Festivalul Enescu – purificarea prin muzică

IMG_2997

Ziua a doua a Festivalului Enescu a insemnat Zubin Mehta si Israel Philarmonic Orchestra. O intâlnire mult asteptată cu un magician al baghetei. Concertul a insemnat si intâlnirea muzicală cu doi compozitori ce au marcat secolele in care au trait –  Bruckner (Simfonia nr.8) si Schoenberg (Simfonia de cameră nr.1). Bruckner, in secolul 19, preluând linii melodice si ambianta muzicală wagneriană iar Schoenberg, in secolul 20, revolutionând compozitia, construind atonal. Recunosc, din acest punct de vedere, ramân prizonier in secolul 19, căutându-l pe Wagner in lucrările urmasilor săi.

Revenind la Zubin Mehta, desi cu o operatie la picior, a tinut să vină si să dirijeze o simfonie care durează 80 de minute ( a dirijat de pe un scaun). A fost minunat iar publicul l-a ovationat minute in sir. Mi-am adus aminte de intâlnirile cu el. Ultima in 2004, cand a dirijat la Bucuresti, un concert cu Orchestra de Stat din Bavaria, la „Festivalul Artelor”. Am vorbit despre nevoia unei noi săli de concerte  dar, după alegerile prezidentiale, in România, au fost alte priorităti…

Dacă vreti să aflati mai multe lucruri despre distinsul dirijor Zubin Mehta, puteti citi interesantul interviul  pe care i l-a luat Floriana Jucan, in Qmagazine:

http://qmagazine.ro/exclusiv-ce-spune-zubin-mehta-despre-publicul-din-romania_271031.html

28 de gânduri despre “Festivalul Enescu – purificarea prin muzică

  1. ” Dupa alegerile prezidentiale au fost alte prioritati ” – adica snitelele si tomatele pentru clientela .
    Ce investitii in sali de concerte , cai ferate , drumuri µ?
    Promitem si lansam studii , licitatii .
    Gasim pretexte pentru a nu incepe ce trebuia inceput de mult .
    Mintim si ne jucam cu viitorul Natiunii .
    Eu as spune ca aceste prioritati , chiftelele si crenvustii , caracterizeaza nu doar perioada de dupa prezidentiale ci toata perioada de dupa mai 2012 .

  2. Augustinradescu
    septembrie 1, 2015 la 12:49 pm

    Vad ca este la moda formula cu ,,Stimate domn”. Ori de cate ori ne strufocam sa ne tinem indignarea sub control, dar sa lasam o mica spuma la vedere, o dam superior cu ,,Stimate domn”.
    (Z)
    In fine…stimate coleg, huiduiala este, intr-adevar, o rabufnire spontana si sincera, dar ea nu are nicio legatura cu democratia.
    Huiduiala este sora cu isteria, prietena intima cu injuratura si vara dreapta cu extremismul generator, la limita, de instabilitate si in final – dictatura.
    A huidui nu este egal cu a te exprima, ci, mai degraba, cu a te refula. E ca si cum ne-am usura in public atunci cand sfincterul cedeaza in lipsa unui autocontrol muscular suficient.
    Democratia, stimate coleg, nu poate exista in afara ratiunii si a limbajului articulat, chiar daca mai contondent decat de obicei, chiar daca este subsumat pamfletului acid.
    Chiar si dvs sunteti dovada ca asa stau lucrurile, din moment ce nu va permiteti sa-l huiduiti pe domnul Adrian Nastase chiar la domnia sa pe blog.
    Pur si simplu ati incercat sa explicati irationalul, deci, credeti pana la urma in democratie. (Z)

