Drama in Bucuresti

imgres-1

 

 

 

 

 

Drama in Bucuresti. Genul de muzica si de evenimente frecventate de multi tineri, astazi, pe mine nu ma pasioneaza. Este normal insa. Fiecare generatie are gusturile sale si propriul mod de manifestare. Respect lucrul asta si inteleg nevoia lor de socializare. Moartea, vineri, a celor peste douazeci de tineri si ranirea altor zeci va genera,insa, in afara suferintei rudelor si a prietenilor, multe dezbateri si intrebari. Dincolo de responsabilitati, cred totusi ca ar trebui sa facem in asa fel incat nevoile varstei sa-si gaseasca raspunsuri nu in underground, in droguri, in blazare, nu intr-o traire autista, in incaperi cu multa lume dar cu muzica data la maxim facand sa vibreze peretii si  in care nu exista posibilitatea de comunicare decat prin simturi. Nu vreau sa judec pe nimeni dintre organizatori – o vor face altii – dar nu ma pot impiedica sa nu ma gandesc la suferinta parintilor celor  morti sau raniti in incendiul de la Clubul Colectiv.

PS Stiu ca agenda mediatica a sfarsitului de saptamana avea in vedere alte teme. Iata ca destinul a vrut altfel. Chiar si partida de sex a premierului Filat (pana unde s-a ajuns in batalia politica de la Chisinau!!) a palit in fata acestei drame…

45 de gânduri despre “Drama in Bucuresti

  1. The collapse of the Soviet Union was the worst thing that ever happened to the United States. The two main consequences of the Soviet collapse have been devastating. One consequence was the rise of the neoconservative hubris of US world hegemony, which has resulted in 14 years of wars that have cost $6 trillion. The other consequence was a change of mind in socialist India and communist China, large countries that responded to “the end of history” by opening their vast under-utilized labor forces to Western capital, which resulted in the American economic decline that this article describes, leaving a struggling economy to bear the enormous war debt.
    http://www.counterpunch.org/2015/10/30/offshoring-the-economy-why-the-us-is-on-the-road-to-third-world/

    * Paul Craig Roberts is a former Assistant Secretary of the US Treasury and Associate Editor of the Wall Street Journal. Roberts’ How the Economy Was Lost is now available from CounterPunch in electronic format. His latest book is The Neoconservative Threat to World Order.

  2. […] Clubul trebuia să obţină autorizaţie de funcţionare şi cu avizul inspectoratului de stat în construcţii. Oare aceştia nu au inspectat înainte locaţia şi nu au văzut că aceasta nu are două căi de acces, ori l-au dat aşa pe ochi frumoşi. Am auzit că primarul Sectorului 4 spunea la televiziune că activitatea s-a desfăşurat în cadrul unei proprietăţi private.  Oare acest tip de locaţii cu destinaţie pentru găzduirea unor activităţi publice, chiar dacă sunt pe domeniu privat nu sunt supuse controlului organelor abilitate? Nu ştiu ce cunoştinţe sau abilităţi are poliţia locală în domeniul siguranţei construcţiilor […]

  3. Dle Nastase , Nu este primul eveniment de acest gen se petrece la Noi. Va aduc aminte de alt caz de la Constanta din care autoritatile nu au invatat nimic http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cazul-incendiului-de-la-restaurantul-beirut-in-care-au-murit-3-tinere-un-politist-prins-in-timp-ce-lua-mita-de-22-000-eur.html
    Astazi l-am auzit pe domnul Presdinte Klaus Iohanis spunând că în baza concluziilor se vor lua măsuri legislative. Nu cred pentru că sigur se va muşamaliza şi acest dosar. În timp. Motive pentru revizuirea cadrului legislativ erau, dar nu s-a vrut. Există NORMATIV-CONSTRUCTII-ARHITECTURA-SI-DESFUMARE-24-Aprilie-2013 de unde se poate vedea ce reguli au fost încălcate. Controlul statului însă nu a existat sau s-a făcut de mântuială.
    Iată şi declaraţia celei ce a scapat de langa stalpul de unde a luat foc clubul https://www.facebook.com/email2delia/posts/10205270906957063?pnref=story. Cred că nu ne mai trebuie alte legi astea care sunt să le aplicăm şi să mai lăsăm caterinca politică de-o parte. Pentru ca s-a pierdut o zi în parlment cu Udrea pentru ca să rămână la fel ca la început, reţinută dar nu arestată. Mi-aduc aminte că în cazul dvs.ati cam trecut repede prin aceste proceduri pentru că mulţi”prieteni” v-au lăsat la greu. De fapt chiar dvs v-ati oferit organelor de anchetă. Asta este România şi păcat de faptul că ne bătem joc de ea!

  4. Tind să cred că tinerii care au murit – Dumnezeu să-i odihnească!- puteau să-şi dea seama de stupiditatea din jurul lor, dacă era vorba numai despre aşa ceva. Ştiu că de la spectacolul tragic întâmplat pe vremuri la Ploieşti, au venit multe ameliorări în România pentru a se preveni asemenea catastrofe. Tipii din privat ce se străduiesc sincer să micşoreze riscurile, sunt buni, într-adevăr, cel puţin aceasta-i impresia care mi-au lăsat-o mie. Cred mai curând că a fost o diversiune intenţionată. Produsă de un serviciu secret românesc acţionând la comandă exogenă, pentru a provoca haos cât mai mult în ţară.

