Parintele Galeriu

28

Ieri, 10 august, s-au implinit 12 ani de la plecarea parintelui Galeriu. Trecand prin Ploiesti, mi-am amintit  cuvintele sale despre vremea cand era preot in oras. Nu cred ca am intalnit pe altcineva care sa emane in asa masura bunatatea. L-a botezat pe Mihnea. Ne-am intalnit de multe ori. L-am ascultat in Biserica Sf. Silvestru. L-am vizitat la spital, dupa accidentul cerebral. Raman amintirile…

24 de gânduri despre “Parintele Galeriu

  1. Maus Fransz
    august 11, 2015 la 7:32 am

    Victor Ponta a fost magistral. Prin pozitionarea sa, a dat cu flit unor partide politice caragialesti, care, dupa ce au aprobat (prin grupurile lor parlamentare) Codul Fiscal, se invita reciproc…la negocieri. Sa ce ? Absolut penibil.
    Bravo, Ponta, pentru ca te-ai delimitat de partide.
    Si inca ceva: Sper sa candideze si doamna de fier (Rovana Plumb) la sefia PSD (daca nu cumva o va face preferata mea Corina Cretu). Spre deosebire de condamnatul Dragnea, distinsa doamna nu are ce sa-si reproseze din punctul de vedere al respectarii legii. Si nici al activitatii la guvern.

  2. blogideologic
    august 11, 2015 la 7:05 am

    SOV spune : „Isărescu – modelul aristocrat al profesionistului vizionar şi iubitor de ţară.” Să rîd?

    Raspuns correct: DA ! 😉

    PS
    Mugur Isarescu: Un impostor. Adica, un camatar cu studii superioare.

  3. Adrian B.
    Nu credeti ca exagerati acordand o atentie diforma controversatului mogul numit S.O.V. ?
    Chiar asa….va intreb: aveti o explicatie plauzibila pentru deplasarea lui Geoana la resedinta maharului de presa, taman in perioada alegerilor prezidentiale ?
    Mai scutiti-ne cu reproducerile interminabile din cugetarile infractorilor.

  4. ps
    Iata ce aberatie reproduce dreptacul Adrian B. :
    ,,Aici, în această galerie cu modele, se va situa şi Klaus Iohannis, dacă va reuşi să transforme ceea ce astăzi este o colonie căzută într-o formă de autodispreţ destructiv în ceea ce însemnă România în perioada interbelică”.

    Cine, ma ? Yohannis ? Pai asta e unealta perfecta a imixtiunii straine. colegule naiv. E mai valabil Basescu de 50 de ori. Macar asta e original.
    Cred ca ai un deficit acut de..vacanta.
    (Z)

  5. M.E.P.
    Stimata doamna, imi propusesem sa nu mai comentez pe marginea cugetarilor dvs.
    Dar ti fost prea din calea afara de …neinspirata (ca sa nu spun altfel).
    Dvs scritei cu o dezarmanta nonsalanta:
    ,,L. Dragnea şi PSD au cam rămas singuri în lupta cu hidra iohanistă.”

    Ei, pe naiba. Vreti sa ne prostiti ca baronul Liviu Dragnea se lupta cu ,,hidra” ? Serios ? Mai ales dupa ce l-au reinstalat pe Nichita in calitatea de sef al filialei PSD Iasi ? (Z)
    Eu observ altceva: Liviu Dragnea participa la negocieri cu PNL pe marginea Codului Fiscal, DESI, Parlamentul s-a pronuntat deja (INCLUSIV PARTIDELE POLITICE). In plus, toata lumea observa ca acest cal troian in PSD este apreciat si ridicat in slavi de liderii opozitiei, DESI este un condamnat penal. E si normal: penalii tin cu penalii. (Z)
    In schimb, Victor Ponta este CERCETAT de procurori, ceea ceea ce este cu totul altceva, dar totusi, este puternic atacat de liderii opozitiei.
    Ce rezulta de aici, stimata ,,analista” ? Nu cumva ca se incearca tot felul de facaturi, inclusiv judiciare, pentru ca politicienii corupti sa scape de incomodul Victor Ponta, caruia i se datoareaza, datorita evolutiei economiei, procentele pe care le are in acest moment PSD-ul ?
    Daca veti spune ca de aceasta data va atac, nu va inselati. Si daca o veti mai lua prin balarii, o voi face din nou, fara menajamente si..discriminare de sex.

