La Multi Ani, de Sf. Maria

images

 

 

 

 

 

 

La multi ani pentru toti cei care poarta numele Maicii Domnului, intr-o zi de vacanta, mai linistita, in miezul verii. Maria, Mariana, Marin, Marian – e ziua voastra si, dati-mi voie, dragi prieteni de blog si de facebook, sa va urez sa aveti o zi onomastica frumoasa si placuta.

Nu va voi obosi cu semnificatia acestei sarbatori a Adormirii Maicii Domnului, pe care romanii obisnuiesc sa o defineasca drept „Sf Maria Mare” (pentru a o deosebi de Sf Marie Mica, de la inceputul lui septembrie). Imi permit doar sa va reamintesc ca acest cuvant inseamna, conform teologilor, fie „copil dorit”, fie „ amaraciune”. Conotatiile sunt, evident, religioase.  Este un nume frumos, folosit in Romania pe scara larga, si care arata o aplecare traditionala spre crestinism a poporului nostru.

Inca o data, La Multi Ani!

15 gânduri despre “La Multi Ani, de Sf. Maria

  1. La multi ani Mariilor, Marinelor, Marilenelor, Marinilor si Marianilor etc.

    Poa multi au uitatatra , altii nu au stiut niciodata insa dupa Sfanta Marie Mare apele (garlele, baltile, lacurile) se racesc. De acu vara aluneca incet spre trecut.
    De altfel ieri dimineata am simtit in aer o usoara mireasma de toamna …(nitel cam prea devreme)
    Asa ca primiti :

  2. Multumesc. Sa va dea Dumnezeu si dumneavoastra sanatate liniste si impacare sufleteasca. Ziua de astazi se petrece in liniste si pace cu nepotii mei dragi. Am observat si la dumneavoastra ca aveti familia in prima atentie. Va urez sa traiti bucuria de a avea nepoti. Este inaltator. Pentru mine vacantele sunt o binecuvantare si le multumesc fetelor mele ca-mi lasa copiii sa ma bucur de ei. Uneori ma doare sufletul pentru ei cand vad in ce nesiguranta ne-a adus un presedinte iresponsabil. Sper din toata inima ca vremurile sa se mai aseze si sa ajunga la conducere numai oameni cu suflet bun si dragoste de tara.

    O zi buna! Dr. Maria-Monica Bejan ––––––––––––––––––––––––– Campanie antispam 1. Folositi campul „Bcc” in loc de „To” sau „Cc”; 2. Daca trimiteti mai departe acest mesaj, stergeti din email datele expeditorului. Multumesc tuturor care deja fac aceasta si celor care vor face aceasta

    În data de 15 august 2015, 14:07, ministru >> prim-ministru >> blogger a scris:

    > nastase posted: ” La multi ani pentru toti cei care poarta > numele Maicii Domnului, intr-o zi de vacanta, mai linistita, in miezul > verii. Maria, Mariana, Marin, Marian – e ziua voastra si, dati-mi voie, > dragi p”

  3. Un omagiu pentru tatăl dumneavoastră, care, așa am reținut de la dumneavoastră, își serba onomastica astăzi.

  4. Viva Maria !

    Maria reprezintă – prin vocalizare – forma grecească a unui nume de origine semitică, egipteană… sau sanscrită !

    În limbile semitice ( arameană şi ebraică, corespunzând limbii vorbite şi limbii de cult din perioada celui de-al Doilea Templu de la Ierusalim – inclusiv pe durata vieţii lui Iisus ) apar variaţii de tipul Myriam ( conform Bibliei – Exodul, sora mai mare a lui Moise şi Aaron )/ Mariam/ Maryam / Mariamne – o prinţesă Hasmoneană, a doua soţie a lui Irod/Herodes cel Mare : practic acelaşi cuvânt, deoarece limbile semitice nu marcau vocalele. În funcţie de context, sintagma putea însemna fie „a-şi dori un copil”, fie „amărăciune”, „rebel” (= alungat ), sau – în varianta „marah” – „acru”, ori „ a acri”. Să nu uităm că dacă în zilele noastre numele poate fi apelativ sau poreclă, iniţial el era numai calificativ şi atribut, aşa că exista o continuitate semantică de la un sens la altul: pe vremea aceea, maternitatea dădea femeii rang social în cadrul familiei poligame, era o mare amărăciune şi ruşine pentru ea să fie stearpă, o femeie fără copii devenea o acritură ( la propriu şi la figurat ) pentru soţul ei, putea fi repudiată sau batjocorită de celelalte soţii, etc. ( exemplele sunt luate din Vechiul Testament )

    Dacă se ia în consideraţie etimologia egipteană ( posibilă nu numai pe baza textului biblic, dar şi prin dovezile aduse de arheologie/epigrafie/papirologie, care au dovedit că înainte de a avea o organizare statală ( cca 1000 î.e.n. ) unele triburi israeliene obişnuiau să coboare în Egipt în perioadele de secetă ), atunci Maria provine de la rădăcina „mrit” = iubită, sau de la „mry” = dragoste, a iubi, poate chiar de la Méritamon/Méryt-Amun = iubita lui Amon ( zeul suprem egiptean )

    Lingvistic nu s-a putut stabili cu certitudine o legătură între aceste două etimologii, deşi – luând în consideraţie cronologia evenimentelor istorice – există posibilitatea ca sintagma egipteană să fi fost preluată de limbile arameană şi ebraică, unde i s-au dezvoltat înţelesurile. Este totuşi la fel de posibil ca arameana/ebraica să fi preluat cuvântul din sanscrită, unde apare o unitate de vocabular „mariati” cu sensul de „ a ucide”(eventual = a lapida femeia necredincioasă ? )

    Indiferent de origine şi conotaţie, un călduros „La Mulţi Ani” tuturor ce poartă acest frumos nume antic şi biblic !

