E seceta…

IMG_2891

Zilele astea, am asteptat ploaia. La Cornu, aerul e fierbinte in timpul zilei. Stiu ca porumbul si floarea-soarelui, peste tot in tara, sufera. Iarba se ingalbeneste iar frunzele pomilor incep sa cada. Pamantul e greu de arat si culturile de anul acesta dar si cele de anul viitor vor suferi. Va fi multa suparare la agricultori. In 1989 erau irigate vreo 2 milioane de hectare. Apoi, dalele de la canale  au fost furate, pompele distruse de cei care nu au inteles diferenta intre proprietate si exploatarea in comun a pamantului. In 2004, ajunsesem, inapoi, pe la un milion de hectare irigate. Acum, mai sunt vreo 300 de mii de hectare cu sisteme de irigatii dar costurile sunt foarte mari.. Ar fi trebuit subventionata electricitatea pentru pompele de irigatii. Nu stiu daca s-a luat masura asta.

Ma bucura insa masurile anuntate de ministrul educatiei – micsorarea numarului de materii pentru clasele 11 si 12, in vederea specializarii pentru facultati sau diverse meserii. In Canada, spre exemplu, poti absolvi liceul daca obtii 30 de credite – 16 obligatorii si 14 optionale. Sper ca si sindicatele sa fie de acord cu aceste propuneri.

In ceea ce priveste sensibilitatea publica a temei violurilor,  guvernul ar putea, simplu, sa propuna, la initiativa ministrului justitiei, o inasprire a pedepselor, in mod special pentru violul in grup. S-ar vedea ca executivul este receptiv la un semnal public. Altfel, tema va fi tinuta in continuare pentru ca e vara si e seceta, inclusiv la televiziuni…

25 de gânduri despre “E seceta…

  1. Canalul Siret-Baragan(in perioade cu inundatii debitul Siretului il depaseste pe cel al Dunarii din perioadele secetoase), Canalul Bucuresti-Dunare, un baraj pentru retinerea apei pe Dunare pe cursul inferior si pentru imbunatatirea navigatiei pe fluviu samd(daca mai are cineva timp pentru proiecte pe termen mediu cu sau fara accesarea unor fonduri europene)… Altfel evreii de exemplu, care au probleme cu apa si folosesc irigatiile prin picurare, vor rade in continuare de noi, ceea ce se si intampla pe ici-colo, prin partile esentiale…

  2. La 25 de ani de la Revolutie , agricultura tarii sta tot la mana divinitatii si a naturii .
    Iar omul nr.1 din agricultura Romaniei ( Daniel C-tin ) este un politruc puber care habar n-are pe ce lume traieste , in timp ce marii fermieri ai tarii sunt tinuti pe tusa sau chiar lichidati cu metode mafiote .
    Cred ca povestea d-lui Gheorghe Caruz este edificatoare in acest sens si ar trebui predata in manualele de drept penal , despre cum actioneaza ” baietii ” . Este interesanta si povestea d-lui Porumboiu ; aproape la fel de interesanta ca a d-lui Caruz . Oricum , amandoua povestile au un numitor comun : baietasul acesta cu pantofi de lac si costum Armani care isi spune Ministrul Agriculturii .

    http://www.viata-libera.ro/economie/63675-cea-mai-mare-despagubire-din-istoria-galatiului-cere-statului-32-de-milioane-de-euro

    http://adevarul.ro/locale/braila/patronul-brailean-gheorghe-caruz-acuza-mafia-gulerelor-albe-bucuresti-falimenteaza-afacerile-fiindca-refuzat-dea-mita-1_5437c5a40d133766a8d2d619/index.html

    Cat priveste tema violului aceasta risca sa se multiplice necontrolat sau sa fie acoperita de fapte si mai grave pe fondul lipsei de educatie a tinerilor , de saracie , de prostie , familii destramate , etc.
    Astazi am citit ceva si mai odios …

    http://adevarul.ro/locale/hunedoara/destinul-crunt-femeii-violate-cei-trei-calai-batuta-intrat-coma-lasata-intr-o-balta-sange-centrul-devei-murit-doua-zile-chinuri-1_55cce009f5eaafab2c7f51c2/index.html

