Femeile si spionajul

FullSizeRender 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de cercetare vă invită marți, 29 septembrie a.c., începând cu ora 16.30, la dezbaterea cu tema „Femeile și spionajul în Primul Război Mondial”.

Invitați speciali: dr. Alin SPÂNU, istoric, și dr. Alexandru POPESCU, istoric. Moderator: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

Evenimentul va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1.

afis 2

47 de gânduri despre “Femeile si spionajul

  1. Astazi am facut un exercitiu de imaginatie :

    Am citit cu atentie lista noului Consiliu al FET : profesori universitari , academicieni , scriitori , diplomati , oameni de afaceri … Numai oameni unu’ si unu’ .

    Apoi am comparat-o cu cea a celor care guverneaza astazi Romania ( Guvern , Presedintie , Parlament , institutii de forta ) : securisti , procurori , politruci , securisti , oportunisti , procurori , semianalfabeti , securisti , fosti repetenti , procurori , securisti .

    Concluzia o trageti dumneavoastra …

  2. Renascentismul timurid (de la 1405 la 1507) se află în sincronism cultural cu perioada Moldovei care începe cu Alexandru cel Bun şi se termină cu domnia lui Ştefan cel Mare. Întrucât Renascentismul timurid a înflorit în Imperiul Timurid, putem considera că şi perioada amintită din Moldova are caracteristici imperiale! De altminteri, după cum cum scrie Ioan Eliade Rădulescu în tratatul fondator de ideologie naţionalistă românească –vorbesc despre cartea Echilibrul între antiteze-, domnitorul Alexandru cel Bun primise de la Constantinopol “diadema împărătească” peste Romania nord-pontică. Era începutul Cezarismului la noi. Cu mult înainte de “plebicist” cum îi spune I.L.Caragiale ironic Cezarismului plebiscitar instaurat sub domnia lui Carol I.

  3. UE şi criza imigranţilor

    Migraţia umană – fie ea economică sau silită ( azilanţi politici ori refugiaţi ) reprezintă un fenomen probabil la fel de vechi ca şi omenirea însăşi, deoarece motivul principal este dorinţa omului de a-şi ameliora condiţiile de viaţă.

    Astfel, actuala criză a migranţilor ar putea avea o paralelă – păstrând, evident, proporţiile – cu Roma imperială, copleşită de afluxul provincialilor veniţi din toate colţurile universului cunoscut la acea vreme, fiecare cu graiul său, cu obiceiurile, cutumele şi superstiţiile sale. Poetul Juvenal se revoltă într-o satiră celebră împotriva torentului de mocirlă deversat de Oronte în Tibru. Totuşi – în ciuda xenofobiei intempestive, căci nici atunci imigranţii nu erau priviţi cu ochi buni – Imperiul roman funcţiona ca un creuzet ce amalgama constant popoarele între ele : încetul cu încetul, diferenţele dispar între învingători şi învinşi, iar seminţele acestui cosmopolitism rodesc şi astăzi prin limbile şi popoarele neo-latine. Secretul măreţiei Romei antice a fost acordarea cetăţeniei romane foştilor duşmani şi acceptarea lor în interiorul său. Astfel s-a născut lumea greco-romană.

    Tot aşa ar trebui să procedăm şi noi, şi să le oferim imigranţilor de astăzi în mod automat cetăţenia europeană ? În mod evident, asimilarea acestor noi-veniţi este extrem de anevoioasă, dacă nu chiar imposibilă. De ce ?

    Întâi de toate, dacă Roma era un fel de Turn al lui Babel, era un Turn al lui Babel în care toată lumea învăţa să vorbească şi să gândească latineşte, în timp ce noi avem în Europa o civilizaţie comună de sorginte iudeo-creştină, dar nu şi o cultură dominantă pe post de liant, ci o întreagă serie de culturi naţionale. În al doilea rând, păgânismul permitea sincretismul religios, iar diferitele zeităţi ale populaţiilor cucerite erau admise în panteonul roman. Nu însă şi Zeul lui Israel ! Deja la aceea dată, contopirea şi amalgamarea deveniseră imposibile între iudaismul monoteist şi idolatria politeistă.

    «Răspunsul la întrebarea de adineaori ţâşneşte instantaneu. Strămoşii lui asirieni ( = ai lui Rufus ) au recunoscut supremaţia Zeului de la Ierusalim şi au devenit monoteişti. Ceilalţi, urmaşii coloniştilor macedoneni stabiliţi de Alexandru cel Mare, poate ar fi acceptat şi ei până la urmă Dumnezeul lui Israel în panteonul lor, dar încă de pe atunci sincretismul nu mai era posibil. Poporul Ales a fost dus în exil pentru a se autodisciplina şi pentru a învăţa că nu are voie să se prostitueze cu alte culte. Ridică semeţ capul. Nu poţi urma şi pe Domnul, şi pe Baal.» ( Pax Romana – Stăpânii lumii, Ed. Humanitas 2012, p.318 )

    Pe cale de consecinţă, fuziunea a devenit azi şi mai puţin verosimilă între cele două mari religii monoteiste ale lumii : creştinismul şi islamismul – tot aşa cum este între islamism şi iudaism. Un fapt ce nu trebuie ignorat de societatea europeană care a învăţat pe propria piele că multiculturalismul în forma sa extremă a fost o utopie vehiculată de politicieni în căutare de popularitate.

  4. @Mihaela Erika Petculescu
    Nu există o unitate de identitate teologică între profeţii evrei şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii. Aşa că iudeo-creştinismul este o noţiune foarte discutabilă. Am mai zis, iudeo-creştinismul este umbrela sub care se poate enunţa facil principiul frivol : “Adevărul este negociabil!” Dar şcoala de teologie politică de la mănăstirea Moldoviţa (care posedă o Enciclopedie murală din secolul XVI) ne spune categoric : “Adevărul nu este negociabil!”

  5. @Mihaela Erika Petculescu
    Editura Humanitas nu l-a publicat în neştire pe ideologul BHL ? Cel care a provocat, prin propagandă ineptă, “primăverile arabe”? Deci BHL a indus şi afluxul acesta de emigranţi în Europa. N-ar trebui să fii mai atentă la selectarea editurilor pe care le citezi aici ?

  6. Ma gindesc: oare serviciile noastre ii mai urmaresc din cind in cind pe oficialii romani cind merg pe la ambasade sa vada ce debiteaza. Sunt chiar toti loiali statului roman. Inteleg, colaborare, bun, prietenie, bun, dar mai inregistram si noi pe ambasadorii astia straini, fie ei si aliati. Nu prea pricep cit de voios se prezinta niste functionari publici la anumite ambasade, sipe urma citim niste declaratii seci despre statul de drept. Adica, mai precis: ce a discutat in particular doamna Stanciu cu noul Ambasador al SUA. Nu cumva despre cum sa-l inlature pe Ponta. Sau poate asa a inteles ea. Ce nu inteleg este de ce nu se intilneste doamna Stanciu cu omolugul ei din SUA. E vorba de proportionalitate in reprezentare. Ce, ambasadorul Romaniei la Washington l-a chemat pe seful justitiei americane sa discute despre starea statul de drept in SUA.

  7. ”Diavolul plânge , văzând frumusețea lumii…”

    Fraza aceasta, atribuită unui mistic musulman,dintr-un secol îndepărtat, m-a urmărit de-a lungul timpului, până a ajuns imagine , apoi fragment cinematografic.

    Străbătută la pas, fără grabă, lumea prin care am trecut , a fost , într-adevăr , frumoasă. Cu niște ani în urmă, lumea părea mai mică, dar în același timp, mai diversă ; nimeni nu rostea cuvântul ”globalizare”.

    Lucrurile stăteau așa: pentru tot ceea ce-ți doreai, era nevoie de efort, și mai ales, de RĂBDARE . AȘTEPTAREA făcea parte din ceremonial.

    Voiai o muzică bună? În situația fericită că ai fi avut o minidiscotecă la domiciliu, trebuia să te ridici de pe scaun, să iei la rând discurile de vinil, să alegi discul,să-l scoți din țiplă și să-l ștergi de praf cu o cârpă moale, să te deplasezi până la pick-up-ul TESLA, cu ac de diamant, să așezi vinilul cântător la locul lui , să potrivești brațul aparatului cu grijă, să asculți cu inima cât un purice primele fâșâieli, sperând că alterate sunt doar șanțurile de pe margine.Și începea muzica… Abia apoi, diavolul, ghemuit într-un colț, se auzea plângând în hohote.

