Festivalul Enescu – prima zi

FullSizeRender 7

Aseara, a avut loc gala de deschidere a Festivalului George Enescu. Un eveniment de nivel european. Un eveniment consolidat de o lunga traditie. O bucurie pentru melomani dar nu numai pentru ei. Ieri, Sala Palatului a fost neincăpătoare. Concertul de ieri a inceput, ca de obicei, la deschiderea fiecărei editii,  cu Rapsodia lui George Enescu. Interpretată minunat de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta unui tânăr dirijor estoniano-american, Kristjan Jarvi. A urmat un concert de vioara cu o recunoscuta violonista – Sarah Chang. Concertul pentru vioara al lui Sibelius a fost un exercitiu de virtuozitate.

In partea a doua, am ascultat o extraordinara „montare” a unei lucrări fabuloase – Carmina Burana, de Carl Orff. Corul Filarmonicii, solistii Jennifer O’Loughlin, Max Emanuel Cencic si Levente Molnar au incantat prin vibratia interpretării, prin bucuria de a fi impreuna pe scena, alaturi de o, deja, prestigioasa Orchestră de Tineret.

M-am bucurat să reintâlnesc, cu această ocazie, numerosi prieteni si cunoscuti.

PS Am aflat ca presedintele Johannis a fost huiduit la sosire. Nu cred că a fost un lucru bun. Pentru cei care doresc să se manifeste in acest fel, sunt si vor fi destule momente politice. Este stupid ca un eveniment pozitiv, la care s-a muncit mult si pentru care se cheltuiesc multi bani, sa fie umbrit in acest fel. Va trebui să invătăm să proiectăm in exterior imagini mai bune – nu doar cu romi, nu doar cu călăuze de imigranti. Chiar dacă suntem nemultumiti de unele lucruri ( si fac parte dintre nemultumiti). Părerea mea…

42 de gânduri despre “Festivalul Enescu – prima zi

  1. Ei, na! O sa-mi pese acum si de Johannis! Ce, l-am pus eu presedinte? Cine l-a facut presedinte, sa aiba grija de el.
    Domnule Nastase, am o intrebare pentru dumneavoastra, daca stiti, daca nu stiti nu e nici o nenorocire. Stiti cumva, rapitii din Irak sau televiziunea privata la care erau angajati au returnat banii de rascumparare, la buget? Nu de alta dar, ca si cetatean roman, nu am nici o dorinta de a cadorisi niste indivizii sau organizatii care fac prostii cu bani din taxe si impozite: au primit bani ca sa se elibereze, banii trebuie returnati. Cu atat mai mult cu cat dom’senator si sef pesede la Buzau era, zicea media, baron local si putred de bogat.
    Asta fiindca tot macane Basescu pe subiect. Dar el, ca presedinte, a luat masuri de recuperare a banilor?

  2. Jennifer O’Loughlin a fost minunată.
    Aveţi dreptate în privinţa episodului cu huiduieli. M-a întristat lipsa de măsură şi de civilitate. Festivalul nu este deloc prilejul potrivit pentru asemenea „concert”. Primitivismul a umbrit bucuria muzicii.

  3. Dom’le, de acord, nu acesta era prilejul potrivit pentru o asemenea manifestare. Da’ acu’ puneţi-vă şi-n locul românului, iar despre cel ce era prezent la deschiderea festivalului nu puteţi vorbi urât, că-l mâniaţi pe Dumnezeu. Păi dacă de atâta amar de vreme nu l-a mai văzut nimeni, nicăieri, mie mi se pare normal, când îl prinzi i-o tragi! Altfel, de unde atâta eleganţă? E foarte clar, pentru tot orbu’, că el n-a venit acolo din pasiune, ci doar ca să puncteze…

  4. Subscriu la tot ce ati spus si imi pare bine ca v-am vazut si la concertul de ieri, la fel ca la editiile anterioare. Cu permisiunea D-voastra, o minuscula corectura: „dinasatia” Jarvi (Neeme, Paavo si Kristjan) este estoniana (si tatal, si baietii, sunt nascuti la Tallin). Kristjan este „estonian born american conductor”. „American” explica si faptul ca este un adevarat „show man”, in sensul bun al cuvantului. Spre deosebire de sobrul Paavo.

