Festivalul Enescu si un afis de acum 100 de ani

FullSizeRender 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivalul Enescu s-a incheiat. M-am bucurat sa particip, duminica, la concertul de incheiere. Intre altele, celebra Rapsodie a lui Enescu, cu celebra orchestra filarmonica din Amsterdam.

Cautand acasa o stenograma a unei discutii pe care am purtat-o, in urma cu multi ani, cu cativa jurnalisti – pe tema reglementarilor referitoare la insulta si calomnie (voi publica o carte pe aceasta tema) – am gasit insa un afis vechi de 100 de ani: un anunt porivitor la o serie de concerte pe care George Enescu urma sa le sustina la „Palatul Ateneului”, incepand cu 12 noiembrie 1915.

Cred ca locul potrivit al acestui afis ar fi la Muzeul Enescu. M-am gandit sa-l donez muzeului, in masura in care el nu exista acolo.

9 gânduri despre “Festivalul Enescu si un afis de acum 100 de ani

  1. Da. E nevoie de reglementări în privința insultei și calomniei, cu toate protestele jurnaliștilor sau „jurnaliștilor”.
    Nu poți să bălăcărești public un om, în limbaj trivial, sub acoperirea libertății de exprimare.
    Nu mai punem că adeseori așa-zisele informații despre omul respectiv sunt minciuni.

  2. L-am ascultat pe dl. Iohannis vorbind engleza la New York. Dintre toti presedintii Romaniei, el vorbeste cel mai bine engleza. Imi place si ca nu e un „smecher” cum parea Basescu, si apare ca fiind un om serios, vertical. Stiti cum e, imaginea conteaza. Sigur, in interior are luptele lui politice, care nu par kosher, dar asta se intimpla peste tot.

    Mi-a placut si ca a avut cuvinte bune la adresa Papei, ale carui idei se ciocnesc clar cu ideologia partidului din care provinde Presedintele. Sa accepti ca acest Papa este unul special, e semn de verticalitate. Sunt pe aceiasi frecventa si eu: acest Papa are nevoie de sprijinul nostru, de la indivizi simpli, la oameni de stat, pentru a schimba modul in acare ne-am obisnuit sa operam, cu indiferenta fata de semeni, si fata de natura, si cu un egoism exacerbat ce s-a perpetuat din timpurile in care lacomia nemasurata era instrumentul de baza cu cafre operau capitalistii, dar si statele. Trebuie sa ne gestionam si infrinam poftele de putere, imbogatire, si preamarire, de la firul ierbii, la conducatori. Sa privim la vecinii nostri si sa ii sfatuim, dar nu sa le impunem, si nu sa intram la ei in camara sa le furam borcanele. De aici vin si conflictele pe generatii.

  3. „…Martin Winterkorn, engulfed by a diesel-emissions scandal at Volkswagen AG, amassed a $32 million pension before stepping down Wednesday, and may reap millions more in severance depending on how the supervisory board classifies his exit.”

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-23/volkswagen-ceo-likely-to-get-32-million-pension-after-leaving

    Asta este dovada gradului de coruptie, si imoralitate, cu care opereaza sistemul capitalist. Cei care sunt parte a unor decizii ce duc la fapte de natura penala, care produc suferinte fara margini muncitorilor, sau consumatorilor, pot scapa nu doar de Justitie, ci si cu milioane in plus in cont. Justitia nu e oarba decit cu saracii, ea le zimbeste celor bogati.

    E clar ca aici trebuie schimbare si in Europa si in intreaga lume. Americanii au dat de multe ori exemple bune, si au judecat pe marii hoti post-criza din 2008, si nu numai, Ei trebuie sa fie cei mai vocali daca vor sa ramina exponenti ai promovarii „statului de drept”, care nu e partinitor cu bogatanii.

    „…Potential criminal penalties
    According to Samuel Buell, there’s a range of charges individuals at Volkswagen could face depending on how the facts of the case pan out. Submitting false statements is a crime, and it’s also illegal to defraud the United States government. There could also be charges for defrauding consumers who bought the diesel vehicles in question.
    Sentencing would likely be based on the damage done to consumers and the environment measured in monetary terms. According to Buell, if the damages reach tens of millions or even hundreds of millions of dollars, individuals could face stiff prison sentences.
    „You could be looking at five or 10 years,” said Buell, a law professor at Duke University. „It’s important to know that there’s no parole in our federal prison system. The sentences are real. When a judge says five or 10 years, that’s basically what you get.”
    But holding individuals accountable in the corporate context is difficult, according to Brandon Garrett, author of „Too Big to Jail: How Prosecutors Compromise with Corporations.” Prosecutors have described difficulty in determining responsibility amidst complex corporate structures.
    „The complexity of organizations where many people work together with many levels of supervisors and consulting lawyers and other specialists can all make assigning blame a challenge if there is no ‘smoking gun’ type evidence,” he said.”