  3. Liviu Dragnea vrea ca ministrii guvernului Ponta sa apara mai des la televizor si sa (se) explice…..pai la ce bun, domnule Dragnea ? Ce sa mai spuna ? Ca ei au fost nestiutori si i-a ,,luminat” Yohannis ? (Z)
    Ministrul de Finante (pentru care am un deosebit respect) a explicat cu creionul in mana ca Romania are o sansa unica , prin reducerea abrupta a unor taxe, sa profite de conjuctura economica favorabila si sa se apropie, cumva, printr-un ritm mai alert, de nivelul de dezvoltare al tarilor occidentale.
    Pana mai ieri, toata lumea a urlat fiooros ca Basescu a marit TVA-ul, iar Ponta a nenorocit Romania cu taxa pe stalp si cu supraacciza la benzina.
    Iata ca acum taxele mari sunt bune. Ma intreb ce istericale mai toarna pe blog colegul Adrian B. in atare conditiuni extrem de derutante ? Cred ca va ataca, simplist, pe toata lumea, ca sa fie convins ca o nimereste. (Z)
    Ce sa mai explice ministrii, din moment ce liderii politici iau decizii politice, in contra masurilor propuse de guvern si aprobate de Parlamentul Romaniei ?
    Asa se intampla cand un mare partid ajunge pe mana unui politruc penal de miza mica (Liviu Dragnea n.r.) cel care este in mare masura raspunzator de esecul partidului de la prezidentiale.
    PSD chiar crede ca daca executa dispozitiile lui Isarescu si Yohannis si nu in ultimul rand, ale khazarilor, va trece de 30% in 2016 ? Ha ha ha, ca asta e tare buna…. (Z)

  4. @Ghita Bizonu’
    august 30, 2015 la 3:47 pm şi 4:14pm

    Foarte plăcută a fost pentru mine, deşi îmi este foarte greu să vă citesc din pricina ortografiei infernale, referirea dumneavoastră la DUNE; aproape că uitasem de Frank Herbert, deşi am găsit, la vremea lor, în DUNE şi-n COPIII DUNEI, dincolo de vraja poveştii în sine, atât de multe similitudini cu întâmplări şi episoade dintr-o lume mult mai palpabilă decât cea aflată la limita imaginarului şi descrisă atât de minuţios de autor.

    Am citit toate volumele- cele două de mai sus au fost mai ales pe placul meu; poate că şase volume sunt prea multe şi, spre sfârşit, am simţit cum încet-încet magia dispare .

    Pe de altă parte mulţumesc pentru omagiul pe care i l-aţi adus lui Dan Iordăchescu, care a fost nu numai o mare voce, ci o mare voce îmbrăcată într-un mare suflet românesc.

  5. Am auzit ca Papa este dispus la concesii si sa…ierte femeile care au facut avort.
    Eu, daca as fi fost papa, as fi procedat mai pragmatic si as intreba:
    – Femeie, cate avorturi ai facut la viata ta ?
    – 5, distinse Parinte
    -Bine, atunci te iert, dar numai dupa ce faci 5 copii vii.

  6. In opinia mea, de amator fara pretentii, Schoenberg face primele incercari de a extinde spatiul muzical ‘clasic’ dincolo de frontierele trasate de Bach (n.a. – interventie persiflatoare Carcotasu). Trecerea in atonal a avut ca rezultat, cred, dupa un secol, exagerarea acestuia, fuga tinerilor compozitori de melodie, aparitia unor compozitii despre care se poate zice ca sunt zgomote; rezultate mai bune pare sa fi avut reconsiderarea muzicii modale. De abia acum, dupa un secol, putem zice ca a aparut, in special din zona muzicala asiatica (probabil si cu aportul creatiei muzicale pentru desene animate) un curent de recautare si regasire a melodiei. Voi fi fericit sa prezint aici, peste aproximativ un an, un tanar compozitor cu aceste preocupari. Despre Orchestra filarmonica din Israel cine ar indrazni sa zica ceva rau, in Romania, in actualul context al unor legi care te trimit urgent la puscarie? Deci: Orchestra filarmonica din Israel este cea mai buna din lume, cu instrumentisti desavarsiti, care canta in cel mai desfatatator mod posibil (dom’ Florian, banii, te rog!). Despre dirijor nu ma pronunt pana nu aflu din ce organizatii a facut parte in tinerete.
    Dar sa ascultam si noi, ca si dl Nastase, simfonia (corect este si sinfonia) nr. 1 a lui Schoenberg. Bruckner nu mai pun ca sa nu ne purificam prea mult, ramane Zheolyth-ul neluat de trei ori pe zi. Desigur, interpretarea este mult sub aceea oferita la Festival.
    https://youtu.be/jhkytzoQpW4