  5. Iohannis a fost huiduit la intrarea la Festival ?
    Asta e nivelul de educatie al poporului nostru .
    Va amintiti intoarcerea Nationalei de fotbal de la CM din SUA , in 1994 ?
    Ce vehicul incerca sa intre in spatele autocarului cu jucatorii , primiti in triumf de bucuresteni ?
    O basculanta !
    Idiotul de sofer credea ca acolo ii este locul , ca basculanta lui isi are locul in cortegiul triumfal prin Capitala .
    Cine are timp , sa vizioneze pe Skycrapercity Romania un film polonez , parcurgerea Romaniei in 39 de minute la viteza x 16 de la Oradea la Mangalia filmata cu o camera din masina unor turisti polonezi – te ingrozesti ! polonezii erau sa moara loviti de cei ce depasesc pe contrasens de cel putin doua ori , sa nu vorbim de prioritate , de distanta intre vehicule … cine vrea sa vina in vacanta intr-o tara ca sa iasa din ea in sicriu ?

  6. „Nu caut perfecţiunea…”

    Totul este o problemă de rezonanţă.

    Dacă nu există, se întâmplă disonanţe.

    Enescu a exprimat foarte bine atât ideea consonanţei pe care am retrăit-o ieri ascultând Rapsodia cât şi ideea disonanţei pe care o regăsim în multe bucăţi fără titlu preluate astăzi fără discernământ de unii interpreţi.

    Atât domnul preşedinte, cât şi România îşi merită imaginea. Ceea ce face omul( a se citi românul) cu mâna lui, se numeşte fapt de viaţă.

    La România Cultural s-a auzit doar spectacolul şi emoţia a fost intactă.

    Pe alte canale…

  7. Huo !… Huo !

    Exteriorizarea opiniei publice nu este niciodată determinată de calcule de protocol, aşa că huiduiala de care a beneficiat preşedintele Iohannis a fost doar o manifestare democratică, acceptată în orice stat în care supremaţia aparţine poporului. Fluierăturile şi strigătele de ocară ( „Ruşine !” în cazul lui ) nu afectează în mod negativ imaginea României ; din contra, pot fi considerate un barometru al libertăţii de exprimare, cum se întâmplă în SUA, Franţa, … şi recent – săptămâna trecută – în Germania, unde Angela Merkel a trebuit să facă faţă ostilităţii publice.

    Dacă există o imagine lezată, aceasta nu este a României, ci a lui K. Iohannis care nu a mai fost niciodată umilit în public – printre altele, pentru că se fereşte de „ băile de mulţime” . Se va ascunde şi mai mult de acum încolo !

  8. Si ce-are sula cu prefectura ?
    Huiduiala de-afara e pt. tacutul facebucist cu multe , multe case , iar aplauzele si „encore”-urile din sala pt. niste oameni adevarati , artisti adevarati, cu niste salartii de mizerie .

  9. Există încă forţă reală în psihologia cognitivă clasică (pe care românii o practică de 200 de ani, deci încă de la fondarea Şcolii de la Sfântu Sava). Recent, psihologul britanic Marc Lewis a demonstrat practic faptul că psihologia cognitivă clasică poate servi ca mijloc eficient de vindecare pentru tratarea adicţiei la droguri.

  10. Mulțumim pentru cronica de spectacol a primei seri de „Festival G.Enescu”! Am avut ușor sentimentul că m-aș fi aflat printre spectatori. Cât despre partea a doua a articolului, o singură observație: cei prezenți în fața sălii de spectacol (întâmplător sau nu), n-au mai avut răbdare. Și-n plus, nu știau când îl vor mai prinde pe Președinte…în țară. Că de câteva luni tot în concediu e, iar nemulțumirea lor (ca a multora dintre români!) trebuia s-o cunoască și Președintele. Când l-ar mai fi avut atât de aproape? Oricum, nu sunt gesturi de exteriorizat într-o asemenea situație, dar, de data aceasta „Timpul n-a mai avut răbdare”!

  11. Nu ma bucur dar nici nu-mi pare rau ca l-au huiduit pe acest Traian Basescu cu nume de sas . Pe acest Gogea Mitu din Sibiu . Ma bucuram doar daca-i tragea o flegma in bot eroul Adrian Zglobiu 🙂

    http://www.agerpres.ro/politica/2015/08/31/sandra-pralong-numita-consilier-de-stat-la-administratia-prezidentiala-18-28-10

    Cat priveste Festivalul Enescu nu stiu ce sa spun . Pur si simplu nu ma pricep … Pe unde locuiesc eu se organizeaza doar Festivalul berii , se aud manele de la toti vecinii si oamenii stau cu paturile in geam .