    Dacă nu-ți aminteai o frază splendidă dintr-un roman (”… știu sigur că era spre sfârșitul cărții, pe pagina din dreapta, jos…”) sau simțeai începutul unui vers cum îți umblă prin minte , fără să reușești totuși să-i găsești rima, te ridicai din fotoliu, mergeai la biblioteca întinsă pe tot peretele, unde niciodată nu aveai timp să pui volumele la locul lor și cu capul aplecat pe-un umăr citeai titlurile … tot citind, un alt titlu ți-ar fi putut atrage atenția și extrăgeai cartea cea nouă ; și în timp ce-o răsfoiai, brusc, poezia uitată îți revenea în minte, întreagă, și pricepeai ce înseamnă ”fluturii din stomac ”, atât de des pomeniți în filmele americane. Diavolul, lipit de ușă, plângea cu suspine.

    Dacă erai pasionat de film sau de teatru, era obligatoriu să te îmbraci frumos, și să te pregătești, cu toată inima, pentru spectacol. Cunoscuții se întâlneau în foyer- toată lumea mergea la film , o parte din lume , mergea și la teatru. Dacă spectacolul era bun, după încheierea lui, ieșeai cu prietenii la cafenea, comentând scenele cele mai reușite și efectele regizorale subtile. Diavolul sughița de plâns în toaleta cafenelei.
    ……………………………………………………………………….
    Eu nu știam ce anume a spus misticul musulman din secolul al X-lea despre Diavol și frumusețea lumii ; am găsit fraza în cartea lui Michel Tournier ”Gaspar, Melhior & Baltazar”, roman despre care am aflat în 1984, din jurnalul parizian al lui Eugen Simion, ”Timpul trăirii, timpul mărturisirii”. Zece ani mi-am dorit să citesc cartea lui Tournier. În cei zece ani de AȘTEPTARE, mi-am imaginat-o în fel si chip, pornind de la cele câteva fraze ale lui Eugen Simion. Am citit-o în 1994, cu o bucurie pe care mi-o amitesc perfect și cu lacrimile curgându-mi pe obraji. Sigur că Diavolul era prin preajmă și, de-atâta frumusețe, plânsul lui părea mai mult un bocet.

    Aceasta este o amintire de-a mea, îndepărtată, pe care chiar nu știu de ce v-o împărtășesc. Poate pentru că mi-a trecut prin minte că , la distanță de 1000 de ani, misticul musulman cred că ar scrie astăzi: ”Dumnezeu plânge , văzând urâțenia lumii…”

  8. De multe ori mă tem că nimic din ceea ce văd nu este adevărat și niciodată ceea ce pare. Mă tem că nu văd pădurea de copaci. Caut o cărare ca să regăsesc drumul spre casă, drumul spre locul meu în viață, spre ceea ce cred că sunt ori vreau să fiu. Mă agit, încercând să-mi amintesc diverse reguli ale „rătăcitului”, care mă vor ajuta să ajung la lumină, ori să ies măcar la un drum cunoscut. Dar ceea ce mi-e teamă că-mi scapă, este faptul că eu nu m-am rătăcit în codru des, ci într-o fâșie din două rânduri de salcâmi, plantați de mâna omului și lumina aș vedea-o numai dacă aș ridica ochii din pământ, de pe unde caut cărări aiurea.

    Și Lumea, cât e ea de mare și de civilizată, a născocit codri de holograme prin regulile, legile, convențiile, tratatele, organizațiile de toate mamele care s-au putut inventa ca să se stabilească fără tăgadă locul fiecăruia în viață și în lume. Și noi, conștiincioși, ne spargem capetele să le înțelegem pe toate, să ne informăm, studiem și analizăm statistici, lucruri pe care ni le-a oferit istoria, ne închipuim, pigmei ce suntem, că viața a funcționat și funcționează după regulile inventate de omenire (adesea de o mână de oameni), credem cu tărie că roata se învârte mereu, numai că la alte dimensiuni… Credem în socialism, liberalism, comunism, fiecare cu a sa convingere, unii cred în Dumnezeu Tatăl, alții spun că Isus a fost doar cel mai mare filosof care a trăit pe fața pământului și a stabilit cea mai cuprinzătoare și viabilă teorie despre cum să trăim și despre locul fiecăruia pe fața pământului.

    Eu nu știu dacă mai pot crede în ceva. Cred că suntem supuși doar legilor fizicii, din ceea ce văd că se întâmplă în ultima vreme. Percep și omul dotat cu gândire tot ca pe un element al naturii, a cărui caracteristică fizică este gândirea fără limite, inventivitatea și nevoia de libertate absolută, adică doritor să facă tot ce vrea și NUMAI ce vrea fără a se supune nici unei restricții. Să nu uităm de apucătura unică a omului de a îngrădi libertatea altor ființe, mai slabe fizic ori de înger. Sigur, nu poate oricine să facă chiar numai ce vrea, dar cred că există unii.

    Știți, poate a pățit vreunul dintre domniile voastre câte o chestie revoltătoare și nedreaptă, o farsă jucată de legile fizicii și pentru pedepsirea vinovatului n-ai cui să te adresezi?

    Spre exemplu, când ești mai cruduț la ani și te trimite maică-ta după o despicătură de pus pe foc din magazia cu lemne, s-ar putea să fii tentat să tragi de o bucată de lemn mai ieșită din stivă, dar care se găsește taman pe rândul de jos! Tragi, și lipsa ta de experiență nu te previne că s-ar putea să-ți vină în cap toate lemnele, că ar putea să dărâme chiar un perete de la magazia fragilă, care poate să cadă peste cușca bietului câine ce se găsește afară în apropiere și să-l omoare… Cred că homo sapiens este un simplu element al naturii care, având în dotare rațiune, ambiție, inventivitate și o dorință arzătoare, ar putea fi despicătura care dărâmă șura și omoară câinele, poate dă foc și casei printr-o scânteie care se iscă de te miri unde când cade peretele, care la rândul ei, dă foc fânului, șurii, iar focul se extinde pentru că bate vântul (ce să vezi, alte elemente) și arde naibii și casa, dacă nu chiar tot satul…

    În concluzie, cred că omul nu poate fi supus cu adevărat unor reguli. Oare cine a spus că sunt făcute ca să fie încălcate? Mai ales de cei care le fac, nu de alta, dar cine-ar ști cum s-o facă mai bine? Cred că expresia „Prima regulă: nici o regulă!” nu i-a venit omului, așa, într-o doară. Mă aștept să văd că lumea se schimbă și ia altă față, într-un fel care nici nu ne trece prin cap.

    P.S. Știu că pare că bat câmpii, dar mă gândesc la toate chestiile bulversante care ni se întâmplă, la cele cu exodul arab, la cei slabi cu duhul care ne guvernează, la regentul bleg, băgat la înaintare, la lupii îmbrăcați cu blănuri de oaie, la balaurul cu șapte capete, la euglena verde și la urmașii ei de peste veacuri, care încă îi seamănă mult…

  9. Mihaela Erika Petculescu

    Astfel, actuala criză a migranţilor ar putea avea o paralelă – păstrând, evident, proporţiile – cu Roma imperială, copleşită de afluxul provincialilor veniţi din toate colţurile universului cunoscut la acea vreme, fiecare cu graiul său, cu obiceiurile, cutumele şi superstiţiile sale. Poetul Juvenal se revoltă într-o satiră celebră împotriva torentului de mocirlă deversat de Oronte în Tibru. Totuşi – în ciuda xenofobiei intempestive, căci nici atunci imigranţii nu erau priviţi cu ochi buni – Imperiul roman funcţiona ca un creuzet ce amalgama constant popoarele între ele
    Nu chiar coplesita.. Si ferniomenul este ceva mai vechi …. Sicoio Africanu in tkimpul unei „eomotii” in FOrtum „zredtei ca nmie imi este firca de voi pe ca re vopam adus in lanturi la Roma?! si „aoao” au tacut deschizandupi drum printre ei..
    Si nu prea au avut probleme chiar adada din cand in cand alungau cate un cult oriental prea extremist (de ex pe preotii lui Cibele)
    Coplesita a fost de gernanii rasariteni (gitii) pe care a refuzat sa ii asimilieze interzicand pana si casatioriile intre goti si romani.

