Bodrum

20150918-172439.jpg

Se încheie săptămana petrecuta la Bodrum. Se pare ca drumul refugiaților a trecut si pe aici. Ieri am fost in oras. Mai multe femei si mai mulți tineri purtau pe strada niște pancarte in engleză – „sunt refugiat din Siria, ajutati-ma”.
Nu cred ca suntem constienti încă de amploarea schimbărilor ce vor avea loc in politica europeană si globală in lunile ce vor urma. Si nu cred ca suntem pregătiți pentru ele. Capitalismul occidental ne-a învățat in ultimii 25 de ani ce înseamnă individualismul. Acum ni se cere sa aplicam, din nou, solidaritatea. Se pare insa ca in numele individualismului altora…

31 de gânduri despre “Bodrum

  1. Unii sunt constienti de ce va urma : se imputineaza resursele , SUA foarte agresiva , razboaie peste tot , migratii , garduri , o lume bipolara ( SUA & UE versus Rusia & China) , se strange surubul , scapa cine poate

    Si bineinteles , romanii si-o vor fura din nou ! Ca de fiecare data .
    In curand va trebui sa ne punem centurile de siguranta …

    P.S. Cat de mult seamana politica africana cu ce se intampla pe la noi … La noi , rolul armatei a fost luat de komisarii DNA

    http://www.agerpres.ro/externe/2015/09/17/presedintele-si-premierul-burkinei-faso-au-fost-arestati-de-soldati-07-09-02?ref=yfp

  2. @Adrian B.septembrie 18, 2015 la 4:45 pm

    Prietene, nici nu vă închipuiţi cât de mizerabil este să-mi scrieţi numele în felul în care l-aţi scris. E atât de trivial şi, aş spune , atât de NEPUTINCIOS din partea dumitale…

    V-am mai spus şi cu alt prilej că SUNTEŢI CEEA CE SCRIEŢI. Că asta e limita dumneavoastră. Dacă aţi fi putut mai mult, v-aţi fi gândit de două ori înainte de a tasta @luminizda arhire .

    Vulgaritatea în scris, gratuită şi forţată, este cu mult mai dezgustătoare decât cea orală, din simplul motiv că nu are scuza spontaneităţii. Şi de multe ori nu este altceva decât reflexul unei impotenţe intelectuale sau al unui infantilism bosumflat.

  3. Cam ce valoare are ” secretul bancar ” si ” protectia datelor ” in Romania …

    Cica , e legal pentru ca au protocol de colaborare !!! Oricum feriti-va de Garanti Bank 🙂 si de imbecilul acela , Bogdan Neacsu

    http://www.dcnews.ro/informa-ie-bomba-cum-lucreaza-bancile-cu-anaf-pentru-a-te-verifica_484769.html

    Bogdan Neacșu, director general adjunct în cadrul Garanti Bank, susține că cel mai important proiect din domeniul bancar, care a început în urmă cu un an, este colaborarea cu ANAF, pentru a verifica situațiile financiare ale clienților și pentru a-i încadra în anumite standarde. Adjunctul Garanti Bank susține că posibilitatea de a verifica veniturile clienților prin surse publice este un lucru important, care a început să se manifesteze de puțin timp, făcând referire la bazele de date ale Fiscului. „Tehnologia își spune cuvântul, ca să studiezi un profil al clientului și să-l încadrez în anumite standarde îți trebuie și sisteme care să proceseze aceste date. În viitor, aceste medii de socializare vor contribui în definirea profilului clientului”, a spus Bogdan Neacșu. Acesta a explicat că această colaborare cu ANAF a început anul trecut. „Ne-am propus să avem acces la bazele de date ale ANAF-ului pentru a verifica situațiile financiare și sursele de venit. Este un pas basic, care trebuia făcut de mult, dar care a fost dificil de realizat. Asta și din cauza faptului că nu s-a permis o anumită transparență din prisma cadrului legislativ, dar poate nici băncile nu au știut să spună mai apăsat de ce au nevoie de acest serviciu”, a explicat directorul adjunct al Garanti Bank. [citeste si] Acesta a explicat și de ce domeniul bancar are nevoie de o astfel de colaborare, care, spune el, va fi prielnică atât băncilor, cât și clienților. „Pe mine, ca bancă, mă interesează să am o certitudine a acelei sutiații financiare. De aici pot să-mi fac analizele mele interne. Nu facem mai mult decât această certificare, dar se va rezolva un mare flux al proiectelor de creditare. Până acum necesita foarte mult timp, verificări, analize”, a adăugat Neacșu. Accesul la bazele de date ale Fiscului s-a realizat, până acum, doar în cazul persoanelor juridice, însă domeniul bancar a îmbrățișat această soluție, de curând, și în cazul persoanelor fizice. „De aceea vedeți că deja există bănci care își permit să spună că dau credite în câteva ore. Asta presupune că accesează, din spate, sursele ANAF. Este totul legal, având protocoale de colaborare”, a explicat Bogdan Neacșu.

