Astăzi, ONU la FET

featured image

 

 

 

 

 

În contextul aniversării a 70 de ani de la crearea Organizației Națiunilor Unite și a 60 de ani de prezență românească la această organizație, Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice, în parteneriat cu Ministerul afacerilor externe, vă invită joi, 12 noiembrie a.c., începând cu ora 16.00, la dezbaterea cu tema Locul și relevanța ONU în relațiile internaționale actuale. Invitați speciali: ambasador Ion DIACONU, ambasador Nicolae ECOBESCU și ministru-plenipotențiar Petru DUMITRIU. Moderator:prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Mai multe informații referitoare la acest moment aniversar, găsiți la http://www.mae.ro/node/31176.

Evenimentul va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1.

 

Fundaţia Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice

 

Dezbaterea cu tema

Locul și relevanța ONU în relațiile internaționale actuale

 

Invitaţi speciali:

ambasador Nicolae ECOBESCU

ambasador Ion DIACONU

ministru-plenipotențiar Petru DUMITRIU

 

Moderator: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, preşedintele FET

 

Casa Titulescu, 12 noiembrie 2015, orele 16:00

 

 

În anul 2015 se împlinesc 70 de ani de la crearea ONU, respectiv de la fondarea organizaţiei mondiale, prin intrarea în vigoare şi ratificarea, de către cei 5 membri permanenţi şi alţi membri fondatori, a Cartei ONU, la 24 octombrie 1945. România a fost admisă în organizaţie printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU din 14 decembrie 1955.

 

Evoluând de la 51 la 193 state membre, ONU este organizaţia cu vocaţie şi legitimitate universale pe cele trei mari paliere: pacea şi securitatea internaţionale, dezvoltarea şi drepturile omului, precum şi cea mai cuprinzătoare organizaţie de cooperare internaţională, sursa primordială de drept internaţional. ONU reprezintă, de asemenea, organizaţia care a conferit şi a consacrat statalitatea şi legitimitatea internaţională a statelor rezultate din procesele de decolonizare sau din cele de fragmentare teritorială.

 

Aderarea României a semnificat afirmarea ca atare a statalităţii sale pe arena internaţională, ca ţară până atunci izolată în umbra Cortinei de Fier. După admiterea în ONU, prima etapă a prezenţei României a fost una de tatonare a climatului politic şi de explorare a posibilităţilor existente pentru promovarea interesului naţional propriu. Totuşi, caracteristica definitorie a acestei perioade a fost apartenenţa fără nuanţe la grupul statelor socialiste, ale căror poziţii erau generate de Uniunea Sovietică şi promovate nediferenţiat.

 

Următoarea etapă a fost influenţată, în mod decisiv, de cultivarea prioritară a aspiraţiilor de independenţă naţională ale României în cadrul grupului socialist şi a deschiderii operate în politica externă a României. Dacă până atunci principiile independenţei, suveranităţii naţionale şi neamestecului în treburile interne fuseseră folosite în contextul strict al războiului rece şi al respingerii valorilor occidentale de către grupul socialist, în perioada acestei deschideri (1960-1972), aceleaşi principii au fost folosite pentru desprinderea de disciplina monolitică de bloc şi pentru amplificarea şi diversificarea opţiunilor de acţiune independentă.

 

În deceniile 7 şi 8 activismul României şi deschiderea spre relaţiile cu ţările occidentale au condus şi la efecte colaterale pozitive precum obţinerea funcţiei de Preşedinte al Adunării Generale pentru sesiunea 1967-68, fiind pentru prima dată când un reprezentat al grupului socialist accedea la această funcţie, chiar înaintea membrilor fondatori. De asemenea, deschiderea s-a materializat şi printr-o  prezenţă numeroasă a românilor în Secretariatele ONU.

 

România a organizat şi găzduit în 1974 Conferinţa Mondială privind Populaţia, un precursor de mare prestigiu al Conferinţelor la nivel înalt care aveau să prolifereze în anii 1990. La Bucureşti a fost găzduită cea mai prestigioasă instituţie a UNESCO situată în afara Franţei, Centrul European pentru Învăţământ Superior (CEPES).

