Louis Barthou si Nicolae Titulescu la Parlamentul Romaniei

FullSizeRender

 

 

 

In octombrie 1934, Louis Barthou, ministrul francez al Afacerilor Straine, a fost asasinat la Marsilia, impreuna cu regele Alexandru al Iugoslaviei. Una din ultimile vizite ale sale in strainatate a fost in Romania, in vara aceluiasi an. Atunci, a fost invitat si la Academia Romana, unde a fost proclamat membru de onoare.

Barthou a fost prezent si la Parlament (actuala cladire a Patriarhiei), unde a fost insotit de Nicolae Titulescu, omologul sau. Fotografia – inedita, cred, – ii prezinta pe cei doi la iesirea din cladirea Parlamentului.

Interesant este faptul ca asasinatul de la Marsilia a dus la adoptarea, in 1937, a unei Conventii pentru prevenirea si reprimarea terorismului, unul dintre „arhitectii” acestei reglementari fiind juristul roman Vespasian Pella.

22 de gânduri despre “Louis Barthou si Nicolae Titulescu la Parlamentul Romaniei

 1. Hm … publicatiile asetea electeonice de nici de 2 bani „depasesc si pe Digi – juna aiai care il intreba pe MarianMunteanu daca si el a fots prin pta Universitatio!!!.
  Am dat peste o noua facatura (exrem de profesionista! aspectul nu ..) unde ce citesc ? Nastase, sapte case si doua CACIULI. Nimic nu-i prea mult pentru fostul premier Hm … erau parca numa 4 . Si asta e o cestie de acum 5 ani nu de pe vremea lu Pazvante Chioru si Pta Universitatii.
  Cred ca ar trebui sa le cereti cele 3 case lipsa …

  Apreciază

 2. Cine e in dreapta lui Titulescu , nu Ion Mihalache ?
  Asasinatul de la Marsilia a fost opera fascistilor croati , care doreau dezintegrarea Iugoslaviei ( ironic , inamicii de moarte ai federatiei slavilor de sud – cu exceptia bulgarilor – au fost croatii , cand ideea acestei entitati a fost la inceput croata ) .
  Stiti unde se antrenau asasinii de la Marsilia inaintea atentatului ?
  In Ungaria , in tara regentului Horthy , in tara ” martirizata de Trianon ” care cerea , in toata perioada anilor 20 – 30 , ” dreptate pentru Ungaria ” , cu lordul Rothermere , cu ” Ufficio della Ungheria ” in toata Italia , cu intreaga ei elita pusa la lucru pentru nobila cauza .
  Nu se putea , nu-i asa , tolera infamia de la Trianon .
  Cehii , sarbii si romanii aveau toti sa plateasca – ceea ce s-a intamplat , incepand cu regele iugoslav , trecand la suprimarea Cehoslovaciei patru ani mai tarziu , la dictatele germane in favoarea aliatului fidel – primul arbitraj dand Ungariei Ucraina Subcarpatica , un al doilea pe care il stim prea bine , si in fine la dezintegrarea sangeroasa a Iugoslaviei in 1941 .
  Stiati ca remarcabila propunere a genialului Valer Zgonea , de a ramane la alegerile locale cu un singur tur de scrutin , va duce la victorii ale UDMR in toate localitatile in care populatia maghiara reprezinta 20 % din locuitori ?
  Ungurii voteaza masiv in favoarea candidatului maghiar , in timp ce romanii se impart intre sase – sapte altii .
  Felicitari inteligentului Zgonea , datorita amendamentului sau UDMR va lua tot , de la frontiera – Oradea , Satu Mare – pana spre munti – Zalau , Simleu , Baia Mare , Cluj , Gherla , Dej , Beclean , Reghin etc – in regiuni in care romanii formeaza 80 % din populatie …
  CNADR , Neaga , televiziunile romanesti , procurorii juni securisti , Zgonea , Mediafax …. Romania este sub jugul prostiei generalizate .

