„Reforma” in PSD

poză

Exista o anumita tentatie a unor lideri PSD de a prelua, periodic, ideea „reformei”. Din pacate, unii cred ca „reforma” inseamna sa rescrii istoria  si sa te ocupi de teme ale trecutului. Eu cred ca temele „modernizarii” sunt legate de pericolele si sansele globalizarii, de limitele capitalismului, de disparitia capitalului national, de nevoia de urbanizare a ruralului, de redesenarea sferelor de influentă in zona in care traim, de invadarea zonei serviciilor de hyper-marketuri care, fiecare, „omoară” câte 30 de mici magazine locale, de disparitia industriei, de incapacitatea de a iriga culturile, in timp ce 4-5 mari intermediari străini contolează pretul la cereale. Există solutii? Oricum, ar trebui căutate.

Caii din imagine fug pentru ca le e frică de ceva sau pentru că vor să ajungă UNDEVA.  Fiecare poate interpreta cum vrea imaginea alăturată.

PS Mai multi jurnalisti m-au intrebat de ce nu am fost la Congresul PSD. Răspunsul e simplu – nu am fost invitat.

56 de gânduri despre “„Reforma” in PSD

  1. Nici Jeremy Corbyn n-a fost invitat. Si nici nu stiu daca a transmis vreun mesaj congresului. Dumneavoastra, insa, domnule profesor, ati inceput sa scrieti ca Jeremy Corbyn. Probabil ca si gandeati ca el de ceva vreme…

    O afirm fara niciun fel de ironie: s-ar putea sa parcurgeti drumul inapoi, de la Coca-Cola la ceva ce s-a irosit in ultimii 25 de ani…

    Gandurile cele mai bune

  2. Ideea este corecta.Inghit din 1989 incoace acest cuvant”reforma”,pentru toate domeniile si daca te uiti atent la ce s-a intamplat,de cate ori a fost o ‘reforma’…a mai fost distrus ceva,a mai fost furat ceva.Din pacate au inceput sa fie folosite VORBE GOALE DE CONTINUT,doar pentru a fi mai „trendi”sau a prosti alegatorii.Romania a pornit de 11 ani pe un drum de autodistrugere,fara ca cineva sa i-o ceara si fara ca romanilor sa le pese.Caii alearga de teama de a nu fi sacrificati,asa cum au facut foarte multi romani.

  3. O SINTEZA DE EXCEPTIE!
    Niciodata Liviu Dragnea nu a avut respect si aprecieri sincere despre membrii fondatori ai PSD! Venit dupa lotul PD.Severin, Duvaz, Bostinaru, Sassu, Dumitrescu, toti pe functii f mari in detrimentul unor pedistii de valoare, Liviu Dragnea a introdus sintagma de”GENERATIA EXPIRATA”, i-a marginalizat pe rând pe:Mitrea, Corlatean,Taracila, Solcanu,Sova, etc. L-a momit, intai pe Ponta, apoi pe Antonescu si i-a lucrat:PAS CU PAS!!!Cu noua echipa isi va impune un control dolosiv si oameni noi, (exceptand pe dna Andronescu)in detrimentul unor valori, elite,principii, marginalizandu-i pe N Serban, Sturzu, Ivan,etc.Dupa cei 21 de primari de municipii si presedinti de consilii judetene, pe 23 nov. va cadea in propria capcana, oricâte promisiuni i s-au facuit in spatele usilor inchise.Oprisan a criticat ipocrizia, Sturzu, a cerut anularea alegerilor, iar dl Iliescu, lipsa contactului si a colaborarii cu intelectualii, a idealurilor stângii.Opinia de a critica comunismul l-a facut pe Ion Cristoiu sa ceara lui Dragnea,”donatia” averii si castelului de la Teleorman catre cei mai saraci membri ai PSD!!!!!!!iDespre eroarea fatallă de rupere a USL , nicio scuza, desi aPentru opozitie, Dragnea nu are dinti, sfaturi, gâste!P fortat ruperea USL!Pentru fostul stapân, Basescu, deocamdata, tacere!Va face un pas spre Cotroceni cu gândul la judecata de apoi.
    E TIMPUL să vă gânditi și creionați de urgență UN PARTID NOU, imbinând social-demoocratia din Suedia, cu cea din Franța!

  4. Foarte bună analiza dvs.,domnule ex-prim ministru Adrian Năstase!Din păcate nu știu dacă sunt persoane care vor s-o accepte și să reflecteze asupra ei acum în P.S.D.

  5. ::: ☀ ::: eu sunt naționalist de stânga .