    Dreptate pentru Rarinca !

  12. Trecutul, prezentul, viitorul, considerate în triadă, reprezintă fiinţă. Şi trebuie să vedem complexitatea evenimentelor produse în timp cu efecte exercitate asupra istoriei noastre. Câtă informaţie deţinem despre acea complexitate ? Încercăm să o căutăm. În expunerea complexităţii sîntem poate mai radicali decât Nietzsche, fără să fim nihilişti. Credem în valorile de sorginte divină, credem în teologia politică, la fel ca şi Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, sau ca deţinutul politic ortodox Petre Ţuţea. În definitiv, chemăm teologia politică în ajutor pentru că trebuie să afirmăm drepturile regaliene pe care le avem, acelea care ne legitimează în Istorie. Este cunoscută opinia filosofului Petre Ţuţea despre Teologia Politică : “Istoria românilor dezgolită de crucile de pe scuturile Voievozilor este egală cu zero”. Anti-românismul trebuie dizolvat.

  13. Putem presupune, tinand cont de precizarea dnei Petculescu, ca Johannis a fost huiduit de grupuri de procurori, intrucat in tara noastra suprematia apartine legii.

  14. @ Blogideologic
    august 31, 2015 la 3:00 pm

    La Lucian Blaga si la Arnold Toynbee PROVOCAREA nu este numita eufemistic, desi tinta lor este explicarea dinamicii civilizatiilor, pentru multi o tinta nerealista in trendul lor de crestere. Asta in statele care nu mai au proiect…..si doar rezista proiectelor altora.

    Arnold Toynbee are si un pasaj ( in “Studiul istoriei” ) unde explica rolul retragerii temporare din societate a marilor personalitati….Nu mai retin daca acele retrageri ar trebui sa fie autodeterminate ( ca la Eliade ) sau “determinate de sistem” ca la exemplele mai cunoscute de noi…Poate formulez o extensie necesara deoarece cred ca ar fi nevoie si de auto-retragere, pentru reforma autoritatii epistemice, cat si de o retragere determinata, pentru reforma autoritatii deontice.

    Mentionez ca autoritatea deontica si cea epistemica sunt cele doua tipuri de autoritate definite de J.M. Bochensky ca si componente ale autoritatii ca si concept. Nu am inteles decat vag de ce Noica l-a luat in deradere pe J.M Bochensky in “Jurnalul de la Paltinis”. La Albert Schweitzer cred ca s-a inselat ( se intreba pana unde putem merge cu drepturile omului, pana la drepturile insectelor – ? -…., desi Schweitzer infiintase cateva spitale in Africa, si nu pentru insecte….). M-am gandit pana si la faptul ca Noica a inteles ca discipolii sai nu vor putea tine in frau autoritatea epistemica in fata celei deontice ( vezi episodul de la GDS cu “tinichigii si cu filozofii”…) si a incercat sa lase lucrurile cat se poate de neclare in ceea ce priveste autoritatea….Autoritatea se poate exercita, “la vale” in si “de” tarile mari, “la deal” in ( nu si “de”…) tarile mici….

    Ma enervez de fiecare data cand vad ca este atacat autoritarismul ( Tismaneanu-i sef pe ramura, “tot la vale-n” Romania… sper sa nu supar pe cineva pe-aici, ca “la viteji” va fi prapad…) desi este arma cea mai redutabila a celor care au sau isi pot permite sa aiba proiecte….Dar imi trece repede cand ii vad pe Ogica, Bahmutanca, Zavoranca…., seara, in ambianta familiei, cand fac zapping la TV…Autoritate de-a dreptul ontologica la acesti corifei….. Depasesc cu mult deonticul si epistemicul. Astia “au voie”. Sunt democrati.