    IOnsa a se observa ca a fots o zona pe care latini nu au putit s ao inghita : zona elenistica. Nici zona unde se vorbea ramaica nu a oprimit latina.. Aici latina era ,imba administratuiei si aarmatei. Atat.

    În mod evident, asimilarea acestor noi-veniţi este extrem de anevoioasă, dacă nu chiar imposibilă. De ce ? Findca in primul rand nu mai avem incredere in noi insine (ca europenei) sa zicem scurt Ba ! Aici este ….. va datoatai sau va caarti de unde ati venit! ziceti mersi sa nu va obligam s amancati porc si sa beti alcolice!! In rest urmati exemplul nostru! Ca altyfel Saitan va ia!!!” Nu … u. trebuiesc „intelsi” si se umplu frantra de ZUS si prin Londra sunt zone unde se palica sharia sau macar sunt patrule islamice … Si daca intr-un ZUS din asta ar intra o forta de soc care ar baga mintile in cap toata studentimea bine ganditoare ar guita /’;nazism” si „fascism”. Daca la Londra o patrula ismaica ar fi bine paruita si apoi i s-ar turna fiecaruio pe gat niste bere iar scandal..
    Ar putea sa fie „adaptati” INSA „preferam” sa ne adaptam noi …

    noi avem în Europa o civilizaţie comună de sorginte iudeo-creştină, dar nu şi o cultură dominantă pe post de liant, ci o întreagă serie de culturi naţionale Candva citeam un interviu al unui distins medic israeleian educat in Franta. Un evreu credincios si in acelsi timp un ins care inlegea perfect cultura „crestina”. Si care zicea ca de fpat iudiamsul din crestinism este preecum istiria Romei intr-un film hollywoodian: nume, decoruri care par romane, haine ca in Roma antica insa atat restul este Hollywood . Si cica asa este si crestinismul – un „decor” iudaic peste care se suprapune cultura greaca (zona dea paritie a crestinismului era zona elenistica a vechilor diadohii) ca ethosul crestinismului nu este evreiewsc, nici semit ci grecesc (asta in in zona aia si epoca lu Tibwriu sau Hadrian insemna pur si simplu :VESTIC, european)
    Insa vedeti dvoastra doamna .. nici presopusii „invadatori” nu sunt chiar atat de omogeni. chiar daca au o religie ba chiar si omlomba comuna (araba) nici ei nu sunt uniformi. Sub aspectul unofrm al minafetelor se ascund vechuile identitati; Califatul primar s-a rupt .. Siria este o tara diferita de Irac (vechea Mesopotamie urmasa a Akadukui Urururului, Assurulu.Babilonului) care nu este Egipt. Unitatea araba este mult mai superrficala decat o crede europeanul mediu asa cum ne-o arata scurta istorie a Republicii Arabe Unite din care singurl lucru care a mai ramas sunt timbrele RAU

    INsa fuziune intre islam si crestinism .. propun ca dintai sa se incerce una intre protestanti varianta calvina si papistasime. Pe urma mai discutam…
    Insa multicultuiralismul este o PROSTIE. De fapt este incultura agresiva care numeste „cultura” aspecte marginale ale societatii . UIn exercitiu de gimnastica verbala si atat.
    In rest culturile .. se adapteaza intre ele, preiua ce le convine una de la alta(precum sarmauau turceasca devenita „nationala” in atatea tari si aud de doamne din Germnaia, „ariene” pur sange care au cazut sub farmecele baclavalei obligatoriu insotita de o cafea fiarta dupa maniera turceasca . Si sincretismul local intre babicul turcesc si tuica romaneasca)

  10. AM asculat motiunea ce cenzura. Cica „Europa” nu are incredere intr-un premier acuzat .. Nu prea se stie de ceas zice eu. Acuzat de „spalare de bani” (*acuzare ritualica … ca dinati trebuie sa demonstrezi ca banii au provenit din surse ilegale) si de evaziune fiscala – adica el a platit impozit in locu lu Spva (prjudiciu Fisc = zero) insa dau peste un titlu din LUJU :„BULDOGUL” GHIFTUIT – DNA nu indrazneste sa-l citeze nici macar ca martor pe liderul PNL-PDL Vasile Blaga, in ciuda declaratiei pe care fostul ministru PDL Gabriel Sandu a dat-o, inca din ianuarie, in dosarul Microsoft: „Am livrat 100.000 lei cash direct lui Vasile Blaga, dati in mana… tricouri cu un cap de buldog Vasile Blaga, in cuantum de 150.000 euro… Sursele fondurilor aproape exclusiv sunt bani publici obtinuti prin metode ilegale”

    Si titu a inceput cu un „nevinovat” acord de coabitare care ….. ale carui fructe se vad azi. Buldogu e ocolit, fostu lui sef este atins de imunitate de jmecher, zeci de sesizari ala crorpului de control al premierului … asteoata sa fie „prorotizate” , altele de la Curtea de cionturi la fel, mari afaceri demne de DNA stau in timp ce o pensioanra obscura este alergata de DBA ptr o afcere strict particulara cu o valoare scazuta numa buna de un procurorm stagiar .
    AM uitta cumva ceva? A da, Initatirul unei mari afaceri de coruptie cica a „colabiorat” si a denunatat, dat in gat complicii. Drept multumire este liber dar si cu rodul coruptiei la tescherea!!!!! ]
    Curat luota contra coruotiei!!!!

    (adica X inititoaza o „afacere”, apoi se duce taorna complicii si X initiatoirul intigatirul fara de care poa nu ar fi existat afacere sau nivelul ar fi fots redus de vreo 4 Skoda Octavia piate sa isi rontaie linistit milioanele de euroi. Scuze dar asta mi se pare supercoruptie!!!)

  11. @Cris spune (septembrie 26, 2015) : +Ca de obicei, se lansează tot felul de scenarii pe baza teoriei conspirației. Unele sunt plauzibile, dar altele sfidează logica elementară. Internetul e mană cerească pentru cei care suferă de mania persecuției și de complotită.+
    Eu, ca biet rumân, cred că “sufăr de mania persecuției și de complotită”. În această condiţie etnică „simţ enorm şi văz monstruos” faptul că pentru mine există, a existat mereu, o prăpastie de oportunitate (termenul englezesc este gap of opportunity). Adică o lipsă de şanse în comparaţie cu odraslele provenind din familiile de alogeno-cominternişti.

  12. Frumoasa tema, mai ales ca si noi, romanii, am avut spioanele noastre( Maria Balan, Veturia Goga si altele despre care nu s-a scris inca). Insa nu vad nicio doamna conferentiar la aceasta manifestare!
    Earnest