  5. Pai autoritatile vor lua masuri . Probabil ca vor ” eradica ” cu totul aceasta activitate din codul CAEN … Vor inchide majoritatea cluburilor din Romania sau vor stabili norme pe care nu le va putea indeplini aproape nimeni . Si oricum , cei care le vor putea indeplini , nu le vor respecta .

    http://www.cotidianul.ro/masura-dispusa-de-ponta-dupa-tragedia-din-club-270598/

    Banuiesc ca d-ul Ponta va asmuti si celelalte institutii de control asupra celor cu activitati de discoteca , va mari taxele si impozitele celor cu activitati de alimentatie publica , va mai introduce vreo autorizatie suplimentara , va mai crea o noua institutie care sa verifice discotecile si clientii acestora . Apoi isi va face cateva poze cu mortii si ranitii si se va gandi cum sa-si mai angajeze vreo ruda sau prieten printr-o functie banoasa .

    Spunea ” Marele Tacut ” Iohannis ca spatiul era impropriu pentru discoteca . Pai majoritatea spatiilor care exista in tara asta sunt improprii pentru aproape orice activitate . Ele au fost construite in perioada ceausista cu o anume destinatie care ulterior s-a schimbat de nenumarate ori in functie de activitatile avute in vedere de proprietari sau chiriasi . Si judecatorii se plang de spatii improprii si elevii unor scoli , spitale improprii si supraaglomerate , etc.
    De exemplu , cineva construieste un spatiu pentru discoteca , apoi da faliment , vine altcineva si deschide o librarie , da si el faliment , samd . Spatiul ramane , activitatea se schimba . Asta este economia de piata .
    Ce sa mai spunem de spatiile din zonele istorice vechi de sute de ani : Sibiu , Alba Iulia , Centrul Vechi , Sighisoara , etc. Si cum exista in orice zona istorica din lumea asta : Venetia , Florenta , Roma , etc. Nici acelea nu îndeplinesc anumite conditii de rezistenta dar trebuiesc puse in valoare .
    Doar nu o sa le tina inchise si proprietarii obligati sa plateasca impozite pe ele ?

    De fapt , esenta acestei intamplari a fost spusa de o actrita de la Teatrul National . Orice joc de artificii sau scena cu materiale pirotehnice de la teatrul respectiv se face doar in prezenta unor pompieri civili cu stingatoarele pregatite .

    Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei decedati !

  6. Observaţii asupra factorilor care au condus către tragedia de ieri, după ce
    am văzut, pe Google Earth, amplasamentul:

    1. Accesul din calea publică era rezolvat printr-o poartă metalică, într-un fel de curte interioară; intrarea propriu-zisă în club se făcea printr-o uşă în două canate, dar doar o foaie de uşă era deschisă , probabil pentru un control mai riguros al publicului( lăţimea vizibilă, maximum 1 metru) .

    2.Sala de club avea evident încadrarea de „sală aglomerată”( adică peste 150 de persoane, cu sub 4mp/ persoană). Pentru sălile aglomerate, normativele prevăd minimum două ieşiri, distincte şi judicios distribuite (ceea ce înseamnă amplasarea lor pe pereţi opuşi şi cu semnalizare permanentă) cu rol de evacuare ; clubul înţeleg că putea găzdui simultan 400-450 de persoane. Dacă pentru 150 de persoane sunt necesare 2 evacuări, conform normativelor, în cazul de faţă ar fi fost nevoie de cinci sau şase. În mod sigur mai exista o ieşire, de serviciu, pentru personal sau pentru artişti. Este posibil ca aceasta să nu fi fost semnalizată luminos, aşa cum ar fi trebuit. De asemenea, de multe ori, acest acces se încuie, pentru protecţia la efracţie. Căi de evacuare ar fi putut constitui, limitat, şi ferestrele, dacă ar fi existat şi dacă ar fi avut parapeţi acceptabili. Nu a fost cazul, prin operaţiunile de capitonare golurile au fost blocate.

    3. Fonoizolaţia clubului se putea face cu materiale incombustibile, dar ar fi însemnat bani în plus; s-a ales varianta ieftină. Ventilaţia era asigurată forţat, bănuiesc, la partea superioară a încăperii . De aceea flacăra de pe stâlp a fost atrasă în sus iar sus exista de asemenea fonoizolatie ; şi pentru fonoizolaţia de deasupra plafonului fals s-a optat tot pentru varianta ieftină şi grozav de combustibilă. De aceea flacăra masivă a fost la plafon . E posibil ca rastelul plafonului fals să fi fost ignifugat, dar în cazul de faţă nu a folosit la nimic, după ce s-a aprins izolaţia de la partea sa superioară. De multe ori, pentru economie, ignifugarea se face numai la partea vizibilă, ca să fie…

    4.Sălile aglomerate trebuie să dispună de două accese carosabile funcţionale, la două faţade, pentru intervenţiile de urgenţă. Aici a fost unul singur.
    ……………………………………………………………………………………………………
    Ceea ce vreau să spun este că ne aflăm în prezenţa unei capcane mortale aproape perfecte…că s-a întâmplat ieri, de la o un giumbuşluc pirotehnic imprudent , că s-ar fi întâmplat mâine de la ţigară aprinsă uitată aiurea, că s-ar fi întâmplat poimâine de la un scurtcircuit banal, nenorocirea era atât de previzibilă încât ar fi trebuit să zgârie retina oricărui inspector, de orice fel care trecea întâmplător pe-acolo.

    Copiii , căci mare parte cred că erau minori, nu ar fi avut însă cum să observe, şi nici cum să simtă mirosul pericolului… În mod paradoxal, pentru ei, faptul că erau atât de mulţi, reprezenta un factor de siguranţă…cum s-ar fi putut întâmpla ceva rău, când atâţia oameni au venit la spectacol ?

    A fost „cronica unei morţi anunţate”…

    Există legislaţie, există normative … pe hârtie totul este OK. Răul nu vine, la fel cum se întâmplă în atâtea alte domenii, din reguli şi reglementări, ci din crunta nerespectare a acestora.