    • Adrian B.,
      a trebuit, din nou, să cenzurez o frază. E nevoie să citesc cu mare atentie ce scrieti pe blog. S-ar putea să-l rog si pe ambasadorul Belgiei să mă ajute…

  15. Off topic

    Anca Paduraru

    Revenind de pe frumoasele meleaguri ale insulelor marii Egee – cu ape de cristal si nisip fin – am citit cu interes ce au mai scris colegii si, bineinteles, gazda noastra.
    Am retinut problema ridicata de dvs, intr-adevar, extrem de serioasa. Spuneti ca populatia Europei imbatraneste.
    Eu sunt mai optimist. Daca adaugam spiritele plozilor nenascuti – sacrificati prematur de mamele europene in numele libertatii de alegere asumata viguros de femeia moderna pentru placere pura, chiar daca efemera (cu durata medie de ordinul minutelor), veti constata ca avem un tineret in crestere numerica…desigur la ne-vedere. Dar cu totii ne privesc de acolo de ,,sus” si se roaga pentru mantuirea noastra. Poate ca sunt printre noi, caz in care este bine, pentru constiintele noastre, ca sunt invizibili.

  16. Prezidentul a fost apostrofat,nu huiduit, adică i s-a spus „RUȘINE”, pe stradă, nu în sala de concert, așa cum au pățit-o alții pe la diferite manifestări. Deci, nu are nimic de a face cu modul civilizat de comportare a românașului păcălit de „mitul german „. Așa ne trebuie, dacă mai credem în mituri, să fim păcăliți! Am auzit că soția Prezidentului vrea înființarea instituției Prima Doamnă. Atunci să vedeți huiduieli! Românașul nu a fost lăsat să uite în cei 25 de ani postdecembriști de instituția Prima Tovarășă și de Cabinetul 2, și Prima Doamna va fi asociată cu Prima Tovarășă! Se întorc vremurile, dar într-o țară pârjolită, vândută, unde nu mai există nici măcar emtuziasm proletar!
    Earnest

  17. ..O distinsa colega scrie ca ,,huiduiala de care a beneficiat preşedintele Iohannis a fost doar o manifestare democratică”.
    Mie mi se pare o contradictie in termeni. Libertatea de expresie, intr-un cadru democratic, presupune schimb, chiar dur, de argumente, dialog, chiar daca uneori aprins.
    Chiar si Adrian B este un democrat, chiar daca are un tic. Sau un tic-tac pe aceleasi teme, obsesii si frustrari personalizate.
    Ce legatura are huiduiala cu democratia ? Nu mai bine lasi omul sa vorbeasca pana la capat ? Sau sa taca semnificativ si..punct ? (Z)
    Mai ales la un eveniment de anvergura si intensa concentrare a marilor valori muzicale. De regula, pentru un iubitor de muzica culta, muzica nu inceteaza niciodata. Iar cand muzica se aude permanent, nu are loc, in mod normal, marlania de stadion. Este de preferat indiferenta si ignorarea celor pe care nu-i agreezi, daca nu esti dispus, sau nu poti (fie si pe moment), sa articulezi ceva coerent si rational. In fond, ar fi un raspuns in oglinda – pe aceeasi tonalitate de diapazon. Una de 25.000 de hertzi. Sau de 4-5 hertzi germani. (Z). …Si forma suprema de respect pentru tine insuti.
    Din pacate, peste tot vietuiesc si se aglutineza in grupuri compacte si aparant benigne ipocritii de serviciu, prezenti permant si la vernisajele de pictura in care ochii sunt atintiti exclusiv catre masa cu antreuri. Iata si motivul pentru care nici nu mai merg la vernisaje, simtindu-ma stingher printre picturile ignorate superior de majoritatile mondene. Prefer sa rasfoiesc, in liniste, cataloage cu reproduceri de calitate.

  18. Esti uimit, atunci cand pleci in concediu in strainate, sa constati ca nimeni nu vorbeste de Romania la televizor. Absolut nimic. De parca nici n-am exista.
    Revenit acasa, am fost pe moment socat de breaking news-ul permant pe subiecte total derizorii.
    Cineva vorbea despre o fetitza violata de tatal vitreg la Vaslui. Daca nu se petrecea la Vaslui, poate ca jurnalistii aprinsi ai patriei ar fi semi-ignorat subiectul.
    O femeie penibila (unde altundeva decat pe iRealitatea ?) incerca sa ne spuna ca doar in satele ortodoxe se intampla astfel de lucruri, pentru ca preotul satului nu face educatie la oameni. Cei catolici o fac, desigur.
    Un barbat (pe care il vedeam prima oara pe sticla) sustinea ca autoritatile nu fac nimic pentru copiii aflati in astfel de situatii de risc, inainte de a se petrece nenorocirea, ca exista proceduri, iar vinovatii sa plateasca cumva.
    Dar nimeni nu ne spune ceva despre activitatea ONG-urilor cu finantare straina si de la buget, extrem de vocale atunci cand se intampla.
    ..Ba (mai) fac cate cava..mai ofera cate o portie de supa, dupa care, copilul revine in promiscuitatea strazii, a asezamantului, a familiei de betivi saraci (in primul rand cu duhul) , sau a canalului. Dar important este ca s-a bifat o actiune si se mai intocmeste un decont…

