O carte despre Philippe Seguin

FullSizeRender 9

Philippe Seguin – un destin politic exceptional. Cartea recent publicată  a lui Michel Taubmann, „Le fils perdu de la République”, descrie parcursul politic al unui personaj fascinant al scenei publice franceze. A murit in 2010, la 66 de ani. L-am cunoscut bine. In ziua mortii sale, am povestit pe blog vizita lui in Romania, in calitatea pe care o avea atunci, de presedinte al Adunării Nationale franceze.

Cartea lui Taubmann ( cel care a scris si despre Dominique Strauss-Kahn sau despre Reza Pahlavi) este deosebită prin faptul că a adunat numeroase mărturii despre Seguin de la apropiatii sai, reconstituind, cronologic, intreaga sa carieră politică. Asa cum spunea un amic al său, „avea toate calitătile unui om de stat, cu exceptia unui exces de sensibilitate, care reprezintă o slabiciune in politică”. Seguin a folosit, in cariera sa, definitia dată natiunii de catre generalul De Gaulle: ” Nu este un clan, nu este o rasă, nu este un trib. Natiunea este mai puternică decât ideea de patrie, mai puternică decât patriotismul, acel reflex nobil de a-ti apăra pământul natal sau mormintele”. Reprezentant al „gaulle-ismului social, ideolog al suveranitătii absolute, Seguin nu a acceptat compromisuri oportuniste si, din acest motiv, a fost de multe ori considerat un „loser”. Asa cum arăta el, „in politică, iti consumi 50% din timp ca să te bati cu prietenii, 30% să te bati cu adversarii si 20% să faci lucruri utile”.

Pentru mine, volumul lui Taubmann a insemnat si o descifrare a unei personalităti iconoclaste pe care am cunoscut-o in numeroase ipostaze. Copilăria din Tunis, secretele de familie, complexele legate de nasterea sa, relatia complicată cu Chirac, sentimentul de a fi respins de unii colegi de partid, suisurile si coborâsurile, „traversarea desertului”, pasiunea pentru fotbal, tigări si femei, pasiunea pentru Napoleon III, cărtile pe care le-a scris – toate mi-au revenit in memorie.

Taubmann descrie insă si cele mai importante momente politice din Franta acelor ani – de la adularea si apoi respingerea lui De Gaulle, la referendumurile pentru proiectul european, explicând abordarea suveranistă a lui  Seguin, abordare care, in mod clar, revine intr-o Europă invadată de migranti. E adevărat, presedintele Pompidou spunea că popoarele fericite nu au istorie. Despre francezi sau despre români nu cred că s-ar putea spune acest lucru.

PS Adaug postarea mea din 7 ianuarie 2010:

„In cursul zilei, m-au sunat mai multi prieteni din Franta: murise Philippe Seguin. Multora, probabil, numele lui le este necunoscut. In Franta insa el a avut o aura extraordinara si s-a bucurat de mult respect. Nascut la Tunis, in 1943, a fost ministru, presedinte al Adunarii Nationale franceze – intre 1993 si 1997 – (incercand sa protejeze autonomia parlamentarilor fata de guvern), a fost presedinte al Curtii de Conturi – din 2004, presedinte al formatiunii politice Rassemblement pour la Republique, primar de Epinal intre 1983 – 1997. Pasionat de istorie si de destinul lui Nalopeon al III-lea, gaullist, prieten (in ciuda diferentelor doctrinare, cu presedintele Mitterrand) si adversar, in interiorul dreptei, al presedintelui Chirac, Seguin, a scris numeroase carti despre politica si despre istorie, spre exemplu:”240 dans un fauteuil” – de fapt o prezentare a celor 240 de fosti presedinti ai Adunarii Nationale din Franta!

L-am cunoscut foarte bine si indraznesc sa spun ca aveam o relatie stransa de prietenie. Totul a inceput de la fotbal.. Philippe Seguin era un mare iubitor de fotbal. Prin 1993 (eram presedinte al Camerei Deputatilor), ma suna cineva din Franta si-mi spune : Sunt Philippe Seguin si vreau sa te rog, in calitate de coleg, sa ma ajuti intr-o chestiune importanta pentru mine. (M-am gandit ca va urma vreo solicitare complicata…) Uite, mi-a spus el, sunt si primar la Epinal si avem acolo o echipa de fotbal. In echipa asta avem un roman, care este insa legitimat la o echipa din Campina si nu i se da transferul pentru ca are de reglat o chestiune financiara (nu foarte importanta). Ai putea sa ma ajuti si sa vezi despre ce este vorba?

Imi aduc aminte, in aceeasi zi, am vorbit cu Mircea Sandu care m-a ajutat sa solutionam ceea ce era o chestiune minora. Peste putin timp, Seguin m-a invitat la Adunarea Nationala, la Paris, ne-a ajutat cu numeroase documente, consultanti pe legislatie. Am mers, impreuna, acasa la el , la Epinal, si apoi la meciul de fotbal Franta-Romania (am adaugat o fotografie de atunci). Am organizat impreuna mai multe simpozioane despre relatiile franco-romane la Academia diplomatica din Paris si la Casa Titulescu din Bucuresti.

A fost in vizita oficiala la Camera Deputatilor, in 1994, unde a tinut si un discurs emotionant (voi incerca sa-l gasesc; deocamdata, in graba, adaug doua fotografii de la acea vizita).