  13. Și iată ce putem afla din știrea următoare:
    Sah mat dat Americii si vestului in problema siriana. Un contingent numeros special pregatit pentru misiuni combat, al armatei chineze, este in drum spre Damasc pentru a se alatura Presedintelui Putin in vederea curatirii zonei de cancerul creat de SUA
    Eforturile SUA de a distruge si destabiliza zona Orientului Mijlociu prin gruparile teroriste finantate de la Washington, se indreapta spre un sfirsit regretabil si neasteptat pentru americani, liderul rus promitind ca va merge pina la exterminarea ISIS cu sau fara ajutorul american, ceea ce inseamna sfirsitul eforturilor americane de a destabiliza si inlatura pe Assad de la putere.
    Fara discutie ca americanii o gindesc in sensul afacerii, crezind ca liderul rus va duce economia proprie la sapa de lemn continuind acest razboi, asa cum s-a intimplat in ‘80 in Afganistan. Se pare ca aceast tip de analiza nu functioneaza in acest moment.
    China s-a aratat dispusa sa ajute Rusia in Orientul Mijlociu in vederea exterminarii cancerului terorist crescut si alimentat de SUA si aliatii lor. Trebuie spus ca militarii chinezi au desfasurat in portul yemenit Aden din sudul tarii, chiar linga strimtoarea yemenita, strategica pentru transportul petrolului spre Europa si SUA, un dispozitiv important si in acelasi timp au aparut cu navele de razboi chineze pe coasta statului american Alaska.
    Debarcarea flotei militare chineze in Siria este o problema de zile si se vor alatura rusilor, iranienilor si gruparii Hezbolah, pentru a extirpa teroristi care au distrus o mare parte a Orientului Mijlociu, au omorit oameni nevinovati si au vandalizat obiective istorice de prima importanta pentru umanitate.
    http://www.almasdarnews.com/article/chinese-military-personnel-expected-to-arrive-in-syria/
    Soldatii chinezi vor debarca in portul Tartus din Siria, in care sint si efectivele ruse. Ceea ce este interesant, Rusia nu a acceptat asistenta militara de la tarile arabe din regiune, ceea ce inseamna ca Arabia Saudita va trebui sa inceteze bombardamentele in Yemen si sa stea deoparte, pentru a nu avea surprize neplacute. La fel si evreii care sint negri de suparare, fiind pentru prima data pusi de catre Presedintele Putin in situatia de martori, fara posibilitatea de a intervenii in vreun fel. Rusii stiu foarte bine ca finantarea acestor grupari teroriste din Orientul Mijlociu este opera Arabiei Saudite, Israelului si SUA, in principal.
    Marti dimineata, navele militare chineze se indreptau spre Siria prin Canalul de Suez, intrind in Marea Mediterana… Debarcarea in Siria a contingentelor militare chineze si echipamentului militar aferent urmeaza sa aiba loc in maxim sase saptamini, in portul sirian Tartus.
    China a avertizat in mai multe rinduri, ultima data pe 22 Mai 2014, coalitia condusa de SUA, legat de situatia din Siria si posibilitatea extinderii conflictului militar in zona, datorita gruparilor teroriste alimentate de americani si aliatii lor.
    http://www.ft.com/home/us
    http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/PV.7180
    Lucrurile se complica iar pe Americani si aliatii lor nu ii mai poate ajuta nici Papa, chiar daca in aceste zile este in SUA si critica pe toate canalele posibile pozitia Americii si a aliatilor sai pe tot globul si la ei acasa. Chiar astazi in Congresul American, Papa a avut o cuvintare de o or ape care am ascultat-o atent, care cu siguranta nu a convenit liderilor americani si nici membrilor Congresului.
    Vom vedea in urmatoarele zile si saptamini, un asalt al trupelor ruse, iraniene si chineze asupra fortaretelor create de ISIS si eventual exterminarea lor cit mai rapida. Chinezi si rusii vor testa echipament militar de ultima generatie in zonele unde acesti fanatici ISIS condusi de CIA sint localizati. Categoric pe acesti islamisti fundamentalisti ii va astepta prapadul focului unor grupari armate regulate, de prima mina…Vor avea loc diversiuni generate de americani si aliatii lor, dar liderii rusi si chinezi sint fara discutie pregatiti…
    Adrian Cosereanu

  14. D-ale toamnei politice: Vointa de putere a PNLLasă un răspuns

    Cenusiul si zgribulirea cu care toamna ne-a invadat pe neasteptate par sa se fi instalat si in zona politica. Exceptand, bineinteles, neasteptatul. Marti, s-a dezbatut si s-a votat motiunea de cenzura a PNL, impotriva premierului Victor Ponta si guvernului PSD. A fost un eveniment plicticos, previzibil ca rezultat, care a etalat aceeasi vointa de putere a PNL, obsesiva dar lipsita de sanse, pentru a veni la guvernare. Nu pe baza unei alternative viabile la o proasta guvernare, niciuna nici alta nu exista, ci a unei contraimagini goale, pe care incearca sa o proiecteze asupra premierului si executivului de stanga. Anchilozat in falimentara filosofie politica a dreptei populare, fara un program economico-social sustenabil, fara un candidat de premier credibil si confruntat cu o guvernare PSD electorala, iesita din alegeri cu un scor categoric, PNL nu poate decat sa astepte urmatoarele alegeri, la termen sau anticipate.

    Inaintea motiunii, cu o zi in urma, copresedintele PNL Alina Gorghiu a cerut liderilor partidelor care sustin guvernul Ponta sa aleaga intre „binele public” si „egoismul politic” de a ramane la putere, iar colega sa de partid, vicepresedintele Sulfina Barbu a intrat si mai mult pe taramul penibilului, afirmand ca aceleasi partide isi asuma „judecata poporului”. Pentru a reveni in realitate si a reimprospata unele memorii, nu de egoism este vorba, ci de responsabilitate, o valoare cu care se conjuga buna guvernare, incontestabila in cazul guvernului Ponta. Tara nu are nevoie de o criza politica artificiala, pe considerentele vointei de putere nemasurate si smecheriei de „imagine”, ale PNL, motionistii nu au gasit nici macar o critica fiabila la adresa guvernarii PSD. Pe de alta parte, fostul PDL, ascuns sub pulpana fuzionarii cu PNL, este cel care se afla sub sanctiunea sufragiului popular, pana la noi alegeri.

    Dupa esecul de azi, motiunea de cenzura a devenit o functie consumata pentru vointa de putere liberala. Pentru a si-o hrani, va fi nevoie de altceva. Este putin probabil ca PNL sa mai riste o incercare, ultima, la care ar mai avea dreptul in sesiunea parlamentara de anul viitor. O motiune cazuta intr-un an electoral ar fi o cronica a unui esec electoral anuntat. Trimiterea premierului Ponta in judecata de catre DNA, de al carui/carei dosar penal Klaus Iohannis in mod gresit face caz, prin incalcarea prezumptiei de nevinovatie si prin posibilitatea de a influenta justitia, pe baza caruia/careia la fel de gresit s-a pus in miscare si motiunea de cenzura, ar putea fi acel „altceva”, pus la cale in secret, deci ilegal, care sa hraneasca o neostenita vointa de putere. Fara nicio indoiala, scopul nu mai scuza mijloacele, ci mijloacele sunt cele care distrug scopul. Chiar in ziua motiunii am observat o avalansa de suspendari din functie de catre CSM a unor procurori, trimisi in judecata de catre DNA, special parca pentru a ingrosa perceptia ca un trimis in judecata este in mod automat vinovat.

    Este nesocotirea prezumptiei de nevinovatie unul dintre acele mijloace care distrug scopul justitiei, cel de a face dreptate? Poate ar trebui sa reflectam daca nu cumva opinia publica se confrunta cu incercarea, speculativa, desigur, de a-i fi pervertite perceptiile si logica, prin niste sofisme de genul „Daca cineva este trimis in judecata de catre DNA, este vinovat”, ”Daca cineva care este trimis in judecata este vinovat, toti care sunt trimisi in judecata sunt vinovati”, „Daca cineva care este trimis in judecata este suspendat din functie, toti cei care sunt trimisi in judecata trebuie suspendati” etc. Oare, ma intreb si intreb, ce este mai important, sa condamni toti suspectii, pentru a nu scapa niciun vinovat, ori sa nu condamni niciun suspect, pentru a nu condamna un nevinovat?

    Esecul motiunii de cenzura a generat pentru opozitia de dreapta un nou orizont de asteptare. Teoretic, ar trebui sa se suprapuna cu cel al alegerilor la termen. Practic, ramane de vazut. Doua dintre variabilele noii ecuatii, a noului orizont de asteptare, mi se par cele mai provocatoare. Prima, rezultatul alegerilor din PSD, este prea mare graba si prea multa preformatare (voi dezvolta subiectul in articolul urmator). Al doilea, revenirea lui Traian Basescu in politica, prin inscrierea in PMP, cand esichierul dreptei va deveni prea stramt pentru doi sefi, ca o teaca in care nu incap doua pumnale.