  19. ..Aceeasi distinsa colega ne spune ca legea asazis anti-legionara a declansat o isterie antisemita. Este exact genul de autovictimizare ofensiva a unor strategi care au descoperit ca pumnul in gura altora este calea sigura catre dizolvarea suveranitatilor si relativizarea legitimitatilor institutiilor democratic alese in tarile vizate.
    Nu, stimata doamna, nu este vorba de isterie antisemita, ci de reactia de indignare a romanilor impotriva altor romani care par a fi orice altceva in afara de..romani. Se pare ca valori ale culturii si spiritualitatii romanesti, pana mai ieri unanim acceptate si repere pentru generatii de romani, deranjeaza pe promotorii autovictimizarii permanente utilizata ca arma politica de intruziune si ,,terraformare”.
    Spuneti ca este mai important sa ne integram si sa devenim parteneri cu drepturi egale cu civilizatii planetei.
    Retineti ce va spun, stimata doamna: fara valori nationale nu vom fi niciodata egali cu cei care ,,”arunca firmituri cainilor”.
    Eu nu vreau nici sa ma integrez si nici sa integrez pe altii.
    Este, dupa parerea mea, mai bine sa meditati la cele ce v-am spus, decat sa raspundeti.

  20. Un instructor de aquagym aproape la fel de penibil ca Mircea Dinescu …

    Mircea Badea spunea aseara ca n-a vazut niciodata ceva mai comic decat asta . Am vazut eu …

    Duminica seara , in centrul orasului meu , doi romani il bateau pe un broscar . Pardon , italian . Pumni , picioare , injuraturi , lume ca la meciurile de fotbal .
    La un moment dat , in incalceala aceea , italianulului i-au cazut pantalonii in vine . Stupoare !
    Era imbracat intr-o pereche de chiloti tanga de dama , roz , cu inimioare pe ei . Din aia cu ata in foond . JUR !
    Daca initial lumea era revoltata ( eu deloc ! ) , toti au inceput sa rada in hohote …

  21. Dragi prieteni, ce-avem noi aici? O salată nemțească, din abisurile lucrului bine făcut? Ja…ja …păi cum dracului să lipsească din salata klausiană tocmai Sandra Pralong (Sandra Marilyn Andreea Budiş)? Ce gust , ce aromă , ce consistență ar mai prezenta ilustra garnitură prezidențială fără această doamnă cu apartamente în New York și Lausanne, dar ținând neabătut și erect stindardul țărănismului autentic, taman din interiorul primitor al unui Mercedes A Class ?

    La o primă vedere, absolut superficială, când am zărit în presa online poza sub care ni se explica numirea dânsei în calitate de consilier prezidențial, mi-am zis: ”…hopa, că iar și-a adus-o pe Tatiana Niculescu Brad la Cotroceniul iubit… ”. Eroare! De- abia când mi-am pus ochelarii am observat diferența. Bine, ”DIFERENȚA” , fie vorba între noi, e un eufemism sfios, deoarece cele două cucoane au același zâmbet fals, lipit sub obraji ca o mustață grosieră, de recuzită, aceeași mulțumire cu privire la frumusețea și inteligența proprie, dând pe-afară de abundență și nerăbdare, aceleași mici alinturi de copilițe lăsate să se joace cu mingiuca pe pajiște, trăgându-și cei doi centimetri de fustiță ca să nu li se vadă chiloții, și , cred eu, același uriaș și stenic talent literar.

    Ia priviți ce ”răcnetul Carpaților” zace în această doamnă, potrivit ziarului Metropolis:

    ”Sandra Pralong… a declarat într-un interviu acordat Mediafax că, în opinia ei, străinii diferă de români”.

    M-am bucurat că, deși n-am știut niciodată s-o spun la fel de adânc precum domnia-sa , chiar și eu am observat că diferă, mai ales prin faptul că ei sunt străini și noi suntem români.