 

Anii 1980 au marcat declinul importanţei politicii externe a României pentru Occident, în vreme ce la ONU marile iniţiative globale legate de dezarmarea generală şi totală sau de noua ordine economică internaţională s-au demonetizat. Însăşi relaţia României cu ONU s-a degradat din motive legate de respectarea drepturilor omului.

 

După 1989 s-au schimbat profund profilul şi temele de interes pentru România la ONU.

În primul rând, în anii 1990 ONU a devenit un furnizor major de asistenţă tehnică pentru România care a vizat domenii prioritare pentru procesele de transformare din societate în domeniile economiei, copiilor aflaţi în situaţii dificile, protecţiei mediului, sprijinirii instituţiilor democratice, educaţiei ş.a.

 

În al doilea rând, s-a schimbat şi profilul contribuţiilor româneşti la activităţile ONU, România devenind pentru prima dată în istoria sa, în 1991, participantă cu trupe la operaţiunile ONU de menţinere a păcii, cu un vârf de contribuţie, vizibilitate şi influenţă în 1996, când România se situa pe locul 10 în ierarhia marilor contributori.

 

În al treilea rând, transformările democratice din România au condus la situaţia în care ţara noastră a găzduit cea de-a treia Conferinţa Internaţională a Democraţiilor Noi sau Restaurate (1997), o iniţiativă care a consolidat pe agenda organizaţiei subiectul sprijinirii de către sistemul ONU a proceselor democratice.

 

Pentru prima dată în istoria sa la ONU, România a fost în măsură să realizeze o iniţiativă de maximă importanţă, nu doar pentru afirmarea noului său profil pe plan multilateral, ci şi pentru agenda ONU ca atare, prin rezoluţia „Promovarea şi consolidarea democraţiei” (2000) adoptată succesiv de Comisia Drepturilor Omului şi de Adunarea Generală. Mai târziu, activismul României pe această temă a fost reconfirmat prin iniţierea la Consiliul Drepturilor Omului a celei mai cuprinzătoare rezoluţii cu un astfel de conţinut adoptate vreodată de către un organism interguvernamental: „Democraţie, drepturile omului şi statul de drept” (2012).

 

Tot pentru prima dată, ca membră a Consiliului de Securitate, România a iniţiat rezoluţia „Cooperarea între ONU şi organizaţiile regionale în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale” (2005), primul document principial şi programatic pe tema regionalismului, al acestui organ.

 

Diversificarea temelor de interes pentru România este ilustrată şi de alte acţiuni, precum organizarea Summit-ului pentru mediu şi dezvoltare durabilă în regiunea Carpato-danubiană (2001) şi a Conferinţei pan-europene pregătitoare a Summit-ului ONU privind societatea informaţională (2002), cu participarea atât a grupului est-european cât şi a grupului occidental la ONU.

 

România a putut să găzduiască centre internaţionale de nişă şi de importanţa politică strategică, precum Centrul de Excelenţă pentru Protecţie şi Securitate (2010) în care se pregătesc participanţi la misiunile politice şi de pace ale ONU în teren, sau Centrul de Tranzit de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara (2008).

 

Dincolo de aceste iniţiative tematice şi instituţionale se poate considera că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie cu privire la disputa dintre România şi Ucraina asupra platoului continental (2009) este cel mai important eveniment din istoria recentă a relaţiilor României cu sistemul ONU. Această decizie nu este numai cea mai directă şi mai explicită folosire a sistemului ONU în servirea interesului naţional al României, dar ilustrează în sinteză multe dintre marile teme promovate de diplomaţii români la ONU: cooperarea regională, afirmarea dreptului internaţional, reglementarea prin mijloace paşnice a disputelor, precum şi rolul pe care ONU îl poate avea pentru destinul statelor mici şi mijlocii.

 

Activitatea Fundaţiei Europene Titulescu poate fi urmărită pe site-ul nostru (http://www.titulescu.eu), pe Facebook (http://www.facebook.com/FundatiaEuropeanaTitulescu), pe Twitter (twitter.com/FTitulescu), pe LinkedIn (Fundatia Europeana Titulescu) şi pe Google+ (Fundatia Titulescu).

