Dezbaterea de la FET

DSCN0734

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0736

 

 

 

 

 

 

 

Dezbaterea de miercuri a fost extraordinară. Toti vorbitorii au relatat episoade mai putin cunoscute din diplomatia românească postbelică. Punctul central l-au reprezentat insă cele 555 de documente din cele trei volume, documente referitoare la relatiile româno-americane dar nu numai.

Vă dau un exemplu: chiar in primul document din această colectie este reprodusă o telegramă a legatiei americane de la Bucucuresti, din 20 noiembrie 1955, in care este prezentată convorbirea sefului misiunii, Robert Thayer, cu Chivu Stoica. Diplomatul american mentionează patru comentarii ale lui Chivu Stoica (la finalul anului 1955!). Intre ele si următorul: „România este o tară independentă, care se administrează in felul său propriu. Faptul că apreciază că URSS o poate sprijini in multe privinte, din punct de vedere economic si politic, nu constituie un motiv pentru care să fie permanent identificată, in gândirea americană, cu un apendice al URSS”.

21 de gânduri despre “Dezbaterea de la FET

  1. „România este o tară independentă, care se administrează in felul său propriu. Faptul că apreciază că URSS o poate sprijini in multe privinte, din punct de vedere economic si politic, nu constituie un motiv pentru care să fie permanent identificată, in gândirea americană, cu un apendice al URSS”.
    Încă o dovadă că Istoria se …cere repetată !
    Şi eu cred că peste ani, se va găsi cineva cu putere de decizie în Ţara asta, având în spate vreo 16 milioane de români, dar şi sprijinul Rusiei, care asemeni lui Chivu Stoica să susţină ceva asemănător !
    Că până la urmă cămaşa e mai aproape decât cojocul ( pentru care, sper că se va găsi şi acul potrivit 😉 ), iar comuniunea religioasă a contat de fiecare dată în Istoria Naţiunilor ( celor care incriminează comunismul societic, care a batjocorit Biserica, să nu uite că Lenin, cu ai lui şi Ana Pauker cu ai noştri, nu erau deloc creştini, ci dimpotrivă . :mrgreen: )
    Cineva, oarecum surprinzător pentru mine, datorită impresiei bune pe care mi-au lăsat-o comentariile sale, are curajul impertinent de a afirma ( ca din) senin că :
    „Eu n-am pomenit roman modest, in afara celor carora soarta le impune asta si deci n-au incotro…”
    Mi-ar fi greu să-i dau zeci, chiar sute de exemple de asemenea români, dar probabil nu faptul că nu-i ştie şi el, stă la baza acestei jigniri impardonabile.

  2. China denunta situatia „dramatica” a drepturilor omului din Statele Unite

    China a denuntat „situatia dramatica a drepturilor omului” din Statele Unite, criticand violentele politiei, operatiunile de spionaj la nivel global si acte de tortura, la o zi dupa raportul SUA privind drepturile omului, care critica Beijingul, informeaza Radio Free Europe / Radio Liberty, citat de Mediafax.

    „Situatia drepturilor omului in Statele Unite este dramatica. America este bantuita de raspandirea armelor de foc, de infractiuni violente si de folosirea excesiva a fortei de catre politie”, se arata intr-un raport al Consiliului de Stat din China.

    „Serviciile secrete americane au folosit tortura impotriva suspectilor de terorism, incalcand drepturile omului si in alte tari prin atacuri cu drone si operatiuni de interceptare a comunicatiilor”, precizeaza raportul.

    „Banii sunt un factor decisiv in sistemul politic american, astfel ca drepturile politice ale cetatenilor americani nu sunt respectate in totalitate”, precizeaza raportul.

