Marin Sorescu

FullSizeRender 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In urmă cu peste douăzeci de ani, Marin Sorescu mi-a dăruit o pictură, „Coridă in Yucatan”. O privesc, uneori, si mă gândesc la luptele lui, ale mele, ale noastre. Vor fi, peste câteva luni, 80 de ani de la nasterea lui. L-am admirat, in anii in care l-am cunoscut (si ca ministru al culturii, in guvernul Văcăroiu), pentru multivalenta sa culturală, pentru umor, pentru resursa inepuizabilă de talent. Poezie, teatru, romane, eseuri, politică, pictură – Sorescu a insemnat pentru multe generatii speranta unei innoiri a gândirii si a limbajului.

Vă reamintesc una din poeziile sale pe care o recitesc adesea:

„Shakespeare”

Shakespeare a creat lumea în sapte zile.

În prima zi a facut cerul, muntii si prapastiile sufletesti
În ziua a doua a facut rîurile, marile, oceanele
Si celelalte sentimente –
Si le-a dat lui Hamlet, lui Iulius Caesar,
lui Antoniu, Cleopatrei si Ofeliei,
Lui Othelo si altora, Sa le stapîneasca, ei si urmasii lor,
În vecii vecilor.
În ziua a treia a strîns toti oamenii
Si i-a învatat gusturile:
Gustul fericirii, al iubirii, al deznadejdii,
Gustul geloziei, al gloriei si asa mai departe,
Pîna s-au terminat toate gusturile.

Atunci au sosit si niste indivizi care întîrziasera.
Creatorul i-a mîngîiat pe cap cu compatimire,
Si le-a spus ca nu le ramîne de cît sa se faca
Critici literari
Si sa-i conteste opera.
Ziua a patra si a cincea le-a rezervat rîsului.
A dat drumul clovnilor
Sa faca tumbe,
Si i-a lasat pe regi, pe împarati
Si pe alti nefericiti sa se distreze.
În ziua a sasea a rezolvat unele probleme administrative:
A pus la cale o furtuna,
Si l-a învatat pe regele Lear
Cum trebuie sa poarte coroana de paie.
Mai ramasesera cîteva deseuri de la facerea lumii
Si l-a creat pe Richard al III-lea.
În ziua a saptea s-a uitat daca mai are ceva de facut.
Directorii de teatru si umplusera pamîntul cu afise,
Si Shakespeare s-a gîndit ca dupa atîta truda
Ar merita sa vada si el un spectacol.
Dar mai întîi, fiindca era peste masura de istovit,
S-a dus sa moara putin.

29 de gânduri despre “Marin Sorescu

  1. Minunat!
    Doar ,,Trei dinti din fată,, au lipsit
    totul se amesteca cu ,,a treia teapă,,
    si doar atunci se ia totul inapoi.
    Marele Sorescu a mers inaintea noastra!