 

21 de gânduri despre “Astăzi, ONU la FET

  1. Recomand , cu smerenie , ca la punctul „diverse” sa discutati si despre regimul colonial mioritic .

    http://www.cotidianul.ro/pe-net-exista-din-prima-zi-un-desfasurator-al-protestelor-pina-in-decembrie-271258/

    Sunt tare curios daca se poate afla cui apartin serverele de pe care s-a facut mobilizarea , daca aceasta chiar exista .

    Tot la „diverse” va rog sa discutati si despre stabilirea unui prag al nr. de manifestanti care pot da jos un guvern , ca 35 000 e o gluma proasta .

    Asa cum la referendum au votat 7 500 000 de narozi ca mine , sa-l dam pe skaraotzky in kkat si nu s-a intamplat nimic , nu inteleg cum un guvern destul de performant s-a DAT SINGUR JOS la protestul unor 35 000 de „tineri ( si mai putin tineri) frumosi si curati .

    Si totusi cine trage toate sforile papusilor si marionetelor ramelor de politicieni , slugi vandute ?

    Intreb si eu .

  2. 1. DECIZIE DEFINITIVA SI EXECUTORIE , curatul , si neatinsul de coruptie si de documente false ghiolbanis , pas cu pas , specialistul lucrului bine facut , a mai pierdut o casa ( a doua ! ) .

    Si ce se intampla cu toata suma de bani provenita din chiria colectata pana acum si in avans pe 10 ani , de ghiolbanis de la chiriasul lui , banca verisorilor austrieci , va fi returnata primariei Sibiu , proprietarul legal al imobilului ( ghinion EL ) , sau ramane tacutu’ cu toti banii ( ghinion NOI ) ?

    http://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-a-pierdut-a-doua-casa-decizia-e-definitiva_973025.html

    Intreb si eu specialistii juristi , spre iluminare .

    2. Merg si eu la filmul asta ….

    http://www.stiripesurse.ro/furie-in-psd-dupa-plecarea-lui-ponta-ne-a-lasat-ca-pe-fraieri_972964.html

  3. Domnule Nastase, abia acum am citit comentariul dvs anterior (revenind dintr-o zona fara conexiune la Internet) si retin:
    ,,PSD avea posibilitatea să se prezinte cu un candidat sustinut de TOATE partidele din Coalitie. Intr-o astfel de situatie, presedintele era obligat să desemneze primul candidat de premier din partea majoritătii parlamentare (vă aduc aminte că intr-o situatie asemănătoare, Băsescu a fost obligat s-l desemneze pe Ponta).”
    COMENTEZ:
    Nu cred ca e asa, domnule Nastase: In 2012, alegerile au fost castigate, in majoritate de peste 50% +1, de catre alianta parafata juridic numita USL. Aceasta si-a desemnat, in mod firesc, candidatul de premier, care, in mod firesc, a fost acceptat de presedinte. In fine, cu pact de coabitare. (Z)
    Dar sa nu uitam niciun moment ca acest pact a fost impus, din afara, ambilor actori principali ai vietii politice din acel moment istoric.
    Cat despre leguma Dragnea, evident ca mai bine ramanea filosof. (Z)
    Cand stii ca nu-ti ia nimeni in seama propunerea de premier, mai bine taci naibii din gura. Oricum, nu trebuia sa declare public ce propunere a facut, pana la anuntul final al presedintelui.
    Liviu Dragnea denota ca este un produs submediocru al politichiei romanesti daca isi imagineaza ca disponibilitatea PSD la dialog cu toata lumea este interpretata altfel decat o dovada de slabiciune si deruta a fostului mare partid al stangii.
    Cred ca atunci cand ati facut referire la ,,votul util” in favoarea guvernului Ciolos, v-ati gandit la speranta PSD ca isi va pastra, cel putin in parte, sefii din esaloanele inferioare ale puterii administrative centrale si in deconcentrate. Daca nu v-ati gandit la asta, eu, oricum, la asta ma gandesc. (Z)