  3. În 1990 se aflase deja că RFG, care avea experiența a ce înseamnă ferme cu o medie de 10 ha, NU avea de gând sprijine o fărâmițare a suprafețelor agricole. Așa că, treziți la timp, s-au oprit din acțiune ungurii și ceho-slovacii.
    La noi Sindicatul Țărănimii, de la Căteasca, s-a pus sub tutela PNȚ-CD, a primit sediu în București de la Ion Rațiu și, în cârdășie cu sindicatul AGROSTAR (a cărui lideră – Elena Sporea – a intrat în Parlament pe lista PSD, cu sprijinul lui N.Văcăroiu), a câștigat disputa cu ANAA (Asociația Națională a Acționarilor din Agricultură), ne sprijinită politic. Și așa, după Legea Lupu, în anul 2000, s-a ajuns la desființarea IAS-urilor și la o medie a propietății agricole de 2 ha.
    Problema irigațiilor, încă înainte de anul 2000, nu este atât costul energiei, cât furtul apei din canal. Adică, plătește unul ce a compactat 100 sau 200 ha, dar până să ajungă apa la el o dijmuiesc diverși ce au 1,2 sau 0,5 sau 3,1 ha, dar, făcând agricultură de subzistență, nu au bani să plătească apa consumată!
    De ce la noi nu s-a oprit fărâmițarea agricolă? Păi din exact același motiv pentru care, spre deosebire de alții desprinși din zona sovietică, la noi se restituie tot, chiar și mai mult decât ar fi corect!!!
    Cum am ajuns aici? Păi prin manipulare, cu multe tehnici pe care le mai aplică unii și în prezent pe acest blog!
    O informație recentă:
    http://adevarul.ro/international/europa/corespondenta-bruxelles-tehnici-ingenunchea-tara-1_55cdb6b2f5eaafab2c83435e/index.html

    Sper că nu-și închipuie nimeni că Uniunea Sovietică Ailaltă + UE au fost sau sunt capabile de acțiuni similare! Nu, în spațiul occidental (unde încă nu suntem pe deplin acceptați pentru că mai avem lacune majore, mai ales pe justiție) este sediul democrației perfecte!

  4. Trei Ucraine: Capitala caut tara. Kiev si Novorossiya

    Geopolitica din spatele crizei din Ucraina pare a a fi una de intretinere, prin care sa se alimenteze psihoza pentru un al doilea razboi rece si o noua diviziune europeana. Ramanand fara obiectul muncii, dupa 1989-1991, vraja care-i facusera pe ulii atlantisti ai razboiului rece sa fie deasupra tuturor a inceput sa se risipeasca. Ca in basmul slavician in care imparateasa era cocotata pe douasprezece perne, realpoliticienii americani au fost surprinsi sa vada cum acestea au inceput sa le cada, pana nu a mai ramas niciuna. Distrugerea sau prabusirea sovietismului, pe care si-o dorisera atata, i-a aruncat in cea mai mare groapa de potential, dar a lovit involuntar si in protocronismul evreiesc al comunismului.

    Macar de dragul acestui protocronism iudeo sau sionisto-comunist, daca nu de teama unor consecinte simetrice, aceasta greseala strategica ar fi putut fi evitata. Probabil ca din cultura prudentiala, care in acest caz a lipsit, a izvorat si un proverb chinezesc, dusmanul nu trebuie niciodata sa-l invingi de tot. Desi noi profeti au inceput sa recutreiere estul european, ducand cu ei uraciunea pro-razboi rece, nu mai este cale de intoarcere. Libertatea pe care a adus-o pragmatica si echitabila ordine multipolara a pecetluit sfarsitul utopiei si robiei suprematiei. Sta scris: rusii au pus capat molimei masonice marxiste si au vindecat lumea.

    Daca ne-am lamurit asupra surselor crizei ucrainene si motivatiei tergiversarii stingerii focarului, ne putem intreba cand si cum se va incheia aceasta lupta fratricida, asa cum sunt si cele araba si coreeana. Cele mai probabile scenarii sunt cele de implozie administrativa si de fraternizare pro-rusa. Implozia administratiei centrale de la Kiev da deja semnale sa se produca. Regimul lui Petro Porosenko nu se mai bucura de credibilitate. Dupa unele sondaje, decredibilizarea politica si publica ar tinde catre 80%. Dar, chiar si intr-o evaluare minimala, este limpede ca defectarea crescanda a politistilor si militarilor catre militiile din Donbass, cifrele parchetului militar ucrainean indica 8000 de fraternizatori din structurile de forta, reprezinta inceputul sfarsitului.

    Constiinta apartenentei la acelasi neam slav a cunoscut o radicalizare in acest an, de implinire a 1000 de ani de crestinare, de catre printul Vladimir, care i-a botezat in Nipru pe rusii kieveni, belarusi si moscoviti, cum ii impartim astazi, dar care atunci erau un singur popor, al pamanturilor rusesti. Implozia administrativa va fi grabita si de falimentul financiar-economic. Germenii unei fraternizari pro-ruse a ucrainenilor se afla in numarul mare de refugiati in Rusia, de ordinul milioanelor. Exista insa si o fraternizare pro-ucraineana a rusilor, detectabila in lungul sir de concesii economice si financiare.

