Scrisoare deschisă către CNA

poză

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stimati membri ai CNA, consider că finantarea, in continuare, a institutiei pe care o conduceti nu se mai justifică. S-ar face, de altfel, si o importantă economie la buget.  Părerea mea…

Iată si motivele acestei afirmatii. Obiectivele CNA au fost stabilite prin Legea audiovizualului, adoptată in 2002, in vremea când eram prim-ministru. Retin, de atunci, că rolul principal al CNA era acela de a asigura libertatea de informare in conditiile apărării demnitătii umane. In momentul actual, membrii CNA par a se trezi doar in perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentantii partidelor in Consiliu isi numără reciproc minutele de publicitate politică. In rest, liber la injurături, golănie, mitocănie,  „vacante mari” si „fierbinti”, sanctionate „dur” cu atentionări si amenzi simbolice. Poate că asa intelegeti dvs. libertatea de exprimare – prin utilizarea, pe post, a unor sintagme „populare”, directe, fruste, neaose, cu injurături „autentice” – pe care să le inteleagă si copiii -, cu adresări simpatice si amicale  „Bă, „Mă”, „Băi, nebunule”. Probabil că, in acest fel, contribuiti si la „protejarea culturii si a limbii române”, obiectiv stabilit pentru CNA. Nu stiu dacă ati avut curiozitatea să urmăriti diverse programe la televiziuni din alte tări. Nicăieri nu se intâmplă asa ceva. Pervertirea limbajului, in ultimii ani, este efectul, in primul rând, al lipsei dvs. de actiune.

Stiu că ati incercat, anul trecut, să găsiti o solutie. Ati făcut eforturi pentru a intelege, de exemplu, ce inseamnă genul „pamflet” si dacă  este el prevăzut in listele de programe. Rezultatele se văd, insa, in continuare. E adevărat, aceste „programe” nu pot fi urmărite de copiii sub 12 ani decât alături de părinti – pentru că, probabil, in prezenta lor, copiii ar retine mai greu injurăturile respective. In schimb, după 12 ani, libertate, tată…Că e Revolutie si trebuie să-si ia si ei portia de libertate.

Aceasta nu e o sesizare pentru că, in acest caz, ar trebui să-mi inchipui că banii dati pentru echipamentele de monitorizare a emisiunilor au fost folositi in alte scopuri. Bănuiesc că intre reglările de conturi pe care le practicati, si când nu participati la sedintele care nu se tin (din lipsă de cvorum, anuntat din timp), urmăriti, alături de copiii dumneavoastră, de sub sau peste 12 ani, diverse emisiuni din „genul pamflet” (gen despre care dvs spuneti că nu există). De exemplu, „Lumea lui Banciu”. De exemplu, emisiunea din 21 iunie 2015. Dacă nu o aveti stocată, o puteti găsi pe site-ul televiziunii familiei Păunescu sau pe YouTube. Eu imi permit să vă sintetizez câteva dintre apelativele folosite  intr-un segment de 10 minute din această „lume” la care, in opinia mea, sunteti complici: „vită incăltată”, „bou absolut al politicii românesti”, „păpucar”, „mamelar”, „zdreantă umană”, „dobitoc”, „vita de Năstase”, „boul de Năstase”, cu indemnul optimist – „oale si ulcele, asta asteptăm de la tine”.

In ceea ce mă priveste, acest limbaj nu mă mai afectează. De patru ani, il suport si eu si familia mea. Dar acest limbaj este folosit pe un post public. De patru ani. In fiecare seară. In legătură cu numeroase persoane publice. Cu efectele inerente. Este vorba cumva de „exprimarea pluralistă de idei si de opinii”, stabilită, ca obiectiv, de legea audiovizualului? Eu nu cred.

Stiu că mesajul meu este inutil. Singurul demers cu efecte concrete ar putea să vină doar din parte reprezentantilor unor ambasade străine. Ceea ce nu este cazul. Iar Raportul Departamentului de Stat are alte obiective.

Asa incât vă doresc, in continuare, somn usor!

Adrian Năstase

 

 

 

 

 

83 de gânduri despre “Scrisoare deschisă către CNA

  1. Vă felicit pentru grija ce-o purtaţi bunului simţ, care ar trebui să facă parte obligatoriu din toate emisiunile prezentate în intervalul orar de până la orele 24 sau chiar 22 !
    Ceea ce se întâmplă acum în emisiuni precum cele amintite, dar şi-n altele, în special „Show Bizz”, face parte dintr-un plan diabolic de îndobitocire a tinerei generaţii, de popularizare dementă a unor apucături şi tare, pentru a căror stârpire ar trebui să milităm cu toţii, dar mai ales cei care au un cuvânt greu de spus în formarea opiniei publice !
    În schimb, se urmăreşte cu asiduitate diabolească propaganda sexuală fără limite şi fără nici un fel de bariere de vârstă măcar, dacă nu şi de bun simţ !
    Ca să nu mai vorbim de filmele străine ce se dau, e adevărat, la ore târzii, dar care parcă vor să facă din noi, toţi românii, nişte homosexuali sau lesbiene, după caz şi de ce nu, şi nişte parteneri sexuali pentru animale de companie 😳
    Dacă la nivel de decizie, s-au strecurat tot felul de ciudaţi, a căror sadică pornire e cea de distrugere morală a acestui neam, intituţiile ce ar trebui să păzească mersul înainte al unei naţiuni şi nu idioţenia de rating cu orice preţ, spngura noastră scăpare rămâne autoapărarea iindividuală, iar acolo unde există simţ civic şi atenţionarea colectivă, publică, asupra acestui adevărat flagel naţional.
    Îmi pare rău că v-aţi coborât până acolo încât să nominalizaţi o emisiune ca aceea care vă atacă furibund, chiar demenţial !
    Nu trebuia…
    În primul rând că individul nu lucrează de capul lui şi în al doilea rând, nu prea-i nimic de capul !