  15. Legenda etnică panslavistă din secolul XIX este aceea că la origini ar fi existat “o mare de slavi.” SURSA : Maddalena Betti, în cartea “The Making of Christian Moravia (858-882): Papal Power and Political Reality”

  16. Ne plângem de faptul că în general oamenii nu spun tot adevărul, că au gânduri și acțiuni ascunse, dar ce-ar fi ca toată lumea să spună adevărul și să facă totul pe față?
    Ar dispărea o categorie profesională: spionii.
    Pe de altă parte, lumea ar fi mai bună?
    Cum o noțiune se definește prin contrariul ei, binele fără rău nu ar putea fi definit. N-am ști că trăim în bine și am fi tot nemulțumiți.
    Și-apoi, n-ar exista spionii și spioanele.
    Cea mai bună dintre lumile posibile nu poate exista fără spioni. Și spioane…

  17. @Luminiţa Arhire
    Este interesant detaliul spus de criticul Eugen Simion. Numai că domnia sa a uitat să adauge ceva important: Despre sufism. Şi trebuia. Pentru că este implicată definiţia frumosului din sufism. Vorbeam mai înainte despre sincronismul cultural dintre renascentismul timurid şi perioada „imperială” a Moldovei (Epoca Alexandru cel Bun-Ştefan cel Mare). Ce se întâmplă după aceea ? Vine la noi sufismul. Prin Logofătul Tăutu, „nărăvit” la cafea.

  18. Sufismul constituie ‚doctrina ezoterică’ a Islamului, aflată în constrast cu Chariya, adică partea legală sau normativă din Islam. Prin Chariya, musulmanul învaţă „pe viu” cum să evite a face răul. Chariya s-ar putea traduce şi prin ‘normele’ ce trebuiesc respectate în Islam. În sufism, ce apare practic odată cu Islamul, se caută în primul rând o ‚cale de viaţă’ pentru om, adică un itinerar spiritual către Dumnezeu. Sufismul perfecţionează sinceritatea credinţei, îl ajută pe omul islamic să lupte împotriva propriului Ego. S-a mai spus că sufismul este un termen marcând în primul rând o dimensiune psiho-spirituală. Sufismul în varianta elementară, deci până în pragul căutării psiho-spirituale, este o „teologie naturală” a contrariilor, în sensul că „este nevoie” -desigur, într-o înţelegere fatalistă- de cutremurele de pământ ce acţionează într-un contrast cu stabilitatea, boala se întâmplă printre oameni pentru a fi într-un contrast cu sănătatea lor etc. Toleranţa religioasă este exprimată în Sufism prin versurile filosofului şi poetului Mevlana Rumi: „Vino la rugăciune, rătăcitorule iubitor al Evanescenţei. Căci noi nu sîntem caravana lipsei de speranţă! Vino la rugăciune, deşi ţi-ai încălcat poate jurămintele de o mie ori!” În grupuri ale bisericii unitariene (reamintim că locul de naştere al acestei biserici a toleranţei e Transilvania!) întregul text atribuit lui Al Rumi este pus pe muzică, fiind cântat de tineri creştini. Aşa cum ne arată însăşi viaţa lui Jalal Al Rumi, explorarea dimensiunii psiho-spirituale constituie partea centrală din Sufism. Citeam în anii liceului o carte tradusă din limba arabă, o carte cu nuvele scrise de un autor algerian, lucrarea aceea fiind tradusă de fapt demagogic şi oportunist, în contextul propagandei privind lupta pozitivă a F.N.L. (‚frontul naţional de eliberare’) din Algeria împotriva colonialismului francez. Şi apărea acolo, în paginile cărţii, expresia populară, o urare de succes în căutarea fericirii. În subsolul paginii se explica faptul că ar fi fost o simplă ‚urare de noroc’, care suna : „Cinci în ochii tăi!” Era destul de bizar, nu-i aşa? În anul I de la facultatea de fizică din Bucureşti, l-am întrebat pe un coleg palestinian mahomedan (aveam în grupă reprezentanţi ai tuturor religiilor monoteiste care clamează drepturi asupra Ierusalimului) ce înseamnă expresia: „Cinci în ochii tăi!”. „Este mult prea complicat ca să puteţi înţelege voi”, mi-a răspuns cu superioritate. Abia în lecturile mele despre tâlcurile Sufismului, am înţeles. Traducerea aceea pe româneşte era foarte, foarte departe de a fi fost perfectă. Mai ales în contextul comunist, marxist, unde „Religia este opiul poporului!” Ei bine, în traducerea aceea superficială era vorba despre o urare de perfecţiune pentru cele cinci rugăciuni pe zi ale musulmanului. Care încearcă să vadă faţa Domnului. Era oarecum şi un slogan de subminare a Islamului. Bineînţeles, în Islam nu există icoane, de fapt este totalmente interzisă o reprezentare pentru chipul Domnului. Însă ‚urarea de noroc’ era un exemplu de metaforă sufită. Într-adevar, este o blasfemie măcar să doreşti să vezi chipul Domnului, şi pe bună dreptate. Totul părea perfect şi în cadrul ateist al ideologiei comuniste: Îndemnul la rugăciune era de fapt blasfemator. Dar Sufii cred că Dumnezeu a îngăduit omului să recunoască frumuseţea. Mi se pare că aici sufismul islamic întâlneşte romantismul european: „Beauty is truth, truth – beauty”, scria poetul romantic englez “din al doilea val” John Keats (1795 – 1821), în „Oda pentru o vază grecească”. Sufii mai consideră că frumuseţea existentă în dinamica naturii -nici măcar nu trebuie să fii musulman pentru a descoperi această frumuseţe!- reprezintă o reflecţie a lui Dumnezeu care priveşte în natură ca într-o oglindă, „văzându-Se” de fapt pe Sine! Ideea aceasta a fost împrumutată şi de fizica modernă a particulelor elementare, care a denumit unul dintre quarci: „Beauty”. De obicei, din sufism este receptat numai „mesajul mistic”. Cred ca în sufism există totuşi un filon de raţionalitate foarte puternic, important pentru lumea de azi. De pildă, aşa este perceput la universitatea iezuită din Silicon Valley. Reacţia acestui Orient islamic bogat în spiritualitate echilibrată, reacţia împotriva unui Occident agresiv, care a ajuns bogat doar prin furtul de Pământuri (ei da, chiar în sens de planetă originară, pură, edenică), un Occident predator care îşi apără prada – Pământurile fără Agora, adică sărăcite spiritual, este aproape de înţeles.

  19. Datul cu dreptul în stângul ( sau cu dreapta în stânga) , la Partidul Naţional Liberal, nu mai este demult o excepţie.

    Iată ce a făcut PARTIDUL( fără NAŢIONAL şi fără LIBERAL, că nu mai e cazul) în ultimele zile, inclusiv astăzi:

    A anunţat cu o siguranţă zdrobitoare că vor fi 15 000 de protestatari în stradă; domnul Boboc , cu un zâmbet subţire şi ADN-ul schimbat pe data de 28 septembrie (după cum am fost înştiinţaţi că se întâmplă în caz că nu vine cometa să rezolve apocalipsa mică) a afişat o certitudine neclintită cu privire la numărul de participanţi : vor fi 15 000 ! Madam Gorghiu a graseiat şi ea: 15 000! Pe oricine ai fi întrebat dintre activişti, ţi-ar fi răspuns, de sus, la fel: 15 000 ! Acum , eu vreau să spun că nimeni nu i-a pus să treacă numărul ăsta în punctajele de partid , fără să se uite că marţea-i zi lucrătoare, că mitingul se petrece la ora 9,30 dimineaţa, şi fără să consulte buletinul meteo.

    Mi se pare, însă, că altul a fost planul . Au sperat, în adâncul sensibil al sufletului lor liberal, că vor alerga bucureştenii să se zgribulească sub umbrele şi le rotunjească prezenţa, cu lozinci nervoase, pe coli A4, aşa cum au văzut ei la alte manifestaţii. Canci! Cetăţenii, cu excepţia unora tuciurii , n-au prea venit , aşa că ridicolul suprem a fost atins când s-a citit în Parlament pasajul : “Cei mai mulți concetățeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, şi în sondajele de opinie își exprimă nemulțumirea față de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidențiale”. I-auzi! Avându-se în vedere numărul de 18 000 000 de votanţi înscrişi în listele electorale , “cei mai mulţi concetăţeni ”ar fi peste 9 000 000, or, PNL-ul a strâns, cu mari eforturi, 1 000 000 de semnături supărate. Cât despre sondaje… numai ce s-a publicat un sondaj comandat de “adevărul.ro”, potrivit căruia “concetăţenii care au au făcut-o deja( !!!) ” NU vor să plece coaliţia aflată în momentul de faţă la guvernare ( în proporţie de 50,0%) şi NU vor să plece Ponta din funcţia de premier ( în proporţie de 51,7%). Asta nu înseamnă că restul de 50% doresc schimbarea guvernului, deoarece vreo 20% dintre intervievaţi nu ştiu sau nu răspund.