  2. Mult rafinament, un condei prea talentat și restul e lumea creată de Sorescu! 🙂 Foarte frumos!

  3. Prosopografia la Marin Sorescu / Prosop, Prosopoeia şi Prosopografia fac parte din aceeaşi familie de cuvinte. În legătură cu primul cuvânt, care înseamnă șervet, ștergar, obiect de uz casnic pentru ștersul feței, aflăm din DEX că provine din elinică sau vechea limbă greacă, unde prosopon însemna faţă. Iar Prosopoeia este o figură de retorică propusă de Quintilian. În fine, Prosopografia descrie trăsăturile comune ale unui grup de oameni care au trasat Istoria. Pentru noi, românii, exemplificare poate fi poezia lui Marin Sorescu : „Eminescu n-a existat./A existat numai o ţară frumoasă/La o margine de mare/Unde valurile fac noduri albe/Ca o barbă nepieptănată de crai./Şi nişte ape ca nişte copaci curgători/În care luna îşi avea cuibar rotit.// Şi, mai ales, au existat nişte oameni simpli/Pe care-i chema : Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare,/Sau mai simplu : ciobani şi plugari,/Cărora le plăcea să spună/Seara în jurul focului poezii -/”Mioriţa” şi „Luceafărul” şi „Scrisoarea a III-a”.//Dar fiindcă auzeau mereu /Lătrând la stâna lor câinii,/Plecau să se bată cu tatarii/Şi cu avarii şi cu hunii şi cu leşii/Şi cu turcii.//În timpul care le rămânea liber/Între două primejdii,/Aceşti oameni făceau din fluerele lor/Jgheaburi/Pentru lacrimile pietrelor înduioşate,/De curgeau doinele la vale/Pe toţi munţii Moldovei şi ai Munteniei/Şi ai Ţării Bârsei şi ai Ţării Vrancei/Şi ai altor ţări româneşti.//Au mai existat şi nişte codri adânci/Şi un tînăr care vorbea cu ei,/Întrebându-i ce se tot leagănă fără vânt ?//Acest tînăr cu ochii mari, /Cât istoria noastră/Trecea bătut de gânduri/Din cartea cirilică în cartea vieţii,/Tot numărând plopii luminii, ai dreptăţii, ai iubirii,/Care îi ieşeau mereu fără soţ.//Au mai existat şi nişte tei,/Şi cei doi îndrăgostiţi/Care ştiau să le troienească toată floarea/Într-un sărut.//Şi nişte păsări sau nişte nouri/Care tot colindau pe deasupra lor/Ca lungi şi mişcătoare şesuri.//Şi pentru că toate acestea/Trebuiau să poarte un nume,/Un singur nume,/Li s-a spus /Eminescu.”

  4. Are o poezie, apăruta prin ’70, nu mai stiu cum se numeste, e foarte temerara. Descria cum generatii de-a rândul, s-au aruncat pe geam, pentru ca asa li s-a cerut. Si in final i-a venit si rândul generatiei lui sa se arunce şi s-a aruncat. Si se intreba apoi : Ce vina am eu ca am cazut pe moale. Poate o stiţi si ma ajutaţi sa o regasesc. Cu mare deosebită stima, eu, alias Hamnibal Anteporcas

  5. Prin anii 80 ai secolului trecut, la un Cenaclu „Flacara” sustinut in sala de festivitati a liceului din Marasesti, Tudor Gheorghe a tinut o ora de literatura, recitand -cantand poezii din volumul „La lilieci” de Marin Sorescu. Elevii de atunci au cunoscut si poezia scriitorului, nu numai dramaturgia, pe care o studiau la scoala.
    Stiti ca in zilele noastre nu se mai studiaza la scoala Marin Sorescu?

  6. @ ZeV, de pe firul trecut:

    Vezi tu, timp de 25 de ani dupa revolutie, clasa politica a mintit poporul asta ca nu-i poate creste pensiile si salariile caci apare prea multa masa monetara pe piata, adica inflatie! Acum, cand guvernul Ponta incearca sa se salveze aruncand in toti cu mariri si inlesniri, ce sa vezi, nimeni nu mai vorbeste despre inflatie! Ba toti cei ce semnaleaza pericolul sunt terfeliti cum terfeleste porcul dovleacul, in presa aservita discret la banul public…

    Se intelege, apare inflatia, se mai devalorizeaza mineda nationala, implicit cresc preturile, si gata! Companiile raman cu taxe diminuate, dar cetateanul se alege cu o moneda devalorizata si cu preturi mai mari! Tu ce zici, asta iti doresti? Si toate astea pt ce, ca nu poate Viorel sa spuna instantei cum de reusea sa factureze 27 de ore pe zi ca avocat???