    Candva, acest timp nu este departe, cele doua tipuri de fraternizare se vor transforma intr-una singura. Occidentalii pot face oricand pasi inapoi, mai ales cand este vorba de sustinere cu bani si cu alte resurse, deja au inceput sa fie precauti cu acordarea de vize ucrainenilor. Cu toata propaganda occidentala pro-Ucraina, din rapoartele observatorilor OSCE, de la fata locului, transpar destule nemultumiri si critici fata de Kiev. Va fi greu de crezut ce rusii isi vor respinge fratii, care sunt de fapt tot rusi, carora ei, rusii, le-au dat numele de ucraineni, din ratiuni geopolitice si geostrategice, de creare a unui cordon sanitar, in momente istorice de securitate exceptionale in care s-a aflat Rusia, marcate de cele doua razboaie mondiale si de razboiul civil care a durat peste saptezeci de ani.

    Este posibil si un scenariu politic, dupa ce a fost creat un guvern ucrainean in exil, prin care sa aiba loc alegeri anticipate generale, prezidentiale, parlamentare si locale. Ar fi de dorit in locul unui “Maidan nr. 3”, cum a prognosticat fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski, prin care “Ucraina se va indrepta spre Rusia”. Stabilitatea administratiei Porosenko este pe muchie de cutit, mai ales dupa ciocnirile din vestul Ucrainei, care au avut loc intre ultranationalistii ucraineni din Sectorul de Dreapta si fortele guvernamentale. In momentul de fata, s-a trecut de la situatia cu doua Ucraine la cea cu trei Ucraine. Exista Ucraina de Est, cea mai omogena, pro-rusa, Ucraina de Centru, din jurul Kievului si Niprului, bietnica, formata din majoritari ucraineni si minoritari rusi, sau, la rigoare etno-istorica, tot rusi, cum erau numiti in timpul Rusiei Kievene, si Ucraina de Vest, multietnica, cea mai neomogena, formata din teritorii care au fost luate prin forta de la tarile vecine (o explicatie probabila si pentru acutizarea, in zona, a “etnonationalismului” gruparii Pravi Sektor).

    Exista si o stare paradoxala, de loc de invidiat pentru regimul Porosenko. Desi Ucraina a fost declarata de catre SUA o tara aliata non-membra NATO, o gaselnita pentru a obtine aservirea politico-militara si a induce false sperante, pentru ca cei care s-au dat pe mana americanilor au sfarsit-o rau, dezbinati sau fragmentati (v. sugestia sefului trupelor americane din Irak, de miercuri, de impartire a tarii in doua state sau planurile americane de impartire a Siriei), este de observat ca tarile vecine de la care a luat teritorii sunt membre NATO. Prin urmare, asistam la o contradictie, in potentia, intre integritatea teritoriala a Ucrainei, pe care presedintele Porosenko o revendica si pentru care cere protectie occidentala, cu precadere americana, cu referire explicita la tendintele Rusiei de anexare sau realipire, pe de o parte, si scopurile tacite de reintregire ale tarilor NATO vecine, de la care are incorporate teritorii, ca urmare a consecintelor pactului Ribbentrop-Molotov, pe de alta parte. Privind pactul de impartire a Europei Centrale si de Est, Vladimir Putin a sustinut ca “URSS nu a avut de ales”, in timp ce Angela Merkel a reprosat ca “Impartirea Poloniei si anexarea tarilor baltice au fost ilegitime.” Acest dezacord dintre presedintele Rusiei si cancelarul Germaniei are proiectii atat pentru trecut, cat si pentru viitor.