    Ca întotdeauana , însă, probabil, legislaţia se va înăspri, şi nu va folosi la nimic…

  7. blogideologic

    ,,Tipii din privat ce se străduiesc sincer să micşoreze riscurile, sunt buni, într-adevăr, cel puţin aceasta-i impresia care mi-au lăsat-o mie. ”

    Vorbiti serios ? Impresia mea este exact viceversa: lipsa totala de interes pentru masuri de preventie si de siguranta. Lipseau sistemele automate de stingere amplasate in tavane, stingatoare de capacitate suficienta si verificate de PSI, nu erau folosite materiale ignifuge la finisaje, cai si plan de evacuare rapida, personal instruit pentru situatii de urgenta.
    Ati dat-o-n bara la greu cu afirmatia de mai sus.
    Prin definitie, ,,tipii de privat” implicati in zona showbiz-ului, sunt interesati doar de trei ,,lucruri”: bani, femei si bautura. Uneori, asortate cu ceva droguri.

  8. Luminita Arhire

    Sunteti nostalgica dupa un teatru de calitate ?
    Va invit la Iasi (Teatrul National ,,Vasile Alecsandri”), pentru:

    IARNA DRAGOSTEI NOASTRE, cu celebra Mihaela Arsenescu Werner;
    sau:
    O SCRISOARE PIERDUTA, cu:
    Petru Ciubotaru
    Dionisie Vitcu
    Irina Răduţu Codreanu
    si altii;

    sau:
    CANTAREATA CHEALA, cu:
    Emil Coşeru
    Tatiana Ionesi
    Horia Veriveş
    si altii;
    etc.

    PS
    Nu aveti cu cine sa votati ? Nici eu. In acest caz, stiti ce voi face ? Nimic. Voi sta acasa, daca nu cumva primesc vreo invitatie de la prieteni sa mergem la restaurantul chinezesc. Acolo nu exista, cu siguranta, pericole. (Z)
    A devenit evident ca Romania este condusa de ambasadorul SUA. Deci, la ce mai foloseste votul ?
    Apropo de buclucasul vot prin corespondenta: Sa vedeti ce ne vom distra, constatand ca vor vota tot vreo cateva sute de mii de romani din faimoasa Diaspora. (Z)

  9. Adrian B.
    Ori traiesti intr-un univers paralel si ai reusit sa identifici un portal virtual p[rin care ne trimiti mesaje reale doar in lumea ta, sau, ai o problema iremediabila de perceptie. De asemeni, imi aduc aminte ce spunea nevasta-mea despre un amic necasatorit: are, sireacul, sindrom fixo-obsesivo-fobic rebel la tratament. (Z)
    ps
    Sunt intreprinzator privat de 15 ani, deci stiu (mai) bine despre ce este vorba. Si simt efectiv ca imi este mai bine.

  10. Părerea mea e că nu e vorba de generații. Trebuie să recunoașteți că nu toți membrii generației dv. agreează genul de muzică pe care-l agreați dv.
    La fel, nu toți tinerii între 15 și 40 de ani, de azi nu agreează același gen de muzică.
    E adevărat că cea mai mare parte a tinerilor gustă muzica ușoară de calitate slabă, dar există și oameni în vârstă care gustă această muzică.
    La fel, există un procent de tineri care nu ascultă muzică ușoară, așa cum există oameni în vârstă care nu ascultă muzică ușoară.

    Eu nu împart societatea în tineri și vârstnici, femei și bărbați, ci în categorii sociale slabe și ne-slabe.
    În fiecare categorie socială există tineri, vârstnici, bărbați și femei cu un anumit nivel, un anumit mod de a se exprima, cu anumite principii și concepții de viață, cu anumite aspirații, cu anumite preocupări și anumite gusturi.
    Membrii unei categorii sociale nu pot lega relații cu membrii altei categorii sociale pentru că n-au mai nimic în comun. Relațiile și comuniunile se stabilesc doar în interiorul categoriei. Cu membrii altor categorii poți avea doar relații minime, de conveniență, din obligație.

  11. Protestez împotriva folosirii abuzive și improprii a cuvântului „concert” atunci când e vorba de muzica ușoară-ușurică.
    Ca să nu fie numită brutal ceea ce e de fapt, cântare, lălăială, behăială, propun să i se zică „spectacol de muzică ușoară”.

    Nu poți numi concert ȘI reprezentația de Anul Nou de la Viena, cea a Sarei Brightman, cea a orchestrei Andre Rieu, cea a altor orchestre de muzică cultă, ȘI reprezentația unor „trupe” ca Sarmalele Reci, Varză Acră, The AB/CD și cum naiba s-or mai numi caraghioslâcurile astea…
    E un sacrilegiu.