  2. „Nu doar asa zisele mese rotunde la care participantii nu discuta , nu comunica , nu schimba idei ( romanii , in general , nu au cultura dialogului , a schimbului , a echipei ) , ci se ataca violent , ci si de emisiunile de stiri sordide , filmele ultra-violente , productiile locale care se vor seriale TV copii jalnice dupa seriale turcesti sau americane de duzina …
    Nimeni , in asa zisul stat Romania , nu intervine .”

    Exact !
    Se zice că singura dată când politicienii spun adevărul, este atunci când se fac mincinoşi unii pe alţii !

  3. SUA au declarat Tunisia un fel de ,,partener strategic” in zona nordului Africii.
    Cred ca mai bine americanii taceau pentru a ramane filosofi – salvatori de vieti omenesti europene.
    ..Bine ca nu spun asta si despre Grecia, ca daca ar face-o, as renunta la viitoarea deplasare (programata in septembrie n.r.) intr-unul din golfurile mirifice ale Eladei. (Z)

  4. Paradoxuri politice: Criza care se sapa si pericolul caderii

    Din motive care probabil tin de respingerea coabitarii si tentatia puterii totale, in Romania s-a ajuns ca ciclurile guvernamentale sa nu mai fie complete. Dupa ce parcurge cam peste jumatate din drum, guvernul ales este dat jos de catre opozitie sau de catre semiopozitie, cand puterea executiva este impartita. Desigur, cuvantul semiopozitie iese din conventiile politice, dar la noi la asa ceva s-a ajuns, la o semiblocare institutionala, in conditii de coabitare, cand partidul presedintelui face opozitie guvernului si partidul guvernului face opozitie presedintelui, a se vedea speta nominalizarii candidatului pentru sefia SIE, cu alte cuvinte, se impart si puterea si opozitia, dar cineva tot este nemultumit. Motivele pentru care se intampla fenomenul de scurtare a ciclului guvernamental au ajuns sa nu prea mai conteze, oricare din cele contrare, reaua sau buna guvernare, putand juca acelasi rol.

    Stangii PSD i se sapa de catre dreapta Iohannis-PNL o criza atipica, impotriva celui mai mare partid al Romaniei, cu cel mai mare scor electoral din ultimele doua decenii, cel anti-Basescu-PDL, din 2012, si cu o guvernare care inregistreaza cea mai buna crestere economica din Europa. Cum o astfel de stare economica-sociala a tarii nu poate fi folosita in acapararea totala a puterii, s-a vazut si din tema anemica a motiunii de cenzura, si de fapt cred ca nici nu-i intereseaza bunul mers al economiei si vietii populatiei, agentii rasturnarilor de guverne au cautat alte cai de a o face, extra-economice si extra-sociale. Evenimente in derulare confirma ca au gasit-o, calea judiciara, prin folosirea DNA, o investitie occidentala. De ultima ora a venit si o coroborare care o stimuleaza, cu facaturi de blocare si de imagine, cum sunt respingerea codului fiscal, de catre Comisia Europeana si zugravirea excesiv de subiectiva a democratiei din Romania, in Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014.

    De ce aceasta graba si lipsa de scrupule democratice pentru daramarea unui guvern, statistic cel mai bun pentru economie si populatie, dupa 1989, cand pana la alegerile urmatoare, din 2016, mai sunt un an si jumatate? Nu discut acuzatia preventiva de coruptie, care ramane de dovedit, nici in ce masura de corelatie se poate afla o buna guvernare cu coruptia, comparativ cu o rea guvernare, un istoric al acestora ne-ar putea lamuri mai bine. Aduc insa in atentie o explicatie, greu sau imposibil de respins de catre cei ale caror puncte forte nu sunt recunoasterea evidentei, adevarului si realitatii, ci mesterirea de aparente, de falsuri si de speculatii. Foarte probabil si logic, sustinatorii externi ai alegerilor prezidentiale, din noiembrie, castigate de o maniera extrem de surprinzatoare si de controversata, isi vor serviciul returnat in acest an, nevoile sau oportunitatile lor de afaceri nu mai pot sa astepte, probabil si din perspectiva unor volatilitati economice si financiare internationale crescande, anuntate.