    Iubesc revoluția franceză , iubesc eliberarea Cubei de sub jug American şi Iud . De sub tirania lui Batista , fratele şi îndrumătorul criminal al criminalului traian băsescu . Mă bucură stârpiea a tot ce e burjui şi asupritor de om , mă-nveselec atunci când aflu de băgarea lui în gropi . Şi asta fără urmă de compasiune , pentru că merită .
    Disprețuiesc şi scuip în stânga ciuntă , actuală , românească . Dragnea , Ponta , Zgonea şi PSD-ul aferent sunt trădătorii stângii , al oamenilor săraci , cinstiți şi nevoiaşi . Şi-al celor iubitori de țară . PSD-ul e cu amerika borfaşă , cu gangsterii , cu asupritorii lumii , cu urzitorii la războaie şi măcel . Unde s-a mai văzut ca stânga să se târască-n fața la americani şi iuzi ??? să lingă la ei , să le cerşească ca să fie „apreciați” ?!?
    Oare o stângă autentică condamnă comunismul şi în acelaşi timp se tăvăleşte-n bătătură de yankei , de ghiutănştaini ???

    nu , nu se tăvăleşte !!! face altceva : scuipă în ei şi în „dreptățile” lor ciunte , iuțige . „Dreptăți” de talciocari , de spurkăciuni , de sekurişti .

  6. Definiti foarte bine problemele, dar nu pana la capat. Intrebare – de la cine asteptati un raspuns? Stiti foarte bine din literatura de specialitate ( si din propria experienta!) ca un om politic aloca o mare parte din timpul sau pentru a apara, eventual a consolida propria pozitie, alocand doar restul de 20% pentru problemele reale. Concluzie :cred ca intai trebuie umblat la calitatea umana si profesionala a politicianului, abia apoi putem spera sa il gasim in postura de a rezolva probleme .

  7. Sau de ma voi scula , pe multi am sa popesc merge cu imaginea cailor si se stie ca in fata sefului si la spatele cailor sa nu stai .

  8. Din pacate din toate partidele au disparut exact oamenii care obisnuiau sa mai si gindeasca. Acest efect se datoreaza dupa parerea mea disparitiei rolului parlamentului in luarea deciziilor politice, si transferarea acestui rol serviciilor. Daca ne uitam si la avintul revolutionar cu care parlamentarii si-au cimentat aceasta situatie prin votarea aproape in unanimitate a legii big-brother ne putem da seama ca vor trece foarte multi ani pina se vor crea premisele revenirii la normal, si mai mult decit atit consider ca revenirea la normal nu se va putea face prin „bunavointa” celor trimisi sa reprezinte cetateanul in Parlament.
    Referitor la postarea dvs. nu pot decit sa fiu pe aceeasi lungime de unda, sunt adevaruri triste si seci, iar de solutii nu se preocupa nimeni dintre cei alesi sa se preocupe.

  9. Am impresia, dar frică mi-e să nu devină certutudine, că până şi în treburile cele mai la vârf ale partidelor şi chiar în bucătăria internă a PSD-ului au fost infiltrate nişte marionete care fac un joc cît se poate de bine dirijat, care nu are nimic cu ideologia acestui singur partid, în care-şi mai punea speranţa „talpa” Ţării !
    Un individ pe care nu doar mustaţa-l trădează a fi un personaj ieşit parcă din schiţele altui purtător de mustaţă şi vorbe de ocară la adresa anumitor pături sociale, situaţie ce s-a perpetuat incredibil în timp, actuala stare a naţiei fiind cu nimic diferită celei din urmă cu aproape un secol, la fel de hazlie, dar uneori chiar mai dramatică, un asemenea personaj ce se vrea a fi cireaşa de pe tort, se va dovedi curând a fi bomboana de pe coliva defunctului partid !
    S-a ajuns până în situaţia dramatică, deloc singulară, ca politica de cadre ( de cea propriuzisă n-are rost să mai vorbim deoarece lipseşte cu desăvârşire) a celui mai mare partid să se facă din culise, uneori aflate chiar peste hotare !
    Cea mai parşivă creaţie a politicii actuale( nu numai din România, dar aici cel mai pregnant vizibilă), accederea controlată, în funcţii cheie, a unor persoane şantajabile, uşor de manipulat şi dirijat (spre acţiuni în detrimentul propriilor formaţiuni, dar şi mai grav, a propriilor interese naţionale), să fie politică de partid şi de stat ! !
    Situaţia hilară, în care s-a ajuns ca un preşedinte, care iată, v-a depăşit la numărul de case , mai toate dobândite prin malversiuni cel puţin la limita legii, să ceară vehement demisia unui premier pentru fapte oarecum asemănătoare !
    Penibilul în care se complace primul, cerându-i celuilalt demisia este explicat doar de sadismul ce-i caracterizează pe cei care mânuiesc sforile şi de dispreţul lor malefic faţă de un popor, de fapt o populaţie, care înghite nepăsător, lipsit de orice reacţii, asemenea anomalii !
    Din păcate, tot în această ţară zburdă nestingherit, de la un post la altul ( şi nu de poliţie !) o altă creaţie de vârf a ocultei, numitul Băsescu, cel iute sorbitor de licurici şi în continuare dătător de reţete politice !
    Până când asemenea infractori nu ne fac cunoscute ideile lor prin literatura de penitenciar (cică Jilava ar trebui să devină cît de curând, capitală culturală europeană ;)) ), fiind scoşi, mai des ca moaştele, la ore de vârf, pentru a-şi expune ideile minune, cu care au de gând să ne pricopsească, se pare că România nu mai are mult timp de existat ! Ci, doar de pierdut ! :mrgreen:

