Monumentul Marii Uniri. Va fi suficient timp sa fie realizat?

FullSizeRender 7

Joi, a avut loc, la Muzeul Cotroceni, deschiderea expozitiei Ioan Bolborea, dedicata prezentarii machetei Monumentului Unirii, conceput a fi amplasat in Piata Alba Iulia, din Bucuresti, pentru a aniversa Centenarul Marii Uniri. Au fost prezente numeroase personalitati publice, artisti, gazetari. Expozitia prezinta istoria acestui proiect, incepand cu 2007 – anul in care proiectul a castigat concursul organizat in acest scop. Ideea de baza este aceea a unitatii si solidaritatii romanilor. Au vorbit, la vernisaj, alaturi de maestrul Bolborea,  presedintele Emil Constantinescu si academicianul Razvan Theodorescu.

Toata lumea este de acord ca un astfel de monument trebuie realizat. Mai sunt insa doar trei ani pana la aniversare. Constructia sa ar fi trebuit sa porneasca deja – aprobari de la primarie, pregatirea amplasamentului, finantare. Din pacate, din 2007 si pana acum, nu s-a miscat mai nimic, desi au fost adoptate cateva hotarari de guvern care sa prefigureze diverse actiuni si manifestari dedicate Marii Uniri. Este evident ca aici apare si o anumita problema legata de calendarul evenimentelor electorale, interesele oamenilor politici fiind proiectate pe termen scurt – alegerile parlamentare din 2016, in timp ce realizarea unui astfel de monument ar necesita pregatiri de mai multi ani. Sper, totusi, sa se gaseasca o solutie.

aa

24 de gânduri despre “Monumentul Marii Uniri. Va fi suficient timp sa fie realizat?

  1. Mai de actualitate ar fi Monumentul dezbinarii nationale … In ultimii 10 ani , guvernantii i-au asmutit pe romani unii impotriva celorlalti , i-au saracit , i-au prostit , mintit si indoctrinat . Deci s-ar potrivi mai bine asta cu dezbinarea .

  2. http://www.cotidianul.ro/oprea-nu-doresc-functia-de-premier-si-nu-voi-candida-la-presedintie-269846/

    Când il aud pe tristul asta de Oprea ( nasul lui Ponta ) imi vin in minte instantaneu cele 3 minciuni preferate ale studentilor :

    1. Maine ma apuc de invatat .

    2. Da-mi 100 de lei pana maine .

    3. Domnisoara , va invit pe la mine ca nu va fac nimic . Am hartie de la doctor ca nu pot sa am copii .

    Asa si cu Oprea asta , nu vreau , nu candidez , nu fac nimic …

  3. Angela Merkel şi frazeologia pro-Israel : +Dans une interview au sujet de l’ institution de zones de transit pour réfugiés avec le Frankfurter Allgemeine Zeitung du 16 octobre 2015 la chancelière déclare „ La République Fédérale a un solide fondement: La Constitution, le principe social du Marché, notre appartenance à l’ UE et à l’ Otan et la sécurité d’ Israel. » On peu se demander ce que ce dernier point a à voir avec le fondement de la République. Une phraséologie à la Merkel.+ http://allemagne.blog.lemonde.fr/2015/10/16/merkel-peine-a-convaincre-les-siens/

  4. Galo-Rutenii, sau Celto-Rutenii. Prezenţi în bătălia de la Farsala. Unul dintre călugării celţi, probabil din grupul de reflecţie creat de către Sfântul Columbanus, se pare că l-a citit pe autorul antic latin, Lucanus.

  5. Adevăratul monument al Unirii va fi, de fapt, Catedrala Patriarhală în construcţie, prin care va fi cinstită şi memoria celor 800.000 de români căzuţi în timpul Marelui Război. De ce credeţi că scrâşnesc din dinţi atâţi atei şi liber-cugetători când aud că se apropie din ce în ce mai mult finalizarea (la roşu) a centrului Ortodoxiei româneşti – 2017? Pentru că, mai mult ca sigur, la 1 Decembrie 2018 va fi gata pentru o slujbă arhierească solemnă întru pomenirea Centenarului.