    Numai ca specificul democratiei romanesti, care imparte puterea executiva intre presedinte si guvern si caracteristicile de esichier si electorale, care lasa libere balansul stanga-dreapta si alternanta la putere incurca automatismul serviciu-contraserviciu sau de genul primul sosit-primul servit. Orice s-ar spune, este prea mult ca sa astepti patru ani, de unde si scurtarea ciclului guvernamental, o gaselnita care, daca de jure nu se poate, de facto poate face ca un sistem politic sa fie de dreapta, prin interzicerea sau evacuarea stangii de la putere, prin varii metode, dintre care cele mai comune sunt acuzatiile pe teme de coruptie si drepturile omului, cum se contureaza si in cazul partidului si guvernului stangii PSD. Bineinteles, este vorba de o mare manipulare si de o mare nedreptate, ceea ce m-a facut sa exclam, la un moment dat, intr-un articol, ca nu exista o contradictie mai dramatica decat cea dintre o tara cu un popor de stanga, si cifrele despre angajatii cu salariul minim din raportul american mentionat confirma acest statut, si un sistem sau un regim politic de dreapta.

    Victor Ponta a incercat, prin strategia alunecarii PSD spre dreapta, sa intre in gratiile de dreapta vest-europene si americane, a reusit pana la un punct cu coabitarea, dar Vestul nu a fost multumit cu pretul primit. Numai o dreapta totalitara, sub aspectul detinerii puterii si la Cotroceni si la Victoria, ii va putea satisface Occidentului pretentiile cvasicoloniale, pentru ca nu se incurca cu reticente de taieri de salarii si de pensii sau cu alte masuri excesive, asa cum s-a intamplat in regimul Basescu-PDL, asa cum, acum, creditorii occidentali cer Greciei de stanga, dar nu se intampla. Situatia actuala privind partidul si guvernul social-democrat este cat se poate de proasta, cu potential de evolutie dintre cele mai nefavorabile, dupa interimarea functiilor de sef de partid si de guvern, ca urmare a operarii si recuperarii lui Victor Ponta in Turcia. Absenta din tara a lui Ponta este extrem de agresiv speculata, in stransa si chiar abuziva legatura cu dosarul sau la DNA, de catre Iohannis si PNL, dar are si efecte de dezorganizare in PSD si centrifuge in coalitia de guvernare.

    Ce ar trebui facut? Indiferent de rezultatul dosarului de urmarire penala al lui Victor Ponta, parerea mea este ca obiectivul strategic principal al celor in mainile carora sta destinul PSD ar trebui sa fie protejarea brandului partidului, de cea mai reprezentativa si mai eficienta forta politica a Romaniei. Lucrurile nu sunt chiar atat de simple, cu cat este vorba de doua fronturi, cu stari si evolutii divergente, cel politic si cel economico-social, pe de o parte, dar si ca o cedare la santajul dreptei ar fi speculata ca o infrangere catastrofala, care ar urmari PSD in alegerile de anul viitor. Iesirea de la guvernare, o decuplare de leadership sau revenirea din alunecarea spre dreapta ar fi niste solutii, dar cu costuri mari, poate chiar incalculabile, risc care nu ar trebui provocat. Intoarcerea premierului in termenul legal in tara va fi speculata, fara indoiala, ca se va da „prins” DNA-ului, dar va fi un prim pas inevitabil, cu costuri mai mici, care il va pregati pe al doilea, contraatacul, cu toate argumentele faptice si legale, doar este procuror, tintind dubla masura folosita de catre justitie, una pentru presedinte, prin eludarea si apoi desfiintarea incompatibilitatii, alta pentru premier, coruptia din PNL si politicianista vointa de putere totala a dreptei, intr-un moment de crestere, care va fi fatala pentru stabilitatea economica.

    Linia generala de conduita optima ar fi ca PSD sa fie deschis catre orice optiune, dar nu unilaterala, ci numai prin consens cu Iohannis si PNL si cu masuri simetrice in contrapartida. Separarea celor doua planuri antagoniste si artificialitatea acestui antagonism, dintre cel economico-social si cel politic, cu continuarea neabatuta a consolidarii primului, va trebui sa fie un obiectiv de constientizare publica, mai cu seama ca euroatlanticii recidiveaza in infrangerea democratiei, prin respingerea hotararii referendumului din 2012 si a codului fiscal legiferat de parlament, in 2015, si prin sindromul pactizarii cu dreapta si cu vointa acesteia de putere totala. Pericolul ca in criza care se sapa sa cada chiar Romania este real si sub nicio forma de acceptat. Daca Romania poate fi oricand blocata pentru decizii democratice majore, privind economia, populatia sau alte domenii, se deschide o problema de dezbatere politica si publica, daca suntem in locul potrivit sau pe calea potrivita. Aceasta va fi de fapt cea mai importanta tema de reflectie strategica pentru Romania, o problema a problemelor, pe termen scurt, mediu si lung.

  5. CNA-prostituata de servciu.De ce credeti ca nu interzic antena star,pe maruta, pe banciu, pe kanal d.???primesc bani ca sa alimenteze prostia. Romania cultural a fost desfiintat, de ce ? se cere indobitocirea poporului…si se pare ca au reusit!

  6. @d’Artagnan iunie 25, 2015 la 9:42 pm

    Mai sunteți , dragă , mulți muschetari loviți de orgolii, care să povestiți ce înghesuială de neuroni era pe blog pe vremea domniilor voastre și ”cum trece Gloria munții ”( asta, prietene, sper să n-o luați în serios – fac precizarea deoarece, în ciuda aglomerației de neuroni pe care o mărturisiți, nu știu exact câti dintre ei au simțul umorului ) pe vremea noastră, adică a ăstora mai prostuți, din motive de neuroni răzleți și somnoroși?

