Brancusi si Marea Unire

FullSizeRender 11

FullSizeRender 10

FullSizeRender 9

Ansamblul monumental din Târgu Jiu al lui Brâncusi a fost realizat in 1938, la 20 de ani de la Marea Unire si a reprezentat un omagiu adus eroilor căzuti in timpul primului război mondial. Recent, am găsit un volum interesant, al lui Ioan I. Manoliu, „”Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu”, publicat la Craiova, in 1940. Am găsit acolo, cred, primele fotografii tiparite ale ansamblului lui Brâncusi. Noi cunoastem cele trei piese de sculptură sub numele de Poarta sărutului, Coloana infinitului si Masa tăcerii. In volumul publicat la doi ani după inaugurarea ansamblului, cele trei componente poartă următoarele denumiri: Portalul unirii, Columna recunostintei si Masa eroilor. Din anumite puncte de vedere, acele denumiri mi s-au părut mai potrivite fată de intentia marelui sculptor.

PS Vom vedea dacă noi, pentru centenarul Marii Uniri, vom fi capabili să inăltăm un monument al unitătii si solidaritătii românesti.

20 de gânduri despre “Brancusi si Marea Unire

  1. Acum mai important ca oricand este rolul nostru de a resadi bunul simt si respectul fata de societate in general sau mai bine zis readucerea comportamentului romanilor la ceea ce a fost candva , mie personal aceste lucruri imi lipsesc , nu mai spun ca generatiile actuale nu mai sunt invatate sa spuna un simplu poftim si nu ce sau cum , lucrurile elementare sunt date uitarii din pacate si sufera si limba romana si dispare si respectul cu care eu am fost invatat inca de mic .

  2. Foarte interesante informatii! Si mie mi se par mult mai potrivite denumirile din cartea lui Manoliu. Dar, potrivite sau nu, ar trebui sa folosim denumirile date chiar de Brancusi. Ele nu se cunosc?

  3. Interesant. N-am știut.
    Eu credeam că Brâncuși a fost cel care le-a numit Poarta Sărutului…, și mi se par mai potrivite.
    Ori m-am obișnuit cu ele?…

  4. Marea Unire ? Iar sunteti subtil ironic domnule Adrian Nastase.
    Asistam in prezent, in Romania, la Marea Dezbinare. Un fenomen care se va accentua dupa decizia de a redeschide dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in apropierea anului electoral 2016.
    De fapt, este incorect spus ,,mineriada din 13-15 iunie 1990″.
    Mineriada s-a derulat in perioada 14-15 iunie 1990. Este important de mentionat pentru cei foarte tineri care nu stiu multe (fiind prunci, sau minori) despre acele evenimente tenebroase.
    Ca detaliu, as preciza ca suntem intr-o mare eroare daca reducem totul la mineriada si falsificam, prin trunchiere, istoria adevarata. Nu vom putea niciodata sa analizam lucid si exhaustiv istoria poporului roman, se pare ca asta este marele nostru blestem. O formatam, o denaturam, o simplificam, o contextualizam (sau o scoatem din context) si o politizam permanent, in functie de interesele diverselor garnituri de putere (din interior si din afara) in diferite momente…istorice, din perspectiva carora se rescrie mereu si subiectiv istoria romanilor.
    In realitate, avem de-a face cu doua momente distincte, ce ar trebui sa faca obiectul analizei istoricilor, procurorilor si societatii civile:
    1. Momentul 13 iunie: VANDALIZAREA TELEVIZIUNII ROMANE SI A ALTOR INSTITUTII;
    2. Intervalul 14-15 iunie 1990: VENIREA MINERILOR IN CAPITALA SI COMPORTAMENTUL LOR AGRESIV (PROGRAMATIC-ORGANIZAT);
    ATENTIE: Eliberarea Pietei Universitatii (de manifestanti) s-a efectuat inainte de venirea minerilor si precede atacurile impotriva unor institutii ale statului din 13 iunie 1990.
    Ar fi bine sa aflam totul. Credeti dvs ca Romania este o tara normala in care acest lucru sa fie posibil ?
    ps
    Liviu Dragnea s-a delimitat de comunism , in mod formal. In realitate, Liviu Dragnea a dat mesajul ca partidul a intors spatele domnului Ion Iliescu.
    Se pare ca are asentimentul majoritatii membrilor de partid, din moment ce a fost ales in cvasiunanimitate, desigur, ,,ales” in completa cunostina de cauza.
    Daca totusi ma insel si membrii PSD nu gandesc precum Liviu Dragnea, asistam in aceste zile la o lovitura maiastra de …. partid (ca sa ma exprim eufemistic), elaborata si executata in urma unei imense fraude morale orchestrata de Liviu Dragnea si papusarii sai de peste mari si tari.
    Personal, am mai spus, sunt un critic al domnului Iliescu. Dar critica trebuie legata de fapte, atitudini si evenimente concrete si facuta (critica n.r.) de liderii partidului in mod direct, fair, civilizat si argumentat, disociind ce a facut domnul Ion Iliescu (pentru partid si tara) bun de ce a facut rau, atribute definite si evaluate din perspectiva efectelor socio-economice si, nu in ultimul rand, perceptiei strainilor asupra imaginii Romaniei in anii 90.