  Apreciază

 3. Absolut autentic .
  Un fel de numarul doi – trei de la CNADR ( de fapt numarul zero , ca atatia altii ) – Bertean ? Brostean ? – propune ca aceasta companie parazit sa isi eficientizeze activitatea inchiriind , din sectorul privat , ingineri – persoane cu competente – care sa o faca sa devina mai putin lenta , tematoare si tembela decat pare la prima vedere .
  CNADR , companie de stat capusa pe Ministerul Transporturilor , cu 5000 de angajati , are un buget de zeci de miliarde de lei ( adica peste un miliard de euro ) – asta nu impiedica politistii din escorte oficiale sa moara inghititi de gropi pe carosabil , nici ca aceasta companie sa fie un cimitir de initiative si o formidabila fabrica de fum , dosare , avize de mediu , studii de pre- fezabilitate de milioane de lei , studii de fezabilitate de zeci de milioane de lei , organizari de licitatii si contestatii , asa zise operatiuni de cadastru care ucid timp si miliarde de lei angajati in proiecte care , intr-o tara normala , ar fi demult in lucru …

  Apreciază

 4. Terorism ??
  Dvs ne provocati, sau tratati superficial o tema ?
  In acea perioada era vorba de TERORISM POLITIC, nu de terorism pur si simplu.
  CITEZ (cu voia dvs):
  ,,În perioada interbelică, asasinatul politic a reprezentat o metodă preferată a regimurilor totalitare pentru eliminarea personalităţilor indezirabile.

  Relevante pentru asemenea fapte reprobabile sunt aprecierile exprimate de ambasadorul Germaniei, Roland Koester, într-o convorbire avută cu ziarista franceză Geneviéve Tabois, chiar în ziua asasinării premierului român Ion G. Duca, 29 decembrie 1933: „Aflaţi că la Berlin naziştii pretind că prin asasinate politice Germania ar putea obţine tot ce ar vrea în Europa! O să se termine şi cu Titulescu, aliat credincios al Parisului şi al Londrei”

  La acel moment, figurau pe lista neagră a naziştilor: Engelbert Dolfuss, cancelarul Austriei; Alexandru Karadjordjevié, regele Iugoslaviei; Louis Barthou, ministrul de externe al Franţei; Albert I. regele Belgiei; Nicolae Titulescu, ministrul afacerilor străine al României. Asasinarea acestor personalităţi, figuri politice proeminente, urma să genereze modificări esenţiale în viaţa politică mondială. Aceste acte de terorism politic vizau un scop bine determinat şi au reprezentat un capitol aparte al crimei organizate internaţionale, cu grave consecinţe asupra evoluţiei relaţiilor internaţionale.

  Nicolae Titulescu a fost unul dintre cei mai vehemenţi oponenţi ai fascismului, atrăgând adversitatea oficialităţilor din Germania nazistă şi Italia fascistă. Într-un articol apărut în presa fascistă italiană, în ziua atentatului de la Marsilia (9 octombrie 1934), se releva: „Va veni o zi când un student va expedia un glonţ, încheind aroganţele ministrului afacerilor străine al României şi vom termina astfel cu Titulescu”.

  La începutul anului 1934, sub egida Oficiului de Politică Externă al Partidului Naţional Socialist Muncitoresc din Germania, condus de Alfred Rosenberg, a fost elaborat un amplu plan de acţiune împotriva României, vizând obiective concrete. Pentru îndeplinirea acestui plan s-au alocat 750.000 mărci germane, fiind mobilizaţi responsabili ai unor importante departamente ale celui de-al treilea Reich, printre care menţionăm pe Hess, locţiitorul lui Hitler, care avea în subordinea sa agenţii ce activau în străinătate; Himmler, comandantul poliţiei politice (Gestapoul).

  Punctul 4 al acestui plan prevedea asasinarea lui Carol al II-lea, care era considerat un loial reprezentant al intereselor politice şi financiare anglo-franceze.

  Punctul 11 al planului viza asasinarea lui Nicolae Titulescu, ministrul afacerilor străine al României. Fermitatea şi consecvenţa cu care acţiona diplomatul român pentru apărarea intereselor fundamentele ale României, pentru organizarea unui sistem de securitate colectivă în Europa, rolul lui în adoptarea hotărârii de scoatere în afara legii, la 19 decembrie 1933, a Gărzii de Fier, au generat, până la paroxism, adversitatea faţă de Nicolae Titulescu.

  Asasinatele politice erau planificate pe durata vizitei la Bucureşti a ministrului de externe al Franţei, Louis Barthou, iunie 1934. Au fost trimişi în România numeroşi agenţi germani, cu pregătire şi experienţă în executarea de acte teroriste.

  Activitatea operativă realizată de structurile de informaţii şi contrainformaţii româneşti, de Biroul II de pe lângă Marele Stat Major al Armatei, a contribuit la deconspirarea acestui plan terorist şi la adoptarea de măsuri corespunzătoare pentru contracararea sa.

  Succesul vizitei întreprinse de Louis Barthou în România s-a concretizat prin dezvoltarea relaţiilor româno-franceze.