  4. Constat ca ranitii transportati in tarile cainilor cu covirigi in coada, la insistenta criminala a familiilor, mor unul cate unul. Se intampla asta din cauza propagandei mincinoase si rauvoitoare a presei si a oengistilor naimiti din afara precum ca sistemul medical romanesc este putred.
    Nimic mai fals. Avem medici printre cei mai buni din lume ! Exact ca si pilotii de avioane de linie. Imi amintesc ca nevasta-mea trebuia sa revina din Israel (unde fusese in vizita la locurile sfinte) cu un aviona Tarom. Desi pe Bengurion era ceata si multi piloti ai altor companii au preferat sa astepte, pilotii romani au decolat cu succes si in deplina siguranta.
    La fel se intampla si in spitale. Niciun cadru medical de pe coclauri straine a nu sta la capul bolnavului zi si noapte, pana la epuizare, asa cum au facut-o si o fac medicii si asistentele din Romania, carora le adresez multumiri intreaga mea gratitudine. In afara, totul este pe bani.
    Sa le fie rusine detractorilor din media si din virtual care, ghidonati de papusari odiosi incearca sa decredibilizeze structura de rezistenta a statului roman. Pacat de tineri, care, in afara de entuziasm si dependenta de Facebook ca de drog nu prea ne ofera mari sperante pentru viitor, cu exceptiile de rigoare, desigur. Dar acele exceptii nu au iesit pe strazi alaturi de galerii de fotbal si derbedeii ratati care traiesc din pescuitul in ape tulburi de mai bine de 25 de ani.
    Ma intreb cati dintre acei tineri care isi revendica dreptul de a demola institutii si a numi ministri si-au luat bacalaureatul.
    Tara romaneasca etse un mediu ideal pentru tot felul de experimente manipulatoare. Cel mai reusit a fost, desigur, in 2014, cand un papagal taciturn a castigat alegerile prezidentiale.

  5. Ce e aşa greu de înţeles? Au venit americanii!
    Ei nu acceptă decât supunere totală şi oarbă. Orice grăunte de independenţă înseamnă pentru ei un risc de securitate. Orice vagă tentă de stânga înseamnă comunism! De aceea, PSD este pentru ei răul care trebuie stârpit. Prin orice mijloace, dar ca să fie mimată obiectivitatea, de preferat prin ”statul de drept”.
    Ruşii i-au trimis pe liberali şi ţărănişti la Canal. De ce? Pur şi simplu pentru că erau liberali şi ţărănişti!
    Noii stăpâni, care la fel ca ruşii, ne bagă pe gât vorbirea lor, muzica lor, filmele lor, sărbătorile lor, care laudă aruncarea în închisoare a celor din stânga, sunt oare altfel?
    Ruşii impuneau ca la conducerea politică şi economică să nu fie oameni pricepuţi, ci efectiv nişte tâmpiţi. Guvernele Boc, pline de ”Ingaşi”, au fost pe placul Ambasadei. Guvernele Năstase şi Ponta, cu multe capete deasupra, NU!
    Ca şi ruşii, Ambasada adoră slugile proaste. Şi proştii fiind mulţi, năpădesc ONG-uri, de unde aspiră la portofolii.
    Ca şi pe vremea ruşilor, o mulţime de idioţi îşi fac ”carieră” mâncând mai mult rahat decât li se oferă.
    Vorbim, sanchi, de ”democraţie”! Aţi văzut ce ne-am mai umplut de democraţie în 2012!
    Vedeţi ce se întâmplă în Portugalia! Unei stângi aleasă de majoritatea portughezilor i se interzice să conducă guvernul!
    In locul PSD, aş renunţa să mai candidez la alegeri. Dar aş şi explica de ce! Aş mai candida doar atunci când Ambasada va lăsa românii să hotărască EI…
    Imi pare rău că mulţi, prea mulţi, nu înţeleg aceste lucruri şi îi cer lui Ponta să fie sfânt, iar PSD-ului să nu mai fie aşa ”moale”. Din păcate, nimeni din România, moale sau tare, nu se poate pune cu Ambasada!
    Până când va apărea şi la noi un om cu perseverenţa şi puterea de sacrificiu a lui Nelson Mandela,
    ADIO DEMOCRAŢIE!
    Eu am drumul meu, Ambasada pe al ei!
    România, încotro?