    Iar cu globalismul las-o mai moale, daca nu ar exista un for eminamente globalist precum FMI, noi dispaream odata cu criza din 2008, iar grecii acum! Norocul e ca globalistii isi vad de treaba lor iar neglobalistii se indreapta singuri spre ei, de nevoie… Evident, sub umbrela banului, nu public ci mondial, guvernantii fura peste tot cat pot! Si tot evident, unde nu pot, n-o fac! La noi, la greci, la toti sarantocii, merge, nimeni n-are interesul sa le taie o mana hotilor, asa cum vor sa-i castreze chimic pe violatorii aia, sau sa le taie limbile mincinosilor…
    Clasa politica ar fi aproape in totalitate formata din ciungi limbuti…

    Insa ca sa stai linistit: nimic din ceea ce promite Ponta nu se va realiza! Pana acum a dat niste bani inapoi, neavand incotro, atat! Deci chiar daca isi va trece codul asta fiscal, va reveni imediat cu masuri de echilibru care vor aduce lucrurile tot acolo, insa cu o moneda usor devalorizata si cu preturi mai mari! Pana la urma, intr-o tara care nu produce valoare, totul se face din diminuarea nivelului de trai! Dar poate ti se pare complicat…

    Ai putea totusi sa observi ca balamucul asta si riscul caderii economice ulterioare, este exact ceea ce si-ar dori sa auda Putin, turcii si grecii care cer acum bani de la rusi…

    Eu nu cred ca merita sa ne reintoarcem catre est, numai de dragul micului scaldator…

  7. Iata ce scrie economistul Paul Craig Roberts imediat dupa ce Pentagonul si-a facut publica Strategia Militara –

    http://news.usni.org/2015/07/02/document-2015-u-s-national-military-strategy – in iunie 2015: „Documentul anunta o schimbare a centrului de atentie de la terorism la ” actori statali ” care ” contesta normele internationale „. Este important sa intelegem ce inseamna aceste cuvinte. Guvernele care ” contesta normele internationale ” sunt tari suverane care isi urmaresc propriul interes national independent de politica Washingtonului. Aceste ” tari revizioniste ” ameninta ordinea mondiala, nu pentru ca au de gand sa atace SUA , chiar Pentagonul admite ca nici Rusia si nici China nu intentioneaza, ci pentru ca sunt state independente. Cu alte cuvinte, norma este dependenta de Washington.

    Pentru a fi mai clar : Amenintarea este existenta statelor suverane, a caror independenta de actiune le face ” state revizioniste ” . Cu alte cuvinte, independenta statala nu este admisa in doctrina neoconservatoare care declara ca independenta este dreptul exclusiv al Washingtonului. Istoria arata ca hegemonia Washingtonului exclude propasirea interesului national oricare altei tari.”

  8. Egiptul , tara condusa de armata de un an , in plin haos timp de trei ani , inaugureaza la 6 august al doilea Canal de Suez , construit intr-un an , de firme egiptene .
    Romania , tara membra a UE , stabila politic , intra la 1 august in a saptea luna de la semnarea contractelor pentru construirea autostrazilor Bacau si Campia Turzii Targu Mures , fara ca ordinul de incepere a lucrarilor sa fie dat .
    Cele doua proiecte sunt finantate , 85 % , din fonduri europene NERAMBURSABILE – cu conditia sa fie folosite .
    Fara comentarii .

  9. Acum câţiva ani, numele lui Marin Sorescu a fost pomenit de Udrea Elena într-un mod cât se poate de bizar: aflată “LA CETATE” , invitată de onoare a poetului cufundat în gastronomie, recte Mircea Dinescu, doamna Udrea a botezat mielul pe care-l scărpina tandru între corniţe, SORI …în “amintirea ” poetului dispărut , desigur… Am avut un sentiment de jenă , ca şi cum, fără voia mea, aş fi asistat la o întâmplare trivială dar am fost şi furioasă , gândindu-mă că Marin Sorescu, inteligentul şi ironicul, nu se mai putea apăra de glodul pe care cucoana i-l punea cu graţie în creştetul capului.

    Mi-am amintit că piesa de teatru “A treia ţeapă”, regizată de Ion Caramitru şi jucată de studenţi , având ca fond muzical Pink Floyd -“Shine on you crazy diamond”, a fost eveniment teatral , la începutul anilor 80, în Institutul de Arhitectură, şi că, pentru mine, dramaturgul Marin Sorescu a fost dragoste la prima vedere . Am căutat după aceea şi “Iona” , şi “Matca” , şi “Răceala”. Toate mi s-au părut extrem de politice, ascunzând în faldurile parabolelor biblice sau în crochiurile epocilor istorice îndepărtate, ceea ce Marin Sorescu avea de spus despre o perioadă istorică pe care o cunoştea nemijlocit.