  Acţiunile serviciilor secrete germane au determinat structurile româneşti de informaţii şi contrainformaţii să adopte măsuri operative pentru combaterea atentatelor politice planificate, pentru a asigura securitatea lui Carol al II-lea şi a membrilor guvernului, a lui Nicolae Titulescu în numeroasele misiuni diplomatice pe care acesta le făcea peste hotare.

  Serviciile româneşti de informaţii şi contrainformaţii l-au avertizat pe Nicolae Titulescu asupra planului regimului nazist de terorism politic din prima jumătate a anului 1934, plan care îl viza în mod direct.

  La începutul anului 1936, aflându-se la Hotelul Ritz, în Paris, împreună cu mareşalul Franchet D′Esperay, un ofiţer de la serviciile de informaţii franceze l-a avertizat pe Nicolae Titulescu că se pune la cale asasinarea sa, prin otrăvire. Pericolul asasinării îl ameninţa pe diplomatul român ca o sabie a lui Damocles. El fusese pus în gardă de generalul Weygand să nu mai bea decât apă minerală în sticle închise.

  Avertismentele n-au întârziat să se confirme. Primele semne ale otrăvirii apar în martie 1936, la una din întâlnirile pe care le avea Nicolae Titulescu cu miniştrii de externe ai statelor membre ale Micii Înţelegeri şi ale Înţelegerii Balcanice. Diplomatul român a fost sub observaţie medicală mai multe zile.

  În luna iunie 1936, starea sa de sănătate s-a agravat pe durata participării la Conferinţa de la Montreaux privind regimul strâmtorilor Mării Negre; invitat la un dineu de către ministrul de externe al Turciei, ministrul român al afacerilor străine a leşinat.

  În august 1936, s-a derulat o nouă tentativă de asasinare a lui Nicolae Titulescu. Serviciul cehoslovac de siguranţă a avertizat despre pregătirea unui atentat împotriva miniştrilor de externe ai statelor membre ale Micii Înţelegeri. Atentatul urma să se producă pe teritoriul cehoslovac, cu ocazia Conferinţei de la Bratislava. La 29 august 1936 Nicolae Titulescu nu a participat la Conferinţa de la Bratislava; măsurile de securitate luate de autorităţile cehoslovace, în colaborare cu cele româneşti au împiedicat realizarea planurilor criminale ale conspiratorilor.

  Activitatea lui Nicolae Titulescu l-a aşezat pe omul politic şi diplomatul român în opoziţie ireductibilă cu regimurile fasciste şi naziste care vizau o nouă ordine politică, militară şi economică, prin modificarea echilibrului realizat prin tratatele de pace încheiate la sfârşitul Primului Război Mondial.

  În calitatea de ministru de externe al României în două mandate (1927-1928; 1932-1936), el a acţionat cu realism, inteligenţă şi perseverenţă pentru realizarea unui climat de pace, securitate, încredere şi colaborare pe plan internaţional. Promotor al unei politici active de colaborare internaţională, Nicolae Titulescu s-a manifestat ca un adevărat artizan al păcii.

  Diplomatul român a apărat tratatele de pace încheiate după Primul Război Mondial. A fost devotat principiilor Societăţii Naţiunilor Unite şi a participat la elaborarea normelor fundamentale în relaţiile dintre state; aducându-şi o contribuţie determinantă la crearea unor organisme regionale de securitate. Demersurile diplomatice au fost consacrate securităţii şi dezarmării, condamnând sever atentatele fascismului italian şi ale nazismului german, la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale unor state. Urmărind afirmarea intereselor României, Nicolae Titulescu a fost o conştiinţă vie a primei jumătăţi a secolului XX, a fost un luptător aşezat voluntar şi statornic timp de 20 de ani în „tranşeele păcii”.

  La 29 august 1936, Nicolae Titulescu s-a retras din viaţa politică a României. Evoluţiile ulterioare au fost concludente pentru evaluarea consecinţelor acestui act, prin care România a pierdut un inteligent şi prestigios diplomat pentru apărarea intereselor fundamentale ale poporului român, pentru pace, securitate şi colaborare internaţională.”

  COMENTEZ:
  Ca si azi, si in trecut, Romania a jucat pe cartea gresita, aliindu-se cu puterea care nu trebuie…..asta este soarta Romaniei…are un popor blestemat. Acest popor (roman n.r.) nu poate judeca lucrurile decat in alb si/sau negru. Din pacate, poporul roman nu este un popor ales, ci unul de mana a doua.
  Sper sa ma insel.