  5. Dumnezeu să le ierte şi să le odihnească în pace pe toate femeile care au purtat acest nume! Otodocşii de pretutindeni, exceptând o parte din cei din Transilvania şi din alte spaţii unde trăiesc în preajma cominităţilor catolice, sărbătoresc onomastică la Naşterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie. La Adormirea Maicii Domnului, conform tradiţiei ortodoxe, se comemorează persoanele care au purtat acest nume.
    În ceea ce priveşte etimologia şi originea numelui, mulţi cercetători tind spre originea egipteană, luând în consideraţie unele scrieri apocrife, care găsesc originile arborelui genealogic al familiei Fecioarei Maria, în Egipt, într-o familie înrudită cu una dintre dinastii.

  6. O mare victorie a fortelor rusesti de securitate: 50 de ratuste care „incercau sa treaca granita” din Ucraina au fost arse de vii! Cata vigilenta si omenie!

  7. Dan Culcer: + “La loi des suspects de 1793.” Spre regimul de excepție generalizat. Legile care au fost votate, impuse în ultimul deceniu, de la Patriot Act la Legea «antifascistă» de auto-protecție a evreilor în România, fac parte dintr-un proces de control generalizat al instituțiilor statului asupra cetățenilor, sub diverse pretexte, depășindu-se limitele legale anterioare, spre instalarea unui regim de excepție, ca în vreme de război. Alain de Besnoit scrie pe această temă o frază cheie : «Il ne s’agit plus de cibler, mais de quadriller. En dépit des assurances lénifiantes des pouvoirs publics, c’est bien à une surveillance de masse des citoyens que l’on est en train d’assister, alors même qu’il n’existe pour l’immense majorité d’entre eux aucune suspicion de lien avec une quelconque infraction. Le régime d’exception devient ainsi la norme. La vie privée n’existe plus et les libertés publiques sont menacées par une loi qui se fixe pour objectif de savoir si chacun d’entre nous connaît des gens qui connaissent des gens qui connaissent des gens qui ne sont pas « clairs ». Tradition « républicaine » oblige, on en revient à la loi des suspects de 1793. Les citoyens se plaignent non sans raison de ne pas être entendus. À défaut d’être entendus, ils seront écoutés.» Sentimentul meu este că se pregătesc condițiile pentru instalarea unor regimuri totalitare, sub mască democratică electoralistă, care vor fi chemate să impună reforme cu caracter „revoluționar” în interesul unor grupuri imperiale aflate în conflict cu alte grupuri imperiale. Pe fondul complexelor de criză ecologică, alimentară, energetică anumite grupuri care și-au asumat funcții de lideri, construiesc condițiile ca orice opoziție să fie imposibilă.+ SURSA Publicat de către Blogger la Dan Culcer Jurnalul unui vulcanolog , 8/15/2015 04:11:00 p.m.

  8. Adranus Bogaert
    august 15, 2015 la 8:14 pm

    Nu inteleg sensul postarii dvs.
    Dvs focalizati, cu naiva inconstienta, pe ratustele altora, in timp ce Romania se scufunda, cm cu cm, in mocirla totalitarismului impus din afara. Mai precis, impus din vest.
    Treziti-va , oameni buni, la realitate. Nu Ucraina este problema Romaniei. Oricum, dictatura fascista de la Kiev nu va recunoaste niciodata drepturile romanilor din Ucraina. Dar acela este un fascism ,,bun” (din moment ce permite lui Biden junior sa faca afaceri babane si banoase cu incredintare directa) in timp ce Legiunea din anii interbelici a fost in totalitatea ,,rea”, pentru ca asa a decis domnul Florian – fiul unui stalinist ,,de bine”.
    Apropo, i-as mai spune domnului Florian ca maresalul Antonescu a lichidat miscarea legionara si nu evreii paukeristi si tismanetkieni veniti cu aroganta pe tancurile lui Stalin in Romania.

  9. Frumoasă icoană!
    Maria îmi pare unul dintre cele mai frumoase nume, care e însă ocolit acum din cauză că a fost mult folosit la țară.
    Sunt preferate Codruța, Cosmina, Georgiana, Costela, Adelana, Anais, Kelly, Mavis (Mavis Dondocea…), adică niște țopârlănii sadea demne de niște mahalagii autentici.
    Numiți, românilor și româncelor, fiicele voastre Maria, Ana, Floare, Ilinca, Ioana, Ileana, Elena, Petra, Rada…!
    Nu vă mai izmeniți atâta!

Lasă un răspuns