  7. Zilele acestea, o orchestra mi-a propus sa ii apreciez pagina de FB, asa ca am tinut sa o ascult. Si fiindca chiar imi place si fiindca va canta si in Festival, pun si aici un filmulet cu muzica in cadru urban, printre sirene de salvari si politie; bine ca nu pompieri. Dirijorul nu este prea inspirat, cred, in modl in care se adreseaza publicului entuziast, nu e vorba de o nunta si nici de o cumetrie. Sper ca orchestra nu are nimic in trecutul ei de-a face cu legea de purificare ideologica Crin Antonescu. Deci, Orchestra Sinfonia.
    https://youtu.be/4ytnLnh2kPM

  8. ” Relaxare ” fiscala a la Ponta … 🙂

    Când am atentionat eu asupra acestor aberatii ale Guvernului Ponta mi-au sarit tot felul de comentatori in cap . Deci , hai sa vedem ce consecinte va avea ” relaxarea fiscala ” a d-lui Ponta si prevederile aberante ale noului cod fiscal , potrivit d-ului Ovidiu Nicolescu , presedintele CNIPMMR .

    Imi permit sa afirm cu hotarare ca ceea ce face d-ul Ponta prin noul Cod Fiscal este o forma de NATIONALIZARE FORTATA si reprezinta holocaustul micilor intreprinzatori romani !

    http://www.dcnews.ro/noul-cod-fiscal-impozitul-pe-cladiri-va-cre-te-de-40-de-ori-pentru-unele-microintreprinderi_483510.html

    Noul Cod fiscal: Impozitul pe clădiri va crește de 40 de ori pentru unele microîntreprinderi

    Crişan Andreescu / 01 sep 2015 / 16:05

    Codul fiscal discutat de Parlament va duce la cresterea si de 40 de ori a impozitului pe clădiri ale unor microintreprinderi, incepand cu anul 2016. Acest lucru va conduce la inchiderea a cel putin 10% din firmele romanesti din aceasta categorie, a avertizat, marti, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, potrivit startupcafe.ro.

    Reprezentantii IMM-urilor au cerut Parlamentului sa elimine din noul Cod fiscal cresterea impozitului local pe cladiri pentru firmele mici si mijlocii si in special pentru microintreprinderi. De asemenea, ei au cerut Guvernului sa renunte la cresterea diferentiata a salariilor unor bugetari, calficand-o drept „iresponsabila”.

    CNIPMMR cere Parlamentului reanalizarea din perspectiva IMM-urilor a prevederilor Codului fiscal privind calcul taxelor locale pe cladiri, in functie de destinatie – rezidentiale, nerezidentiale sau mixte -, cu cote de impozit intre 0,08 % si 0,2% pentru cladirile rezidentiale, fata de cota actuala de 0,1 %, iar pentru cele nerezidentiale intre 0,2% si 1,3%, raportate la valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat (art. 458 din proiectul de Cod fiscal – n.r.).

    De asemenea, Condiliul firmelor mici si mjlocii solicita exceptarea IMM-urilor sau cel putin a microintreprinderilor de la noul sistem de calcul al taxelor locale pe cladiri si de la reevaluarea cladirii de evaluatori autorizati, cu mentinerea pentru acestea a actualului sistem de impozitare, care stabileste cotele de impozit in functie de proprietar si cu raportarea impozitului la valoarea contabila.