  Apreciază

 5. „Barthou a fost prezent si la Parlament”
  Am înţeles, de pe alt fir, că Louis Barthou a ţinut acolo şi o cuvântare. Unde Franţa şi-a asumat responsabilitatea pentru protecţia frontierelor României. Nu s-a mai întâmplat aceasta din anul 1740. Când cardinalul cancelar de Fleury a trecut frontiera pe Bugul pontic ca fiind legitimă pentru principatul moldovenesc, find consemnată ca o Capitulaţiune.

  Apreciază

 6. De ce ti-e frica nu scapi, spune o vorba excelenta romaneasca. Cred ca nu foarte tirziu, Europa va trebui sa aleaga intre SUA si Rusia. Sunt semne de nervozitate fata de SUA in UE, dar si in Europa extinsa. Eu cred ca mai tirziu Europa va alege ca partener Rusia. SUA sunt mult prea ocupate cu ordinea gloabala intr-o perioada cind pierde mult teren in fata Rusiei. Iar pentru UE Rusia este partenerul ideal economic. Ma tem insa pentru Romania, cu alegerile ei exclusiviste.

  Deocamdata Rusia cinta ca o sirena, sa vada cine ii cade in mreje. Dar Rusia este, daca te uiti la ea mai atent, o ‘doamna’ din ce in ce mai atractiva. Are resurse, te poate apara cu un aparat militar din ce in ce mai impresionant, si la capitolul cultura le da clasa americanilor. Mai mult, nu te reguleaza cu FMI. Astept injuraturi….

  Apreciază

 7. ghita bizonu’

  Pedistul Liviu Dragnea (cel pe care l-ati ,,ales” in unanimitate, cel care retrage a priori – adica cu ochii inchisi – toate imunitatile) de ce ,,mana este” ?
  (Z)

  Apreciază

 8. Toata stima, domnule T-Rex. Nu va suparati, cu totii vom ajunge, mai devreme, sau mai tarziu, in situatia colegului. Eu mi-am comandat deja un pistol si un singur auto-glont pentru vremurile in care nu-mi voi mai recunoaste sotia. Desigur, il voi folosi intr-o rara si aleatoare clipa de luciditate. (Z)

  Apreciază

 9. @T-Rex
  Încearcă să revezi, pe Antena 3, filmul „Soroca, oraşul mişto”, realizat de doamna Carmen Avram. Acolo au reuşit să-l prindă pe Vladimir Putin într-un episod „pe bune”, filmându-l chiar la Soroca! Ca profil psihologic se dovedeşte că este un tip de o răutate funciară profundă, precum şi de o îngustime de minte îngrozitoare ! Lovind chiar în interesele fundamentale ale Rusiei, ceea ce el nu înţelege! Putin are să ne dea mie, şi neamurilor mele, câţi am mai rămas, pământuri şi bani, precum şi răscumpărări-compensaţii pentru morţii noştri din Siberia. Dar niciun gând despre aşa ceva ! Şi nu-i vorba în primul rând despre aşa ceva. Chiar şi eu sînt interesat să particip la dezvoltarea modernă din Soroca, însă dincolo de execrabilul cadru „oraşul mişto” oferit de către gaspadin Vladimir Putin.

  Apreciază

 10. ZeV

  Liviu ? Pai cam 13,73-a mana .
  Da ce sa ii faci i-a intrat nu zic unde si sfecala furajera si bostanu si teapa ca stii cica el a falsificat referendumu. Asta dupa ce alegatorii PSD au fots alergatui de „alegerea” lu Victus…
  Ehe caca Tontzisor pricepea ca imediat dupa alegeri castigate cu peste 60, cu opozitia stand „ilegitim” pe strapontine ca nu era nevkoie s aemneze ce a semnat (era de ajuns sa zica „daca presedintel caresoecta limitele constitutionale ale functiei sale va asta la Cotrioceni pana la alegrea unui npu presedinte”) daca dadea cu pumnu in masa …. „ba! nu discutam aici care-i bordu si babordu ci desdpre constitutie si tu semnezi ad solemnitatem nu ad validitatem si eu sunt jurits nu tu bisnatr portuar ce esti!” si nu o punea pe Codruta .. eh ..
  Daca .
  Acu zicea Victus ”Îmi pare rău că am cedat, am schimbat nişte legi, că altfel, în 2012 îl demiteam pe Băsescu şi era bine pentru România, Crin Antonescu era preşedinte şi România arăta altfel, mult, de o sută de ori mai bine decât arată azi” – See more at: http://www.nasul.tv/adevarul-ro-remarcabil-victor-ponta-recunoaste-dupa-trei-ani-lovitura-de-stat-si-regreta-faptele/#sthash.NNEaAO7L.dpuf