  12. Familia Maniu isi avea casa in satul Badacini din judetul Salaj .
    Acolo au crescut Iuliu Maniu si sora lui , Carolina .
    La Badacini se retragea Maniu ca sa se odihneasca .
    Acolo i-a invitat la un pahar de vin , in toamna lui 1939 , pe ofiterii rezervisti mobilizati la regimentul de la Simleul Silvaniei ( un regretat profesor de romana facea parte dintre invitati ) .
    Casa a fost transformata de tovarasi in anii 50 – 60 intr-un fel de sanatoriu pentru copiii cu dizabilitati mentale si lasata in ruina inca din anii 1980 .
    Sa nu uitam un mic auto-dafe comunist tovarasesc cu biblioteca lui Maniu , arsa in curtea casei , la confiscare .
    Casa este astazi o ruina , in pericol de a se prabusi de pe o zi pe alta .
    Cine nu s-a resemnat si a pornit , din micutul satuc salajean , o campanie pentru a o salva ?
    Parohul greco-catolic de la Badacini , tanarul Cristian Borz .
    Da , asa ceva exista , o biserica care nu jupoaie enoriasii pentru noi biserici cu bulb bizantin , care nu face o afacere privata pentru popa , eventual cu alti doi sau trei ” asociati ” , din parohie , care nu sta cu mana intinsa fara sa ofere nimic in schimb !
    O campanie inceputa in martie – aprilie 2015 , cu donatori 80 % limitati la judetul Salaj – chiar daca actrita bucuresteana Oana Pellea a contribuit si ea cu 1000 de lei .
    Banut cu banut , de la simleuani care dadeau 100 de lei la romani muncind la Chicago care au trimis 100 de dolari , cu concerte de colinde in curtea lui MANIU si cu participari de 4000 – 5000 de lei de la doi – trei ” patroni ” locali , parintele Borz a strans o mica avere de 70000 de lei , bani care ajung doar pentru consolidarea fundatiei casei ( Renelul , companie de stat , ” romaneasca ” , a facturat bagatela de 3000 de lei pentru un contor electric ! ) .Dar deja este asta .
    Numai sa vedem ce comedie – de doua luni primaria UDMR a comunei Pericei , de care tine Badaciniul , nu vrea sa elibereze o ” adeverinta ” pentru inceperea lucrarilor ( ” nu ne lasa legea 50 ” – recita primarul Csaba ).
    Amenintati cu un scandal , edilii de la Pericei au dat ” adeverinta ” necesara ieri .
    Trist este ca , la 62 de ani de la moartea lui Maniu , vedem atata ranchiuna .
    PS – printre donatorii de fonduri pentru casa lui Maniu , nu avem decat etnici romani din zona …nici un votant UDMR … din nou foarte , foarte trist – romanii participa financiar pentru proiecte culturale maghiare , altii nu , iar Maniu , care vorbea perfect ungureste , nu era un dusman al maghiarilor …

  13. Am urmărit cu atenţie relatările despre această nenorocire, mai ales că mă temeam ca victima de 15 ani, să nu fie fiul, pe care mama-i doctoriţă mi-l descrisese , pe parcursul unei vacanţe în Grecia, a fi pasionat de acest gen de muzică şi nelipsit de la asemenea spectacole.
    Am de făcut o singură remarcă :
    Oricât de critici vis-a-vis de subiect ( acest blog nu face excepţie), nimeni nu suflă o vorbă despre problema acestor efecte pirotehnice, adică a artificiilor pe care oricine le ştie mai ales de la petrecerile de Revelion, dar mai nou, cu aproape orice ocazie ; zile ale localităţilor, concerte de toate felurile, nunţi, sau zile aniversare !
    Personal n-am agreat niciodată asemenea spectacole pirotehnice care fac deliciul unor privitori, mai toţi aflaţi în stare de beat..itudine, sau măcar euforică, la ora la care are de regulă loc acest spectacol, pe care eu îl consider deosebit de poluant pentru mediul înconjurător, dar şi foarte periculos pentru numărul mare de accidente, inclusiv incendii, sau răniri de persoane ( şi din rândul spectatorilor nevinovaţi, sau chiar a celor care le produc) .
    Se pare însă că este o afacere extrem de bănoasă şi de aceea, chiar şi acum, după un asemenea dezastru naţional, provocat sută la sută ca urmare a acestei găselniţe, cu caracter mai mult decât îndoielnic ( îmi închipui tristeţea unora, la auzul decretării doliului naţional, când timp de trei zile nu-şi vor putea auzi muzica preferată -manelele, sau trupa preferata -Vacanţa Mare, să zicem 😉 ) !
    P.S.
    Când conduceam nişte unităţi de învăţământ, n-am fost de acord ca la un Revelion organizat să aibă loc tradiţionalul foc de artificii, deşi reprezentaţia ar fi avut loc în aer liber, într-un frumos cadru natural. Pe care nu vroiam să-l infectez cu gazele degajate !
    Dacă v-aş povesti câte presiuni am suportat, inclusiv de la Minister, de cîte „artificii” s-au folosit pentru a accepta celelalte artificii, probabil aţi avea, la fel ca şi mine, explicaţia acestei afaceri bănoase, dar ucigătoare şi distrugătoare !
    Dar care, cu siguranţă, se sustrage, în mare parte, de la plata diferitelor taxe şi impozite, acţionând în economia subterană cu acordul tacit şi interesat al celor care, poate acum, sub presiunea morală şi politică, mai mult decât apăsătoare, vor accepta să le reglementeze legal, dacă nu chiar să le interzică !
    Cel puţin în unelre cazuri…
    P.S.
    Din păcate ecologiştii au fost reduşi la tăcere, prin nu ştiu ce metode de nici acum n-am auzit să acţionete în vreun fel, deşi li s-a ivit ocazia dorită.
    Sau, nu ?! 😉

  14. Cand il invoci, raul chiar vine: Drama de la Clubul Colectiv. Coincidente soft, cu efecte hard. Prea multe pentru a nu ne trezi

    Sinistrul de azi-noapte, de la concertul rock de Halloween, din clubul bucurestean Colectiv, cu incendii, explozii, 27 de morti si 146 de raniti, din care 4 straini, un bilant foarte asemanator celor din atacurile teroriste, trebuie tratat cu maxime rationalitate si solidaritate. Ultima s-a vazut, o mobilizare de resurse materiale si umane cum doar la Revolutie a mai fost, dupa cum a declarat, profund impresionat si implicat, profesorul Ioan Lascar, medic de la Spitalul Floreasca. Cealalta va fi ceva de mai lunga durata, o vom vedea in analize de specialitate si in dezbateri publice, din care sper sa tragem cele mai potrivite concluzii si masuri legislative si educationale.