  5. Pe la începutul deceniului 8 al secolului trecut, un localnic ne-a condus de la malul Jiului, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului (Sula lui Tătărescu, în memoria băștinașilor!) si apoi MASA EROILOR.
    Masa Eroilor era tot circulară, dar mai joasă și fără scaune dimprejur, înconjurată de iarbă, cam la 50 – 70 m după Coloana Infinitului – pe aceeași axă. Sper să mai existe. Regret că-n 2003, când am fost ultima oară pe acolo, m-am oprit la Coloană.
    Dânsul spunea că și biserica, aflată pe aceeași axă înainte de Coloană, era parte din sistemul gândit de Brâncuși.

  6. Prima cruciadă latină modificase percepţia bizantină despre Constantinopol. Liderii Comneni încep să vadă în Oraş o reprezentare pentru Împărăţia Cerească. Cei care au realizat primii şi cel mai bine această reprezentare au fost împăratul Ioan al II-lea Comnenul (1087–1143), – supranumit de contemporanii săi Caloianul, fiind considerat de istoriografi drept un Marcus Aurelius bizantin –, precum şi sora lui, Kira Ana, celebra scriitoare bizantină Ana Comnena. Marele împărat Ioan al II-lea Comnenul a fost Caloianul adevărat al românilor. Ideologia Comnenilor şi a Paleologilor era unită de cărturarul cretan Eremia Cacavelas cu ideologia europeană Neoacquistica într-o sinteză care va influenţa educaţia lui Dimitrie Cantemir. Pe vremea antichităţii precreştine, în Creta fusese construit Labirintul care ascundea ferocele Minotaur. Dar influenţa cretană asupra noastră, cel puţin asupra Olteniei, a fost cu totul alta decât influenţa Labirintului. După 1204, insula bizantină Creta este ocupată de veneţienii care nu interferă cu ideologia înălţătoare a Comnenilor, după cum îngăduie şi noua ideologie a Paleologilor în teritoriul cretan ce-l vor păstra până la 1669. Astfel că înregistrăm în Creta un interval semimilenar de continuitate ideologică. O sursă pentru ideologia bizantină care ne influenţează şi acum. Iconografia cretană a Paleologilor se mai vede la noi în pictura din bisericile Craioveştilor. Mediul oltenesc dovedeşte că a fost influenţat cultural de ierarhia cerească propusă în teologia lui Pseudo-Dionisie Areopagitul. Ideologia Comnenilor, a legăturii dintre spaţiul ceresc şi spaţiul pământesc, este incorporată în Coloana fără Sfârşit. Coloana infinitului probează de asemenea faptul că toţi românii ortodocşi trăiesc în dualismul religios “Cer şi Pământ”. Constantin Brâncuşi declara în mod explicit semnificaţia complexului sculptural lucrat la Tîrgu Jiu : “Stâlpul Nesfârşitului este negarea Labirintului.” Comnenii nu aveau încă blazonul heraldic. Abia ultima dinastie din Nova Roma, Paleologii, îşi creează blazon. Centrală într-un blazon trebuie să fie recurenţa la infinit, supranumită recurenţa abismală. Coloana Infinitului, care leagă Cerul cu Pământul -aceasta era atitudinea adevăratului Caloian- poate fi considerată semnul abismal pe blazonul Comnenilor.

  7. Iniţial, prima se numea ” Iubeşte-ţi aproapele”, a doua „Cina cea de taină”, iar a treia ” Rugă” !
    După plecarea lui Brâncuşi au fost redenumite, mai mult sau mai puţin inspirat …
    Se pare că ultimele sunt cele mai de efect.

  8. Am citit o stire pe Mediafax cum fostul Presedinte Iliescu ar fi „urmarit penal” pentru „infractiuni contra umanitatii”. Acum, eu nu stiu ce fumeaza cei de la Mediafax in concubinaj cu inalti reprezentanti ai Parchetului, si ce fel de „infractiuni contra umanitatii” ar fi comis dl. Iliescu. Va spun sincer, vazind cit se umfla Comsiliul si Parlamentul Europei cu inchisoriel CIA, am crezut ca a construit camere de gazare CIA, si a gazat ceva BinLadeni, dar pe urma mi-am dat seama ca e un gind nerod. Totusi, sunt un tip curios: cum se exemplifica concret aceste „infractiuni contra umanitatii”? Sa minti, sa iubesti, sa furi, sa aduci minerii, sa aduci pompierii, sa dai pumni la bebelusi, sa biciuesti cu flori manifestantii, daca nu au autorizatie?