    De ce nu vă întâlniți toți patru, domniile voastre, ăștia ”de calibru”, să dați un COMUNICAT COMUN cu privire la uimitoarea dumneavoastră cvadruplă inteligență, ca să nu faceți mai multe drumuri și să nu obosească neuronii?

  7. Wow, acu’ o zi pusesem un comentariu critic pentru Mediafax ca preia doar rapoarte ale Departamentului de Stat despre presupuse incalcari ale dreptuilor omului sau despre cum lucreaza media cu politicul in Romania, ca azi vaz o stire tot la Mediafax, despre o critica a Chinei referitor la incalcari ale drepturilor omului in SUA. Sunt realmente incintat! Asa se face presa de calitate, nu cu bombe si trimiteri la Gandeli de doi bani. Si daca tot te bati cu adversarul politic, macar fa-o inteligent…

    Foarte bizare stirile despre cum condamna CSM declaratiile unor politicieni referitor la asa zisa ingerinta in actul de justitie. De curind l-au declarat indezirabil pe Tariceanu, care a avut tupeul sa se ia de sefa ICCJ, Stanciu. Nu pricep, daca o lauda Tariceanu pe Stanciu, atunci nu mai era „ingerinta”, era de bine? In ce termeni au voie muritorii sa vorbeasca despre Stanciu? Stabileste CNA? Adica nu mai are voie nimeni sa spuna nimic de Justitie? Si ce daca e om de stat? Are dreptul la opinie. De cind CSM e arbitrul libertatii de expresie in Romania? Eu asa niste declaratii timpe – scuze CNA – nu am auzit venind nici din SUA, nici Canada, nici UE. A venit pe urma si dl vice pres al Komisiei sa se bage si el putin in ciorba asta….domnul e din Olanda. Probabil i-a shushotit Ambasada ce are de declarat.

    http://www.mediafax.ro/externe/china-denunta-situatia-dramatica-a-drepturilor-omului-din-statele-unite-14509161

  8. Pana la urma, diferenta intre animal si om, este politetea, astia nu au voie nici sa va pronunte numele

  9. De pe un alt blog:
    „Anunț important!
    27 iunie 2015

    Lume, lume – care ai relații sus-puse?!

    Domn’e, vă rog să anunțați pe Președintele tuturor românilor, că poate să-i întoarcă gentilețea Cancelarului Austriac, așa ca între Werneri!

    Adică, așa cum domnul Faymann l-a asigurat pe domnul Johannis că Ministrul de Externe Kurz a vorbit, pe scurt și strict în nume personal, privind alocațiile pentru auslandische Kinder, la fel și domnul Johannis îi poate asigura pe domnul Faymann, că vorbele vehiculate în zona șahiștilor din Parcul Cișmigiu, sunt părerea strict personală a unicului șahist ce mai bântuie pe acolo, unde oamenii serioși joacă table sau remi, respectiv că NU SE PUNE PROBLEMA CA FIRMELOR ȘI PERSOANELOR CU CETĂȚENIE AUSTRIACĂ SĂ LI SE APLICE, ÎN ROMÂNIA, SISTEMUL DE TAXE ȘI IMPOZITE DIN ȚARA DE ORIGINE!

    N.B. Că austriecii și nemții îi tratează cu superioritate pe urmașii celor trimiși să colonizeze Oltenia sau Banatul sau Ardealul, este o mai veche chestiune. Nedumerirea mea este alta – Johannis chiar nu și-a dat seama că este pus să se laude că a obținut NIMIC ?!

    Cine Dumnezeu, în afară de Johannis, poate crede că se pot face discriminări în interiorul UE ?!”

    Pe de altă parte, mă lasă complet nedumerit comunicatul americanilor!
    Că pe linie de Ambasadă se poate bănui că-i posibila manipularea prin „mentorul” monica macovei, moștenit de la fostul ambasador, n-ar fi de mirare, americanii fiind proverbiali pentru nepriceperea în materie de politică internațională. Dar cum Dumnezeu celebra CIA, care, pe vremuri, și-a ajutat profesorii de la MI6 să-i depisteze pe Gordon Londsalle sau pe Kim Philby, nu-i capabilă să deceleze care-i situația reală în România ?!
    O fi, oare, meritul lui Maior !?!

  10. Completare la postarea anterioară.
    Sau o fi meritul nemților, că tot ei i-au tăiat punțile cu americanii și lui Fr.Hollande, după ce-l sabotaseră cu mult succes pe Tony Blair !?!

  11. Învata sa pierzi totul cu impacare

    Nimic nu ne apartine cu adevarat, iar, daca vom invata sa privim cu seninatate fiecare pierdere din viata, vom fi de fapt invingatori, indiferent de ce lucru nu mai este al nostru. Aceasta este ideea principala a textului pe care vi-l propun astazi: una dintre cele 124 de scrisori pe care, spre sfarsitul vietii sale, filozoful Seneca i le-a scris prietenului sau Lucilius pentru a-i oferi o multime de sfaturi valoroase. Epistolele lui Seneca vorbesc despre viata asa cum putine texte o fac: cu claritate, cu curaj, cu sinceritate, iar epistola de astazi nu face exceptie.