    Probabil ca stapanii jocului politic vor stramba din nas, dar reactiile institutionale si cetatenesti au fost exemplare. Exploatarea politicianista a tragediei ar fi cea mai mare greseala. Daca vor fi tentative, este bine sa stim ca inapoia lor se ascunde dezbinarea. Desi comparatia intre aprinderea de artificii intr-un spatiu inchis si tapetat cu materiale hiperinflamabile si detonarea unei bombe nu este chiar deplasata, pronuntarea asupra naturii evenimentului este inca prematura. Va fi foarte important sa aflam cu exactitate ce s-a intamplat, daca in suita de coincidente, pe care le-as numi “soft”, ca izvorand dintr-o “inteligenta”, exista mana intamplarii, a destinului, ori o minte criminala.

    Iata cateva dintre coincidententele “soft”, care au dus la efecte atat de “hard”, culese din simboluri, fapte si marturii care circula pe retelele de socializare:

    • Carnagiul s-a produs in timp ce se canta melodia “The Day We Die” / “Ziua in care murim”, o coincidenta care poate fi interpretata ca profetie, preambul sau amuzament.

    • Afisul evenimentului cuprindea titlul, care este si numele trupei, “Goodbye To Gravity” / “La Revedere Gravitatie”, despartire care se intampla doar cand se moare, si imaginea oculta a unei inclestari de lupta, invaluita in flacari, sub care se aflau cuvintele “Mantras of war”, numele noului album al rockerilor.

    • Inainte cu o ora de producerea accidentului, cineva a postat pe instagram o poza cu urmatorul text: “Goodbye To Gravity are killing it in Colectiv right now!” / “Goodbye To Gravity rup norma (mot-a-mot, in engleza: o omoara) chiar acum in clubul Colectiv!”

    • Artificiile au lovit si incendiat stalpul din stanga scenei, de langa usa, creand un baraj de flacari, un fapt, ca o intentie, parca, care a jucat un anumit rol in formarea busculadei si dopului de trupuri de la iesire. Localul nu dispunea de iesire de urgenta, iar stingatorul nu a fost gasit, cand a fost cerut.

    • Concertul de rock, de intampinare a sarbatorii pagane a Halloween-ului, a fost intr-o zi de vineri, care are o semnificatie crestina duala, una aducatoare de napasta, ca zi in care Iisus Hristos a murit pe cruce, dar, din acelasi motiv, si una fasta, de reculegere, ca cea mai intransigenta dintre sfinte.

    • Intrarea la spectacol a fost libera, ca o parodiere a “optiunii de alegere”, a corectitudinii politice cum am spune astazi, cunoscand mandria diavolului de a poza ca democrat. Melodia pe care s-a produs jertfa prin ardere, holocaustul cum spun evreii, este pe canalul VEVO, perceput sau cunoscut prin faptul ca majoritatea melodiilor de pe acest cont este cu mesaje subliminale satanice.

    • Potrivit avertismentului unei foste adepte a unui cult satanic din San Francisco, sarbatoarea de Halloween nu este o distractie pentru copii, ci o manifestare satanica, in onoarea printului intunericului. Ea susține că în lume, în anumite locuri, pe data de 31 octombrie au loc sacrificii umane, pentru celebrarea „sărbătorii Halloween”.

    • Intamplator sau nu, NASA, ale carei comunicari publice au inceput sa semene tot mai mult, in ultimul timp, cu niste enunturi politice in slujba conceptului de suprematie (v. interferenta declaratiilor sale cu cele apoteotice ale presedintelui Obama pe tema planetei pitice Pluto), ceea ce nu este cu totul neobisnuit in perioadele de criza, a anuntat ca o cometa moarta va trece aproape de Pamant, sambata, de Halloween, care seamana, “stranie coincidenta”, cu un cap de mort. “Am putea spune ca s-a deghizat in craniu la trecerea sa (pe langa Pamant) de Halloween”, afirma, amuzat Kelly Fast, cercetator la NASA.” Sa fie si asta un gen, irepresibil, de celebrare?

    • Ambii chitaristi ai formatiei Goodbye to Gravity au murit in urma incendiului din Club Colectiv, iar ceilalti membri se afla in spital, cu rani grave.

    Coincidente sau nu, s-a vazut, in acest caz, ca atunci cand il invoci, raul chiar vine. Sunt prea multe coincidente pentru a nu ne trezi. Familia, scoala, cultura, pe speta muzica, biserica, nu in ultimul rand legea ar trebui sa se preocupe, primordial si formativ, de oferta educationala si de petrecere a timpului liber de catre tineri, intr-un mod sanatos, lipsit de riscuri si specific modului de a fi, romanesc si european.

  15. O taxonomie pentru populaţia numită generic de către arabi Saqaliba n-a fost construită până acum. Construcţia a fost doar antamată de către marele istoric român Gheorghe Popa-Lisseanu.

  16. Au mai rămas de spus „o samă de cuvinte”. Dar nu poţi evita cacofonia atunci când vorbeşti despre „revoluţia română”. Nici nu doresc. Trebuie pusă o întrebare capitală (sens economic) în legătură cu „revoluţia română”: Ce s-a întâmplat cu bogăţia naţională creată prin valoare adăugată cu muncă profesionistă ? Constatăm doar faptul că principiul inept al seniorului Corneliu Coposu RESTITUTIO IN INTEGRUM pur şi simplu a făcut tabula rasa din ea.