  5. Andreea Mitrache : + Sahara Olteniei. Cum s-a format deşertul pe un colţ de rai de 100.000 de hectare: „Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara noastră“ / Agricultorii au declarat că zona cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei este cuprinsă între Calafat, Poana Mare, Sadova, Bechet, Dăbuleni şi Dunăre. Specialiştii au declarat că problemele au început în momentul în care au fost tăiate pădurile. Specialiştii au povestit că deşertificarea afectează în momentul de faţă peste 100.000 de hectare de teren din zona Olteniei. Problemea a fost rezolvată iniţial între anii 1960 şi 1970, iar deşertul a fost transformat într-un adevărat colţ de rai. „În perioada respectivă, s-au cultivat peste 60 de specii de plante şi au servit drept perdele de protecţie în calea nisipurilor. După 1989 s-a distrus sistemul de irigaţii, au fost tăiaţi pomii, totul s-a dus pe apa sâmbetei. În Oltenia există peste 100.000 de hectare de teren arid, iar oamenii nu pot cultiva porumb, floarea soarelui sau grâu în zona cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei“, a precizat inginerul Iulian Tomescu. Zona Olteniei mai este cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei. Terenul este nisipos. Oamenii au declarat că agricultura este compromisă din cauza secetei în Sahara Olteniei, aşa că s-au orientat către culturile tropicale. „Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara Olteniei. Terenul este nisipos la Dăbuleni şi nu vom reuşi niciodată să avem recolte bogate de porumb sau de grâu. Cum sistemul de irigaţii nu va mai fi pus la punct niciodată, trebuie să ne descurcăm fiecare cum putem. Înainte de Revoluţie, la noi în zonă se iriga totul. Acum, dacă o să mergeţi pe câmp, nu o să mai vedeţi nici urmă din acel sistem din perioada comunistă“, a spus Dumitru Stoica. Una dintre “ororile Epocii de Aur”, completez eu ca să fiu în ton cu legea nouă care pedepseşte acum foarte aspru povestirea acelor amintiri. Dar, măcar din motivul absenţei secetei, se cuvine să vorbim foarte frumos, şi chiar pe bune, despre Epoca de Aur pe care alogeno-cominternistul Petre Roman n-o putea suferi. Specialiştii au mai precizat că, anual, peste 1.000 de hectare de teren sunt acoperite de nisip, iar în momentul de faţă cele mai mari probleme sunt în Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dăbuleni şi lunca Dunării. Unii agricultori au mai povestit supăraţi că în următorii 20 de ani vor ajunge să pună banane sau măsline. „În ziua de astăzi, agricultură mai fac doar cei care pot să irige. Noi singuri am distrus tot ce am avut, iar acum ne plângem în stânga şi în dreapta. Nimeni nu o să mişte un deget pentru noi. În momentul de faţă pentru mine nu mai este avantajos să fac agricultură“, a apus un agricultor din Dăbuleni. Oamenii au precizat că din cauza terenului nisipos nu se face recoltă O prognoză realizată de Agenţia Naţională de Mediu spune ca producţia de porumb în Oltenia se va diminua cu 14% până în anul 2020 şi cu 21% până în 2050. Au fost create la Staţiunea de Cercetare de la Dăbuleni două soiuri unicat de alune de pământ, denumite Dăbuleni şi Viorica. Aluna de pământ este bogată în proteine, acizi esenţiali, şi este foarte bună pentru digestive. Terenurile nisipoase din Sahara Olteniei sunt bune pentru cultivarea arahidelor. Producţia este deja de 2,8 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de 15 lei. „Arahidele se seamănă în luna mai şi se culeg în septembrie. Aceste soiuri de alune se comportă foarte bine pe terenurile din zonă şi se pot obţine producţii foarte bune. Este o cultură nouă şi începe să se dezvolte, uşor-uşor“, a explicat Aurelia Diaconu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri. Altă cultură nouă este cartoful de Coreea (“cartoful dulce”). Seamănă la gust cu dovleacul şi este recomandat de nutriţionişti pentru proprietăţile lui unice. Kilogramul se vinde cu 10 lei. +