    http://www.dw.com/en/will-vw-scandal-end-with-prison-sentences/a-18742895

  4. Articolul din NYT ‘Early Soviet Photography, Early Soviet Film’ începe cu fraza : “Revoluţiile vând utopii, asta-i munca lor.” Confirmă ce-am spus : “revoluţia noastră” din decembrie 1989 n-a fost utopie, ci distopie. La Muzeul Evreiesc din New York se vinde acum avangardismul sovietic. http://www.nytimes.com/2015/09/25/arts/design/review-in-early-soviet-photography-early-soviet-film-artists-edit-reality-to-fit-an-ideal.html?action=click&pgtype=Homepage&module=c-column-middle-span-region&region=c-column-middle-span-region&WT.nav=c-column-middle-span-region&_r=0 Curios, în România, avangardismul este evreiesc. Aceasta exclude din start celebrul afiş al avionului lui Henri Coandă, afiş desenat în atelierul parizian al lui Constantin Brânccuşi, afiş ce impune ca prioritate cel puţin avangardismul constructiv pentru români (dacă nu şi invenţia avionului reactiv, pe care ne-o contestă vehement nemţii).

  5. Face valuri pe net ( sau, mă rog cineva agită apa în lighenaş, ca să facă valuri) tânguirea zguduitoare a lui Stelian Tănase că nu mai este Preş’ Director general al Televiziunii Române. Pentru ca dânsul să-şi piardă postul, au conspirat toţi ticăloşii de „stânga” – până mai ieri erau doar Ponta şi ai lui , dar când funia s-a apropiat de par, lovitura decisivă i-a dat-o, cică, Gabi Oprea….

    În mod normal n-aş citi mizeria cu pretenţii literare a numitului Stelian Tănase, dar nişte idei bizare, de dreapta, îmi atrag atenţia în textul care vrea să fie un fel de „literatură de sertar”, deoarece pare o pagină de jurnal băgată pac! la RĂZBOIU’ din pricină de arsură la ficaţi , foarte recentă.

    Fără arsura la ficaţi, se înţelege că se putea odihni în sertar, pe timp nelimitat.

    Printre rânduri răzbate cu claritate ideea magistrală că de-ar fi acceptat Ponta să mărească dânsul taxa TV cu 100% , aşa cum Stelian se înţelesese cu Antonescu Crin şi să i se şteargă datoriile, aşa cum Stelian se înţelesese tot cu Antonescu Crin, nici Ponta n-ar fi fost descris astfel:

    „Are ceva de chelner care stă în ușa cîrciumii așteptînd clienții”.
    “E băiatul lu mama, așa are aerul.”
    “E numai plecăciuni, imi vine să-i întind dosul palmei să mi-l pupe.”
    “Are gînduri ascunse evident.”
    “Cînd vorbește pare că are în gură o lămîie care ii scoate pe buze un zîmbet acru.”
    “Tipul e fals și mai ales imatur.”
    “Antiintelectual convins, politician fără convingeri.”

    Ca mai toate textele aceştor băieţi intelectuali „de dreapta”, compunerea lui Stelian Tănase se bazează PE NIMIC. Dânsul are „senzaţii” şi pe baza micilor sale furnicături şi transporturi de fiere prin axoni, face ANALIZE !!! Stelian Tănase afirmă, şi atât. De ce ar trebui să-l credem? Simplu, pentru că este Stelian Tănase, şi asta i se pare a avea suficientă greutate pentru ca să ne cocoşeze pe toţi.

    Dar vă promisesem nişte idei generoase, de dreapta. Citez:

    “Venit prea de jos și prea repede. A crescut în curtea școlii jucînd baschet. I se întîmplă ceva la care nici nu a visat. A ajuns prim-ministru după o copilărie banală în mahalaua Gării de nord… Mi-l imaginez – copilărie printre blocuri comuniste, cu cheia de git in anii 70-80 (n 1972)…Viață plină de frustrări, săracă și nefericită. Și deodată iată-l sus în cer, la vîrful piramidei …. Ductil, cameleonic, fabulează ușor, nu are vorbă, așa cum se întîmplă mereu LA PRIMA GENERAŢIE ÎNCĂLŢATĂ. ” .

    Aşadar, cum stăm, intelectualule rasat, cu egalitatea de şanse? Un băiat sărac , “cu cheia de gât” în anii 70-80 , la fel ca trei sferturi dintre copiii acelei Românii, crescut printre blocuri comuniste, n-ar trebui să ridice capul din pământ, nu-i aşa? N-ar avea dreptul să aspire la mai mult decât atât, spui?