    IMM-istii avertizeaza ca avand in vedere ca marea majoritate a IMM-urilor au sediul social la domiciliul intreprinzatorilor, o crestere importanta a impozitului pe constructii va avea efecte negative semnificative, costand in:

    – „diminuarea numarului de intreprinderi (cel putin 10% din IMM-uri urmand a de se desfiinta ca urmare a cresterii costurilor de functionare);

    – reducerea activitatii IMM-urilor si decapitalizarea lor (aproximativ 30% din IMM-uri urmand a-si diminua activitatea)

    – ceea ce va genera desfiintarea unui numar de aproximativ 100.000 de locuri de munca, cu diminuarea veniturilor bugetare aferente acestora rezultate din impozitele si contributiile de asigurari obligatorii aferente salariilor noilor angajati, din TVA, taxe si impozite”

    Presedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu, a avertizat ca prevederile din proiectul de Cod fiscal vor da posibilitatea autoritatilor locale sa creasca impozitul pe sediul social al unor microintreprinderi si de 40 de ori fata de nivelul actual.

    Deci avem o majorare de doua pana la 13 ori pe o camera si aceasta se multiplica cu 3-4 sau cate camere are intreprinzatorul. Vor fi microintreprinderi cu impozit pe cladire majorat de 40 de ori. 10% din microintreprinderi n-or sa reziste, pentru ca nu-si permit, va insemna multe milioane pe luna. Va fi ca la impozitul forfetar , cand au murit 250.000 de firme. De aceea, am cerut ca IMM-urile si in primul rand microintreporinderile sa nu fie afectate de aceasta masura. Vrem sa ramana actualul sistem cel putin pentru microintreprinderi”, a declarat Nicolescu intr-o conferinta de presa.

    Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, in Romania sunt circa 600.000 de microintreprinderi, adica firme care au cel mult 9 angajati si inregistreaza cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro.

    In plus, Consiliul IMM acuza autoritatile ca, prin introducerea obligativitatii reevaluarii cladirii de catre evaluatori autorizati, nu fac altceva decat sa „creeze business pentru unii”.

    – See more at: http://www.dcnews.ro/noul-cod-fiscal-impozitul-pe-cladiri-va-cre-te-de-40-de-ori-pentru-unele-microintreprinderi_483510.html#sthash.cQgvEwGk.dpuf

  9. Va rog sa cititi cu atentie comentariile de la articol …
    Sunt comentariile unor oameni care stiu mai multa economie decat d-ul Ponta !
    Sunt comentariile unor romani intreprinzatori , care si-au luat viata in propriile maini , care si-au asumat riscuri , care au creat locuri de munca si plusvaloare , care inteleg viata si economia de piata si sunt patrioti .

    http://www.cotidianul.ro/100000-de-firme-vor-fi-rase-de-noul-cod-fiscal-267382/

  10. Se apropie o nouă sesiune parlamentară. Care vor fi priorităţile ei, încă nu ştim. Care sunt priorităţile României, iarăşi nu ştim. Fireşte că priorităţile noastre sunt cele ale NATO şi ale UE. Dar dincolo de astea, ar trebui să avem şi priorităţi care să fie numai ale noastre, să fie rezultatul modului în care noi vedem lumea şi cam unde vrem să ne situăm în lumea aceea, aşa cum ne-o dorim. Ţările din vecinătatea noastră, din centrul european spre care noi aspirăm, cultural vorbind, să ne identificăm, au personalitatea lor. Polonia, Ungaria, Cehia, chiar şi mica Slovacie. Acolo clasa politică îşi ia destinul în propriile mâini iar ambasadele străine iau act de această asumare şi o respectă.