  6. Dacă aş fi “ EVENIMENTUL ZILEI ”( bine că nu sunt), de mâine m-aş închide şi aş intra într-o lungă perioadă de penitenţă şi autoflagelare, care ar putea însemna, printre altele, de pildă, obligativitatea de a de citi săptămânal “REVISTA 22”, cu conspectarea amplă a tuturor articolelor de acolo, cu un accent deosebit pe compunerile lui Andrei Cornea.

    Şi televiziunile B1 TV, REALITATEA TV şi PRO TV ar trebui să închidă jaluzelele verticale şi să tragă draperiile peste ruşinea de a fi fost prinse lucrând din greu pentru Elena Udrea, cu chiloţeii la vedere, expunând privirii o lenjerie intimă de-o culoare incertă, gri-gălbuie, fără elastic, dar legată atrăgător cu o “şfoară” de cânepă.

    Cu ce tupeu fără de seamăn să mai încerci să vinzi gogonele unui public naiv, când deontologia ta cea ştirbă stătea înfiptă în mail-urile lui Breazu Liberiu?

    Aflu de la Liberiu Breazu că “Doi bloggeri costă 1.200 de euro, TVA inclus… bloggeri din cei mari”. Cât de mari or fi bloggerii -fraţi Petreuş, luaţi cu perechea, din cei care costă 1 200 de euro, TVA inclus ? Şi cât costă un Andronic? Un Turcescu? Se iau împreună, cu TVA inclus, sau separat?
    Îmi amintesc cu ce zgomot s-a eliberat , în 2004, presa împilată groaznic de atâta social-democraţie…ce bucurie la EVZ, ce baloane colorate, ce joc de artificii … în sfârşit liberi să preia “articolele” Elenei Udrea, să le pună frumos în pagină, în sfârşit liberi să ne bage limba în ureche…

    Data viitoare când mai fac copiii revoluţie, vreau să protestez şi eu împotriva presei ; din punctul meu de vedere, în ultimii ani presa a fost un criminal la fel de metodic ca Mengele, doar că e un Mengele mai difuz şi, din această pricină, mult mai greu de prins…

  7. @ ZeV:

    Aș adăuga ceva la cele scrise de dv.:

    În ce țară occidentală primești asistență medicală dacă nu ai asigurare de sănătate?
    De notat că o parte dintre tinerii de la discotecă nu aveau asigurare (în toată țara sunt doar 6,2 milioane care dau bani la Casa de Sănătate și 18 milioane care beneficiază), vorbesc de tinerii majori, iar pentru răniții neasigurați unele costuri sunt suportate dintr-un fond al guvernului. Alte cheltuieli sunt suportate de Casă, urmând ca aceasta să-și recupereze banii de la vinovații condamnați.

  8. La mulți ani, ONU!
    Dar n-ar strica să fie puțin mai vioaie, să nu-l îngâne pe Papa care spune, o ce frumos spune el: nu vă mai bateți! nu mai umblați după bunuri materiale! împărțiți avutul vostru cu cei care n-au! primiți imigranții în casele voastre, la masa voastră, în patul vostru!

  9. Papasha, da, dar nu se vand floricele in sala, „fraierii” arata niste miscari de o neinspiratie calculata. Propunerea de premier a lui Liviu Dragnea arata ca acesta considera USL2 ca terminat. Altfel, daca premierul de la capatul stang al aliantei cazuse, putea merge cu o candidatura de la capatul drept, Tariceanu, sustinut de toate trei componentele; trecand in regim de fiecare pentru mamaliga lui, Dragnea a dizolvat constructia care il tinuse cat de cat stabil pe Oprea si il facuse pe Tariceanu sa-si paraseasca fostul partid si sa intemeieze unul nou. Ordinar, PSD ar trebui sa tina un congres extraordinar. Nu de alta, dar au inceput povestile de acoperire, piscotarii au inceput sa lanseze in internet ca nimeni nu i-a cerut, de fapt, demisia lui Ponta, si-o fi dat-o asa, ca o chestie.