    Nu ştiu dacă se mai studiază în liceu opera lui Marin Sorescu. Poate la “uman”…secţia “reală” nu cred că mai are mare nevoie de acest tip de poezie sau de teatru. Dar am văzut că se studiază, în schimb, capodopera lui Mircea Cărtărescu, “Poema chiuvetei” ; comentariile şi referatele spun că “poema” este un fel de “LUCEAFĂRUL”, o creaţie la fel de genială , deci, dar poate puţin mai condensată. Dacă ne străduim puţin, dacă „ne forţăm puţin nota”, cred că putem trece uşor peste această mică deficienţă şi că vom elimina în curând “scheletul Eminescu” din dulapul nostru de PAL melaminat, cu amărâtul lui de Hyperion desuet cu tot, şi ne vom mândri cu autori mai serioşi şi mai aspiranţi la Premiul Nobel pentru Literatură.

    P.S. Vă invit pe toţi, prieteni, să citiţi POEMA CHIUVETEI; apoi, pe colţul unui şerveţel încercaţi să scrieţi ceva similar. Vă asigur că vă “iese” la fix, tuturor. După doi ani , exersând asiduu la astfel de poeme, deveniţi cu siguranţă genii ale poeziei româneşti şi este legitim să vă lăsaţi plete, să deveniţi visători şi să aspiraţi la bătrânul NOBEL.

  10. O optiune neinspirata a pesedistilor, aceea pentru Liviu Dragnea. Nu cred in vinovatia sa relativ la condamnarea electorala primita, deoarece imi este clar ca nu putea fi achitat, datorita consecintelor achitarii. Insa condamnarea ramasa definitiva induce in public imaginea de vinovatie si, astfel, pesedeul se expune unor atacuri carora le va putea face fata cu greu. Presimt ca Dragnea va indruma partidul catre un nou rand de alegeri pierdute.

  11. Vi-l mai amintiţi pe redutabilul liberal Costel Caraş? Nu vi-l aminţiţi, sigur că nu, deoarece dânsul a răsărit ca o stea pe cerul politicii în iulie 2014, cînd au fuzionat pasional Partidul Popular (!!!) al domniei- sale cu PNL-ul lui badea Iohannis, şi-apoi a devenit o superbă gaură neagră, ocolită de toate telescoapele analiştilor politici . Costel Caraş n-a venit însă în căsnicie cu mâna goală: el a adus o zestre de 30 000- 40 000 de membri (sigur, nu ştia exact câţi, dar ce contează amănuntele…) şi a mai adus şi promisiunea unui milion de voturi, care nu-i de colea…poate că a fost chiar milionul în plus pentru Klaus în disputa cu Victor!( contraziceţi, prieteni, această afirmaţie, dacă puteţi!)

    Azi am avut însă nepreţuita şansă de a-l vedea şi a-l auzi în direct pe misteriosul “greu ” al politicii româneşti, căci numai unul greu de tot poate să aducă pocnind din degete 1 000 000 de voturi!

    Bravo, PNL! Ce-ai matale, n-are nimeni! Deci aşa arată intelectualul rafinat, membru al unui partid istoric şi vorbitor vag de limbă română! Ei bine, confuzia şi brambureala din capul domniei-sale sunt pe cale să-l facă aproape simpatic, dacă nu de-a dreptul exotic!

    Mă angajez să urmăresc traiectoria strălucitoare a domnului Caraş, că la câte calităţi am sesizat eu la dânsul dintr-o singură apariţie la televiziune, zău că ar fi păcat să rămână doar vicepreş’ la PNL-ul de tip nou…

  12. Ma uit la A3 unde se bat campii in legatira cu violatorii aia liberi.
    Unu cu barba alba lasa de intels ca daca cumva ma permite prostitutia. PROSTIE!!!!