    „Oficiali din Parchetul instenţei supreme au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii,…”

    Iar incepem cu infiltrati si securisti sub acoperire? Dati dom’le cu curaj numele acestor eroi ai neamului. De ce se ascund sub anonimat, in gluga invizibila a Mediafax si „prietenii” lor?

    Eu am fost in Bucuresti atunci, si imi aduc aminte de acele zile foarte tulburi. Eram fost hard-rocker la vrea aia, cu par lung, si m-au oprit in trafic sa ma controleze in masina. Habar nu aveam ce vroiau de fapt, dar cred ca se credeau oameni de ordine. Nu mi-au facut nimic, nu am luat pumni, probabil ca am fost norocos. Pe scurt, nu mi-a placut ca m-au oprit minerii si nu politia. Deci nu apar pe nimeni, mai ales ca nu stiu exact povestea. Dar sa inlocuiesti „crime contra umanitatii” care e o sintagma internationala, cu „infractiuni contra umanitatii” e o alta gaselnita de spalare pe creier.

    Daca a dat cineva ordin sa vina minerii, si acel ordin era ilegal la vremea aia, sigur, trebuie cercetat si vazut cine, ce si cum. Dar de aici pina la „infractiuni contra umanitatii” e cale …neinscriptionata, fara semne.

    http://www.mediafax.ro/politic/dosarul-mineriadei-ion-iliescu-urmarit-penal-pentru-infractiuni-contra-umanitatii-foto-video-14856563

  9. Dincolo de toate evenimentele aglomerate, îngrămădite, vârâte unul peste altul în capul cetățeanului cumsecade în aceste ultime două zile, adică:

    -doamna Andreea Paul n-a născut sâmbătă, ci , în mod reprobabil pentru orice femeie de pe pământ, a născut luni, fără să ne explice de ce a pretins acum două săptămâni că evenimentul s-a petrecut în weekend, pentru ca nu cumva să piardă vreo zi de muncă;

    -Ion Iliescu este acuzat de ”crime împotriva umanității” deoarece au fost niște mineriade acum mulți ani; acuzația, din orice unghi aș privi lucrurile, mi se pare cel puțin bizară;

    -pentru Udrea Elena o parte a ”binomului” sau chiar tot binomul solicită o nouă arestare și toți se dau de ceasul morții s-o trimită înapoi la ”pet”-ul înșurubat în scurgerea toaletei ca să nu vină șobolanul;

    -Dragnea Liviu îl anunță senin pe Ponta că votează oricând pentru ridicarea imunității sale, numai să solicite dracului cineva chestia asta o dată;

    -Iohannis e șucărit pe PPE și nu se duce la Congres, deoarece pupila lui rârâită nu pupă funcția de vicepreșă′ popular-europeană, or el e obișnuit s-o pună în ce scaun vrea mușchii lui, și toată lumea să aplaude;

    -în compensație, se duce însă Băsescu Traian, care , așa cum remarca pe bună dreptate și Andrei Pleșu , spune glumițe mai bune, de se râde pe dânsa madam Merkel , cu gura până la urechi;

    -propaganda cu bulină roșie a fost prinsă cu chiloțeii în vine și banii la sacoșică –iar Turcescu Robert, noul lor coleg , le scrie deja textul cu autodemascarea și cenușa pusă-n cap, cu urcatul muntelui și rucsacul plin de pietroaie, precum și cu ”n-am auzit muzică mai frumoasă în sufletul meu ”, deoarece el a mai trecut prin asta și știe că nu doare,

    …ei bine, dincolo de toate acestea, filmul cu viața și apucăturile lui Tudor Liberiu Breazu , mi s-a părut cel mai tare. Scenele în care ”Cici” își prezintă garderoba fistichie, mansarda, pantofii , mașina decapotabilă, filozofia viețișoarei lui, preocupările, credințele, clubul de noapte, sunt pur și simplu horror.