Philippe Seguin fost un mare prieten al Romaniei. In ceea ce ma priveste, l-am pretuit enorm si-i multumesc, in ceasul acesta – in care nu mai este -, pentru ceea ce am invatat de la el.

Dumnezeu sa-i ierte pacatele – cate or fi fost!”

17 gânduri despre “O carte despre Philippe Seguin

  1. Incercam sa inteleg formularea ,,Natiunea este mai puternică decât ideea de patrie, mai puternică decât patriotismul, acel reflex nobil de a-ti apăra pământul natal sau mormintele”.
    Dar citind mai departe, m-am luminat: ,,Copilaria din Tunis, samd…”

    In aceasta cheie, este usor de inteles nostalgia gaullista a domnului Philippe Seguin. Normal, un mare imperiu colonial inseamna mult mai mult decat o patrie….este o lume.
    Iata ca istoria s-a schimbat si ,,lumea” vine la Franta, nu Franta la lume.
    Ma duce mintea, metaforic, la tragedia gigantei rosii aflate la sfarsitul vietii : se contracta si/sau face implozie/explozie. Sper sa ramana in urma ei macar o pitica alba, nu o gaura neagra. (Z)

  2. EXCEPTIONAL!SINCERE SI CALDUROASE FELICITARI! Imi amintesc cu mare placere vizita lui PHILIPPE SEGIUN in 1994 n Parlamentul Romaniei in cere predomina inteligenta, competenta, daruirea, diplomatia, specialistii, tehnocratii,patriotii!
    Definitia dată natiunii de catre generalul De Gaulle: ” Nu este un clan, nu este o rasă, nu este un trib. Natiunea este mai puternică decât ideea de patrie, mai puternică decât patriotismul, acel reflex nobil de a-ti apăra pământul natal sau mormintele”. Reprezentant al „gaulle-ismului social, ideolog al suveranitătii absolute, Seguin nu a acceptat compromisuri oportuniste si, din acest motiv, a fost de multe ori considerat un „loser”. Asa cum arăta el, „in politică, iti consumi 50% din timp ca să te bati cu prietenii, 30% să te bati cu adversarii si 20% să faci lucruri utile”.Orice cuvsnt ar fi de prisos!Am fost si raman un gaullist!E Crima ca nu mai sunteti in politica, dar sunt sigur ca veti reveni!pe dv. prietenii v-au batut!!!!!!!!

  3. Noua colega valentinaelena scrie urmatorul text interesant, ce merita a fi comentat:

    ,,septembrie 19, 2015 la 9:13 pm
    Domnule Nastase, tare as vrea ca emigrantii musulmani ce inunda Europa sa se integreze in ea la fel cum au facut emigrantii din SUA. Adica au acceptat toate conditiile prezente in State si s-au integrat aproape total i ele. La noi se pare ca va fi altfel.Va trebui sa le indeplinim toate pretentiile, si nu e bine…”

    Stimata colega, spuneti lucruri de bun simt, da, asa ar trebui sa se intample intr-o situatie ideala.
    Din pacate, istoria SUA este diferita, pe acolo, prin partile ei esentiale.
    SUA reprezinta o natiune de imigranti.
    Imigrantii americani nu s-au integrat, in epoca aglutinarii acestui mare conglomerat statal, ci, dimpotriva, SI-AU IMPUS modul de viata si interesele. Daca nu ma credeti, intrebati-i pe putinii descendenti ai indienilor americani nativi. Tot ei, americanii, au perpetuat, pentru un timp, transmutarea fortata si sclavia. Nici acum afroamericanii nu sunt pe deplin integrati, chiar daca la Casa Alba se afla o paiata de alta culoare. O paiata a sistemului care are nevoie sa-si ,,albeasca” imaginea, daca se poate spune asa. (Z)
    Sa ne fereasca Dumnezeu de o astfel de ,,evolutie” in Europa. Dupa cum bine se stie, musulmanii NU POT FI INTEGRATI IN EUROPA. Ei formeaza pe batranul continent ,,insule” de cultura musulmana, care, daca se dezvolta, se vor conexa intre ele. Ce va rezulta ? Poate un califat..poate un stat islamic federal….sper sa nu se intample, de dragul respectarii aberante a unor principii. Se pare ca principiile nu se respecta si pentru cetatenii nascuti in tarile europene (in special in Romania); Daca ajungi politician si/sau demnitar, esti prin definitie vinovat. Chiar vor sa credem ca toti primarii si sefii de consilii judetene sunt corupti si infractori ?
    Nu, eu nu cred asta. Mai adaug ca fapt semnificativ (dupa parerea mea) si ce-si doreste CSM-ul:
    MAI MULTA PUTERE PENTRU ICSJ. Adica, pentru Livia Stanciu & Co.
    De ce au nevoie de aceasta putere ? Cine le cere (si de ce) sa intreprinda acest demers ? Ce vor sa faca cu aceasta putere ? Iata o tema de reflectie….

  4. Mde…

    Eu, fara nici un interes personal, umraresc incredibilul caz la barorurilor paralele din Romania.

    Ce mi se pare fascinat nu este practica aleatorie a instantelor (desi .. desi ar fi i mare poprblema) cat neiml;icarea unior insi .
    Profesorii de drept de exemplu. Dvoastra stimata gazda ati zis ca nu va intereseaza. Deci ceva drept comparat .. ca deh aveti ani de zilke de „cercetare” in deomniul dreptului .. As fi fots curis ce ic sedfii de catedra la de Civil (in legatura cu oesroianale juridice si practica de decenii a schimbarilor de nume a diverselor insitutii.)
    tacerea unor importanti avocati care erau si politcieni de influenta in 1995. De ex musiu ala Stoica care desi era in opozitei a fots f activ in ce priveste legea avicaturii . Mnistru din eopoca Chiuzbaoian numai poa fi intrebat pe motiv de deces.
    In finer advicatii celebri sefi ai marilor case de avocatura .