    Regimul de la Beijing a emis acest raport la doar o zi dupa ce Departamentul de Stat a denuntat incalcari sistematice ale drepturilor omului in China.
    ( Să considere că o facem şi noi, mai ales după ieşirea nesportivă şi din meciul cu noi ! 😉 )
    Mă bucur că a doua putere economică a lumii (în fond, prima, căci totul se produce acolo) începe să ia atitudine și să pună punctul pe i, mai ales după troica de atentate jihadiste de astăzi, care ar fi fost imposibile fără intervențiile din trecut ale jandarmului global. Singurul motiv pentru care USA este pe primul loc la capitolul drepturi ale omului este faptul că ea însăși întocmește clasamentele.
    P.S.
    Americanii joacă după acelaşi scenariu ca şi înainte de atacarea Irakului :
    Atacuri provocate, sau comandate de ei, vezi 9/11, urmate de cotropirea vreunei ţări ai căror conducători nu-i pot cumpăra !
    Ce bine, de noi, nu ?! 😉

  3. „patru comentarii ale lui Chivu Stoica (la finalul anului 1955!)”
    Şi Chivu Stoica, la fel ca Gheorghiu-Dej, a fost format politic în sindicatul CFR-ului. Ei nu erau genii, însă erau patrioţi români.

  4. Ştiu de la un orheian, profesorul Vasile P. Mihu, că Gheorghiu-Dej a participat la amenajările din Gorj pentru a-l transforma într-un „judeţ vestigiu” acceptat de Stalin la tratativele de la Stockholm conduse de Alexandra Kollontai. Faptele acestea pun un semn de întrebare peste alegaţiile domnului Neagu Djuvaru, că la Stockholm nu se ajunsese la vreun acord mai convenabil României. „judeţ vestigiu” (calchiat de la sintagma englezească „rump state”) înseamnă că se păstrau intacte tradiţia şi valorile româneşti. Vasile P. Mihu, proaspăt întors de pe front, venise la Gorj din partea Universităţii din Bucureşti. La Tîrgu Jiu l-a cunoscut personal pe Gheorghiu-Dej. Sindicalistul avea o memorie fenomenală ! Mai târziu, „căpitanul” Mihu (Mihail Sadoveanu îi portretizează un strămoş cu acest nume în romanul istoric Neamul Şoimăreştilor) a intervenit pe lângă Gheorghiu-Dej pentru eliberarea lui Onisifor Ghibu, senatorul de Orhei.

  5. Grecia modernă (ultimii 200 de ani) a fost făcută de vlahi. Bine, Occidentul şi Rusia au ajutat procesul în egală măsură.

  6. Ingrozitoare , lentoarea administratiei romanesti , de la guvern – ministere – agentii de mediu – prefecturi – asa zisa Companie de Drumuri etc etc .
    In 2012 s-au pierdut 250 milioane de euro , fonduri europene pe exercitiul 2007 – 2013 , care ar fi putut finanta constructia autostrazii Lugoj Deva , pentru ca atribuirea contractelor s-a facut pe durata a 14 luni , plus contestatiile , procesele , care au dus la o intarziere de 20 de luni !
    Lugoj Deva este finantata de UE pe exercitiul financiar 2014 – 2020 !
    Un sfert de miliard de euro , trei sute de milioane de dolari destinati Romaniei , s-au pierdut din cauza neghiobiei , incompetentei si fricii de raspundere a sefilor de servicii CNADR , a unor ministri timorati , tineri si ineficace , a jocului de pase cu dosare intre diverse agentii ( ” pestera cu lilieci ” , ” pasaje pentru ursi ” – nimeni nu vazuse ursi in zona Bretea – Branisca din Hunedoara – etc ) .
    Astazi se repeta povestea .
    La 6 luni de la anuntarea , fara contestatii , a castigatorilor sectorului Campia Turzii Targu Mures , finantat de UE , nu avem inca ordinul de incepere a lucrarilor – suntem in plina vara , s-ar putea lejer face 20 % din lucrare pana in iarna .
    La fel , centura Bacau , 30 de kilometri de autostrada care se vor deschide in doua drumuri nationale moldovenesti , cu un constructor turc agreat si oficial numit cu ocazia vizitei in Turcia a lui Victor Ponta , in martie , nu are inca ordin de incepere a lucrarilor …
    Cat timp pretios pierdut , cata usurinta in a ne juca cu viitorul celor ce vin dupa noi , cate investitii straine pierdute din aceasta cauza in favoarea vecinilor ( Michelin investeste 630 milioane de dolari intr-o uzina in Serbia , autostrada la poarta , Rover are in plan o uzina pentru o suma identica in Europa de Est , nu la noi etc ) , cate vieti distruse pe reteaua de drumuri invechita si saturata !
    Egiptul deschide o prelungire a Canalului Suez construit intr-un an , decizie politica de construire luata acum un an , Canal terminat acum …