    – See more at: http://www.dcnews.ro/informa-ie-bomba-cum-lucreaza-bancile-cu-anaf-pentru-a-te-verifica_484769.html#sthash.yOntYllW.dpuf

  4. .._Un fapt divers_…Aseara acasa la parinti fiind in camera unde am copilarit si unde doarme batrinul meu tata am deschis TV-ul…Unde vrei sa dau il intreb eu_??…Unde iti place tie imi zice batrinul !…Scanez ! Fiind deja ora 20 ajung si pe la B1 !..la emisiunea celebrului R. Banciu~!~…Il ascult cu atentie mai ales ca vorbea de Vadim in stilui caracteristic !!_…Dar~Bouleanul fiind Latrau de profesie nu sa putut abtine si a trebuit sa manince rahat de Ceausescu si comunismul sau_…_Atita ia trebuit lui taica-miu !_..Ia trintit citeva injuraturi~sfinte bouleanului zicindu-mi sa sau pe alt post TV !..Ii spun ca ma intereseaza ce zice…Sa enervat mai tare si sa luat de mine-bineinteles~…”Iti place tare de asta !!! De asta nu aveti VOI acum servici ! Ai trecut de 40 de ani si nu gasesti de munca intr-o fabrica_ett_”…Degeaba am incercat sa ii explic ca il ascult pe „dobitoc” din cu totul alte motive nu ca imi place de el sau ce cleveteste el acolo…..Si-a dat jos ochelarii si sa intors pe o parte !..Sa culcat logic~…

  5. http://www.theguardian.com/world/2015/sep/18/grapes-of-wrath-crimea-fury-as-putin-and-berlusconi-drink-240-year-old-wine Scandal internaţional pe tema jafului făcut de Putin şi Berlusconi în vinoteca din Chersonesul Tauric (peninsula Crimea). Am mai vorbit despre tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774 (lobby-ist fiind ilustrissimul Voltaire, plătit de ţarina Caterina cea Mare). Hruşciov a transferat în 1954 peninsula Crimea către Ukraina. Ceea ce a provocat mistificarea numită “revoluţia din anul 1956 în Ungaria”. De fapt “revoluţionarii unguri” vroiau ca Hruşciov să le cedeze şi lor Transilvania! De atunci datează ambiguitatea supranumelui modern pentru Chersonesul Tauric : fie “Troia rusească”, fie “Pompeii Ukrainei”. Nu ştiam că acolo se află cea mai mare vinotecă din lume, anume la Crama Massandra. Vizitată recent de Putin şi Berlusconi. Cel mai vechi vin de acolo datează din milesimul 1775. Cinci sticle din vinul spaniol 1775 Jeres de la Frontera au fost puse la păstrare acolo de către contele Mihail Vorontsov, pe vremea ţarinei Caterina cea Mare. Iată că Putin şi Berlusconi au băut împreună o sticlă cu Jeres de la Frontera, promoţia 1775.

  6. Incantatoare zona incepand cu Aeroportul Milas si continuand cu orasul si portul .Nu stiu daca ati observat multiplelele automobile Dacia si reprezentantele lor si faptul ca acolo se lucreaza la autostrazi noaptea la lumina reflectoarelor.Desi am fost de doua ori la Bodrum de multe ori imi aduc aminte cu placere de acest oras.Ati facut excurisia in insula Kos?