    Intresanta mi se pare cum Bota revolutioneaza dreptul european In ultimul an, numarul avocatilor din barourile care alcatuiesc UNBR – Pompiliu Bota (foto centru) a explodat. Numai din Italia, peste 1000 de juristi italieni au devenit membri ai barourilor paralele, in urma examenelor de admitere in profesie sustinute la Bucuresti, dupa care s-au intors in peninsula pentru a profesa ca membri ai barourilor italiene, unde au fost primiti neconditionat.
    [,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,]

    Juristii italieni vin in Romania prin societati de intermediere si devin avocati in urma examenelor date la Bucuresti. Societatile de intermediere percep pana la 7000 euro

    Presedintele UNBR, avocatul Pompiliu Bota, ne-a confirmat ca juristii italieni au inceput sa vina masiv sa dea examene de intrare in profesie, deoarece in acest stat au aparut mai multe societati de intermediere, care fac prospectiuni in domeniu si organizeaza regulat deplasari la Bucuresti pentru sustinerea examenelor de admitere in profesie. Aceste societati de intermediere italiene se ocupa de transportul juristilor, cazarea lor la Bucuresti, de perfectarea dosarelor de inscriere (traduceri/legalizari etc) servicii pentru care percep sume cuprinse intre 5000 – 7000 euro/persoana. Din aceste sume se platesc si taxele de inscriere la examenele de primire in profesie afisate public de barourile UNBR – Bota.

    Avocatul Pompiliu Bota a negat categoric ca aceste negocieri initiate de societatile de intermediere italiene (una din ele a aparut in publicatia “La Republlica”) ar avea vreo legatura cu el ori ca are ascunde intelegeri pentru primirea automata in profesie, dar ne-a confirmat ca Uniunea sa percepe si o parte din sumele platite de juristii italieni (pe langa taxele oficiale) insa nu a dorit sa ne spuna in ce procent anume.

    Procedura cu juristii italieni, dar si din alte state, este urmatoarea: conform Legii 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat, acestia vin la Bucuresti, la UNBR Bota, cu dovada ca au obtinut o licenta in Drept in tara de origine. Odata indeplinita aceasta conditie, juristii italieni platesc taxele aferente de exameinare, sustin un examen tip grila in limba romana, dar si in limba de origine, si daca promoveaza examenul sunt admisi in barouri si inscrisi in tablourile de avocati ale acestora. Dupa care, cetatenii straini odata deveniti avocati se intorc in tara mama si se inscriu in barourile de acolo, avand drept de practica in ambele state.

    Tin minte ca au fots niste „discutii” si despre niste itlianei devebniti medici in Romania …

    Deci cum stam cu Justitia in Romania?!

    Intereseaza pe cineva?
    Pe latcibneva decat pe Montescoiu … (mort si asta da oricum adepot al venalitatii)

  5. ‘Uite, mi-a spus el, sunt si primar la Epinal si avem acolo o echipa de fotbal. In echipa asta avem un roman, care este insa legitimat la o echipa din Campina si nu i se da transferul pentru ca are de reglat o chestiune financiara (nu foarte importanta). Ai putea sa ma ajuti si sa vezi despre ce este vorba?

    Imi aduc aminte, in aceeasi zi, am vorbit cu Mircea Sandu care m-a ajutat sa solutionam ceea ce era o chestiune minora.’
    Doua aspecte 1.Era pe vremea cand prietenia nu era trecuta prin sita lui Kovesi 2. politica si diplomatia se completeaza una pe cealalta.

  6. În România coincidenţele se ţin lanţ. Ca să vezi întâmplare, avem depunere de Moţiune de cenzură luni, în aceeaşi zi cu primul termen în dosarul lui Victor Ponta . Am mai văzut noi ceva asemănător? Sigur, numai că era prin simetrie, adică în oglindă: prima chemare a premierului la DNA a coincis cu cealaltă Moţiune de cenzură. Bine, atunci Uncheşelu n-avea habar de acţiunea politică a liberalilor, el trăind pe lună, într-un buncăr aflat la 2 km sub solul lunar, într-o cameră închisă ermetic, cu o plapumă de 50 de centimetri trasă peste ochi şi având comunicaţiile întrerupte cu planeta Pământ pe o perioadă nedeterminată….logic, n-avea cum să ştie de moţiunea liberală…

    Propaganda , plus madam Gorghiu, forţează demisia premierului deoarece acesta ne face de râs în Univers. Ceea mi se pare frumos-frumos, este felul în care invocă cucoana Gorghiu „interesul naţional ”:

    „Acum, în opinia noastră, mingea este în terenul domnului Dragnea, în terenul domnului Oprea şi vom vedea ce decid. Mai mult decât să le solicităm să pună INTERESUL NAŢIONAL peste interesul de partid sau interesul meschin de a ramâne la guvernare cu orice pret, cu un prim-ministru compromis, nu ştiu ce am putea face”.

    Aşadar, vorbeşte-i omului Gabriel “pre limba lui “, ca să priceapă exact ce-i propui.

