UNITER, editia 2015. Fereastra de la Craiova

FullSizeRender 14

Ca de obicei, Festivalul National de Teatru reprezintă un eveniment de cultură, eveniment ce adună actori, regizori, scenaristi, scriitori si oferă publicului zile memorabile. Am avut privilegiul de a fi spectator la una din intâmplările din aceste zile. Teatrul national din Craiova a prezentat, la Bucuresti, două remarcabile piese de teatru. Una dintre ele, in regia lui Bobi Pricop, se intitulează „Iluzii” si a fost scrisă de un cunoscut scriitor rus, Ivan Vyrypaev. O trupă de actori tineri a interpretat minunat o partitură de exceptie, „coabitarea” a două cupluri in vârstă, cu intersectii sentimentale, trădări, infidelităti, povestite in amurgul vietii. Foarte multi tineri in sală. Probabil că si pentru ei textul a deschis multe semne de intrebare.

M-am bucurat sa-l revăd pe Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului din Craiova, „complicele” meu de la o istorie mai veche – conferinta despre Titulescu, sustinută de mine la Craiova, la Teatrul „Marin Sorescu”.

16 gânduri despre “UNITER, editia 2015. Fereastra de la Craiova

  1. O mare parte din existenţa mea, TEATRUL a fost o dragoste constantă.

    În anii de liceu, teatrele care intrau în „relaş” la Bucureşti , aveau reprezentaţii în provincie, şi aşa am văzut „Profesiunea doamnei Warren” cu Olga Tudorache în rolul principal, „Oameni şi şoareci” cu Florin Piersic, „Dulcea pasăre a tinereţii ”cu Florin Piersic şi Carmen Stănescu, „Romulus cel Mare”cu Radu Beligan şi Ovidiu Iuliu Moldovan. Au mai fost şi altele…

    În facultate, am nimerit în miezul unui sistem de culturalizare, bine pus la punct: o parte dintre studenţi stăteau la coadă pentru bilete la teatru, iar o altă parte susţineau traseul unei cozi îmbârligate, pentru bilete la CINEMATECA. La sfârşit, preţioasele petice de hârtie se împărţeau şi aveam parte şi de teatru şi de film.

    După ce am văzut „Nebuna din Chaillot” , am citit cu mare emoţie teatrul lui Giraudoux . Apoi am obţinut, cu greu, un bilet la „Maestrul şi Margareta”, şi am urmărit piesa cu nelinişte, pentru că romanul este unul dintre preferatele mele, şi mi-a fost teamă că voi fi dezamăgită…n-am fost. Am prins pe ultima sută de metri „Furtuna ” în regia magnifică a lui Liviu Ciulei, şi acea furtună perfectă mă însoţeşte şi acum în cele mai tainice nostalgii. M-a marcat rolul Valeriei Seciu în „Să îmbrăcăm pe cei goi ”, de neuitat şi de nepovestit…am considerat că este un privilegiu simplul fapt de a fi fost spectatoare…

    După 1990 însă, teatrul, despre care credeam că va fi o dragoste pentru totdeauna, s-a aventurat în nişte escapade pe care nu le-am mai înţeles… Prea mult erotism, inutil, lipit pe textul dramatic, un ton insuportabil de ascuţit al protagoniştilor, impresia generală că toată lumea se ceartă pe scenă, aşa cum toată lumea se ceartă în afara ei. Firescul a încetat să mai fie o calitate a actorului… artificialul se caută, şi teatrul e mult mai „teatral” astăzi decât acum 25 de ani.

    Cred că pentru mine „ultima noapte de dragoste” cu teatrul românesc a fost …ca să spun aşa, într-o dimineaţă… Adică a fost spectacolul lui Dan Necşulea, având ca text o dramatizare semnată de Cătălina Buzoianu a romanului Gabrielei Adameşteanu, „Dimineaţa pierdută ”, cu o distribuţie care mi-a tăiat respiraţia: Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Victor Rebengiuc, Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Rodica Tapalagă, Tora Vasilescu, Irina Petrescu…

    Probabil că, în continuare, există şi spectacole de teatru minunate… despre care nu ştiu sau la care nu am ajuns…

    Pe vremea adolescenţei mele, nu exista un edificiu pe care să scrie TEATRU în oraşul meu; doar o “Casă de Cultură a Sindicatelor”, ca peste tot.