  7. Sfârșitul iluziilor

    Mircea Geoană / 19 sep 2015 / 17:41

    Iluzia că vom avea un secol de pace, progres și ordine liberală astăzi s-a spulberat. Iluzia că proiectul european se va dezvolta către o Europă federală și supranațională este pe sfârșite, le fel iluzia că SUA vor garanta la nesfârșit și pe cheltuiala proprie securitatea Europei. Pentru români, ia sfârșit iluzia că simpla apartenență la UE și NATO ne garantează evadarea din periferie și recuperarea timpului istoric pierdut, arată Mircea Geoană, în editorialul scris pentru Dcnews.

    Vom mai avea de traversat cel puțin încă 15-20 de ani până când o nouă ordine mondială se va reașeza, deci este cazul să renegociem locul și rostul nostru în Occident, scrie liderul PSRO.

    Refugiați în proporții de exod iau cu asalt Europa mai abitir ca la asalturile de odinioară asupra Vienei, România este „obligată” să preia refugiați în pofida vointei proprii, premierul României e trimis în judecată pentru fapte de corupție, Statele Unite încep „discuții directe” cu Rusia în problema siriană, Deutsche Bank se retrage din Rusia, China își încetinește creșterea economică, Ungaria construiește un nou zid al Berlinului, Iranul și Cuba revin pe scena internațională, Rezerva Federală americană nu majorează dobândă de politică monetară, Opoziția depune o moțiune de cenzură cu șanse de succes împotriva guvernului Ponta, Grecia are alegeri anticipate ridicând noi semne de întrebare față de soarta Zonei Euro….

    Supremația Occidentului, contestată

    Ce au în comun toate aceste evenimente, aparent disparate, dar care ne afectează direct și indirect într-o proporție mai mare sau mai mică? O realitate simplă și tot mai evidentă: ordinea globală se reașează, supremația Occidentului este contestată, Europa este tot mai fragmentată, iar România face eforturi disperate de a face față unui complex de șocuri interne și externe, părând să fie din nou un actor pasiv într-o dramă scrisă și influențată de alții.

    Iluzia că vom avea un secol de pace, progres și ordine liberală astăzi s-a spulberat. Iluzia că proiectul european se va dezvolta către o Europă federală și supranațională este pe sfârșite în fața valului de naționalism și viziuni diferite față de viitorul nostru comun. Iluzia că SUA vor garanta la nesfârșit și pe cheltuiala proprie securitatea unei Europe ambivalente față de agresivitatea renăscută a Rusiei și nedoritoare să împartă și povara financiară a unei adevărate politici de apărare și securitate este zdruncinată de războaiele hibride ale prezentului și, mai ales, ale viitorului.

    Și, pentru noi, sfârșitul iluziei ca simpla noastră apartenență la UE și NATO, fără o schimbare din temelii a modului în care funcționează politicul și statul român ne va garanta evadarea de la periferia Europei și recuperarea timpului istoric pierdut.

    Încă 20 de ani până se reașează o nouă ordine globală

    De-a lungul întregii noastre istorii, România a evoluat sau involuat în funcție de rezultatul a doi mari factori: contextul geopolitic și raportul dintre Marile Puteri ale vremii și calitatea elitelor politice, administrative și ale societății civile și a proiectului național propus de acestea. Nici astăzi nu este nimic diferit. Trăim și vom mai avea de traversat cel puțin încă 15-20 de ani până când o nouă ordine mondială se va reașeza. Trăim și vom mai avea de trăit cea mai profundă transformare a relației dintre politică, banul public și justiție din istoria statului român modern. De rezultatul celor două transformări – cea globală și cea internă – va depinde și destinul nostru ca nație și popor pentru anii și deceniile care vin. Ca acesta să fie cel pe care ni-l dorim, e nevoie să ieșim din iluzia că riscurile la adresa existenței și securității naționale au dispărut, că dezvoltarea și modernizarea României se vor produce de la sine, că absența unui proiect național pentru următorul secol va putea fi substituită de predarea tuturor deciziilor și pârghiilor de influență economică, politică și strategică către alte centre de putere, oricât de apropiate sau binevoitoare ar părea, și chiar fi, acestea.