    Oana Stancu – pe care o apreciez da nu acu’- se zbcenmguie si ea pe aratura ca castrarea chimica, ca pedespre mai grele. Ete na!!!!

    A da. Cazul este revoltator…. Acu nu va scandalizati de ce mai aduag – este rev oltatator si prin modalitate. Nu este vorba despre un caz „intamplator” (petrecere, era ala prea incisn de dans si bautura .. nu este scuzabil dar .. dar ) ci de unu de maxima ticalosie. Adica au fost invitati la viol si au venit… Deci am dreptate cand zic ca sunt modalitati si modalitati? Astioa sunt chiar pericol public!!

    Si ce daca ?
    Candva vor fi si judeacti. Pana atunci ce sa vezi? Umbla liberi si fac pe jmecherii (asta dupa cate mi se pare este un caz „beton” sa le dai de la 10 in sus!! Mai ales ca 3 au recunoscut)
    Da pana atunci tot tembelu’ vede ca „merge” ..

    Sa va mai zic ceva.. Stioti cand puscariile rau cam goale?
    in 1973- 77 pe vremea celebrului decret 153 .. cand ptr un „pst draguta ce mananci ca arati asa de bine?” ziceai mersi daca scapai cu amenda … ca ptr acostare ;primeai si puscarie. Si judecata pe baza lu 153 mergea snur .. azi o comiteai, azi te salta si peste 3 zile gasca ta citea in ziar de ce nu mai apari ! A da.. Si pe vremea aia daca era viol … arestare preventiva pana la condamnare … si iesea ala la termen …

    Ei … si ptr ca tot individu’ era sigur de pedeapsa si o vedea ca X care s-a „distrat 5 minute” a fost saltat si retinut cativa ani baga la cap : cuminte!!!! Nu atat marimea pedepsei conteaza (chit ca si asta importa) cat siguranta ei!! Adica nu te miri cand vin caralii dupa tine ci ca ai avut timp sa mai bei 2 beri …

    Asa ca violatoru’ care nu intra imediat la arest este o „invitatie” la imitatie…

    A da.. O sa va displaca … Aia 7 nu erau „in nevoie” .. existanta unui bordel nu ar fi avit nici o importanta. Violatori de genu asta prefera violu’ .. spaima, lacrimile, durerea … tipetele . Multe japite din astea nu sunt in pana de femei si nici cei 7 nu erau … (cele care ii sustin pe net .. ce credeti ca sunt doar mamele si bunicile lor? )

    Nu ma intrebati ce recomand eu. Eu cam „fascist” .

    A ce ma mira.. „Feministele” . Acu cativa ani au facut mars si miting in Bucale ca in Canada un politai a avut o exprimare cam toparlanesc-vasluiana. Da acu .. ia de vedeti articolul Simonei Tache si cel al Natliei Buier …

  13. Imi place foarte mult Marin Sorescu. Recitind aceasta poezie, m-ati facut sa scot volumul din biblioteca si sa-l „savurez”.Multumesc!

  14. Mda ! Halal justiţie ! Unii o mai onorează şi cu “J” ….
    Adică Rarinca stă 6 luni la închisoare pentru…, chiar, pentru ce ?!, iar ăştia sunt liberi într-o localitate mică, unde se întâlnesc zilnic între ei, victima cu violatorii, rudele părţilor aflate în conflict, ca într-o dramă de prost gust, dar cu un potenţial pericol de conflict dus până la extrem !
    Ar fi mirat oare prea mult dacă cineva din partea fetei, hai să spunem tatăl, fratele, vreun văr, sau chiar prietenul fetei violate i-ar fi luat gâtul vreunuia din cei 7 magnifici, apăraţi cu atâta indecenţă de familiile lor !
    Mă mir că nu au pus şi jandarmi care să-i păzească pe cei şapte ( doar n-aţi crezut că pe victimă ? 😉 )
    Toţi cei implicaţi în acest proces, violatori, procurori şi judecători, tot un fel de violatori ai Legilor, au hotărât ( oare în schimbul căror sume, că de la şapte se strânge ceva bănet ?! ) să-i lase liberi pentru a se stinge de la sine toată această abominabilă faptă penală prin împăcarea dintre victimă şi călăi, în cel mai laş, infam şi mârşav mod !
    Şi dacă n-ar fi intervenit massmedia ( din nou în prim plan Antenele lui Voiculescu) poate că s-ar fi ajuns la o mârşavă şi condamnabilă împăcare !