  6. Dezbaterea politica in SUA e, ca de obicei, captivanta, desi multe voci de analisti spun ca lista de candidati reflecta pesimismul americanilor fara de clasa politica. La democrati intrebarea este Clinton sau Sanders? Cu Clinton, se merge „victorios” spre acelasi tip de capitalism, unde mega bancile invirt banii publici si privati cu lopata, si unde orice control impus de administratie va fi ocolit, pentru ca cei care fac legile in SUA vor lasa intotdeauna portite pentru ca banii sa poata sa se scurga in anumite buzunare. Cu Sanders, au o sansa sa atace problema mai la radacina, dar, ma tem pentru Sanders. Stim ce se intimpla cu presedintii „incomozi” chiar din istoria lor. Oricum, dezbaterea este mult mai ideologica decit in Romania, unde partidele tind sa aibe politici care sa atraga voturi de la toate clasele. PSD-ul de exemplu, nici pe departe nu poate fi privit ca un partid de stinga. Este unul chiar foarte liberal, avind grija si de cei amariti, dar si de buzunarele celor care le platesc campaniile (nu s-a aprobat taxare mai mare pentru bogati motivindu-se ca nu renta!). Liberalii nationali de rit nou nici nu mai stiu de ce sa se lege cu un PSD care practic a adoptat doctrina liberala. La stinga, avem un partid destul de timid, desi e condus de un general.

    Problema stingii este ca nu are mult lipici la electorat pinca cind dreapta nu distruge putin democratia prin saracira sistematica a majortatii cetatenilor. In SUA aici s-a ajuns. In Romania acum politica se face la centru, si poate ca e bine asa.

    http://wallstreetonparade.com/2015/10/the-debate-can-a-democratic-socialist-save-capitalism/

  7. Nu-mi displace. E adevărat că sunt bani puțini, dar tot atât de adevărat e că orașele trebuie decorate cu statui, fântâni și monumente. Ele aduc un plus de frumusețe și de personalitate.

  8. 1. O stie dragnea ceva despre vre-un ALT PACT DE COABITARE cu dracu’ de-al lu’ ponta , ca prea l-a avertizat pe fata pe mitic :

    „Sa nu ne faci o nefacuta!”, i-a spus Dragnea lui Ponta la scena deschisa.

    2. bashinistu’ de zev-zec de pdl-ist reformat in mare psd-ist , indragostit de ponta , se baga iara si iara in discutii , ca musca-n coooru’ calului , esti ridicol neinvitatule la masa !

    Eu comentez realitatile cotidiene asa cum le percep eu si nu-mi aduc aminte ca vreodata , sa-ti fi cerut parerea bai abandonatule de soarta .

    Ti-o zic si eu ca marele zgonea la moldovenii tai , in limbi neromanesti :

    Life’s too darn short to waste time trying to please every meddlesome moron who’s got an idea how I ought to be!
    Dicky , I don’t need your advice!

  9. Emporiile vikingilor din Iutlanda erau instituţionalizate, adică se aflau sub controlul regal. Danemarca era cel mai puternic dintre regatele Nordului. Într-o vreme, acesta era un adevăr absolut. Abia William Shakespeare, în “Hamlet”, aruncă o umbră de îndoială : “Este ceva putred în Danemarca.”

  10. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20512412-ion-iliescu-liderii-psd-slaba-legatura-intelectualii-semnal-prost.htm

    Bineinteles , d-ul Ion Iliescu ( 85 ani ) ramane in continuare cel mai lucid , cel mai realist si mai valoros om politic din PSD si probabil din Romania .

    In rest , Dumnezeu cu mila ! Numai comici vestiti : Liviu Dragnea , Valeriu Zgonea , Constantin Nita , Mihai Sturzu … Mai lipsea Gheorghe Nichita de la Iasi .

    Nu stiu ce se va intampla cu acest partid dar asa cum se prezinta astazi , cred ca este pregatit sa fuzioneze cu PDL-ul . Iar d-ul Ponta ar putea sa treaca si el la UNPR .
    Toti liderii valorosi ai PSD-ului au fost eliminati din politica sau au fost trasi pe dreapta in urma unor jocuri de culise si au ajuns in fruntea partidului numai nulitati , tradatori si combinatori .