    Azi este teatru, în Tulcea… piese nu se prea joacă, deşi, sunt sigură, a existat mereu, şi încă există, un public în aşteptare…

  2. Primul ministru al României:

    Felicitări ANAF – în luna Octombrie planul aprobat de încasări la buget era de 18 miliarde RON (egal cu luna similară din 2014 – deși între timp CAS a fost redus cu 5 puncte, TVA de la 24 la 9% și se aplică scutirea de impozit a profitului reinvestit, adică cca. 1 miliard impact negativ, plus inflație negativă!).

    Rezultatele până azi – 18,7 miliarde RON! 700 milioane în plus (peste 150 milioane euro) pe care putem să-i folosim până la sfârșitul anului!

    Mulțumesc firmelor corecte care plătesc taxe și impozite și ANAF (prin Direcția Antifraudă) pentru combaterea evaziunii fiscale!

  3. Nu ştiu de ce, dar nu pot să-mi reprim impresia permanentă că Liviu Dragnea face mişto de noi, ori de câte ori deschide gura şi fixează cu ochi melancolici gaşca de reporteri de teren care se întrec în a-i pune întrebări care mai de care mai tembele.

    Bunăoară , astăzi, Liviu Dragnea povestea visător că PSD-ul e „un partid curat”, dar , se înţelege , nu suficient de curat ca să nu fie vârât , cu lingura de pantofi, într-un „Cod de etică” mărimea 36 , când partidul poartă, de fapt, numărul 42 la încălţări!

    Ca să nu mai spun de aberaţia cu obligativitatea parlamentarilor PSD să voteze arestarea Elenei Udrea, că aşa a hotărât el, la partid…

    Pur şi simplu nu ştiu ce-şi închipuie actualul preşedinte al PSD că repară…

    Ieri, efuziuni sentimentale cu madam Gorghiu, că s-a votat legea votului prin corespondenţă, cu aplicabilitate redusă şi peronul pe partea dreaptă…mai alaltăieri bezele de jos în sus la Iohannis, şi răsalaltăieri dă-i înainte cu „hai să ne iubim ca fraţii”, în timp ce liberalii i-ar pune şoricioaică în cafea şi plutoniu 210 în ceai , în orice împrejurare …asta e tot ce poate, în grandioasa sa sforţare, noua conducere a PSD-ului?

    Şi-atunci ce -Doamne-iartă-mă !- mai votez eu la anu’ ? Că discursurile astea edulcorate cu pupături -Piaţa- Independenţei în coadă, cu frişcă deasupra şi cireaşă zaharisită, nu mă stimulează deloc să mă dau jos din fotoliu ca să merg la vot, aşa cum pe Sorin Apostu suma de 50 000 de euro nu-l motiva suficient pentru ca să iasă de sub plapumă.

    Liviu Dragnea se poartă ca şi cum ar face jocurile ALTEI formaţiuni politice, şi, în acelaşi timp , ca şi cum s-ar strădui ca noi să observăm că el nu este suficient de inteligent, astfel încât să nu ne dăm seama ce face …

  4. Ciocoii vechi si noi … Astazi Victor Ponta .

    ” Tehnocratul ” albanezo-italian Ponta a marit din nou ( pe sest ! ) salariile vatafilor si zapciilor de la anaf ca sa dea mai tare cu biciul pe romani .

    Cam asta-i filozofia economica a acestui alogen : taxe , biruri , dijme , zeciuieli , institutii de represiune , controale , teroare , drame umane , angajat rude si neamuri pe salarii nesimtite , contracte de asistenta juridica cu colosi de stat falimentari ( Turceni , Rovinari ) , sponsorizari in masini de curse , coloane oficiale , etc.
    Ticalosul de Basescu a fost mic copil pe langa securistul asta ingust la minte …

    http://www.dcnews.ro/salarii-majorate-pe-est-cu-peste-60prc-cine-sunt-beneficiarii_487934.html

    http://hymerion.ro/2010/01/16/istoria-impozitelor-si-taxelor-de-la-tepes-la-vladescu-i-primul-%E2%80%9Cforfetar%E2%80%9D-romanesc-pe-vremea-otomanilor.html