    Dacă am trăi într-o ţară normală la cap, primii care ar fi trebuit să sancţioneze încercarea DNA de răsturnare a guvernului printr-o compunere liberă despre ce-a făcut un oarecare avocat acum 8 ani, ar fi fost taman liberalii. În loc să se agaţe cu toţii cheţii din dotare de acuzaţia stupidă a unuia care nu ştie ce înseamnă o factură cu TVA, uriaşii oameni politici ai partidului liberal ar fi trebuit să sancţioneze public un asemenea procedeu, căci Ponta Victor nu a fost prins cu bani înseriaţi în buzunarul de la piept, nici cu miş-maşuri pe sub masă, nici cu interceptări cu puncte-puncte…De fapt, Ponta Victor nu a fost prins cu nimic.

    Asupra vehementei Alina Gorghiu planează acuzaţii identice cu cele pentru care i s-a cerut reţinerea lui Şova. Numele lui Blaga Vasile apare în toate denunţurile mai consistente din sertarele DNA-ului, cu date precise şi cu sume precise. Predoiu scoate şi el capul din dosare , de trebuie să strângă ăia bine şinele ca să nu dea Cătălin pe-afară.

    Poate că au convingerea că vor avea imunitate… Pe ce s-ar fi bazând…

    În momentul de faţă, cu o situaţie internaţională problematică, ar fi trebuit procurorii să provoace o criză internă? Acesta este INTERESUL NAŢIONAL? A fost atent DNA-ul, în caz că s-ar fi întors de pe Lună între timp, la disputa diplomatică între România şi Ungaria, ca să vadă cam de câte ori s-a invocat, prin declaraţiile ministrului de externe maghiar, problema penală a premierului român, total absurd în contextul disputei referitoare la criza refugiaţilor ? Au sprijinit instituţiile de forţă, prin graba suspectă cu care au făcut trimiterea în judecată a acestuia, interesul legitim al României? A fost această acţiune înţeleaptă şi patriotică?

    Şi dacă răspunsul la întrebările de mai sus este „NU”, „NU”, „NU” „NU” „NU”, prieteni, cum mai ieşim noi din belea?

  7. Sigur că, pentru sionişti, faptul că îşi văd planurile puse în practică este minunat. Căci e tot mai evident că migraţia musulmană în Europa este programată şi susţinută de forţe oculte puternice, cu conlucrarea mass-mediei.
    Nu cred că este vorba despre o Europă oarbă faţă de pericolul musulman, ci despre realizarea unei agende antieuropene precise, prin cozi de topor plasate în fruntea statelor cu scopul de a le impune popoarelor băştinaşe măsurile dorite de elite. Ce contează că europenii nu vor, dacă elitele vor?

    Un discurs al generalului Charles de Gaullejos arată că europenii înţeleg pericolul musulman, fapt ilustrat şi de faptul că sunt atâtea conflicte violente între francezi şi islamici.

    Dupa 50 de ani, Generalul are
    > inca dreptate.
    > Acum 50 de ani De Gaulle a dat
    > independenta Algeriei si a explicat de ce Franta nu poate si
    > nu va putea sa-i integreze pe musulmani. Daca ar tine acest
    > discurs astazi ar fi aclamat la nivel european.
    > Diferenta e ca nimeni nu mai poate vorbi astazi
    > din punctul de vedere al unui popor, toti liderii vorbesc
    > din punctul de vedere al ​E​uropei ca si cum ar exista
    > vreunul. Cititi si admirati coerenta discursului.
    >
    > „E foarte bine ca exista
    > francezi galbeni, negri sau tuciurii. Arata ca Franta e
    > deschisa tuturor raselor si ca are o vocatie universala.Dar,
    > cu conditia ca ei sa ramina o mica minoritate.Daca nu,
    > Franta nu va mai fi Franta. Suntem totusi, inainte de toate
    > un popor european de rasa alba, de cultura greco-latina si
    > de religie crestina.
    > Sa nu veniti sa
    > povestiti basme. Musulmanii?V-ati dus sa-i vedeti?
    > I=ati privit cu turbanele si djelada-urile
    > lor?Vedeti bine ca nu sunt francezi.Cei care propovaduiesc
    > integrarea au un creier de colibri, chiar daca sunt foarte
    > savanti. Incercati sa integrati uleiul si otetul, agitati
    > sticla si dupa o vreme se vor separa din nou.Arabii sunt
    > arabi, francezii-francezi.credeti ca populatia Frantei ar
    > putea absorbi 10 milioane de musulmani care miine vor fi 20
    > si poimiine 40? Daca noi facem integrarea(Franta cu Algeria)
    > daca toti arabii si berberii din algeria vor fi considerati
    > francezi, cum ii vom impiedica noi sa nu vina in Franta
    > continentala cind nivelul vietii e mult mai elevat?
    > Satul in care m-am nascut eu nu se va mai chema
    > Colombey-doua biserici ci Colombey doua moschei”
    >
    > textul original:
    > «
    > C’est très bien qu’il y ait des Français jaunes, des
    > Français noirs, des Français bruns.
    > Ils
    > montrent que la France est ouverte à toutes les races et
    > qu’elle a une vocation universelle. Mais à condition
    > qu’ils restent une petite minorité. Sinon, la France ne
    > serait plus la France . Nous sommes quand même avant tout
    > un peuple européen de race blanche, de culture grecque et
    > latine et de religion chrétienne.
    > Qu’on
    > ne se raconte pas d’histoire ! Les musulmans, vous êtes
    > allés les voir ? Vous les avez regardés avec leurs turbans
    > et leurs djellabas ? Vous voyez bien que ce ne sont pas des
    > Français. Ceux qui prônent l’intégration ont une
    > cervelle de colibri, même s’ils sont très savants.
    > Essayez d’intégrer de l’huile et du vinaigre. Agitez la
    > bouteille. Au bout d’un moment, ils se sépareront de
    > nouveau. Les Arabes sont des Arabes, les Français sont des
    > Français. Vous croyez que le corps français peut absorber
    > dix millions de musulmans, qui demain seront vingt millions
    > et après-demain quarante ? Si nous faisions
    > l’intégration, si tous les Arabes et les Berbères
    > d’Algérie étaient considérés comme Français, comment
    > les empêcherez-vous de venir s’installer en métropole,
    > alors que le niveau de vie y est tellement plus élevé ?
    > Mon village ne s’appellerait plus
    > Colombey-les-Deux-Églises, mais
    > Colombey-les-Deux-Mosquées..
    > CHARLES DE
    > GAULLE
    >