    Roxana Neagu
    27 Iunie 2015

    Seneca il saluta pe Lucilius al sau

    Oamenii sint atit de smintiti si uita atit de usor care le este capatul spre care ii impinge fiecare zi ce trece, incit se minuneaza cind pierd ceva – ei, care intr-o zi vor pierde totul.

    Toate bunurile peste care socotesti ca esti stapan, le ai cu tine, dar nu sunt ale tale; nu exista nimic sigur pentru cel ce este nesigur, nimic vesnic si care sa dureze pentru cel ce este trecator. Este de neocolit, deopotriva, sa-ti pierzi viata si sa-ti pierzi bunurile si, daca intelegem cu adevarat, tocmai aceasta este mangaierea. Invata sa pierzi totul cu impacare: trebuie sa murim.

    Ce ne poate fi de folos pentru a infrunta aceste pierderi? Iata ce: sa ne amintim de bunurile pierdute si sa nu le lasam sa ne vaduveasca de roadele ce au venit din acelea. Ne-a fost luata stapanirea asupra lor, nu faptul de a le fi avut in stapanire.

    Este cu adevarat un nerecunoscator cel care, atunci cand pierde ceva, nu se simte indatorat pentru ca l-a avut. Cand soarta ne rapeste un bun, ne lasa totusi roadele folosirii lui, numai ca noi il pierdem cu totul plangand fara rost dupa el. Spune-ti singur: „Niciunul dintre relele acestea ce par infricosatoare nu este de netrecut.” Atitia oameni au infrint ba un rau, ba altul: Mucius a infrint focul, Regulus, tortura, Socrate, otrava, Cato, moartea impusa siesi cu sabia: sa fim si noi invingatori peste ceva.

    Pe de alta parte, aceste bunuri care, frumoase si rodnice in aparenta, ademenesc multimile, au fost adesea privite de unii cu dispret.

    Tatal lui, Sextius, care prin rangul nasterii ar fi trebuit sa-si inceapa cariera politica, a respins insarcinarile si nu a primit insemnele senatoriale pe care i le oferea Iulius Caesar: intelegea ca tot ce se poate da, se poate deopotriva lua.

    Sa implinim si noi vreo fapta plina de curaj, sa devenim pilda pentru altii.

    De ce sa ne inclinam? De ce sa fim disperati? Tot ceea ce a fost cu putinta sa se implineasca in trecut se poate face si astazi, numai sa ne pastram spiritul pur si sa traim respectand firea; cine se indeparteaza de ea, va fi robul spaimei, al dorintelor si al intamplarii. Este cu putinta intoarcerea la calea cea dreapta, este cu putinta regasirea intregului: sa-l redobindim, ca sa putem indura orice suferinta a trupului si sa-i spunem sortii: „Ai de-a face cu un om adevarat: daca vrei sa invingi, cauta un altul”.

    Ramai cu bine.

    Seneca

    Cele 124 de scrisori ale lui Seneca au fost adunate intr-o colectie numita „Epistulae morales ad Lucilium” (Scrisori morale catre Lucilius). Toate scrisorile incep cu sintagma „Seneca suo Lucilio salutem” (Seneca il saluta pe Lucilius al sau) si se termina cu cuvantul „vale” (ramai cu bine).

    Citeste si o alta scrisoare scrisa de Seneca – Nu este putin timpul pe care il avem, ci mult cel pe care l-am pierdut.

  12. Minunat tânărul CNA-ist Valentin Jucan ; frumos și liber… imparțial la rupere…cu ce frumoasă scrisoare ”ba p-a mă-tii” răspunde el unui cetățean numit Adrian Năstase, care-i oferă , pe spații ample, niște mostre de epitete și comparații zburdând libere de inhibiții chiar pe imașul audiovizualului păstorit de ”cel mai tânăr membru” . Ce răspunde el , din calitatea sa oficială de ”organ” CNA-ist cu drepturi depline ? Ei bine, el răspunde cu multă satisfacție: ”așa-ți trebuie, musiu ! ”Și lui Valentin îi este și silă… și dă și exemple…și scapă la capitolul mostre imputabile lui Adrian Năstase și unele dintre zicerile de marcă ale fostei sale simpatii , Băsescu Traian…Dar nu uită să o zică și pe aia cu număratul ouălor , că a căutat în arhivă și altceva n-a prea găsit.

    Acum 11 ani însă , domnul Jucan ar trebui să știe că mai exista, totuși, presă și nu doar o haită de hiene înarmate cu tehnică de ultimă generație, cu cortul instalat în fața DNA-ului și dispusă să adreseze cele mai stupide întrebări din Univers unor victime sigure ale lăcomiei insațiabile de putere a unor procurori obscuri. Audiovizualul era încă digerabil. Nu se furaseră telefoane de la jurnaliști, nu-i invita nimeni să se suie pe masă ca să le arate ”cum se face”, presa nu era ”vulnerabilitate” pentru siguranța națională.