    Istoria impozitelor si taxelor de la Tepes la Vladescu Intaiul. Primul “forfetar” romanesc, pe vremea otomanilor

    Primul impozit minim s-a aplicat pe vremea turcilor si era un impozit de capitatie care se numea „haraci”. Era un impozit in suma fixa si se platea in conditii speciale. Potrivit turcologului roman Mihai Maxim, “la predarea capitaţiei emirului musulman în divan, acesta îl lovea după grumaz pe platnic venit cu capul plecat şi spinarea încovoiată, spunându-i: “Plăteşte-ţi darea, tu, duşman al singurului Dumnezeu!”, după care un slujitor îl arunca afară.”

    Notez in treacat ca in documentele semnate de Baiazid si Bogdan cel Orb, moldovenii se obligau la art. 9 „ca semn al supunerii, domnitorul va avea grijă să trimită Portii în fiecare an, prin doi boieri din Moldova, 4.000 ducati turcesti, adică 11.000 piastri, 40 soimi si 40 iepe gestante, totul sub titlul de dar.

    Petru Rares a fost unul dintre cei mai desptepti Vladescu din istoria fiscala.. El a reuşit să tripleze veniturile bugetare printr-o mulţime de taxe şi prin mai buna colectare a acestora. Gurile rele ale cronicarilor vremii spun ca gradul de colectare al veniturilor la bugetul de stat –vistierie- era de 87%, ceea ce ii dorim si lui Sebastian Vladescu Intaiul. Rares a introdus un impozit minim (forfetar) pe cap de om (“capitaţie”), pentru toţi bărbătii cu excepţia clerului şi aristocraţilor, ca şi o mulţime de taxe indirecte pe alcool, sare şi chiar şi pe bărbi.

    Haideti sa ne oprim putin la impozitele minime forfetare denumite oierit, fumarit si altele.
    Vinăriciul, oieritul şi fumăritul erau impozite (dajdii) indirecte platite de intreprinzatorii privati ai vremii către stat. Se numeau vinărici domnesc- patronul ramoan stăpân de vie era obligat să dea Statului din zece vedre una, afară de privilegiaţii şi scutiţii cu hrisoave domneşti.

    Oeritul era o dajdie pentru care se plătea de fiecare vită mare şi mică câte cincisprezece parale; fumăritul asemenea era o dăjdie ce plăteau stăpânii de pivniţe şi cârciumi. Aceste dăjdii se vindeau la particulari şi ei le adunau prin oamenii lor numiţi taxidari (vezi Filimon, Ciocoii vechi si noi)
    Neculce, in Letopiset… nota ca „Vasilie-vodă, după ce au luat domnia de la Ţarigrad, s-au rugat viziriului să lasă ţara de bir trei ani, şi „al triilea anu să deie birul ţării o dată… Şi au scos atunce pre ţară fumărit, câte un leu de casă”

    Ştefăniţă-vodă vrând odată să scoată fumărit pe ţară câte şase orţi (ortul e moneda aia care se punea pe ochiul mortului pe care o incasa popa, expresie care a si generat expresia „a da orul popii”) de casă. Cantemir scrie in Descrierea Moldovei despre forfetar, notand ca fiecare casă ţărănească plătea, în vreme de pace, pentru trebuinţele ţării, 80 de aspri, adică un florin, dajdie numită fumărit; în vreme de război, un taler împărătesc sau 120 aspri, iar la vreme de mai mare nevoie, un galben.

    Printr-un hrisov din 1793, voievodul Al. Moruzi acorda Mănăstirii Sărindar scutire de dăjdii şi de orânduiala ce va ieşi de la visterie şi de la cămara domniei meale peste an. Mănăstirea primeşte dreptul de a ţine o cârciumă în care să-şi vândă vinul, urmând să fie scutită de „fumărit, căminărit, de vamă, de vin domnesc şi de toate alte angarale”.

    Între 1774 şi 1879, populaţia era înregistrată pe cap de familie sau casă (fumărit). Pentru aflarea numărului locuitorilor se înmulţea numărul de case sau capi de familie cu numărul convenţional 5, care reprezenta numărul mediu al persoanelor dintr-o gospodărie, şi se făcea estimarea populaţiei unei localităţi.