  7. , (virgula)

    Bune comentarii, deci, nu m-am inselat Bineinteles ca stiam cine le-a produs , dar am simtit impulsul (generat probabil de hormonii specifici) de a taxa oarecum machiavelic excesul de feminism (in sensul de activism, care dilueaza, hilar, feminitatea). Nu cred ca ar trebui sa ne fie rusine cu starea de normalitate si formele ei de a fiinta in diversitate armonioasa de la Dumnezeu si Mama Natura citire. Nu cred ca femeia ar trebui sa-si doreasca sa fie barbat, iar barbatul…femeie cu barba. (Z)
    Rolul femeii este esential in Natura, deoarece , dupa parerea mea, femeia a fost creata pentru a-l face pe barbat mai bun.
    Din pacate, Adam, insuficient cizelat de Creator, nu a vazut in Eva altceva decat un simplu fruct si/sau instrument. De aceea a fost (cred eu ca pe buna dreptate) taxat de Dumnezeu. Daca ar fi invitat-o in prealabil pe Eva la o cina romantica, poate ca pedeapsa ar fi fost mai usoara. (Z)
    In general, unii (care ma cunosc) spun ca nu ma prea insel in privinta doamnelor, fata de care am, de regula, un respect deosebit.
    Nu cred ca oamenii sunt egali intr-o supa vetusta a noului ,,marxism” numit arbitrar si incorect ,,corectitudine politica”, mai exact, cred ca specificitatea naturala derivata din sex, trebuie sa ramana pe vecie o constanta a speciei umane.
    Aceasta specificitate face fermecul si sublimul semintiei omenesti, dar se aplica si la alte specii care nasc (si mai apoi cresc) pui vii.
    De exemplu, cand citesc un roman, eu nu mai pot disocia de felul in care simte si/sau percepe Universul interior-exterior femeia-romancier, sau barbatul-romancier – realitatea tangibila. Personal, cred ca femeia simte realitatea si imaginarul mai nuantat, ,,gasind” in ea si in el detalii pe care ,,ceilalti” nu le observa, in timp ce barbatul se repede sa re-creeze natura(cu cateva exceptii care au ,,vazut” frumosul si in urat), de multe ori distrugand-o, incercand sa puna altceva in loc, desigur, imperfect si efemer.
    Nu e bine ca femeia sa faca pe barbatul si viceversa, ci, sa incercam a intelege lumea din ambele perspective.
    ps
    Ramai la nickul exprimat printr-un nume (aparent) banal de femeie, imi place mai mult.
    pps
    Referitor la votul prin corespondenta, am spus ca acest vot este o gogorita dreptaca de cea mai dezgustator-demagogica speta, pe care niciun partid de dreapta, daca s-ar afla la putere, nu l-ar promova vreodata in mod efectiv.
    Oricum, acest vot este profund neconstitutional si imoral, deoarece discrimineaza cetatenii ,,normali”, adica, aceia care au ales sa traiasca in Romania.
    Deci, chiar daca se vor supara unii dreptaci, sau unii conationali de dincolo, cred ca este mai important ca romanii din Romania sa-si aleaga , prioritar, conducatorii.
    Pacat, pe de alta parte, ca cei din Diaspora s-au lasat manipulati.
    Romanii din Diasopra care NU au contract de munca si resedinta legala in strainatate, sa faca bine si sa se deplaseze in Romania pentru a vota, daca tot figureaza pe listele permanente din tara.