  17. D’ale Bisericii Ortodoxe Romane – Domnita Baciu , 93 de ani , locuitoare a comunei Garcei din Salaj , a decedat la sfarsitul lui octombrie 2015 .
    Doamna Baciu n-a avut loc in cimitirul din Garceiu pentru ca popa ortodox cerea pentru locul de veci o taxa de 1000 de lei , pe care familia nu o avea – si a trebuit sa fie ingropata in curtea casei !
    Imi amintesc si de o expulzare a unei familii cu multi copii – 5 – la Bucuresti , ceruta cu insistenta si obtinuta de Patriarhia cu girofar , prin 2005 – 2007 , pentru recuperarea unui imobil …
    Dar sa nu ne indignam , totul este bine , avem un munte de lumanari si protectii in plastic pentru lumanari , peisaj oribil si dezolant ,chipurile expresie a pietatii ( care pietate ? lumanarea in plastic de doi lei nu apare in Evanghelie , nu aduce nici un reconfort , nici o asa zisa pace a sufletului – poate doar in capul unui popa incult , de fapt o lipsa de respect crasa pentru familii , in fata imobilului in care lansam artificii intr-o sala inchisa , la subsol …

  18. @ ZeV
    Nu mă refeream la supervizare. Aici statul român este de vină. Dar a fost absent. Doar aici? Asta se-ntâmplă dacă ambasadorul american se bagă-n toate şi nu permite funcţionarea României ca stat.

  19. @ Centru
    Şi să nu uităm belakunismul. Care a reuşit să ţină sub obroc, până anul acesta, conferinţa domnului Iuliu Maniu despre minorităţi din ziua de 11 Mai 1924: “Din acestea rezultă că problema minorităţilor are două aspecte, adică ea trebuie rezolvită din două puncte de vedere : Ea trebuie privită şi rezolvită întâiu din punctul de vedere al Statului naţional în înţelesul, că numărul, importanţa culturală, economică şi socială a minorităţilor şi influenţa lor în legislaţia, administraţia, justiţia şi instrucţia publică să nu pericliteze : a) Existenţa şi integritatea teritorială a Statului ; b) Dăinuirea perpetuă a neamului şi în acest scop să nu stângenească închegarea sufletească şi naţională a corpului şi a Statului naţional ; c) Să nu corupă spiritul genuin naţional, tradiţia, gândirea şi aspiraţia naţională şi elementele constitutive ale însuşirilor specifice ale poporului alcătuitor de Stat, adică acele izvoare de bogăţii sufleteşti şi morale, cari singure dau drept de existenţă unei naţiuni.” Belakunismul, iară nu “bisericile bizantine cu bulb”, este de vină pentru toate relele de la Bădăcin. Însă dumneata uiţi mereu să atingi belakunismul măcar cu o floare.

  20. @ Centru
    Şi eu am cheltuit, acum câţiva ani, 60 de milioane de lei vechi pentru amenajarea locului de veci lăsat moştenire de tata.

  21. Nu e deloc acelasi lucru !
    Popii i-au refuzat Domnitei Baciu , 93 de ani , un loc de veci in cimitirul satului in care s-a nascut si a trait !
    Sa mai vorbesc de alti popi care creeaza scandaluri in sate linistite din judetul Cluj refuzand locuri pentru mormant greco-catolicilor in unicul cimitir din sat ?
    O rusine .

  22. Pentru disperatul fălos care a scris gogomănia:
    „Spatiul ramane , activitatea se schimba . Asta este economia de piata .
    Ce sa mai spunem de spatiile din zonele istorice vechi de sute de ani : Sibiu , Alba Iulia , Centrul Vechi , Sighisoara , etc. Si cum exista in orice zona istorica din lumea asta : Venetia , Florenta , Roma , etc. Nici acelea nu îndeplinesc anumite conditii de rezistenta dar trebuiesc puse in valoare .
    Doar nu o sa le tina inchise si proprietarii obligati sa plateasca impozite pe ele ?”
    ÎN LOCALITATEA AVERZZANO (Abruzzo, Italia) LA l’iNSTITUTO TEHNICO
    INDUSTRIALE ESTE INTERZIS CA PROFESOARELE ȘI ELEVELE SĂ POARTE TOCURI MAI MARI DE 4 cm.
    Motuvul – în 2009 o serie de cutremure au ucis 308 persoane.
    Deci se au în vedere toate aspectele, chiar și posibilitatea de a fugii

  23. @ Centru
    Păi n-a adus “revoluţia” ta hedonismul şi nebunia asta pentru bani ? După 22 decembrie 1989, “etica şi echitatea” (principiile lui Nicolae Ceauşescu) au încetat.

  24. @ Fragmentarium politic, oct.31/11:35, nu ati prins esentialul, baietii nu isi doreau sa moara acasa, ci de succes, prin Europa, daca lansarea albumului ar fi iesit asa cum trebuia. Este cat se poate de clar, nu isi doreau decat o promovare fierbinte, care sa le deschide drumul catre un turneu european. Este o supozitie, oricum indiferent de asta, Dumnezeu sa-i gaseasca! Atata vreme cat propaganda media continua sa-i idealizeze si sa le construiasca identitati supra-umaniste si ma refer la membri trupei si echipei de promivare, cred ca ar fi corect pentru toata lumea sa nu se astepte decat, la alte manipulari, in ceea ce priveste gasirea adevarului. Tinerii care au murit, nu sunt eroi, sunt doar victime, iar cei care ai intervenit si-au facut doar datoria asa cum ar trebui sa si-o faca in orice moment. Cat despre dr Arafat, am constat cu stupoare dintr-o declaratie auzita in aceasta seara ca la nivelul institutiei sale, de vitala importanta, nu exista o unitate de coordonare a voluntarilor.

    ps. restul sunt reglari politice, si probleme care nu se vor rezolva decat atunci, cand cei care ocupa functii din aceste domenii vitale vor si sti cum sa le rezolve.
    Increderea in noua organizare sociala, noua cale pe care am pornit in decembrie ’89, a disparut odata cu lacrimile inghetate ale Aurei, nascuta in decembrie ’89.