    Cu siguranță nu exista un Banciu , târându-și abjecția legată cu o sfoară pe coridoarele unei televiziuni ”la comandă”. Turcescu nu mărturisise că este”acoperit”. Dar dacă a fost ”acoperit” și acum 11 ani, oare nu pune asta sub semnul întrebării campania uriașă împotriva PSD-ului și mai ales a lui Adrian Năstase, dusă cu maximă tenacitate la postul de radio EUROPA FM , la ”Cotidianul” și pe unde se mai putea, pentru că nu știm încă cine l-a plătit să facă asta?

    În fapt , ceea ce îi reproșează Valentin Jucan lui Adrian Năstase este că nu l-a luat și pe el în echipă, să facă parte și dânsul dintre acoliți și să nu rămână , la potențialul declarat al domniei sale, ”un simplu tânăr ” cu aspirații de emigrare .

    Păi, Valentin , dragă , cred că asta-i o chestie de discernământ, la Adrian Năstase. În schimb, văd c-ai avansat destul de binișor în anii care au urmat, ghemuit sub gentuțele doamnei Udrea, de ce ți-ar mai fi silă? Sau doar pentru faptul că nu te-ai putut afla în proximitatea unuia ”cu o pregătire intelectuală rară”, așa cum credeai că ți se cuvine.

    Ei, dar ăstia cu ”pregătire intelectuală rară” , prietene, sunt puțini, și poate că au observat că locul dumitale nu este în prejma lor…

    Așa că nu vă mai plângeți, Valentin Jucan, că nu v-au fost remarcate pe vremea lui Adrian Năstase evidentele calități intelectuale. Și nu mai izbucniți că nici acum nu cade lumea în admirația dumneavoastră.. ci răbdați…

  13. Dle NASTASE , MUSIU banciu , marele ziarist a lui peste prajit… uita . ca de altfel si cei de la CNA ,proverbul care li se potriveste ca minusa , adica : ORI CE BOU NU-I BOU DESTUL , DACA NU E SI FUDUL . Lasati sa latre pina nu vor mai putea , gresiti bagind in seama JEGURI de soiul acesta .

  14. PM de dreapta David Cameron redefineste ce inseamna a fi sarac si trage o „reforma” peste ceafa a 3.7 milioane englezi, si 2.3 milioane copii saraci in UK. Nu e ironic ca un bogatan taie de la saraci, cel putin din perspectiva istorica? Dar nu cumva asta e un trend european, care e menit si sa faca curte Angliei sa nu paraseasca EU? Vezi ce declara Ministrul de Externe al Austriei vis-a-vis de alocatiile pentru copii romani din acea tara, care, culmea arogantei, ar trebui sa nu beneficieze de aceleasi drepturi, desi romanii de acolo au obligatia sa plateasca taxe. De asta le-am creat noi austriecilor conditii speciale pentru a investi, deci a face profit, in Romania? Nenea ala de e Ministru de Externe, ar fi trebuit sa fie remaniat pentru lovitura ce o da relatiei Austriei cu Romania. Macar sa fi revenit piblic, sa recunoasca idiotenia, dar nu, a ramas acolo…

    Tot citesc analize cum, vai, Europa de Est a slabit UE. Poate. Dar mult mai vizibil e cum europenii fondatori ai UE isi distrug constructia de unii singuri, fara ajutor din Est. UK e cel mai bun exemplu, si desi nu sunt fondatori, vor fi o piatra la gitul UE. Cel putin, Estul este azi mult mai „pro-european” decit Vestul. Doar ca e vorba de o contructie pe care esticii ar dori-o sa lucreze pentru ei si nu impotriva lor. Probabil la un moment dat, daca vesticii nu se linistesc cu xenofobiile si nationalismele timpe, se vor scoate din freezer constructiile regionale gen Visegrad, cu participare mai larga.

  15. Liberland / Ce-i acest proiect, de mini-republică ultraliberală în Balcani ? El a fost anunţat public exact în ziua aniversării lui Thomas Jefferson. Suprafaţa statului este de numai 7 kilometri pătraţi. Iar modelul economic pe care îl adoptă a fost creat în secolul XIX de către economistul francez Frédéric Bastiat, căruia îi plăcea să se considere un “anarho-capitalist.” SURSA http://www.lemonde.fr/europe/article/2015/06/25/le-liberland-une-utopie-ultraliberale-dans-les-balkans_4661911_3214.html

  16. Dar cine se afla in spatele dlui in cauza? Ca trebuie sa ia un salariu de undeva,nu cred ca e liber profesionist.Un tip destept,pacat ca este un pamfletar f.acid,si asta supara.

  17. Totusi,indiferent de vina asumata si platita a dlui Nastase, ,dl Nastase a fost prim ministru,si,se pare ca unul din cei mai buni pe care i-a avut Romania.Dupa mine atacul se da la institutia primului ministru.Fata de presedintele marinar,care a luat enorm,termopanele (lucru obisnuit la demnitari),nu constituie o vina asa mare,si cred ca mult a fost folosit ptr Partid.In fine trebuie sa nu uitam aportul folosit in darimarea imaginii dlui Nastase,a dlui sef de cabinet,sau a unei enigmatice prezente feminine.Nu pot uita ca atunci,innainte de alegerea Presedintelui ,am primit in cutia de scrisori un fel de cv a dlui Nastase,foarte bine realizat dpct de ved.tehnic.Apoi-asta e-cine pune mana pe Ministerul de Interne,devine Presedinte-la noi si aiurea.