    Generalul Charles de Gaulle, SINGURUL barbat adevarat si presedinte francez sincer patriot si nemason, SILIT sa abdice dupa circoteca ieftina cu „studentzasii” de la Sorbona protestatari fata de politica lui din 1968; dintre càre se remarca inadins unul acum deputat sau parlamentar european pe viata pedeofillul Daniel khon-bendit, gihci de ce neam…daaa…”cel ales” !

  8. Ce articole intens pro-maghiarizare publică ziarul Adevărul de Cluj ! http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/carturarul-maghiar-condus-transilvania-iubit-romani-unguri-cautati-aceitineri-stiu-respecte-valorile-1_55fd445ef5eaafab2cc55658/index.html?ref=yfp Ziarista Florina Pop recurge la “autoritatea” istoricului clujean Varga Attila, “avid cercetător al francmasoneriei din Transilvania şi Banat”. Varga Attila prezintă românilor naivi cu entuziasm nemărginit o listă de francmasoni, începând cu Kossuth Lajos. Este cazul să reamintesc aici un citat al conducătorului revoluţiei maghiare de la 1848, Lajos Kossuth: „Românii, o hoardă mai josnică decât vita!” Iar “Cărturarul maghiar care a condus Transilvania, iubit de români şi de unguri” este Miko Imre (n. 4 septembrie 1805, Zăbala, judeţul Covasna – 16 septembrie 1876, Cluj), guvernator al Transilvaniei în 1849 şi între anii 1860-1861. Miko Imre a făcut o “lubrificare” interetnică pentru pregătirea actului Ausgleich din 1867, prin care se iniţiază maghiarizarea românilor în mare viteză! Varga Attila îl denumeşte „István Széchenyi al Transilvaniei”! István Széchenyi (1791 – 1860) a fost un teoretician vizionar al politicii proactive de maghiarizare (ca să nu zic politică de maghiarizare forţată). István Széchenyi a murit cu şapte ani înainte de Ausgleich, atunci când cancelarul habsburgic Von Beust fondează statul Kakania (după terminologia folosită de Robert Musil), altminteri statul K und K ori “împărăţia chezaro-crăiască”, după ai noştri. Contele Von Beust a luat acea decizie naivă consecutiv înfrângerilor suferite de statul habsburgic la Solferino* şi Sadowa. Dar ea va furniza dinamism şi substanţă de lucru maghiarizării pe vremuri numai teoretizate de contele Széchenyi. Într-adevăr, acesta spunea : ,,Ungaria n-a fost” (sau ,,Ungaria nu este”, aş interpreta recunoaşterea pe care o făcea Széchenyi). Însă contele adăuga imediat : “Ea va fi abia.” După Ausgleich, prin implementarea teoriei lui István Széchenyi, un număr de la două până la trei milioane de români aflaţi pe teritoriul dintre Dunăre şi frontiera maghiaro- română recunoscută la Trianon în 1920 au fost maghiarizaţi forţat. *În bătălia de la Solferino se întâmplase, din nou!, o hecatombă românească. Cântecul popular ardelenesc o consemnează : „La Zolfărino ghe vale,/Mere-un ghenăral călare/Și tot strigă-n gura mare:/―Împărache înălțache!/Pugne pașe, nu che bache,/Că-ți perzi cătagnele toake!”

  9. DESPRE UN COLEG

    Când ai ales să-ți faci cunoscute opiniile pe un blog care nu-ți aparține, mi se pare de la sine înțeles că forma cea mai umană de a-ți arăta respectul -altfel, îndelung clamat- pentru amfitrion este acceptarea regulilor blogului . Nu ești la tine acasă, nu poți să-ți scoți ciorapii și să-i arunci pe lustră, după care să te aburci în fotoliu, dezmorțindu-ți metatarsienele și falangele, cu câlcâiele, din care ies aburi generoși, sprijinite pe tăblia măsuței de cafea. Dacă gazda te dojenește o dată, de două ori, de ”n” ori, e bine să înțelegi, până la urmă, că ai un comportament care nu se înscrie în regulile casei. Poate că reușești, totuși, să-ți ameliorezi conduita.

