului Nero. Cele două personalităţi se aseamănă. Chiar incredibil de mult!

  8. @Mihaela Erika Petculescu spune :
    1/ +@Donkeypapuas, Întâi de toate, nu sunt tovarăşa unei persoane care nu are curajul să-şi susţină opiniile semnându-le şi se ascunde în spatele unui pseudonim.+
    Voi mai controlaţi încă SRI-ul ? Cât de extins ?
    2/ +… ar fi trebuit să aflaţi până acum ( în caz că sunteţi european ) că laicitatea nu înseamnă nici ateism, nici dictatura minorităţilor religioase, ci implică libertatea de credinţă – inclusiv a lipsei de credinţă !+
    Aţi scris o capodoperă a lipsei de credinţă !
    3/ +Religia, în schimb, aparţine vieţii private, deci nu-şi are rostul într-un învăţământ de stat menit să formeze viitorii cetăţeni ai ţării. Astfel se previn manifestările de fanatism religios ce contravin însăşi ideii de democraţie.+
    Ştiţi cum se spune în Oltenia unor asemenea judecăţi ? „scurt pe 2” !

  9. Unii “gânditori” de la noi resping asociaţionismul pe motivul că ar fi bază pentru teoriile conspiraţiei. Acum, într-o fantezie, dacă mi s-ar da voie să scriu eu programa şcolară de istorie, aş uni prin asociaţionism lecţiile : “Tratatul de la Utrecht”, “Pacea de treizeci de ani” şi “Legitimitatea românească pentru frontiera pe Bugul pontic”.

  10. E enervant de acu spectacolul cu doliul ţinut pe toate stadioanele unde se joacă fotbal ( de ce nu şi la alte sporturi ?) !
    Dacă mergem pe principiul acesta exacerbat ar trebui să nu terminăm niciodată cu doliul , având în vedere că zilnic sunt omorâţi prin teatre de luptă din Siria, sau Gaza cu mult mai mulţi oameni nevinovaţi, pentru care nu se mai deranjează nimeni. Sau contează cine sunt cei care-i omoară ?! :mrgreen:

  11. De la BBC:

    Astăzi, luni 30 noiembrie 2015, Fondul Monetar Internațional va anunța că Yuanul devine monedă pentru rezerve internaționale, deci va fi coleg cu Dolarul, Euro, Lira sterlină, Yenul (și doar atât!).

    Cine zicea să ne ferim de relațiile cu China?

    Cine a insistat pentru relațiile cu China?

  12. Reticențele față de relații normale cu Rusia provin:
    1. Dintr-un complex de inferioritate care induce o frică puternică.
    2. Din servilismul față de americani, care nu vor să ne deschidem și spre alte piețe.

  13. La groaznicul Canal de la Marea Albă (Belomor Kanal), ruşii făceau experienţe medicale cu prizonierii de război români.

  14. @ Centru
    Mareşalul Kutuzov îi înjuga pe ţăranii români în locul boilor la carele încărcate cu proviantul românesc rechiziţionat pentru armata rusă. Acesta a fost principalul motiv care l-a determinat pe Nicolae Ceauşescu să respingă cererea lui Stanley Kubrick de a filma în România scenele de lupte cu cai şi cavalerişti pentru “Borodino”. Deşi România avea atunci nevoie acută de valută!

  15. @ Centru
    Abia acum înţeleg şi eu critica ta constantă adusă Armatei Române pentru că a răspuns cu muniţie de război “revoluţionarilor” din perioada 16 decembrie-19 decembrie 1989 care cereau proclamarea unei Republici a Banatului ! S-ar fi unit imediat cu Serbia, prietena constantă a Rusiei. La sfârşitul primului război mondial, batalioanele sîrbeşti au părăsit Kosovo, pentru a se încartirui la Timişoara. Deşi marele om politic care a fost Ionel I. C. Brătianu obţinuse din tratativele iniţiale cu Georges Clemenceau nu doar Banatul de Timişoara, dar şi Banatul de Nova Planta (Sirmium, pe unde au trecut, când au venit la noi, legiunile romane).