    Stelian Tănase face parte din şirul nesfârşit de copii cu părinţiii bine instalaţi în Partidul Comunist, viaţa lor fiind mult îndulcită, în copilărie şi adolescenţă, mulţumită acestei ascendenţe convenabile (Vladimir Tismăneanu, Andrei Cornea, etc), dar care au devenit peste noapte nişte anticomunişti feroce, şi au căpătat , deîndată ce şi-au lepădat pielea de şarpe a ideologiei părinţilor, burse de studii şi sinecuri de tot felul.

    Citiţi atent, prieteni, ce scrie mai sus “intelectualul” Stelian Tănase ; nu este doar opinia lui despre Victor Ponta, acolo, este opinia lui despre MULŢI DINTRE NOI. Iar aceste idei sunt extrem de populare în autointitulata şi ermetica “societate civilă” , începând de la “seniorul” H.R.Patapievici şi terminând cu “aspirantul” Lucian Mândruţă .

  6. Ca sa stim la ce sa ne asteptam odata ce doamnele Gorghiu si Macovei , domnii Predoiu si Blaga vor reveni la guvernare .
    Nu foarte diferit de ce a facut strabunul lor , Basescu , venit la Putere in 2005 : punerea in discutie ( in Romania asta inseamna suprimarea ) a tuturor actiunilor puterii precedente .
    Predoiu , pe Facebook , acum o saptamana : ” cu ce drept Ponta vrea sa incredinteze constructia centralelor 2 si 3 de la Cernavoda unui consortiu chinez ? Este prematur , cand nu avem inca un Program National de Strategie in Energie ( ?! ) . In plus , Romania are o supracapacitate de productie de energie electrica ” ( ? ! ) .
    Fara comentarii , omul este absolut idiot , de departe unul din cei mai primitivi si vindicativi indivizi din PDL .
    Numai ca trebuie sa citim printre linii , nu doar Centrala Nucleara de la Cernavoda este in colimatorul lui Predoiu , ci si barajul Tarnita ( unde puterea pontista este , la doi ani de la vizita chineza , la stadiul unui studiu – proiect pe care nici ea nu stie cum sa-l faca in fata ofertelor a trei grupuri chinezesti care fac ochii mari vazand ca clientul nu stie ce vrea ) , si continuarea autostrazii Transilvania ( reluata de Ponta pana acum doar declarativ si blocata de cadastrul comunelor Zau de Campie si Bogata de Mures de un an ) care este initiativa , in ochii PDL , a raului absolut , fiind inceputa de sistemul ticalosit al lui Iliescu – Nastase …

  7. Și care sunt perspectivele din care intenționați să abordați tema calomniei și a insultei? Vizați doar calomnia instituționalizată sau în general? Intenționați să analizați cazuri concrete din media printr-o analiză comparată cu deontologia profesională? Eu vă sugerez să supuneți criticii câteva perspective de interes, poate vă vor fi deschise și alte orizonturi de abordare. Vă doresc inspirației și putere de creație !

  8. Companiile americane au acumulat un munte de bani, pe care-l tin cu dintii: 1.4 trilioane de dolari,. S-a gindit cineva ce se poate face cu acesti bani? De ce stau banii astia blocati, pentru ca asa suna frumos dogma liberalismului, si a dreptului la proprietate?Da, ai cui bani sunt astia de fapt?Acolo sunt profiturile din banii pe care ii cheltuim noi, eu, tu el, cumparind produsele acestor companii.

    Asta doar in SUA, si e vorba doar de banii corporatiilor, nu de ai indivizilor ce le controleaza.

    http://money.cnn.com/2015/03/20/investing/stocks-companies-record-cash-level-oil/

  9. SEMNE DE ÎNTREBARE

    La periferia Lisabonei pe un covor verde cam de 3 pogoane stă la verticala locului o mulţime de români, şi odraslele lor necunoscătoare a limbii mamă. Privesc la un spectacol de excepţie închinat “Zilei românilor din Portugalia” produs pe o scenă modestă improvizată. Roua sufletelor se instalează la văzătorii transmisiei în reluare de către TVR1, suficientă pentru a produce, prin acumulare, inundaţii într-o ţară secătuită de toate, chiar şi de patriotism ( ferit de acest “pericol” este doar locatarul de la Cotroceni aflat în SUA, cu treabă mare). Unii mai fac şi înregistrări video, că nu se ştie niciodată.
    ………………………………………………………………………………………………

    Este 22 iunie 2050 (cum trece timpul !) când un venerabil rulează la Cornu inregistrarea de mai sus, în huiduelile localnicilor musulmani . Din Cer, dintr-un nor tricolor, cad picături atribuite lui Nicolae Furdui Iancu prezent şi el pe scena de la Lisabona la Ziua Românilor din Portugalia.de acum ceva decenii
    …………………………………………………………………………………………
    CÂNTEC INTERZIS
    Noi sunte români ? noi suntem români?
    Şi cândva aici am fost stăpâni ?

Lasă un răspuns