    Care e destinul României? Suntem la coada Europei unite şi nu avem nicio intenţie să urcăm în clasament. Românii cu carte ori cu curaj (sunt şi din cei care au şi una şi alta) continuă să plece, nu avem nicio intenţie să le creem motivaţii de a rămâne în ţară. Capitalul românesc e răvăşit, lipsit de consistenţă şi marginal, nu avem nicio intenţie să-l susţinem. Administraţia e deprofesionalizată şi subfinanţată, nicio dorinţă de a-i da competenţă şi demnitate. Investitorii străini ne ocolesc, nici un semnal că redevenim atractivi. Resursele minerale de toate felurile zac ca nişte conserve încechite sub pământ, ne învârtim descumpăniţi în jurul lor. Când cineva nu face nimic, doarme liniştit, cel care încearcă să mişte ceva e victimă sigură a tuturor năpustelilor instituţionale şi gazetăreşti. Sufletul românesc e bântuit de tot felul de maladii, mai grave şi mai cronice decât cele semnalate de Noica, ne adâncim în ură şi în suspiciuni. Aş putea continua pe pagini întregi, dar am istovit tot amintindu-le.

    Spuneam următoarele, la Teatrul din Botoşani, anul acesta, de ziua lui Eminescu: “Istoria noastră – de dinainte şi de după Eminescu – într-un anumit fel, l-a lăsat însingurat pe Mihai Eminescu. Pe noi sute de ani ne-au călăuzit capitulaţiile. După capitulaţii au venit Regulamente organice, a venit Comisia Dunării… A venit apoi Tripla Alianţă – în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Apoi au venit marile corporaţii din perioada interbelică; apoi au venit sovromurile de după război. Apoi, fără să facem, fireşte, comparaţii între unele şi altele, a venit monitorizarea Consiliului Europei, a Fondului Monetar Internaţional, a Uniunii Europene… şi a altora. Dacă vrem să urmăm povaţa lui Mihai Eminescu, trebuie nu doar să ne trăim destinul, ci să ni-l asumăm. Să fim un popor cu destin propriu.” Şi adăugam, într-un recent comentariu din 22 iunie “Oare inima României bate înlăuntrul ei?” Deunăzi, în revista Cultura, am citit un articol de-al lui Augustin Buzura cu un titlu tulburător: “Mândria de a fi slugă”. Sentimentul că suntem în permanenţă experiment sau anexă pentru alţii este tot mai des întâlnit. Mă întreb, totuşi, care e cauza? Ce anume ne face să ne fie teamă să fim noi înşine? Cine ne obligă să cerem ambasadelor străine să ne dea note la purtare? Cine ne-a obligat, de pildă, să aderăm la Pactul fiscal, fără să avem nevoie de el? Cine ne sileşte să fim buni sau răi după cum ne socotesc alţii?

    Alţii nici măcar nu se ostenesc să ne umilească, ne umilim singuri. Nici măcar nu ne dau ordine, noi îi rugăm să ne ordone. Dacă nu avem pe nimeni pe care să-l slugărim, ne văităm că nu ne bagă nimeni în seamă.

    (Varujan Vosganian)

  11. In ciuda zbuciumului public al dlui Mircea Badea, trebuie sa afirm, ca dl Basescu si-a insusit opinia referitoare la imigranti de aici de pe blog, citind opera mea politica. Traian Basescu nu este, deci, un badist, asa cum ar dori popularul showman al Antenei 3, ci oramunoist.

  12. @Centru
    Adica vreti sa ziceti ca din 2004 pana in 2012 s-au construit drumuri, sali de concerte , cai ferate, etc? Hai sa ne amintim ca au fost inchise scoli si spitale dintre care stiu eu unul fara nici un fel de datorii: cel din Budesti. E posibil sa ne evaluam la adevarata nostra valoare indiferent de preferintele politice? In aceeasi perioada au inflorit jocurile de noroc care sunt locuri de spalat bani murdari si parca s-au facut vreo 50 km de autostrada iar datoria tarii a crescut de nici nu vreau sa ma mai gandesc la cifre ca mi se face rau. Oare de ce unii au memoria atat de scurta? Banuiesc ca o considerati o perioada infloritoare…nr de farmacii a crescut de vreo 3 ori luat ochiometric la fel ca si pretul medicamentelor. O placere!