    Nu-i primul caz strigător la cer în care ar fi trebuit să li se pună căpăstrul legal unor asemenea nulităţi ce zburdă de capul lor, sau mânaţi de la spate de păpuşari interni, mai nou şi şi externi, ce duc în derizoriu actul de Justiţie din România !
    Nişte răufăcători, în adevăratul înţeles al cuvântului ! :mrgreen:

    Nişte indivizi care au mers până acolo încât şi-au votat cu de la sine putere salarii şi privilegii nesimţite, dar mai mult şi-au votat în familie refuzul de a şi le diminua, fiind singura excepţie de la tăierile criminale ale lui Băsescu, care au nenorocit milioane de oameni.
    Dar ei, slugile lui mârşave şi devotate au făcut cuvenita excepţie, peste care ochii împrăştiaţi ai dictachiorului au trecut şpanchii mai departe.
    Fapt care i-a îndatorat însă şi mai mult, ceea ce se observă cu uşurinţă şi în prezent, când penalul personaj predă lecţii de la B1 şi ameninţă şi el că-şi va scrie memoriile. Sper însă , să nu câştige prea multe zile reducere la pedeapsa pe care o va primi !
    P.S.
    Să nu se înţeleagă că toţi cei din Justiţie sunt toţi „o apă şi-un pământ”, dar din nefericire cei integri şi buni profesionişti au fost marginalizaţi sau ameninţaţi să intre în găştile controlate politic !
    Acum este momentul potrivit pentru punerea reflectoarelor pe toate nedreptăţile dictate de aceşti mascaţi care-şi poartă robele nemeritat !
    Fără să răspundă nicicum pentru tot mai desele fărădelegi la baza cărora stau asemenea indivizi, chiar dacă erorile lor judiciare au fost îndreptate de CEDO, dar plătite de contribuabilul român. Se bate multă monedă pe salariile mici, care predispun la corupţie. Aici, nici măcar scuza asta n-o mai au, căci e singurul domeniu din România plătit regeşte !
    E rândul să plătească şi ei !
    Şi nu numai peştişorii vasluieni, ci şi rechinii avansaţi până la cer(do), care fac din trafic cu vieţi şi destine omeneşti, poate cea mai profitabilă activitate ce nu poate fi pedepsită în România !
    „Peştele de la cap se-mpute” n-a fost nicodată mai bine reflectată decât sub cele două mandate a celui care a făcut în prostie generali şi a numit personal o groază de magistraţi în frunte cu cea care l-a ajutat să corupă una dintre puterile statului, cu urmări catastrofale pentru sănătatea morală a unei naţiuni .
    Numai că toate astea nu s-ar fi putut realiza fără atenta coordonare, mai întâi din umbră, acum recunoscută pe faţă, a unor păpuşari străini !
    Priviţi-vă hidoasa „operă”, domnilor complici la distrugerea sistematică a acestei, cândva libere, Naţiuni !
    Mai ales că acoliţii voştri n-au avut încă nimic de suferit, Bechtel, Microsoft, EADS , Schweihoffer şi câţi alţii rămaşi încă necunoscuţi, deşi zbieraţi că din cauza corupţiei nu vin investitorii străini !
    Hoţii strigă:
    – Hooooooţiiiiii !