  18. Media e partizană. Dacă pronunți un nume de televiziune sau de jurnal, poți să spui imediat pro… sau anti…
    Știrile sunt distorsionate de comentariile de la mesele mai mult sau mai puțin rotunde.
    Redactorii sau editorii (seniori și juniori) cum se zice acum sunt clar de partea unor politicieni, le pun invitaților întrebări cu răspunsul inclus și, dacă nu primesc răspunsul scontat, se burzuluiesc rău de tot.
    Un individ acuzat, mai ales dacă individul e antipatic opiniei publice, e demolat definitiv de media cu lista acuzațiilor făcute de procurori.
    Percepția opiniei publice se oprește aici. „Uite, domne, a furat 600 de milioane de euro din banii poporului! A luat mită 10 milioane, a dat bani la partid…”
    Ce mai urmează nu contează. Omul e terminat.

  19. @ Luminița Arhire:

    Nu știam această „traducere” a zisei SIC TRANSIT GLORIA MUNDI.
    Eu știam „așa l-a trăznit pe Grigore la munte”.
    E mortală și asta cu Gloria!
    Mai știți alte „traduceri” ale dictoanelor latinești?
    ALEA IACTA EST = pe alee este un iaht.

    Acum îmi dau seama că „traducerile” astea sunt asemănătoare celor pe care le fac azi unii din engleză: germs = germeni; decent = decent; attachment = atașament; appliance = aplicație; to apply = a aplica…

  20. Referitor la „traduceri”:
    Noi le făceam în bătaie de joc, ca să ne distrăm inteligent, dar ăștia de-acum le fac serios. Ei sunt convinși că ASTEA sunt corespondentele românești ale cuvintelor englezești.
    Oh, my!

  21. Inca ceva scurt: Romania nu mai e prietena cu Grecia? Nu la greu trebuie sa-ti ajuti prietenul? De ce accepta ca Imperiul sa isi bata joc de acest popor? Care e mai democrat decit toti ceilalti la un loc. Decizia lor de a lasa poporul sa isi hotarasca soarta si sa nu mai plece cocoasa la banii strainilor e demna de lauda. Din pacate, daca UE da cu sutul Greciei in marea ei ignoranta si autism imperial, cineva va echilibra balanta.

    Lipsa solidaritatii reale, lacomia fara margini a „investitorilor”, dezinteresul fata de saracie si suferinta fara margini a oamenilor simpli duce incet-incet la scufundarea UE in propria groapa. Iar Romania pare ca ramine intepenita de teama in acest status-quo.

  22. Motanul Incaltat

    Nu l-am remarcat pe Mirel Palada, in ultimul timp. Am ramas cu imaginea unui ins timorat si nu prea sigur pe el. Oricum, omul nu este iresponsabil, asa cum sunt unii asazisi jurnalisti (de fapt, indivizi platiti sa se implice direct in viata politica a Romaniei – pe calea demolarii), in genul acestui Rares Bogdan.
    Intr-o tara normala, Rares Bogdan ar infunda puscaria pentru instigare la instabilitate sociala si politica si , totodata, pentru calomnii si jigniri impardonabile, mult mai grave decat ciripitul adolescentino-teribilist al lui Banciu.

  23. Ma gandesc , domnule Nastase, ca ati fi putut scrie demisie usoara in loc de somn usor, fiindca raspunsuri de genul celor date de dl Herjeu pot fi date de oameni care isi castiga singuri existenta prin activitate privata, pe cont propriu si nu de aceia care isi datoreaza existenta buna si ciorba personala si poate si familiala contribuabililor. Pentru ca , dle Nastase, replicantul a sugerat ca sunteti un fost premier. Asa este,sunteti si fost acuzat si fost detinut insa, ceea ce nu trece in calitatea de fost este statutul dumneavoastra de contribuabil. Dumneavoastra, impreuna cu mine si impreuna cu ceilalti comentatori si ceilalti cetateni, le platim acestor domni salarii de baza consistente, la care se adauga, probabil, sporuri, venituri neimpozitate (bonuri) din care isi umplu cosul in supermarket, masini de serviciu despre care cred ca mai ajung si pe la piata si prin calatorii personale, titluri sunatoare pe cartile de vizita,…Iar domnul in chestiune, care cu siguranta ca are o buna parere despre propria istetime, nu realizeaza ca se adreseaza unui contribuabil si, facand asta in mod public, contribuabililor.
    Domnule Herjeu, in calitate de cetatean platitor de taxe si impozite, care contribuie la asigurarea traiului dumneavoastra, daca nu sunteti multumit de legislatie, fie ca e veche fie ca nu o considerati buna, daca nu sunteti multumit de conditiile de lucru si de dotare, daca nu va puteti abtine in a pune la punct pe contribuabilii care va hranesc si daca va considerati mai spiritual decat acestia, ei bine, atunci eu va propun sa luati acum o coala de hartie si sa va scrieti demisia. Si sa traiti dumnezeieste si netulburat de nimeni din vanzarile viitoarei dvs. plachete de versuri.Pana atunci, politicos, sa va urez pofta buna la masa din aceasta seara, fiindca v-o platim noi.