    După 1893, impozitul numit fumărit şi-a schimbat conţinutul, fiind aplicat pentru uscăturile strânse de ţărani din pădure
    Intrucat mi-e foame si vreau sa ma pun la masa, sar la 1850, cand a fost facut primul buget modern al Romaniei.

    Regulamentele Organice au schimbat radical sistemul financiar, modernizîndu-l. în primul rînd a fost constituit Bugetul, care îngăduia o strictă evidenţă a veniturilor şi a cheltuielilor. Pe baza recensămintelor organizate la fiecare 7 ani, au fost fixate impozitele – capitaţia, în sumă de 30 de lei pe an şi dajdia, impusă unor categorii cu îndatoriri speciale. Categoriile privilegiate sînt desfiinţate şi incluse în rîndul birnicelor.

    Negustorii şi meşterii sînt impuşi la plata unei dări fixe (patenta). Impozitele indirecte sînt desfiinţate. Bugetele includeau cu rigoare sumele datorate Porţii, sumele necesare funcţionării aparatului administrativ, întreţinerii spitalelor, a şcolilor, operelor de binefacere.

    In 1886, se adopta prima lege pentru a veni în ajutorul industriei naţionale. Adoptată în unanimitate de ambele Camere ale Parlamentului (Camera Deputaţilor şi Senat), legea din 1887 a urmărit două direcţii principale:dimensiunea întreprinderilor înfiinţate, prin impunerea unei condiţii minime de capital 50.000 lei şi de un număr de angajaţi (25 lucrători); crearea unei forţe de muncă româneşti calificate prin condiţia sa în termen de cinci ani, două treimi din angajaţi să fie cetăţeni români şi cu calificare profesională.

  5. Desi fpostu prezidel Traian ne ameninta ca vre-un refugiat terorist se va exploda intr0un metrou prima explozavit loc intr-un club fara ca niciunu sa zbiere Allah Akbar!!!

    Asta ma face sa imi aduc aminte de un text mai vechi (din pacate nu al meu)

    Salam Aleikum, salutam cu rezbect la jefu’!

    Aderizat la Romania cu bomba la
    valiza ascuns bine; dragut fara problem control aerobort, fiinca mai gasit un
    bagaj pierdut pe drum.
    Pastrat dolar american blestemat,
    pentru construit aigea bomba noua; dat jumadate la daxi, jumatate furat ţigan
    din buzunar.
    Indalnit frate Ahmed, patron
    magazin, ajudat la mine.
    Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler proaspat, intoxicat
    zalmonel, noi ajuns spital, doctor roman durut la curu lor , noi luat cur fok.
    Bentru viitor, asta zalmonel bun pentru bomba biologica este.

    Mutat apartament frate Ahmed, adus
    mult frumos aminde ţara mia, fara apa la robined…

    Jefu’, gu bomba praf antrax nu
    putut facut la Romania. Deci ingergat plan bomba cu bum-bum! …
    Urmarit emiziuni Tv explozie
    camion azotat ingraşaminte, facut frica la mine. Astia romani are tubeu nu
    gluma! Trebuie recrutati, jefu, şi facut teroristi la ei! Bomba cu azotat mare
    efect aveam! …
    Inderesat pilotat avion pentru
    lovit gladire la romani; vazut delevizor avion MIG prabusit singur in ogorul
    pobulaţie, plus altu roman stricat singur gladire, adormit beat, tigara
    aprinsa, gaz deschis, murit zoagra, facut chef mare la ei….
    Draga jefu’, gineva furat la mine
    gas pastrat bentru pus la bomba, iar azeara, gand eu iesit cumparat baglava,
    exblodat budelie la parter si apartamentu frate Ahmed s-a ales brafu’ si
    bulberea de el.

    Aicia la Romania , mult cretin
    este! Zberiat, zguibat la zin, cacat mult pe mine de frica!
    Jefu, ma indorg agaza, daca mai
    scap de viu! Aştia romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba
    noastra!!!
    Cu respect, Aliﮛﯓ ‘

    Inca o cestie din asta si la granita cu ISIL vor aparea avertismente de genu :

    Wellcome US Marines, Delta and green berets!