  6. Stimate domnule Nastase, in opinia mea aceasta seceta este groaznica, insa o serie de semne exterioare arata ca, in ciuda convergentei de vederi, ea nu ar fi mai mult decat o seceta comuna. Astfel, daca precedenta mare seceta ne-a adus „Moartea caprioarei” si o metoda chirurgicala de taiere cu tramvaiul, iar, mult mai tarziu, „Fiul secetei”, acum marii filozofi ai neamului, dnii Plesu si Liiceanu inca nu si-au manifestat public scarba fata de o vreme care nu tine nici cu dl Johannis si nici cu dl Basescu si nici dl Cartarescu inca nu a scris cartea „Arzator”. Vad ca si juna Gorghiu imparte cartonase rosii si nu zbiara ca aceasta seceta a fost adusa de pesedisti si ca se va sfarsi odata cu plecarea guvernului Ponta. Ceea ce am vazut eu ieri, privind la o cursa cicilista, este ca in Belgia ploua, asa ca sa nu avem grija, europarlamentarii nostri o duc bine si nu sufera de nimic. Mai cred ca dl Basescu isi freaca palmele la gandul despagubirilor pe care le va incasa de la dl Ponta. Ca o paranteza, destul de mult din activitatea dlui Ponta din ultimii ani a constat in a plati despagubiri dlui Basescu. Chestiunea irigatiilor mi se pare una delicata fiindca, dumneavoastra, dle Nastase, imi pareti prins intre acel politician interbelic Rosetti care afirma ca romanilor trebuie sa le scrii cate doua decenii despre un subiect pentru a ajunge sa il priceapa bine si romanii de astazi care, daca le zici ca au facut o prostie atunci le pare rau, dar daca le zici si a doua oara atunci te si injura, indiferent daca tabla furata e la ei pe cotetul porcului sau nu. Mirarea astazi nu consta in aceea ca romanii fura, ci in naturaletea si firescul cu care o fac. Asa ca, mai degraba, zicem acum despre cum am face un alt sistem de irigatoare (ca sa priceapa si unele doamne) in agricultura, decat sa ne luam de parintii celor care sunt astazi diasporeni si vor sa teleguverneze Romania. Acuma inteleg – dar poate ca gresit – si o fina aluzie catre dl Ponta care, avand la dispozitie niste miliarde de euro suplimentare (despre care eu cred, contrar convingerilor guvernului, ca au aparut fiindca pretul petrolului s-a injumatatit in timp ce acela al carburantilor, la noi a scazut cu vreo 5-10%), dl Ponta prefera ca, in loc de un sistem de irigatii si ceva aparare nationala, el sa investeasca mainly in lefurile angajatilor statului, asta dupa ce le mai ofera sansa de a sta, pe baza de bonuri, intre 20 si 75 de zile in hotelurile din Sinaia (sau alte statiuni), localitate unde eu nici nu mai am curaj sa intru; insa o doamna intelectuala, care a fost recent in Sinaia cu rucsacelul in spate si sandvisurile in rucsacel, ca orice intelectual roman adevarat, mi-a zis ca majoritatea hotelurilor ocupate acum de urmasii clasei muncitoare din criminalul regim Ceausescu (dom’le, dar legea aia, 215, doar pedepseste laudele aduse fostului regim, nu rasplateste criticile, criticam pe gratis, ce mama dracului?) au capatat prefixul „rin” inaintea vechiului nume, ceea ce explica intr-un fel aplecarea dlui Ponta in folosul unui domn care pare a fi un fel de Cocos (ca hotelier) al prezentei guvernari. Si ceea ce imi intereste opinia ca averea nu este proportionala cu inteligenta. Asa ca, vedeti, dle Nastase: dumneavoastra ati investit banii tarii altfel decat in venituri ale angajatilor statului si, in consecinta, ati pierdut alegerile; dl Ponta, in schimb, investeste banii tarii in aceste venituri si, in consecinta, va pierde alegerile.
    Nu ma mira nimic in ceea ce priveste codul penal. Tin minte ca, in 2012 opinasem ca folosirea expresiei de „lovitura de stat” venea in special din partea unor doamne care doreau, cred, sa fie rasturnate cu forta. Daca ma gandesc bine, cam tot de pe acolo provine si codul penal care prevede, tot cred, pedepse mici pentru violul in grup ca poate,poate,…Acum ma gandesc ca asumarea raspunderii pentru codul penal a fost tocmai pentru ca o discutie parlamentara sa nu conduca la o pedeapsa mai mare pentru violul in grup. Aici cred ca puteti avea intelegere pentru dl Ponta, stiti ca la codul penal nu se poate umbla. Vreti sa sara si dna Merkel de doi coti in sus? Poate si dumneaei viseaza, uneori, ca un grup de tineri vasluieni isi face intrarea in Berlin.

  7. P.S. Cred ca, pentru intrarea vasluienilor in Berlin, ar trebui compus marsul „Vasluieza”. Care, in timp, ar putea deveni imnul national.

  8. @Fragmentarium Politic
    Nu poţi desprinde constructul geopolitic semi-fantezist “Rusia kievană” de doctrina Nikolai Karamzin a Rusiei ţariste. Călăuzitoare şi pentru Rusia actuală.

  9. Cresterea temperaturilor pe glob (si scaderea lor in alte parti) ridica problema serioasa a unui posibil soc al preturilor produselor alimentare, si dezavantajul produs de dependentele create de globalizare. Daca ai ales sa nu mai produci afine, pentru ca le importi mai ieftin din Chile, vei avea o problema. Apropo de afine, eu afine mai bune ca in Romania nu am mincat. E vorba de afinele de munte, salbatice, din care iese cea mai buna afinata.

    Imi aduc aminte ca in comunism erau foarte multe livezi, si nu era lipsa de fructe autohtone. Romania inca are un potential mare in ce priveste fructele in comparatie cu alte tari. Sper sa exista viziune si sa se planteze livezi.

    Agricultura si turismul sunt cele doua ramuri care trebuie sa creasca an de an, prin diversificare, calitate si preturi. Mari asteptari in industrie nu cred ca putem avea, pentru ca vedem ca investitii mari nu vin, nici macar din Germania (de unde ne-am astepta avind un Presedinte cu „dosar bun” 🙂 ).

    PS: va sta bine cu palaria asta.