  13. @Mihaela Erika Petculescu
    Mi-aţi recomandat să nu mai citesc texte belakuniste. Dar, pe blogul acesta, numai dumneavoastră plasaţi texte în coloratură ideologică net belakunistă ! Şi reuşiţi performanţa aceasta chiar dacă aparenţa textului este neutră. Să vă reamintesc ce aţi scris în comentariul despre Marea Neagră :+Desigur, procesele socio-politice nu se produc niciodată detaşate de realităţile din jur, totuşi o abordare mecanicistă a istoriei umanităţii în cadrul unor noţiuni geografice perene ( mare, munte, râuri, etc. ) este eronată prin metodologie. Marea Neagră – deşi un complex geografic, istoric şi geo-politic – nu a fost niciodată o arie de convergenţă şi nici o placă turnantă – cum este definită în ultimul capitol al Cărţii a III-a – pentru simplul motiv că această mare este un fund de sac adiacent bazinului mediteranean ; implicaţiile pe care Marea Neagră le-a avut asupra spaţiului limitrof au fost dintotdeauna reduse.+
    Nicolae Ceauşescu avea dreptate să insiste atâta de mult pe tema Regatului dacic al lui Burebista şi să pledeze pentru integrarea temei respective în prezentarea istoriei României. În antichitate, litoralul Mării Negre aparţinea imperiului milezian pontic. Regatul dacic al lui Burebista se afla în hinterlandul imperiului milezian pontic. Deci „implicaţiile pe care Marea Neagră le-a avut asupra spaţiului limitrof” au fost dintotdeauna foarte mari !

  14. Nu inteleg de ce se tot bate moneda pe votul prin corespondenta, asimilabil cu un fel de discriminare pozitiva a celor care se intampla sa fie in strainatate la momentul votului ? In Grecia, Canada si in multe alte tari, se permite votul celor care sunt in strainatate, doar daca revin in tara in ziua scrutinului.
    De unde pana unde, a capatat aceasta adunatura de smenari atata importanta ? Indivizi dezradacinati si derutati (in cel mai bun caz) , care spera, probabil, ca daca aleg nemti, unguri, turci, sau orice minoritar, va curge lapte si miere pe plaiul mioritic. Total fals. Acesti insi habar n-au cum stau lucrurile in Romania, deoarece nu mai locuiesc in Romania. Ei vad la televizor doar, cel mult, ce le prezinta iRealiatea TV si Pro TV drept ..realitati si adevaruri din tara lor de origine. Se pare ca Antena 3 nu se prinde in strainatate. In rest, posturile tarilor straine sunt interesate de evenimentele din Romania asa cum suntem noi de ce se intampla in galaxia Andromeda. Noi nu contam in afara. Si este asa pentru ca noi, cei din tara, ne certam intre noi, lasand serviciile si alte instituii de forta sa faca legea in tara noastra. Lasam , de asemeni, strainii sa ne invete abeceul democratiei bazata pe relativitate valorica si promiscuitate morala. Vrem asa ? Foarte bine. Dar atunci, ce sens are sa mai votam ?
    Pun aceasta intrebare, mai ales, celor care se agata inca de PSD ca de ultima reduta. Asa ceva nu mai exista. Din pacate.
    ps
    Felicitari, domnule Traian Basescu, pentru pozitionarea corecta fata de imigratie.
    Aflu, siderat, ca m UE ne impune sa primim vreo 1700 de imigranti. Cica ne dau euroi pentru asta.
    Imigranti si deseuri, iata de ce ne-au primit in Organizatie.
    Eu m-as bucura, machiavelic, sa intre in tara vreun milion de straini. Sa ne invatam minte sa mai credem in asazisele ,,valori morale” ale Occidentului demolator, raspunzator de crizele umanitare din intreaga lume, atat din prezent, cat si din perioadele coloniale, din ultimii 1000 de ani. Pana mai ieri, asa ceva era imposibil. Daca vreun babuin incerca sa mearga de capul lui in Metropola, era impuscat pe loc. Acum, Europa cade victima unei filosofii a dizolvarii care va duce la recrudescenta incontrolabila a extremismului. Va fi rau, foarte rau, in acest Occident decadent care l-a crucificat din nou pe Iisus fara macar sa ne dam seama.