  6. Eu ii inteleg si le dau, intrucatva, dreptate, celor care spun ca majorarea de salarii pentru 48 de demnitari inalti ai statului este oarecum prematura si scoasa din contextul legii salarizarii personalului bugetar.
    De acord. Dar n-am vazut pe nimeni sa spuna ca salariul actual al Liviei Stanciu este disproportionat de mare. In fond, de la acest reper s-a pornit. Nu era normal ca salariul acestei parvenito-misecuveniste sa fie mai mare decat salariile Presedintelui si Premierului.
    Fara indoiala ca as fi preferat sa fie diminuat venitul Primei Delatoare (in statul roman). Dar ar fi sarit, cu siguranta, in sus, Ambasada.
    Daca s-a putut pentru magistratii care nu dau nimanui socoteala pentru eventualele erori judiciare, de ce sa nu se poata si pentru demnitarii alesi si/sau importanti ai executivului si legislativului, care sunt in fiecare zi terfeliti in presa si pe strada si nici nu au mandate pe viata ?

  7. Un gand bun si iubitor, romaneste si crestineste, pentru parintele Galeriu. Se spune ca atunci cand cineva este vorbit de bine, dupa ce a plecat din lumea pamanteasca, se aprind mai multe lumini in jurul celui inaltat, in ceruri. Este motivul pentru care ii vorbesc de bine pe conducatorii si carturarii romani. Chiar si pe cei care au avut unele greseli, pentru ca, nu-i asa, nimeni nu este fara de greseala, dar si pentru ca unele pot fi nestiute sau fara de voie. Maresalului, de pilda, ii pastrez o amintire nestearsa pentru ce a reprezentat in elita militara romaneasca, nu in cea politica. A fost liderul militar care a pornit un razboi pentru reintregirea Romaniei, motivat nu de o ideologie politica, ci de o oportunitate militara. Cred ca si in limbile celor care scriu carti despre diavolul in istorie exista proverbul ca uneori e nevoie sa te faci frate cu dracul pana treci lacul. Au facut-o si americanii, cand s-au aliat cu sovieticii, au facut-o si sovieticii, cand s-au aliat cu americanii. Probabil ca niste statui in Bucovina, poate, desi este mai greu, si in Basarabia, ar fi supremul afront pentru anexionisti. Daca cei care condamna comunismul sunt sinceri, ar trebui sa fie recunoscatori celui care a alungat ciuma rosie belakunista. Cum la fel ar trebui sa fie si daca isi vor aminti ale cui au fost tunurile care au restabilit ordinea in 1907, cat si de cauzele tulburarilor de atunci. Pe Socrate al Bucurestiului il apreciez nu pentru ca s-a molipsit, pentru scurt, timp, de blenoragia comunismului sau, la fel de scurt, de impotenta legionarismului, ci pentru ce a reprezentat in elita intelectuala, un ganditor critic si public, de o oralitate celebra, care i-a atras si comparatia cu ilustrul filosof atenian, despre care am aflat din scrierile lui Platon. Orice strada din Romania ar fi onorata sa-i poarte numele. Distrugerea elitei nu trebuie sa se mai intample, oricat de bombastic si de partizan s-ar exprima eliewiselismul, trebuie vazut ca nu estre decat un paukerism cu o alta palarie. Ceea ce vreau sa subliniez este ca faptele trecutului bat propaganda prezentului, Cei care se cred alfa si omega in materie de cunoastere sau de istorie, dar nu recunosc atunci cand nu stiu ceva, ar trebui sa subscrie, automat si necritic, ori, mai bine zis, autocritic, la memorabilul adevar socratic „Stiu ca nu stiu.” Parintele Galeriu mi-a atras atentia printr-o judecata de o mare profunzime si bunatate, cand afirma ca oamenii sunt lasati de Dumnezeu pentru a fi buni si a infaptui binele, dar ca mintile lor sunt precum ulciorul, depinde de ce toarna in el oamenii. Sa nu mai lasam ca in mintile romanilor sa mai fie turnata otrava eliticidului, sa ne pastram vie in memorie realitatea ca cel mai de pret drept pe care l-am castigat in 1989, pe care nu trebuie sa-l mai pierdem, este libertatea de gandire si de exprimare. Fapte bune!