  10. […] +Cum s-a format deşertul pe un colţ de rai de 100.000 de hectare: „Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara noastră“ / Agricultorii au declarat că zona cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei este cuprinsă între Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dăbuleni şi Dunăre. Specialiştii au declarat că problemele au început în momentul în care au fost tăiate pădurile. Specialiştii au povestit că deşertificarea afectează în momentul de faţă peste 100.000 de hectare de teren din zona Olteniei. Problema a fost rezolvată iniţial între anii 1960 şi 1970, iar deşertul a fost transformat într-un adevărat colţ de rai. „În perioada respectivă, s-au cultivat peste 60 de specii de plante şi au servit drept perdele de protecţie în calea nisipurilor. După 1989 s-a distrus sistemul de irigaţii, au fost tăiaţi pomii, totul s-a dus pe apa sâmbetei. În Oltenia există peste 100.000 de hectare de teren arid, iar oamenii nu pot cultiva porumb, floarea soarelui sau grâu în zona cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei“, a precizat inginerul Iulian Tomescu. Zona Olteniei mai este cunoscută sub denumirea de Sahara Olteniei. Terenul este nisipos. Oamenii au declarat că agricultura este compromisă din cauza secetei în Sahara Olteniei, aşa că s-au orientat către culturile tropicale. „Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara Olteniei. Terenul este nisipos la Dăbuleni şi nu vom reuşi niciodată să avem recolte bogate de porumb sau de grâu. Cum sistemul de irigaţii nu va mai fi pus la punct niciodată, trebuie să ne descurcăm fiecare cum putem. Înainte de Revoluţie, la noi în zonă se iriga totul. Acum, dacă o să mergeţi pe câmp, nu o să mai vedeţi nici urmă din acel sistem din perioada comunistă“, a spus Dumitru Stoica. Una dintre “ororile Epocii de Aur”, completez eu ca să fiu în ton cu legea nouă care pedepseşte acum foarte aspru povestirea acelor amintiri. Dar, măcar din motivul absenţei secetei, se cuvine să vorbim foarte frumos, şi chiar pe bune!, despre Epoca de Aur pe care alogeno-cominternistul Petre Roman şi seniorul Corneliu Coposu n-o puteau suferi. Specialiştii au mai precizat că, anual, peste 1.000 de hectare de teren sunt acoperite de nisip, iar în momentul de faţă cele mai mari probleme sunt în Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dăbuleni şi lunca Dunării. Unii agricultori au mai povestit supăraţi că în următorii 20 de ani vor ajunge să pună banane sau măsline. „În ziua de astăzi, agricultură mai fac doar cei care pot să irige. Noi singuri am distrus tot ce am avut, iar acum ne plângem în stânga şi în dreapta. Nimeni nu o să mişte un deget pentru noi. În momentul de faţă pentru mine nu mai este avantajos să fac agricultură“, a apus un agricultor din Dăbuleni. Oamenii au precizat că din cauza terenului nisipos nu se face recoltă. O prognoză realizată de Agenţia Naţională de Mediu spune că producţia de porumb în Oltenia se va diminua cu 14% până în anul 2020 şi cu 21% până în 2050. Au fost create la Staţiunea de Cercetare de la Dăbuleni două soiuri unicat de alune de pământ, denumite Dăbuleni şi Viorica. Aluna de pământ este bogată în proteine, acizi esenţiali, şi este foarte bună pentru digestie. Terenurile nisipoase din Sahara Olteniei sunt bune pentru cultivarea arahidelor. Producţia este deja de 2,8 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de 15 lei. „Arahidele se seamănă în luna mai şi se culeg în septembrie. Aceste soiuri de alune se comportă foarte bine pe terenurile din zonă şi se pot obţine producţii mari. Este o cultură nouă şi începe să se dezvolte, uşor-uşor“, a explicat Aurelia Diaconu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri. Altă cultură nouă este cartoful de Coreea (“cartoful dulce”). Seamănă la gust cu dovleacul şi este recomandat de nutriţionişti pentru proprietăţile lui unice. Kilogramul se vinde cu 10 lei. + Pentru conformitate, Titus Filipas, Universitatea din Craiova. M-am ocupat de formarea geofizică a zonei aceleia sub acţiunea deviantă a forţei Coriolis aplicată asupra apei Jiului. Zona nisipoasă este triunghiulară, cu latura mare pe Dunăre. Vîrful opus acestei laturi se află cam pe la Craiova (intrarea în parcul Bibescu). Profesorul Pache Protopescu, fost primar al Bucureştilor, urmărea cu atenţie – nu el personal, dar cerea rapoarte periodice-, fosilele dezgropate de viituri. Cu plăcere, şi amicilor mei de pe blogul http://www.adriannastase.ro/2015/08/14/e-seceta/ […]

  11. V-am vazut prima oara la balciul din toamna fiecarui an , Sf.Paraschiva care se tine la Breaza .Era imediat dupa revolutie. Intr-o buna zi ne-am intalnit ca arc peste timp la organizatia sectorului 1 .Aveam chiar colegi din Cornu . Va doresc multa sanatate .Mi-ar face placere sa va revad cateva minute.Rousseau spunea ca intr-o societate nu trebuie sa existe cineva atat de bogat in asa fel sa poata cumpara pe oricine si nici atat de sarac , sa fie nevoit sa se vanda .Ma bucur ca in vremurile dumneavoastra s-a incercat asta.Va salut cu stima un biet absolvent de istorie , un om intre oameni . Daca e prea cald va recomand aerul din Breaza .Cel mai bun din lume alaturi de Davos .