  15. @Ghita – pentru informarea dv :
    – autostrada intre Fetesti si Drajna – 2007 , continuata pana la Mare in 2012
    – autostrada Gilau Turda – 42 km – 2009 , apoi 10 km pana la C. Turzii – 2010
    – autostrada Arad Timisoara – 2011 – 30 km
    -autostrada Bucuresti Ploiesti -2012 – 57 km
    – autostrada Orastie Deva – 2012 , Orastie Sibiu – 2013 – 110 km in total
    – centura Lugoj – 2010 , Caransebes – 2010 , centura Timisoara 2010 , centura Suceava 2014 , centura Arad 2011 , centura Sibiu 2010
    – Bibiloteca Nationala Bucuresti 2011 ; Arena National Bucuresti si Arena Cluj 2011

  16. …..Vorbeam pe 1 sept 2015 la 6:45 pm despre vinovatia (sau ne-vinovatia) femeii in materie de avort.
    Revin cu completarea ca animalul mascul – parte a cuplului, este co-raspunzator de situatia in care ajunge femeia si de decizia ei de ultima instanta de a face avort.
    Animalul mascul, daca se pretinde inzestrat cu ratiune, ar trebui sa cunoasca bine calendarul biologic al partenerei si sa stie cand, ce si cum….de fapt, problema este strict..in mana barbatului. Daca are capul intreg (cel de pe umeri), va stii sa se controleze.

  17. ….Stau de multe ori si ma intreb de ce Africa este un continent atat de sarac, desi este extrem de bogat in resurse naturale ?
    Sa fie africanii conditionati genetic inspre un statut inferior in raport cu albii? Desigur ca albii subtiri si corecti dpdv politic din UE si SUA vor sari in sus, oripilati.
    Si atunci ? Care sa fie cauza ? Poate ne raspunde Obama.
    (Z)

  18. De la Wagner la Bruckner şi Schoenberg

    Alăturarea Simfoniei nr 8 de Bruckner şi a Simfoniei de cameră nr. 1 de Schoenberg în cadrul aceluiaşi concert al Festivalului G. Enescu nu a fost întâmplătoare. Ambii compozitori de origine austriacă, nelipsiţi astăzi din repertoriul simfonic internaţional, au interpretat şi au făcut să evolueze – fiecare în felul său – fraza muzicală wagneriană, ea însăşi inovatoare, sintetizând în felul acesta construcţia muzicală într-un spirit modern.

    Anton Bruckner ( 1824-1896 ) renunţă la disciplina muzicii clasice realizată prin contrapunct – suprapunerea simultană a mai multor linii melodice create de diverse instrumente – şi diferenţiază orchestraţia plecând de la o celulă de bază. Geniul lui R. Wagner încercase şi el să înnoiască planul orchestraţiei în aceeaşi direcţie, dar mai timid. În opera wagneriană, contrapunctul influenţează armonia, nu invers, iar melodiile, dublate extensiv, se schimbă imperceptibil de la un instrument la altul : o tehnică preluată şi perfecţionată de Arnold Schoenberg.

    A. Schoenberg ( 1874 – 1951 ) face un pas mai departe şi emancipează definitiv muzica de tonalitate, adică de structurarea în jurul gamelor majore şi minore formate din 7 note consecutive despărţite prin 5 tonuri şi 2 semi-tonuri, inventând dodecafonismul ( termenul va fi utilizat mai târziu ) : un sistem muzical bazat pe game cromatice alcătuite din 12 note separate între ele doar de un semi-ton. În cadrul acestei tehnici muzicale, în care dispar contrapunctul, armonia şi melodia, diversele instrumente nu mai au un rol propriu-zis însă, prin intervenţii concise, contribuie – nu la crearea unui haos auditiv cum ne-am aştepta – ci la elaborarea unei melodii globale şi generale, un fel de caleidoscop de timbre diferite. Este începutul muzicii seriale, explorată mai departe de numeroşi compozitori ai sec. XX, printre care şi Igor Stravinski.