    Pe 31 iulie 2012, colegul nostru de blog scria următorele:

    ”MI-E RUȘINE că sunt ardelean !!!!!!!!!!!!!! …. după acest referendum am realizat că majoritatea ardelenilor sunt niște imbecili iresponsabili și niște păcălici ! Îmi pare enorm de rău CĂ MĂ AFLU PRINTRE EI…”

    Am avut senzația călduță de ”deja vu”; n-a fost doar o senzație –mai citisem undeva ceva asemănător, poate a citit și colegul nostru sau poate a văzut chiar și piesa de teatru. Iată :

    „Vreau ceea ce merit în oraşul ăsta de gogomani UNDE SUNT CEL DINTÂI… dintre fruntaşii politici”
    ……………………………………………………………………………………………………..

    Rândurile de mai sus reprezintă modalitatea mea, prietenească, de a-i accepta scuzele.

  10. Cei care conduc azi UE ar trebui sa-si dea demisia pentru ca:
    1. Nu au fost in stare sa faca un sistem de selectie a refugiatilor din tarile unde s-au refugiat initial (Turcia, Liban) inainte de migratia spre UE. Asta ar fi incetinit migratia;
    2. Nu au fost pro-activi sa negocieze pe canale diplomatice cu tarile arabe bogate sa preia refugiatii inainte de migratie;
    3. Nu au finantat suficient centrele cu refugiati;
    4. Nu au fost in stare sa ia masuri atunci cind valurile de refugiati au inceput sa vina spre Europa, si nu au reusit sa coopereze eficient cu tarile de la granita Europei prin care treceau refugiatii;
    5. Au incurajat migratia fara sa aiba resurse suficiente;
    6. Au intirziat sa propuna planuri de pace, si azi s-au trezit ca Rusia si SUA discuta sa coopereze in Siria, insa efectele le sufera UE;
    7. Au creat un precedent care pune in pericol operatiile aliate din Irak si Siria. Soldatii irakieni, prefera sa fuga in UE decit sa lupte „pentru democratie”;
    8. Au incalzit conflicte cu tarile membre UE din Estul Europei, si au ales sa conduca UE cu amenintari;
    9. Calea de a impune cote de refugiati alieneaza membri UE saraci, si incurajeaza clivajele, de care se vor bucura puteri care urmaresc atent cum sa influenteze membri nemultumiti;
    10. Cetatenii europeni vor deveni si mai eurosceptici daca nu eurofobi, si cu asta creste riscul de a vedea la putere partide extremiste. Jobbik si Ukip de abia asteapta. Viktor Orban este la ora asta un erou european pentru foarte multi, care vad inca odata cum apara Ungaria Europa de invazia musulmana;
    11. UE este corijenta la integrarea minoritatilor. UE nu are nici un plan credibil de integrare a migrantilor, si nici unul de repatriere a acestora;

    Ce sperante mai poate avea Romania intr-o „solutie europeana”? Unde este acel UE cu lideri care stiu sa rezolve problemele unuiunii? Noi spunem ca Ungaria nu are „solutii europene”. Dar care sunt solutiile alea „europene”?

    Sunt foarte curios ce decizii se vor lua la acest Summit UE…

    http://www.reuters.com/article/2015/09/20/us-europe-migrants-iraq-military-idUSKCN0RK0EB20150920?mod=related&channelName=worldNews

  11. Puishor ce vrei sa te faci cand vei fi mare?
    Tampit nene sa traiesc si eu bine!

    Cand scriu asta ma gandesc de la noua campanie de sifonat bani europenei.

    Cestia aia cu „somer ca tine nenea!” urmata de apelul lacrimos sa fim un par d’egzamplu pozitiv copiilor si sa aratam ca poti fi activ si dupa 50 de ani…
    Si asta desi pe ici pe colo mai vezi pe cate unu cu o varsta inaintata care munceste – un sofer la Auschan, altu la taxi, unu de la un chiosc , pameni spre 70 .
    Astia sunt exceptiile. Mai cu bafta – taxiul e al lui,. chioscu nu a fots demolat de Basescu sau pur si simplu unu mai sef de la Aschan s-a zis ca la vrasta aia daca este sanatos sigur nu va „calca” prea tare si nu se va baga in fata numa ca sa demonstreze ca are prioritate.
    Asa cum l-am vazut pe dl Mayer (medicul cardiolog al lui tata, apoi al mamei si in final si al meu) f vioi la peste 75 ani „facand” vreo 10 kilometri pe zi in cabinetul sau particular , mereu bine dispus (mai putin cand auzea ca a mai raposat vreunu dintre cunoscuti.. fie si pacineti) care continua sa fie ce ii placea si ii aducea respectul (si sa fim cinstiti si un ban nu chiar mic). Un om implinit (si juma din seri ori la concert ori la teatru)

    Ca in viata .. ca in viata de toNte zilili ..