    ACCCESUL ROMANILOR STRICT INTERZIS

    Ba pana si un cleric musulman de prin Romania sa fie tinut la distanta intr-un cort in mijlocu nisipilui, fara foc, gaz, bricheta de gaz, chibrituri samd ca nu se stie!!!!

  6. Dan Culcer : “Cercul Aristote. De urmărit / +Notre association, le Cercle Aristote, organise depuis septembre 2008 des rencontres avec des intellectuels sur des sujets politiques dans un but de partage civique. De cette aventure est née la revue Perspectives Libres, revue trimestrielle d’analyse globale, revue.libres@gmail.com , qui fait se croiser intellectuels, libres penseurs et professionnels de toutes tendances idéologiques et politiques.
    CHARTE DE LA REVUE PERSPECTIVES LIBRES
    « Pour résister au mondial, il n’y a que la singularité » (Jean Baudrillard)
    « Les choses capitales qui ont été dites à l’humanité ont toujours été des choses simples » (Général de Gaulle, cité par André Malraux, Les Chênes qu’on abat.)
    « Le courage, c’est d’aller à l’idéal et de comprendre le réel » (Jean Jaurès)
    « Dans la France contemporaine, où l’intelligence est surabondante, c’est le courage qui manque » (Chantal Delsol)
    Pourquoi Perspectives libres ? Une revue de plus ? Nous espérons que non. […]Directeur de la rédaction et de la publication : Pierre-Yves Rougeyron. Secrétaire général : Ambroise Marcilhacy. Rédaction : 11 rue de Javel 75015 Paris, 06 17 69 32 93, Editeur : l’association des amis de la revue Perspectives Libres.+ SURSA Publicat de către Blogger la Dan Culcer Jurnalul unui vulcanolog , 10/30/2015 12:26:00 p.m.

  7. Am simtit dintotdeauna raul , imbecilitatea , imaturitatea in imaginile idioate cu toape vopsite leganandu-se pe bare de otel , toape de ambele sexe dandu-se in spectacol pe muzica ” bum – bum – bum ” , jocuri de lumini si multi decibeli , asa cum TVR , ProTV sau Romania TV ne arata cu mandrie aceste imagini .
    In imaginarul acestor pseudo-realizatori de telejurnale si stiri , ringul de dans cu toape , intuneric , zgomot , buric gol la vedere si ” m’as tu – vu ? ” este o culme a civilizatiei si rafinamentului .
    Asa cum era de asteptat , improvizatia , incompetenta si iresponsabilitatea celor ce , lacomi de castig , gereaza astfel de localuri in Romania a dus la oroarea de ieri noapte .
    Oroare care are loc doar in tari imature si neconsolidate , cu o enorma doza de incompetenta si iresponsabilitate in randul administratiei si a afaceristilor locali – astfel de busculade – incendii in ” cluburi ” au avut loc in 2015 in Guineea , Cote d’Ivoire si … Romania …
    Nu o sa vin cu un idiot , cinic si gol ( ” creux ” ) ” Dumnezeu sa-i ierte ” ( pentru ca nu noi dam ordine lui Dumnezeu si Dumnezeu nu ” ne iarta ” doar cand murim iar pentru familii este insuportabil ca o masa de necunoscuti sa behaie ca un automat ” D-zeu sa-l ierte ” ).
    Mai bine e spus ” Dumnezeu sa dea familiilor lor putere sa indure aceasta nenorocire ” .

  8. Ungurii, dar si romanii, si probabil si altii, se mindresc in istoriile lor ca au fost paravan Europei, stavilind invaziile musulmanilor, care vizau cucerirea si dominarea crestinilor europeni. In aversiunea noastra fata de Rusia, deseori uitam ca Rusia, mai ales astazi, este o tara importanta intr-un nou ciclu istoric de invazie a Europei. Nu este in interesul UE sa aibe o Rusie slaba economic. De ce? Pentru ca sutele de mii de tadjici, uzbeci, ceceni, kisrghizi, care traiesc in Rusia pot fi ademeniti de propaganda IS, daca soarta lor devine proasta in Rusia. Lucrul asta deja se intimpla: sute de oameni, poate mii, din Asia Centrala, multi soldati din armatele acestor tari, au devenit luptatori pentru IS. Daca statele foste ex-sovietice din Asia Centrala sunt fragilizate si in final destabolizate in acest fel, cu conflicte la granite, cu acte teroriste, ghici unde o sa fie mai usor pentru IS sa patrunda? Chiar in inima Rusiei. Vrea cineva asta?