    Numărul de participanţi la marele miting liberal a fost estimat de presa prietenoasă cu “dreapta”, la vreo 3000, iar de presa excesiv de prietenoasă cu “dreapta”, la vreo 5000 -6000 . Numai liberalii cu carnet îşi închipuie că au fost 9000 de însufleţiţi – să nu-i deranjăm , zic …

    Am lăcrimat puţin când textul Moţiunii s-a adrest direct şi sfâşietor liderilor Gabi Oprea şi Liviu Dragnea . Pentru Liviu Dragnea a fost chiar şi o limbuţă catifelată în ureche “…dacă vi-l doriți pe Ponta și NU PUTEŢI SCĂPA DE EL …” deh! o contradicţie în termeni, desigur , dar pe care zaharisitul domn Nicolăescu , graseind şi el abundent, nu avea cum să o sesizeze.

    Afară, ca să se mai încălzească, participanţii la miting au pus de- o horă mică, pe acordurile zglobii ale imnului PDL.

    Nesperat de inteligent şi creativ, Predoiu Cătălin, peltic şi viitor premier, stând în frig, fără bască, în timp ce Blaga & Gorghiu şedeau la căldură, a lansat nişte sloganuri pentru eternitate, dintre care mie cel mai mult mi-a plăcut:

    “Ponta şi cu toţi penalii / Nu dărâmă liberalii” – fară să-şi dea seama că, de fapt, EI TREBUIE SĂ-L DĂRÂME PE PONTA, iar nu invers.

    Eh, din fericire, lumea subţire , cu vederi “de dreapta”, de la miting, mult mai deşteaptă , în general, decât lumea needucată şi grosieră “de stânga” , n-a observat mica eroare.

  20. Omagiu pervers lui Marx și Lenin : Pentru cine am făcut noi revoluția capitalistă

    Irinel Columbeanu e reprezentativ pentru economia de piaţă românească de dinainte de criză. El, copilul unui nomenclaturist care a rămas în Guvernul României până în anul 2002, nu a fost decât un băiat de bani gata răsfăţat, care nu a făcut nimic toată viaţa.
    A profitat de pe urma relaţiilor tatălui său care i-a oferit posibilitatea de a intra în acţionariatul diferitelor firme ce doreau să aibă o intrare la oficialii din executiv. Aşa s-a trezit Irinel acţionar al unei companii franceze de telefonie, acţionar la Media Pro şi în alte zeci de firme. Viaţa lui de nabab nu s-a bazat decât pe relaţiile tatălui său, un stâlp al Partidului Comunist Român care astăzi are aproape 90 de ani.
    Cercetarea CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) a relevat faptul că acesta a fost turnător al fostei Securităţi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie hotărând prin decizie definitivă, laută în 2013, că Irinel columbeanu a fost turnător.
    Aceasta e tipologia celui care a dominat mass-media românească vreme de aproape un deceniu, bărbatul dorit de multe femei, model de succes în societatea românească.
    Sursa :http://www.eva.ro/divertisment/vedete/povestea-tragica-a-lui-irinel-columbeanu-milionarul-care-a-saracit-articol-85787.html?pagina=1

    As zice ca este povestea tragica a Romaniei ..Impreuna cu milionul lui Basescu si cei 60.000 $ de la Marea Revolutie Anticomuinista ptr Propasirea Puilor de Curva Comunista si dracu cati mai stie necunoscuti si cate necunoscute (de foate felurile: umane adica in fusta si tocuri cui, non-umane da in docomente finaciare, penale, politice) cu „eroismul” lui Pacepa si „luminitele” ismaneze , toate astea se inscriu perfect in filozofeala politichiei mai ales in acea de genul marxisto-lenist vazut prin Chateaubriand : Memorires d’outre tombe …

  21. @T – Rex – ” oare serviciile noastre ” – ” NOASTRE ” – cum poti fii atat de naiv ?
    Serviciile ” noastre ” sunt ale lui Basescu , cu generalii lui de 40 de ani si generalesele lui , care sunt decorati de ambasadorul Frantei ( ce are MAE francez cu SRI ? ce legatura ? in mod normal ambasada Frantei nici nu ar trebui sa stie cine e Coldea ! ) , care servesc procesele si lichidarile dictate de PDL , care controleaza DNA si TVR !
    Serviciile ” noastre ” il fileaza pe Andrei Nastase , 24 de ani in 2012 , si ni-l dau in poza cu ministra PSD a Justitiei la Telejurnalul TV !
    Serviciile ” noastre ” nu protejeaza ambasadele noastre si sunt infiltrate de ” consuli ” ca scarbosul Nuica , cel de la Chisinau , filmat in costumul lui Adam cu o … de serviciile rusului din Basarabia in acelasi timp in care zbirii lui Voronin ucideau in bataie manifestantii pro – Romania – 2009 …

  22. Asta-i Romania de astazi ! Un stat politienesc condus de niste abuznici si bestii umane , un stat in care ordinea valorilor este inversata , un stat in care niste militieni retardati trateaza cu dispret un profesor universitar si un chirurg care a salvat mii de vieti .

    Ar trebui sa-i multumim… tehnocrat Victor Ponta ( Dreptate pana la capat / Pact de coabitare / Numirea procurorilor sefi / Robert Cazancioc ) pentru tot ceea ce se intampla astazi .

    http://www.romaniatv.net/ce-i-a-rugat-sorin-oprescu-pe-politisti-cand-a-iesit-din-spital_247475.html

    ” Când a fost să coboare de la etajul 10, de la secţia de cardiologie, le-a spus: „Domnilor, eu am fost incizat pe arteră, la mână, la braţ aici, la încheietura mâinii. Vă rog frumos, este necesar să îmi puneţi cătuşe. Sunt 24 de ore de la incizie. La care adjunctul şefului de arest, comisarul şef Căprazu a zis: „nu, domnule, punem cătuşe. Că aşa trebuie, să fiţi filmat cu cătuşe”. Oprescu a zis în felul următor: „bun, punem cătuşele dacă ăsta e regulamentul. Foarte disciplinat. Dar, vă rog frumos să mi le lăsaţi mai largi”. Incizia este o tăietură, ca o înţepătură mai mare, ca să poată să bage acul. Exact acelaşi lucru l-am păţit şi eu. În primele 8 ore a avut chiar un garou pe mână dânsul”, a mărturisit la România TV martorul.

  23. O SEARĂ DE NEUITAT, CU PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL( la vârf)

    MOTTO : ”Am luat decizia să refuzăm să ne așezăm la masă cu cei patru lideri de partide politice care duc România pe un drum greșit până când vor renunța la soluția compromițătoare pentru România — anume Victor Ponta prim-ministru. (…)” -Alina Gorghiu, dar și Vasile Blaga-bun organizator

    ………………………………………………………………………………………………….
    Cu o plecăciune până la pământ, șeful de sală își întâmpină oaspeții de seamă:

    ”-Vai, stimată doamnă Gorghiu… domnule Blaga… poftiți, poftiți… Bine ați venit în restaurantul nostru” și continuă, ca orice fraier de la TV :”… suntem ONORAȚI de prezența dumneavoastră în modestul nostru stabiliment…”

    Apoi, sprinten, o ia înainte, către locurile rezervate
    .
    ”-Doamnă Gorghiu, vă rog… v-am reținut locul de la fereastră …se vede frumos Bucureștiul de la înălțimea asta” …și se grăbește să tragă scaunul cu spătar înalt, pentru ca doamna cu nas ascuțit și ochelari cocoțati pe nasul ascuțit, să se poată așeza cât mai comod.

    În clipa aceea însă, în obrajii palizi ai doamnei Gorghiu, se ridică un val de roșeață violentă, care se transformă în pete-pete .