    @ Centru, numa’ ce astazi i-am promis Domnului ca nu mai injur.

  25. Sigur că este mai comod să vedem numai ultimele evenimente şi să le înfierăm cu mânie proletară. Patronii sunt de vină! Oare numai ei? Acolo, unde cineva a „amenajat” un club-bar, din 1913 exista o fabrică de încălţăminte! Nici măcar nu era o entitate „comunistă”, era doar o fabrică unde munceau o grămadă de oameni. A fost naţionalizată, se pare că s-a dat o despăgubire modică familiei Prodanof, a fost dezvoltată şi modernizată astfel încât, înca din 1969, producea în Lohn pantofi sport Adidas! Decembriada a găsit fabrica pe profit şi putea să rămână pe profit dacă nu apăreau corbii „economiei de piaţă”. Sub pretextul că era nerentabilă, fabrica a fost lăsată de izbelişte dar privatizată către foştii directori. A început jaful caracteristic ultimilor ani, concedieri, vânzări de utilaje la fier vechi, apoi furturile specifice localurilor nepăzite.
    Era previzibil finalul? Cred că da, dacă cineva urmărea degradarea post decembristă a economiei româneşti. Dar ce final mai frumos poate exista pentru o fabrică decât transformarea ei în adăpost pentru boschetari şi, la subsol, într-o elegantă tavernă? Ce dacă în loc să asigure salarii pentru foarte multe familii, a reuşit să asigure victime, cel puţin pentru tot atât de multe familii?
    Evident că nu aştept răspunsuri, fiindcă trebuie să îndeplinim condiţia „politically correct”!

  26. Eu nu inteleg scopul mesajului, nu judeci, nu condamni ci doar esti alaturi de parinti si prieteni? Toti suntem alaturi de ei, dar tu fiind mai avut poti sa-i ajuti mai mult, nu doar online.

  27. @ ” , ” ? – ” am promis Domnului sa nu injur ” ? – esti incapabil sa formulezi o argumentatie , pentru ca presupun ca nu injuri popimea rapace si atee care o lasa pe Domnita Baciu la 93 de ani fara loc de cimitir la Garceiu , ci pe mine ?

  28. DIALOG IMPOSIBIL

    – Stimată Moarte, te-ai dat pe vereşie cu excrocii?
    – Biet muritor, „toamna se-numără bobocii”…

  29. 30.10.2015, …medicul Cosmin Humulescu, apel la imbecilii si cretinii de 40 de ani, cu o stare de sanatate aparenta, si relaxati, pe care ii invita, pe respectivii, sa iasa in strada si sa faca ceva mai cu, substanta, respectiv, sa iasa la protestul lor, si nu al durerii, sa se implice, citez: CU MAJUSCULE, IESI LA PROTEST, IMPLICA-TE;
    31.10.2015, miezul noptii, eu, zic, stiam ca marketingul, publicitatea, propaganda media, manipuleaza, mint, distorsioneaza, dar nu stiam, ca si ucid;

    31.10.2015, ziua, Iohannis, si Tausance, care, ambii, daca taceau, oamenii lui Platon ramaneau, se posteaza, pe feisbuc, si ne spun, ca, nu, coruptia ucide, si ambii invita, GENERATIA ZERO, la implicare si lupta, impotriva coruptiei; doamna coruptie, ca si in cazul, cocotei, cu domnul sistem, au devenit, dintr-o data nefrecventabili, dar numai dupa ce i-a permis, filozofului nationale, sa-si creasca numarul, de case, zece, daca le avem in vedere si pe cele din afara tarii, cum se scrie in mediul drag domnului presedinte;

    01.11.2015, numarul victimelor creste, emotie si durere mare, presiune mare pe bietii parinti, ai copiilor nevinovati, dar si pe opinia publica, doliu national, in continuare. Reactie, cat se poate de legitima, si de bun simt, din partea unui om de la care nu ma asteptam, legat de institutia doliului national, etichetat de maneaua lui vanghelie, rares bogdan, ca bou, desi, omul, si ma refer la Pavelescu, a avut o pozitie cat se poate de decenta si argumentata. Fie vorba intre noi, in primul rand daca spun ca s-a exagerat cu numarul zilelor, evident ca ar putea sari, acelasi personaj, sa mugeasca, desi, daca vorbim de doliu, sa ne purtam ca atare, niciun post tv romanesc nu ar mai fi trebuit sa emita pe timpul zilelor de doliu, din acest motiv, spun ca era nevoie doar de o zi. S-a pus atata presiune pe familii, opinie publica si autoritati, astfel incat, evident, ca nimeni nu a mai sesizat, ca domnul ambasador al tarii prietene, ne-a spus, ceva important, ca a retrait un astfel de eveniment important petrecut in urma cu 12 ani in tara domniei sale, izbitor de asemenator cu ce s-a petrecut la noi, si culmea, are si dreptate. Daca domnul presedinte Iohannis si domnul Tausance ar fi fost atenti, cu siguranta, ca nu ar fi comis greseala, sa continue cu invitatia la a participa la un mars programat, de echipa lor, si anuntat, si de domnisoara, Maria Ioana, chiar de la clubul ucigas, si care a tinut sa ne reaminteasca, prin SCRISOAREA UNEI GENERATII ceea ce precizase si domnul Vladut, semnalul pentru un MOMENT ZERO PENTRU ROMANIA, lansat in spatiul virtual, catre toti imbecilii si cretinii Romaniei, pe care domnul Iohannis spera sa ii mai foloseasca inca o tura, si la alegerile viitoare. Intelegeti cat de preocupat si indurerat este domnul Iohannis de tragedia petrecuta, sau de durerea pricinuita parintilor prin pierderea copiilor lor, in suferinta groaznica;