    România, bastionul Vestului

    Sfârșitul iluziilor și trezirea la realitatea dură a acestei perioade de reașezare pe atât de multe paliere simultan poate fi descurajantă, dar și stimulativă pentru națiunile care înțeleg, acționează în pas cu timpurile și anticipează schimbarea. Niciodată în istoria sa modernă, România nu a fost atât de relevantă strategic pentru aliații și partenerii noștri. A sosit clipa să renegociem locul și rostul nostru în Occident, în lanțul de valoare al economei europene și mondiale. O țară ce este bastionul avansat al intereselor Vestului într-o zonă volatilă și primejdioasă trebuie să fie încurajată și sprijinită să-și capitalizeze economia, să-și dezvolte știința și tehnologia, să-și păstreze acasă elitele educate. O periferie slabă duce, inevitabil, la un centru slab. O Românie puternică economic, social și strategic este în interesul Europei și Americii, deopotrivă. A sosit clipa să le-o reamintim!

    – See more at: http://www.dcnews.ro/sfar-itul-iluziilor_484854.html#sthash.W9MxQcvx.dpuf

  8. Ghita Bizonu’
    septembrie 18, 2015 la 9:20 pm

    Vad ca esti in competitie cu Adrian B. la capitolul spart in figuri de stil cat mai contondente. Nu-i bai, senectute. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si…sa nu-ti ia atat de repede mintea. Fie si pentru a putea citi si intelege comentariile celor inca lucizi de pe blog. (Z)
    Bineinteles ca Victor Viorel este terminat, tocmai de aceea, trebuie sa plece, iar PSD, sa intre in opozitie. Ce se tot agata Dragnea de ramanerea la guvernare ? Pai de ce ? Sa nu organizeze alegerile ,,ceilalti”? Au nevoie de bani ? Inca se mai poate fura ?
    Apropo de sfatuitori, prin 2007, nu-mi amintesc ca eu sa-i fi sugerat tanarului Ponta sa intre in cardasie si afaceri tenebroase cu Sova.
    Intotdeauna am spus ca avocatia si morala sunt doua drepte care nu se intersecteaza niciodata, chiar daca prima este stramba. (Z)
    Sa nu se supere domnul Nastase, dar am dispretuit toata viata mea aceasta urata meserie. Avocatia este o derivata parazita a interactionarii imperfecte dintre oameni si institutii/entitati juridice.
    Poate si Constitutia din 2003 ar fi aratat altfel daca la elaborarea ei ar fi participat si un grup de ingineri de elita. Chiar avem astfel de ingineri in Romania. Am lasat-o pe mana avocatilor, si iata ce strutocamila iorgovanista a iesit. Un copy paste din tot felul de legislatii straine. O compilatie care se vede acum ca este, pentru unii, mai pefecta decat Biblia (alaturi de Coduri). Nici macar o litera nu trebuie inlocuita fara a comite blasfemie. (Z)

  9. Luminita Arhire

    Spuneti despre un anumit coleg (ma rog, in ghilimele) ca este ,,impotent intelectual ” ?
    Stimata colega, dvs ati auzit de expresia:
    ,,Mens sana in corpore sano” sau „a sound mind in a sound body” or „a healthy mind in a healthy body”? (Z)
    Potenta, la un barbat, nu poate fi doar intelectuala. Trebuie sa fie completa, altfel nu mai e deloc. Asa suntem noi construiti. Asa ca, fiti mai ingaduitoare cu ,,colegul”. Mila si toleranta sunt atribute crestine. (Z)

  10. Se pare ca, exista si un paradox de salutat in aceasta criza a refugiatilor.
    SUA si Rusia vor relua comunicatiile militare in legatura cu situatia din Siria.
    Pana la urma, orice rau este urmat si de un bine, oricat de mic ar fi acesta din urma. Sa vedem ce va urma…..oricum, repet, in Romania se discuta inutil de problema imigrantilor. Doar prin deportare fortata (sa-mi fie scuzat pleonasmul), pot ajunge grupuri de arabi in Romania. Dupa cum spuneam, pe noi, nimeni, nimeni, nu ne vrea…..
    (Z)