  8. Casa din Răcătău, unde a fost născut părintelui Galeriu, nu mai există. Pe el l-a trimis la şcoală preotul din sat, bunicul colegei şi prietenei mele, acum şi medicului meu de familie. Din curtea casei părinteşti, începe cetatea dacică Tamisidava. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
    Earnest

  9. Orice om are dreptul sa-si faca concediul unde doreste si dupa posibilitati . Este si dreptul d-lui Ponta .
    Dar NU INTELEG care e scopul acestei MINCIUNI gogonate ?

    OK . Se stie ca d-ul Ponta este un mare mincinos . Dar cui folosesc toate aceste minciuni gratuite ? Putea foarte bine sa taca sau sa nu raspunda …
    Dansul chiar ne crede pe toti romanii niste idioti ?
    Sau omul asta chiar minte din placere ?

    http://www.libertatea.ro/detalii/articol/ponta-vacanta-mai-ieftin-mamaia-miami-547255.html

    Bilete de avion pana la Miami in plin sezon pentru 4 persoane ( min. 5000 $ )
    Croaziera
    http://cruiseline.com/ship/oasis-of-the-seas
    Deci , minim vreo 10 000 $

    Repet , este dreptul d-lui Ponta sa se duca in concediu unde vrea dar nu inteleg rostul acestei minciuni gogonate …

  10. Deosebit şi lăudabil gestul de a aduce în atenţie memoria acestui mare duhovnic român !
    Mi-am amintit cu această ocazie de un alt credincios, un rabin, pe care cu permisiunea dvs. voi încerca a-l face cunoscut :

    Un rabin dezvaluie din nelegiuirile evreilor. Una dintre cele mai recente, Legea 217/2015, dictată de nişte activişti plătiţi şi de statul român, adică de noi toţi, de parcă nu le mai ajungeau banii veniţi din SUA 🙄

    Eli Caufman, rabin şi istoric de origine română, emigrat în Israel în anii ’60, a făcut declaraţii foarte dure şi extrem de interesante la adresa liderilor comunităţii evreieşti de la noi, în emisiunea „În arenă”, realizată e Codruţ Burdujan la Litoral TV din Constanţa.
    „Pentru noi, evreii religioşi, comunismul este mai extremist decît nazismul. Iar liderii comunităţii evreieşti din România sînt oamenii Anei Pauker, foşti comunişti.
    […] Astfel de oameni sînt cei mai extremişti, foarte cinici, nu le pasă de viaţa omului… Un om care poate spune că viaţa unui copil evreu valorează mai mult decît viaţa altui copil este un nazist şi un fascist.
    […] Evreii din România nu prea au ce face în cultură şi religie, pentru că sînt asimilaţi şi atunci fac activism, iar activismul lor este holocaustul – ei primesc bani peste bani pentru asta. În Ungaria, lui Wiesel îi e frică să facă ce face în România. Nici statistica nu e adevărată: în România nu au murit aşa de mulţi la holocaust, pentru că o parte din România era sub Ungaria şi acolo ungurii i-au omorît pe evrei. Mulţi evrei au fost salvaţi de români. Unde sînt poveştile despre aceste fapte? Să vă mai spun ceva: un domn istoric din Iaşi, Cioflîncă, a făcut mare poveste pe un progrom în Iaşi, dar era o poveste antiromânească, făcută pe bani primiţi de la organizaţii din America… Ăştia aduc ură între români şi evrei. Eu de şapte ani vin în România, merg îmbrăcat ca evreu, nu am văzut niciodată antisemitism în România. Doar comunitatea evreiască spune că e antisemitism, pentru că vrea să fie antisemitism, pentru că antisemitismul ăsta le aduce bani.”
    Gasiti mai jos intreaga emisiune „În arenă”, realizată de Codruţ Burdujan :
    https://youtu.be/EW0nWytRJAM

  11. Mi se pare greu să fii bun, de aceea admir toți oamenii buni.
    Nu pot să fiu bună. Disprețuiesc, urăsc, mă enervez, înțep, ironizez, toate, cred eu, la modul civilizat, adică cu „amortizor”.
    De fapt, ce înseamnă să ai educație, să fii binecrescut, civilizat? Cred că înseamnă să nu deranjezi și să nu ofensezi.
    În rest, nu pot să fiu de acord cu prostul gust, cu neamprostia, cu incorectitudinea… și să zic: sunt și ei semenii mei.
    Or fi semenii mei, dar nu pot să nu-i disprețuiesc.