    …Și încă, din ce în ce mai profund și mai facebook-ist:

    „Salvarea nu poate veni din afară, ci de la fiecare dintre noi, mai mult, dinlăuntrul nostru…” , „Vă mărturisesc că am o strategie care nu a dat greş niciodată: când îmi doresc ceva cu tărie, devin atât de persistentă (evident, cu maniere şi multă delicateţe) încât celălalt face ce-l rog doar ca să scape de mine…”,…„Distanţa îţi dă perspectivă, iar perspectiva îţi dă o privire de ansamblu…”…„Noi, românii, pentru varii motive, avem o „cârcoteală” înnăscută şi o bolnăvicioasă suspiciune de care trebuie să ne descotorosim sau, mai curând, pe care trebuie să le controlăm, căci nu ne mai aduc niciun folos într-o lume deschisă, dimpotrivă, ne trag în jos…”…„Stima de sine nu se poate clădi în absenţa conectării cu cine suntem”…„ Altă soluţie nu există – trebuie să întruchipăm aceste valori. Cu cât mai mulţi suntem cei care trăim – cu orice risc – o viaţă suverană, o viaţă a valorilor, cu atât mai rapidă va fi transformarea României…”

    Astea sunt citatele cele mai tari, alese de jurnaliști, dintr-o carte de 500 de pagini; păi, dacă astea-s pasajele memorabile, nu credeți că este dreptul meu să mă neliniștesc un pic gândindu-mă la ce-o fi scris doamna Pralong în celelalte 499 de pagini, mai puțin reușite?

    Cred că am o ”cârcoteală” acută. Cred că nu am chef să mă ”descotorosesc” încă de ea, dacă nu-i caz de bisturiu. Cred că încă mai avem de ce să fim suspicioși cu privire la tot felul de dame răsuflate care dețin panaceul înzdrăvenirii totale a nației.

    Sper să nu apuc ziua când vom ajunge să ne înmuiem degetele de la picioare în ligheanul cu „viaţa suverană a valorilor”, alături de madam Pralong. Și nici când vom adera la viziunea acesteia despre cum ar trebui să ne transformăm și să ne ajustăm pornirile, ca să fim mai ușor de înghițit și de digerat, odată intrați între fălcile celorlalte nații, mai răsărite …

  22. Precum atunci când pelasgii fură atacaţi de ionieni, ahei şi dorieni, putem identifica în secolul VI o catastrofă geofizică pe Via Militaris. Deşi secolul roman VI începea cu un important val de reonstrucţii sub Anastasius I, împărat de la 491 to 518. Astfel, sub comanda sa este refortificat Durazzo/ Dyrrhachium, oraşul său natal şi totodată capăt de pod pe Via Egnatia la Mareea Adriatică. Din păcate, Anastasius I intensifică tensiunea militară cu imperiul sassanid persan. Speriat probabil de fortăreaţa care apăra un oraş persan al culturii –anume Nisibis, unde se va muta ulterior Şcoala de la Edessa după criza teologică nestoriană – Anastasius I ridică în contrapondere fortăreaţa Dara. Dar a fost nevoit să retragă trupe de pe Via Militaris. Asociaţiile predatoare spontane atacă. Indivizii din componenţă vor fi numiţi ulterior slavi. Pentru a proteja cetatea Constantinopol de rapacitatea lor, este ridicat Zidul Anastasian ce pleca de la Propontida şi se oprea la Euxin. Anastasius I are şi meritul că reface sistemul monetar al imperiului. Bate monedă mare de bronz similară celei pe care am văzut-o eu la Craiova, găsită de un coleg profesor de secundar în via sa oltenească. Erau atâta de multe în circulaţie la nordul Dunării după retragerea fiscală aureliană, încât la apariţia banului ştanţat de către împăratul Anastasius I, ele sunt date la retopit, iar la nord de Dunăre începe o contrafacere masivă pentru a păstra circulaţia banilor între cele două maluri ale Dunării de Jos.