  Mda ar fi fost bine sa ii zica lu tata socu „da ba copilu mai incet cand incepi sa prinzi posturi straine” si una la gioale lu Guitza Tv „Ba frana Crin este catindatu nostru si il promovezi pana in panzele albe!!” e.. latfel era acum .. Era fara AMR de-asupra capului sau, il mai astepta poate inca un mandat de premier (mai scurt 2016-2017 poa chiar 18 as zice eu) vitupera contra lu Dohl (sau Dol?) si Junckers „ba acu nu mai plangeti ca o gramada de corupti sunt pe cale sa intre la mititica. Nu ca sunt in PPE ci dopar fiindca sunt cirupti. Ce dracu daca primiti pe toti derbedeii asa patiti!” .. si ar fi avut un viitor de presedinte (incolo spre 60 de ani .. ca mai putea spera sa prinda un mandat plin de premier)

  Ba ZeVzecea cei ca tine l-au distrus . Exact ca al care indeamna pe un adolescent sa bea (prea mult), sa faca excese si apoi neferictu la 25 de ani este cu ficatu in piuneze . Exact ca aia care incaleca pe un manz de doi ani si apoi il impinge la galop pe o pista tare (la 2 ani inca este „fragil” si riscul ca sa isi rupa un picior este mult prea mare)
  Acu nu ca ar fi mare pacat ca Victus iis cam incheie cariera .. insa ca partidu sa ajunga sa fie repzentata de un Zgonea, de un alunecos precum Drganea (caruia nu ii pot oerta nici bulibaseala cu regionalizarea) samd este naspa rau de tot. Da intr0-un fel i se datoreaza si lu Victus …

  E .. si si sa zic o mica fabula..

  Cica era ger mare, ger de crapau pietrele si o vrabiuta a cazut jos inghetata. Insa a trecut pe acolo o .. vaca si s-a balegat exact peste vrabiuta. Acu dand de caldura vrabiuta a inceput sa ciripeasca si o pisica care trevea pe acolo a acordat cam multa atentie .. baligii. A scos vrabia si …

  Deci cateva conluzii imorale:
  1) Nu toti cei care te baga in r…t iti vor raul
  2) Nu toti cei care te scot din r…t iti vor binele
  3) Daca ai ajuns undeva unde iti este cald si bine stai naibii potolit !!!

  Cand cei ca tine il pramareau nu ii faceau nici un bine.

  PS . Cam avea dreptate dl Iliescu tratandu-i de „carlani” . Daca erau macar „tretini” poa rezistau (pricum ptr sarit garduri e mai bine sa aiba vreo 8 ani …)

  A da, Ba aia care suntei bestici dintai verificati ce este ala „tretin” si nu confundati cu cretin!

  Apreciază

 11. @Ghita, eu am lansat o provocare, ca sa inteleg daca in Romania sunt capete care judeca si cu lobul sting si cu ala drept. Deocamdata, cum spune si dl Nastase, viziunea este mai mult despre trecut. Cu o natiune care e hranita cu conserve, doar citiva dulai pot sa se ingrase.

  Apreciază

 12. „….asta este soarta Romaniei…are un popor blestemat. Acest popor (roman n.r.) nu poate judeca lucrurile decat in alb si/sau negru. Din pacate, poporul roman nu este un popor ales, ci unul de mana a doua.
  Sper sa ma insel.”
  Şi cam care-i poporul „de mâna -ntâia” ?
  Tu joci poker, sau Popa Prostu cu noi ?!
  Blestemaţi, din păcate, sunt unii ce-au ajuns la conducerea României, dar şi ăştia, puţini dintre ei români.
  Mai ales în ultimul timp ! :mrgreen:

  Apreciază

 13. T-Rex,
  Semnalez o relatie interesanta intre doua doamne …atractive, relatie cu urmari nefaste pentru europeni si care este intretinuta cand cu biciul(amenintari venite din enclava de la marea cea …balta si nu numai ), cand cu zaharelul(gaze ieftine, livrate fara intermediar, prin conducta de la aceeasi mare). http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/ce-tara-se-pregatesc-sa-atace-ru%C5%9Eii–ce-au-scris-soldatii-pe-rachetele-lor-389010

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.