  8. E spectaculoasă declarația lui Chivu Stoica, dar cred că era mai curând o încocoșire a liderilor români față de SUA, când de fapt ei erau supuși sovieticilor care hotărau mai toate în România.
    Când ești pus să plătești din greu despăgubiri de război, când ți se iau resursele subsolului, când ești obligat să înființezi întreprinderi româno-sovietice, când toată lumea trebuie să învețe rusește și să-i aduleze pe „prietenii noștri, eliberatorii”, să zici că URSS te sprijină…

  9. Probabil nici Grecia nu vrea sa fie un apendice al UE. E public ce datorii are Grecia, si cind trebuie sa le plateasca, dar nu stim exact ce conditii au cerut creditorii, care sunt inacceptabile pentru greci. E un razboi al cuvintelor si de o parte si de cealalta. In Germania tonul e foarte sever, si extrem de polarizat. „Tsipras a ales idelologia in locul poporului (grec)”, spune azi corespondenta DW, desi poporul grec l-a ales pe Tsipras, la pachet cu ideologia lui.

    Ar fi insa interesant de stiut exact care sunt cerintele creditorilor, asa zisele „reforme”, care imediat rezoneaza cu suferinta celor saraci si vulnerabili. In genul „reformelor” cu semnatura dreptacilor a la David Cameron, care si el „reformeaza” saracia, in sensul de a induce mai multe suferinte celor care deja sunt saraci.

    Deci, nici o parte nu divulga amanuntele negocierilor, asa ca e greu sa isi faci pareri definitive (asa cum am avut eu anterior, imi fac auto-critica). Din nefericire insa, pina la urma intrebarea este: care solutie presupune mai putine suferinte pentru poporul grec si ofera o perspectiva pentru un viitor mai bun? Daca acea perspectiva chiar exista – si nu vad cum doar revenind la drahma se poate intimpla asta – ar trebui si grecii sa o stie, si noi.

    http://www.dw.com/en/opinion-tsipras-chose-ideology-over-his-people/a-18545415

  10. http://www.stiripesurse.ro/rasturnare-de-situa-ie-anun-ul-bce-pentru-grecia_960026.html

    S-a dovedit încă odată, că dacă ai curaj şi mai ales dacă susţii o cauză dreaptă, izbânda e de partea ta ?
    Şi uite aşa Tzipras şi Varoufakis le-au băgat nu calul, ci mortu-n casă, celor din păduchelniţa de la Bruxelles 😆
    Urmează Spania, Italia şi celelalte, care au norocul să aibă-n frunte patrioţi ca Tzipras şi Varoufakis ( ce terminaţie simpatică are ăsta şi cum le-a mai tras-o el escrocilor cămătari, care de frică să nu piardă totul, au acceptat un compromis care sper că-i va băga în fine în oala cu rahat a Istoriei 😳 )
    Şi nu-i exclus ca şi Ponta să beneficieze de acest eveniment, care odată cu el, ne-ar putea salva şi pe noi din ghearele răpitorilor de suveranitate !

  11. In contextul discutiei despre rolul media, iata un articol interesant despre media din Grecia. Independenta mediei si calitatea jurnalismului sunt atacate permanent, fie de politic, fie de economic. Media devina flexibila in functie de cine plateste, si apoi se pozitioneaza in functie de asta.

    Exista totusi si publicatii care sunt vazute cu mai multa incredere, si ele sunt detinute de angajati. Poate o solutie buna si pentru peisajul mediatic romanesc privat? O fi, dar cine e fraier sa lase puterea din mina, atunci cind pot manipula prin presa ce o detin?

    http://www.dw.com/en/the-greek-media-are-part-of-the-problem/a-18543816

  12. @ Radu Humor,

    nu face greseala de a-ti confunda dorintele cu realitatile… Daca maine ai deveni premier sau presedinte, dar ce spun eu, macar director de deconcentrat, fix de-a doua zi iti incalti cismele si purcezi la stepuirea rivalilor, a posibililor rivali, a vecinilor, a rudelor neconexate, chiar si a celor pe care nu-i cunosti dar nu-ti impartasesc ideile! Dovada? Pai uite cum ma abordezi pe mine aici pe blog, desi nu ma refeream la tine… si tu nu esti nimic din lista rubricata mai sus, cred eu… Pai dac-ai fi, atunci sa vezi!