    De la epitetul de „degenerat” pus de nazişti până la acceptare şi chiar încântare, muzica, cultura şi intelectul uman au străbătut un drum lung şi anevoios.

  19. Europa, încotro ?

    Mass-media internaţională vuieşte de ştiri catastrofale referitoare la criza umanitară provocată de imigranţii ilegali. Criză umanitară este, fără discuţie, dar se escamotează în acelaşi timp cu multă iscusinţă cealaltă criză, cea referitoare la legalitate. Nimeni nu pune în discuţie libera circulaţie a oamenilor în interiorul UE sau a celor veniţi dinafara ; acest drept este însă circumscris unei legislaţii stricte : acte, vize, etc. Or aceşti solicitanţi de azil, în proporţie covârşitoare imigranţi economici, dau buzna şi … sunt acceptaţi. Noi, românii, cetăţeni europeni, stăm la coadă şi aşteptăm disciplinaţi să fim primiţi în spaţiul Schengen. Ei nu, năvălesc pur şi simplu peste noi.

    Europa – responsabilă în bună măsură de acest exod provocat de destabilizarea situaţiei politice în Orientul Mijlociu şi nordul Africii prin participarea sa directă la înlăturarea unora dintre regimurile autoritare din zonă sau sprijinirea protestarilor – este paralizată şi incapabilă să stopeze imigrarea în masă către noul „Eldorado” prin dezmembrarea reţelelor de traficanţi – în majoritate islamişti – ce organizează recrutarea, traversarea, chiar şi ghidarea grupurilor prin diferitele state europene. Singurele realizări ale autorităţilor de la Bruxelles sunt :
    – O nouă definiţie a prostiei : traficantul prins este pedepsit cu închisoare, în timp ce cel care-l plăteşte şi beneficiază în cunoştinţă de cauză de activitatea sa ilegală este considerat un individ onorabil şi onest care trebuie întreţinut de contribuabilul european ;
    -Cealaltă înfăptuire memorabilă a autorităţilor de la Bruxelles o reprezintă alcătuirea cotelor de repartizare a imigranţilor ! Suntem asiguraţi că este vorba de un procent mai mic de 0,… % din totalitatea locuitorilor fiecărei ţări. Orice economie îi poate absorbi. Aşa să fie ? Este totuşi vorba de persoane în general neinstruite ( în jur de 300.000 doar anul acesta ) cu alte cutume sociale şi religioase decât ale noastre, cu o rată demografică de până la 10 ori mai mare decât cea europeană, care se vor alătura cel mai probabil păturilor defavorizate, inclusiv celor agresive şi islamiste, ale populaţiei europene.

    Un prim rezultat în rândul europenilor se manifestă deja: creşterea islamofobiei şi popularitatea sporită a partidelor de extremă-dreapta, ultra-naţionaliste, ce pun sub semnul întrebării însăşi ideea de unitate europeană. Inepţia şi inerţia celor ce conduc astăzi destinele UE riscă să o distrugă !

  20. @ Zev

    Huiduiala o fi soră intimă cu înjurătura ( poate şi cu isteria ) dar dacă nu degenerează în violenţă este o modalitate general acceptată de protest democratic. Altminteri, cum ar putea omul de rând să-şi manifeste dezaprobarea faţă de o persoană oficială – să zicem, una care a participat la traficul de copii şi a achiziţionat case prin testamente falsificate ? Trebuie să aştepte încă patru ani până la un nou vot când s-ar putea să nu-i fie cu putinţă să schimbe balanţa ? Sau să dea curs liber nemulţumirii cu un HUO ! sonor ?

Lasă un răspuns