Reluarea activitatilor la Fundatia Titulescu

images

 

 

 

 

 

Restabilirea relațiilor diplomatice dintre Cuba și Statele Unite ale Americii în iulie anul acesta, după 53 de ani, reprezintă un moment semnificativ. Unii l-au considerat un ”vânt al schimbării”, alții sunt de părere că, după mai bine de jumătate de secol de confruntări tensionate, SUA au decis să corecteze doctrina Monroe.

Fundația Europeană Titulescu vă invită miercuri, 9 septembrie a.c., începând cu ora 16.00, la dezbaterea cu tema „Relațiile Cuba – Statele Unite. Drumul spre normalizare?” Invitații speciali ai acestui eveniment sunt E.S. Dumitru PREDA, ambasadorul României în Republica Cuba, și Corneliu VLAD, analist de politică externă și publicist. Eu voi modera dezbaterea.

Manifestarea, ca de obicei, va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1.

8 gânduri despre “Reluarea activitatilor la Fundatia Titulescu

  1. Intr-o discutie cu un prieten, care-mi lauda extraordinara Cuba sociala, pe care o descoperise cu prilejul unei recente vacante turistice in aceasta splendida tara caraibiana, am fost indemnat sa o vizitez „acum, cat exportul democratiei americane nu va strica lucrurile si aici.” Intr-un fel, primisem un feedback la indoielile mele privind scopul si consecintele restabilirii relatiilor diplomatice americano-cubaneze. Inclin sa cred ca „o corectie a doctrinei Monroe”, cum foarte aplicat suna unul dintre cele doua diagnostice, este cea mai probabila, o corectie pe care o citesc in cheia unei revitalizari expansive. Deja in jurul evenimentului, inainte si mai ales dupa, roiesc dizidenti amerocubanezi, asa-zisele ong-uri si societatea civila, chiar si unii candidati la alegerile prezidentiale americane din 2016 – senatorul republican de origine cubaneza Marco Rubio. Este dificila, in acest moment, o predictie privind noul parcurs al relatiilor bilaterale dintre SUA si Cuba. Havana a cerut foarte ferm restituirea Guantanamo, ridicarea embargoului, plata de despagubiri, respectarea independentei si suveranitatii.

  2. Ca sa ma refer la subiect, mi se pare unul foarte interesant si m-as bucura daca ati putea pune pe Youtube inregistrarea desfasurarii lui. Succes!

  3. Mihaela Erika Petculescu
    septembrie 4, 2015 la 4:19 pm
    @ZeV

    Huiduiala – nu este o ,,manifestare democratică de exprimare a protestului” din simplul motiv ca nu exprima o alternativa ci doar o contestare. In democratia adevarata, contestarea este asociata cu o solutie alternativa si nu se exprima prin huduiala (un gest eminamente irational).
    De regula, in Occident, huiduiala este doar condescendent tolerata, fiind considerata un fel de supapa a frustrarii colective. Dar atunci cand cei din ,,Ocuppy Wall Street” au sarit calul, au fost risipiti cu forta de reprezentantii duri ai statului american. Statul american , considerat drept o culme a democratiei, nu da inapoi nici in fata huiduielii, nici in fata presei si nici in fata sondajelor.

    ,,…..practica democratică de tip occidental acceptă această formă de opoziţie doar faţă de persoane oficiale:, or, Dragnea şi Hrebenciuc nu deţin vreo funcţie publică.”

    Hahaha…asta a fost buna….toata lumea vede ca penalul Dragnea se erijeaza in premier de facto, in ,,mareata” traditie damboviteana ca liderul partidului de guvernamant detine, in viata reala, cea mai importanta functie politico-administrativa in statul roman (chiar daca in Constitutie nu scrie asaceva), indiferent daca este efectiv premier sau nu e. 😉

    ,,Din nou, alegerile PSD (PARTID DE GUVERNAMANT n.m.) sunt o problemă internă a partidului şi nu au conotaţie publică, adică oficială.”

    De aceasta data, sincer, nici nu mai pot sa rad. Sunt pur si simplu uimit de nota autista a afirmatiei dvs. (Z)

    De fapt, asa ar fi normal (intr-o tara normala), daca partidele nu ar interfera ilegitim cu institutiile statului (CU EXCEPTIA PARLAMENTULUI SINGURUL FOR IN CARE PARTIDELE AU DREPTUL LEGAL SI LEGITIM SA SE MANIFESTE).
    Daca Dragnea nu respecta regulile statutare interne (privind integritatea), ce pretentie se poate avea de la domnia sa respecte legile tarii si autoritatea puterilor statului roman ?

    Holograma lui Hrebenciuc si stilul sau tenebros bantuie si acum pesedeul.
    Ca sa nu mai spun de izul iliescian.
    De aceea salut decizia lui Victor Ponta de a face o pauza din politica, dupa exemplui lui Sorin Oprescu.

  4. E bine să reflectăm la motivele reale ale americanilor de a relua relaâiile diplomatice cu un stat comunist, cum este Cuba! Înțelepciune economică americănească!
    Earnest

  5. Am avut ocazia sa vorbesc cu niste cubanezi fugiti in SUA demult. Evident, sunt foarte anti-comunisti, dar comunismul la ei a fost din cite am inteles mult mai aprig decit cel din Romania, sau Ungaria. Majoritatea si-au riscat vietile sa fuga. Dar, vad si ei ca in SUA nu curge miere pentru toti, si inteleg ca Uncle Sam e foarte posesiv si gelos 🙂 Si apoi americanii stiu sa investeasca acolo unde locatia e buna. Perfecta pentru a ii scoate pe rusi de pe plaja, si de a-i urmari cu vasele lor militare prin zona.

    Cred ca e normala aceasta relaxare, si ea urmare a unui ciclu care s-a incheiat, ala de dupa al doilea razboi mondial si infringerea comunismului. A inceput si continua ciclul chinezesc in paralel cu cel arabo-islamic. Europa a mai fost invadata de arabi-musulmani, sute de ani chiar in Peninsula iberica si insulele din Mediterana, si de otomani in Sud – Est, asa ca asta e un nou ciclu de mixaj intre cele doua rase.

Lasă un răspuns