  11. Domnule Nastase, tare as vrea ca emigrantii musulmani ce inunda Europa sa se integreze in ea la fel cum au facut emigrantii din SUA. Adica au acceptat toate conditiile prezente in State si s-au integrat aproape total i ele. La noi se pare ca va fi altfel.Va trebui sa le indeplinim toate pretentiile, si nu e bine…

  12. Relaxare fiscala …

    Amenzi pentru românii fara venituri care nu depun declaraţia pentru plata asigurărilor de sănătate

    Crişan Andreescu / 19 sep 2015 / 22:08

    Potrivit noului Cod de procedură fiscală, românii fără venituri vor fi obligați să depună de anul viitor declaraţie la ANAF pentru plata CASS, în caz contrar riscând o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.

    Începând de anul viitor, persoanele fizice fără venituri, cu anumite excepţii, vor fi obligate să depună la ANAF o declaraţie pentru ca Fiscul să le calculeze suma datorată pentru contribuţia pentru sănătate (CASS). Prevederea apare în noul Cod Fiscal, care va fi valabil din 2016. Persoanele care nu vor depune declaraţia la ANAF riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Dacă plata se face în 48 de ore, există posibilitatea ca amenda să fie diminuată la jumătate, scrie gandul.info.

    Termenul pentru depunerea acestei declaraţii este de 15 zile de la data la care persoana se încadrează în categoria celor care nu au venituri şi au obligaţia să se asigure.

    Totuşi, în cazul în care persoana nu depune această declaraţie în termenul prevăzut de lege şi nici nu efectuează plata, dacă aceasta are nevoie de servicii medicale, are posibilitatea depunerii declaraţiei de înregistrare la data solicitarii înregistrării în categoria asiguraţilor. În acest caz, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.

    Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plăteau CASS-ul pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim brut pe economie, acestea urmând să plătească anul viitor pentru CASS o sumă de 792 de lei pe an, având salariul minim brut este estimat să ajungă în 2016 la 1.200 de lei pe lună.

    În categoria excepţiilor se numără persoanele de până la 18 ani, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, persoanele cu handicap.

    – See more at: http://www.dcnews.ro/amenzi-pentru-romanii-care-nu-depun-declaratia-pentru-plata-asigurarilor-de-sanatate_484863.html#sthash.A5FrdvGC.dpuf

    • sincer imi pare apsurd sa primesti amenda pt. ceva ce nu doresti ,sau nu dispui financiar,in Germania , nu ai asigurare pt. sanatate ,mergi la privat si platesti ….iar ca o ironia a sorti ,guvernul scoate o lege ,la fel de apsurda ,prosteasca,cu gratuitate sanitara pt refugiati adica noi romani platim amenda ,iar ei (nu ia chemat nimeni)…tara nu e printre cele mai bogate sa isi permita …nu vin in concediu la noi ,sa le oferim totul gratis….

  13. Din momentul declanşării anchetei penale împotriva lui Ponta, KW Iohannis a cerut demisia acestuia, în acelaşi cor cu: Blaga, Gorghiu. Chemarea lui Ponta la DNA a fost odată cu moţiunea de cenzură a opoziţie, a dracului coincidenţă. De aici putem deduce că DNA-ul s-a alăturat liberalilor în demersul său de dărâmare a guvernului Ponta.
    Cred că instituţiile europene în mod cert nu ne au prea mult la inimă, atunci când încercăm să fim independenţi. Nu le pică bine la stomac terminarea datoriei către FMI şi UE şi neacceptarea a unui nou acord, este vorba de datoria contractată de Băsescu-Boc, aceste lucruri au prins pe picior greşit „partenerii” noştri. Ăsta ar fi încă un motiv de forţare a demisiei lui Victor Ponta şi cum liberalii sunt copii ascultători faţă de aceste entităţi străine, vor face tot posibilul să trântească acest guvern. Pentru UE, posibilitatea ca noi să nu mai fim groapa de gunoi a Europei, Ţara în care ei exportă toate produsele lor umflate cu E-uri, Ţara care să fie guvernată de la Berlin, ori Bruxelles este o sperietoare, o dezamăgire şi atunci vor face tot posibilul să nu ne ridicăm din genunchi.
    Eu sunt gata să strig: jos Ponta, dar sus cine, Predoiu? Să fim serioşi, dacă vor guvernarea, trebuie să vină cu propuneri serioase, nu cu nume precum: Predoiu, Atanasiu, fata cu chiloţeii Anca Boagiu, etc.
    Oamenii care au făcut parte din guvernele Boc începând cu mai 2010 şi guvernul MRU, nu mai au ce căuta în vreun guvern mulţi ani de aici înainte. Rănile provocate de oamenii gen: Andereea Paul fără Vass, Blaga, Predoiu, Sandu, Udrea, Boc etc., trebuie lăsate să se vindece în timp, altfel riscă să se cangreneze.
    http://gandeste.org/general/nu-demisiei-lui-ponta/58440/comment-page-