  12. Preşedintele Nicolae Ceauşescu se înscrie printre bărbaţii fascinanţi ai Istoriei româneşti. Împuşcarea lui seamănă cu împuşcarea lui I.G. Duca. Dacă la împuşcarea lui Duca a contribuit masiv regele Carol al II-lea, la împuşcarea lui Nicolae Ceauşescu a contribuit – de asemenea masiv- regele Mihai I, ajutat de consilierii săi (în primul rând agentul MI6 Dennis Deletant).

  13. Fragmentzel

    vaz ca matele o iei voios si pe araturile Rusiilor..

    Ca cum sa iti zic ei, rusii, le-au dat numele de ucraineni, din ratiuni geopolitice si geostrategice bala bala bla. Ntz Fragmentzel .. rusii (muscalii) nu le-au dat numele de ucrainieni .. asta este nulele pe care malorusii (rusii mici din Malo Rusia adica Rusia Mica) si l-au luat singuri. Ca muscalii (rusii mari adica velicorusii din Rusia Mare a muscaleasca) nu sunt chiar agreatai de malorusi care percep numele de malorus ca ceva ce ii diminueaza ..
    In rest ca cum sa iti zic .. limba ucraineana nu este limba rusa.. Sunt diferente destul de mari ptr ca unu dintrun sat ucraineana vorbitior numa de ucraineana sa aiba mari dificultai la Moscova (mai ales ca moscovitii sunt mereu grabiti si repeziti nu stau sa intelaga ce prune arre in gura orice taranoi)
    Si ca Va fi greu de crezut ce rusii isi vor respinge frati pe care? pe malorusi? Pai tiomcai sucaru este ca nuu ii respiung .. ci ii „doresc” gen „ti volio bene” air malorusii ar fori ceva distanta. Ai auzit poate de un Holomodor?!

    Cat despre rest cam tot pe aici. Caldura mare si betie de cuvinte!!

  14. Seceta si prostie impreunate ambele amandoua ….

    Blogi pomeneste de Sahara Olteniei. O zona cu pamant nisipos .. unde se fromeaza dune de nisip care „umbla” dupa cum bate vantu. Si se extinde „Sahara”.
    Si intr-un fel o lectie exemplara desppre prostia nationala…
    Nu de alta dar de prin anii 20 pana in 90 si ceva , intr-o destul de rara continuitate transpartinica si transideologica, autoriatile au facut ca sa se planteze paduri. Paduri de salcami . Aveam cel mai mare „masiv de salcam” din Europa (da si unicu desert!) . De bine de rau dunele se stabiliozasera. Se mai facusera si irigatii …
    Da a venit „democratia”.
    Asa ca irigatiile au fots praduite (cate milarde la nivel republican?!)
    Si mai bine treneurile au fots restituite. Cu tot cu salcamai. Oameni prevazatori „daca totuis revine comunistii? SI CAPul?” au pus bine – in curtea casei- salcamii!!!! Trunchiurile adica…
    Decenii de eforturi s-au mutat in sopraone inc ateva luni.
    Dupa vreo 3 ani nisipu’ a reinceput sa se extinda …

    Da va dati menavoastra seama? Localnicii ar fi trebuit sa stue ceva. Nu de lata dar impadurirea cu salcami a inceput prin anii 20. Unii poate au vazut ca erau copii.. In cazuo ca nu mai era nimeni de 80 de ani .. macar aia de 65 ar fi trebuit sa tie ceva de la parintii lor. Plus ca ar fi trebuit sa stie , sa isi aminteasca de anii 50-60 cand se plantau salcami pe dune!!!
    Sa nu mai zic – profesorii, invatatorii, inginerii si popii din zona aia ar fi trebuit sa zica „ho! ca vione desrtu peste noi!” Ntz. „taie ma sacamu sa tai si comunismu’ ma!!”

    Azi … ii inghite nisipu.
    Si stiti ceva ?
    SE VA EXTINDE!!!!!

    {apropos de comunism. Pepenele de Dabuleni este si el cam „comunist” ba chiar „ceausist” . Cel putin io ca bucurestean am auzit de Dabuleni si pepenii sai acum vreo 30 de ani. In copilarie celebrriierua pepenii de Braila…}

    Si stiti ce este mai „frumops”?! (ca un mops gata sa muste!)

    Incalzirea globala. Cestie de care am citit prima data la inceputul anilor 60 (ca pe aici vom avea clima meditaraniana si ca sacalii vor deveni specie comuna. In ce priveste sacalii e pe bune. Cica sunt si spre Budapesta si se pare ca unu sau doi au fost vazuti si in preajma Vienei. Nu la zoo…).
    Ori asta inseamna precipitatii scazute.
    precipiatatii scazute inseaman „aridizare„.. Care risca sa fie primu pas catre desertificare.
    Si noi taiem padurile ca tampitii!
    Si la noi sunt terenuri lasate in parlaoga ..
    Si nimnei nu isi mai aduce aminte ca cu 50 de ani in urma se zicea ca in zona padurilor sunt ploi mai multe .. si ca padurea retine umezeala.