  16. Daca nu face el insusi parte din agentura si indeplineste o directiva, atunci parlamentarul PSD Ninel (adica Valentinel) Peiu este imaginea vie a starii deplorabile a parlamentarilor acestui partid. Un partid incapabil sa-si apere liderii si sa se apere pe sine, un partid incapabil de cea mai marunta actiune politica, un partid cu viziunea ratacita prin bagajele prezidentiale. Un partid cu parlamentari incapabili sa reprezinte cetatenii. Cu oarecare regret si fara urma de infumurare afirm ca as fi fost un parlamentar mai bun si, mai ales, mai demn, decat oricare dintre parlamentarii PSD pe care ii vad la televizor. Cumva inteleg disperarea peiuista, pare ca, sub magistrala conducere teleormaneana, electoratul a inceput, am senzatia, sa isi ia gandul de la PSD.

  17. Tavarisci Tyranosaurus

    mai tii minte ce ai scris la data de noiembrie 28, 2015 la 9:53 pm? „Poti sa ma numesti „tovaras”, nu ma supar, o iau ca un compliment…”
    Si ai ai scris si altele… ca sa imi permit amuzamentu’..

  18. @ T-Rex
    De Basarab Întemeietorul ai auzit ? Domnia lui se întindea până la Olbia ! Adică până la estuarul Bugului pontic ! Aceasta-i istoria orală pe care am învăţat-o eu în familia mea de răzăşi soroceni ! Chiar şi marele Dimitrie Cantemir preţuia în chip deosebit această istorie orală păstrată la Moldova ! Dacă tu o depreciezi, aceasta n-arată decât cât de mult ţi-a fost spălat creierul de propaganda imperialismului rusesc ! Nicolae Ceauşescu a fost ciuruit de gloanţe româneşti în ziua Crăciunului 1989, pentru că a încercat să demanteleze în România propaganda imperialismului rusesc !

  19. Relațiile României cu Rusia trebuie văzute în felul următor: nu trebuie „să te pui de-a bățul” cu Rusia, pentru că de la cucerirea cumană, Rusia nu a mai fost ocupată de nicio populație migratoare și de niciun stat! Rusia a mai pierdut niște bătălii, dar nu a fost înfrântă niciodată! Primul care a înțeles că nu trebuie să te pui cu cei puternici, ci să te aliezi cu ei, fără să le devii vasal, a fost Dimitrie Cantemir care a încheiat cel mai favorabil tratat de alianță cu Rusia lui Petru I, tratat mult criticat de unii analiști, pentru că îl analizează unilateral. Marea greșeală a domnitorilor noștri și apoi a diplomaților moderni și contemporani constă în faptul că nu au încheiat alianțe cu puternicii (vecini nouă sau aflați în vecinătatea noastră), ci caută alianțe peste mări și țări, ca și cum acești aliați s-ar fi grăbit vreodată să ne vină în ajutor! În și pe mâna rușilor sovietici, tot occidentalii ne-au dat!

  20. @blogideologic, te-ai racorit? Istoria a fost si pasiunea mea, la un moment dat vroiam sa ma fac arheolog. Inteleg ca o iubesti, dar, ca orice iubire, poate sa-ti joace feste: de exemplu sa faci afirmatii absurde, cum ca as fi spalat pe creier de propaganda ruseasca. Pe cap si inauntrul lui ma spal singur. Am invata sa deosebesc orice fel de propaganda, inclusiv a americanilor, dar si a altora. Tie ti se pare ca propaganda americana e diferita de aia ruseasca?

    Eu pe unde am fost am incercar sa iubesc oamenii nu sa ii urasc. Unde sunt oameni, acolo e si iubire. Istoria ne sta in circa ca o fantoma. Prefer propaganda ruseasca decit isteria si nationalismul ce deriva din conflictele istorice. Poate mai reflectezi…

  21. @ T-Rex
    Tu nu pricepi nimic din această groaznică “realitate rusească”. N-ai rude care au murit trimise de ruşi în Siberia !

Lasă un răspuns