  14. @ luminita arhire @ nastase

    Va rog sa ma scuzati pentru gluma mea nepotrivita . Chiar am gresit si am fost deplasat . Sorry again …

  15. Sper că ați avut o vacanță frumoasă. Marea, cerul albastru, spațiile largi, lipsa aglomerației te liniștesc, te înseninează și îți fac organismul să funcționeze mai bine.
    Numai bine întregii familii!

  16. DNA conduce România.
    DNA nu-l place pe Ponta, așa cum Băsescu și oamenii lui nu-l plac pe Ponta.
    Ce să facem, și-au zis ei, să-l scoatem de la vârful politicii de unde poate să influențeze politicile publice?
    1. Au băgat-o pe-aia cu plagiatul. Nu le-a reușit.
    2. Au găsit-o pe-asta cu dosarul DNA. Nu le-a reușit.
    3. L-au trimis în judecată. Ei, aici cred c-o să le reușească. Dacă nu, or să-l condamne și atunci or să reușească sigur.
    Concluzia mea: Ponta ar trebui să demisioneze dacă nu vrea să fie condamnat.

    Eu cred că după demisia lui Ponta va fi desemnat premier Oprea. Cred că coaliția va rezista, iar Ioh va fi nevoit să-l accepte pe Oprea. Rămâne de văzut dacă DNA și oamenii lui Băsescu îl vor pe Oprea. Ceva îmi spune că nu. Soluția? Or să-l caute și pe el la doctorat, or să-i facă și lui dosare…
    Până unde va merge nebunia sta? Cred că până ce PNL va ajunge la guvernare. Atunci, zic: să ajungă dar! să ajungă ca să trăim și noi bine!
    Iar PNL-ului îi zic, ca fostă membrană pe termen scurt: ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să se îndeplinească! Cea mai bună poziție e în Opoziție.

  17. @ Adrian B.:

    Domnule, stilul e omul spunea un scriitor francez. Din felul în care se exprimă un om, ceilalți își dau seama de nivelul lui și se adună sau nu cu el.
    Eu, de exemplu, nu m-aș putea aduna cu cineva care zice: fatăă!, fă!, mă-sa, ta-su…
    Așadar, sunteți ceea ce scrieți.

    Părerea mea e că noi toți trebuie să ne autocenzurăm și să nu avem pretenția ca d-l Năstase să ne citească textele cuvânt cu cuvânt ca să scoată vulgaritățile și ofensele.

  18. Ati scris intr-un text precedent ca barcile cu refugiati nu vor ajunge pe coastele SUA. Care va fi pozitia Americii in aceasta problema?

  19. @ zev @ cris

    Nu credeti totusi ca aveti o parere prea buna despre dumneavoastra ?

    Am gresit fata de Luminita Arhire folosind o figura de stil nepotrivita si imi cer scuze pentru asta . Dar parerile mele referitoare la dansa raman neschimbate . Si probabil si ale dansei .
    Faptul ca-mi monitorizeaza sistematic postarile ( unele vechi de ani de zile ) , ma provoaca si ma acuza de tot felul , sunt aruncate minciuni si chiar jigniri , ma fac uneori sa cred ca am de-a face cu alte personaje . Nicidecum cu o doamna distinsa cum se autointituleaza Luminita Arhire .

Lasă un răspuns