    ”- Darrr nu putem sta la masa aceasta ! Incrrredibil! E masa la care stă Ponta, ne jigniți! Nu pot să crrred că o faceți intenționat ! Ce-o să spună rrromânii de un asemenea afrrront? ”

    Vasile Blaga, cu părul vâlvoi, în planul doi, bun organizator, îngână în neștire ”…nu putem , sigur că nu putem …”

    Șeful de sală, plin de solicitudine, se repliază cu viteza sunetului:

    ”-Mii de scuze, iubiți oaspeți, rezolvăm imediat ” și, din ochi , găsește în restaurantul cam plin, o altă masă, pe la mijlocul sălii.
    Înțepată, madam Gorghiu îl urmează. În spate, Vasile Blaga , bun organizator.

    ”-Cred că aici este în regulă, ne scuzați pentru incidentul de adineauri ” și se repede să tragă scaunul cu spătar înalt și tapițerie fină.

    Uluită însă, Gorghiu Alina , simte că nici nu poate respira de indignare.

    ”-Dar, domnule, așa ceva nu se poate! La masa aceasta stau Drrragnea și Oprrrea ! Sperr că nu vă puteți imagina că ne-am putea așeza acolo!”

    Între timp, a ajuns și Vasile Blaga, că el, ca buldog, se mișcă mai greu. Nu poartă ochelari, din cochetărie, așa că nu prea vede cine este la masă . Dar n-o contrazice pe Alina , doar o înjură în gând, că-l strâng pantofii și ar vrea să se așeze.

    Șeful de sală simte că în acestă seară s-ar putea încheia cu un trosnet sec cariera lui de 30 de ani. Se agață cu privirea de masa rotundă de lângă intrarea în oficiu. Cu inima cât un purice îndrumă înalții oaspeți într-acolo, încercând, inabil, să facă puțină conversație. Dar când ajunge lângă masa rotundă , citește pe fața rigidă a Alinei și în ochii neobișnuit de bulbucați ai lui Blaga, că iar a greșit.

    Cu un nod în gât, madam Gorghiu, abia rostește printre dinți:

    ”-Nu-mi vine să crrred… e Tărrriceanu, trrrădătorrrul, cârrrpa pesedistă…cu Daniel Constantin …e de neîngăduit…”

    Lui Vasile Blaga, bun organizator, îi vine să plângă și blestemă clipa în care a fost de acord să nu mai stea la masă cu niciunul din coaliția de guvernare. Atunci era, însă, încălțat cu espadrile.

    Șeful de sală, pierdut, vede aproape de intrarea la toaletă, o masă veselă, , cu mulți clienți… toți cântă un cântecel, doar textele par să fie în limbi diferite .” Ah, grupul minorităților…” își spune ”… n-o să vrea, mai bine nici nu-i propun”

    Apoi, dintr-o dată , cu fața luminată de un zâmbet larg, șeful de sală simte că se poate salva. Le va face o propunere pe care n-au cum s-o refuze.
    ………………………………………………………………………………………..

    E trecut de ora 12 noaptea.Două personaje stau adunate pe taburete, în bucătăria restaurantului, și mănâncă pe planșeta de întins aluat, într-o aromă persistentă de ceapă călită și mujdei. Cei doi sunt puțin înghesuiți între combina frigorifică și bain –marie, dar cina a fost grozavă, iar vinul casei- perfect.

    Alina Gorghiu își tamponează buzele cu-un șervețel umed și soarbe satisfăcută din ceașca de cafea.

    ”-Ei, ai văzut, măi Vasile? Norrroc că am fost eu ferrrmă și n-am cedat… S-a rrrezolvat … doar nu era să stăm cu țopârrrlanii ăia la masă!”.

  24. Femeia este perfecta pentru spionaj, datorita simtului dezvoltat in perceperea si interpretarea detaliilor, precum si vitezei cu care aceste detalii ajung, prin intermediul altor femei, la mare distanta de sursa initiala.
    Daca barbatul vede totul in mare dar de fapt nu vede nimic, femeia este vectorul si sortatorul de informatie.
    Daca va uitati la filmele de razboi, veti constata ca in buncarele spionajului si centrelor de comanda militara britanice, erau nenumarate femei. Ele, femeile, cu o viteza ametitoare, dactilografiau, mutau stegulete si simboluri pe mese si pereti, procesau informatie in timp real, etc.
    Adica, aproape exact ce fac albinele in stup: un dute-vino perpetuu, constructie, ordonare, sortare, acumulare, integrare.
    Trantorii ? Vai mama lor. 😉

  25. ..La poza cu liderii altor state aflati la ONU, Omaba ar fi fost, cica, invitat in Romania de Yohannis. Asta a fost de fapt raspunsul la intrebarea unui jurnalist care l-a intrebat pe prezidentul roman cand va fi primit oficial la Casa Alba, invitat fiind de Presedinte.
    In fine ,,a fost o formula de politete” a conchis Yohannis zambind timid, la care adaug ca nu este foarte sigur ca Obama a si auzit spusele neamtului.
    Oricum, daca nu a auzit, este foarte probabil ca Obama sa fi vazut pe fruntea lui Claus semnul ,,W”, ceea ce astazi nu prea este un semn de bun augur. (Z)
    Oricum, sa le fie rusine americanilor ca isi fac timp sa discute cu Tarul, dar cu partenerii strategici de nadejde se intalneste holograma Biden, o epava a establishmentului american. Nu ar trebui sa-l judecam, deoarece bietul om a fost puternic lovit de soarta de-a lungul vietii.
    Se vede aici care este rangul Romaniei in lume: vesnic candidat de picolo la MasterChef.

  26. @ Ghiţă Bizon

    Povestirea preluată din Titus Livius referitoare la Publius Cornelius Scipio Africanul s-a petrecut cam cu două secole înaintea apariţiei Romei Imperiale, ce începe cu primul «Imperator» : Octavianus Augustus (27 ante – 14 era noastră ) este cel care pune în aplicare conceptul de Pax Romana – Pacea Romană. În loc de jaf şi discordie, statul imperial încearcă în măsura posibilului să concilieze interesele diferitelor provincii şi să procure numeroaselor naţiuni de sub stăpânirea sa o pace şi o prosperitate durabilă, cum nu mai făcuse nici o altă putere înainte. «Pax Romana» culmină în 220 era noastră, când împăratul Caracalla acordă cetăţenia romană tuturor locuitorilor Imperiului născuţi liberi.

    Cybele ( o piatră neagră considerată sacră ) a fost adusă cu mare pompă de la Ida ( Frigia, Asia Mică ) în 204 ante pentru a-i ajuta pe romani să-i înfrângă pe cartaginezi în cel de-al doilea război punic. Deoarece ceremoniile erau şocante pentru moravurile romane ( preoţi castraţi, etc. ), Senatul interzice cetăţenilor romani, chiar şi sclavilor acestora, să ia parte la cultul zeiţei, adică să oficieze – nimeni nu le interzicea însă să urmărească procesiunea pe post de gură-cască ! Sincretismul religios funcţionează şi în cazul Cybelei care este rataşată cultului unei zeităţi deja existente, Mater Magna ; în perioada imperială, Mater Magna devine Pământul Mamă ce fecundează natura, iar sărbătoarea zeiţei marchează echinoxul de primăvară.

    Cuceririle lui Alexandru Macedon ( sec. IV ante ) au făcut ca în tot Orientul să se vorbească greceşte ; odată cu cucerirea romană, latina nu detronează limba greacă nici măcar în administraţia imperială, civilă sau militară : amîndouă erau folosite simultan, aşa cum şi la Roma se vorbea uzual greceşte. Aramaica însă, constând din diverse dialecte semitice, mai era utilizată în perioada imperială doar în câteva zone populate de semiţi : Hatra – Irak, Palmyra – Siria, Iudeea şi Pensinsula Arabică.

    Dacă puneţi sub semnul întrebării sintagma „ iudeo-creştin” ar trebui să citiţi Biblia şi să vă întrebaţi de ce Vechiul Testament este preluat de la evrei : creştinismul, iniţial o sectă iudaică, nu şi-a renegat niciodată originile din Cartea Sfântă evreiască. Cine nu ştie că Iisus Cristos şi cei 12 apostoli au fost evrei este ori un creştin analfabet, ori un necreştin, dar tot analfabet.

