Adrian Paunescu – 72

imagesSunt, astazi, 72 de ani de cand a venit. Vor fi, in curand, cinci ani de cand a plecat. Adrian Paunescu ramane, in imaginea mea, un sihastru ce cobora, din cand in cand, in Cetate. Geniul lui a fost un dar pe care nu am stiut sa-l pretuim. Il redescoperim in poeziile pe care le descopera copiii nostri. Dragostea de tara, pe care o evoca in fiecare dialog si in fiecare loc, pentru unii insemna o mantra desueta in lumea globalizata. Nu si pentru mine, obisnuit cu povestirile tatalui meu, de la Manastirea Dealu. L-am iubit ca pe un frate si l-am admirat. Probabil ca a decis sa plece, dispretuitor  de pigmei, pentru a-si relua locul in Olimp.

66 de gânduri despre “Adrian Paunescu – 72

  1. De ce, domnule Nastase ?
    Ia sa vedem:
    dex: ………(Peior.) (Om) care este lipsit de inteligență SAU de bun-simț. – Din sl. dobytŭkŭ.

    Rezulta o propozitie adevarata, in orice situatie, chIar admitand ca respectivul nu duce lipsa de inteligenta.
    (Z)

  2. Da , Adrian Paunescu .
    Unde sunt romanii celebri ai anului 1983 , cine isi mai aduce aminte de ei ?
    Chiar evocarea lor astazi , in montaje idioate cu sonor de muzica heavy , flash-back-uri de doua secunde cu o minge incremenita in aer sau o grimasa , productiile imbecililor lucratori din televiziunile de astazi , nu face decat sa le murdareasca amintirea .
    In 1983 era celebra echipa de rugby a Romaniei , care batea ( 24 – 9 ? ) legendara Tara a Galilor la Bucuresti – Daily Mail ” nu va faceti iluzii , Romania este foarte puternica ” – Aldea ( mort , ca la noi , cu sotia intre doua sate intr-o Dacie intr-o duminica in 2010 ) , Caragea , Constantin , Lungu – jucatorii erau foarte putin mediatizati .
    Tot in 1983 Lucescu era la apogeul carierei nationale , inaintea esecurilor din 1985 .
    Sa nu-l uitam pe Mateianu , Baia Mare , locul 5 constant in campionat …
    Balaci , Geolgau …de Craiova am vorbit .
    Hunedoara – de Gabor si Vaetus cine isi mai aminteste ?
    Cenaclul si ” Caciulile pe frunte ” – Vlad Hagiu , vi-l amintiti ? Hrusca facea sa planga bunicii : ” Parintii care mor ” …
    Stelele scenei erau umoristii , pentru ca se radea foarte putin in viata reala – Nicu Constantin , Dem Radulescu , Moraru …Mirabela Dauer avea o bomba ” in padurea lui Ion … ” .
    Numai ca in serile oraselor romanesti in acel an devenea o obisnuinta taierea sadica a electricitatii intre orele 18 – 20 , cozile sordide faceau parte din peisaj , transportul in comun – nu mult diferit de cel rezervat vitelor – era penibil , Militia facea din bataie o metoda de lucru ca oricare alta , serviciul militar pentru recrutii de 19 ani era ceva e speria , camp deschis tuturor abuzurilor subofiterilor si ofiterilor , cu munci epuizante sau pe camp , sau la Canal …. Romania se indrepta spre Coreea de Nord a lui Kim Ir Sen …iar Dunarea la frontiera iugoslava era bariera spre libertate pentru multi .

  3. Păi, numai cine n-a vrut n-a înţeles că-i vorba de celălalt Adrian !
    Se pare că unii nu doar citesc cu atenţie, dar şi urmăresc la fel… 😉

  4. ZeV

    ma baiete … tu esti submoronic…

    Prefate-te ca te gandesti,… Sa zicem ca prin .. nenoroc un tip de 35 de ani ajunge pres la 3Coceni .. Si nu se mai realege,. Nexam / Niciodata. Deci asta la 40 de ani este „fostul presedinte”. Este inca tanar (ma rog nu destul ptr a fi campion) .. dar totusi … Ce sa mai faca? Sa se faca consiler la 3 Coceni? Primar la sectorul 5?
    Insa , uitatul Emil, avea 61 de ani la terminarea mandatului. Final glorios de cariera …
    Insa ia de vezi cazul Walesa .. a terminat cu presedentia la 53 de ani. Au fost unele situatii pe care polonezii nu le-au agreat prea mult si au pus de un statu ptr fostii presedinti.
    D;aia e mai bine ca atunci cand prssu isi termina primul amdnat sa fi depasit 60 de ani.
    Cere ca asta stie si Ponta ca eu il cred ca nu dorea sa candideze (in mod normal in 2013 putea spera sa mai prinda sa mai fie de 1-2 ori premier sau ministru .. pres de senat samd Si cel mai bine l;a 62 de ani „Sa se retraga la 3Coceni” si de la 3Coceni la pensie

  5. @centru spune :+Dunarea la frontiera iugoslava era bariera spre libertate pentru multi.+
    Nu. Cei mai mulţi, munceau să înflorească ţara (mai ştii cum se cheamă?). Cui nu-i plăcea munca, trecea Dunărea.

  6. @ Dezideriu Dudaş
    Despre cum „trebuie sa-i urmarim pe americani”. Şi Jeffersonianismul, şi ideologia naţionalismului românesc au aceeaşi sursă : paradigma thermidoriană. De la americani învăţăm ultimele dezvoltări în nation-building. În fond ne racordăm la istoria universală cu titlul cărţii lui Francis Fukuyama (cea din 2011) “De la comuna primitivă, la paradigma thermidoriană” (From Prehuman Times to the French Revolution).

Lasă un răspuns