    Na .. cativa ani in urma unu inginer nu stiu ce specialitate (electronist?automatica? calculatoare?) ex cercetator stiintific a iesit la pensie la 63. Il intreb de ce. El imi zice ca cineva i-a facut calcul pensiei si a reiesit ca ptr el era mia rentabil sa iasa cu 2 ani anticipatie (3 ar fi fots mai buni insa anu ala trecuse) ca sa aoba „punctaj” mai bun. Asta ptr ca asa cum nu vreti sa stiti in anii Zodiei Tzapului dEbil aparuse o boala nasoala rau „trecuta de 35 de ani” sau „trecut de 40 de ani”. Aia care au reusit sa isi pastreze slujbele si dupa varsta fatala au trebuit sa stranga din dinti la fiecare „negociere” unde salru lor batea pasu pe loc sau crestea insignifiant. Asa ca salariile luate in calcul ptr pensie au scazut si scazut si scazut si odata cu salru scade si punctaju. In cazu lu’ Dumitru salaru cel mai mare care conta la pensie era ala din anii 75-93. Mai ales 83-92 ca pe urma devenea cam paguba.
    A da. Omu era sanatos ca un obuzier american de 105 (care trage si la 80 de ani!) .. si de o rezistenta . Zic decat ca la 63 de ani dimineata la ira 7″30-8 cobora in gara Busteni, se urca repejor la Cruce , de unde in viteza se repezea pana la cabanan Pestera unde manca ei el ceva apoi in pas de voie facea o mica plimbare la .. Scropoasa si apoi nitel mai in graba ajungea la Sinaia sa porinza trenu de 21 sau 22. A doua zi luni la serviciu era ca un bujior de munte proaspat inflorit fata de noi aia mototolitii „na cand va zic eu ca multa odihna strica nu ma crdeti ma!!” SI chiar daca nu fuma le sugea .. da ce le sugea !!!
    Deci voi a zice un barbat bine calificat, de o rezistenta fizica exceptionala, „solit” sa se pensioneze anticipat. Si ca sa scape de nevasta a fugit la tara : a terminat de construit o casa, a dat la sapa, a tranopirat si a mai pus 2 kile de muschi-muschi pierzand si ultima cuta de slaninuta…

    Sau caz.. Inginer, ofiter tehnic , sa zic generic „comunicatii” pensionat ca se reducea armata in vederea intrarii in NATO. Omu lt col a iesit cu o pensie babana. Dupa ce a dormit o luna, s-a plimbat juma de luna a simtit asa un pic de chef de munca. Nu prea il dorea nimeni – ca deh bosorog , poa „comunist”, si mai ales ii oferereau un salariu de fe###e. Numa cu 10-15% peste ala minimu’. Care salar minim era un pic mult prea minim. Sa zic asa omu avea destui bani sa traisca si absolut nici un motiv sa acepte batjpcopra unui salariu de r####. Asa ca si-a luat un caine ca sa aibe un motiv sa se plimbe…

    Asa somer ca tine ” suna reclama. SI Blonda sau Gabi (fosta colega .. acum era blonda artificiala ca altfel cam seina) cand o vazui ultima data ,,, tremura ca pusa la 220 lacrimile ii curgeau tacut din ochi. Tocami aflase ca era pusa in somaj. Peste 3 luni implinea varsta de pensionare obligatorie . Cum s-ar zice nici sa ii pese dar „am lucrat de cand ma stiu aici dar m-au aruncat ca la gunoi!”
    Nu pierduse nimic – decat respectul. Ca se astepta la o „iesire” ca pe vremuri – un buchet de flori, doua, niste pupaturi de la colege, o vizita fulger a directorului „multumesc si sa traiesti multi ani” fleacuri din astea care iti ziceau ca ai fost util nu ca ia devenit un gunoi.

    Eu ? Marturisesc ca nu eram chiar cel mai bun. Uneori un auxiliar util , alteori totusi cam singuru care scria „cod” dar nu stiu, nu stiam sa fac rost de contracte ptr mine (daca stiam poa imi faceam firma ce dracu!) Am strans din dinti si am rezistata agatat de slujba ca un pitbull de adversar. Am inghitit. In anii 96-2000 am pierdut mult.. am ajuns sa ma salariul minim ptr studii superioare (si datorita unei bizarerii a „carierei” mele plateam si impozit pe salar insa cei care imi faceau „documentatia” erau cica ‘informaticieni” si nu plateau impozit ba aveau si ceva bani in plus!! Acum eu aveam auxiliari findca eu scriam programele!)
    Si in final pus in somaj tehnic pe perioada …. nedeterminata (am dat scurt telefon la 2 tineri cu care lucrasem. Alte 3 firme pusesera pe liber cca 200 de ITisti mai tineri )
    Cadn am plecat … m-am asezat pe treptrele ITC ului si am fumat 2 tigari De la revedere. 35 de ani trecuti ca fumul de tigara… si eu aruncat ca un chistoc terminat pana la filtru. Poate unu dintre motive si controlul medical (HTA, vaz mai slab, tahicardie, samd) si sigur varsta.
    Ma rog somaj tehnic, somaj pur si simplu si pensie anticipata cu penalizae. Si am fost silit sa schimb apartament 3 camere cu garsoniera (abandonata mobila lemn masiv, cred ca ajunsa oe foc, AM dat 2 servicii de cafea, 2 de pahahre, juma de serviciu de tacamauri si farfurii, am abamdonat diapozitive, ilustrate, fleacuri, amintiri samd)

    As fi vrut sa lucrez … dar ce? Sanatate cam deficitara, conditie fizica slaba si mai recunosc ceva: nu imi place sa lucrez cu banii. Cand numar banii pe la 2000 de lei incep sa transpir la 3 mii ma balbai. Nu ma avu niciodata prea multi bani asa ca ma „inhib” .
    A da, As fi avut o „sansa” poate ca .. guard . Poate, Da cum am zis conditie fizica ..