    Cât priveşte interdicţia de căsătorie dintre goţi şi romani, aceasta este mult mai tardivă ( sec. V ) şi se datorează faptului că mulţi goţi se convertiseră la creştinismul arian, considerat eretic de Primul Consiliu Ecumenic de la Niceea din 325.

    Există într-adevăr un continuu lingvistic al limbilor arabe din Siria şi Irak până în Maroc, vorbite aproximativ de aceleaşi populaţii semitice predominante, al căror aspect etno-lingvistic este dat de migraţia arabă provocată de expansiunea islamismului din sec. VII. Însă adevăratul liant dintre musulmani, arabi sau nu, îl reprezintă faptul că orice succes militar renaşte ideea Războiului Sfânt şi această crudă realitate nu poate fi combătută doar prin ignoranţă agresivă !

  27. @ Mihaela Erika Petculescu:

    Da, migrau „provinciali” la Roma, dar romanii le spuneau:
    Ai venit la Roma, poartă-te ca romanii!
    Acum migrează și cer: folosirea limbii în administrație, acceptarea vălului și a burcii în școli și instituții, moschei, minarete, posturi TV subvenționate de stat, locuințe sociale, ajutoare sociale…

  28. ZeV femeia este perfecta ptr spionaj daca ajunge la barbatul care trebuie. Corespunzator adica.

    De ex cazul destul de cunoscuta la atasatumului naval italian care a furnizata codurile marinei italiene unei spioane. Cand de la 3a intanlnire a zis :Da imediat!” Multa lume a fots scandalizata de usurinta cu care s-a lasat „convins” Insa prin anii 70 o „privire” mai atnetat asupra marinei italiene cica a aratat o falie : navele grele ,. de linie erau comandate de ofiteri care nu erau fascisti ba chiar nu agreau fascismul (nu nu pe fata dar in pettto..). Ofiterii de pe navele usoare, mai ales submarine si vedete erau fascisti puri si duri … Deci se prea poate ca respcetivul amiral sa fi dat codurile si la rugamintea unei octogenare… sau le-ar fi oferit chiar el lui Winstin Churchil !!!! Cu dedicatie …. „Domnului Churchil cu stima”

    Invers … umbla zvonul ca prin anii 60 CIA a hotarat sa „retraga” blondele de pe langa nu stiu ce stab arab, Care era mort dupa blonde. Insa care in pat vorbea numa despre trandafiri, luna, piezele .. extrem de romantic si refuza sistematic sa isi aduca aminte de politica!!!! Asa ca a fots „pedpesit” sa isi gaseasca (si plateasca!) singur blondele!!!!! Sa zic asa arabu asta era total necorespunzator ……
    Sau Nasser – nu a fots nevoie de o Natasa blonda … nu .. Ci „doar” de fonduri ptr lacul Assuan si inca cateva fleacuri din astea plus MIG uri plus tancuri … Sa zic asa „necorespunzator” – cica i s-au oferit cateva milionae $ in valiza, A luat valiza a zis mersi, a semnat si peste 2 zile a anuntat ca a primit un ajutor de la SUA si ca turnu de trelevizune va fi ridicat cu sprijinul SUA!!!! Complet necorespunzator …..

    Si asta imi aduce aminte de o veche povestioara. Cica la o recptie Kaiseru Wilihelm 2 ar fi zis „Fiecare om are pretul sau!” iar ambasadorul englez
    – Si ma scuzati majestate pretul dumneavoastra?
    – Nu trebuie sa va cereti sxcuze. Pretul meu? Bagdadul fireste!!!!!

    Englezii au considerat pretul prea mare …

  29. Cred că femeile au fost bune în spionaj pentru că:

    1. La început, într-o lume a bărbaților, nu s-a crezut că o femeie poate fi spion, deci nu erau bănuite.
    2. Sunt viclene, știu să disimuleze, o fac pe proastele pentru derutarea subiectului.
    3. Au o armă redutabilă, seducția, cu care „anesteziază” subiectul.
    4. În general sunt loiale „angajatorului”, sunt mai puțin dispuse să facă joc dublu.
    5. Folosesc în avantajul lor prejudecățile unor bărbați care cred că toate femeile sunt toante, nu sunt bune decât pentru sex și la bucătărie.
    6. Muncesc mult, pun pasiune și au imaginație mai bogată.

    Am și eu câteva calități (sau defecte) de-astea, mai puțin aia cu muncitul mult.

    Atenție! Am spus că cred că femeile sunt bune în spionaj, nu mai bune ca bărbații.

  30. Rusia si Siria

    Intrebare – ce ar putea face Rusia in Siria?
    La prima vedere nimic decat s aisi piatrza banii si perstigiul.

    Insa este o varianta. In fra de tehnica au trimis si trupe din alea „specialiale” (Alfa; Omoni, Wympeli si care cirt or mai fi) . Care vor ‘rezolva” punctual anume pozitii… Imedita in spatele lor troelel fidele lui Assad ocupa ci „cadrleaza” terenurl. Eventula cu o „incadrare” de ofoteri rusi care vorbesc o araba militareasca (adica nu se descurca la restauranta insa pot comanda o companie sau batalion)
    Si asa Assad castiga …
    Nu ar fi o victiorie ruseasca .. ci una pur „locala” la care si-au adus contributia si „specialii” (precim in unele filme unde inyr-un rol fara impirtanmta apare o mare vedeta „special guest star” – nu mai stiu in c efilm „scena” in holul hotelului trece m,area vedeteta. Chiaer ea insasi si culmea prezentata si in film cu numele ei. Ocaziie minuata ptr unu sa ciordeasca protofelul … de unde a inceput beleau))

    Ma rog poate dupa aia Bashar se hotarste sa incerce sa pescuisca langa Baikal (Siberia poa fi foparte frumoasa faca supirti iarna si ai toate condtiile asiogurate. Mai ales daca iti place vanataorea si pescuitul sportiv. Este un „poate” putin posbil da totusi …

    Da ma asa o imprsie ca prin oarsul cociolabei varuite sunt unii care se roga ptr victrioa dreptcredinciosilor asupra spurcatilor din Daesh nu de lata dar lucurile s-au cam incurcat prea rau as ca sdaca lupatorii dreptei credinte vor ajuta la distrugerea Daesh …. bonecuvnatat fpe Profetu’! Restu vim vedea

  31. „Vor avea loc diversiuni generate de americani si aliatii lor, dar liderii rusi si chinezi sint fara discutie pregatiti…”
    Tensiuni în Nagorno – Karabah :
    Sah geopolitic : Rusia a mutat in Siria si SUA a mutat in Nagorno Karabah ..
    Ba, mai mult Israelul, ca orice pudel, vrea să atace Siria !

  32. @centru, e o expresie romaneasca „ma fac ca ploua”. Sigur ca serviciile „noastre” sunt acum „aliate”, dar, magindesc si eu naiv, poate ca totusi mai sunt niste patrioti acolo, mai ciulesc urechile. Cred ca sunt, dar sigur, nu e vremea sa iasa public, ei fac niste informari pe anumite canale. Chestia e: cu cine „share-uiesc” aceste inregistrari, mai le dau si la „aliati”? Si cu cine se discuta despre ele. Multe intrebari, ne putem imagina raspunsuri. Nu e „Mission Impossible”. Chestia vizibila este ca unor oameni politici li s-au facut dosare, altora nu stim. Vedem cum anumiti oameni au fost scosi din scena, pentru ca nu par sa accepte sa fie prosti. I-au inlaturat, asa, elegant, conform regulilor „statului de drept”, care se aplica selectiv unora, si nu altora, precum musiu marinaru si matelotii lui. Si tot sistemul pare pus pe protejat PNLPDListi, pestosii mici mai crapa, ai mari stau baban la butoane inca, in timp ce PSDistii au parca atractie la zabrele.

    Pe subiect, eu cred ca si azi romanecele sunt in top sub acoperire. Peste 100 ani cine va dezbate asta la Fundatie va afla multe lucruri interesante.

Lasă un răspuns