    Părintele Galeriu a fost, înțeleg, deasupra considerentelor care împarte societatea în categorii sociale.

  12. Libertarienii atacă Lex Antiqua Valahorum / „Părintele Fondator” al noii ţări Liberland, anume libertarianul Vit Jedlicka, se înşeală. El a plantat cu foarte multă impertinenţă steagul noii ţări Liberland pe un teritoriu care nu-i revendicat de ţări vecine, anume Serbia şi Croaţia! Este chiar atât de ignorant libertarianul Vit Jedlicka? Chiar dacă nu-i revendicat de Serbia şi Croaţia, asta nu înseamnă că-i pământul nimănui! Asta-i o demonstraţie indirectă că teritoriul respectiv ţinea de Vechea Zonă Militară. Şi că se afla sub jurisdicţia noastră veche denumită şi Lex Antiqua Valahorum. Este de fapt primul atac al libertarienilor la ceea ce se cheamă Legea noastră străbună! http://www.nytimes.com/2015/08/16/magazine/the-making-of-a-president.html

  13. 🙂

    Revistablogurilor.ro a aflat adevăratele motive pentru care fostul principe Nicolae a fost decăzut din drepturi. Potrivit surselor noastre, Nicolae a dat dovadă că nu respectă deloc blazonul Casei Regale. Comportamentul, discursul și modul de viață nu sunt unele demne pentru un principe. Astfel, Nicolae a participat la diverse petreceri, unde anturajul nu era unul demn pentru un urmaș al Regelui. Sursele vorbesc despre diverse legături cu tineri care comiteau fapte reprobabile și care ar fi ocupat un loc important în viața principelui. În plus, acesta nu a reușit să-și însușească educația adecvată unui moștenitor al Regelui. Nu a învățat limba română, nu a participat la toate cursurile pentru instruirea diplomatică și nici nu a dat dovadă de insistență și stăruire pe această cale. Mai pe scurt, principele era aplecat mai mult asupra vieții lumești decât a căpătării unui comportament de Alteță Regală.
    Pentru că îi place sportul, principele Nicolae a participat la diverse evenimente care nu respectă eticheta Casei Regale. Principele Radu al României a fost cel care i-a atras atenția în nenumărate rânduri că nu merge pe drumul promis, iar în cele din urmă s-a plâns Regelui Mihai care a luat decizia excluderii principelui Nicolae din Familia Regală
    ………………………………………………………………………………………………….

    Mai pe scurt , printul Nicolae era un fel de Traian Basescu : un betiv , un pishecios , un pierde vara , …

  14. De câte ori, în timpul predicii, Părintele Galeriu își desfăcea mâinile ca niște aripi, fără să vreau ochii mi se îndreptau către palmele cu degetele frumos răsfirate ; căutam semnele cuielor în podul palmelor.

  15. Cineva spunea despre florianul ăla, care conduce un institut evreiesc şi cere ştergerea din memoria românilor a unor personalităţi ale neamului nostru că-i scăpat de la balamuc !
    Prin cererile impertinente şi obraznice ( din păcate scăpate de sub controlul celor care ar trebui să se ocupe de siguranţa naţională) acest individ se dovedeşte mai catolic decât Papa, sau mă rog, decât mai marele Rabinului lor 😉 :

    http://www.napocanews.ro/2009/11/rabinul-eliahu-caufman-federatia-comunitatilor-evreiesti-din-romania-foloseste-holocaustul-pentru-a-si-spala-miinile-in-singele-victimelor.html

    http://www.napocanews.ro/2015/08/paradox-eliade-si-cioran-interzisi-in-romania-dar-nu-si-in-israel.html

    C

  16. Îl mai ține minte cineva pe Cristian Diaconescu? Dacă facem un mic exercițiu de memorie, ni-l amintim .

    Ca să nu-l uităm de tot, din când în când , Cristi Diaconescu mai adie către public cu câte o declarație răcoroasă, bună-bună și fresh-fresh , pe canicula asta ucigașă.