    Sa va mai zic o poveste.
    Inginer automatist. Azi 60. Fost CS. Unu bun … mai ales muncitor. Insa unul dintre f putinii care pot lucra cu o echiopa pe care sa o coordoneze Dupa 50 de ani incepe sa iaba unele dificultati.. cu cei tineri. Pana la a fi amemintat fizic de 2 mai pe la 30 de ani (viteaza generatie si bine crescuta! Seful (unu care a acordat decat asistenta si nu a scris niciodata un sistem de programe de la coada la cap) ii sugereaza ca mai bine isi cauta alta firma …
    cateva luni de somaj.
    Azi la alta firma , venituri mai mici!

    Mai aud povesti de la fotsi colegi. ALte firme. Se incurjeaza delatiunea si neintelegerile. Si se opare ca se agreaza auitudini agresive (aluzii cu agresiuni fizice) fata de cei in jur de 45 de ani.

    Asra imi aduce mainte de niste teorii de prin late patrti. „Studii stiintifice” ca maximul de randmanet ar fi intre 30 si 40 de ani. Cu recomandari ca sa se ‘scape” de angajanatii de peste 45 de ani care sa inceapa altceva ‘de mai jos’ ca nivle de salarizare.
    Adica exact varsta la care inainte se alegeau (dintre cei cu merite profesioanle) sefii . Ca aveau experenta profesionala, ca aveau experienta umana si ceva prestanta.
    Azi insa astea se pare ca sunt impedimmente.

    Insa nu se aplica si la nivelurile de „mamangement” de la varful intreopinderilor nu?

    D’aia zic Tampit nene sa traiesc si eu bine! ca mai imi aduc aminte si de campania aia ca numa fiinmdca disciriminam tiganii nu se umple cosmosul de cosmonauti „romani” (ca in rest este plin de romani si germani nu?!)

  12. @ luminita arhire

    Eu zic sa vorbiti in numele d-voastra si sa nu va mai erijati in moralistul de serviciu sau sa ne povestiti ce face sotul dumneavoastra prin casa .

    Cat priveste securismele d-voastra… ( monitorizarea unor postari din 2012 ) , ele sunt complet scoase din context : spuneam ca mi-e rusine ca sunt ardelean din cauza ca oamenii n-au iesit la referendumul de destituire a lui Basescu sau din cauza unor politicieni ca Emil Boc , Ioan Rus , Gogu Falca , etc.
    Interpretarile d-voastra sunt infantile si rauvoitoare .
    Imi pare rau sa constat ca va continuati seria de provocari , minciuni si atacuri specifice unei doamne distinse ce sunteti . Si mai constat ca aveti foarte mult timp liber devreme ce imi cautati postari vechi de 3-4 ani …

    Si inca ceva … Am sa parafrazez dintr-o mare moralista a acestui blog schimbând doar tema :

    ” Prietene, nici nu vă închipuiţi cât de mizerabil este să-mi monitorizati postarile . E atât de trivial şi, aş spune , atât de NEPUTINCIOS din partea dumitale…

    V-am mai spus şi cu alt prilej că SUNTEŢI CEEA CE SCRIEŢI. Că asta e limita dumneavoastră, de biata securista care urmareste postarile celorlalti . Dacă aţi fi putut mai mult, v-aţi fi gândit de două ori înainte de a tasta .

    Securismele ieftine si provocarile sunt dezgustătoare . Şi de multe ori nu sunt altceva decât reflexul unei impotenţe intelectuale sau al unui infantilism bosumflat . „

  13. @ santinela

    Când alti PSD-isti aveau nevoie de d-ul Ponta ( poate si d-ul Nastase ) , i-a sprijinit acesta cu ceva ? Le-a intins vreo mana de ajutor ?
    Mie mi se pare ca le-a intors chiar spatele … Ma insel ?
    Nu-i mai pomenesc pentru ca lista ar fi prea lunga …

    Oricum , era EVIDENT ca se va ajunge la situatia de astazi . Oportunistul domn Ponta , in loc sa scape tara de sistemul securist al lui Basescu a preferat sa-si innoade coada cu ei , sa se foloseasca de ei , sa-si tradeze apropiatii , crezând ca va prelua el acel sistem ! Uite ca nu l-a preluat si astazi il halesc pe el …

    ” Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti . „

  14. Luminita Arhire

    mamatele sti nedreapta cu Alinutza PeDeLista. Ca mneaia a aparat pe baietii despeti care scoteau un ban bun de la Rovonari Turceni. O-a aparat si a pierdut!
    Insa Sova, nesimtitul de ova nu numa ca a pledat contra baietilor destepti dar a castigat , ia lasat cam fara BANI (si sa zic asa profesional i-a adminsitart Gorghitei un spanking ca la carte in valoare de 48 de milioane de lei !!)
    Ca nesintul ala de Sova a arata ca Statu nu trebe sa fie cel mai prost astratir si nici sa se lase furat ..Nu stiou de ce dar ma gandesc ca asta este poedepasa ptr Hidroelectrica

  15. Stimate domnule Năstase,
    cu permisiunea dumneavoastră vă invit să citiţi aventurile unor liceeni din perioada 4 Sept-1 Nov. 1989, în timpul participării ca brigadieri pe Şantierul Naţional al Tineretului, Canalul Magistral „Siret-Bărăgan”! Acestea sunt cuprinse în cartea „Am fost brigadieri fericiţi”, scrisă după jurnalul zilnic întocmit de mine în acele zile. Vă rog să îmi daţi o adresă de email unde aş putea să vă transmit un exemplar gratuit, sunt convins că vă va plăcea! Mai multe detalii aici: http://bit.ly/1P88SeW Vă mulţumesc anticipat!

Lasă un răspuns