  10. Vorbeam mai sus de „bucătăria” partidului, locul cel mai propice de strecurare a otrăvii, uneori, chiar la propriu.
    Deocamdată, doar la figurat, dar cu urmări la fel de catastrofale !
    Uneori…

  11. Voinţa lui Valens creează un extins spaţiu comercial cu axa pe Limes, un sistem de pieţe instituţionalizat prin puterea imperială romană. Va fi copiat de autohtonii via-tici (adică mobili, mereu “pe drumuri”!), străbătând istmul baltico-pontic în avansul lor agricol cu Plugul Mare (iară nu Pluguşorul lui “Bădia Traian”!). Acest sistem economic de pe istmul baltico-pontic, realizat după modelul instituţional „Limes cu burguri” valensian, a rămas cunoscut sub două nume : Fie „Gardar”, fie „Gardariki”. Numele incorporează fie cuvântul gard, fie cuvântul gardina. Însă „Gardar” sau „Gardariki” nu reprezintă un stat, ci un model economic avându-şi sorgintea în gândul împăratului Valens din secolul IV ! Oricum, „Gardar” precede „Rusia Kievană”, statul inventat ad-hoc de către ideologul rus Nikolai Karamzin, într-o imaginaţie romantică apocrifă, şi totodată de inspiraţie clar ossianică ! Cunoscuta Brazdă a lui Novac ce trece și prin Craiova, și care se extinde pornind din județul Mehedinți și ajunge până la Mizil, era denumită Limes Moesiae de către istoricul Flavius Dalmatius. În ce măsură coincide Brazda lui Novac cu zidul lui Valens, punctat cu mici forturi din lemn numite burgus? Cronica lui Procopius din secolul VI vorbește despre localitatea „Burgu latu”, numele fiind prima sintagmă înregistrată oficial -adică prin documente istorice- în limba română. Și dacă era înregistrată de Procopius, probabil că și autohtonii noștri foloseau denumirea. Dar treptat, autohtonii înlocuiesc termenul burgus cu termenul de gard, ceea ce avea fără îndoială o semnificație comercială dar și de apărare a unei proprietăți economice. „Burgu latu” arăta deja un oraș. Probabil că și Gard desemna la acea vreme un mic oraș, cu piață-obor, și refugiu de apărare. Pe la anul 830, Geograful Bavarez -nume fictiv, propus de către un intelectual polonez din Epoca Luminilor-scria la Regensburg despre gord-urile (gard-urile) aflate la Nord de Dunăre. Este surprinzătoare (sau poate că nu) concentrația de garduri-gorduri de pe valea Bugului pontic http://en.wikipedia.org/wiki/Bavarian_Geographer#mediaviewer/File:Hermann_Geogr_Bavar1.png În secolul XIX, prințul nostru Ion Ghica scria totodată despre majoritatea demografică românofonă existentă pe valea Bugului pontic (implicit din Transnistria ce definește cu nume românesc teritoriul care altminterea se chema în Sud Edisan, iar în Nord se cheamă Podolia Mică). Natural se pune întrebarea: Cine au fost primii locuitori acolo? Răspunsul poate fi dat tot la fel de natural : Românii! Rușii au venit doar pentru că li s-a promis -și permis- de către Occident (dar numai după moartea suveranului francez Louis Quinze!) prin tratatul internațional semnat la Kuciuk Kainargi în anul 1774. Pentru acel tratat a făcut un profitabil lobby în favoarea Rusiei iluministul Voltaire. Cel care nega într-o carte din anul 1730 faptul că ar mai fi existat moldo-valahi în „vechea Dacie” ! Cartea lui Voltaire a cunoscut o largă propagare printre intelectualii europeni din secolul XVIII. Ceea ce a fost echivalentă cu o propagandă în favoarea Rusiei! Asta a și creat „problema peninsulei Crimea”, o problemă atât de aprinsă şi astăzi.