    Iată, de exemplu, ce lucru înțelept a declarat domnul acesta ieri: că Victor Ponta nu are motive să demisioneze atâta vreme cât „limbajul de autobază încă prinde bine la electorat”(!!!).

    Să mori tu, mamițo, că limbajul de autobază la Victor Ponta l-ai auzit ?
    Păi, unde în altă parte, soro? Că pe când erai consilier la Băsescu Traian, eu cred că domnia-sa numai cu LIM-BAJE elevate te cocoloșea( bine, că și matele nu te lăsai mai prejos și-l copleșeai cu LIM-BUȚE), și te ținea în week-end în discuții intelectuale până la ziuă…Și numai conspecte din LEVANTUL curgeau pe pereți, și-ți dădea extemporal, când nici nu te așteptai, la editorialele lui Andrei Pleșu , de curgea apa de pe tine, soro, scriind la referate.

    Mai știi briantul duel spiritual despre etimologia lui ”SCUFUNDASEU” , cu exemple punctuale despre utilizarea lui timidă în Evul Mediu , si citate ample din literatura contemporană, nominalizată la Nobel, în care ”SCUFUNDASEU” este utilizat viguros, bărbătește, postmodernist și statornic?

    Îmi pare rău de tine, mamițo, să mă-ngropi dacă nu-i așa, că ți s-au ofilit urechile de la limbajul de autobază a lui Victor Viorel …da′ nu fii dezolat, nu deznădăjdui, că se apucă Băsescu Traian să-și scrie memoriile și vei avea parte de literatură adevărată, de calitate, și-o să te cocârjeze de rafinamente, neologisme și eleganță la purtător.

  17. @Mihaela Erika Petculescu august 9, 2015 la 11:33 am

    Ultima dată când l-am văzut, venisem la familia Simion pentru ca să-i invit la un eveniment. Domnul era după al treilea atac cerebral, cred, vorbea greu și mi-a spus, cu mare efort, prinzându-se pe sine și pe doamna într-un gest larg ”…noi… două jucării stricate…”

    Ședeam în camera de zi, și, trecând de câteva zile prin apartamentele mai multor profesori, am fost uimită să observ cât de mult semănau între ele . Aceeași mobilă de ani 70, aceeași bibliotecă în care cărțile abia de mai încăpeau, aceleași tablouri (multe erau cadouri de la elevi), același univers fragil , pe care părea că oricine ar fi putut să-l sufle , precum puful de păpădie.

    @Fragmentqarium Politic scrie: ”…Se spune că atunci când cineva este vorbit de bine, după ce a plecat din lumea pământească, se aprind mai multe lumini în jurul celui înălțat, în ceruri”.

    Mă bucur, doamnă, să aprind, ca și dumneavoastră, un bob de lumină pe lumea cealaltă, pentru un om la care am ținut mult.

  18. @ serbanfl

    Crede-ma pe cuvant , nici urma de rea credinta ! L-am votat pe Ponta in 2012 si acum la prezidentiale dar mi se pare ca omul a luat-o rau pe aratura . In plus este de o incompetenta crasa . Mi se pare cel mai penibil PM pe care l-a avut Romania ever . Mai penibil si decat Boc !!! Este complet rupt de realitate , incompetent , fricos , oportunist , lipsit de caracter , mincinos , etc. Omul are o minte de plutonier major si singura lui regula dupa care se ghideaza la guvernare 🙂 sunt taxe , impozite si bani la buget prin orice mijloace ( daca se poate chiar prin abuzuri ! ) .
    Dealtfel , singurele lui realizari din acesti trei ani au fost ca si-a facut sotia europarlamentar si s-a dus in croaziera in Caraibe . In rest si-a ratat toate obiectivele politice pe care le-a anuntat in 2012 .

    Iar când institutiile pe care dansul le conduce folosesc aceleasi metode securiste pe care toti le blamam , cu ce se deosebeste dansul de Genica Boierica ?

    Asta este parerea mea si mi-o sustin SINCER . Ai vrea sa mint ?
    Omul nu este cu nimic mai breaz decat toti tortionarii aia sinistrii ( Basescu , Blaga , Kovesi , Stanciu , MRU , etc ) .