    01.11.2015, eu zic, ca membrii formatiei impreuna cu echipa de promovare si echipa instigatoare sunt calai, iar, bietii copii morti, sunt doar victime, domnul cjolannis ii declara post-mortem eroi si ii decoreaza, pe 02.11.2015, pe doi dintre membri trupei; intre timp, presiune mare si mobilizare mare impotriva, vinovatului national, piedone, si celor trei patroni ai clubului, care oricat de antipatici ne-ar fi, alta vina, in cazul nostru, nu au avut, decat ca si-au inchiriat casa unora fara sa-si ia masuri de siguranta. Sa nu indrazniti hahalere sa spuneti ca as cauta argumente pentru a justifica o crima, nu din culpa, ci cu premeditare, dar nu ei sunt faptasii, ci altii, cu siguranta. Nu exista sistem administrativ perfect, sa vii si sa schimbi legislatia sub presiune publica, nu faci decat sa ingreunezi situatia, asta nu schimba cu nimic situatia, timpul nu se mai intoarce, dar prietenul domnului Tausance de la clubul expirat, a ratat ocazia, de a tacea, asemenea domnului presedinte, altfel nedeconspirat ca feisbucist si imbecil patentat ramanea;

    02.11.2015, nimeni nu se intreaba de ce atata graba pentru decorarea celor doi membri ai trupei, desi post mortem, si de ce atata graba in retinerea celor trei detinatori ai clubului, cu acuzatia, de crima din culpa, si de asmenea nimeni nu se intreaba, cine este gtg, afiliat neotec, tara de origine, si mai ales specificul preocuparilor lor, ca de cei din tara, aflam ca printre ocupatii focul si intretinerea lui, sunt pasiunea lor, si aici nu au concurenta, sau de produse cu emisii de noxe, aproape zero, precum in cazul softurilor de la Volskwagen, si ca sediul principal se afla in tara domnului ambasador.

    Nu am auzit ca nimeni sa se intrebe de ce au sarit la atac, domnii Iohannis si consultantul sau, virtual, lansand acuzatii imediat ce cineva a afirmat ca publicitatea ucide, de ce s-au grabit sa ii acuze pe membrii UNPR, cand situatia in domeniul autorizarii este aceiasi la nivelul intregii tari, si de ce ii declara pe toti functionarii publici criminali, cine sunt cei de la gtg, si cu ce se ocupa, ce legatura, exista intre domnii Tausance si ceilalti membri ai echipei de promovare ai trupei si celebra organizatie, ca de indivizi care considera, ca alte opinii decat ale lor sunt teorii conspirationiste si distrage atentia de la lupta si antipatia lor electorala, respectiv Oprea si ceilalti. Atitudinea acestor pui de pripasi care au pangarit sfanta apa, in care s-au botezat, mi se pare la fel de groaznica si dureroasa precum chinul acelor tineri nevinovati, sper din tot sufletul ca durerea si furia pricinuita de astfel de momente sa nu va distraga atentia si sa cadeti in capcana acelor mizerabili, in speranta lor de a-si mari numarul imbecililor si cretinilor care sa ii sustina la urmatoarele alegeri, inca o tura.

  30. Nu stiu de ce multa lume se cramponeaza de faptul ca incendiul s-a petrecut intr-un club si deci, daca nu te duci in cluburi, nu ti poate intampla asa ceva. Mi se pare gresit. Sunt foarte multe spatii publice in Romania unde se poate intampla acelasi lucru – azi am fost pe campineanu 20, la agentia pentru plati si prestatii sociale – o cladire veche, intr-o stare jalnica, cu o singura cale de iesire si intrare, nu am vazut niciun extinctor, nu cred ca sunt senzori de fum, nu cred ca au instalatie de ventilare. In cazul unui incendiu, ce va face sa credeti ca iese cineva cu viata de acolo?
    Problema nu e mersul la club, problema e ca restaurante, cluburi, scoli, spitale si alte spatii publice pot sa functioneze in orice conditii in Romania si cumva, nu e niciodata vina celor care ne conduc…

  31. Condoleante familiilor, pacat de ei ca sunt tineri, mi-e mila de parintii lor care sufera… Doamne, e cumplit! Poate ca din aceasta tragedie vom invata lectia respectului, a tolerantei, a bunului-simt si vom inceta sa-i mai judecam pe altii dupa lungimea barbii si numarul tatuajelor de pe brate. Vad pe strada oameni tristi si-mi dau seama ca ce s-a-ntamplat vineri noaptea a dat multora de gandit.

  32. hai nu zau? Pai cum era stirea aia cu Adrian Nastase care asculta Metallica? Doar PR si atat? Sau e una din nenumaratele minciuni spuse din pustura de „oficial?

  33. @ Adrian Nastase

    Ref. la raspunsul catre “Lucian I – Petrom “

    Se pare ca s-au rasfirat mai mult decat le e “lantul”….Daca testeaza pana si pe-aici ( unde considerau “reduta castigata”…), cu astfel de metode hard, inseamna ca sunt foarte, foarte rasfirati….Atentie la softisti ! Mai temperati hardistii ca ramaneti fara acoperire….Nu ca ati fi foarte speriati de cerul liber, dar o privire de mai sus va poate “fotografia” definitiv…. Si sa stiti ca se lucreaza intens la “Panoul de afisaj al capitalismului”….De cine ? Ei, de cine…, v-ar replica Paul Goma !

    Semnez, “ Lucian N+1 / Re-Petrom ”, pentru ca suntem cetateni europeni si avem drepturi….”Prietenii stiu de ce”…

Lasă un răspuns