  12. Reforma ca reforma , dar ce oameni au ajuns in conducerea PSD-ului !!! Parca-s luati din Obor sau de la Scoala profesionala . Le mai trebuie cate o sacosa de rafie … Pe astia este cel mai usor sa-i conduci , sa-i domini .
    Ce sa inteleaga astia de disparitia capitalului romanesc , de geopolitica , de pericolele globalizarii , etc.

    Raman la parerea mea ca nu exista partide bune sau rele . Exista politicieni slabi si politicieni valorosi care atunci când ajung la putere pot influenta lucrurile in rau sau in bine . Adica omul , nu partidul . Asa s-a intamplat si in Romania intre anii 2000 – 2004 , cand a beneficiat de o guvernare exceptionala . Dealtfel , teoria mea este confirmata tot de dumneavoastra daca ma uit la activitatea si structura FET . La aceasta fundatie ati reusit sa adunati in jurul dumneavoastra numai oameni de valoare , cu mult peste ceea ce a oferit clasa politica in ultimii 10 ani . O Fundatie de nivelul Academiei Romane in care n-ar face fata decat foarte putini din politicienii romani ai ultimilor 10 ani .

    Dupa 2005 s-a ales praful de tot . Tara a incaput pe mana unor marionete , tradatori , pafaristi si oportunisti care ne-au vandut strainilor si care au decimat tot capitalul si toate elitele Romaniei ( elite politice , lideri de opinie , industriasi , etc ) prin campanii dirijate din exterior ( lupta impotriva coruptiei , instaurarea statului de drept , lupta impotriva evaziunii fiscale , etc. ) .

    P.S. Intre timp , ponderea capitalului romanesc in economie a ajuns la cca. 3 % . Adica , cum s-ar spune in sociologie 🙂 , e in ” marja de eroare ” de +- 3% .

  13. Răspunsul lui Liviu Dragnea la postarea dumneavoastră de astăzi, domnule profesor şi domnule Prim-ministru, mi-a amintit de următoarea întâmplare, povestită de fosta doamnă Avramide , a cărei casă, considerată de mulţi ca fiind cea mai frumoasă construcţie din Tulcea , a devenit, după naţionalizare, Muzeul Delta Dunării.

    Doamna Avramide -fie iertată !– mi-a relatat cum, la mulţi ani după ce casa nu-i mai aparţinea, a hotărât, într-o bună zi, că ar fi bine să viziteze muzeul cuibărit prin saloanele şi dormitoarele tinereţii sale.

    Şi a stat la coadă să-şi cumpere bilet, ca toată lumea. Numai că doamna care distribuia biletele a recunoscut-o şi pur şi simplu n-a îndrăznit să-i întindă prin ghişeu peticul de hârtie , ci a invitat-o să meargă pe unde vrea domnia-sa, fără să plătească nimic.

    Doamna Avramide a zâmbit şi a refuzat, spunându-i că acum este un cetăţean oarecare , iar nu stăpâna casei. A plătit biletul şi a pornit pe traseul de vizitare. Nu mi-a mărturisit ce a simţit şi cum i s-a părut muzeul….

    …………………………………………………………………………………………………..
    Este ipocrită şi forţată explicaţia de astăzi a lui Liviu Dragnea; dacă nu ştie, îi pot reaminti că Adrian Năstase este un semi-cetăţean, cu drepturile amputate, căruia nu i se dă dreptul de a face politică, nici de a se asocia în acest scop, nici dreptul de a-l alege pe domnul Dragnea, spre exemplu, dacă aşa ar dori, nici dreptul de a face multe alte lucruri pe care actualul preşedinte al PSD le poate face, să zicem cel puţin până la sentinţa definitivă. Aşadar, neinvitat, cu ce ocazie ar fi trebuit să se afle, la un eveniment pur politic, domnul Adrian Năstase?

    Cu invitaţie, însă, ar fi fost altceva şi s-ar fi putut. Invitaţia ar fi fost biletul de acces în ceea ce a mai rămas din fosta Casă Avramide.

  14. «Reforma» PSD

    «Reforma», chiar atunci când abordează teme ale trecutului, reprezintă în sine o adaptare la ceea ce se petrece în momentul de faţă, iar examinarea cauzelor eşecurilor constituie o lecţie folositoare şi, mai ales, o căutare de repere de identitate.