    Din copy-paste-ul d-voastra ati taiat o fraza pe care am spus-o :

    ” Daca intrebati un militian sau un procuror , el va spune DA ”

    Cu siguranta , d-voastra sunteti militianul care este de acord cu practicile securiste ale d-lui Ponta si ale institutiilor conduse de dansul .
    Iar satisfactia d-voastra vis a vis de faptul ca d-ul Dan Voiculescu a intrat la puscarie nevinovat imi confirma inca o data ca nu sunteti decat un militian spalat pe creier si un mare dobitoc . Si ca aveti doar vreo doi neuroni …
    Din cate-mi aduc aminte m-ati mai amenintat o data ca imi scoateti nu stiu ce dosar si alte mizerii din astea .
    Daca v-as spune direct ce cred despre d-voastra as incalca grav regulile blogului ; asa ca va las pe d-voastra sa ghiciti .
    Un lucru este insa clar : adevarul deranjeaza foarte tare pe unii .

    ……………………………………………………………………………………………………….
    serbanfl
    august 11, 2015 la 8:52 am

    @Adrian B.
    august 9, 2015 la 3:06 pm
    „Exista vreo diferenta intre Genica Boierica si Victor Ponta ?
    Daca ma intrebati pe mine , eu zic ca NU .”
    @Adrian B.
    august 10, 2015 la 4:21 pm
    „Cam asa arata politica economica 🙂 a Guvernului Ponta : impozite , taxe , securisme , japca , delatiuni , teroare .”
    Chiar dacă încerci să te ascunzi citind diverse surse, reaua credință este vizibilă și, fi sigur, răsplata îți va venii, căci așa spune experiența populară – Dumnezeu nu dă cu parul, dar dă!
    Nu crezi? Nici Dan Voiculescu n-a crezut în 2004, dar și-a încasat-o, total nevinovat, în 2014!
    ……………………………………………………………………………………………………..

  19. În termeni psihologici de înţeles, evenimentele din decembrie 1989 au fost tot atât de „spontane” şi de „naturale” precum o mişcare a muncitorilor de la fabrica de ciocolată care ar fi strigat : „Jos Willy Wonka!”

  20. @Adrian B.
    august 12, 2015 la 12:51 am
    Trebuie să mulțumesc echipei Adian Năstase că ți-a comunicat regulile blogului, pe mine sărindu-mă de la această favoare.
    Nici nu pot să-mi închipui ce text ai fi postat dacă nu erai în temă cu oarece reguli. Pentru ca să-mi fie de învățătură, în privința decenței blogărești, reproduc un fragment din postarea dumitale:

    „Cu siguranta , d-voastra sunteti militianul care este de acord cu practicile securiste ale d-lui Ponta si ale institutiilor conduse de dansul .
    Iar satisfactia d-voastra vis a vis de faptul ca d-ul Dan Voiculescu a intrat la puscarie nevinovat imi confirma inca o data ca nu sunteti decat un militian spalat pe creier si un mare dobitoc . Si ca aveti doar vreo doi neuroni …
    Din cate-mi aduc aminte m-ati mai amenintat o data ca imi scoateti nu stiu ce dosar si alte mizerii din astea .
    Daca v-as spune direct ce cred despre d-voastra as incalca grav regulile blogului ; asa ca va las pe d-voastra sa ghiciti .”

    Trebuie să fac totuși niște precizări:
    – Nu mă bucur că Dan Voiculescu a intrat nevinovat în pușcărie, doar constat adevărul zicalei.
    – Nu te-am amenințat niciodată, cu nimic. Observând că ai mai probleme în a te împăca cu propria persoană, ți-am recomandat că citești cartea lui Karl Leonhardt „Personalități accentuate din viață și din literatură”.
    Constat că problemele dumitale s-au agravat și cred că nu mai ajută la nimic lecturat ce ți-am recomandat acum ceva vreme.

  21. Cred ca unii oameni nu ar trebui sa moara. Sunt atat de putini! Ei sunt ca o lumina care nu se pierde cand ne lumineaza ci devine mai puternica. Daca sunteti putin atenti o sa vedeti ca atunci cand ajutati pe cineva, te ajuti foarte mult pe tine insuti. Asa suntem facuti de Dumnezeu. Sa cititi cartea ‘Inteligenta materiei” a lui Dulcan.

Lasă un răspuns