  10. Este adevărată știrea, de mai jos?
    „Anton Lixandroi, cetatean american si roman, a obtinut dupa ani de
    procese,ca Ungaria sa-si ceara scuze pentru HOLOCAUSTUL
    savarsit asupra romanilor din Transilvania ca urmare a
    Dictatului de la Viena. Interesant este ca cei de la
    Bruxelles au spus initial ca „nu pot lua in considerare cele 2100
    de probe trimise Tribunalului International dat fiind ca
    aceste crime s-au petrecut inainte de infiintarea acestui tribunal”.
    Dupa acest raspuns imbecil, A.L. s-a adresat
    ONU, cerand ca toti criminalii judecati la sfarsitul celui
    de al 2-lea Razboi Mondial, inclusiv Hitler, Mussolini, Horty, sa fie reabilitati, deoarece acestia au facut crime inainte de infiintarea Tribunalului International.
    Raspunsul si rezultatul bomba, a fost ca UNGARIA SI-A CERUT IERTARE IN PLENUL ONU, PENTRU HOLOCAUSTUL DIN NORDUL ARDEALULUI ! O premiera! In Romania stirea a fost lasata deoparte.
    Sa nu se supere UDMR-ul???!!!??? „

  11. Carvuna sau Țara Cărvunei, vezi harta https://ro.wikipedia.org/wiki/Dobrotici_al_Dobrogei#/media/File:DobrXIV.png / Carvuna este un principat al “valahilor negri” (turcii le spuneau cara-ulah) înălţat de către aceşti români chiar în inima de Angulum. La un moment dat în Istorie, principatul Carvuna al “valahilor negri” a fost în conflict militar cu micul imperiu bizantin al Trapezuntului. Am mai scris pe blog despre acest principat : +Şi care-i numele Ţării acesteia, o Ţară aflată între Mare şi Dunăre ? Kogălniceanu, care o integrează în România, îi dă numele Dobrogea. A fost o greşeală geopolitică imensă. Gafele geopolitice îl caracterizează îndeobşte pe Mihail Kogălniceanu. Astfel, creaţia maximă a secolului XIX românesc nu este „Independenţa naţională de la 1877”, loc de „pupat toţi” – autohtoni şi carpetbaggers-, sub atentă supraveghere internaţionalistă. Numele principatului dintre Mare şi Dunăre, moştenit de Mircea cel Bătrân (Veteranul adică), era Carvuna ! Trebuie să înţelegem că istoricul anti-român Lucian Boia nu acţionează pe un spaţiu gol, ci pe un teren factice care a fost creat prin neglijenţa geopolitică de proporţii colosale a politicianului Mihail Kogălniceanu ! Chiar şi contele-cancelar von Beust cerea la 1868 intervenţia Imperiului Otoman împotriva sa, pentru că prea îi proteja pe faţă pe revoluţionarii bogomili. Ştim că românii au avut ulterior nenumărate probleme din cauza lor. Chiar şi „revoluţia română” a fost susţinută între 16 decembrie 1989 şi 20 decembrie 1989 exclusiv de „revoluţionari bogomili”!+ Dar atunci când am scris, eu nu ştiam chiar absolut nimic despre “organizarea” pentru principatele dunărene făcută de prinţul Gorciacov al II-lea (citisem doar o amintire vagă a contelui Lev Tolstoi, scriitor rus). Însă “organizarea” pro-Rusia făcută de Gorciacov al II-lea avea extensie cu bătaia foarte lungă în timp, atingea şi deciziile de la an 1878. În primul rând, noi primeam “Dobrogea” ca hotărâre a Conferinţei de Pace din Berlin de la an 1878. Or, numele “Carvuna” pur şi simplu nu figura în acele documente oficiale! Fiind un foarte fin diplomat, Mihail Kogălniceanu s-a conformat acelor tratate şi documente.

  12. Ştiri din Silicon Valley / Robotul BRETT este un fel de “maimuţoi mecanic” care încearcă să imite omul la sarcini practice diverse. Este un exemplu de Inteligenţă Artificială bazată pe “machine learning” (învăţarea de către maşină).

Lasă un răspuns