    Acesta a fost sensul excepţionalului discurs ţinut de Ion Iliescu : necesitatea ca PSD să-şi regăsească propriile repere de identitate pierdute. Rezultatele nesatisfăcătoare la toate alegerile din 2004 încoace s-au datorat precumpănitor alunecării spre „blairism” a liderilor PSD : adoptarea valorilor liberalismului economic a fost o mutaţie ideologică nefastă pentru că platforma partidului a ajuns să se asemene periculos de mult cu retorica liberalilor, în timp ce electoratul liberal, chiar şi cel social-liberal, nu l-a votat nici măcar pe Ponta la prezidenţiale. În schimb, o parte dintre cei care au nevoie de un stat puternic pentru a avea un loc de muncă asigurat, pentru a-şi primi pensiile, pentru a le oferi copiilor o educaţie bună şi gratuită, pentru a beneficia de asistenţă medicală la standarde înalte chiar dacă nu au bani – adică oamenii ce constituie în mod tradiţional electoratul de stânga – aceştia, nemlţumiţi şi dezamăgiţi, fie au dezertat în masă spre partide extremiste dar cu valenţe de dreptate socială ( Vadim Tudor, Gigi Becalli, Dan Diaconescu ) sau nu s-au mai dus la vot, considerând că nimeni nu-i reprezintă. Aşa a rămas PSD doar cu un electorat remanent ( cca 35% ) care nu-i va asigura nici în 2016 victoria în alegeri dacă lucrurile nu se schimbă.

    « Modernizarea » programului PSD trebuie să vizeze mai puţin efectele mondializării asupra capitalului autohton sau problemele de politică externă : o asemenea abordare nu ar avea nici un efect pe teren economic căci afaceriştii şi finanţiştii prosperă în continuare şi – indiferent de concesiile PSD-ului la adresa lor – vor vota tot cu dreapta. Pentru a recâştiga terenul pierdut, PSD nu are nevoie de slogane mai noi sau mai vechi, ci să se ocupe de justiţie pe plan social unde inegalităţile se agravează, de salarii şi pensii, de serviciile publice în suferinţă, de colectivităţile teritoriale. Pe scurt, este dator ca partid de stânga să se preocupe de soarta oamenilor obişnuiţi, a celor vulnerabili, a celor ce iau drumul străinătăţii : cu alte cuvinte, PSD are obligaţia morală să ofere o alternativă realistă şi o speranţă de viitor majorităţii populaţiei, prin promovarea valorilor care permit bunăstarea întregii societăţi : egalitate pentru toţi, nu doar pentru elite ; solidaritate, căci împreună se poate realiza mai mult decât de unul singur ; gândire creatoare la toate nivelele, pentru că, evident, avem nevoie de un mediu de afaceri sănătos, dar şi de specialişti ; curajul de a apăra idealurile tradiţionale ale stângii care au stat la baza constituirii sale ; în plus, forţa morală de a susţine ceea ce este drept, nu doar expedientele. Doar luptând, PSD va putea face faţă cu optimism viitoarelor alegeri ; altminteri va suferi încă o derută electorală.

    Un PSD social-liberal ca cel de până acum este ameninţat pe termen mediu cu dispariţia, într-atât mesajul său a ajuns diluat. Ori, PSD trebuie să redevină un partid socialist de stânga, cu ambiţia declarată de a extinde controlul democratic asupra producţiei şi împărţirii bogăţiei, în sensul respectării depline a drepturilor fundamentale ale omului ; noul PSD are misiunea de a permite cetăţenilor accesul şi controlul asupra vieţii publice, mergând până la constituirea de adunări cetăţeneşti care să-şi desemneze candidaţii ( cum s-a întâmplat în Spania şi Grecia ).

    Dat fiind că PSD nu dispune de nici un mijloc de comnicare mass-media, este imperios necesar ca toţi cei care au convingeri socialiste să devină conştienţi de responsabilitatea ce le revine, deoarece România se află la răscruce : o apucă pe drumul democraţiei sau al dictaturii forţelor de dreapta ?

    Înainte de a se focaliza asupra câştigării viitoarelor alegeri, liderii PSD trebuie să se întrebe : de ce vrem să câştigăm ? Abia când vor găsi răspunsul la această întrebare, vor putea să-i convingă pe români să-i voteze !