    http://www.bbc.com/news/world-asia-34659530

  9. @T-rex – eu nu pot sa inteleg cum poti sa vezi un asasin las al Statului Islamic in spatele fiecarui musulman .
    Pentru moment , aceasta banda de asasini este limitata in spatiul arab .
    Cele mai oribile crime ale islamistilor , razboiul civil din Algeria din anii 1990 – 2000 ( neterminat ) inclusiv , s-au petrecut intotdeauna in spatiul arab .
    Poate ca temperamentul instabil si belicos al acestui popor explica multe .
    Pe acesti asasini ii ucizi , nu este alta solutie .
    Nu vii cu planuri Marshall crezand ca cumperi simpatia a catorva milioane de trogloditi , nu , Europa , crestinismul , Ford sau Louis de Funès nu vor fi niciodata in inima sauditilor sau qatariotilor , nici a taranilor algerieni sau a islamistilor lui Erdogan .
    Vai , Rusia martirizata de raii americani , francezi , australieni si canadieni va fi un furnizor de asasini din randul minoritatilor ei ?
    Dar este deja cazul , oribilul ucigas de copii de la Beslan nu are deja 11 ani vechime ?
    Nu sunt deja in jur de 5000 ucigasi rusofoni de partea islamistilor in Siria ?
    Putin nu este in Siria sa-i lichideze , asa cum este normal ?

  10. @ Luminița Arhire:

    Și eu am văzut, între ultimele spectacole de teatru vizionate (n-am mai fost la teatru dinaintea erei noastre), „O dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu. Atunci le-am văzut ultima oară „pe viu” pe Gina Patrichi și Irina Petrescu.
    În prima tinerețe, nu eram pasionată de teatru, deși mergeam, în special la Teatrul Bulandra și Teatrul Mic. În schimb, am făcut zeci de ore de cozi la Cinemateca de pe Eforie unde am achiziționat, datorită conferințelor și pliantelor, un minimum de educație cinematografică, fără pretenții, desigur.
    Nu înțelegeam tot, de pildă Bunuel și Ingmar Bergmann (nici acum nu-i prea înțeleg), dar cu timpul am învățat să fiu atentă la mijloacele de exprimare cinematografică și să înțeleg că filmul e, mai întâi de toate, arta imaginii. Și am mai învățat că REGIZORUL e cel mai important creator al filmului, nu actorii. El „vede” filmul înainte ca acesta să fie făcut.

    Dacă aveți dubii în privința votului din 2016, vă recomand cu umilință să votați omul, nu partidul, în 2016 fiind alegeri locale, iar dv. nelocuind într-un oraș mare, sau să nu votați, ca să nu vă reproșați apoi.
    În ceea ce mă privește, am votat totdeauna și n-am regretat votul fiindcă cei aleși de noi sunt dintre noi, nici mai buni, nici mai răi. E imposibil ca aceia care câștigă să fie răii, iar ceilalți bunii.
    Și mai e ceva: cei aleși lucrează tot cu unii dintre noi, că doar nu le fac singuri pe toate.

  11. @centru, cum spune anglofilul: „what’s your point?”. Nu inteleg raspunsul tau la provocarea care o reprezinta destabilizarea Asiei Centrale daca ideologia IS prinde radacini acolo. Despre asta se vorbeste si in articolul de pe BBC pe care l-am citat.

    Cine a spus ca Rusia e martirizata de americani, francezi etc? Nu este, este lucrata de americani, francezi etc. Ca si invers, rusii ii lucreaza pe americani, francezi si ceilalti neprieteni ai lor.

    Rusii au experienta cu teroristii, si, cu toata violenta din trecut, azi in Cecenia e liniste si pace, mult mai multa decit aia pe care o exporta „bunii” de americani, francezi etc.

Lasă un răspuns