  11. De ce sunt grecii într-o situaţie cam dificilă ?
    Pentru că Atena a cheltuit ca Sparta !

    Un imigrant bine primit de Merkel, iese pe strasse dornic de a-şi arăta mulţumirea pentru minunatele condiţii oferite de statul german .
    – Domnule, îi zice el primului întâlnit, mă număr printre sutele de mii de refugiaţi primiţi cu atâta ospitalitate şi aş vrea să vă mulţumesc din suflet..
    – Dar eu sunt belgian, dle !
    Căutaţi un neamţ căruia să-i adresaţi mulţumirile dvs.!
    Merge ăsta şi opreşte un altul, care-i spune şi el că e evreu, mai apoi dă peste un român, apoi peste un egiptean, peste un rus, peste un ungur şi tot aşa până ce disperat opreşte o bătrânică, dar şi aceasta era franţuzoaică !
    Nedumerit la culme, refugiatul o întreabă :
    – Dar n-aveţi idee pe unde umblă nemţii ăştia, de nu reuşesc, ziua în amiaza mare, să dau de unul pentru a le mulţumi tuturor ?!
    Uitându-se la ceas, era ora 13, bătrânica îi spune :
    – Probabil că la ora asta sunt la lucru … 😉

  12. După istoriograful arab Massudi, Volînii -Walinjana- sunt cei mai nobili reprezentanţi ai comunităţii Saqaliba (Scheii pe româneşte, adică autohtonii „socii” – alizaţi din Romania Orientală ; reamintesc faptul că este vorba despre o comunitate pe care o consemnează, la Anul Domnului 381, Conciliul Ecumenic de la Constantinopol). Sinodul pan-ortodox pregăteşte sărbătorirea evenimentului (la Istanbul, evident!).

  13. Ce fac oamenii politici? Gesturi politice. Dl. Dragnea incearca sa „rupa pisica”, si isi cere iertare pentru crimele comunismului, chiar daca nu el/ei au fost vinovati. E chiar un gest crestinesc, acela de a-ti cere iertare. Riscul e sa mergi doar cu jumatate de masura, si sa ceri iertare doar pentru ce e convenabil politic. Cine isi mai cere iertare pentru crimele fascismului, al legionarismului in Romania? De ce nu si-ar cere iertare domnul Dragnea – dar si doamna Gorghiu, si ceilalti lideri importanti – si pentru modul in care a fost implementat capitalismul in Romania – unul de tip mafiot – desi nu el/ei a/au fost la butoane? Ar fi un gest care ar da credibilitate PSDului. Dar sincer, pe cind un moment de reculegere pentru victimele capitalismului, toate milioanele de romani care au fost fortati sa plece din tara? Poate sa se faca un asemenea gest in Parlament, un moment de reculegere pentru toti deputatii fata de crimele capitalismului in Romania. Va doresc mult curaj si sinceritate pina la capat, domnule Dragnea!

    http://www.agerpres.ro/politica/2015/10/18/moment-de-reculegere-pentru-victimele-comunismului-la-congresul-psd-dragnea-trebuie-sa-ne-cerem-iertare-13-31-06

  14. http://www.antena3.ro/politica/constantin-nita-psd-nu-poate-continua-sa-mimeze-votul-democratic-319301.html

    Ce spune Constantin Nita e corect dar dansul nu face parte din Partidului Ospatarilor ? Cred ca i s-a scurs vopseaua de par in ochi si n-a vazut cui s-a adresat …

    http://www.cotidianul.ro/dragnea-dispus-sa-discute-cu-iohannis-inclusiv-despre-schimbarea-premierului-269914/

    In mod normal 🙂 si firesc 🙂 , urmatorul pas ar fi ca d-ul Dragnea sa-i traga presul de sub picioare d-ului Ponta . Doar daca nu i-o va lua Ponta inainte ; adica sa divorteze de Daciana Sarbu si sa se combine cu fata lui Dragnea . Si eventual sa-l ia de nas pe Daniel Savu si cavaler de onoare pe Georgian Pop sau alti securici care mai sunt pe acolo . In acest fel l-ar tine in sah pe mustacios si tara ar avea si circ si noi impozite si taxe .