  15. Vă salut cu sincer respect D.le Adrian Năstase! Este prima oară cînd scriu un comentariu pe blogul Dvs. Desigur că, aşa cum se întîmplă în orice început, ar fi multe de spus. Probabil că nici acum nu v-aş fi deranjat, dacă scurtul Dvs. comentariu de mai sus nu m-ar fi şocat, într-un mod foarte plăcut dealtfel!
    Se întîmpla ca, prin ’98 sau ’99,– nu sînt foarte sigur – cu prilejul lansării de către Dvs. a patru volume din lucrarea enciclopedică ,,Documenta Universales”, să aveţi o discuţie în timpul conferinţei de presă cu un gazetar local, voinic de-l bătea vîntul, şi măcinat de curiozităţi legitime.
    L-aţi intuit imediat, iar subiectul discuţiei a fost despre exact elementele menţionate aici, cu o consecvenţă şi o proprietate a termenilor care mă uimeşte. Acest fapt m-a determinat să vă scriu acum.
    Ulterior evenimentului, s-a întîmplat să stau de vorbă în cabinetul său parlamentar, cu un alt spirit înalt, de mare român, George Pruteanu! Am discutat exact despre Dvs. şi aceste subiecte. Apoi, nu am mai avut ocazia să-l întîlnesc în această viaţă…
    Prin 2003, reuşeam, după nişte eforturi de neimaginat, să public într-un număr derizoriu de exemplare, primul volum dintr-o lucrare de-a mea, de factură psiho-sociologică, pe care am numit-o CONDAMNAŢI LA LIBERTATE. Acolo, la locul potrivit am o pagină apreciativă despre o anumită atitudine a Dvs., din perioada cînd aţi fost Prim-ministru. Îndrăzneala mea a atras ceva mîrîieli ale unor micimani ai locului –Timişoara – dar nu m-a deranjat deloc. Regret sincer că nu mai am un exemplar să vă trimit, dar, cine ştie, poate voi reuşi o reeditare…
    Ceea ce m-a surprins iarăşi foarte puternic, a fost atitudinea Dvs. din ultima perioadă! La cîte aţi păţit prin ,,grija” unora, ar fi fost oarecum normal să vă resemnaţi, să alunecaţi într-un soi de blazare şi de silă faţă de toţi şi toate!!
    dar, spre bucuria unora ca mine, s-a întîmplat exact invers. Pentru mine a fost cea mai concretă dovadă a adevărului din aserţiunea ce spune că: spiritele înalte cu adevărat, pot pierde ocazional cîte o bătălie, dar niciodată, războiul!!
    Promit să vă urmăresc în continuare scurtele ieşiri la rampă, care, îmi spune mie ceva că, nu vor mai fi multă vreme atît de scurte.
    Cu cele mai multe urări de bine şi succes, Adrian Dumitrescu
    adrianartadn@gmail.com şi tel. 0751 503 680.

  16. Din pacate oamenii foarte inteligenti, cei care au putere interioara, de lideri autentici, sunt de multe ori marginalizati. Crima lui Basescu asta este: ca a fost servitor la casa altora, si a executat niste ordine, la fel cum au facut si alti tradatori ai natiunii in anumite momente cruciale. Dl. Nastase nu si-ar fi vindut niciodata poporul asa cum a facut-o basescu.

    Felicitari pentru critica capitalismului. Sunt inca odata alaturi de dvs. Asta ar trebui sa o faca si Dragnea, si Ponta, pentru ca asta e problema actuala. Americanii discuta in direct. Romanii despre ce discuta, despre Udrea, Boc si mafiotii? Domnilor, daca lumea trans-atlantica e in declin economic, intrebarea este cit de lung si cit de mare e acest declin, si cum este Romania afectata? Mai vedem si alte solutii in jur? Ce putere de influenta avem sa nu se darime „the house of cards”?

  17. @ZeV multumesc. Rid cu lacrimi cind vad cum cinta Udrea „Trandafir de la Moldova”. Atit de tipic parvenitismului nostru…eu provin din „talpa tarii”. Intotdeauna chiar ma laud ca sunt roman. Daca nu exista comunismul parintii mei nu ar fi avut niciodata sansa sa se intilneasca. Asa ca nu sunt pro-capitalist, mai ales cind vad implementarea „romaneasca”. Serios, nu suntem in stare sa fim capitalisti. Mafioti, hoti, smemari, da, dar adevarati americani nu vom fi niciodata. Macar americanii „think big”. Romanii „think small”. Stiu ca o sa ma critice multi, ma doare-n…vorba romanului, dar , parca tot de rusi suntem mai aproape. Nu ne place, nu vrem, spunem „nu nu nu”, dar apartinem spatiului estic. Sigur, cu UE e convenabil, ne place sa fim in spatiul european, dar, pun pariu, ca atunci cind Rusia va conduce UE, noi vom cinta Kalinka si vom dansa Kazacioc pe Pro TV si Realitatea TV 🙂 LOL