  24. Mihaela Erika Petculescu

    Citesc romanul dvoastra, Pax Romana
    In mod surprinzator (ptr mine) este destul de bine scris …
    Insa ar fi avut de castigat (dpv literar) daca ati fi facut mai putin parada de referinte .. adica atunci ar fi devenit mai „fluid”
    Eventual referintele bagate la coada .Oricum data find acribia dvoastra o „coada” in care sa lamuriti diversele personaje si incregaturile dintre ele ar fi fost binevenita. Nu sunt chiar un necunsocator al istoriei din acea vreme .. sau stiu mult mai multe decat uin cititor „normal” dar pe Asinius a trebuit sa il caut pe net…
    Eventual se poa recurge la solutia „Merime” care a scis „fluid” fara sa aglomerze mumte amaunte ca apoi s acire o carte despre constrictii, fortificatii samd .

    Cum zic dati dovada de un talent neasteptat .
    Pacat ca din acribie stilul devine mai „greoi” si acribia reduce valoarea scriiturii. Repet este suprinzator de bine scris … si desi aproape ramane departe de ce (cred) ca ar fi putut sa fie (sa zicem pe undeva langa EU Claudius sau Comitele Belizarie)

    Cu stima,
    in asteptarea unui roman de succes
    Bizonu’

  25. In afara limbajului trivial care se utilizeaza ar trebui scoase si anumite emisiuni si chiar seriale care nu doar ca ne jignesc intelectul si sunt in exemplu prost educational, ne fac si de ras.
    Romania de azi usor manipulabila prin media de joasa calitate-nu toata-.Presupui ca cenzura actioneaza pentru excluderea calitatii”circ si vin”

  26. O invitatie la demisie si pentru Valentin Jucan, care pare ca nu intelege faptul ca el a fost numit la CNA pentru a indeplini interesele cetatenilor si nu a-si ridica si suntine, din banii contribuabililor, o razbunare politica. Alexandre Dumas a avut, opinez, incomparabil mai mult bun simt decat Jucan si prietenii lui, fiindca nu l-a facut pe contele de Monte Cristo functionar al statului! In plus, Valentin Jucan sustine niste idei care mie mi se par de-a dreptul securistice. Astfel: Valentin Jucan ii atribuie lui Adrian Nastase aparitia unor ciomagari in Timisoara, in timpul guvernarii sale si, desigur, el , ca premier, este vinovat de neputinta politiei locale de a-i identifica la momentul acela. Faptul ca, dupa aceea, timp de un deceniu Romania a fost condusa de mari barbati politici (cred ca Jucan se refera la Elena Udrea, alti barbati politici nu vad in ultimul deceniu) si politia din Timisoara tot nu a putut identifica ciomagarii, cade, desigur tot in sarcina lui Adrian Nastase. Si, desigur, marii barbati politici ai lui Valentin Jucan nu au nici o treaba cu faptul ca , dupa cum relateaza media, in acesti 10 ani ai guvernarii lor, centrul Timisoarei a devenit proprietate tiganeasca. E un lucru bun, nu? Asa cred si eu, nu trebuie sa discriminam etniile, ci sa le protejam si cultivam. Tot ca si dl Herjeu ( care totusi macar incearca sa fie domn), pentru Valentin Jucan legea audiovizualului este un cah; evident datorita aceluiasi Adrian Nastase, care este vinovatul universal: insa marii barbati politici (Elena Udrea?) ai neamului n-au zis nici pis timp de un deceniu, iar pe actualii secretari de stat nu-i vad luptand pe baricade pentru o lege mai buna in domeniu, ci eventual, fac scandal doar in drumul spre casieria unde primesc bani din bizunarele noastre. Adica, pot conchide, cah-ul poate fi foarte gustos uneori si cat timp.
    „Sunt cel mai tânar membru al Consiliului Național al Audiovizualului. Aceasta remarca o exprim deoarece doresc sa știți ca nu doresc sa îmi urasc viitorul pe care îl am în aceasta țara.” Valentin Jucan, in calitate de contribuabil te invit catre un viitor luminos in sectorul privat. In functia pe care o ocupi, cetatenii, in calitate de contribuabili si consumatori media, trebuie sa se bucure de tratament egal si nu egal in sensul negativ, ci in sens pozitiv. Eu cred ca modul dumneavoastra de a vedea lucrurile va face sa fiti, pentru generatiile tinere, un pericol mai mare decat ar fi fost Adrian Nastase pentru generatia ta. Demisia, Valentin Jucan!

  27. Ghita Bizonu’
    iunie 27, 2015 la 8:16 pm

    Nu-mi aduc aminte de niciun critic literar roman de valoare care sa basbaie atat de penibil prin meandrele gramaticii si mal ales ale sintaxei si semanticii limbii romane.
    As prefera sa citesc o analiza literara (ref la cele scrise de doamna M.E.P.) elaborata de domnul Fragmentarium, de exemplu.
    Sau, si mai bine, de doamnele Luminita Arhire si Fosta basarabeanca.
    Eu am mai spus…nu toti oamenii se pot lupta cu timpul si sa mai si castige.

Lasă un răspuns