    O politica inteligenta ar face din reimpadurire program national.
    Si in zonele agricole unde sunt pamaturi in parloaga .. ei bine ar trebui c aparloagele sa fie impadurite!!! Acum cat mia vem timp! (ca o observtatie -se pot face impaduriri si cu specii valoroase : nuci , ciresi amari si altele asemenea. Care peste 40-50 de ani pot da si lemn de calitatate .. si nuci in draci si pana atunci.. va asigur ca se pot face multe cuncirese amare! Black bitter ati auzit? Fin si nu chiar ieftin.. de dulceata ce sa mai zic… si cateva paduri ar scoate bani fumusei … )
    Ca peste cateva decenii s-ar putea sa fie prea tarziu .. adica clima sa nu mai permita impadurirea. Si vom avea teren aridizat ,care se va eroda si … ia priviti halul in care a ajuns Semiluna Fertila sau chiar Grecia!!!

    Nu de alta dar peste vreo 60 de ani copii copilor nenascuti inca ne vor blestema lipsa de prevedere si imbecilitatea….

  15. http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/3876947/2/untitled-1.jpg?width=800&height=600
    Studiile arată că aproximativ o treime din teritoriul ţării (adică 7 milioane de hectare) şi circa 40% din suprafaţa agricolă sunt situate în zone cu risc de deşertificare. Din această suprafaţă, 3 milioane de hectare de teren sunt direct afectate de deşertificare. Numai celebra ”Sahară a Olteniei” (o fâşie de 30 kilometri lăţime, din zona Dunăre – Craiova – Caracal) cuprinde în jur de 100.000 de hectare. În ultimii 30 de ani, suprafeţele împădurite din Dolj s-au redus la jumătate, 9.000 de hectare de pădure fiind defrişate între Sadova şi Corabia, pentru a face loc sistemelor de irigaţii, acum distruse. În judeţul Brăila, terenurile degradate reprezintă 34% din întreaga sa suprafaţă. Iar judeţele Călăraşi, Constanţa şi Teleorman au sub 5% pădure.

    Al patrulea raport IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice) spune că până în 2099 clima României va arăta cu totul altfel decât acum: între 2020 şi 2029, temperatura medie anuală va creşte cu valori între 0,5 şi 1,5 grade, iar până în 2099, temperaturile vor creşte din nou, progresiv, cu 5 grade Celsius, cele mai afectate fiind sudul şi sud-estul ţării. Iar Romania face parte dintre primele primele şapte ţări europene pe care seceta le va afecta puternic în următorii ani.

    http://www.gandul.info/stiri/zece-judete-vor-deveni-sahara-in-20-de-ani-romanii-fug-in-nord-3876947

  16. Cine, mă rog frumos, a furat instalațiile de irigare? Politicienii? demnitarii? Nu. O parte a electoratului care acum se indignează pe „rețele” împotriva hoților care, culmea! totdeauna sunt liderii și niciodată cei conduși…

  17. În privința Învățământului (continui să numesc Educație doar formarea copilului în familie), „bieții” elevi au fost „năpăstuiți” după 1990 cu o grămadă de cunoștințe care li se par (și nu numai lor) nefolositoare, astfel încât se tot reduce numărul de obiecte de studiu, până ce vor rămâne doar Engleza și Informatica (mai precis o brumă de engleză și o fușăreală de informatică). De celelalte nu e nevoie, că le știe Google.
    Dacă nu cade curentul…

  18. întotdeauna am susţinut mărirea numărului de discipline opţionale. Pe vremea doamnei ministru Ecaterina Andronescu a crescut procentul de discipline opţionale , urmând ca pe parcurs să se ajungă la paritate. Numai că mulţi profesori nu sunt dispuşi să propună şi să facă programe de opţional, iar când sunt nevoiiţi pentru completarea catedrei, în timpul orei de opţional fac tot disciplina pe care o predau, adică aprofundare prin extindere.

  19. @Cris spune : +Cine, mă rog frumos, a furat instalațiile de irigare? Politicienii? demnitarii? Nu. O parte a electoratului care acum se indignează pe „rețele” împotriva hoților care, culmea! totdeauna sunt liderii și niciodată cei conduși…+?
    Toate drumurile de cauzalitate în distrugerea instalaţiilor de irigare duc la fiul de alogenocominternist Petre Roman. Lanţul de ordonanţe a fost măiestrit. Scapă odată de obsesia că „Rumânul este de vină!”

Lasă un răspuns