  15. ghita bizonu’ (si pentru toti cei cu ochelari de cal din PSD)

    ,,Insa am a te intreba – cine era Seful Sefilor Mare Bashtan de PSD si Guvern? ”

    Iti atrag atentia ca institutia ,,Tatucul suprem” a fost abrogata in PSD. Dovada ? Discursul domnului Ion Iliescu (foarte bun dupa parerea mea) a fost pentru actualul staff ca un fel de prisnita cu efect cel mult discutabil (din acelea pe care ti le lipesti d-ta pe cap cand te dor neuronii, dar fara sa simti ulterior nimic) ba chiar ,,noii” lideri ai urmasului FSN si-au cerut (cu imensa ipocrizie si nesimtire n.r.) scuze pentru …crimele comunismului, de ca si cum PSD ar fi fost si inca mai este un partid vinovat si blamabil la hurta pentru excesele unora. Iti reamintesc ca multi din fostii securisti sunt incadrati si acum in celebrul ,,binom”, pentru ca asa au vrut ,,licuricii”.
    Marea masa actuala de pesedisti nu are de-a face cu istoria neagra a Romaniei epocii totalitare. In PSD sunt oameni de toate varstele, cei nascuti inainte de 1989 fiind colegi de generatie cu colegii din PNL, PMP, UDMR, etc, dizidentii reali putand fi numarati pe degete. Restul, au muncit cinstit si au invatat carte intr-o scoala romaneasca de elita, distrusa dupa asazisa Revolutie romana. Altii, mai noi, au trecut precum gastele in apa prin universitatile cantemiriste, mari ctitorii ale capitalismului multilateral dezvoltat. (Z)
    Iata cata dreptate am avut cand spuneam ca acest peste alunecos (Liviu Dragnea n.r.) pare a fi fost sedus (sau santajat) de forte exterioare, atat Romaniei, cat si Partidului Socialist European.
    Repet, surprinzator de bun discursul domnului Ion Iliescu. Pot spune orice despre domnia sa, dar trebuie sa remarc demnitatea si verticalitatea acestui om, decis sa-si poarte crucea, cu bune si cu rele, pana la capat. E adevarat ca nu prea isi recunoaste ….relelele, dar asta e o alta poveste de istorie.
    Putini mai au curajul si onestitatea si, mai ales, determinarea de a apara ideologia de stanga in confruntarea cu agresiunea programatica a dreptei ,,corectitudinii politice”.
    ps
    Astept tinerii telectuali de stanga promisi anterior de Liviu Dragnea. Deocamdata am remarcat ca domnul Sturzu (un tanar care pe mine ma convinge) nu a fost ales.
    Si inca ceva: Injurati-l pe Ponta cat vreti (daca asa credeti ca ajutati guvernarea si partidul), dar eu va spun ca mai bine l-ati schimba, in prealabil, de la palatul Victoria. Asa este onest si ar dovedi ca aveti viziune si potentza. Injuratura si contestarea furibunda nu inseamna potentza, dimpotriva. Aveti apendice alternativ ? Dovediti-o.
    ASUMATI-VA (barbateste n.r.), vechilor si noilor activisti, daca aveti o varianta mai buna capabila sa continue so sa organizeze amplificat activitatea administratiei centrale si locale.
    Asa este ,,fair”, din moment ce datorita acestui premier, isi permite Dragnea sa se laude cu cresterea economica si cu procentele PSD-ului.
    Deci, Dragnea este potrivit sa continue (avand unanimitatea in partid si fiind liderul partidului) , deoarece un guvern, in orice tara democratica din lume, are un singur premier, nu doi (unul la vedere si unul din umbra biroului de partid), pentru a fi eficient.
    In acest fel, Dragnea, ,,sabotat” de Victor (pentru ca primul ministru (fost,,tatuc” al USL ) nu i-a atras atentia unde greseste mustaciosul in ungherele legii descentralizarii), isi va duce misiunea pana la capat (ajutat de ,,providentialul” Zgonea.).
    Din pacate, domnului Victor Ponta ii place sa fie injurat, iar domnului Dragnea ii place sa conduca guvernul fara sa atinga vreo castana fierbinte. Nici macar nu isi recunoaste incapacitatea si esecul total in zona descentralizarii. O nulitate perfecta dotata cu un tupeu perfect, acest Liviu Dragnea, ,,ales” , desigur, in mod perfect democratic.