  15. Cariera politica a lui Liviu Dragnea 🙂

    – membru al Partidului Democrat (PD) din anul 1994 și vicepreședinte al PD Teleorman din 1995 până în 2000. La alegerile locale din 1996, obține un mandat de consilier local în Turnu Măgurele, din partea PD. În perioada 1996 – 2000, Dragnea a fost prefect al Județului Teleorman. În anul 2000, părăsește PD și se înscrie în Partidul Social Democrat (PSD), iar în anul 2005 devine vicepreședinte al PSD.

    – condus campania electorala a lui Mircea Geuana ( soldata cu un esec )

    – condus campania electorala a lui Victor Ponta ( soldata cu alt esec )

    Omul chiar se potriveste acestor vremuri … Din cat e partidul asta de mare , au gasit tocmai un fost PDL-ist pentru functia de presedinte !!!

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Liviu_Dragnea

  16. @Luminita Arhire: o privire in registrul partidelor arata ca exista si acum partide „de rezerva”, intemeiate exact in acest scop, de rezerva. De exemplu, exista un partid cu sediul chiar aproape de Nana si anume in Fundulea, daca nu ma insel, avand ca presedinte, desigur, un agricultor si care a strans repede 25K semnaturi la infiintare.

  17. Doru Coarna

    ref la nu cred ca merita sa ne reintoarcem catre est, numai de dragul micului scaldator… …. parca vpma mai sugerat sa va „pastyrati” ptr fizica…

    Nu stiu de unde ati scos cestia cu intiorsu spre Est.
    Pesemne tot de acolo de unde ati scos si perla Pana acum a dat niste bani inapoi, neavand incotro, atat! Avea incotro .. sa nu dea! Ca dupa cate vaz dvoastra ati dori sa caza „micul scaldator” , sa vina d’alde Predoiu si sa faca ce a facut :taieri! Si cresteri de TVA.
    Dupa care se vor mai fsi niste bani si ptr Franklin Tempeton and company. Ca deh mergem, spre vest nu?!

  18. @ Ghita, eu nu vreau nimic, imi este total indiferent cine guverneaza si cine conduce PSD-ul deoarece stiu ca mai bine nu poate fi cata vreme tara nu produce valoare noua, iar despre banii dati inapoi, erau mii de procese castigate si deci…

    Cat despre fizica, nu-i nevoie sa-mi sugerezi, o fac din placere…

    Dar nu inteleg ce ai cu violatorii aia! In definitiv toti tinerii sunt teribilisti si gresesc in diverse feluri, iar Vasluiul e patria bauturii, aia sunt beti 24 de ore pe zi tot anul, n-au de lucru, n-au de invatat caci acolo nici 1 din 3 profesori n-au trecut examenul, se distreaza si ei cum pot…
    Ceea ce nu inteleg oamenii e ca A3 nu are atat cu violatorii ci cu demonstrarea faptului ca justitia greseste si deci varanul ar trebui rejudecat mai bland! Iar eu sunt pt! Poate scapa, poate ia mai mult, cine stie, sa-l vedem cum sta cu norocul… pana la ICA a avut destul, nu?

  19. Ce-ar fi fost dacă în locul elevei din Vaslui ar fi fost Livia Stanciu?
    Haideți, vă rog frumos, imaginați-vă că ar fi fost Livia Stanciu,
    vă rog eu mult imaginați-vă că ar fi fost Livia Stanciu.
    Și/sau Vasilică Dănileț…

  20. Marin Sorescu, alt original.
    Se zice că fiecare om e unicat, original, dar eu nu cred.
    Cunosc oameni care, încadrându-se într-o categorie socială, fac și spun aceleași lucruri, în același mod, se copiază unii pe alții de frică să nu fie considerați ciudați.
    Sunt puțini cei originali (nu că aș fi și eu printre ei…). Sunt mulți snobi, nihiliști și teribiliști.
    Marin Sorescu era de o simplitate dezarmantă. Era un om complicat într-un veșmânt simplu care deruta.
    La prima vedere, versurile lui sunt foarte simple, aproape infantile. Abia după ce citești poezia toată, sesizezi complexitatea ei și „cifrul”.

    „…i-a lăsat pe regi, pe împărați
    Și pe alți nefericiți să se distreze”

Lasă un răspuns