    Deh, inimi de cocosi…

    Deocamdata insa, cu toate balivernele noastre, suntem pleava Europei si a lumii civilizate, si toti nu stiu cum sa scape de noi din peisaj… C-or fi tiganii de vina, c-or fi politicienii nostri corupti, c-or fi cei necorupti, c-o fi vreun mare consens secret, habar n-am si nici nu ma intereseaza cata vreme nu sunt platit ca sa rezolv eu problema.

    Evident, sunt si exceptii de toata admiratia, dar astea stii, confirma regula…

  13. Chivu Stoica – un patriot roman in vremuri extrem de tulburi .

    Dupa 2004 se poarta TRADATORII DE TARA . Asta-i trendul ! Cei formati in strainatate , pe la Fundatia Soros si in tot felul de ONG-uri obscure : Basescu , MRU , Blaga , Makovei , Iohannis , Gorghiu , Geoana , …

    http://www.cotidianul.ro/mihai-razvan-ungureanu-agent-al-unui-serviciu-secret-strain-172043/

    Ma gândesc la clipiciul ala de Gabi Oprea , generalul izmana cu 4* ( ca si coniacul Alexandrion ) , cel cu interesul national 🙂 . Cel care vrea sa mai cumpere inca o escadrila de tigai second-hand inscriptionate ” Arde-i pe PSd-isti ” . Oare va mai trada inca o data ?
    Experientele de laborator ne spun ca DA !!! Dumneavoastra ce credeti ? 🙂

  14. @Doru Coarna spune : „Deocamdata insa, cu toate balivernele noastre, suntem pleava Europei si a lumii civilizate.” Iar „balivernele” sunt spuse în Limba Română. Care, evident, nu aparţine „lumii civilizate”.

  15. „….si tu nu esti nimic din lista rubricata mai sus, cred eu… Pai dac-ai fi, atunci sa vezi!”
    Am fost ! Şi-am văzut !
    Mai bine zis, au văzut alţii . 😉
    Că se poate ca un şef să le fie bun coleg şi alături în toate cele…
    De altfel, întotdeauna am fost de partea subalternilor şi m-am zbătut pentru drepturile lor ( şi n-am fost lider de sindicat 😉 ).
    Când am plecat, s-au bucurat cei de deasupra mea, nu subalternii…. 🙄

  16. Cris

    SUA nu-si respecta niciodata vasalii, deoarece, ca de la o femeie usoara, obtii totul fara niciun efort…cel mult, cativa parai gauriti pe o noptiera.
    Macar daca Romania ar fi o t…de luxe, adica, sa-si poate permite sa ceara macar cateva mii per noapte.(Z)
    Inainte de 90, americanii aveau tot interesul si faceau tot posibilul sa-i mangaie pe cap pe cei din zona sovietica de influenta, pentru a-i desprinde, oferindu-le tone de iluzii si simbolurile lor culturale de cartoon…asa incearca acum cu Ucraina, inchizand ochii la orice (crime, lovituri de stat, etc), pana in ,,noaptea nuntii” si pana la instaurarea ,,statului de drept”….dupa care, alta la rand.
    (Z)
    ps
    Felicit Grecia pentru ca tine piept germanicilor si anglo-saxonilor carora li s-a urcat la cap ca sunt buricii Pamantului.

  17. @Doru Coarna spune : „toti nu stiu cum sa scape de noi din peisaj…”
    Şi în primul rând Germania. Care pretinde că România ocupă regatul gotic Oium.

Lasă un răspuns