    Inca odata: FELICITARI, DOMNILOR STURZU SI ILIESCU.

    In schimb, devotiunea dulceaga a domnului Ponta, m-a ingretosat profund. E ca si cum un ,,arestat” la palatul Victoria multumeste tuturor dupa ce este….in……si pe fatza si pe dos, inclusiv de orice neicanimeni din mediul virtual.
    Victor Ponta isi va merita soarta, oricare va fi aceasta. Cum poti fi devotat unui partid lipsit de scrupule care te calca in picioare in fiecare zi, dar nici nu te lasa sa mori, pentru ca nu poate trai (politic) fara tine ?
    Bine ca nu sunt membru de partid. Mi-ar fi rusine daca as fi parte a actualului PSD.
    Bineinteles ca tot Victor Ponta este vinovat de starea actuala a ,,marelui” partid. In PSD, lumea nu este invatata sa gandeasca, sau sa-si asume vreo raspundere. ,,Tatucul” stie, ,.,tatucul” poate…ceilalti, doar iau notitze. (Z)

  16. ZeV
    hai sa cutam integral :Cat despre “descentralizarea” mosita de Dragnea.. ei rau. In epoca aia -m-am cam stapnanit sa nu iau in tarbaca idiotiile alea. Insa intre noi fie vorba idiotiile alea aproape ca au atins .. perfectiunea!!!
    Insa am a te intreba – cine era Seful Sefilor Mare Bashtan de PSD si Guvern? NU cumva unul Viorel? Nu nu Hrebenciuc ci Victor-Viorel

    In dubal s caliatate de sef de partdi si de guvern Pinta ar fi avut nu dreptul ci de-a dreptul OBLIGATIA sa il traga de atentie pe Liviu ca op ia pe raturile partrei. Sau prin ciulinii Baraganului..

    Nu este vorba despre Tatuc ci despre obligatia ca Seful de partod sa tina o linie politica clara a partidului sau .
    In calitate de premier si sef de partid el alege ministrii „sai” ()guvernul este „al” primului ministru)
    Daca are grija de astea 2 …. poate dormi linsiotit (a da. Cel mai mare politician roman al sec XX. Ion I C Bratianu era acuzat ca este atins de o orientala lene… ba se zicea ca numai lenea il impiedica sa fie chiar dictator. Dar avea grija de primele 2 asa ca el nu trebuia sa se agite prea mult ..)

    VVP , din pacate nu a tinut cont de astea.
    Insa ca om politioc, fost serf de partid, samd este obkligat sa pastreze functia ….

    Cat despre domnul Ion Iliescu , chiar daca retras de ani de zile, chiar daca incapacitata de varsta , este si ramne ce a fots : PRESEDINTELE. Asta fiuindca a fost si a ramas Barbat Politic.
    Dinn pcate Liviuita este la cgrie copii. Idem si altii,. Cam soimii patriei …
    Insa imi este frica ca daca cautam un Brabat Politic mai tanar in PSD lista ar incepe cu .. Olguta Vasilescu!!! Miniona doamna pare a avea mai mult testosteron(dpv politic) decat multi ai frunatsi ai PSD

  17. „Monumentul” arată monstruos. Nu mai avem artişti cu imaginaţie în ţară?
    Nu a fost suficient kitsch-ul „Maidanezul rănit cu fular” din faţa Muzeului de istorie şi nici obeliscul dedicat eroilor de la revoluţie care simbolizează mai degrabă înţeparea unui cartof (ca popor păcălit)?

Lasă un răspuns