    Și nu ceea ce se vedea pe ecran mi-a întors mie stomacul pe dos, ci ceea ce nu se vedea , dar plutea în aerul expirat de ”Cici” –adică încredințarea lui neclintită că așa va fi mereu, că nu se va termina niciodată, că banii vor țâșni în conturile lui ca sângele din artera femurală, fără oprire, că nu va avea timp să-și dorească vreodată ceva, deoarece , până să apuce să-și dorească , își va fi cumpărat deja acel obiect, acea distracție, acea vacanță, acea bucată de viață…

    Poate că Elena Gabriela Udrea a făcut multe rele. Dar dacă îi consider pe amândoi ca fiind produsele malformate ale unei epoci și îi așez unul lângă altul , cel cu adevărat înspăimântător și monstruos prin găunoșenia lui afișată mi se pare a fi Tudor Liberiu Breazu.

  10. Imi cer iertare, eu, in numele meu, si nu gresesc, dar pot sa fac asta si in numele tuturor acelora care nu stiu si nu pot sa faca asta, pentru momentele de maxima umilinta pe care le traiti astazi, imi cer iertare pentru neputinta de a fi nu facut ceva astfel incat astfel de momente sa nu se fi intamplat, si venit din partea unui popor care ar fi trebuit sa va multumeasca si execelentei dvs pentru cele mai frumoase momente petrecute in decembrie 1989, pentru cele mai curate si profunde sentimente, de speranta si atat de multe asteptari legate de viitorul si demnitatea unui popor, pe care le-am trait atunci, si apoi, dupa organizarea primelor alegeri libere in Romania.

    Imi cer iertare, domnule presedinte, pentru tot ce as fi putut sa fac, si eu, si nu am facut, astfel incat aceste momente de acum, de dupa 25 de ani, de-atunci, de la momentul celor mai curate ganduri si sentimente, de speranta, si libertate, sa fi devenit moment de multumire si respect al unui popor pentru momentele de maxima intelepciune, luciditate, si respect, pe care le-ati gasit si aratat, fata de adevaratele valori ale unui stat, si mai ales fata de Romania profunda, Romania curata, Romania nevinovata, Romania pura care atunci, cand a considerat ca stabilitatea tarii, si viitorul ei ii este pus in pericol, au acceptat sa se implice asa cum au considerat de cuviinta in acele momente de grea cumpana pentru normalitatea unui stat cu institutii fragile si nepregatit pentru astfel de actiuni.

    Va multumesc, Domnule presedinte Iliescu, dvs, si tuturor acelora al caror nume nu il cunosc, pentru marea responsabilitate, pe care v-ati asumat-o, inaintea Revolutiei din decembrie 1989, atunci cand ati ales, sa va sacrificati tot ce este mai de pret, opunandu-va cu adevarat unui regim dictatorial, si fara a beneficia de protectia vadita a tuturor ambsadelor tarilor, care au ales sa umileasca Romania curata, Romania inocenta, astazi.

    Multumesc ca in toata aceasta perioada ati alea sa ramaneti Om, si mai ales sa iubiti Romania curata, Romania profunda, Romania neputincioasa, Dumnezeu sa va apere, sa va binecuvanteze, si sa va iubeasca in continuare.

    Cu deosebit respect, si infinita pretuire,

    ps. si Dumnezeu sa ii ierte pe toti aceia care s-au ascuns, sau au beneficiat de stabilitatea si normalitatea unui stat in drumul lui spre desavarsire timp de 25 de ani pentru a-si construi si consolida statutul de naparca, sau sobolani si care nu fac nici macar asta.

    Domnului presedinte Iliescu.

  11. Unirea este posibila doar prin respectul aratat tuturor acelora care indiferent de orientarea ideologica, au contribuit la constructia si stabilitatea unui stat in drumul sau spre normalitate, si mai ales au iubit si respectat sincer tot ce are mai de pret o tara, oamenii, pe cei plecati, si pe cei ce vor veni.

    Aceasta este cu adevarat calea spre impacare, si acceptare, si nu dovezile de maxima ipocrizie, precum cele de condamnare a comunismului petrecute intr-un regim total nelegitim, instaurat cu ajutorul vadit ale celor care dunamitat regiunea, din cauza neputintei si nesocotintei lor, si nelegitim, nu o data, instaurat prin metode infractionale clare, ci de doua, amendat, in modul cel mai, constitutional posibil, si de tri, patru ori inlaturat prin trei sau patru procese electorale.

  12. Feste ale memoriei …

    Scuzati of topicul si tema cam maruntica.
    Adu pe la Radioa Actualitati ca se implinewsc 50 de ani de la nu stiu ce in legatira cu Catherine Deneuve.
    Un „click” al memoriei imi aduce aminte de un nume.. Francoise….moarta .. aud in nou stuirea ca.. si din nou festa memoriei : Françoise Dorléac . Sora.
    Vericic – da sora mai mare cu un an .. moparta la 25 intr-un accident de masina …

    Hm … deja roza?!

Lasă un răspuns