  18. They Shoot Horses, Don’t They?. Problema se pune astfel: cine este artistul și cine este regizorul, cine este pesimistul și cine este optimistul?
    Cât despre reformă, este o problemă de imagine, pentru că dă bine la presă. Presa cere reformarea P.S.D-ului, pentru că este singura preocupare a ei de când mișcarea social-democratică s-a refăcut în România, după anii 90 ai secolului trecut. Am mai spus-o și am să repet acest lucru: o doctrină politică ca și una economică nu se reformează, pentru că ar deveni altă doctrină, așa cum liberalismul clasic reformat în perioada interbelică a devenit neoliberalism. Cel mult, poți cere unui partid să-și respecte principiile doctrinare. Dacă pui o sală întreagă să ceară iertare pentru ce a fost înainte de anii 90 sau în primii ani postdecembriști, înseamnă că îți asumi responsabilitatea pentru ce au făcut alții, cu care nu ai doctrinar, nimic comun. Ne plac excesele și cenușa pusă pe cap!
    În rest, cuvântarea lui Dragnea a fost bună: a surprins punctele slabe din întreaga politică postdecembristă, pe care a promis că le va rezolva de pe pozițiile social-democrației. Cu alte cuvinte, le-a luat liberalilor subiectele de dezbatere. Vor trebui să caute altceva!
    Earnest

  19. După anul 1765 se declanşează un proces secret şi febril al construirii de apocrife. Toate realizate în vena romantică ossianică. Cel mai celebru este poate manuscrisul rusesc intitulat “Cântul oştii lui Igor”. Manuscrisul vienez al Cronicii Pictate – unicul care există pe lume!- apare abia după anul 1800. El este implicat acum în disputa “Djuvara. Totuşi, Posada!”, vezi polemica semnată de criticul literar Nicolae Manolescu http://adevarul.ro/cultura/istorie/djuvara-totusi-posada-1_560e8ef7f5eaafab2c3e2a0e/index.html Pe la Radio Europa liberă s-a făcut pe vremuri mare caz de faptul că Nicolae Manolescu n-a fost comunist! Dar comunismul din România a existat în mai multe variante. Belakunismul românesc a fost una din ele. Se dovedeşte că Nicolae Manolescu i-a fost tributar. Într-adevăr, Nicolae Manolescu n-a pus niciodată la îndoială autenticitatea Cronicii ungureşti Pictate “găsite întâmplător” la Viena.

  20. Domnule Nastase va respect mult dar dupa cum vad eu, pentru PSD-ul actual nu mai reprezentati nimic.Ba mai mult cred ca PSD-ul se va sparge fiindca are un conducator Dragnea care pentru binele lui joaca dupa cum ii cinta Iohannis.

  21. Mă enervează chestia cu reforma. Toată lumea vrea reforme, toată lumea face reforme: noi, italienii, francezii…
    În realitate, cred că viața și lumea se reformează continuu fără s-o cerem și s-o trâmbițăm noi, altfel trăiam acum cum se trăia în urmă cu câteva mii de ani.
    Reformele se impun de la sine, fie că vrem noi, fie că nu vrem.
    În privința partidelor, e de ajuns să privim înapoi cu 20 de ani și o să vedem că partidele nu mai sunt aceleași, oamenii din partide sunt alții. E normal. Cei care în 1990 erau trecuți de 50 de ani au ieșit în mod firesc din zona activă a partidelor (unii au murit), au intrat tineri care au adus principii și idei noi, politicienii au căpătat experiență…
    Ceea ce vreau eu e ca prin întinerirea partidelor să nu se înțeleagă excluderea celor trecuți de 50 de ani, fiindcă nu o medie de vârstă cât mai scăzută dă tinerețea și vigoarea unui partid.
    Eu cred că într-un partid trebuie să existe cel puțin trei generații (generațiile se disting între ele printr-o diferență de cel puțin 25 de ani), generații care să vină cu experiența politică și de viață, cu maturitatea, cu energia, prospețimea și noul…

  22. Dupa Adrian B, noul cod fiscal este unul de-a dreptul medieval. Dar atunci, nu inteleg de ce FMI stramba din nas, sau Mugur Isarescu priveste chioras.
    Rezulta de aici ca, virgula, colegul Adrian B. isi doreste taxe locale apropiate de zero absolut si o benzina de 2-3 lei/l.
    Ii sugerez sa candideze la un post de consilier economic pe langa viitorul premier de stanga al domnului Yohannis, recte, Liviu Dragnea. (Z)

  23. T-Rex
    octombrie 19, 2015 la 11:16 pm

    Intr-adevar, un sistem bazat pe forta si acumularea banului, genereaza in mod legic inechitate, deoarece capitalismul stimuleaza ceea ce este mai rau, nu ce este mai bun, din oameni. Cu exceptiile de rigoare, desigur. Capitalismul este un fel de instinct legalizat si institutionalizat, adica, un sistem demonic prin definitie care duce intreaga specie la pierzanie.
    Sex, violenta, tupeu, egocentrism, subcultura, nonvaloare, saracie, egalitarism nenatural intre normalitate si antinormalitate (sau intre mediocritate si excelenta – ,,corecta dpdv politic”), scandal, disputa sterila, interes de grup si/sau personal, minciuna, manipulare, instrainare, insingurare tehnologica, umilire a majoritatii cetatenilor.
    Asta s-a ales din sperantele noastre din 1989.