  23. Stimate domn, cu toata pretuirea pe care o am, constant, pentru dumneavoastra, trebuie sa va spun ca, dupa parerea mea, gresiti!
    Si iata de ce:
    – “pentru cei care doresc sa se manifeste in acest fel, sunt si vor fi destule momente politice”- ziceti. Atentie la nuante!! Oamenii aceia nu “doresc” sa se manifeste asa, ci asa simt, si fac asta spontan. Asa si trebuie. Daca omul isi va cenzura acest mijloc de a-si exprima dezaprobarea fata de un anumit personaj si actiunile lui, pe motiv ca e ziua Sfintului Elefterie sau Noaptea Muzeelor, ca e marti si sint 3 ceasuri rele, ca Iohannis tocmai a primit o veste buna (sau o veste proasta) si e pacat sa i-o umbrim (sau sa-l mai necajim si noi) sau ca “azi nu e niciun eveniment politic” etc etc, vom constata ca bietul om gaseste o zi “favorabila” exprimarii nemultumirii sale abia cind Iohannis este plecat intr-un mic concediu de binemeritata odihna dupa obositoarea sa calatorie de recreere in Bahamas (sau unde se duce el mai nou, ca tot i-a crescut salariul!)
    Si-apoi, de ce trebuie sa asteptam un “moment politic”? Incadrati cumva huiduiala la gesturi sau declaratii politice?
    Domnule Nastase, va admir cultura si educatia, dar huiduiala nu este floreta subtila a manierelor superelegante. Este rabufnirea sincera si spontana, dincolo de calcule, dincolo de rigori, a nemultumirii tot mai accentuate si a dezamagirii crude a unor oameni care, probabil, au avut imensa incredere si sperante in cineva, iar acesta isi bate joc de asteptarile lor.
    Mai ramine sa ne spuneti ca a huidui e dizgratios. Si e! Viata insasi e, de atitea ori, dizgratioasa, eufemistic spus!! Si?
    – “Va trebui să invătăm să proiectăm in exterior imagini mai bune”
    Din nou nu sint de acord cu dumneavoastra! Eu cred ca va trebui sa invatam “sa proiectam” in exterior imagini REALE!!. Altfel, Occidentul va incepe sa creada ca, in sfirsit, ne-am gasit “tatucul” mult cautat si, cindva, cind poate ne vom decide sa afirmam raspicat ca adevarul e altul, sa se creada “dincolo” ca avem, iata, o noua lovitura de stat!

    • Augustinradescu,
      imi păstrez părerea. Realitatea unei societăti este formată din mii de imagini sincron, unele pozitive altele negative. Cel care priveste in acest caleidoscop doar imaginile negative, inevitabil va generaliza. Vorbiti acum cu un francez din clasa de mijloc. Vă va spune că s-a săturat de imaginile si scandalurile cu romi. Depinde si ce dorim. Si autarhia poate fi o solutie…

  24. Realitatea unei societăti este formată din mii de imagini sincron, unele pozitive altele negative. Cel care priveste in acest caleidoscop doar imaginile negative, inevitabil va generaliza. Vorbiti acum cu un francez din clasa de mijloc. Vă va spune că s-a săturat de imaginile si scandalurile cu romi. Depinde si ce dorim. Si autarhia poate fi o solutie…

    Aş supralicita, realitatea ar fi formată dintr-o infinitate de imagini…. Cine priveşte în acest caleidoscop chiar şi numai imaginile pozitive, tot inevitabil, va generaliza. La ce mi-ar folosi să vorbesc cu un francez, fie el şi de clasa de mijloc? Nu cumva ar trebui să vorbim cu un român şi să vedem ce ne va spune el? Sigur, depinde şi ce dorim, dar românii în ansamblul lor. Nu prezintă interes ce doreşte o persoană, fie ea chiar şi Adrian Năstase.
    Soluţie autarhia… ??!! 😯 😯 😯

  25. Dialog arţăgos

    Io han mis (declaraţie de azi) : “ Voi continua ca şi până acum”.
    Poporul : Şi noi la fel – huuu ! huuu! huuu !

  26. @Bibicu – ” hu – hu ” deosebit de cerebral si construit . Oamenii se diferentiaza de celelalte animale prin faptul ca vorbesc , au un vocabular , un creier care permite o argumentatie … Adevarat , muncitorii romani ( uzinele Dacia in greva , inchiderea Nokia la Cluj etc ) inca n-au ajuns la acest stadiu si isi manifesta prezenta fizica prin acest tip de mugete cand , treapta superioara a evolutiei personalitatii lor , mugetele nu sunt inlocuite prin cerebralul ” hotii ! hotii ! ” …

Lasă un răspuns