  24. Caii din fotografie trăiesc liberi şi fericiţi în Pădurea Letea, acolo unde timpul mai dă o şansă istoriei.

    Ei îşi asumă pur şi simplu această şansă, chiar dacă nu sunt invitaţi la congresele prezentului.

    Cât despre cei care nu scriu invitaţii pentru că nu-şi dau seama că este una dintre atitudinile care ar trebui să-i onoreze…să lăsăm timpul să le dea lecţiile necesare.

    Prin Pădurea Letea este minunat. Acolo Terra ne dă o lecţie despre cum se poate ca fundul mării să îşi etaleaze istoria alături de viitoarea mare din micul golf cu apă sărată.

  25. Sper ca prin „reforma” sa se inteklaga cu titu si cu titu altceva decat se intelege in jargonul militar. Desdi noi casm am „reformat” in stil armata (adica scos afara, dat la casat.. samd)

    Insa ,sa ma ierte dl Nastse, domnia sa nu prea putea fi invitata la Congres.
    Are parte de o pedepsa complemientarea care vizeaaza restrangerea cacpaciatii sale politice .. inclusiv „de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii” In strixcto sensu asat ar insemna ca dl Nastase nu ar mai putea fi sef de partid .. insa latto senso mai bine sufli si in iaurt scos din frigider . Eu in loucl dlui Nastase as sta la vreo 500 de metri de orice sedinta de partid dar mi-te de congres Kacar ca sa scutesc bugetul statului de costurile incarcerarii …
    Ma rog cum size zicala sest la vi tujur parşivă .. mkaim ales cand caona Justitica arata cam asa
    https://decablogulmuschetarilor.files.wordpress.com/2015/02/blonda-justitie-3.jpg?w=500

  26. Nu întotdeauna sunt mulțumit când evenimentele îmi confirmă „așteptările”.

    serbanfl
    octombrie 7, 2015 la 4:14 pm

    Impresia mea despre Cristian Diaconescu, ex-ministru de externe, era total nemăgulitoare, după intempestiva trădare.
    Desfășurarea evenimentelor, începând cu scoaterea din Guvernul Ponta a celor fără de partid, trecând prin ne abrogarea în Parlament a modelului impus de monica macovei pentru funcționarea justiției, până la declarația lui Zgonea despre „nivelul la care a ridicat Dragnea ștacheta pentru funcția de Președinte Executiv al PSD”, mă determină să-l reevaluez pe C.D.!
    Tocmai când ajunsese să fie „în cărți” pentru funcția de vârf în PSD, a dezertat! Am fost convins că a fost pus într-o situație cu potențial de a fi oricând șantajat și, pentru a se proteja pe sine și familia sa. (,s-a făcut băsist.)
    Acum cred că a preferat să-și păteze numai propria credibilitate.
    Eu am reținut și că C.D. este la formațiunea civică, nu la partidul lui udrea&băsescu.
    Am scris aici, acum câteva zile, că sunt semne că Dragnea va duce PSD spre o poziție obedientă față de PPE, alăturându-se astfel socialiștior germani și francezi.
    Cum ar fi ca PPE să mai corupă și al treilea partid din România?

  27. serbanfl

    Cum ar fi ?
    Mischo!! Asa ca in maindaneza da scris ca in germana. De unde se poa zice ca mancatorii nostri de lbede au contaminat Kultural vortuasa Jermanika.
    Sau ca virtutrea Jermanikai a fots intitdeauna una cam de .. satra!!!

  28. Părerea mea e că d-l Năstase nu trebuie să se ducă la niciun congres, invitat sau nu.
    Părerea mea e că d-l Năstase se simte foarte bine în afara vieții de partid, că observă viața politică și socială, că citește, scrie, organizează și participă la manifestări științifice, se relaxează, vizitează, adică face ce-i place.
    Părerea mea e că părerea d-nei Năstase și a juniorilor e asemănătoare părerii mele, așa că mai slăbiți-l pe d-l Năstase cu îndemnurile însuflețitoare.
    Locuitorii acestei țări nu merită nimic, dar nimic.

Lasă un răspuns